فهرست مطالب

پرستار و پزشک در رزم - سال دهم شماره 35 (تابستان 1401)

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال دهم شماره 35 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیرفرشید فیاض* صفحات 6-15
    مقدمه

    اخلاق، جزیی جدایی ناپذیر از علم پزشکی تلقی می شود و توصیه های آن در جهت هدایت رفتارها و روش های حرفه ای می باشد. از این روی، هدف مطالعه حاضر دستیابی به نگرش و نظریات دانشجویان پزشکی (کارورزان و دستیاران) نسبت به درس اخلاق پزشکی بود.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی-تحلیلی مقطعی بر روی 104 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آجا (کارورز و دستیار) به صورت تصادفی در دسترس در سال 1399 انجام گرفت. ارزیابی نگرش دانشجویان از دو پرسشنامه مشتمل بر سوالات دموگرافیک و 36 سوال در مورد نگرش و عملکرد به درس اخلاق پزشکی تنظیم و در میان دانشجویان توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه دستیار و کارورز از نظر نحوه تدریس، بهترین روش ارزیابی دانسته های دانشجو، مناسب بودن محتوا، ضرورت اصلاح و به روزرسانی مطالب ارایه شده، تحت پوشش قرار دادن روابط بیمار پزشک در مطالب درس اخلاق پزشکی، تشخیص مشکلات اخلاقی، مواجهه با مشکلات اخلاقی و توانایی تصمیم گیری صحیح، توانایی در دفاع از تصمیم خود، نحوه تصمیم گیری آگاهانه، نحوه عملکرد وقتی یک بیمار ازنظر ذهنی صلاحیت تصمیم گیری ندارد، توانایی انتقال اخبار بد و روش تدریس درس اخلاق پزشکی به اختلاف آماری معنی داری در سطح 1درصد وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، هر دو گروه کارورز و دستیاران بر مناسب بودن محتوا، ضرورت اصلاح و به روزرسانی مطالب، تحت پوشش قرار دادن روابط بیمار پزشک و تدریس اخلاق پزشکی هم به صورت مقطعی و هم در طول دوره بالینی برنامه درسی دانشجویان پزشکی تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، نگرش، عملکرد
  • مینا شیروانی*، مصطفی روشن زاده، مهدی پورنظری، علی تاج آبادی، فیروز خالدی صفحات 16-25
    زمینه و هدف

    سلامت روان کارکنان سیستم های بهداشتی نقش مهمی در عملکرد و کیفیت خدمات ارایه شده توسط سازمان دارد. سرمایه اجتماعی کارکنان به عنوان عامل تاثیرگذار بر تمامی جنبه های سازمان می تواند بر سلامت روان افراد تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سرمایه اجتماعی با سلامت روان پرسنل شبکه بهداشت و درمان شهرستان بروجن انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح مطالعه همبستگی پیش بین است که از تیر تا مرداد ماه سال 1399 در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد. 389 نفر از کارکنان مراکز بهداشت و درمان شهرستان بروجن به روش طبقه ای انتخاب و با پرسشنامه دموگرافیک، سرمایه اجتماعی و استاندارد سلامت عمومی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند.

    یافته ها

    سرمایه اجتماعی در ابعاد روابط متقابل، اخلاقیات و مسیولیت اجتماعی می تواند سلامت روان کارکنان را پیش بینی کند (001/0 ,P< 023 /0R2=). ولی در ابعاد اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی عمومی با سلامت روان رابطه آماری معناداری وجود نداشت (05/0< P). میانگین کل ابعاد سرمایه اجتماعی پرسنل 40/75±8 و میانگین کل سلامت روان در پرسنل 42/13 ± 54/75 بود. سرمایه اجتماعی و سلامت روان با متغیرهای دموگرافیک رابطه معنی داری نداشتند (05/0< P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش پیش بینی کننده سرمایه اجتماعی در سلامت روان کارکنان بایستی به مدیران سازمان های بهداشتی توصیه شود که بطور مداوم به بررسی سطح سلامت روان و سرمایه اجتماعی کارکنان پرداخته و با استفاده از آموزش و جلسات مشاوره برای افزایش ابعاد سرمایه اجتماعی و سلامت روان کارکنان اقدام کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سلامت روان، کارکنان، سیستم بهداشتی
  • فرشته میرزایی*، علی دلاور صفحات 26-35
    مقدمه

