فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 28 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش شهبازیان خونیق *، امید حسنی، احمد محمودی صفحات 7-16
    زمینه و هدف
    قلدری یک معضل گسترده در طول سال های مدرسه است که تقریبا یک سوم دانش آموزان با آن مواجه می شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش مولفه های هوش اخلاقی و اجتماعی در قلدری دانش آموزان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مشغول به تحصیل مدارس دولتی و غیر دولتی شهر اهر در سال تحصیلی 1397-1396 بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 359 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش اخلاقی Lennick and Kiel (2011 م.)، مقیاس هوش اجتماعی Tromso (2001 م.) و مقیاس قلدری Illinois (2001 م.) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (گام به گام) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین هوش اخلاقی و هوش اجتماعی دانش آموزان مورد مطالعه در حد بالا و میزان قلدری آنان در سطح پایینی قرار داشت. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که تمامی مولفه های هوش اخلاقی و اجتماعی با مولفه های قلدری ارتباط منفی معنی دار داشتند (P<0/01). همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه های هوش اخلاقی و اجتماعی توانستند به طور معنی داری مولفه های قلدری دانش آموزان را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که هوش اخلاقی و اجتماعی نقش مهمی در کاهش قلدری دانش آموزان دارند. بنابراین توصیه می گردد در سیاستگذاری و برنامه ریزی برای کاهش قلدری دانش آموزان و ترک تحصیل آنان، ارتقای هوش اخلاقی و اجتماعی مورد توجه ویژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش اجتماعی، قلدری، دانش آموزان دبیرستانی
  • قاسم زارعی *، رسول استادی، رامین رخشا صفحات 17-25
    زمینه و هدف
    مساله محیط زیست سالم و حفاظت از آن یکی از مهم ترین مسائل روز می باشد. بحران های حاصل از آسیب های زیست محیطی گسترده و غیر قابل برگشت می باشند و رعایت اصول اخلاق زیست محیطی و تاثیرپذیری آن از حساسیت مذهبی شهروندان می تواند به حفظ و کنترل آن کمک کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر حساسیت مذهبی بر اخلاق زیست محیطی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کمی از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری آن را شهروندان شهرهای تبریز و مشهد تشکیل می دادند. حجم نمونه آماری به تعداد 431 نفر برآورد و نمونه گیری به شیوه در دسترس در دی ماه سال 1396 انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد حساسیت مذهبی Allport (1961 م.) و پرسشنامه اخلاق زیست محیطی مقیمی و رمضان (1390 ش.) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل عاملی و معادلات ساختاری نشان داد که حساسیت مذهبی (درونی و بیرونی) بر اخلاق زیست محیطی تاثیر معنی دار دارد (p=0.001). ضریب تاثیر این رابطه بین حساسیت مذهبی بیرونی و اخلاق زیست محیطی 0/34 و بین حساسیت مذهبی درونی و اخلاق زیست محیطی 0/27 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر حساسیت مذهبی بر اخلاق زیست محیطی، پیشنهاد می گردد برای افزایش گرایش شهروندان به رعایت هنجارهای اخلاق زیست محیطی ، از آیات و روایات مذهبی استفاده شود.
    کلیدواژگان: حساسیت مذهبی، اخلاق زیست محیطی، مذهبیت درونی، مذهبیت بیرونی
  • حسن قلاوندی *، محمد حسنی، محمد فتاحی صفحات 27-37
    زمینه و هدف
    رهبری و مدیریت موثر یکی از عوامل دخیل در موفقیت سازمانی است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه رهبری قابل اعتماد و رفتار شهروندی سازمانی با نقش واسطه ای اخلاق حرفه ای در بین کارکنان دانشگاه ارومیه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی همبستگی، مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری روی 190 نفر از کارکنان دانشگاه دولتی ارومیه در سال 1396 انجام شد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان برآورد و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های اخلاق حرفه ای Cadozier و همکاران (2011 م.)، رهبری قابل اعتماد Walumbwa و همکاران (2008 م.)، رفتار شهروندی سازمانی Podsakoff و همکاران (1990 م.) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS 18 و lisrel در سطح معنی داری 0/05 تحلیل گردید.
