فهرست مطالب

اخلاق زیستی - پیاپی 20 (تابستان 1395)

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 20 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه جمشیدی *، علیرضا آل بویه صفحه 8
    درباره سقط جنین از منظر اخلاقی سه دیدگاه لیبرالی، محافظه کارانه و اعتدالی مطرح شده است. بر اساس دیدگاه لیبرال، سقط جنین در هر زمانی از دوره بارداری و به هر دلیلی اخلاقا مجاز است. مری آنه وارن یکی از مدافعان این دیدگاه است. وارن استدلال سنتی بر مجازنبودن سقط جنین را به دلیل عدم تکرار حد وسط عقیم می داند و معتقد است انسان در دو مقدمه استدلال به یک معنا به کار نرفته است؛ انسان در مقدمه اول به معنای زیست شناختی است و در مقدمه دوم به معنای انسان اجتماعی است که وارن آن را شخص می نامد. وارن پنج معیار برای تمایز میان انسان و شخص ارائه می دهد و معتقد است جنین انسان و حتی نوزاد تازه متولدشده فاقد ویژگی های شخص بودن اند. او تولد را ملاک کسب حقوق برابر اخلاقی دانسته و سایر معیارهای ارائه شده از جمله آگاهی، نخستین حرکت جنین در رحم مادر، احساس و زیست پذیری را رد می کند، گرچه در منابع انگلیسی تا حدودی به نقد و بررسی دیدگاه وارن پرداخته اند، ولی در منابع فارسی نه تنها به تولد به مثابه ملاک و معیار منزلت اخلاقی توجهی نشده، بلکه دیدگاه وارن نیز مورد نقد و بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله به بررسی و نقد دیدگاه وارن درباره تولد به عنوان ملاک برابری اخلاقی بودن سقط جنین پرداخته و مشخص خواهد شد که جنین از لحظه لقاح واجد حقوق اخلاقی می شود نه هنگام تولد.
    کلیدواژگان: تولد، سقط جنین، انسان، شخص، مری آنه وارن
  • محمد صالحی *، زهرا دادگر صفحه 34
    اخلاق حرفه ای مهم ترین عامل فرهنگی در توسعه هر کشور محسوب می گردد و تاثیر چشم گیری بر روی فعالیت ها، عملکرد فردی و گروهی و نتایج سازمان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اخلاق حرفه ای با تعهد سازمانی از دیدگاه پرستاران بیمارستان امام خمینی (ره) ساری انجام شد. روش پژوهش، همبستگی بوده است. جامعه آماری را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی (ره) ساری به تعداد 322 نفر تشکیل داده اند.حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 175 نفر به صورت تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت تعیین شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد تعهد سازمانی آلن ومی یر و اخلاق حرفه ای پتی بوده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، برای پرسشنامه تعهد سازمانی 0/80 و اخلاق حرفه ای 0/96 محاسبه گردید. اطلاعات حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS 2 و آزمون های آماری آزمون کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین دو متغیر اخلاق حرفه ای و تعهد سازمانی و ابعاد آن (تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری)از دیدگاه پرستاران بیمارستان امام خمینی (ره) ساری رابطه معناداری وجود ندارد و تغییرات هیچ یک از دو متغیر مورد بررسی در تغییرات متغیر دیگر موثر نبود. همچنین بین اخلاق حرفه ای و تعهد سازمانی بر حسب جنسیت و سنوات خدمت نیز رابطه معنادار وجودنداشت و در پایان پیشنهاداتی به مدیران بیمارستان ها ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تعهد سازمانی، پرستاران، بیمارستان