    ناباروری با پیامدهای منفی فردی و اجتماعی بسیاری همراه است و زنان نابارور در معرض مشکلات سلامت روان قرار دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل کننده تاب آوری فردی و خانوادگی در رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده و سلامت عمومی در زنان نابارور بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان نابارور مراجعه کننده  به بخش ناباروری بیمارستان خاتم الانبیا تهران در سال 1399-1398 بود. ازطریق نمونه گیری در دسترس 361 نفر برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. مقیاس تاب آوری کانر - دیویدسون، مقیاس سنجش تاب آوری خانواده، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده و پرسشنامه سلامت عمومی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. از روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون  با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 22 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، حمایت اجتماعی ادراک شده، تاب آوری فردی و تاب آوری خانوادگی دارای ضریب همبستگی مثبت معنادار با سلامت عمومی بودند. نتایج رگرسیون نشان داد که تاب آوری فردی در رابطه بین حمایت اجتماعی و سلامت عمومی زنان نابارور نقش تعدیل کننده دارد.

    نتیجه گیری

    بر این اساس، می توان سلامت عمومی زنان نابارور را با تقویت حمایت اجتماعی و تاب آوری ارتقا بخشید و از آسیب های روانی در آنها پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت عمومی، تاب آوری، ناباروری
  • مجمد امینیان فر*، محمد درویشی، جواد حسینی شکوه، رامین جمیدی، سعید سلیمان میگونی صفحات 36-43
    مقدمه

    با نگاهی به جنگ های اخیر و مطالعه تاثیر آنها بر استقلال نظامی، اقتصادی و سیاسی کشورها و همچنین پیش بینی سازماندهی جنگ های آینده از نظر علم و فناوری می توان به اهمیت راهبردها، رویکردها، سیاسیت ها و تدابیر تاکتیکی مناسب در راستای موفقیت در میدان نبرد پی برد. در میان این تدابیر، برنامه ریزی برای تعیلم نیروی انسانی و تربیت سربازان آینده جهت حضور در صحنه های نبرد از اهمیت بسزایی برخوردار است. ما در این مطالعه مروری برآنیم تا استاندارد ها و باید های مهارتی و فیزیکی و روحی سربازان آینده برای حضور در میدان نبرد را فراهم کنیم.

    روش کار

    در این مطالعه ، جستجوی سیستماتیک در دو دیتابیس اسکوپوس و شبکه دانش (web of science) انجام گرفت تا استاندارد های فیزیکی و مهارتی سربازان آینده با توجه به مطالعات گذشته بررسی شود. پس از بررسی 22 مطالعه معیار های لازم جهت ورود به مطالعه را داشتند.

    نتایج

    بر مبنای مطالعات که در نتایج همخوانی قایل توجهی داشتند، توجه به ویژگی های جسمی و روحی، سلاح، تجهیزات و آموزش سربازان آینده جهت حضور در میدان نبرد اموری ضروری به نظر می رسند.

    نتیجه گیری

    اصول هجده گانه ای تحت عنوان اصول نبرد آینده برای دکترین نظامی ایران ارایه شده است تا استاندارد های لازم در جهت تحقق پیروزی در جنگ های آینده محقق شود.