    یافته ها
    اثر مستقیم رهبری اعتمادگرا بر اخلاق حرفه ای (β=./39 , t=3/84) و همچنین اثر مستقیم متغیر اخلاق حرفه ای بر رفتار شهروندی سازمانی (β=./21 , t=1/96) و اثر مستقیم رهبری قابل اعتماد بر رفتار شهروندی سازمانی (β=./29 , t=2/41) معنی دار بود (p<0.05). اثر غیر مستقیم رهبری قابل اعتماد بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای (β=./81 , t=7/52) نیز معنی دار بود. برازش مدل پیش بینی متغیرهای تحقیق در سطح نسبتا خوب (X2/DF=2/133) و حاکی از همسویی مدل برازش شده با جامعه نظری پژوهش است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش رهبری قابل اعتماد بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای تاثیرگذار است. بنابراین پیشنهاد می گردد، مدیران دانشگاهی با پرورش حس اعتماد و خودآگاهی و اهمیت دادن به رعایت اخلاق حرفه ای، رفتار شهروندی سازمانی را در میان کارکنان ارتقا بخشند.
    کلیدواژگان: رهبری قابل اعتماد، رفتار شهروندی سازمانی، اخلاق حرفه ای
  • علیرضا رجبی پور میبدی *، فهیمه دوست حسینی صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    سلامت معنوی ابعاد مختلف زندگی را با یکدیگر هماهنگ کرده و کارکرد روانی و سازگاری را تقویت می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر سلامت معنوی بر فرسودگی تحصیلی با نقش میانجی امید به زندگی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی همبستگی حاضر روی دانشجویان دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد انجام گرفت. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 313 نفر برآورد گردید. نمونه گیری به روش دسترس انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی Maslach، سلامت معنوی Ellison & Paloutzian و امید به زندگی اشنایدر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 23 و جهت ارزیابی فرضیه ها و نیز تایید مدل مفهومی پیشنهادی از نرم افزار لیزرل استفاده گردید.
    یافته ها
    سلامت معنوی تاثیر معنی داری بر امید به زندگی داشت (P<0/05). همچنین امید به زندگی تاثیر معنی داری بر فرسودگی تحصیلی داشت (P<0/05). تاثیر مستقیم سلامت معنوی بر فرسودگی شغلی مشاهده نشد، اما تاثیر سلامت معنوی بر فرسودگی شغلی با میانجی گری امید به زندگی معنی دار بود (P<0/05).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که با افزایش سلامت معنوی دانشجویان، امید به زندگی بیشتر و در پی آن فرسودگی تحصیلی کاهش می یابد. توصیه می گردد برای افزایش امید به زندگی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان، دانشگاه ها و مراکز آموزشی در جهت ارتقای سطح سلامت معنوی دانشجویان برنامه ریزی نموده و نیز با بهبود محیط دانشگاه، زمینه ها و عوامل موثر در ایجاد فرسودگی تحصیلی را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، فرسودگی تحصیلی، امید به زندگی، دانشجویان
  • مرضیه کهنوجی *، مریم توفیقی محمدی، رضا ایرانمنش صفحات 49-56
    زمینه و هدف
    ادراک فرد از خدا می تواند نشان دهنده تحول شناختی و میزان رشد اخلاقی وی باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین ادراک خدا با بنیان های اخلاقی در بین والدین کودکان استثنایی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه همبستگی روی والدین دارای فرزند دانش آموز استثنایی عقب مانده ذهنی مدارس دخترانه استثنایی منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 96-1395 انجام شد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 120 زوج (120 پدر و 120 مادر) برآورد گردید و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ادراک خدای Lawrence و پرسشنامه بنیان های اخلاقی Haidt & Graham استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    62 نفر (51/7 درصد) در مقطع ابتدایی، 35 نفر (29/2 درصد) در مقطع راهنمایی و 23 نفر (19/2 درصد) در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودند. بین ادراک خدا و مولفه های بنیان های اخلاقی والدین این دانش آموزان همبستگی معنی داری مشاهده نشد (P<0/05).
