فهرست مطالب

نظریه و عمل در برنامه درسی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1394)

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عطاران صفحات 3-4
  • مصطفی عبدلی* صفحات 5-22
    انجام دو کوچ سالانه عشایر کوچ رو در طول سال تحصیلی تاثیرات زیادی بر کار مدرسه و یادگیری دانش آموزان عشایر بر جای می گذارد. تحقیق حاضر مطالعه موردی بوده و از نوع کیفی استفاده شده است. هدف مطالعه، بررسی رابطه زمان کوچ عشایر و زمان آموزش در مدارس عشایری است. به منظور بررسی میزان غیبت دانش آموزانی که به علت دو کوچ سالانه عشایر و تاثیرات آن از مدرسه دور مانده اند، اقدام به جمع آوری داده های کمی و کیفی یک مدرسه عشایری کوچ رو در طول دو سال تحصیلی (90-89 و 91-90) شده است. پژوهنده در سال های مذکور به عنوان معلم در این مدرسه مشغول به فعالیت بوده است. نتایج تحقیق گویای آن است که دو کوچ سالانه عشایر در مدرسه حاضر باعث افت 34 درصدی زمان خالص آموزش (55 روز از 160 روز خالص برنامه ریزی شده) و به تبع آن به هم ریختن برنامه ریزی درسی آموزشی مدرسه، شتاب در آموزش مطالب درسی و به انجام نرسیدن آموزش کتاب های دانش آموزان در پایان سال تحصیلی شده است.
    کلیدواژگان: افت زمان آموزشی، برنامه درسی، عشایر کوچ رو، غیبت، کوچ سالانه
  • مهرداد امینی*، رحمت الله مرزوقی، محمد مزیدی، جعفر ترک زاده، مهدی محمدی صفحات 23-44
    هدف پژوهش حاضر تبیین پیامدهای برنامه درسی ضمنی دانشگاهی است. روش پژوهش کیفی، از نوع مطالعه موردی است. شرکت کنندگان در پژوهش 15 نفر از اساتید و 20 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از منابع و متون علمی، تحقیقات پیشین، پرسشنامه باز پاسخ و مصاحبه با متخصصان کلیدی (افراد کانونی) و به شیوه همسوسازی گردآوری و با به کارگیری روش شبکه مضامین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از مجموع یافته های این پژوهش بعد از حذف کدهای مشترک، 154 کد مفهومی استخراج گردید. این مفاهیم تحت عناوین کلی: 1. مضامین پایه (کدها و نکات کلیدی متن)، 2. مضامین سازمان دهنده (مضامین به دست آمده از ترکیب و تلخیص مضامین پایه) و 3. مضامین فراگیر (مضامین عالی دربرگیرنده اصول حاکم بر متن به مثابه کل) مورد توجه قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهند که عمده ترین پیامدهای برنامه درسی ضمنی دانشگاهی که به وسیله دانشجویان از طریق برنامه های درسی ضمنی آموخته می شوند شامل: 1- قدرت طلبی 2- رفتار انضباطی 3-احساس آرامش و آسایش 4-احساس ارزشمندی 5-خودکنترلی 6-انسجام اجتماعی 7-ارزش محوری 8- مسئولیت پذیری 9-گذراندن امتحان با کمترین تلاش 10- تقلب 11-برخورد کلیشه ای 12-روحیه علمی 13-مطالعه ی عمقی نگر و14- مطالعه ی سطحی نگر می باشد.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، مطالعه موردی، شبکه مضمون، برنامه درسی ضمنی، پیامدهای برنامه درسی ضمنی
  • نرگس مرتاضی مهربانی*، زهرا گویا صفحات 45-64
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های تاثیرگذار بر تلفیق یادگیری حرفه ای معلمان ریاضی با چگونگی تحلیل، تفسیر و تصمیم گیری آنان در دوره متوسطه می باشد. برای توصیف عمیق تر تجارب، انتظارات و باورهای معلمان ریاضی نسبت به ماهیت همکاری آنان جهت بهبود عمل تدریس ریاضی، از روش «پدیدار نگاری» استفاده شده است. با تحلیل عمیق تر مصاحبه های انجام شده با معلمان ریاضی، از سه مقوله اصلی «حضور آموزشگران معلمان ریاضی به عنوان هدایتگران گروه های معلمان»، «آشنایی با روش های متنوع تدریس و تغییر آن، متناسب با ویژگی های شخصی معلم، مدرسه و کلاس درس» و «برگزاری دوره ها به صورت گروهی»، به تدریج سه زیر مجموعه مرتبط با آن ها، شکل گرفتند. این سه، شامل «تمرکز بر هدف و محتوای مشخص در گروه ها»، «تفاوت بین یادگیری معلمان ریاضی به عنوان بزرگ سالان و یادگیری دانش آموزان» و «وجود دغدغه های مشترک بین اعضای گروه» بودند
