فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1393)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروانه صحرایی صحرایی، نسترن کشاورز محمدی، هادی قاسمی صفحه 1
    زمینه و هدف
    مصرف مواد قندی در میان وعده ها از مهم ترین عوامل خطر مرتبط با پوسیدگی دندان است. کودکان علاقه شدیدی به مصرف این مواد دارند و والدین به دلایل متفاوت، اقدام مناسب جهت کنترل این رفتار را انجام نمی دهند. مطالعه حاضر با هدف تبیین موانع درک شده مادران در زمینه کنترل رفتار تغذیه با مواد قندی در کودکان صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی پدیدارشناسی در سال 1393 بر روی 40 مادر دارای کودک 6-3 سال انجام شد که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند. جهت گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند استفاده شد. تمام داده ها ضبط و دست نویس شده و با تحلیل درون مایه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور رعایت موازین اخلاقی، قبل از شروع مصاحبه، به مشارکت کنندگان، هدف تحقیق، روش مصاحبه، محرمانه بودن داده ها و آزادی آن ها برای ورود یا خروج از مطالعه توضیح داده شد و رضایت شفاهی آن ها برای شرکت در مطالعه کسب شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه، موانع درک شده مادران در 3 درونمایه اصلی متشکل از موانع درک شده مربوط به مادر (عدم آگاهی و نگرش نامناسب)، موانع درک شده مربوط به کودک (شرایط روحی و رفتار نامناسب) و موانع درک شده مربوط به خانواده (فرهنگ و رفتار اعضای خانواده) قابل طبقه بندی بود.
    نتیجه گیری
    این پژوهش، دیدگاهی عمیق از موانع مصرف مناسب مواد قندی درکودکان از منظر مادران ایجاد می کند که می توان از آن به عنوان پایه ای برای مطالعات کمی آینده و آموزش به مادران در جهت ارتقاء سلامت دهان و دندان کودکان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: موانع درک شده، مصرف مواد قندی، پوسیدگی دندان کودکان
  • سمیه اکبری، فرشید قنبری، حلیمه الماسی، قربان عسگری صفحه 10
    زمینه و هدف
    امروزه رنگ های سنتتیک بخصوص رنگ های آزو توسط صنایع متعددی جهت رنگرزی مواد مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. این رنگ ها علاوه بر تولید رنگ در آبهای پذیرنده دارای اثرات مضر بهداشتی بر سلامت انسان می باشند. هدف از این پژوهش بررسی پتانسیل کاتالیستی پودر سنگ مرمر در فرایند ازن زنی در حذف رنگ راکتیو بلاک 5 بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، پودر سنگ مرمر از زائدات کارگاه های سنگبری همدان تهیه و پس از آسیاب با استفاده از الک های استاندارد با مش 40 دانه بندی گردید. در این مطالعه تاثیر پارامترهای pH، دز کاتالیست و پتانسیل کاتالیستی پودر سنگ مرمر و میزان معدنی سازی توسط فرایند ازن زنی کاتالیستی مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقیمانده رنگ توسط اسپکتروفتومتر در طول موج 597 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    براساس یافته های مطالعه حاضر، بیشترین راندمان حذف رنگ جهت غلظت 50 میلی گرم بر لیتر از رنگ راکتیو در زمان 20 دقیقه، 10=pH، دز کاتالیست 5/0 گرم بر لیتر برابر 98% می باشد. همچنین نتایج نشان داد که پودر سنگ مرمر دارای پتانسیل کاتالیستی برابر 54% در فرایند ازن زنی کاتالیستی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد پودر ماربل با پتانسیل کاتالیستی بالایی می تواند به عنوان یک کاتالیست موثر در فرایند ازن زنی کاتالیستی پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: پتانسیل کاتالیستی، پودر ماربل، رنگ راکتیو بلاک، ازن زنی کاتالیزوری
  • عیسی سلگی صفحه 18
    زمینه و هدف
    مصرف ماهی مسیر مهمی از در معرض قرار گرفتن انسان با فلزات سنگین است. به منظور ارزیابی خطر بهداشتی بالقوه در ارتباط با این آلاینده ها ناشی از مصرف ماهی، نمونه های کپور ماهی از تالاب زریوار جمع آوری شد.
