فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1393)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد جعفری، مهدی قراری، محتشم غفاری، لیلا امیدی، غلامرضا اسدا فردی صفحه 1
    زمینه و هدف
    در صنعت ساخت و ساز، عملکرد ایمنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. صدمات شغلی و مرگ و میر موجود در این صنعت نشان از بالا بودن نرخ حوادث نسبت به سایر صنایع دارد. نگرش و فرهنگ نادرست شاغلین منجر به رفتار ناایمن و در نهایت رخداد حادثه می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی جو ایمنی و فاکتورهای مرتبط با آن در کارگاه های یک شرکت ساختمان سازی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    جهت برآورد جو ایمنی و فاکتورهای مرتبط با آن در دو کارگاه یک شرکت ساختمان سازی از یک پرسشنامه اعتبار بخشی شده استفاده گردید. بر پایه جدول مورگان، تعداد 347 نفر از پرسنل دو کارگاه ساختمان سازی، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ارتباط میان فاکتورهای جو ایمنی با یکدیگر و همچنین با مشخصه های دموگرافیک تعیین شد. در بخش آنالیز داده ها از آزمون Spearman’s rho استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون Spearman’s rho نشان داد که در هر دو کارگاه ساختمان سازی مورد مطالعه رابطه ی معنی داری میان اکثر فاکتورهای سازنده جو ایمنی وجود داشته و فاکتور تعهد مدیریت دارای بیشترین رابطه با فاکتور فشار تولید است. میان سن و برخی از فاکتورهای سازنده ی جو ایمنی از قبیل آموزش مسائل ایمنی، فشار تولید، تشویق برای ایمنی و نقض قوانین ایمنی ارتباط معنی دار (05/0 p <)مشاهده گردید. میان گروه شغلی و فاکتورهای جو ایمنی شامل فشار تولید، تشویق برای ایمنی و نقش کمیته حفاظت نیز رابطه ی معنی داری (05/0 p <) گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    جو ایمنی و فاکتورهای مرتبط با آن ابزار موثری جهت تعیین وضعیت ایمنی در کارگاه های ساختمان سازی مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، فاکتورهای مرتبط با جو ایمنی، حادثه، اطلاعات دموگرافیک
  • احمد رضا یزدانبخش، نعمت الله جعفرزاده، شهداد همتیان، امیر شیخ محمدی صفحه 8
    زمینه و هدف
    ماده شیمیایی 1و2 دی کلرواتان یا اتیلن دی کلراید (EDC) از جمله مواد شیمیایی تولیدی درصنایع پتروشیمی می باشد. این ماده در صنایع، مصارف عمده ای دارد (از جمله در تهیه پلی ونیل کلراید). پساب واحدهای تولید 1و2 دی کلرو اتان بسیار کدر و حاوی1و2 دی کلرواتان، آب و ذرات FeCL3 می باشد. هدف از این تحقیق بررسی کارآیی فرآیند غشایی در حذف 1و2 دی کلرواتان از پساب واحد پتروشیمی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در مقیاس پایلوت و بر روی پساب واحد 1و2 دی کلرواتان پتروشیمی آبادان انجام گرفت. با توجه به وجود ذرات FeCL3 در پساب و برای جلوگیری از صدمه به غشا نانو فیلتراسیون (NF)، یک پایلوت آزمایشگاهی میکروفیلتراسیون (MF) بعنوان مرحله پیش تصفیه فرآیند طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. پساب این واحد بعنوان خوراک واحد نانو فیلتراسیون در نظر گرفته شد. آزمایشها بر روی نمونه های فاضلاب خام ورودی به سیستم میکروفیلتراسیون، پساب سیستم میکروفیلتراسیون و پساب سیستم نانوفیلتراسیون انجام گرفت. پارامترهای مورد آزمایش شامل کدورت، TDS، COD، غلظت 1و2 دی کلرواتان و pH بوده است. همچنین در مرحله نهائی فرآیند جداسازی غشایی NF جهت جداسازی1و2 دی کلرواتان از آب نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان حذف کدورت و ذرات آهن در واحد میکروفیلتراسیون به ترتیب برابر 