    کلیدواژگان: یادگیری حرفه ای، پدیدار نگاری، معلمان ریاضی دوره متوسطه
  • عبدالحمید رضوی*، خدیجه گرجی پشتی صفحات 65-78
    پژوهش حاضر، میزان انطباق بین دو برنامه درسی قصد شده و اجرا شده در دوره پیش از دبستان را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه مربیان مراکز پیش دبستانی غرب استان مازندران در سال 1388 بودند، 122 نفر از نمونه های پژوهش به صورت تصادفی خوشه ایاز شهر های عباس آباد، چالوس، تنکابن و رامسر انتخاب شدند. داده های مورد نیاز بر اساس مطالعه و تحلیل اسناد مربوط به برنامه های پیش از دبستان و راهنمای برنامه و فعالیت های آموزشی و پرورشی دوره پیش دبستانی مصوب سال 1387 شورای عالی آموزش و پرورش و اجرای پرسشنامه بسته پاسخ پنج درجه ای لیکرت گرد آوری شد. این پرسشنامه، برنامه درسی در حال اجرا در سه بعد اهداف، فعالیت ها و روش های ارزشیابی در دوره را از نظر مربیان می سنجد. اعتبار پرسشنامه با استناد به مطالب موجود در راهنمای برنامه و فعالیت های آموزشی و پرورشی دوره پیش دبستانی و تایید دو نفر از اساتید (ضریب کاپا) و نیز اجرای آزمایشی آن بر روی نمونه ای از جمعیت مورد مطالعه تایید شد. همچنین ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرانباخ 91/ 0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و آزمون تی تک متغیره استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این است که بین اهداف، فعالیت ها و روش های ارزشیابی در برنامه درسی قصد شده با برنامه درسی در حال اجرا تا حدودی انطباق وجود دارد. بررسی مقایسه ای بین نظرات پاسخگویان در تحقق اهداف نشان می دهد که بیشترین میزان تحقق اهداف مربوط به «حیطه شناختی» و کمترین تحقق اهداف مربوط به «حیطه عاطفی» می باشد. همچنین در مورد فعالیت های اجرا شده توسط مربیان، فعالیت های شعر و سرود، نقاشی، قصه، بحث گروهی و بازی به ترتیب اولویت، بیشترین فعالیت به کار گرفته شده است. در مورد چگونگی ارزشیابی توسط مربیان در برنامه اجرا شده ارزشیابی به روش مشاهده (46 درصد)، ارزشیابی به روش شفاهی (45 درصد) و ارزشیابی به روش مستمر (9 درصد) بیشتر از دیگر روش ها مورد استفاده قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی قصد شده، برنامه درسی اجرا شده، دوره پیش دبستانی
  • آتوسا رسولی*، زهرا رهبرنیا، محمد عطاران صفحات 79-110
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان آمادگی دانشجویان هنر برای شرکت در نظام یادگیری الکترونیکی است. جامعه پژوهش 347 نفر از دانشجویان هنر دانشگاه های الزهرا، تربیت مدرس، دانشگاه تهران و دانشگاه هنر در سال تحصیلی 93-1392 بود. میزان آمادگی دانشجویان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از پرسشنامه آمادگی یادگیرنده سراجی و یارمحمدی سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی تک نمونه ای صورت گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج مشخص کرد که بین میزان آمادگی دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی برای شرکت در یادگیری الکترونیکی تفاوت معناداری وجود دارد، اما در مورد تفاوت میزان آمادگی با جنسیت و دانشگاه محل تحصیل و رشته تحصیلی، تفاوت معنادار نبود. یافته های پژوهش نشان داد که دانشجویان هنر برای شرکت در یادگیری الکترونیکی آمادگی ای در سطح متوسط دارند. با توجه به این سطح آمادگی، طراحی برنامه های آموزشی نظیر کارگاه ها به منظور ارتقاء مهارت ها و توانایی استفاده از آموزش الکترونیکی، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آمادگی، دانشجویان
  • رضا وفایی*، مهدی سبحانی نژاد صفحات 111-128
