فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقالات پژوهشی/ اصیل
  • رضا پوربابکی، علی کریمی*، سعید یزدانی راد صفحات 1-9
     
    زمینه و اهداف
    نشت مواد خطرناک در صنایع همواره یکی از عوامل تهدید کننده افراد شاغل و ساکنین اطراف این صنایع و آسیب به محیط زیست می باشد. به همین دلیل این مطالعه با هدف پیش بینی پیامدهای احتمالی کربن دی سولفید، توسط نرم افزار ALOHA به منظور انجام اقدامات ایمنی مناسب، جهت کاهش پیامدها انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی در ابتدا از نتایج مطالعات HAZOP استفاده شد و بدترین سناریوی ممکن انتخاب گردید. سپس نرم افزار ALOHA جهت مدلسازی سناریوهای احتمالی انتشار کربن دی سولفید از مخزن، مورد استفاده قرار گرفت و در طی انجام این مطالعه کلیه موازین اخلاقی رعایت و مجوزهای مربوطه دریافت گردید.
    یافته ها
    براساس یافته ها، در صورت وقوع حادثه، غلظتی از کربن دی سولفید که به اتاق کنترل می رسد، کشنده می باشد؛ زیرا تا حدود 600 متر اطراف مخزن غلظت گاز کربن دی سولفید ppm 480 است که در محدوده AGEL-3 است. در صورت نشت کامل تا فاصله 150 متری مخزن، غلظت کربن دی سولفید به ppm 7800می رسد که حدود 60 درصد حداقل غلظت قابل اشتعال این گاز است. فشار موج انفجار تا فاصله 190 متری مخزن حدود psi 3 می باشد که ممکن است باعث صدمات جدی به افراد شود.
    نتیجه گیری
    عواقب ناشی از سمیت دی سولفید کربن در این پالایشگاه یکی از جدی ترین خطراتی است که پرسنل را تهدید می کند. بنابراین تهیه طرح واکنش در شرایط اضطراری نقش موثری در محدود نمودن اثرات زیان بار انتشار مواد سمی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مدل سازی پیامد، پالایشگاه، نرم افزار ALOHA، کربن دی سولفید
  • رحمن پناهی، علی رمضان خانی، مهدی رضایی، محمود طاووسی، ملیحه پیشوایی، شمس الدین نیک نامی* صفحات 10-18
     
    زمینه و اهداف
    نظر به شیوع نسبتا بالای مصرف سیگار در دانشجویان و نقش آگاهی و نگرش در پیشگیری از مصرف سیگار، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار میان دانشجویان اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی در سال 1395 و در میان 130 نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران (65 نفر در هر یک از دو گروه مداخله و کنترل) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات جمعیتی و زمینه ای و پرسشنامه روا و پایای موجود جهت سنجش آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار بود که در دو مرحله قبل و سه ماه پس از مداخله تکمیل گردید. آموزش در این مطالعه در قالب شبکه های اجتماعی اجرا و پیام های آموزشی طی 6 نوبت به دانشجویان گروه مداخله ارسال گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های متناسب و نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شدند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.
    یافته ها
    قبل از مداخله، بین متغیرهای جمعیتی و زمینه ای، میانگین نمرات آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار در دو گروه، تفاوت معنادار وجود نداشت (p>0.05). پس از مداخله، مقایسه دو گروه نشان داد که میانگین نمرات آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار در گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، تغییر داشته است (p<0.05).
    نتیجه گیری
    در مداخلات آموزشی جهت ارتقای آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار در دانشجویان، می توان از شبکه های اجتماعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، پیشگیری، مصرف سیگار، دانشجویان
  • مریم اکبری لاکه، زهره رجبی آرانی*، حسین اکبری صفحات 19-26
     