5/97% و 98% حاصل شد. غلظت 1 و 2 دی کلرواتان در فاضلاب خام بین ppm 2000 تا 3000 اندازه گیری شد و پس از دو مرحله جداسازی غشائی توسط میکروفیلتراسیون (MF) و نانوفیلتراسیون (NF)، میزان بالای حذف معادل 7/96% حاصل گردید. با آزمایشهای انجام شده با آب حاوی 1 و 2 دی کلرواتان مشاهده گردید که آب بصورت فاز نفوذ کرده و 1 و2 دی کلرواتان در فاز پسماند جدا می گردد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد فرایند میکروفیلتراسیون برای حذف کدورت و حذف ذرات کلوئیدی کلرور فریک به عنوان روش پیش تصفیه برای این گونه پسابها مناسب می باشد. همچنین روش فیلتراسیون غشائی کارائی بالا برای جداسازی، حذف و بازیابی از فاضلاب دارد. همچنین می توان پیش بینی نمود، با توجه به امکان حذف EDC در غلظت های پائین در سیستم های تصفیه بیولوژیکی هوازی، باقیمانده EDC در پساب واحدهای غشائی را می توان در این گونه سیستم ها مورد تصفیه قرار داد.
    کلیدواژگان: پساب پتروشیمی، 1و2 دی کلرواتان، فیلتر غشایی، نانوفیلتراسیون، میکروفیلتراسیون
  • صفحه 16
    زمینه و هدف
    زائدات جامد کشتارگاهی، حاوی زائدات روده ای دام و جامدات آلی دیگر می باشد که فسادپذیر بوده و دارای مقادیر بالای میکروارگانیزم های پاتوژن می باشد. از این رو برای اجتناب از انتشار عوامل عفونت زا، مدیریت زائدات مذکور ضرورت دارد. هدف از مطالعه حاضر تولید کود کمپوست با استفاده از زائدات کشتارگاه صنعتی همدان به روش هوادهی ساکن و توام با اختلاط می باشد.
    مواد و روش ها
    در کلیه مراحل انجام تحقیق پارامترهای اساسی نظیر نسبت کربن به ازت، فسفر، پتاسیم، pH، هدایت الکتریکی(EC)، درصد خاکستر و درصد مواد آلی فرار اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در روش هوادهی ساکن، نسبت کربن به ازت معادل 59/15، فسفر برابر 16/3 درصد وزنی، پتاسیم برابر 16/2 درصد وزنی، pH برابر 08/7، EC برابر μS/cm 1586 و خاکستر معادل 88/16 درصد وزنی بود. همچنین در روش هوادهی توام با اختلاط، نسبت کربن به ازت معادل 68/18، فسفر برابر 02/3 درصد وزنی، پتاسیم برابر 35/2 درصد وزنی، pH برابر 2/7، EC برابر μS/cm 1423و خاکستر معادل 78/20 درصد وزنی حاصل شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین هر دو روش کمپوست هوازی ساکن و هوازی توام با اختلاط سبب تثبیت زائدات جامد کشتارگاه و تولید کود کمپوست شدند. کود تولیدی از هر دو روش از کیفیت رضایت بخشی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کمپوست، ساکن، اختلاط، کشتارگاه، همدان
  • احسان زاعی، مرضیه نجفی، رویا رجایی صفحه 25
    زمینه و هدف
    ترک شغل کارکنان یکی از مسائل مهم مدیریتی در بخش بهداشت و درمان طی سالهای اخیر می باشد و مدیران بخش سلامت می توانند با استفاده از کیفیت زندگی کاری، از ترک شغل و جابجایی های شغلی جلوگیری کنند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و تمایل به ترک شغل در بین کارکنان یکی از بیمارستانهای مرجع تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1393 انجام شد. جامعه مورد پژوهش کلیه کارکنان بیمارستان آموزشی درمانی مورد نظر بودند که نمونه ای به تعداد 126 نفر از کارکنان به صورت طبقه ای- تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون شامل 32 سوال در 8 بعد و پرسشنامه تمایل به ترک شغل با 3 سوال استفاده شد. تحلیل یافته ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    بین کیفیت زندگی کاری و تمایل به ترک شغل یک رابطه معکوس معنی دار وجود داشت و دو بعد قانون گرایی و یکپارچگی و انسجام اجتماعی پیش بینی کننده تمایل کارکنان به ترک شغل بودند.