    پ‍ژوه‍ش ح‍اض‍ر ب‍ا ه‍دف ب‍ررس‍ی م‍ی‍زان ت‍وج‍ه ب‍ه مولفه های آموزش چند فرهنگی در ک‍ت‍اب ه‍ای درسی دوره م‍ت‍وس‍طه در س‍ال ت‍ح‍ص‍ی‍ل‍ی931392 ان‍ج‍ام ش‍د. تحقیق به شیوه تحلیل محتوا و اسنادی انجام شده است. جامعه پژوهشی حاضر، شامل کلیه کتاب های درسی دوره دوم متوسطه نظری در سال تحصیلی 93-1392 است که درمجموع شامل 32 کتاب است. از بین جامعه پژوهش، تعداد 7 عنوان کتاب درسی شامل کتاب های؛ مطالعات اجتماعی سال اول متوسطه، جامعه شناسی 1، جامعه شناسی 2، علوم اجتماعی سال چهارم متوسطه، تاریخ ایران و جهان 1و 2، تاریخ شناسی سال چهارم متوسطه رشته ادبیات و علوم انسانی که توقع طرح مولفه های آموزش چند فرهنگی در آن ها وجود دارد، نمونه پژوهش را تشکیل می دهند.. ابزار پژوهش در بخش تحلیل اسنادی فرم فیش برداری و در بخش تحلیل محتوا چک لیست یا سیاهه تحلیل محتوا بوده است. داده های تحلیل محتوا با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شده است. ع‍م‍ده ت‍ری‍ن یافته های پ‍ژوه‍ش ع‍ب‍ارت اند از: از م‍ج‍م‍وع 180 ف‍راوان‍ی م‍رت‍ب‍ط در ک‍ت‍ب درس‍ی دوره م‍ت‍وس‍طه، کتاب درسی تاریخ (1) با 76 ف‍راوان‍ی مرتبط با مولفه های آموزش چند فرهنگی، ی‍ع‍ن‍ی (22/ 42%) بیشترین میزان توجه به مولفه های آموزش چند فرهنگی و کتاب درسی مطالعات اجتماعی اول متوسطه با 5 فراوان یعنی (77/ 2%)، کمترین میزان توجه به مولفه های آموزش چند فرهنگی را داشته اند. از بین مولفه های مطرح در آموزش چند فرهنگی بیشترین میزان توجه به مولفه «معرفی فرهنگ های مختلف به دانش آموزان در محتوای کتب درسی» با 59 فراوانی مرتبط با مولفه های آموزش چند فرهنگی یعنی (77/ 32%) و کمترین میزان توجه مربوط به مولفه های «کمک به درک و تحمل آراء متفاوت از فرهنگ های دیگر در محتوای کتب درسی و تعریف تکالیف چند فرهنگی برای دانش آموزان در محتوای کتب درسی» با یک فراوانی یعنی (55/ 0%) است.
    کلیدواژگان: آموزش چند فرهنگی، تحلیل محتوا، کتاب های درسی، دوره متوسطه نظری
  • صابر عبدالملکی*، کمال درانی، نوروزعلی کرمدوست، مسعود صدرالاشرفی صفحه 129
    دستیابی به سواد علمی هدف آموزش برنامه درسی علوم در نظام های آموزشی دنیا است. یکی از مهم ترین و اصلی ترین مولفه هایی که باعث افزایش سواد علمی در دانش آموزان می شود آموزش ماهیت علم است. هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران درباره ماهیت علم به عنوان مولفه سواد علمی می باشد. روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده های روانشناسی- علوم تربیتی و علوم پایه دانشگاه تهران است که از این جامعه به شیوه نمونه گیری طبقه ای با رعایت نسبت ها (جنسیت و دانشکده) نمونه ای به حجم 779 نفر انتخاب شدند. جهت جمع آوری نگرش دانشجویان به ماهیت علم، پرسشنامه ای بر اساس مبانی نظری پروژه 2061 طراحی گردید و اعتبار و روایی آن بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان می دهد که وضعیت میانگین درک ماهیت علم و ابعاد آن در دانشجویان، با وضعیت میانگین متوسط نمرات دارای تفاوتی معنادار است؛ همچنین نتایج آزمون مانووا نشان می دهد که بین سطوح عامل دانشکده (دانشکده علوم پایه و دانشکده روانشناسی - علوم تربیتی) در باب متغیر ماهیت علم تفاوت معنادار وجود دارد. یافته ها بیان می کند که دانشجویان داری درک پایینی از ماهیت علم و ابعاد آن می باشند که بر اساس تحلیل نتایج پژوهش های انجام گرفته علت آن را می توان در این عوامل جستجو کرد: عدم توجه به مولفه های ماهیت علم در تدوین و طراحی برنامه درسی آموزش علوم، دانش و درک پایین معلمان از ماهیت علم، عدم توسعه علم و فناوری در جامعه و حمایت ها ساختارهای اقتصادی، سیاستی و فرهنگی از علم و ارزش های آن. همچنین یافته ها نشان می دهد میزان درک ماهیت دانشجویان دانشکده علوم پایه از دانشجویان دانشکده روانشناسی - علوم تربیتی بالاتر است که علت آن را می توان در ماهیت رشته های درسی دانشجویان در دو دانشکده و میزان پرداختن به موضوعات درسی با محوریت علوم و ماهیت علم در برنامه درسی آن ها پیدا کرد.