    زمینه واهداف
    اساتید مهم ترین عامل درتعلیم وتربیت دانشجویان هستندزیرا بر اندیشه های هزاران نفرتاثیرمی گذارند لذا دربهبودکیفیت آموزش نیز نقش مهمی دارند. اساتید با هوش اخلاقی بالا می تواننددرسازمان اعتماد، تعهد، انگیزه و رضایت ایجاد کنند.
    موادوروش ها
    پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی و به صورت مقطعی است. تعداد100 نفراز اعضای هیئت علمی، به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات، دوپرسشنامه معتبر40 سوالی هوش اخلاقی لنیک وکیل(lennick&kiel) وپرسشنامه 20 سوالی رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) می باشد که روایی و پایایی آنها به ترتیب با ضریب آلفای کرونباخ 96 و79 درصد سنجیده شده است. نتایج داده ها با نرم افزار SPSSنسخه 16جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. تمام مراحل تحقیق با رعایت موازین اخلاقی پژوهش انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین هوش اخلاقی و رضایت کلی اساتیدبه ترتیب 75/68و58/16 بود. 77% اساتید ازنظرهوش اخلاقی و76% آنها ازنظررضایت شغلی درسطح خوب وبالاتربودند.ضریب همبستگی پیرسون بین رضایت شغلی و هوش اخلاقی برابر0.565 بود(p<0.001)، همچنین این ضریب همبستگی درهمه ابعاد رضایت شغلی باهوش اخلاقی مثبت بوده است که نشان دهنده ارتباط مستقیم بین این دو متغیر می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رضایت شغلی اعضاء هیئت علمی به عنوان ساختار اصلی نظام آموزش عالی کشور و تاثیر هوش اخلاقی در افزایش انگیزه آنها جهت تعلیم و تربیت موثر نیروی انسانی برای سیستم های بهداشت و درمان ، توجه به این امر منجر به توسعه اخلاق مداری براساس ارزش هاو اعتقادات و افزایش کیفیت آموزش ها و بهره وری نیز خواهد شد. لذا ضروری است دانشگاه های علوم پزشکی کشور برای فرهنگ سازی و نهادینه ساختن هوش اخلاقی در جامعه دانشگاهی برنامه ریزی نموده و همواره این مهم را سرلوحه اهداف خود قراردهند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رضایت شغلی، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مارال رشیدی فرد، یوسف رشیدی*، مجید امیری صفحات 27-35
     
    زمینه و اهداف
    امروزه آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، به عنوان یکی از چالش های عمده درآمده است، با توجه به اهمیت تاثیر آلاینده های هوا بر سلامتی انسان، بررسی مدل های پخش آلاینده های هوا به منظور تخمین انتشار آلاینده ها و تاثیر آنها بر سلامتی انسان از اهمیت خاصی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش به بررسی آلودگی هوای ناشی از انتشار آلاینده های هوای CO، NO2و SO2 در مجتمع فولاد، که مهم ترین آلاینده های ناشی از این صنعت می باشند، پرداخته می شود. بدین منظور از مدل های AERMOD، به منظور بررسی پراکنش آلاینده ها و سپس با مدل BREEZE AERMOD به بررسی ریسک انتشار آلاینده پرداخته شده است.در نهایت ارزیابی ریسک استنشاق آلاینده های هوا با استفاده از مدل RAIS صورت گرفته است. در طی انجام این مطالعه اطلاعات به صورت آماری جمع آوری شده و کلیه موازین اخلاقی رعایت و مجوزهای مربوطه دریافت گردید.
    یافته ها
    با توجه به محاسبات صورت گرفته، اندیس مخاطره تاثیر غیرسرطانی استنشاق آلاینده های هوا در مجتمع فولاد برای کارکنان محوطه 3/7، کارگران 4/8 و کارکنان اداری3/7است که بیش از حد آستانه بوده است و این افراد در معرض مخاطرات ناشی از آلاینده ها به خصوص منواکسید کربن و دی اکسید نیتروژن هستند. ساکنین مناطق مجاور با اندیس مخاطره 2/0 در خطر کمتری قرار دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی ریسک انتشار آلاینده ها، بیشترین افرادی که در خطر انتشار قرار دارند، کارگران می باشند، از سوی دیگر به دلیل نزدیک بودن روستاهای اطراف به محدوده فلرها در اراضی جنوبی سایت، ساکنین این روستاها در معرض مقادیر زیادی از آلاینده ها می باشند.
    کلیدواژگان: مجتمع فولاد، مدلسازی آلودگی هوا، BREEZE AERMOD، AERMOD، روش RIAS
  • مرور سیستماتیک و متاآنالیز
  • محمود طاوسی*، رحمن پناهی، علی اصغر حائری مهریزی، مهدی عنبری، رامین مظفری کرمانی، راحله رستمی، اکرم هاشمی صفحات 36-49
    زمینه و اهداف
    با توجه به روند رو به رشد مصرف دخانیات در میان نوجوانان، انجام مداخلات موثر برای پیشگیری از مصرف دخانیات در این گروه ضروری است. لذا در این پژوهش، ضمن بررسی وضعیت مداخلات پیشگیرانه در خصوص مصرف دخانیات در بین نوجوانان ایرانی به ویژه مداخلات نظریه/الگومحور، در میان دیگر مطالعات ذی ربط نیز بررسی و احصاء نموده و از نظر تاثیر/عدم تاثیر دسته بندی نمایند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مروری در ادبیات پژوهشی بود. کلید واژه های مورد نظر در این مطالعه شامل "دخانیات، سیگار، قلیان" در عنوان و چکیده کلیه مقالات چاپ شده تا آبان ماه سال 1396 در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و Google scholar (به عنوان جستجوگر تکمیلی) بودند. پس از حذف موارد تکراری و بدون ارتباط از میان مقالات استخراج شده، متن کامل مقالات منتخب نهایی با موضوعیت مداخلات پیشگیرانه از مصرف دخانیات در نوجوانان، بررسی و نتایج حاصله در عبارات و جداول دسته بندی شدند.
    یافته ها
    از میان 1078 مقاله استخراج شده، در نهایت تعداد 14 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. مداخلات انجام شده به دو دسته عمده تقسیم شدند. در مجموع در 9 مطالعه، الگوها و نظریه های آموزش بهداشت مبنای مداخله بودند و در 5 مطالعه دیگر، از رویکردهای دیگری استفاده شده بود.
    نتیجه گیری
    به رغم تاثیرگذاری هر دو نوع مداخله، مداخلات الگو/نظریه محور بیش از دیگر مداخلات در پیشگیری از مصرف دخانیات مورد استفاده قرار گرفته اند و این امر می تواند به دلیل تاثیرگذاری مطلوبتر و روشنتر این نوع مداخلات در تغییر رفتارهای گوناگون حوزه سلامت باشد.
    کلیدواژگان: دخانیات، مداخلات پیشگیرانه، نوجوان، مطالعه مروری
  • گزارش مورد
  • سمیرا یکتایی سناگانی، مرتضی کاشفی الاصل، سیدعلی جوزی* صفحات 50-61
     