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق حاضر بر عدم ارتباط بین مولفه های ادراک خدا با مولفه های بنیان های های اخلاقی در بین والدین دانش آموزان کودکان استثنایی دلالت دارد، لذا توصیه می گردد سازمان ها و ارگان های مرتبط با تامین زیرساخت ها و تسهیلات لازم و سایر حمایت های مادی، معنوی و اجتماعی، فرصت های برابر برای فرزندان این خانواده ها را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: ادراک خدا، بنیان های اخلاقی، دانش آموزان استثنایی، والدین
  • میثم غلام پور *، هادی پورشافعی، سیما قرآنی سیرجانی صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    ارتقای اخلاق حرفه ای معلمان از اهمیت ویژه ای برای افزایش کارایی نظام آموزشی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش امیدواری بر اخلاق حرفه ای با میانجی گری روحیه در معلمان مقطع ابتدایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی همبستگی حاضر روی 197 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهر قاین در سال تحصیلی 97-1396 انجام گرفت. نمونه گیری به روش تصادفی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد: امیدواری Snyder، اخلاق حرفه ای C-Petty و روحیه ساعتچی و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    سطح امیدواری شرکت گنندگان با میانگین 0/04±5/39، اخلاق حرفه ای با میانگین 0/02±4/46 و روحیه با میانگین 0/032±3/71 بالاتر از حد متوسط قرار داشت. بین مولفه های امیدواری و روحیه با اخلاق حرفه ای معلمان ارتباط معنی داری مشاهده شد (P<0/01). امیدواری 25 % از واریانس اخلاق حرفه ای و 31 % از تغییرات واریانس روحیه معلمان را تبیین نمود. همچنین روحیه 38 % از تغییرات واریانس اخلاق حرفه ای معلمان را تبیین نمود. روحیه نقش متغیر میانجی در رابطه بین اخلاق حرفه ای و امیدواری داشت.
    نتیجه گیری
    امیدواری و روحیه سبب بهبود اخلاق حرفه ای در معلمان می شود. از طرفی امیدواری زمینه ارتقای روحیه را فراهم می آورد. بنابراین می توان با افزایش امیدواری و روحیه در سازمان های آموزشی موجبات ارتقای اخلاق حرفه ای معلمان و افزایش کارایی نظام آموزشی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، امیدواری، روحیه، معلمان، مدارس ابتدایی
  • عادل زاهد بابلان *، مهدی معینی کیا، مهسا آزاده، سلیم کاظمی صفحات 69-78
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی کاری یکی از متغیرهایی است که مورد توجه بسیاری از مدیران که درصدد ارتقای کیفیت منابع انسانی هستند، قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رهبری معنوی و اخلاق کار بر کیفیت زندگی کاری پرستاران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش توصیفی همبستگی را پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر اردبیل در سال 1396 تشکیل می دادند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 260 نفر برآورد گردید. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد رهبری معنویFry و همکاران، اخلاق کار Gregory و کیفیت زندگی کاری پرستاری Anderson و Brooks استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 23 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین رهبری معنوی با کیفیت زندگی کاری (0/43=p<0/01 r) و اخلاق کاری پرستاران (0/33=p<0/01 r) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. همچنین بین اخلاق کاری با کیفیت زندگی کاری (0/39=p<0/01 r) رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای رهبری معنوی و اخلاق کار توانستند 29% از واریانس کیفیت زندگی کاری پرستاران را تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    یافته ها بر وجود رابطه بین رهبری معنوی، اخلاق کار با کیفیت زندگی کاری پرستاران دلالت دارد. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود مدیران بیمارستان ها به منظور بهبود کیفیت زندگی کاری پرستاران نسبت به اعمال سبک رهبری معنوی و همچنین پرورش اخلاق کاری پرستاران توجه لازم را مبذول فرمایند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، اخلاق کار، کیفیت زندگی کاری، پرستاران
  • حسین باقری * صفحات 79-92
    زمینه و هدف
    گستره اخلاق زیستی علاوه بر گیاهان و حیوانات، موضوعاتی همچون سقط جنین، پیوند اعضا، مراقبت تسکینی، قتل ترحم آمیز و شبیه سازی انسان و پژوهش های زیست پزشکی را دربر می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی مبانی اخلاق زیستی در ادیان توحیدی و غیر توحیدی و نیز وجوه افتراق و اشتراک در این زمینه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تطبیقی به شیوه کتابخانه ای انجام شده است. پس از جستجوی هدفمند منابع به دو روش دستی و الکترونیک، وجوه اشتراک و افتراق ادیان توحیدی و غیر توحیدی در حوزه مسائل اخلاق زیستی مورد مقایسه و تطبیق قرار گرفت.