    کلیدواژگان: سواد علمی، ماهیت علم، جهان بینی علمی، پژوهش علمی، اقدام علمی، پروژه 2061
|
  • M. Abdoli* Pages 5-22
    Abstract: Two annual migrations of nomadic tribes have a large impact on school work and learning of students. This study is a qualitative case study and intends to examine the impact of a reduction in teaching time in nomadic schools. In order to assess the students’ absence from school each year due to two migrations and its negative effects, the researcher used mixed method research(Quantitative-Qualitative) to thoroughly study the phenomenon and to collect data during the two academic years (2011/2010 and 2012/2011). The study sample consists of students of a nomadic school where the researcher has worked as a teacher. The results indicate that the annual migration of nomadic tribes is the cause of decrease in training time by 34% (55 days from 160 days) and subsequently leads to disruption of school planning, hastily teaching of the contents, and not completion of textbook by the end of the school year.
    Keywords: Decrease in Instructional Time, Curriculum, Nomads, Absence from school, Annual Migration
  • M.Amini*, .R.Marzughi, M.Mazidi, J.Torkzade, M.Mohammadi Pages 23-44
    Abstract: The research goal was to investigate the outcomes of implicit curriculum from university students’ point of view.A purposeful sample of 15 professors and 20 students from shirazuniversity participated in the study. Data were collected through the research literature and by doing interviews with key experts and then the collected data analyzed by using the thematic network model. The set of 154 coded-common experiences were identified. Findings were classified into three major categories including: 1) basic concepts; 2) organizing themes; 3) inclusive themes. Results generally indicate that the main outcomes that students learned through the implicit curriculum are as follows: 1) authority; 2) discipline behaviors; 3) sense of comfort; 4) self- worth; 5) self-control; 6) social solidarity; 7) value-oriented approach; 8) responsibility; 9) passing exams with the minimum of effort; 10) cheating; 11) stereotyping; 12) gaining scientific spirit; 13) deep study, and 14) undeep study.
    Keywords: Key Words: Qualitative Research, Case Study, Thematic Network, Implicit Curriculum, Implicit Curriculum Outcomes
  • N.Mortazi Mehrabani*, Z. Gouya Pages 45-64
    The present study is part of a bigger research project and its purpose was to investigate the influencing factors on integrating professional learning of secondary mathematics teachers with the ways in which they analyze, interpret and make decisions regarding their teaching. For the fine-grained analysis of the first layer of data, phenomenography method was used. Nine teachers were interviewed and based on the three main categories of “the presence of mathematics teachers’ educators as leading teachers’ groups”, “being familiar with various teaching methods and modify them according to personal characteristics of teacher, school and classroom” and “professional training of the cooperative group form” that were emerged in the bigger study. With the further analysis of the interviews, three sub- categories were shaped as well. They included “focusing on the specific goals and content in cooperative groups”, “considering mathematics teachers as adult learners not school students” and “the existence of common concerns between group members.
    Keywords: Professional Learning, Secondary Mathematics Teachers, Phenomenography
  • A. Razavi*, Kh. Gorji Poshti Pages 65-78
    Abstract The goal of current study was to investigate the consistency of intended curriculum with implemented curriculum at the preprimary level. The research method was survey study. The population included 258 preschool teachers of west of Mazandaran in 2009 that 122 samples randomly selected from Abas Abad, Chaloose, Tonekabon and Ramsar cities. Measuring tool was researcher-made questionnaire consists of 29 statements with Likert five points Scale. This questionnaire measured the implemented curriculum from the aspects of goals, activities and methods in evaluation. Face validity of the questionnaire has been investigated through the current issues in curriculum plan and educational activities of preschool and 2 professors been confirmed. The reliability of the questionnaire was found 0/91. Analyzing the data has been done by using descriptive statistics (mean, standard deviation and column diagram drawing) and inferential statistics (paired T test). Results showed that from the point of view of preschool centers’ teachers, there was a somehow conformity among goals, activities and evaluating methods in intended curriculum with implemented curriculum. Comparative investigation among respondents’ideas in getting the goals showed that most amount of reching goals was related to cognitive aspect with average point of 21/39 and the least amount of getting the goals was related to emotional aspect with average point of 8/22. Also in implemented activities, poems and signing, drawing, storytelling, group discussion and playing respectively are the most done activities by teachers. About how to evaluate by teachers in implemented curriculum, observation (%46), oral evaluation (%45) and continuous evaluation (%36) were the most applied methods.
