فهرست مطالب

نظریه و عمل در برنامه درسی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم محسن پور، زهرا گویا، محسن شکوهی یکتا، علیرضا کیامنش، عباس بازرگان صفحات 5-35
    از زمان تاسیس آموزش رسمی در ایران، کاربردی بودن برنامهدرسی ریاضی، یکی از اهداف مورد تاکید نظام آموزشی بوده است. برای تعیین میزان تحقق چنین هدفی، داشتن آزمونی به منظور سنجش صلاحیت های دانش آموزان در به کارگیری ریاضی در زندگی واقعی، ضروری است. در دهه اخیر، مطالعه بین المللی پیزا در شماری از کشورهای جهان، باهدف سنجش میزان توانایی دانش آموزان 15 ساله در به کارگیری ریاضی برای حل مسائل دنیای واقعی و رویارویی با چالش های آن، صورت گرفته است. با توجه به چارچوب نظام مند پیزا و تعریف موردتوافق متخصصان آموزش ریاضی از کاربرد ریاضی در زندگی واقعی در قالب سازه سواد ریاضی»، این مطالعه می تواند معیار مناسبی برای سنجش سواد ریاضی دانش آموزان باشد. پژوهش حاضر، مراحل طراحی آزمون صلاحیت های شناختی سواد ریاضی دانش آموزان ایرانی را در پایان دوره آموزش عمومی و شروع پایه دهم، با رویکرد شناختی تشخیصی و با توجه به چارچوب مطالعات پیزا و دیدگاه دبیران ریاضی، تبیین می کند. سوالات این آزمون، مبتنی بر سه مولفه سواد ریاضی شامل صورت بندی، به کارگیری و تفسیر است. همچنین شش صلاحیت شناختی شامل ارتباطات، ریاضی وار کردن، بازنمایی، استدلال، طراحی راهبرد برای حل مسئله و استفاده از زبان و عملیات نماد ین، رسمی و فنی از موارد مورد توجه در آزمون است. چهار زمینه شخصی، شغلی، اجتماعی و علمی و چهار حیطه محتوایی تغییر و روابط، فضا و شکل، کمیت و عدم قطعیت، زمینه و فضای چژوهش را تعیین می کند.
    کلیدواژگان: مطالعه پیزا، سواد ریاضی، صلاحیت های شناختی، آزمون شناختی تشخیصی و دانش آموزان پایه دهم
  • بهار سلیمانی*، رضوان حکیم زاده، نوروزعلی کرمدوست صفحات 36-62
    هدف از این پژوهش بررسی سطح رفتار یادگیری خودتعیینی هتاگوژیک دانشجویان با توجه به مبانی و چهارچوب نظری رویکرد هتاگوژی است که به صورت مطالعه موردی در دانشگاه مجازی مهر البرز انجام شده است. از بین جامعه آماری پژوهش، یعنی دانشجویان دانشگاه مجازی مهر البرز که 690 بودند، تعداد 120 نفر با توجه به جدول مورگان به صورت تصادفی با انتساب متناسب انتخاب و بر اساس سطح رفتار یادگیری خودتعیینی هتاگوژیک موردمطالعه قرار گرفتند. رفتار یادگیری هتاگوژیک دانشجویان از دیدگاه خود آنان بر اساس متغیرهای دموگرافیک (سن، جنس، ترم تحصیلی و عملکرد تحصیلی) با ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده معناداری رابطه بین دو متغیر عملکرد تحصیلی و رفتار یادگیری هتاگوژیک است. به طوری که رفتار یادگیری هتاگوژیک حدود 35% از تغییرات عملکرد تحصیلی دانشجویان دوره های مجازی را تبیین می کند. و درمجموع سطح یادگیری خودتعییتی هتاگوژیک دانشجویان متوسط یا نسبتا مطلوب برآورد شده است.