    مواد و روش ها
    طیف سنجی جذب اتمی برای تعیین حضور فلزات در نمونه های ماهی انجام شد. فلزات کادمیوم و سرب با استفاده از روش کوره گرافیتی شناسایی شده و فلز روی به روش شعله تشخیص داده شد. در این پژوهش به منظور برآورد جذب روزانه و شاخص های خطر فلزات سنگین در نمونه های بافت عضله ماهی، طبق روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا برای مصرف ماهی عمل شد. همچنین مسائل اخلاقی در طول جمع آوری داده ها و در کل مطالعه در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    غلظت فلزات سنگین در بافت عضله کمتر از غلظت مجاز استانداردهای بین المللی (WHO، FAO، MAFF و FDA) بود. خطرپذیری غیرسرطانی برای همه فلزات کمتر از یک بود. مقادیر کادمیوم، سرب و روی برای خطرپذیری غیرسرطان زا به ترتیب 036/0، 008/0 و 039/0 بود، همچنین شاخص خطر 084/0 بود.
    نتیجه گیری
    از نتایج این تحقیق برمی آید که غلظت فلزات در این گونه از نقطه نظر مسمومیت، برای مصرف انسان قابل قبول است. شاخص خطر در ماهی کپور معمولی کمتر از یک بود. بنابراین مصرف ماهی کپور معمولی غیرمحتمل است که سبب بروز عوارض سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان شود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، استانداردهای جهانی، جذب روزانه، خطر پذیری، کپور
  • مصطفی جیبا، فرشته زمانی علویچه، مرضیه عربان، آرش سلحشوری، مبارک جیبا، جواد هارونی صفحه 26
    زمینه و هدف
    بیماران ریوی اسمیر مثبت گاهی به علل مختلف درمان خود را قطع می کنند و باعث شیوع سل مقاوم به درمان در جامعه می شوند. این پژوهش به منظور تبیین عوامل اجتماعی موثر بر قطع درمان بیماران مبتلا به سل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بخشی از یک تحقیق کیفی است که در آن از نمونه گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع استفاده شده است. تولید داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 26 بیمار، 5 نفر اعضای خانواده آنها و 6 ناظر بر درمان و همچنین مشاهده پرونده بیماران، اطلاعات ثبت شده در برنامه Tuberculosis register و دفتر ثبت نام بیماران مبتلا به سل در مراکز بهداشت شهرستانها، حاصل گردید. مصاحبه به صورت سازمان نیافته تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها با مقایسه مداوم و همزمان با جمع آوری آنها صورت گرفت. همچنین از شرکت کنندگان جهت شرکت در مطالعه رضایت آگاهانه کسب گردید.
    یافته ها
    در نتیجه تحلیل داده ها، عوامل اجتماعی موثر بر قطع درمان بیماران مبتلا به سل در 6 طبقه فرعی شامل ضعف حمایت اجتماعی، انگ و بدنامی ناشی از ابتلا به سل، مسائل مربوط به کار، فقیر بودن، زندانی شدن و استعمال مواد مخدر در طول درمان بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه، بایستی جهت کاهش موانع اجتماعی موثر بر قطع درمان و آموزش موثر بیماران، افراد خانواده آنها و ناظرین بر درمان، مداخلات مناسبی طراحی و اجرا نمود.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، قطع درمان سل، مطالعه کیفی
  • مهدی صادقی، ابوالفضل امینی، عبدالوهاب عارفیان، ناصر بهنام پور، سلطان محمد قاسمی صفحه 35