    Keywords: Intended curriculum, Implemented curriculum, Preschool level
  • A.Rasouli*, Z.Rahbarnia, M.Attaran Pages 79-110
    Our goal was to investigate readiness of art students in application of e-learning. This is a Descriptive- Survey research. Three hundred and forty-seven students of Alzahra University, Tarbiat Modares University, University of Tehran and Art University in 2013-2014 were selected by multistage cluster sampling and via Morgan Table. Their readiness for E-learning application was assessed by researcher-developed questionnaire. Data analysis is done by indexes of Descriptive statistics and One-Sample T-test. The results showed that a significant relationship was found between readiness of undergraduate students, graduate Students and post-graduate students to apply E-learning, but there was no significant relationship between the other variables of research (Sex, University and Field of Study). Results revealed that Art students were located in Moderate level of readiness for applying E-learning.
    Keywords: E, learning, Art Students, Learning Readiness, University
  • R. Vafaei*, M. Sobhaninejad Pages 111-128
    The present paper aims to investigate the amount of multi-cultural education components in the textbooks of secondary schools from 2013 to 2014. It is conducted through text-analysis. The components of Multi-cultural education were initially collected from theoretical text and research background using document analysis and then they were numbered in the textbooks of secondary schools. The units of analysis were sentence, question, picture, activity, and the poem in the textbooks. Research tools were bibliography cards and inventory form in document and text analysis respectively. Data were analyzed by using descriptive statistics. The statistical population is the textbooks of secondary schools from 2013 to2014 and samples were Iran and International History I, Iran and International History II, History (Pre-University Schools), Social Studies (Secondary Schools), Sociology I, Sociology II, Social Studies (Pre-University Schools) which were expected to contain multi-cultural education components. The most significant results are as follows: out of 180 frequencies in the text books of secondary schools, History I with 76, i.e. 42.22% contained the most multi-cultural education components and Social Studies of secondary school with 5, i.e. 2.77% contained the least components. Among the components, “introducing various cultures to students in the content of textbooks” had the largest number of frequencies, i.e. 59 and “helping to understand and tolerate different opinions from various cultures, and defining multi-culture homework for students in the content of textbooks” had the smallest one, only 1, i.e. 0.55%.
    Keywords: Multicultural Education, Text, analysis, Textbooks, Secondary schools
  • S. Abdolmaleki*, K. Dorrani, N. Karamdoust, M. Sadrolashrafi Page 129
    Achieving a scientific literacy is the purpose of teaching the science curriculum in educational systems in the world. One of the most important and the most essential components that increases scientific literacy in students, is teaching about the nature of science. Purpose of this study is to investigate the attitude of undergraduate students at University of Tehran toward the nature of science as a component of scientific literacy. The research is descriptive and was conducted in survey study method. The population of this research includes all undergraduate students in faculties of psychology and educational sciences, and basic sciences. From this population, a sample size of 779 persons in stratified sampling method and considering the proportions (gender and faculty) was selected. In order to collect the attitudes of students about the nature of science, a questionnaire was designed based on the theoretical foundations of the project 2061 and its reliability and validity were examined and approved. One-sample t-test results indicate that the average of understanding the nature of science and its dimensions in students have significant differences with the average scores. Also the MANOVA test shows that there are significant differences between factor levels of faculties (faculty of psychology and educational sciences and faculty of basic sciences) about “nature of science” variable. Results showed that students have poor understanding about the nature of science and its dimensions. Based on the analysis of the results of conducted researches, the reasons can be traced in these factors: paying no attention to the components of nature of science in the development and design of science curriculum, low teachers’ knowledge and understanding about nature of science, lack of the development of science and technology in society and lack of the economical, political and cultural support structures for science and its values. The results also showed that students of basic science have more understanding about nature of science than students of psychology and educational sciences. The reason for that can be found in the nature of academic disciplines in two faculties and the amount of addressing the subject matters about science and nature of science in their curriculum.
    Keywords: Scientific literacy, Nature of Science, The Scientific Worldview, Scientific Inquiry, The Scientific Enterprise, Project 2061