فهرست مطالب

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا گویا صفحات 5-24
    در سال 1375، در اولین کنفرانس آموزش ریاضی ایران که در اصفهان برگزار شد، وظیفه خود دانستم که به عنوان یک متخصص آموزش ریاضی، مقاله ای با عنوان «آموزش ریاضی چیست؟» ارائه دهم و علت تلاش برای تاسیس رشته آموزش ریاضی را در کشور بیان نمایم. اکنون پس از شانزده سال، جا دارد که با بازتابی بر این حرکت توسعه ای شتابدار، به خود یادآوری کنیم که «چه چیز هایی در حوزه آموزش ریاضی نیستند!». بر این اساس، تحقیق حاضر در قالب فراتحلیلی بر مقالات ارائه شده به دوازدهمین کنفرانس آموزش ریاضی در ایران که در اولویت پذیرش واقع نشدند، انجام شد. فایل PDF تمام مقاله ها که بدون نام بودند و کدگذاری شده بودند، داده های این پژوهش را تشکیل دادند. هدف اصلی این پژوهش، بازتاب بر راه رفته شده تا حال است، با این امید که «با درس گرفتن از تاریخ، مجبور به تکرار آن نشویم.»
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، کنفرانس های آموزش ریاضی در ایران، مقالات آموزش ریاضی، فراتحلیل
  • مجید حق وردی صفحات 25-46
    این مطالعه ابتدا به معرفی ماهیت مسائل کلامی و فرایند حل آن ها می پردازد سپس با مرور ادبیات پژوهشی در رابطه با مشکلات دانش آموزان در حل مسائل کلامی، به بررسی ریشه اصلی این مشکلات در فهم ناقص مسائل به دلیل دشواری متن و وجود زمینه های ناآشنا در مسائل کلامی دوره راهنمایی پرداخته است. در ادامه به اثربخشی انواع جمله بندی های مجدد زمینه ای، مفهومی و ترکیب آن ها بر تسهیل حل مسائل کلامی پرداخته است. لذا 80 دانش آموز پایه هفتم به صورت تصادفی به یکی از شرایط مذکور و یک گروه کنترل گمارده شدند. دانش آموزان ابتدا به پیش آزمون سپس، به جز گروه کنترل، یکی از انواع آزمون های جمله بندی مجدد مسائل کلامی را پاسخ دادند. نتایج نشان داد که انواع تغییر جمله بندی مسئله کلامی، حل مسئله را تسهیل می کند. این یافته ها می تواند به مولفان کتاب های درسی کمک کند تا به بازنگری و طراحی مجدد مسائل کلامی در کتاب های درسی ریاضی پایه های ششم تا هشتم بپردازند.
    کلیدواژگان: مسئله کلامی، حل مسئله، جمله بندی مجدد، دانش آموزان پایه دوم راهنمایی
  • سهیلا غلام آزاد صفحات 47-70
    در اواخر دهه 70 میلادی، آموزش ریاضی واقعیت مدار (RME) در پاسخ به نهضت ریاضی جدید در امریکا و رویکرد آموزش ریاضی مکانیکی در هلند توسط فرودنتال و همکارانش معرفی شد. بر اساس این رویکرد، برنامه های آموزشی باید فرصتی در اختیار دانش آموزان قرار دهد تا از طریق انجام دادن فعالیت های مناسب، به بازآفرینی ریاضی بپردازند. در سند برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران نیز ملاحظه می شود که در بخش جهت گیری های کلی در سازمان دهی محتوا و آموزش حوزه یادگیری ریاضی، بر وجه واقعیت مداری برنامه به طور ضمنی، تاکید شده است. در این مقاله، ضمن معرفی جنبه های مختلف این رویکرد برنامه ای در آموزش ریاضی، به پژوهشی اشاره می شود که به روش تحلیل محتوا انجام شد و مضمون موردنظر برای تحلیل محتوا، واقعی بودن زمینه های مورد استفاده در کتاب تازه تالیف ریاضیات 1 بود.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی واقعیت مدار، برنامه درسی ریاضی، ریاضیات 1، ریاضی ورزی افقی، ریاضی ورزی عمودی
  • مانی رضایی صفحات 71-92