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس جزء عوامل مهم در مسمومیت های غذایی می باشد. با توجه به مصرف بالای بستنی و آب میوه، این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی بستنی و آب میوه های سنتی شهر گرگان به باکتری های گرم مثبت طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در فصل تابستان در گرگان انجام شد. اماکن مورد مطالعه شامل 25 امکنه بود. مقدار نمونه بستنی 100گرم و آب میوه 100 سی سی بوده که در ظروف استریل، کنار یخ، درجه حرارت کمتر از 4 درجه سانتی گراد در مدت کمتر از 6 ساعت به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل و آنالیز شد. متصدیان جهت شرکت در مطالعه فرم رضایت آگاهانه را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میزان آلودگی میکروبی در مراکز تهیه بستنی سنتی در تابستان، 56 درصد نمونه ها به استافیلوکوکوس اورئوس،44 درصد به مخمر، 28 درصد به باسیلوس سرئوس، 16 درصد به استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، 12 درصد به لیستریا مونوسیتوژنز، 8 درصد به باسیلوس سوبیلیتیس، 4 درصد به باسلیوس لیکنی فورمیس و 4 درصد آنها به اکتینومایست ها آلوده بودند و در آب میوه های دست ساز آلودگی میکروبی به ترتیب 28/14، 3/33، 57/28، 0، 76/4، 28/14، 76/4، و 0 درصد بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر آلودگی بالای بستنی سنتی و آب میوه ها به استافیلوکوکوس اورئوس و باکتری های گرم مثبت می باشد که نیاز به نظارت بیشتر مراکز بهداشتی، آموزش متصدیان در خصوص بهداشت فردی، ساختمان و لوازم کار می باشد. همچنین نمونه برداری مستمر در فصل گرما از واحدهای صنفی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بستنی سنتی، آب میوه، استافیلوکوکوس اورئوس
  • سمیه عباسی کیا، غلامرضا جاهد، نبی شریعتی فر، شاهرخ نظم آرا، آرش اکبرزاده صفحه 44
    زمینه و هدف
    تخم مرغ به دلیل غنی بودن از پروتئین و املاح ضروری، مورد استفاده زیادی در میان جوامع مختلف دارد و مصرف آن، تقریبا تمام گروه های سنی را شامل می شود. یکی از آلاینده های مهم محیطی که باعث آلودگی تخم مرغ می شود، فلزات هستند. هدف از این تحقیق بررسی فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، نیکل، مس، آهن و روی در تخم مرغ های عرضه شده در شهر تهران و محاسبه میزان دریافت روزانه آنها است.
    مواد و روش ها
    تعداد 29 نمونه تخم مرغ از برندهای مختلف از فروشگاه های مواد غذایی شهر تهران جمع آوری شد. پس از آماده سازی نمونه ها، مقادیر فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، نیکل، مس، آهن و روی با استفاده از دستگاه ICP-OES سنجیده شد. آنالیز داده ها با استفاده از برنامه نرم افزار آماری SPSS و (Excel (V.2.26 انجام گرفت. جهت مقایسه میزان فلزات سنگین بین برندهای مختلف از آنالیز واریانس و کروسیکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلزات برحسب میلی گرم بر کیلوگرم در تخم مرغ به ترتیب برای کادمیوم 01/0، سرب 074/0، آرسنیک 03/0، نیکل 014/0، مس 46/1، آهن 37/34 و روی 55/12 است. فلز آهن بیشترین و کادمیوم کمترین مقدار دریافت روزانه را از طریق مصرف روزانه تخم مرغ به همراه دارد.
    نتیجه گیری
    مقادیر فلزات در نمونه های تخم مرغ از حد مجاز پایین تر است و این تخم مرغ ها از این جهت ایمن می باشند. اما نظر به مهم بودن آلودگی مواد غذایی به فلزات از نظر سلامت همگانی، لزوم توجه به پایش مداوم آنها در تخم مرغ توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، فلزات سنگین، ایمنی مواد غذایی، تهران
|
  • Parvaneh Sahrai, Nastaran Keshavarz Mohammadi, Hadi Ghasemi Page 1
    Background And Aims
    Consumption of sweets (snack foods) is one of the most important risk factors associated with dental decay. Children have a great interest in using snack foods. Most children، however، are disadvantaged of taking appropriate action by their parents to control their nutritional behaviors، because of various reasons. This study aimed to explore mothers’ perceived barriers in the control of sweets consumption by their children.