  • فرشیده ضامنی* صفحه 49
    زمینه و هدف
    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین توسعه رفتار اخلاقی توسط مدیران با سلامت سازمان بوده است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی با جامعه آماری کارکنان واحدهای دانشگاه آزاد و دولتی استان مازندران به تعداد 5083 نفر و حجم نمونه بر مبنای جدول کرجسی و مورگان به تعداد 346 نفر که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد سلامت سازمانی با 21 سوال و پرسشنامه محقق ساخته توسعه رفتار اخلاقی با 35 سوال بوده است که پایایی آن روی نمونه ای 30 نفری با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای پرسشنامه سلامت سازمانی 0/92 و برای پرسشنامه توسعه اخلاقی 0/94 محاسبه شده است، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آماره فیشر و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین آموزش اصول اخلاقی، انتخاب کارکنان با ظرفیت بالقوه اخلاقی، اشاعه قوانین و کدهای اخلاقی، میزان پایبندی مدیران به موازین اخلاقی و در نهایت توسعه رفتار اخلاقی در محیط کار با سلامت سازمان رابطه خطی معنی داری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق مشخص شد که بین توسعه رفتار اخلاقی در محیط کار و سلامت سازمان رابطه وجود دارد. بنابراین جهت حفظ سلامت سازمان پیشنهاد می گردد افرادی که دارای سوابق خوب و متصف به اخلاق شایسته هستند در پست مدیریت جایگزین گردند و منشوری اخلاقی مبتنی بر قوانین و کدهای اخلاقی که بیانگر بایدها و نبایدهای موجود در سازمان هستند، تدوین گردد و به اطلاع همه کارکنان برسد و بازبینی کدها و خط مشی های اخلاقی مبتنی بر آن با مشارکت خود کارکنان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، اصول اخلاقی، کدهای اخلاقی، سلامت سازمانی، مدیران
  • محمود عباسی، غزاله دهقانی * صفحه 68
    امروزه سلامتی یکی از مولفه های اساسی و از نگرانی های روزمره انسان ها به شمار می رود و قطع نظر از سن، جنس و پیشینه های اجتماعی یا نژادی، سلامتی از مهم ترین و حیاتی ترین سرمایه های اجتماعی جوامع محسوب می شود. اهمیت بهداشت و سلامت در توسعه به حدی است که در نشست هزاره سوم بهداشت و سلامت محور توسعه قرار گرفته است. در میان اسناد بین المللی که به بررسی سلامت و بهداشت عمومی پرداخته است، برنامه هزاره سوم توسعه اهمیت ویژه ای دارد و چهار هدف از هشت هدف اصلی این اعلامیه مستقیما به بهداشت و سلامت مربوط می شود. بقیه اهداف نیز به صورت غیر مستقیم به آن مرتبط هستند.
    با توجه به اهمیت موضوع بهداشت و سلامت عمومی و عدم وجود منبعی که به تفصیل به بررسی حق مزبور پرداخته باشد، پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مروری انجام شده و به دنبال تبیین مفهوم و ابعاد تحت پوشش حق برخورداری از بهداشت و سلامت در اعلامیه هزاره سوم توسعه می باشد، چراکه این اعلامیه از جایگاه خاصی برخوردار بوده و راهنمای توسعه در هزاره سوم است، لذا می توان با بهره گیری از رهیافت های آن به ارتقای سطح بهداشت و سلامت عمومی در جامعه و در نتیجه نزدیک شدن به معیارهای توسعه یافتگی کمک نمود.