    زمینه و اهداف
    مدیریت فاضلاب های تولیدی، نقش مهمی در ارتقاء سلامت بشر و حفظ محیط زیست و همچنین دستیابی به توسعه پایدار در بخش منابع آبی کشور دارد. برای رسیدن به این هدف ارزیابی انواع منابع آب در دسترس و تهیه راهبردهای مدیریتی برای ساماندهی آنها اهمیت زیادی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای ارزیابی و ارایه راهبردهای مدیریتی برای ساماندهی فاضلاب روستایی رودبار قصران از تکنیک SWOT استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از بازدیدهای میدانی و تکمیل پرسشنامه گردآوری شد. جامعه پژوهش شامل کارشناسان و مدیران مسلط به وضع موجود مدیریت فاضلاب منطقه بود. در این روش ابتدا عوامل موثر در مدیریت فاضلاب در وضع موجود در منطقه با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی بدست آمد. سپس با استفاده از تکنیک SWOT راهبردهای مناسب جهت مدیریت فاضلاب در روستاهای مورد مطالعه تدوین و اولویت بندی گردید. برای تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSS16 استفاده شد. همچنین در کلیه مراحل پژوهش موازین اخلاقی رعایت شد و هیچگونه دخل و تصرفی از جانب محقق صورت نگرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی داده ها با استفاده از تکنیک SWOT نشان داد که مجموع نمرات ماتریس عوامل درونی 2/298 و مجموع نمرات ماتریس عوامل بیرونی 2/213بود. بر اساس این نتایج، مدیریت راهبردی فاضلاب روستاهای بخش رودبار قصران به لحاظ موقعیت استراتژیک در منطقه تدافعی قرار دارد و به لحاظ عوامل درونی دارای ضعف و از لحاظ عوامل بیرونی دارای تهدید می باشد.
    نتیجه گیری
    در شرایط کنونی، استفاده از راهبردهای تدافعی می تواند با به حداقل رساندن نقاط ضعف و تهدیدها، مدیریت فاضلاب را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، فاضلاب روستایی، بخش رودبار قصران، تکنیک، SWOT
|
  • Reza pourbabaki, Ali karimi*, Saeid Yazdanirad Pages 1-9
    Background and Aims
    The leakage of hazardous materials in industries threatens the workers and residents around these industries and also severely damages the environment. This study thus aimed to predict the emissions and the probable effects of carbon disulfide using ALOHA software in order to performing the appropriate safety measures and consequently to reduce the adverse effects.
    Materials and Methods
    The results of HAZOP studies were used to identify the hazards in one of the refinery units. The plausible worst scenario was also chosen. ALOHA software was then used to model the probable scenarios of carbon disulfide emissions from the tank. All stages of this research were conducted ethically.
    Results
    Based on the results obtained, the concentration of carbon disulfide reaching to the control room would be fatal in the event of an incident. This result is supported by carbon disulfide concentrations of 480 ppm in an area of up to 600 meters around the tank, which is in the range of AGEL-3. In the event of full leakage, the concentration of carbon disulfide would be 7800 ppm 150 m around the tank, which is about 60% of the minimum flammable concentration of this gas. The explosion wave pressure in a distance of up to 190 m around the tank is anticipated to be about 3 psi, which may cause serious injuries to workers.
    Conclusion
    The consequences of carbon disulfide toxicity in the studied refinery are one of the most serious threats to the personnel. Therefore, preparing a reaction plan for emergency conditions will have an effective role in limiting the harmful effects of the toxic and dangerous materials emissions.
    Keywords: consequence modeling, refinery, ALOHA software, carbon disulfide
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Mehdi Rezaei, Mahmoud Tavousi, Malihe Pishvaei, Shamsaddin Niknami* Pages 10-18
     