    کلیدواژگان: جنگ های آینده، سربازان آینده، ویژگی های جسمی و روحی، سلاح، تجهیزات و آموزش
  • منیر جاور*، امین رفیعی پور، مهرداد ثابت صفحات 44-51
    مقدمه

    در بیماران قلبی عروقی، استرس تجربه ای فراگیر است که می تواند فرایند بهبودی از بیماری را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استرس ادراک شده بر اساس خودکارآمدی و سرسختی روانشناختی در بیماران قلبی عروقی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان های قلب و مراکز بازتوانی قلب تهران در سال 1398 بود که از این بین با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 151 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سرسختی روانشناختی، پرسشنامه خودکارآمدی بیماران قلبی و پرسشنامه استرس ادراک شده بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی و سرسختی روانشناختی با استرس ادراک شده دارای ضریب همبستگی منفی معنادار هستند. نتایج رگرسیون نشان داد که خودکارآمدی و سرسختی روانشناختی نقش معنی داری در پیش بینی استرس ادراک شده در بیماران قلبی داشتند و سهم سرسختی روانشناختی بیشتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، بیماران قلبی عروقی می توانند با تقویت سطح خودکارآمدی و سرسختی روانشناختی، به کاهش استرس و در نتیجه سلامتی بیشتر خود کمک کنند.

    کلیدواژگان: استرس، بیماری قلبی عروقی، خودکارآمدی، سرسختی روانشناختی
  • اکبر قاسمی خردمند، راهبه یغمایی*، مژگان عارفی صفحات 52-61
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش تاب آوری بر سرمایه های روان شناختی جوانان سرباز دارای والدین طلاق گرفته ارشد نظامی ارتش در شهر اصفهان اجرا گردید.

    روش

    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی و شامل یک پیش آزمون و پس آزمون بود که در هر دو گروه آزمایش و گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه سربازان دارای والدین طلاق گرفته ارشد نظامی ارتش شهر اصفهان در سال 1399 را در بر می گیرد. نمونه مورد پژوهش شامل 50 نفر از سربازان واجد شرایط بودند که با با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه کنترل (25 نفر) و آزمایش (25 نفر) تخصیص یافتند. مداخله آموزشی بر روی گروه آزمایش در مدت 45 روز و در طی ده جلسه اجرا شد و به گروه کنترل آموزشی ارایه نشد. در این پژوهش از مقیاس های تشخیصی سرمایه روان شناختی مک گی (Mac Gee)، به عنوان ابزاری برای سنجش اثربخشی آموزش تاب آوری بر سرمایه روان شناختی استفاده شد و داده های جمع آوری شده، با استفاده از روش کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که روش آموزش تاب آوری به طور معناداری در سطح 0.001P < بر افزایش سرمایه روان شناختی سرباز ارشد دارای والدین طلاق موثر است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که می توان از روش آموزش مهارت های تاب آوری به عنوان روشی کارآمد برای افزایش مولفه های سرمایه های روان شناختی در جوانان سرباز دارای والدین طلاق گرفته ارشد نظامی ارتش استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، سرمایه روان شناختی، سربازان
  • ایرج اتشی، مسعود قاسمی*، شیرین کوشکی صفحات 62-73
    مقدمه

    اختلال نقص توجه-بیش فعالی نوعی اختلال عصبی- رفتاری است که اغلب به عملکرد فرد در بسیاری از زمینه ها از جمله عملکرد تحصیلی، توجه و تمرکز و ارتباطات اجتماعی صدمه می زند.

    مواد و روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری، دانش آموزان با اختلال نقص توجه-بیش فعالی مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی به دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. به منظور ارزیابی نشانه های اختلال نقص توجه-بیش فعالی ازمقیاس سوانسون، نولان و پلهام ویرایش چهارم و عملکرد تحصیلی از پرسشنامه عملکرد تحصیلی درتاج و همچنین برای بررسی فرآیندهای عصبی-شناختی با آزمون ارزیابی شناختی مورد بررسی قرارگرفتند. از هردو گروه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه به عمل آمد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته توسط نرم افزار آماری SPSS-26  تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه آموزشی رایانه ای بر فرآیندهای شناختی برنامه ریزی، توجه و پردازش همزمان و متوالی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلال نقص توجه-بیش فعالی تاثیر مثبت داشته و از نظر آماری معنا دار بوده است.(P<0.001).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی رایانه ای موجب بهبود عملکرد فرآیندهای شناختی(برنامه ریزی، توجه و پردازش همزمان و متوالی) و ارتقاء عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلال نقص توجه-بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه-بیش فعالی، آموزش رایانه ای، فرآیندهای شناختی، عملکرد تحصیلی
  • بهناز خداوردی، آزیتا کشاورز*، آزیتا گنجی صفحات 74-83
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی همه گیرشناسی میزان اختلالات خواب و نشانگان بالینی در بیماران مبتلا به سلیاک استان خراسان رضوی انجام شد. این پژوهش توصیفی، از نوع علی- مقایسه ای می باشد.