    کلیدواژگان: هتاگوژی، آندراگوژی، وب2، 0، خودتعیینی پداگوژی، یادگیری مجازی
  • سولماز نورآبادی، نعمت الله موسی پور، مجید علی عسگری، غلامرضا حاجی حسین نژاد صفحات 61-85
    با توجه به تحولاتی که در جوامع بشری به دلیل تغییرات سریع علمی و تکنولوژیکی رخ داده است، بهره مندی از میان رشته ای ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. لازمه تولید و اجرای موفق برنامه های درسی میان رشته ای،ارزشیابی و به تبع آن بازنگری مداوم، است. هدف اصلی تحقیق حاضر، ارزشیابی برنامه های درسی میان رشته ای علوم انسانی در آموزش عالی ایران است. حال این سوال مطرح می شود که وضعیت موجود این برنامه ها در آموزش عالی ایران تا چه میزان با وضعیت مطلوب انطباق دارد؟برای پاسخ به این سوال از روش پژوهش ارزشیابی بر بنیاد رویکرد آمیخته استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل برنامه های درسی میان رشته ای علوم انسانی نظام دانشگاهی ایران است. متناسب با متغیرها و چهار گروه اطلاع رسان این تحقیق، روش های جمع آوری داده ها تعیین شد. نتایج حاکی از آن است که تمامی مولفه های برنامهدرسی، (شامل اهداف، محتوا و سرفصل ها، روش های تدریس و ارزشیابی، و نیز دوره های بازآموزی) نیاز به بازنگری و تحول بنیادی دارد.
    کلیدواژگان: برنامهدرسی میان رشته ای، ارزیابی، برنامهدرسی میان رشته ای علوم انسانی، کیفیت
  • حسنعلی میرزابیگی* صفحات 86-115
    هدف از این تحقیق جستجوی مدلی برای برنامه درسی رشد سرمایه فرهنگی والدین تسهیل موفقیت تحصیلی فرزندان است. همبستگی ابعاد سرمایه فرهنگی والدین با موفقیت تحصیلی دانش آموزان موردمطالعه قرار گرفت و برنامه موثری برای رشد سرمایه فرهنگی خانواده طراحی، اجرا و ارزیابی شد. چارچوب نظری این تحقیق برگرفته از نظریات بوردیو[1] است. و بر اساس دیدگاه پی یر بوردیو، سرمایه فرهنگی دارای سه بعد نهادینه شده، عینیت یافته و تجسم یافته است. روش تحقیق، شبه تجربی دارای دو گروه آزمایشی و گواه خواهد بود. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته مولفه های سرمایه فرهنگی و پرسشنامه بامریند[2] بوده است.روایی آن با نظر متخصصان و کارشناسان و با اجرای آزمایشی بر روی 30 نفر 83% به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش 54 خانواده به صورت تصادفی در دو منطقه شمال و جنوب تهران و فرزندان آن ها که در چهار دبیرستان دولتی دخترانه و پسرانه مشغول تحصیل بودند،انتخاب شدند،.توسط مشاوران متخصص مورد مصاحبه قرار گرفتند و گروه تجربی در یک کارگاه آموزشی 10 ساعته آموزش خانواده باهدف رشد و یادگیری مولفه های سرمایه فرهنگی، شرکت کردند.فرضیه های تحقیق عبارت بود از:1-آموزش به اولیاء بر سرمایه فرهنگی(علاقه مندی به کارهای هنری،موسیقی،خط و نقاشی،و زبان خارجی) آن ها تاثیر دارد.2- آموزش به اولیاء بر سرمایه فرهنگی(بهبود رابطه با کتاب،تابلوهای نقاشی، عضویت در کتابخانه،کامپیوتر،رسانه ها، دوربین) آن ها تاثیر دارد.3- آموزش به اولیاء بر سرمایه فرهنگی (شرکت در دوره های منتهی به اخذ مدرک و گواهینامه مهارت) آن ها تاثیر دارد.4- آموزش به اولیاء بر شیوه های فرزندپروری آن ها تاثیر دارد.7-آموزش مولفه های سرمایه فرهنگی به والدین بر پیشرفت تحصیلی فرزندان آن ها تاثیر دارد.. برای تجزیه وتحلیل داده ها در سطح توصیفی از آمارهای فراوانی،میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از روش تحلیل واریانس یک راهه و کوواریانس (ANVOVA) استفاده گردید.یافته های حاصل نشان داد که آموزش منظم به والدین در سطح(p<0/05) بر مولفه های سرمایه فرهنگی خانواده و پیشرفت تحصیلی فرزندان تاثیر مثبت داشته است و برنامه درسی اجراشده مشتمل بر،هدف ها، محتوا، روش ها و فرایند یاددهی- یادگیری، رسانه ها و ارزشیابی توانسته است به رشد سرمایه فرهنگی و ایجاد فضای فرهنگی غنی تر برای موفقیت تحصیلی فرزندان کمک کند.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی خانواده، برنامه درسی، فرزندپروری و موفقیت تحصیلی