    پژوهش در مورد سیر برنامه درسی و کتاب های درسی در ایران، یکی از حوزه هایی است که مطالعات اندکی در آن صورت گرفته و گزارش های پژوهشی یا نتایجی از چنین پژوهش هایی، در اسناد مورد بررسی به دست نیامد. مقاله، گزارشی از پژوهشی جامع در فاصله شروع برنامه آموزش رسمی دوره متوسطه (1304) در ایران تا 1388 (زمان جمع آوری داده ها) است و موارد زیر مورد مطالعه قرار گرفت: (1) سیر تاریخی تغییرات کلی نظام آموزش رسمی؛ (2) پنج دوره تاریخی در تغییر کتاب های درسی ریاضی؛ (3) سیر تغییر محتوای آموزشی و مواد درسی ریاضی. پژوهش، به لحاظ روشی، پژوهشی تاریخی است و با هدف شناخت بهتر روند شکل گیری کتاب های دوره متوسطه انجام شد. تلاش شد تا تمام کتاب هایی که به عنوان کتاب درسی ارائه شده است، مورد توجه قرار گیرد و محتوای آن ها از نظر موضوعی (ریاضی) بررسی شود. مقاله با بررسی مثلثات، سیر تحولات آن در این فاصله زمانی به جمع بندی و نتیجه گیری می پردازد.
    کلیدواژگان: سیر برنامه درسی ریاضی، تغییرات کتاب های درسی ریاضی در ایران، پژوهش تاریخی، مثلثات
  • ابوالفضل رفیع پور صفحات 93-116
    هدف مقاله حاضر، مرور پژوهش های حوزه مدل سازی و کاربرد است تا از این طریق، حوزه مدل سازی و کاربرد را به عنوان یک حوزه پژوهشی معرفی نماید. در این مقاله، ابتدا منظور از اصطلاح مدل سازی و کاربردها در آموزش ریاضی تبیین خواهد شد و تفاوت آن با تعابیر دیگری از واژه مدل سازی که در سایر رشته ها وجود دارد، بیان می گردد. هم چنین، اصطلاحات سواد عددی، سواد کمی، ریاضی وار کردن و مسائل کلامی که ممکن است گاهی به جای مدل سازی به کار بروند ولی معنای کامل مدل سازی را در بر ندارند، در این مقاله معرفی می شوند. در ادامه، چرخه مدل سازی و مراحل مختلف آن معرفی می گردد. سپس به برخی از پژوهش های انجام شده در حوزه مدل سازی و کاربرد اشاره می شود و یکی از این پژوهش های داخلی در مورد ارزشیابی سطوح شایستگی مدل سازی با شرح روش و نتایج آن ارائه می گردد. در پایان، این مقاله، با ارائه چند سوال پژوهشی برای مطالعات آتی، به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: مدل سازی، کاربرد، مسائل کلامی، ریاضی مدرسه ای، حوزه پژوهشی
  • مجتبی اسکندری، ابراهیم ریحانی صفحات 117-140
    در بخش اول این مقاله، ابتدا به معرفی اجمالی طرح مسئله پرداخته می شود و پس ازآن، برخی از چارچوب ها و دسته بندی هایی که در خصوص طرح مسئله طراحی شده اند مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. در بخش دوم مقاله، پژوهشی که در ایران انجام شده، معرفی و تشریح می شود. این پژوهش به روش شبه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل انجام شده است و هدف آن، بررسی تاثیر پرورش مهارت طرح مسئله بر توانایی حل مسئله ریاضی دانش آموزان پایه سوم راهنمایی است. یافته های بخش اول نشان می دهد که مهارت طرح مسئله، با توانایی حل مسئله، خلاقیت و تفکر واگرا در ارتباط است و باعث ارتقای هم می شوند. همچنین، از فرایند طرح مسئله می توان به عنوان ابزاری جهت به دست آوردن آگاهی بیشتر نسبت به آنچه در ذهن دانش آموزان می گذرد، استفاده نمود. نتایج تحلیل آزمون t در بخش دوم پژوهش نشان می دهد که استفاده از فعالیت های طرح مسئله در کلاس درس و پرورش مهارت طرح مسئله در دانش آموزان، توانایی حل مسئله آن ها را ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: طرح مسئله، حل مسئله، آموزش ریاضی، برنامه درسی، تدریس ریاضی
  • نسیم اصغری صفحات 141-162