    یافته ها
    ادیان توحیدی و غیر توحیدی، هر دو عقل را به عنوان یک منبع معتبر تشخیص پذیرفته اند، با این تفاوت که ادیان توحیدی عقل مبتنی بر وحی را ملاک تشخیص قرار می دهند و ادیان غیر توحیدی، عقل را به عنوان یک منبع مستقل در تشخیص روایی یا ناروایی اخلاق معتبر می دانند. از دیگر اشتراکات اخلاقی این ادیان، ارزشمندبودن راستگویی و وفاداری، مذموم بودن سقط جنین و قتل ترحم آمیز است که ریشه در فطرت انسانی دارد. توجه به کرامت ذاتی انسان و حقوق مبنای بشر نیز این دو را به هم نزدیک می کند، اگرچه در برخی مبانی، مانند نگرش به خلقت انسان و فلسفه و ابعاد وجودی وی، و زندگی پس از مرگ تفاوت های اساسی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تصمیم گیری اخلاقی در مورد موضوعاتی نظیر سقط جنین، قتل ترحم آمیز و رحم جایگزین به اعتقادات مذهبی بیماران و فرهنگ جامعه پیوند خورده است. نظر به وجود تفاوت های اساسی در مبانی پیش گفت، تعیین معیارهای تصمیم گیری اخلاقی در جوامع مذهبی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ادیان توحیدی، ادیان غیر توحیدی، اخلاق زیستی، اسلام
|
  • Arash Shahbaziyan Khonig *, Omid Hasani, Ahmad Mahmoudi Pages 7-16
    Background and Aim
    Bullying is a widespread disaster throughout school years which almost one-third of students are faced with. Thus, this study aimed to investigate the role of the determinants of moral and social intelligence components on the bullying of students.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive-correlational research. The population study consisted of all students studying in Ahar public and private high schools in the 2017-2018 academic years. According to Krejcie and Morgan table, 359 students were entered to the study who selected by cluster sampling method. Data collection was done using Lennick and Kiel’s moral intelligence questionnaire, Tromso’s social intelligence scale and the Illinois’s bullying scale. Data were analyzed using SPSS software Ver.22 as well as statistical tests of Pearson correlation and stepwise multiple regression.
    Findings
    The mean scores of moral intelligence and social intelligence of the students were high and their bullying rate was low. Pearson correlation coefficient showed that all determinants of the moral intelligence and social intelligence had a significant negative correlation with the bullying components (P<0/01). Also, multiple regression analysis showed that the components of moral intelligence and social intelligence could significantly predict the bullying components in the students.
    Conclusion
    Findings showed that moral intelligence and social intelligence play an important role in reducing the bullying in students. Therefore, it is recommended that improving the students’ social intelligence and moral intelligence be paid attention in any policy-making and planning to reduce students' bullying and their dropout.
    Keywords: Moral Intelligence, Social Intelligence, Bullying, High School
  • Ghasem Zarei *, Rasool Ostadi, Ramin Rakhsha Pages 17-25
    Background and Aims
    Today the healthy environment and its maintenance are one of the most important issues. The crises resulted from environmental harms are widespread and irreversible. Observing the principles of environmental ethics and its impact from the religious sensitivity of citizens can help to protect the environment and control it. The purpose of this study was to investigate the effect of religious sensitivity on environmental ethics.
    Materials and Methods
    This research is descriptive-analytic study with quantitative approach. Target population were the citizens of Tabriz and Mashhad cities. 431 subjects were recruited to the study by available sampling during the summer of 2018. The impact of both internal and external dimensions of religious sensitivity was studied on the environmental ethics. Data were collected using Allport’s religious sensitivity questionnaire (1967) and Moghimi and Ramadan’s environmental ethics questionnaire (2011). Statistical analysis was performed using path analysis and structural equations by SPSS and Amos softwares.
    Findings
    The results of factor analysis and structural equations showed that religious sensitivity (internal and external dimensions) affects environmental ethics (p=0.001). Path coefficient for the relationship between external religious sensitivity and internal religious sensitivity with environmental ethics was 0.34 and 0.27, respectively
    Conclusion
    Given the impact of religious sensitivity on environmental ethics, it is recommended to refer the related Islam verses and narratives in order to develop affection towards observing of environmental ethics norms in the citizens.
    Keywords: Religious Sensitivity, Environmental Ethics, Internal Religiosity, External Religiosity
  • Hasan Ghalavandi *, Mohammad Hasani, Mohammad Fatahi Pages 27-37
    Background and Aim
    Effective leadership and management is one of the factors contributing to organizational success. The purpose of the present study was to determine the relationship between trustworthy leadership and organizational citizenship behavior with the mediator role of the professional ethics among the employees of Urmia University.