    روش کار

    در این پژوهش تعداد 260 بیمار مبتلا به سلیاک بر اساس جدول مورگان از میان مراجعه کنندگان به بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد، انتخاب شدند که توسط متخصص گوارش وبیوپسی روده تشخیص داده شده بودند. 260 نفر از افراد سالم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در یک مرحله به پرسشنامه های وضعیت خواب آلودگی ایپورث (ESS)، شاخص شدت بیخوابی (ISI)، ارزیابی سندرم پای بیقرار (RLS)، ارزیابی ابتلا به آپنه انسدادی خواب (Berlin)، شاخص کیفیت خواب (PSQI) و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و تنیدگی (DASS) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس توسط نرم افزار spss22 استفاده شد.

    نتایج

    بین بیماران مبتلا به سلیاک و افراد سالم در وضعیت خواب آلودگی، شدت بیخوابی، سندرم پای بیقرار و آپنه انسدادی خواب و نشانگان بالینی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0p<). شاخص اندازه اثر نشان داد 12 درصد اختلالات خواب و نشانگان بالینی مرتبط با اثر بیماری سلیاک است و گروه بیماران مبتلا به سلیاک میانگین وضعیتTtg1 بالاتر از Ttg2 دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    مشکلات خواب باعث ایجاد یکسری عوامل التهابی در بدن می شود که با توجه به این پژوهش می توان نتجه گرفت که رژیم غذایی بدون گلوتن تاثیری در مهار این عوامل و در نتیجه کاهش اختلالات خواب در بیماران مبتلا به سلیاک می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، سلیاک، اختلالات خواب، نشانگان بالینی
  • یگانه یاوری، حسن خوش اخلاق*، محمدرضا شعربافچی زاده صفحات 84-95
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی روان درمانی تنظیم هیجانی بر خود سرزنشگری، تحمل پریشانی، عاطفه ی خوداگاه و سبک های حل تعارض بیماران مبتلا به سرطان شهر اصفهان سال 1398انجام گرفت.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه بیماران سرطانی بیمارستان امید استان اصفهان در سال 1398 بود. در این پژوهش30 بیمار سرطانی به صورت غیرتصادفی از میانبیماران سرطانی استان اصفهان انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی دو ماه و نیم در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه این مداخله را در طول فرایند انجام پژوهش دریافت نکرد. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش دربرگیرنده پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (DTS2005)، پرسشنامه عاطفه خودآگاه (TOSCA) جی پی. تانگنی و همکاران (1989)، پرسشنامه حل تعارض ویکز (1994) و فیشر و اوری (1991)، پرسشنامه راهبردهای شناختی تنظیم هیجان گارنفسکی، همکاران (2001) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه کوواریانس چند متغیره با استفاده از تعدیل بونفرونی توسط نرم افزار آماری SPSS23مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که تنظیم شناختی هیجان بر میزان مولفه های سبک حل تعارض، عاطفه ی خودآگاه، تحمل پریشانی و مولفه خودسرزنشگری بیماران موثر است (05/0‏P<‎‏).