    Materials And Methods
    The present qualitative study consisting of 40 mothers having 3-6 years old children was performed on Kamyaran residents in 2014 to evaluate their attitudes towards barriers in the control of sweets consumption. Participants were selected based on purposeful sampling and semi-structured interviews were exploited in order to data gathering. Transcriptions of all interviews were analyzed employing content analysis technique to extract main themes according to research questions. Before each interview mothers were informed regarding aim of research، interview style، freedom to leave the interview and the way interview content would be kept private.
    Results
    The data analyzed suggests that it was possible to categorize mothers’ perceived barriers into three main themes including a) mother related barriers (lack of knowledge and inappropriate attitude)، b) child related barriers (emotional status and inappropriate behavior) and c) family related barriers (culture and behavior of family members).
    Conclusion
    It is hoped that the present research will broaden our understanding of perceived barriers of mothers which could be utilized for future quantitative researches and dental health educational programs.
    Keywords: Perceived Barriers, Sweets Consumption, Dental Caries
  • Somaye Akbari, Farshid Ghanbari, Halime Almasi, Ghorban Asgari Page 10
    Background And Aims
    Synthetic dyes especially azo dyes are، nowadays، used by the majority of industries for dyeing various materials. In addition to producing color in receiving streams، these dyes may have adverse health effects on human. This study was carried out to investigate the catalytic ozonation with marble powder in the removal of reactive black 5.
    Materials And Methods
    Marble powder was supplied from Hamadan workshops stonemason. The powder was grinded and sieved to the desired particle size using standard mesh 40. Batch degradation and mineralization studies were performed as a function of pH، adsorbent dose and the influence of catalytic potential of marble powder. Residual dye concentrations were spectrophotometrically measured at 597 nm. In order to comply with ethical principles، in this study، all entries with the references noted.
    Results
    Reduction of 98% of reactive black 5 was observed when 0. 3g catalyst was employed per liter of solution during 20 minutes at pH 10 and in the presence of 50 mg dye. The catalytic potential of marble was 54%.
    Conclusion
    Results from this study demonstrated the potential utility of marble powder as an effective catalyst in catalytic ozonation process.
    Keywords: Catalytic Potential, Marble Powder, Reactive Dye, Catalytic Ozonation
  • Eisa Solgi Page 18
    Background And Aims
    Fish consumption is an important route of human exposure to heavy metals. In order to assess the potential health risks associated with these contaminants due to fish consumption, fish samples of Cyprinus carpio were collected from Zarivar wetland.
    Materials And Methods
    Atomic absorption spectroscopy was performed to determine the presence of metals. Cd and Pb were identified by graphite furnace technique, and flame technique was employed as a means of Zn identification. In this research, daily intake and hazard indices of heavy metals in fish muscle tissue samples were performed based on the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) fish consumption. Also ethical issues were considered during data collection and throughout the study.
    Results
    The concentrations of heavy metals in muscle tissues were lower than allowable mean concentrations of international standards (WHO, FAO, MAFF and FDA). The Non-carcinogenic Hazard Quotient (NHQ) of all studied metals was less than 1.0. Non-carcinogenic hazard quotients (NHQ) for Cd, Pb, Zn in common carp were 0.036, 0.008, 0.039, also HI were 0.084.
    Conclusion
    In conclusion, metal contents in this species are acceptable for human consumption from a toxicity point of view. HI in common carp was less than unity, suggesting that the consumption of the common carp is unlikely to cause any adverse health effects to consumers.
    Keywords: Heavy Metals, World Standards, Daily Intake, Hazard Quotient, Common Carp
  • Mustafa Jiba, Fereshteh Zamani, Alavijeh, Marzieh Araban, Arash Salahshoori, Mobarak Jiba, Javad Haroni Page 26
    Background And Aims
    Positive smear pulmonary Tuberculosis (TB) patients sometimes interrupt their treatment. They may consequently result in the prevalence of antibiotic resistant strains (MDR-TB) in the community. This study was aimed to explore social factors influencing the treatment interruption in thesepatients.