  • رضا رحیمی، علیرضا عصاره، بهرام صالح صدق پور صفحات 116-141
    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه مولفه های خلاقیت در کتاب درسی ریاضی پایه ششم ابتدایی است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری این پژوهش شامل یک جلد کتاب درسی پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی 92-1391 است. حجم نمونه برابر با حجم جامعه انتخاب گردید. در این تحقیق به منظور اعتبار یابی و روایی صوری از دیدگاه های صاحب نظران و متخصصان تعلیم و تربیت استفاده شده است و جهت پایایی با توجه به روش همبستگی پیرسون، ضریب توافق بین کدگذاران 89/0 به دست آمده است. ابزارهای این تحقیق، فرم تحلیل محتوا با توجه به الگوی آموزش خلاقیت پلسک است. برای تحلیل محتوای کتاب ریاضی پایه ششم ابتدایی از یک فرم کدگذاری شده استفاده شد، این کار طی چهار مرحله انجام گرفت: در مرحله اول واحدهای فعال و غیرفعال کتاب ها مشخص گردید و در مرحله دوم واحد های غیرفعال حذف گردید و در مرحله سوم واحد های فعال بر مبنای شاخص های چرخه خلاقیت هدایت شده پلسک، کدگذاری شدند و در مرحله چهارم داده های حاصل از یافته های تحقیق با استفاده از شیوه های آمار توصیفی و روش تجزیه وتحلیل آنتروپی شانون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل حاکی از آن بود که میزان توجه و درگیری با شاخص های الگوی خلاقیت پلسک و مقدار ضریب اهمیتهر یک از این شاخص ها در کتاب ریاضی پایه ششم ابتدایی بسیار کم بوده و محتوای درسی کتاب مذکور بر اصول خلاقیت پلسک منطبق نیست و مطابق این دیدگاه کمتر می توانند در ایجاد و پرورش خلاقیت در یادگیرندگان موثر باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، خلاقیت، کتاب ریاضی پایه ششم ابتدایی، مولفه های خلاقیت پلسک، روش تجزیه وتحلیل آنتروپی شانون
  • ملیحه ذوالفقاریان، مرجان کیان صفحات 142-167
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین تجارب معلمان در تدریس برنامهدرسی هنر دوره ابتدایی است. رویکرد پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی است. جامعه پژوهش معلمان دوره ابتدایی شهرستان مهدیشهر استان سمنان بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند، تعداد 10 نفر از معلمان با رعایت اصل اشباع نظری از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند در پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شدند و روایی و پایایی آن ها از طریق سه معیار قابل قبول بودن، قابلیت اطمینان و تایید پذیری به دست آمد. بر اساس یافته ها، تجربه معلمان در تدریس هنر دوره ابتدایی در دو مقوله دستاوردهای مثبت (توسعه شایستگی های حرفه ای) و چالش های منفی (ضعف ارج گذاری به هنر) مشخص شد. معلمان در تدریس برنامهدرسی هنر نتوانسته اند از پتانسیل محتوایی این درس برای آموزش بهره مند شوند و بی اهمیت بودن برنامهدرسی هنر بین سایر دروس در تدریس عملی معلمان تاثیرگذار است. به دلیل مسائلی نظیر ضعف تخصص در آموزش هنر، کمبود وقت، کمبود بودجه، ناآگاهی والدین از اهمیت هنر، عموما به برنامهدرسی هنر توجه کافی نمی شود. ارائه آموزش های ضمن خدمت تخصصی در درس هنر ویژه معلمان، ایجاد بستر مناسب برای تبادل تجارب بین معلمان، بالا بردن سطح آگاهی والدین نسبت به اهمیت درس هنر از توصیه های این پژوهش است.