    کلیدواژگان: اعلامیه توسعه هزاره سوم، بهداشت و سلامت عمومی، حقوق بشر
  • میثم منتی زاده، حمید کریمی گوغری * صفحه 100
    مسائل و مشکلات زیست محیطی در عصر حاضر باعث شده تا راهبردهای نرم افزاری (بررسی رفتارهای اخلاقی در حوزه محیط زیست) در کنار راهکارهای سخت افزاری (تولید تکنولوژی های دوستدار محیط زیست) برای حل این مسائل مورد توجه قرار گیرند. از سویی دیگر، تحولات اخیر در نظریه های رفتاری، امیدواری هایی برای فهم مناسب رفتارهای اخلاقی انسانی در ارتباط با محیط زیست به وجود آورده است. در این پژوهش که به شیوه مطالعه تحلیلی انتقادی صورت گرفته، تلاش بر آن است تا ضمن تشریح و مرور انتقادی نظریه های غربی رفتار اخلاقی در حفاظت از محیط زیست، نظریات اخلاقی متفکران و اندیشمندان اسلامی نیز ارائه گردد. نظریه های مختلفی از سوی اندیشمندان غربی برای تشریح رفتارهای اخلاقی و غیر اخلاقی انسان ها در ارتباط با محیط زیست ارائه شده است، از قبیل نظریه کنش علی (رفتار هدفمند)، رفتار برنامه ریزی شده، الگوی اجتماعی روانشناسی رفتار نوع دوستانه شوارتز و نظریه ارزش عقیده هنجار استرن. علی رغم نشر و به کارگیری زیاد این نظریات رفتاری، این نظریات به دلیل غفلت از ورود متغیرهای اخلاقی، از قبیل هنجارهای اخلاقی و جهت گیری های ارزشی، مورد نقد می باشند. از سوی دیگر، اندیشمندان اسلامی و ایرانی در این زمینه نظریاتی ارائه داده اند که به نظر می رسد سازگاری بیشتری با اخلاقیات و روحیات جوامع اسلامی دارد. در این پژوهش به برخی از این نظریات اسلامی اشاره شده است. پیشنهاد می شود تا محققان اسلامی فعال در حوزه های فلسفه اخلاق و روانشناسی اخلاق، تلاش بیشتری جهت استخراج نظریه های رفتاری از منابع اسلامی داشته باشند و ضمن به کارگیری این نظریات در تحقیقات میدانی و اصلاح ساختاری آن ها، قدرت پیش بینی آن ها را بهبود دهند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، رفتار اخلاقی، نظریه های اسلامی رفتار اخلاقی
  • حسن خسروی* صفحه 127
    صیانت از محیط زیست سالم به عنوان یکی از حق های بنیادین بشر، از جمله تکالیف عمده دولت در جامعه محسوب می شود. کارکردهای دولت های امروزی، متاثر از اندیشه های حاکمیت مردم، تضمین حقوق بشر، رفاه اجتماعی و ایده حکمرانی مطلوب با رویکرد توسعه پایدار می باشد، بر این اساس هدف اساسی مقاله، بررسی تاثیر شاخصه های حکمرانی مطلوب در تضمین حق به محیط زیست سالم می باشد. مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی، مفهوم و مولفه های حکمرانی مطلوب، ارتباط حق به محیط زیست سالم با حقوق بشر، تاثیرگذاری شاخصه های حکمرانی مطلوب در تضمین محیط زیست سالم، سلامتی انسان، بهره مندی کارآمد از مواهب طبیعت، جبران خسارات زیست محیطی را بررسی می نماید.
    یافته های پژوهش نشان می دهد با کاربردی نمودن مولفه های حکمرانی مطلوب در جامعه و تحقق کارویژهای دولت و با ساز و کارهای آموزش زیست محیطی، حق به محیط زیست سالم به نحو موثری مورد صیانت و حمایت قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، حق، حقوق بشر، محیط زیست سالم، دولت
  • محمد صالحی مازندرانی، روح الله رضایی * صفحه 147
    زمینه و هدف
    موضوع برچسب گذاری محصولات اصلاح شده ژنتیکی (GeneticallyModified) مهم ترین موضوع بحث برانگیز در حوزه این محصولات می باشد. در واقع اختلاف دیدگاه ها بر سر این است که آیا الصاق برچسب بر روی این محصولات که بیانگر تراریخته بودن آن است، باید اجباری باشد یا این که تولیدکنندگان در این خصوص مختارند؟ ضرورت تبیین این موضوع در این است که مصرف کننده حق دارد بداند آیا محصولی را که خریداری می کند، به صورت طبیعی تولید شده است یا در ساختار ژنتیکی آن تغییراتی صورت گرفته است تا سپس دست به انتخاب آگاهانه محصول بزند. یکی از مناسب ترین شیوه های آگاه سازی مصرف کننده در این خصوص، الصاق برچسب حاوی تراریخته بودن بر روی محصول مورد نظر است. هدف از این پژوهش این است که با مقایسه دو سیستم برچسب گذاری ایالات متحده و اتحادیه اروپا، بهترین شیوه در خصوص برچسب گذاری محصولات تراریخته تبیین شود.