    نتیجه گیری
    جهت ماندگاری و حفظ نیروی کار مجرب و ماهر، مدیریت بیمارستان باید حمایت های مدیریتی و بهبود سرپرستی، رعایت عدالت و انصاف در سازمان، تلاش برای ایجاد نظام پرداخت منصفانه، سازگاری و تعادل بین کار و سایر جنبه های زندگی را در برنامه های بهبود کیفیت زندگی کاری برای کارکنان در اولویت قرار دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، ترک شغل، کارکنان بهداشتی، بیمارستان آموزشی
  • منیره مجلسی نصر، یدالله فخری، مریم سرخوش صفحه 32
    زمینه و هدف
    ورود فلزات سنگین مانند آرسنیک به منابع آبی به علت تجمع بیولوژیکی، سمی بودن و پایداری محیطی می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان و اکوسیستم داشته باشد.
    مواد و روش ها
    جهت تهیه نقشه کریجینگ سطحی، غلظت آرسنیک در طول سال 13-2012 و در 17 حلقه چاه منطقه هشتبندی میناب اندازه گیری شد. با استفاده از مدل توزیع فضایی، غلظت آرسنیک آبهای زیرزمینی و سهم خطر (HQ) که نشان دهنده خطر غیر سرطان زایی است، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و دامنه غلظت آرسنیک آب زیرزمینی به ترتیب ppb 56/2±69/7 و ppb 7/23- ND بود. غلظت آرسنیک آبهای زیرزمینی در فصل پاییز (شمال غرب منطقه)، در فصل زمستان (شمال شرق)، در فصل بهار (شمال شرق، شمال غرب و مرکز) و در فصل تابستان (مرکز و شرق) در محدوده غیرایمن قرار داشت. جذب روزانه مزمن (CDI) و سهم خطر جمعیت منطقه هشتبندی به ترتیب mg/kg-d 00028/0 و 92/0 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت آرسنیک و سهم خطر جمعیت شهر هشتبندی به ترتیب در محدوده نگران کننده و ایمن قرار دارند. نقشه های فضایی تهیه شده به روش کریجینگ نشان داد که در مناطق شمال شرق، بیشترین و در جنوب و جنوب غرب کمترین غلظت آرسنیک و به دنبال آن سهم خطر مشاهده گردید. از مدل توزیع فضایی می توان در ارزیابی غلظت و خطر آلاینده های محیطی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آرسنیک، خطر غیر سرطانزایی، نقشه کریجینگ سطحی
  • حسین حاجی زاده، منصور طاهری انارکی، زهرا عرب ابوسعدی صفحه 42
    زمینه و هدف
    با توجه به بحران آب، جلوگیری از آلوده شدن منابع آب بسیار اهمیت دارد. یکی از عوامل آلوده کننده آب، فلزات سنگین است که مقادیر بیش از حد آن باعث ایجاد بیماری های مختلف می شود. این مقاله جذب یون آهن از محلول آبی توسط نانوذرات آلومینای پوشش داده شده با پلی آنیلین را شرح می دهد.
    مواد و روش ها
    از روش سنتز مستقیم جهت پوشش فیلم پلی آنیلین روی نانوذرات آلومینا استفاده شد. برای تعیین فاکتورهای موثر در جذب از سیستم راکتور ناپیوسته استفاده گردید. اثر پارامترهای مختلف مانند زمان، دما، مقدار جاذب و pH در جذب مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ایزوترم های جذب در محدوده غلظت mg/L 150-10 یون آهن و معادلات سینتیکی جذب مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین کارایی در حذف یون آهن در pH برابر 3، مدت زمان 120 دقیقه، جرم جاذب 1/0 گرم و دمای 24 درجه سانتیگراد بدست آمد و ماکزیمم ظرفیت جاذب برای یون آهن 66/45 میلی گرم به ازای هر گرم جاذب محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که نانوذرات آلومینای پوشش داده شده با پلی آنیلین با توانایی جذب 83 درصد از محلولppm 50 یون آهن، جاذب موثری برای حذف یون آهن از محلول های آبی است.