    کلیدواژگان: تجربه تدریس، برنامه درسی هنر، دوره تحصیلی ابتدایی، پژوهش کیفی، شهرستان مهدیشهر
  • فریدون شریفیان، محمود مهرمحمدی صفحات 161-184
    در این مقاله، قابلیت های برنامهدرسی به عنوان یک دیسیپلین علمی بررسی و به این پرسش پاسخ داده شده است که آیا می توان برنامهدرسی را یک دیسیپلین دانست؟ در محور اول مقاله، دیدگاه صاحب نظران درباره معیارهای دیسیپلین علمی مطرح و پس از استخراج معیارهای موردتوافق، میزان برخورداری برنامهدرسی از این معیارها بررسی شده است. در محور دوم، طبقه بندی های مختلف دیسیپلین علمی ارائه شده است، سپس دیسیپلین هایی که برنامهدرسی با آن ها سنخیت دارد، مشخص و نسبت برنامه درسی با این دیسیپلین ها تعیین شده است. بحث های محور دوم به این نتیجه منجر شده است که برنامهدرسی دیسیپلینی نرم، زنده و کاربردی است که دارای دیدگاه های فلسفی، اجتماعی و سازمانی است. در جمع بندی، سه دیدگاه که دو مورد آن با تلقی تعلیم و تربیت و برنامهدرسی به عنوان دیسیپلین همسو نیست ارائه و درباره آن ها بحث شده است. درنهایت، برنامه درسی به عنوان یک دیسیپلین علمی تعریف شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دیسیپلین، معیارهای دیسیپلین، طبقه بندی دیسیپلین ها، دیسیپلین برنامهدرسی
|
  • Maryam Mohsenpour, Zahra Gooya, Mohsen Shokuhiyekta, Alireza Kiamanesh, Abbas Bazargan Pages 5-35
    Since the establishment of formal education in Iran، there has always been an emphasis on the application of mathematics in real life situation. To measure students’s competencies in applying mathematics in real life situations، there is a need to design a test with this purpose. During the current decade، PISA has been conducted in various countries to measure sudents’ competencies needed for solving real life problems in 15 years old. Because of the reliable systematic framework of PISA regarding mathematics literacy (ML) as a construct، agreed by mathematics experts، PISA framework has been chosen as a suitable framework to design a test to assess students’ competencies for ML. In this paper، we explain the stages of designing a similar test for the Iranian students of the same age. The approach to design the test is cognitive-diagnostic according to the framework of PISA and required modifications were made based on mathematics teachers’ viewpoints in Tehran. The final test items are based on three processes of mathematics literacy which consist of formulation; employment and interpretation/ evaluation، and six cognitive competencies including communication، mathematising، representation، reasoning and argument، devising strategies for solving problems and using symbolic، formal and technical language and operations، in addition، four real context of personal; societal; occupational and scientific and finally four content area of quantity; uncertainty and data; change and relationships and space and shape.