    این مطالعه، به بررسی فرآیند تغییر ادراک معلمان دوره ابتدایی پایه های 3 تا 5 می پردازد که در دوره رشد حرفه ای «تفکر جبری، اساس ریاضیات ابتدایی» شرکت کردند. تفکر جبری به عنوان تفکر تابعی، اساس طراحی دوره و به کارگیری و تولید منابع در طول دوره بود. برای بررسی فرآیند تغییر و ارتقای معلمان، از مدل «پذیرش مبتنی بر دغدغه» (CBAM) به عنوان چارچوب نظری مطالعه، استفاده شد. این مدل، روشی برای اجرا و مدیریت و ارزیابی برنامه های نوآوری است که در این پژوهش، از یکی از ابزارهای آن به نام «پیمایش دغدغه ها» جهت اجرا، مدیریت و ارزیابی کارآمدی این دوره آموزشی و تحلیل فرآیند تغییر معلمان، استفاده شد. این ابزار، توصیفی قدرتمند از میزان پویایی و درگیر شدن فرد را برای تغییر، فراهم می کند. بدین سبب از آن، به عنوان وسیله ای برای رتبه بندی دغدغه های شرکت کنندگان در سه بعد «خود»، «تکلیف» و «تاثیر» در هفت سطح آگاهی، اطلاعاتی، شخصی، مدیریت، پیامد، همکاری و تمرکز مجدد، استفاده شد. نتایج حاصل از به کارگیری مدل، تغییرات موثر در میزان آگاهی، مدیریت برنامه و تولید تکلیف های مناسب برای تحقق اهداف برنامه در معلمان را نشان داد. تعدادی از معلمان تا سطح «تکلیف» و «تاثیر» از مراحل دغدغه، ارتقا یافتند. در ضمن، بر اثر کار با معلمان و با تکیه بر مفهوم پردازی های آنان، الگویی برای پرورش تفکر تابعی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تابع، تفکر تابعی، دوره های رشد حرفه ای معلمان ابتدایی، CBAM، فرآیند تغییر
|
  • Zahra Gooya Pages 5-24
    In 1996 at the first Iranian Mathematics Education Conference (IMEC1) that was held in Isfahan. I obliged myself as a mathematics educator، to inform the mathematics community at large by presenting a paper entitled “what is mathematics education?” to pave the way for the establishment of the master program of mathematics education in Iran. Now، after 16 years، we need to reflect on this rapid development and ask ourselves that “what is not count as mathematics education”. In responding to this serious question، a metaanalysis was conducted that its data consisted of the PDF files of all the rejected research papers to the IMEC12 that were coded and all the personal identification for them were removed. The main purpose of this study is to reflect on what has happened in last 16 years، hoping to “learn from the past to avoid its repetition!”
    Keywords: Mathematics Education, IMECs, Mathematics Education Papers, Meta, analysis
  • Majid Haghverdi Pages 25-46
    This paper، first it has reviewed the literature on the characteristics of mathematical word problems and their solution process. The review revealed that among the root causes for students’ difficulties with mathematical word problems، two factors are salient، namely; the text complexity and the unfamiliar context. To shed more light on these findings، a factorial experimental study was designed with 80 grade 7 students from a school in middle class residents. These students were randomly put into the four groups of 20 each; two as experimental and two as control group. Four tests were administered as pre-tests and post- tests to compare the students regarding their problem solving skills with the intervention of two kinds of rewording; familiarization and personalization. The major finding of this study is that the rewording per se has meaningful effect on students’ understanding and solving of word problem.