    روش
    روش تحقیق این مقاله از گونه توصیفی تحلیلی است و اطلاعات مورد نظر با استفاده از فیش برداری گردآوری شده است، سپس اطلاعات مذکور با توجه به قوانین و مقررات نظام های حقوقی ایالات متحده و اتحادیه اروپا و نیز موافقت نامه های سازمان تجارت جهانی در خصوص برچسب گذاری محصولات تراریخته، مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    در حال حاضر در رابطه با برچسب گذاری محصولات تراریخته دو سیستم عمده وجود دارد. از یکسو قوانین ایالات متحده هیچ گونه الزامی را در خصوص برچسب گذاری این محصولات اعمال نمی نماید (برچسب گذاری اختیاری)، اما از سوی دیگر اتحادیه اروپا به طور سختگیرانه ای تولیدکنندگان را ملزم به برچسب گذاری محصولات مزبور می نماید (برچسب گذاری اجباری).
    بحث و نتیجه گیری
    نهایتا آنچه از بررسی رویکردهای مختلف استنباط می شود، این است که با توجه به دو حق اساسی مصرف کننده، یعنی حق دانستن و نیز حق انتخاب، باید رویکرد اتحادیه اروپا، یعنی سیستم برچسب گذاری اجباری را، مناسب ترین شیوه موجود در خصوص برچسب گذاری محصولات تراریخته دانست.
    کلیدواژگان: دستکاری ژنتیکی، تراریخته، برچسب گذاری اجباری، برچسب گذاری اختیاری
  • محسن شیراوند*، مختار رنجکش صفحه 169
    علم پزشکی به عنوان یکی از علوم پراهمیت در تاریخ علم و حکمت تلقی می گردد. اهمیت این علم به نحوی است که حتی در روایات اسلامی از آن به عنوان یکی از دو علم اساسی یاد شده است. هدف از این پژوهش بررسی حقوق پزشکی با استفاده از آرای حکمای اسلامی (فارابی، ابن سینا و ملاصدرا) است. در این پژوهش سعی داریم با استفاده از مبانی علم النفس حکمای اسلامی نظیر دوبعدی بودن انسان، تاکید بر اصالت بعد روحی، تبیین ابعاد مختلف بعد روحی انسان و همچنین تبیین بعد جسمانی انسان به عنوان یک کل واحد، به بررسی حوزه های گوناگون پزشکی نوین در حوزه آنتولوژیک، متدلوژی و معرفت شناسی پرداخته شود. از نتایج این پژوهش می توان به علل عدم تشخیص واقعی بیماری توسط پزشکان در بستری معرفت شناسانه اشاره نمود. روش مورد استفاده در این پژوهش اسنادی تحلیلی است که با استفاده از متون حکمی و فلسفی، آرای حکمای اسلامی مورد بررسی و تبیین واقع شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، حقوق پزشکی، حکمت اسلامی، فارابی، ابن سینا، ملاصدرا
  • حسین محمودیان، نرجس صبوریان، پریسا نبیئی صفحه 183
    رحم جایگزین، از جمله فناوری های نوین پزشکی در زمینه پاسخ به مساله ناباروری است که در ارتباط با معانی مهمی از قبیل زن، مادری، خانواده و تولد قرار می گیرد و با خود مسائل عمیق قانونی، اجتماعی، روانشناسی، اخلاقی و... به همراه می آورد.