    کلیدواژگان: نانوذره آلومینا، پلی آنیلین، جذب سطحی، یون آهن
|
  • Page 1
    Background And Aims
    Safety performance in construction industries is a major concern. Occupational injuries and fatalities in these industries are so frequent indicating high rate of accidents. Improper comprehension and safety culture of workers may lead to unsafe behaviors which ultimately result in accidents. This work was conducted to investigate the safety climate and its associated factors in a construction firm.
    Materials And Methods
    A validated questionnaire was used to determine the safety atmosphere and its relevant factors in two sites of a construction firm. According to MORGAN Table، 347 workers of a construction firm were randomly selected. The relations among safety atmosphere factors، as well as demographic characteristics were determined. Spearman’s rho test was used to analysis the data.
    Results
    A meaningful relationship among the safety atmosphere factors was observed in both building workshops according to the Spearman’s rho test. The results also showed that management commitment factor was most associated with stress factors of production. There were significant relationships between age and some safety atmosphere factors such as safety training، production pressure، encouraging raising safety، and rule breaking (p<0. 05). Job category had significant relationships with some factors including production pressure، encouraging raising safety، and safety committees (p<0. 05).
    Conclusion
    Safety atmosphere and its associated factors are effective tools to determine the safety condition in the studied construction firm.
  • Page 8
    Background And Aims
    1،2-dichloroetane [ethylene dichloride (EDC)] is a chlorinated hydrocarbon which is widely used to produce vinyl chloride. The later is the major precursor to PVC production. Wastewater originating from EDC production is characterized by high turbidity and contains ethylene dichloride and FeCl3 particles. The aim of the present study was to investigate the treatability of EDC effluent using membrane filtration.
    Materials And Methods
    Laboratory scale experiments were carried out on Abadan petrochemical complex wastewater (EDC unit) with various membrane filtration processes that combine microfiltration with nanofiltration. Microfiltration membrane was used as a pretreatment to remove turbidity as well as FeCl3 fine particles، which may subsequently damage nanofiltration system. The microfiltration effluent was thereafter fed to a nanofiltration membrane cell. The filtration performance was assessed through turbidity، TDS، COD and 1،2-dichloroetane removals. pH، temperature and system pressure were also controlled during the study.
    Results
    Successful removal of turbidity (97. 5%) and FeCl3 particles (98%) was achieved by microfiltration. EDC concentration in raw effluent was ranged between 2،000 to 3،000 ppm. The nanofiltration membrane cell followed by microfiltration achieved a very high 1،2-dichloroetane removal (96. 7) from water. The experimental results indeed showed that the permeate was consisted mainly of water، which asserts that 1،2-dichloroetane was separated in waste phase.
    Conclusion
    The results obtained provide further support for previous researches into this brain area and support the application of membrane technology to remove and recovery of soluble organic compounds from petrochemical wastewater.
  • Page 16
    Background And Aims
    Slaughterhouse waste contains putrescible intestinal wastes as well as organic solids with high levels of pathogenic microorganisms. The management of these wastes is therefore necessary to succeed in preventing the spread of infectious agents. This study set out with the aim of assessing the static aerated pile and agitated aerated pile in the composting of industrial slaughterhouse wastes.
    Materials And Methods
    At every stage of this research، basic parameters such as Carbon: Nitrogen ratio (C: N)، were measured. The influence of carbon-to-nitrogen (C: N) ratio، phosphorus (P) and potassium (K) concentrations، pH، electrical conductivity (EC)، Ash content، and temperature in the composting pile was studied.