    نتیجه گیری

    روان درمانی تنظیم هیجانی بر خودسرزنشگری، تحمل پریشانی، عاطفه ی خودآگاه و سبک های حل تعارض بیماران مبتلا به سرطان شهر اصفهان سال 1398 تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: روان درمانی تنظیم هیجانی، خودسرزنشگری، تحمل پریشانی، عاطفه ی خودآگاه، سبک های حل تعارض
|
  • AmirFarshid Fayyaz* Pages 6-15
    Introduction

    Ethics is considered as an integral part of medical science and its recommendations are to guide professional behaviors and practices.The purpose of this study was to obtain the attitudes of medical students (interns and residents) towards the course of medical ethics.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 104 students of AJA University of Medical Sciences (intern and residents) as randomly available in 2016. In order to evaluate students' attitudes, two written questionnaires consisting of demographic questions and 36 questions about attitude and practice were prepared and distributed among medical students. Data were analyzed using SPSS-20 software and Mann-Whitney test.

    Results

    The results showed the two groups of resident and intern in terms of teaching method, the best way to assess student knowledge, the appropriateness of the content, the need to modify and update the presented materials, covering the patient-physician relationship in medical ethics, diagnosing ethical problems, exposure With moral problems and the ability to make the right decision, the ability to defend one's decision, how to make informed decisions, how to act when a patient is mentally incompetent, the ability to convey bad news, and the method of teaching medical ethics, there was a statistically significant difference at the level of 1 percent.

    Conclusion

    According to the research findings, both interns and residents emphasized the appropriateness of the content, the need to modify and update the content, cover patient-physician relationships and teach medical ethics both cross-sectionally and alongside the clinical courses of medical students.

    Keywords: Medical Ethics, Attitude, Practice
  • Mina Shirvai*, Mostafa Roshanzadeh, Mahdi Poornazari, Ali Tajabadi, Firouz Khaledi Pages 16-25
    Background

    Meanwhile, the role of employees' social capital as an influential factor on all aspects of the organization can affect the mental health of individuals. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between social capital and mental health of health care personnel in Borujen.

    Methods

    The present study is a predictive correlation study that was done 2020 in Shahrekord University of Medical Sciences. 389 employees of health centers of Borujen city were selected by stratified method and were examined using a three-part questionnaire of demographic characteristics, a researcher-made questionnaire of social capital and a standard questionnaire of public health. Data were analyzed using SPSS16 using descriptive statistics and analytical tests.

    Results

    Social capital in the dimensions of interaction, ethics and social responsibility can predict the mental health of employees (P <0.001, R2= 0.023). There was no statistically significant relationship with mental health in the dimensions of social trust, social participation and public awareness (P <0.05). The average of the total dimensions of social capital of the staff was 75± 8.40 and the average of the total mental health of the staff was 75.54±13.42.

    Conclusion

    Due to the predictive role of social capital in the mental health of employees, managers of health organizations should be advised to constantly review the level of mental health and social capital of employees and use training and counseling sessions to increase the dimensions of social capital and Mental health of employees to take action.

    Keywords: Social Capital, Mental Health, Staff, Health system
  • Fereshteh Mirzaei*, Ali Delavar Pages 26-35
    Introduction

    Infertility has many negative individual and social consequences and infertile women are exposed to mental health problems. The aim of this study was to investigate the moderating role of individual and family resilience in the relationship between perceived social support and general health in infertile women.

    Methods

    The present study was a correlational study. The statistical population included infertile women referred to the infertility ward of Khatam Al-Anbia Hospital in Tehran in 2019-2020. Through available sampling, 361 people were selected to participate in the study. The Connor-Davidson Resilience Scale, Family Resilience Scale, Perceived Social Support Questionnaire, and General Health Questionnaire were used to collect data. Pearson correlation coefficient and regression methods were used to analyze the data using SPSS software version 22.

    Results

    According to the results, perceived social support, individual resilience and family resilience had a significant positive correlation coefficient with general health. The regression results showed that individual resilience has a moderating role in the relationship between social support and general health of infertile women.

    Conclusion

    The general health of infertile women can be improved by strengthening social support and resilience and preventing psychological harm in them.