    هدف این مقاله بررسی عمیق تر این مساله در متن زندگی و روابط افرادی است که در این فرآیند مشارکت کرده و چالش ها را تجربه می نمایند، تا شناختی جامع تر از معانی، ضرورت ها و هزینه ها به دست آوریم.
    بررسی حاضر از طریق مرور مقالات مرتبط با این موضوع و نیز کتب مختلف جامعه شناسی و روانشناسی درباره مساله مادری، زن، خانواده و در نهایت، تحلیل ابعاد گوناگون این مسائل صورت گرفته است.
    حضور یک کودک برای حفظ بنیان خانواده و عمیق ترکردن روابط اهمیت به سزایی دارد و «رحم جایگزین» یکی از روش های کمک باروری است که در پاسخ به این نیاز به وجود آمده است، اما استفاده از این روش هزینه هایی در زندگی افراد مشارکت کننده و روابط آن ها با یکدیگر خواهد داشت، از جمله امکان سوء استفاده از زنان فقیر و استثمار آنان، پاره پاره کردن تجربه مادری و تبدیل آن به چیزی شبیه امانت داری، ایجاد بحران های هویتی برای کودک و کم اعتبارکردن رابطه زناشویی.
    بنابراین با توجه به تمامی مسائل گفته شده به نظر می رسد بهتر است که طی فرآیند استفاده از مادر جانشین، به سوالاتی از قبیل ضرورت حضور یک کودک برای خانواده، اهمیت برخورداری زن و مرد در داشتن یک کودک سالم، را در برابر تمامی چالش ها و تعارض های حاصل از آن قرار دهیم و بر اساس این مقایسه، استفاده از این شیوه، را انتخاب کنیم.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، مادر جانشین، اخلاق، تعارض های اخلاقی
|
  • Fatemeh Jamshidi *, Alireza Alebouyeh Page 8
    Three views about morally abortion, liberal, conservative and moderate, have been proposed. According to the liberal view, abortion for any reason at any time during pregnancy is morally permissible. Mary Anne Warren is an advocate of this view. According to warren, the traditional argument against abortion is unproductive because of non-repeated mediocrity. She believes that the term `human' in two introductory of the argument has not the same meaning. Human in (1) means biological human and in (2) means social human, that she called it "person". She offers five criteria to distinguish between human and person. She believes that a human embryo and newborn baby does not even have the characteristics of a person. She considered birth as a criterion of moral equal rights and denies other proposed criteria include knowledge, the first movement of the fetus in the womb, feel and viability. In this paper, we study and criticism Warren’ view about the birth as the criterion of the moral status of the fetus and we determine that the embryo from the moment of conception is entitled to moral rights not from birth.
    Keywords: Birth, Abortion, Human, Person, Mary Anne Warren
  • Mohammad Salehi *, Zahra Dadgar Page 34
    Professional ethics is the most important cultural factor in the development of any country and have significant effect on the activity, individual and group performance and organizational results. Present study examined the relationship between professional ethics and organizational commitment from the viewpoint of nurses in Imam Khomeini hospital in Sari. To this end, the research was correlation. 175 persons were selected as a sample from 322 Imam Khomeini hospital nurses in sari according to Krejcie and Morgan table. The sampling was done Stratified randomly by gender. Data was collected by two standardized questionnaires include Allen & Meyer organizational commitment and Patty professional ethics, To assess the reliability of the questionnaire, the reliability was calculated by Cronbach's alpha was 0.80 for organizational commitment and 0.96 for professional ethics. Data were analyzed using SPSS21 and referential statistics (K-S, Pearson and Spearman correlation coefficients), the results showed that there is no significant relationship between professional ethics and organizational Commitment and its dimensions (affective commitment, continuance commitment, normative commitment) From the viewpoint of nurse and had have no impact together, there is no significant relationship between professional ethics and organizational Commitment in terms of gender and years of service too. Some suggestions were proposed at the end.
    Keywords: Professional Ethics, Organizational Commitment, Nurses, Hospital
  • Farshideh Zameni * Page 49
    Background And Aim
    The purpose of the study was investigating the relationship between development of managers’ ethical behavior in work environment and organizational health.