    Results
    On the question of studied variables، this study found that static aerated pile achieved a C: N ratio of 15. 59، P 3. 16%، K 2. 16%، pH 7. 08، EC 1586 μS/cm، and Ash content of 16. 88% by weight. The corresponding values in the case of agitated aerated pile were respectively as 18. 68، 3. 02%، 2. 35%، 7. 2، 1423 μS/cm and 20. 78%.
    Conclusion
    In general، it seems that both static aerated pile and agitated aerated pile well performed in composting and stabilization of slaughterhouse solid wastes. Both processes produced suitably qualified compost as well
  • Page 25
    Background And Aims
    Staff turnover is one of the key managerial issues in the health sector. Health managers may prevent staff turnover and job displacement using quality of working life. This study was aimed to develop a relationship between the quality of working life and turnover intention among a hospital staff under the auspices of Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was conducted in 2014. The study population included all staff members in the hospital، and a total of 126 subjects were selected through stratified random sampling. Data were collected using the Walton’s quality of working life questionnaire consisting of 32 questions as well as 3 questions about staff turnover. Data analysis was carried out using descriptive statistics، correlation coefficients and multiple regressions.
    Results
    Based on the findings of this study، a significant relationship between quality of working life and staff turnover. Constitutionalism and integrity were significant predictors of staff willing to leave.
    Conclusion
    Quality of working life can significantly affect employee turnover. Therefore، in order to maintain and retain qualified and skilled workforce، hospital management should prioritize supportive management and supervision، justice and fairness in the organization. Trying to make the fairly payment system، consistency and balance between work and other aspects of life could also improve the quality of working life for hospital staff
  • Page 32
    zackground and
    Aims
    The entrance of heavy metals، such as arsenic، in water resources can adversely affect human health and ecosystem through bioaccumulation، toxicity، and environmental resistance.
    Materials And Methods
    The concentration of arsenic in 17 wells in the region of Hasht-Bandi Minab (Iran) was measured during 2012-2013. Groundwater arsenic concentration and hazard quotient (HQ)، which describes non-carcinogenic risk، were assessed applying spatial distribution map (surface kriging map).
    Results
    The concentration of arsenic in groundwater ranged from non-detectable (ND) to 23. 7 ppb، with a mean value of 7. 69±2. 56 ppb. Depending on the location and season of year، arsenic in groundwater covered a wide range of concentration. In autumn (north-west region)، winter (north-east region)، spring (north-east، north-west، and center regions) and summer (center and east regions)، arsenic concentrations were considered unsafe. Chronic daily intake (CDI) and HQ of studied population were respectively calculated as 0. 00028 mg/kg-d and 0. 92.
    Conclusion
    The mean concentration of arsenic was in worrying range; however، the population living inHasht Bandi had a HQ in secure range. The spatial maps prepared by kriging method showed that the highest and lowest concentrations of arsenic and subsequently hazard quotient were observed in the north-east and in the south and south-west regions، respectively. The findings of the present study draw a meaningful conclusion relating to the use of spatial distribution model in the evaluation of environmental pollutants concentration and risk.
  • Page 42
    Background And Aims
    In view of water crisis، effective prevention of water resources contamination is increasingly important. The presence of heavy metals in drinking water at concentrations greater than acceptable limits may result in various adverse health effects. The present study was conducted to evaluate the feasibility of alumina nanoparticles coated with polyaniline for iron removal from aqueous solutions.
    Materials And Methods
    The direct synthesis method was used to cover the polyaniline film on alumina nanoparticles. Batch adsorption studies were performed as a function of contact time، temperature، adsorbent mass and pH. The adsorption isotherms at iron concentrations ranging from 10 to 150 mg/L as well as the reaction kinetics were also investigated.
    Results
    The maximum efficiency of iron removal was found at pH 3، 24 ºC and 120 min contact time. The maximum sorption capacity of coated nano-alumina for Fe (II) removal was also found to be 45. 66 mg g-1 at 0. 1g of adsorbent mass.
    Conclusion
    Results from this study demonstrated the potential utility of alumina nanoparticles coated with polyaniline showing 83% adsorption ability for iron removal from aqueous solutions.