    Keywords: Social Support, Public Health, Resilience, Infertility
  • Mohammad Aminianfar*, Mohammad Darvishi, Javad Hosseini Shokouh, Ramin Hamidi, Saeed Soleiman-Meigooni Pages 36-43
    Background

    Looking at recent wars and studying their impact on the military, economic and political independence of countries, as well as anticipating the organization of future wars in science and technology, one can infer the importance of appropriate strategies, approaches, policies, and tactical measures in pursuit of success on the battlefield. Among these measures, planning to train human resources and train future soldiers to be present on the battlefield is crucial. Here, we aimed to provide an overview of the necessary standards related to physical, mental, and skills of future soldiers for the wars.

    Methods

    In the current systematic review, Scopus and Web of science databases were searched in English and Persian languages. Following the search based on a specific search strategy and quality assessment, 22 publications were selected for final review.

    Results

    According to the considerably consistent literature, various parameters take part in the performance of future soldiers in the battlefield, including but not limited to, physical mental abilities, skills, education, and equipment.

    Conclusion

    The 18th Principles of Future Battle Principles will be included in training programs for future soldiers to prepare for future wars against hostile enemies.

    Keywords: Future Wars, Future Soldiers, Physical, Mental Properties, Weapons, Equipment, and Training
  • Monir Javer*, Amin Raffiepoor, Mehrdad Sabet Pages 44-51
    Introduction

    In cardiovascular patients, stress is a pervasive experience that can affect the recovery process of the disease. The aim of this study was to predict perceived stress based on self-efficacy and psychological hardiness in cardiovascular patients.

    Method

    The method of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study included cardiovascular patients referred to cardiac hospitals and cardiac rehabilitation centers in Tehran in 1398, of which 151 people were selected as the sample group by purposive sampling. Data collection tools included Kobasa Hardiness Questionnaire, Cardiac Self-Efficacy Questionnaire and Perceived Stress Scale.

    Results

    The results showed that self-efficacy and psychological hardiness with perceived stress have a significant negative correlation coefficient. Regression results showed that self-efficacy and psychological toughness had a significant role in predicting perceived stress in heart patients and the share of psychological hardiness was higher (p <0.05(.

    Conclusion

    Based on the results of this study, cardiovascular patients can help reduce stress and thus improve their health by strengthening their self-efficacy and psychological hardiness.

    Keywords: Stress, Cardiovascular Disease, Self-Efficacy, Psychological Hardiness
  • Akbar Ghasemi Kheradmand, Rahebeh Yaghmaie*, Mozhgan Arefi Pages 52-61
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of resilience training on the psychological capital of young soldiers with divorced parents of army senior military in Isfahan.

    Method

    The research design was quasi-experimental and included a pretest and posttest that was performed in both experimental and control groups. The statistical population of the present study includes all soldiers with divorced parents of the senior military of the Isfahan city army in 1399. The sample consisted of 50 qualified soldiers who were selected using the available sampling method and were randomly assigned to the control (25) and experimental (25) groups. The educational intervention was performed on the experimental group for 45 days in ten sessions and was not provided to the educational control group. In this study, Mac Gee's diagnostic scales of psychological capital were used as a tool to measure the effectiveness of resilience training on psychological capital and the collected data were analyzed using the covariance method.

    Results

    The results showed that resilience training method at the level of P <0.001 was significantly effective in increasing the psychological capital of senior soldiers with divorced parents.

    Conclusion

    The results showed that resilience skills training can be used as an effective way to increase the components of psychological capital in young soldiers with divorced parents of senior military soldiers.

    Keywords: Resilience Training, ‎ Psychological Capitals, soldiers
  • Iraj Atashi, Masoud Ghasemi*, Shirin Kooshki Pages 62-73
    Introduction

    Attention deficit / hyperactivity disorder is a type of neurobehavioral disorder that affects a person's performance in many areas, including academic performance, attention and concentration, and social communication. 