    Materials and Methods
    This structural equation model based, descriptive-correlational study was conducted on 190 employees of Urmia University in 2017. The sample size was estimated using Krejcie and Morgan table and selected by simple random sampling method. The Cadozier’s et al Professional Ethics questionnaire (2011), Walumbwa’s et al Trustworthy Leadership questionnaire (2008), Podsakoff’s et al Organizational Citizenship Behavior questionnaire (1990) were used to collect data. Data were analyzed using SPSS 18 and Lisrel software at a significance level of 0.05.
    Findings
    The direct effect of trustworthy leadership on professional ethics (β=0.39, t=3.84) and also the direct effect of professional ethics on organizational citizenship behavior (β=0.21, t=1/96) and direct effect of trustworthy leadership on organizational citizenship behavior (β=0.29, t=2.41) was significantly observed (p<0.05). The indirect effect of trustworthy leadership on organizational citizenship behavior was also significant with the mediator role of professional ethics (β=0.81, t=7.52). The fitting of the predictive model of the research variables is relatively good (X2/ DF=2/133).
    Conclusion
    The findings suggest that university administrators promote organizational citizenship behavior among employees by fostering their sense of trust and self-awareness and the importance of observing professional ethics.
    Keywords: Authentic Leadership, Organizational Behavior, Citizenship, Professional Ethics
  • Alireza Rajabipoor Meybodi *, Fahime Doosthosseini Pages 39-47
    Background and Aim
    Spiritual health coordinates different dimensions of life and strengthens psychological and adaptive functions. The purpose of this study was to determine the effect of spiritual health on academic burnout with the mediator role of life expectancy.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational research was conducted on 313 students of economic, management and accounting faculties of Yazd University. Sampling was done using avilable method. Morgan and Kerejci table was used to estimate the sample size. Data were collected using Maslach's Burnout, Ellison and Paloutzian's Spiritual Health and Schneider's Life Expectancy Questionnaires. To analyze the data, SPSS 23 was used to evaluate the study hypotheses and Liserel software was used to validate the conceptual model of study.
    Findings
    Spiritual health had a significant effect on life expectancy (P<0.05). Life expectancy had also a significant effect on academic burnout (P<0.05), but spiritual health had a significant effect There is no burnout (P<0/05). The direct effect of spiritual health on burnout was not observed, but the effect of spiritual health on burnout was significant with mediation role of life expectancy (P<0/05).
    Conclusion
    According to findings, spiritual health with increasing of life expectancy reduces academic burnout in the college students. It is recommended that educational institutions and universities adopt stertegies and plan some programs to increase spiritual health of the students as well as improving the university environment to minimize the predisposing factors that affect on academic burnout.
    Keywords: Spiritual Health, Academic Burnout, Life Expectancy, College Students
  • Marzieh Kahnooji *, Maryam Tofighi Mohammadi, Reza Iranmanseh Pages 49-56
    Background and Aim
    An individual's perception of God can reflect his cognitive transformation and moral growth. This study aimed to determine the relationship between the God’s perception and moral foundations of the parents of children with special needs.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study was carried out on parents of mental retard students studying in special girls schools at the district 4 of Tehran city in the academic year of 2016-2017. The sample size was estimated 120 couples based on Cochran's formula (120 fathers and 120 mothers). Simple random sampling method was used. The data were collected using Lawrence’s God perception and the Haidt & Graham’s moral foundations questionnaires. The data were analyzed using SPSS 20.
    Findings
    62 (51.7%) students were studying in elementary school, 35 (29.2%) were in middle school and 23 (19.2%) were in high school. No significant correlation was found between the God’s perceptions and components of the parents' ethical foundations (P<0/05).
    Conclusion
    The findings indicate on the lack of statistical correlation between the components of God's perception with the components of moral foundations among the studied parents. Therefore, it is recommended that organizations involved in providing the necessary infrastructures and facilities and other material, spiritual and social supports provide equal opportunities for the children of these families.
    Keywords: God’s Perception, Ethics, Children, Special Needs, Students, Parents
  • Meysam Gholampour *, Hadi Pourshafei, Sima Ghorani Sirjani Pages 57-68
    Background and Aim
    Promotion of professional ethics of teachers is of particular importance for increasing the efficiency of the educational system. The purpose of this study was to determine the effect of hope on professional ethics with mediator role of happiness in primary school teachers.