    Keywords: PISA Study, Mathematics Literacy, Cognitive Competencies, Cognitive Diagnostic Assessment, Grade 10 Students
  • Bahar Solaymani*, Rezvan Hakimzadeh, Noruzali Karamdoost Pages 36-62
    This paper is to investigate the heutagogic self-determined learning behavior of the students according to the theoretical foundations and framework of the heutagogic approach which has been carried out as a case study in Mehr-e Alborz virtual university. Among study population of Mehr-e Alborz virtual university students which were 690 people، 120 students were selected randomly by means of Proportional Stratified Random Sampling according to Morgan table and were then studied based on the heutagogic learning behavior level. Heutagogic learning behavior of the students from their view points were collected based on demographic variables (age، gender، semester and academic performance) by a researcher-developed questionnaire. The results indicate a significant relationship between two variables of academic performance and heutagogic learning behavior; So that heutagogic learning behavior explains about 35% of the changes in academic performances of electronic students. Totally the heutagogic self-determined learning behaviors of the students have been estimated by intermediate or rather good level.
    Keywords: Heutagogy, Andragogy, Web2, Self, determined, Pedegogy, Virtual learning
  • Solmaz Noorabadi, Nematollah Musapour, Majid Aliasgari, Gholamreza Hajihosseinnajad Pages 61-85
    According to scientific and technological changes that are emerging in society، the necessity of using interdisciplinaries is unavoidable. Successful development and implementation of interdisciplinary curricula need evaluation and revision continuously. The main aim of this study is to evaluate the humanities interdisciplinary curricula in higher education of Iran. Now the question is: «How much the current status of the curricula in higher education of Iran is adapted with the desired status»? To answer this question، evaluative research method، based on mixed methods، has been ussed. The population of this research includes humanities interdisciplinary curricula in higher education of Iran. Methods of data collecting were determined according to research variables and four study groups. The findings indicate that all components of the curriculum (including objectives، content and topics، teaching and evaluation methods، and retraining courses) need to be reviewed and be changed fundamentally.
    Keywords: Interdisciplinary Curriculum, Evaluation, Interdisciplinary Curriculum of Humanities, Quality
  • Hasanali Mirzabeigi* Pages 86-115
    The aim of this research is to search for a model for the curriculum planning of the parents'' cultural capital growth and to facilitate the children''s Progress in school. The correlation of the parent''s cultural capital dimensions with the educational achivement of the students was studied، and an efficient plan for the growth of the family''s cultural capital was designed، implemented and evaluated. The theoretical framework of this research is derived from Bourdieu theories. Basis on the Pierre Bourdieu''s viewpoint، cultural capital has three subtypes: institutionalized، objectified، embodied. The research method is quasi-experimental and it has two evidence and test groups. The tool for gathering information in this research is the questionnaire for ascertaining the cultural capital elements and also the Baum rind questionnaire. Its validity was obtained 83% by the experts and specialists through conducting experiments on 30 persons. The statistical population consists of 54 families that are selected randomly from north and south of Tehran who their children were in grade 4 in high school. They were interviewed by professional interviewers and the experimental group participated in a training workshop for introducing families with cultural capital elements. Assumptions of the research were: 1) Training of parents influences their cultural capital (interest in the art works، music، painting and calligraphy and foreign language). 2) Training of parents influences their cultural capital (improvement of relationship with book، drawings، computer، media، camera، and library membership). 3) Training of parents influences their cultural capital (participation in the courses that results in getting skill certificate). 4) Training of parents influences their way of child rearing. 5) Teaching the cultural capital elements to the parents influences their children''s school achievement. For doing descriptive analysis of data، the statistics of frequency، mean and standard deviation، and for inferential analysis of data، the analysis method of one-way and co-variance (ANCOVA) were used. The findings showed that regular training of parents in the level of P<0. 05 has had positive effect on the family''s cultural capital elements and the children''s educational progress. The Implemented Curriculum consistes of goals، contents، methods، learning-teaching process، media and evaluation، has contributed considerably to the growth of the cultural capital and to the creation of richer cultural environment for the children''s educational success.