    Background and Aims
    Considering the relatively high prevalence of smoking among students and the role of knowledge and attitude in smoking prevention, the present study aimed to determine the effect of education on knowledge and attitude towards the harmful effects of smoking among students.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental interventional study conducted in 2016 among 130 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran (65 students in each intervention and control groups). Data gathering tool was a demographic and background characteristics questionnaire. A valid and reliable questionnaire was used to assess the knowledge and attitude towards the harmfulness of smoking that was completed in two stages before and three months after the intervention. In this study, education was performed using Social Networks and educational messages were sent to the students of the intervention group in 6 sessions.
    The collected data were analyzed through the proportional tests and SPSS software version 16. All stages of the study were conducted according to moral standards.
    Results
    There was no significant difference between demographic and background variables before the intervention and also the mean scores of knowledge and attitude towards the harmfulness of smoking in both groups (p > 0.05). Comparing two groups after the intervention showed that the mean scores of knowledge and attitude towards the harmfulness of smoking have changed significantly in experimental group compared to control group (p < 0.05).
    Conclusion
    Social networking can be used in educational interventions to promote knowledge and attitude towards the harmful effects of smoking in students.
    Keywords: : education, knowledge, attitude, prevention, smoking, students
  • Maryam Akbarilakeh, Zohreh Rajabi Arani*, Hossein Akbari Pages 19-26
     
    Background and Aims
    Faculty members are the most important factor in students’ education because they affect the thoughts of thousands of people and play an important role in improving quality of education. Faculty members with high moral intelligence can create trust, commitment, motivation and satisfaction.
    Materials and Methods
    In the present descriptive-analytic and cross-sectional study, 100 faculty members were randomly selected through simple random sampling. The data collection tools were two valid questionnaires:1-Lennick and Kiel questionnaire including 40 questions concerning moral intelligence, and 2- Minnesota
    questionnaire (MSQ) including 20 questions to assess job satisfaction which their reliability were measured by Cronbach’s alpha coefficient of 96% and 79%, respectively. The data were analyzed using SPSS version 16 software. All research steps were conducted according to the ethical standards of the research.
    Results
    The mean score of moral intelligence of the faculty members was 75.68. Similarly, the mean score of satisfaction of studied community was 58.16. About 77% of faculty members revealed a good and higher than good moral intelligence. Job satisfaction of 76% of members were also good and higher than good. Pearson correlation coefficient between job satisfaction and moral intelligence equaled 0.556 (P <0.001). This correlation coefficient was positive in all dimensions of job satisfaction demonstrating a direct relationship between these two variables.
    Conclusion
    Considering the importance of job satisfaction of faculty members as a fundamental structure of the higher education system and the effect of moral intelligence on increasing their motivation for effective educating and training of human resources for health systems, attention to this subject would result in the development of ethics based on values and believes. This can also increase the level of quality of education and efficiency.
    Keywords: moral intelligence, job satisfaction, faculty member, medical university
  • Maral Rashidi Fard*, Yousef Rashidi, Majid Amiri Pages 27-35
     