    Keywords: Word problems_Solving problem_Rewording_grade 7 students
  • Soheila Gholamazad Pages 47-70
    In the late 70''s، in reaction to both «New Math» movement in the United States and «mechanistic mathematics education» approach to mathematics education in Netherland، Realistic Mathematics Education (RME) has been introduced by Freudenthal and his colleagues. In this educational approach، Freudenthal considered mathematics as a human activity. Based on this approach، education should give students the opportunity to re-invent mathematics by doing appropriate activities. Recently، the National curriculum of Islamic Republic of Iran has been developed by the Ministry of Education to provide educational policies. In this document، an implicit emphasis on so called “realistic” aspect of the program can be seen in the mathematics curriculum framework section. In this paper، I first، introduce the different aspects of RME، and then this educational approach has been traced in the newly written mathematics textbooks in Iran.
    Keywords: Realistic Mathematics Education_Mathematics Curriculum_Mathematics 1 Textbook_Horizontal Mathematization_Vertical Mathematization
  • Mani Rezaie Pages 71-92
    Study on curriculum movement and variation of the mathematics textbooks in Iran is one of the fields that few studies have been accomplished، and in this field there have been no investigation reports or any particular results of such these studies. This paper deals with a short report of a comprehensive research in this field from the beginning of formal education curriculum in Iran for high school (1925) to 2008 (the time of gathering the data). In this research following subjects on high school curriculum are investigated: 1) Historical changes and overall evolution of formal educational system، 2) Five historic periods on changed of math textbooks، 3) Changes of curriculum based on the math subjects. I tried all the school textbooks to be considered and the content of them mathematically to be investigated. This paper deals with a conclusion by reviewing trigonometry as one of the school topics and its changes during this interval.
    Keywords: Curriculum Movement, Mathematics Textbooks in Iran, Historical Research, Trigonometry
  • Aboulfazl Rafiepour Pages 93-116
    The main purpose of this paper is introducing modelling and application as a research domain in mathematics education through reviewing related literature. The first purpose of this review is to give a more clear meaning of modelling and application، and base on that، makes the distinction between modelling in mathematics education & modelling in other scientific domains. There are some other terms like Numeracy; Quantitative literacy; Mathematization and Word Problems that with some tolerance، are taken as equivalent term to modelling. However، modelling has salient differences with every one of them. Second purpose of this paper، is to introduce modelling cycle and its steps. Third، some researches who are working in the domain of modelling and application will be reviewed and then methodology and results of one of them will be mentioned. Finally، several open research questions for future research in the domain of modeling and application will be announced.
    Keywords: Modelling, Application, Word Problem, School Mathematics, Mathematics Education Research Domain
  • Mojtaba Eskandari, Ebrahim Reyhani Pages 117-140
    In the first part of this study، first a brief introduction of problem posing was present and then، some frameworks and classifications of problem posing were reviewed. In the second part of the study the research that has been conducted in Iran was introduced. This quasi-experimental study was conducted with experimental and control groups which aimed to investigate the impact of fostering mathematics problem posing skills on 8th grade students’ ability to solve mathematical problems. The findings of the first part showed that problem posing skills was associated with problem solving ability، creativity and divergent thinking، and they improved each other. Problem posing process also could be used as a tool to gain a greater awareness of what''s going on in the minds of students. T-test analysis of the second part of paper showed that doing problem posing activities in the classroom made a significant difference in students'' problem solving skills.
    Keywords: Problem Solving, Problem Posing, Mathematics Education, Curriculum, mathematics Teaching
  • Nasim Asghari Pages 141-162
    This study explores the process of change of grades 3 to 5 elementary teachers، who participated in a professional development program «Algebraic Thinking: Foundation of Elementary Mathematics». Algebraic thinking as a functional thinking was the centerpiece of the program. The “Concern Base Adaptation Model” (CBAM) was used as methodology. The results of the study showed the significant changes in information، program management and task designing of teachers. Significantly، their understanding about functional thinking progressed. Finally a model was designed for integrating functional thinking in elementary mathematics curriculum as a result of this study.
    Keywords: Function, Functional Thinking, Program of Professional Development of Elementary Teachers, CBAM, Change Process