    Keywords: family's cultural capital, Curriculum, children education, school achievement
  • Reza Rahimi, Alireza Assare, Bahramsaleh Sedghpour Pages 116-141
    The aim of this research is to study the components of creativity in elementary school curricula. The research method used in this research is content analysis. The information source of this research is the 6th Grade Mathematics textbook in the academic year 1391-92. To achieve face validity، the viewpoints of the educationalists and experts were used in this research، and to achieve reliability، according to Pearson’s formula of correlation، the agreement coefficient of 0/89 was derived from the codification board. The tool of this research is the content analysis form with regard to Plsek’s teaching creativity model. A coded form was used to analyze the content of 6th Grade Mathematics textbook; this task was accomplished in four stages: at the first stage، active and inactive units of the textbook were specified. At the second stage، the inactive units were deleted. At the third stage، the active Units were coded based on the parameters of Plsek’s guided cycle of creativity، and at the fourth stage، data resulted from the research were analyzed by using Shannon Entropy analysis method and the descriptive statistics methods. The findings indicate that the degree of attention and involvement parameters of Plsek’s creativity model and the coefficient degree of importance for each parameters are very low، and so the contents of 6th grade mathematics textbook are nor adapted to the Plsek’s creativity principles and it hardly can be effective in generating and fostering creativity in learners.
    Keywords: content analysis, creativity, Primary School's 6he Grade Mathematics Book, Plsek's guided components of creativity, Shannon Entropy Analysis Method
  • Malihe Zolfagharian, Malihe Zolfagharian Pages 142-167
    This study aims to identify and explain the experience of teaching art in the elementary school teachers was conducted. In this context، an essential question is examined: primary school teachers، learning how to experience the arts curriculum? Using qualitative research methods، semi-structured in-depth interviews and purposive sampling، 10 cases of primary school teachers Mehdishahr city were interviewed in depth. Theoretical saturation was confirmed at the end of my interview. Data were analyzed using coding techniques and the three criteria of validity and acceptability، reliability and scalability approval was obtained. The findings of the research، experience in teaching art in the elementary school teachers in the three main axes showed weakness honor the art، the lack of education، lack of parental interest. Based on these findings، teachers have not been successful in teaching the art curriculum and have failed to benefit from the potential for teaching art lessons. Despite the interest in the issue of teachers'' verbal art unimportance among other courses in the teaching of practical arts curriculum for teachers is obvious. This is because art teachers from time to compensate for falling behind their modules to use. Facilities generally will address the curriculum of art as much as it abstained. Based on theory and research findings، strategies to overcome the challenges of art education in primary schools is recommended، including art lesson plans independently، providing specialized service training courses، particularly arts teachers، creating suitable for exchange of experiences among teachers، funding and facilities in accordance with the requirements of art lessons، parents and families to raise awareness of the importance of arts education.
    Keywords: teaching experience, Curriculum, arts, elementary education courses, qualitative research, Mehdishahr city
  • Fereydoon Sharirian, Mahmood Mehrmohammadi Pages 161-184
    In this paper، effort has been made to investigate the capabilities of curriculum as an academic discipline (CAD) and the question to be answered was whether curriculum could be seen as an academic discipline? This question has been answered in two parts. In the first part، the criteria of scientific disciplines were presented from the perspective of experts and after extracting the agreed criteria، they have been explored in CAD. In the second part، various classification of academic disciplines were presented، then disciplines that are congruent with CAD have been identified and linked with it. Discussions of part two have led to this result that curriculum is a soft، alive and functional discipline. This discipline has philosophical، social and organizational perspectives. In summary، three views were discussed. Two of these three points of view imply that education and curriculum are not considered as an academic discipline. At the end، the definition of curriculum as an academic discipline has been presented.
    Keywords: Curriculum, Academic discipline, Disciplines criteria, Classification of disciplines, CAD (curriculum as an academic discipline)