    Background and Aims
    Nowadays, air pollution has become a major challenge especially in large cities. Considering the paramount importance of air pollutants impact of human health, the study of pollutants emission models to estimate their dispersion and consequent impacts on human health is very important.
    Materials and Methods
    In this research, CO, NO2 and SO2 emissions from steel complexes, which are the most important pollutants of this industry, is discussed. For this purpose, AERMOD models have been designed to investigate the dispersion of pollutants and then BREEZE AERMOD model to study the risk of emission of pollutants. Finally, the risk of pollutants inhalation was estimated using the RAIS model. The data were collected
    statistically. All stages of this research were conducted ethically and relevant permits were obtained.
    Results
    According to the calculations made in our study, the risk factor for non-cancerous inhalation of air pollutants in the steel complex was 3.7 for employees, 4.8 for workers and 7.7 for office workers, 3.7 for over-threshold workers. These individuals were at risk caused by contaminants, especially carbon monoxide and nitrogen dioxide.Residents in the neighbor regions demonstrating a risk index of 0.2% are at a lower risk.
    Conclusion
    Considering the risk assessments made, emissions from steel complexes pose a serious health risk specially for workers. Indeed, due to the close proximity of the surrounding villages in the southern areas of the site to the steel complex flares, they are exposed to the large amounts of contaminants.
    Keywords: steel complex, air pollution modeling, breeze aermod, aermod, rias method.
  • Mahmoud Tavousi*, Rahman Panahi, Aliasghar Haerimehrizi, Mahdi Anbari, Ramin Mozaffari Kermani, Raheleh Rostami, Akram Hashemi Pages 36-49
     
    Background and Aims
    Considering the increasing trend of tobacco usage among adolescents, effective interventions are necessary for smoking prevention in this group. We, therefore, decided to investigate the status of preventive interventions on tobacco usage among Iranian adolescents, especially the theory/model-based interventions.
    Meanwhile, the authors surveyed among other related studies, and categorized them in terms of effect/no effect.
    Materials and Methods
    A literature review was performed. We selected studies to include in our analyses via a search of Scientific Information Database-SID and google scholar (as a supporter motor researcher) on November of 2017, using the keywords “Tobacco, Smoking, Hookahs” in the title and abstract of all published articles. After removing repetitive and unrelated cases, the full text of a series of articles on the prevention of tobacco in adolescents
    was reviewed and the results were presented in terms of the phrases and tables.
    Results
    Out of 1078 extracted articles, 14 papers were finally evaluated. The interventions were divided into two
    main categories. Totally, in 9 studies, health education models and theories were the basis for intervention, and other
    approaches had been used in the remaining five studies.
    Conclusion
    In spite of the influence of both types of interventions, model/theoretic interventions have been used
    more than other interventions in smoking prevention, which could be due to the more favorable and clearer effects of these interventions in changing the various behaviors of the health sector.
    Keywords: tobacco, preventional intervention, adolescent, review study
  • Samira Yektaei Sanagani, Morteza kashefi Asl, Seyed Ali jozi* Pages 50-61
     
    Background and Aims
    The management of sewage plays an important role in promoting human health and environmental protection as well as achieving sustainable development in the country’s water resources. Evaluation of available water resources coupled with development of waste management strategies is crucial to achieve this goal.
    Materials and Methods
    In this study, a SWOT technique was applied for assessment and to provide strategies for Rudbar Qasran Rural Wastewater Management. The data were collected using field observations and a questionnaire. The research community consisted of experts and managers who dominate the present status of sewage management in the region. In this method, effective factors of sewage management in the present situation
    in the region were analyzed by hierarchical analysis method. Appropriate strategies for sewage management in the studied villages were then created and prioritized using SWOT technique. Data analysis was conducted using SPSS software (version 16). The study was carried out ethically and there was no bias and confinement on the part of the researcher during the research process.
    Results
    The results obtained showed that total score of the internal and external matrix factors were 2.298 and 2.213, respectively. Based on the results of the present study, wastewater managing approach in Roodbar Ghasran villages is located in the defensive zone from the strategic point of view. It pose also weakness based on internal factor and threatened due to its external factors.
    Conclusion
    The use of defensive strategies that could minimize the weaknesses and threats, promotes sewage management in the existing situation.
    Keywords: srategic management, rural wastewater, Roudbar Ghasran area, SWOT technique