    Method
    The method of research was descriptive correlation. Statistical population was all employees of Azad and state universities of Mazandaran province (5083 people). Statistical sample was 346 people that were selected by simple random method based on Krejcie and Morgan table. Measurement tools were standard organizational health questionnaire with 21 questions and researcher made ethical behavior development questionnaire with 35 questions. Reliability of questionnaires reviewed with Cronbach alpha that was 0/92 for organizational health questionnaire and 0/94 for ethical behavior development questionnaire. Data was analyzed by descriptive and inferential statistic including Pearson correlation coefficient, Fisher and Regression.
    Findings: Findings revealed that there was significant linear correlation between teaching ethical principles, selecting employees with ethical potential capacity, promoting ethical rules and codes, managers’ adherence to ethical standards and at last ethical behavior development with organizational health.
    Conclusion
    Based on the findings of this research it was revealed that there is a relationship between development of ethical behavior in work environment and organizational health. Thus, in order to maintain the organizational health it is recommended that people with clean records who are known for good behavior take management positions and an ethical charter based on ethical regulations and codes expressing what must be done and what must not be done in an organization should be designed and all staff should be informed about it. Also, reviewing the codes and their ethical policies should be done by participation of the staff themselves.
    Keywords: Ethical Behavior, Ethical Principles, Ethical Codes, Organizational Health, Managers
  • Mahmoud Abbasi, Ghazaleh Dehghani * Page 68
    Today, health as an essential component and people worries. Regardless of age, sex, social or ethnic background, health is the most important and most vital social capital of communities. The importance of health in development is to the extent that the health become in axis of development in the millennium meeting. Among international document that the public health was investigated, the millennium development declaration has special important and four of the eight goals of the declaration concern to health directly while other related to it indirectly. According to the importance of public health and the lack of detailed resources, this review is going to illustrate the concept and dimension of the right to health in the millennium declaration because this declaration has a special position and its development guideline of the third millennium. So we can take advantages from its approaches to help the public health level promotion in society and therefore become more closely to development criteria.
    Keywords: The Millennium Development Declaration, Public Health, Human Rights
  • Meysam Menatizadeh, Hamid Karimi, Gougheri * Page 100
    Environmental issues and challenges in this era caused an attention to software strategies (environmental behavior and ethics) alongside hardware solutions (to produce environmental technologies). In other hand, the evolution of environmental behavioral theories caused a hope for understanding humanenvironment relations. Using analytical-critical method, the present study aimed to explain and critic western theories of moral behavior, then present Islamic theories of moral behaviors. Western scientists present some moral behavior theories in relationship with environment like Theories of "reasoned action", "planned behavior", "norm-action" and "value-belief-norm". Despite, vast diffusion and using of these theories, they were criticized for neglecting moral variables like moral norms and human value orientations. In other hand, Islamic philosophers and scientists have moral behavior theories that seems are cope with ethics spiritual characteristics of Islamic societies. In present study some Islamic theories are presented. It is recommended that Islamic scientists at philosophy of ethics and moral psychology try to inference moral behavioral theories from Islamic resources; and then apply these theories in field researches in order to improve their predictability power.
    Keywords: Environment, Moral Behavior, Islamic Theories of Moral Behavior
  • Hassan Khosravi * Page 127
    The preservation of the safe environment as fundamental human rights is one of the major duties of state in society. The functions of modern government are influenced by the ideas of people sovereignty, human rights guarantee, social welfare and the idea of good governance with the sustainable development approach. Therefore, the basic aim of the article is assessing the impact of good governance in guarantying the safe environment right. Article with descriptive-analytic approach investigate the concept and components of good governance, the relation human rights with the right to a safe environment, effectiveness of the good governance factors in guaranteeing a safe environment, human health, the efficient utilization of natural resources and environmental compensation. The results of the research show that having applied good governance factors in society and fulfillment of the state functions and with the mechanisms of environmental education, the right of a safe environment is effectively persevered and protected.