    Materials And Methods
    Purposeful sampling method with maximum variance was employed in this qualitative research. Data gathering process were included unstructured in-depth interviews with totally 37 persons (26 patients, 5 their family members and 6 concerning therapy supervisors), patients’ medical records, as well as recorded information in both Tuberculosis register program and Tuberculosis registration office kept in health care centers. Concurrently with data gathering, they were analyzed through ongoing comparisons. Also the participants in the study informed consent was obtained.
    Results
    Based on the findings of this study, social factors influencing treatment interruption in Tuberculosis patients were included six sub-categories: lack of social support, TB-related stigma, work issues, poverty, as well as imprisonment and drug abuse during the course of treatment.
    Conclusion
    Results from this study demonstrated that family members and therapy supervisors need appropriate interventions in order to decrease social factors influencing treatment interruption in Tuberculosis patients.
    Keywords: Social Factors, Tuberculosis Treatment Interruption, Qualitative Study
  • Mahdi Sadeghi, Abolfazl Amini, Abdolvahab Arefian, Naser Behnampour, Soltan Mohammad Ghasemi Page 35
    Background And Aims
    Staphylococcus aureus is an important cause of food poisoning. Owing to the high consumption of fruit and ice cream, this study was carried out to examine the contamination of traditional ice cream and homemade juices to gram positive bacteria.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in Gorgan during the summer months. Totally, 25 distinct sites producing handmade traditional juice and ice cream were included in this study. Ice cream (100 g) as well as carrot and cantaloupe juices (100 cc) were sampled in sterile containers. Collected samples were then transported to the relevant laboratory in due time, where they were analyzed using methods specified for different types of microbes and bacteria. All the Operators participated in the study were completed informed consent form.
    Results
    Results showed that traditional ice cream samples were contaminated to S. aureus (56%), yeast (44%), B. cereus (28%), coagulase-negative staphylococci (16%), Listeria (12%), Bacillus subtilis (8%), Bacillus licheniformis (4%) and actinomycetes (4%). Furthermore, respectively 14.8, 33.3, 28.57, 4.76, 14.28, 4.28 and 0 percent infection was traced to contaminated homemade juices (carrot juice and cantaloupe).
    Conclusion
    The findings of this study revealed the contamination of traditional ice cream and juice to Staphylococcus aureus and various other microorganisms. Therefore, the more surveillance of health care centers, promoting personal hygiene through health education, and enhancing sanitary conditions is required. The continuous sampling from corporate units should be noticed as well.
    Keywords: Traditional Ice Cream, Juice, Staphylococcus Aureus
  • Somayeh Abbasi Kia, Gholamreza Jahed Khaniki, Nabi Shariatifar, Shahrokh Nazmara, Arash Akbarzadeh Page 44
    Background And Aims
    Chicken eggs, owing to richness in protein and essential minerals, are used in many communities and for all age groups. Metals are considered as one of the most important environmental pollutants which may lead to egg contamination. The consumption of contaminated eggs can harm human health. The aim of this study was to evaluate heavy metal (arsenic, cadmium, lead, nickel, copper, zinc and iron) contents in chicken eggs supplied in Tehran. Daily intake rates of heavy metals were also calculated.
    Materials And Methods
    A total of 29 chicken eggs were sampled from various food stores in Tehran.Sample preparation was performed using wet acid digestion. Heavy metals concentrations were determined using ICP-OES. Data analysis was carried out by means of the statistical software SPSS as well as Excel (V.2.26). Kruskal Wallis and ANOVA tests were executed to compare heavy metal concentrations between different brands.
    Results
    Mean concentrations of cadmium, lead, arsenic, nickel, copper, iron and zinc in collected chicken eggs were 0.01, 0.074, 0.03, 0.014, 1.46, 34.37 and 12.55 mg/kg, respectively. Iron and cadmium respectively showed the highest and lowest daily intake through chicken egg consumption.
    Conclusion
    It was concluded that the levels of heavy metals in sampled chicken eggs were less than permissible limits and thus are considered safe. However, due to the importance of food contamination in public health, the continuous monitoring of these contaminants in food is recommended.
    Keywords: Chicken Eggs, Heavy Metals, Food Safety, Tehran