    Methods

    This research, we used a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population consists of students with attention deficit/ hyperactivity disorder in the elementary school of Tehran in the academic year of 2021-2022, who were selected using the selective sampling method and randomly divided into two groups of 20 people, experimental and control groups.  Swanson, Nolan and Pelham fourth edition questionnaire (SNAP-IV) were used to evaluate symptoms of attention deficit/ hyperactivity disorder (ADHD) and Dourtaj academic performance questionnaire was used for academic performance, and CAS cognitive assessment test was used to evaluate neuro-cognitive processes. A pre test was taken from both experimental and control groups, and the experimental group was subjected to the intervention of the rehabilitation computer training program for 3 months.A post-test was taken from was performed for both the experimental and control groups. The follow-up test was performed after 3 months later of the post-test session.

    Results

    The results of analysis showed that the computer training program had a positive effect on cognitive processes and academic performance of students with attention deficit hyperactivity disorder and it was statistically significant(P˂0.001).   

    Conclusion

    The computer training program improves cognitive functions (planning, attention and simultaneous, successive processing) and improves the academic performance of students with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, computer training, cognitive processes, academic performance
  • Behnaz Khodaverdi, Azita Keshavarz*, Azita Ganji Pages 74-83
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the epidemiology of sleep disorders and clinical symptoms in patients with celiac disease in Razavi Khorasan province. This descriptive research is causal-comparative.

    Material and Methods

    In this study, 260 patients with celiac disease were selected according to Morgan's table among those who referred to Imam Reza Hospital in Mashhad, who were diagnosed by a gastroenterologist and underwent intestinal biopsy. 260 healthy people were selected by available sampling method and in one step they were asked the Epworth Sleepiness Status (ESS), Insomnia Severity Index (ISI), Restless Leg Syndrome (RLS) and Obstructive Sleep Apnea (OSA) questionnaires. Berlin), Sleep Quality Index (PSQI) and Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS). Analysis of variance was used by spss22 software to analyze the data.

    Results

    There is a significant difference between celiac disease patients and healthy people in sleepiness, insomnia severity, restless leg syndrome, obstructive sleep apnea and clinical symptoms (p<0.001). The effect size index showed that 12% of sleep disorders and clinical symptoms are related to the effect of celiac disease, and the group of patients with celiac disease has a higher average Ttg1 status than Ttg2.

    conclusion

    Sleep problems cause a series of inflammatory factors in the body, and according to this research, it can be concluded that gluten-free diet has an effect on controlling these factors and thus reducing sleep disorders in celiac patients.

    Keywords: Epidemiology, Celiac Disease, Sleep Disorders, Clinical Syndrome
  • Yeganeh Yavari, Hasan Khoshakhlagh*, Mohammadreza Sharbafchi Zadeh Pages 84-95
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate and compare the effectiveness of emotion regulation psychotherapy on self-blame, distress tolerance, self-conscious emotion and conflict resolution styles in cancer patients in Isfahan in 1398. The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study was all cancer patients in Isfahan province in 1398.

    Materials and methods

    In this study, 30 cancer patients were non-randomly selected from cancer patients in Isfahan province. The experimental group received educational intervention in 8 90-minute sessions over two and a half months. However, the control group did not receive this intervention during the research process. The questionnaires used in this study include the Simmons and Gahr Distress Tolerance Questionnaire (DTS) (2005), the Self-conscious Emotion Questionnaire (TOSCA), GP. Tangney et al. (1989), Wickes (1994) and Fisher & Avery (1991) Conflict Resolution Questionnaire, Garnfsky et al. (2001) Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire. The data were analyzed by multivariate covariance using Bonferroni modulation by SPSS23 statistical software

    Results

    The results of data analysis showed that cognitive emotion regulation is effective on the components of conflict resolution style, self-conscious emotion, distress tolerance and self-blame component of patients (P <0.05).

    Conclusion

    Emotional regulation psychotherapy has an effect on self-blame, distress tolerance, self-conscious emotion and conflict resolution styles of cancer patients in Isfahan in 1398.

    Keywords: Emotional regulation psychotherapy, Self, ‌‌-blaming, Distress tolerance, Self-conscious emotion, Conflict resolution styles