    Keywords: Good Governance, Rights, Human Rights, Safe Environment, Sate
  • Mohammad Salehi Mazandarani, Rouhollah Rezaei * Page 147
    Background And Aim
    One of the most important and still controversial issues on genetically modified food products is whether such products should be labeled. The main disagreement is over the necessity of mandatory regulation on labelling GM food products. U.S. and EU genetically modified food labelling regulations are clearly at odds with one another. Comparing these two different major legal systems (united states and European Union are both among the largest producers of GM food products), this paper tries to examine which of them appears to be a more efficient perspective on labelling GM food products.
    Method
    The method used in this Article is descriptive-analytical. Data have been collected by taking notes from relevant sources and have been analyzed with regard to the U.S. and E.U. legal systems and WTO agreements about GMO’s labelling.
    Findings: There are generally two approaches on GM food’s labelling subject; On the one hand, the EU legal system recognizes labelling as a tool to make an informed choice for consumers. Setting mandatory labelling regulations, therefore, seems to be necessary. Consequently, the EU set strict regulations forcing producers to label their GM food products. On the other hand, the U.S., considers GM food as being no different from non-GM food. Labelling of GM food, thus, appears to be unnecessary.
    Conclusion
    Considering the importance of consumer’s right to know and their right to choose, it seems that EU perspective on labeling GM food products is a better and more efficient one.
    Keywords: Genetic Modification, Genetically Modified, Mandatory Labelling, Voluntary Labelling
  • Mohsen Shiravand *, Mokhtar Ranjkesh Page 169
    Medical science as a science is considered important in the history of science and the wisdom. The importance of this science in a way that even in Islamic traditions as one of the basic science is mentioned. The aim of this study is to review and critique patient's rights by using theories of philosophers (Farabi, Avicenna and Mulla Sadra). In this study we use the the principles of Islamic philosophers ancient psychology such as twodimensional human being, emphasizing the primacy of the spiritual dimension, explaining various aspects of the the human spirits and physical dimension as a single whole, to critique of various areas of modern medicine will discussed in the field of ontological, epistemological methodology. Outcome of this research can be due to lack of disease diagnosis by doctors. Analysis that was done with the fields of psychologythe most fundamental right of a patient to be extracted. The method used in this study is analytical - descriptive which uses philosophical texts, are studied comments Islamic scholars. Insist on medical current method, the rejection of the twodimensional of human in practice areas, denial of the connection between soul and body and interaction effects between these two and also medical specialization that result the review is to replace the entire review nothing more than real rights abuses patients and is ignoring medical ethics. Insists on such a procedure will lead to lack of diagnose diseases and provides prescribing the destructive drugs. This article a descriptive analytical research method. It seams to be achieved Patient Rights only with regard to the twodimensionality of human.
    Keywords: Farabi, Ibn Sina, Mulla Sadra, Medical law, Soul, Body
  • Hossein Mahmoodian, Narjes Saboorian, Parisa Nabeiei* Page 183
    Surrogacy¡ as one of the most important modern technologies in the medical profession¡ in response to infertility issue has brought about legal¡ ethical¡ social… and psychological challenges. Controversial court cases throughout the world prove the claim. This new scientific achievement influences human interactions and relationships such as couple’s relationship¡ mother-child relationship and also relationships between women. It¡ also¡ seems that this phenomenon provides background for change and justification of ethical concepts¡ due to its association with some concepts as maternity¡ family¡ and birth which are worthwhile to the society. It is¡ therefore¡ essential to identify and scrutinize the challenges resulting from the phenomenon. It also should be mentioned that these challenges may equate or even exceed the problems with infertility. Taking into account its vital influence on the involved individuals¡ this article tries to¡ profoundly¡ investigate and criticize various dimensions of this phenomenon.
    Keywords: Surrogacy, Surrogate Mother, Ethics, Ethical Conflict