    Materials and Methods
    This descriptive - correlative research was conducted on 197 teachers of primary schools of Qaen city in academic year 2017-2018. Sampling was done randomly. Three standard questionnaires: Snyder's hope, professional ethics of C-Petty, and Ruhie Saatchi et al, were used to collect data. Data were analyzed using SPSS software version 18.
    Findings
    The level of hopefulness of the participants was 5.39 ± 0.04, professional ethics with a mean of 4.46 ± 0.02 and happiness with a mean of 3.71 ± 032.0 was higher than the average. There was a meaningful relationship between the components of hope and happiness with the professional ethics of the teachers (P <0.01). 25% , 31% of changes of the variances of teachers' professional ethics and happiness was explained by hope. Also, the happiness was explained 38% of the variance changes in teachers' professional ethics. The happiness played a meditaor role in the relationship between hope and professional ethics of participants.
    Conclusion
    Hope and happiness improve the professional ethics of the teachers. On the other hand, it provides hope for the promotion of morale. On the other hand, hopefulness provides the background for the promotion of happiness. Therefore, increasing hope and happiness in educational institutions can increase the professional ethics of teachers and increase the efficiency of the educational system.
    Keywords: Professional Ethics, Hope, Happiness, Teachers, Primary Schools
  • Adel Zahed Babolan *, Mahdi Moeinikia, Mahsa Azadeh, Salim Kazemi Pages 69-78
    Background and Aim
    Quality of work life is one of the variables that are considered by many managers who seek to improve the quality of human resources. The purpose of this study was to determine the effect of spiritual leadership and work ethics on the quality of work life of nurses.
    Materials and Methods
    The statistical population of this descriptive-correlational study was nurses working in educational hospitals in Ardabil in 2017. The sample size was estimated 260 persons using the Krejcie and Morgan table. Sampling was done by random-stratified method. Fry et al, s Spiritual Leadership, Gregory, s Work ethics and Anderson & Brooks, s Nursing Quality of Work Life questionnairs were used to collect data. Data were analyzed using SPSS 23 software.
    Findings
    There was a positive correlation between spiritual leadership with quality of work life (r=0.43, p<0.01) and nurses' work ethics (r=0.33, p <0.01). Also, there was a significant positive correlation between work ethics and quality of work life (r=0.39, p<0.01). Using regression analysis, the variables of spiritual leadership and work ethics explained 0.29 of the variances in quality of work life of nurses.
    Conclusion
    The findings point to the relationship between spiritual leadership, work ethics and quality of work life of nurses. In order to improve the quality of work life of nurses, it is suggested that hospital managers pay attention towards the implementation of spiritual leadership style, as well as promotion of nursing ethics.
    Keywords: Spiritual Leadership, Work Ethics, Quality of Work Life, Nurses
  • Hossein Bagheri * Pages 79-92
    Background and Aim
    The scope of bioethics in addition to plants and animals includes human topics such as abortion, organ transplantation, palliative care, euthanasia, human simulation and biomedical researchs. The aim of this study was to investigate the foundations of bioethics in monotheistic and non-monotheistic religions as well as the differentiations and commonalities in this field.
    Materials and Methods
    This comparative study was carried out in a library style. After purposeful searching of resources in both manual and electronic methods, the differentiations and commonalities of monotheistic and non-monotheistic religions in the field of ethical issues were compared and adapted.
    Findings
    Both monotheistic and non-monotheistic religions have accepted wisdom as a valid source of inferation, with the difference that monotheistic religions have accepted the criterion of revelation-based reasoning, but non-monotheistic religions have accepted wisdom as an independent source of discernment. Both of them adhere to the values of truthfulness and loyalty and disrespects abortion and euthanasia, which are rooted in human nature. Attention to the human dignity and rights also close these two, although there are some fundamental differences in some principles, such as attitudes to the creation philosophy of man, his dimensions of existence and life after death.
    Conclusion
    Ethical decision-making on issues such as abortion, euthanasia and surrogacy have been linked to the religious beliefs of patients and community culture. Given the fundamental differences in the underlying foundations, it is recommended that ethical decision-making criteria be established in religious communities.
    Keywords: Bioethics, Religion, Monotheistic, Non-Monotheistic