فهرست مطالب

اخلاق زیستی - پیاپی 19 (بهار 1395)

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 19 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن شیراوند، مختار رنجکش * صفحه 7
    یکی از مباحث بسیار مهم در اخلاق هنجاری بررسی و تبیین مساله غایت گرایی و وظیفه گرایی است. اندیشمندان بسیاری در غرب و عالم اسلام (تا حدودی) بر روی این مساله متمرکز شده و تحقیقاتی نیز از خود بر جای گذاشته اند. مساله غایت گرایی و وظیفه گرایی از جمله مسائل ارزشمندی است که می تواند سرآغاز انجام پژوهش های کاربردی در آموزه های دین مبین اسلام، بالاخص در حیطه اخلاق گردد. این که گزاره های اخلاقی دین اسلام ناظر بر پیامدگرایی یا تکلیف گرایی است، خود امری بسیار مهم است که می طلبد پژوهش هایی در این زمینه انجام پذیرد. در بسیاری از آموزه های اخلاقی دین اسلام، از جمله آیات قرآن کریم، احادیث معصومین (ع) و حتی کلام بزرگان، صریحا به وظیفه گرایی اشاره شده و در برخی آموزه ها، به پیامدگرایی تصریح شده است. ما در این پژوهش به دنبال بررسی این نکته مهم هستیم که آموزه های اخلاقی دین مبین اسلام، سوگیری ناظر بر غایت دارد یا وظیفه. علاوه بر آن پیگیری این مساله مهم که اسلام در بحث تربیت اخلاقی، غایت را به عنوان تکلیف اصلی در نظر گرفته یا وظیفه را معیار عملکرد تلقی کرده، امری مهم است. جهت نیل به این هدف، با روش اسنادی و تحلیلی به بررسی این موضوع در متون دینی با محوریت قرآن کریم، پرداخته شده است. از جمله نتایج این پژوهش، تفکیک بین دو حوزه از تعالیم اسلامی، یعنی حوزه ارتباط با پروردگار و حوزه ارتباط با جامعه و مردم است که در اولی، آموزه ها ناظر به تکلیف اند و در دومی ناظر به غایت و نتیجه.
    کلیدواژگان: پیامدگرایی، وظیفه گرایی، اخلاق هنجاری
  • محمد جواد ذریه *، زهرا آبیار، علی ارشد ریاحی صفحه 27
    امروزه مساله تحقق صلح جهانی از مهم ترین دغدغه های بسیاری از اندیشمندان محسوب می گردد. توجه به اخلاق و اصول مشترک اخلاقی به عنوان راهبردی معرفت شناسانه در حوزه گفتمان سازی صلح جهانی است. منظور از اصول اخلاقی مشترک این است که بپذیریم، حداقل برخی از اصول اخلاقی، از کلیت و ثبات برخوردارند و می توان بر پایه آن اصول، سنگ بنای صلحی پایدار را رقم زد. هانس کونگ، به عنوان الهی دان معاصر، با ایده «اخلاق جهان شمول» در پرتو فطرت و خدامحوری درصدد دستیابی به حداقلی از ارزش ها و اصول اخلاقی مشترک میان انسان هاست، تا در پرتو آن صلح جهانی تامین شود. علامه طباطبایی نیز ثبات و قوام جامعه و ضمانت اجرای قانون را بدون اخلاقی که توسط توحید و ایمان به خدا، ضمانت شده باشد، امکان پذیر نمی داند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، پس از تبیین دیدگاه دو الهی دان عالم اسلام و مسیحیت، علامه طباطبایی و هانس کونگ، با روی آوردی تطبیقی به تبیین مواضع وفاق این دو دیدگاه می پردازیم.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، صلح جهانی، فطرت، علامه طباطبایی، هانس کونگ
  • علیرضا والی اصل *، محسن جاهد صفحه 49
    اصل اثر دوگانه، که پیشینه تاریخی آن به زمان آکوئیناس برمی گردد، یکی از اصول اساسی در فلسفه اخلاق است که در اخلاق کاربردی مورد توجه جدی قرار گرفته است. این اصل، راه و روشی برای حل مشاجرات اخلاقی است که در آن ها یک عمل دو اثر یا بیشتر دارد که یکی از آن ها خوب و دیگری بد است. بر اساس این اصل، فاعل اخلاقی هیچ گاه مجاز نیست عامدانه عمل بدی را برای رسیدن به نتایج خوب انجام دهد، اما گاهی مشروط به شرایطی مجاز است که عمل خوبی را انجام دهد، علی رغم این که می داند این عمل نتایج بدی را نیز به صورت ناخواسته به دنبال خواهد داشت. در تاریخ فلسفه اخلاق صورت بندی های مختلفی از این اصل ارائه گردیده و استدلال های گوناگونی برای آن اقامه شده و نیز اشکالات فراوانی بر آن وارد شده است. کاربردهای این اصل را می توان در اخلاق پزشکی، اخلاق صلح و جنگ و بسیاری دیگر از مسائل اخلاق کاربردی مشاهده نمود. در این مقاله پس از تعریف و ارائه شرایط اعمال این اصل،دلایل موافقان و مخالفان آن، طرح و مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اصل اثر دوگانه، اخلاق کاربردی، تعارضات اخلاقی، قصد، اخلاق پزشکی
  • ایران سلیمانی *، مسعود راعی، سید حسین واعظی صفحه 75
    حق بر محیط زیست بحث نوپیدایی در ادبیات حقوق بشری و اصطلاحی است برای تبیین حق همگان در بهره برداری از محیط زیست که در آن جامعه بشری و محیط زیست طرف تکلیف هستند که برای دستیابی و شناسایی این حق از روش توصیفی تحلیلی استفاده شد. یافته های تحقیق این است که ظرفیت های موجود در فقه به گونه ای است که بتوان به اثبات حق بر محیط زیست به عنوان حق جمعی پرداخت که هم قابل اقامه و هم قابل مطالبه است؛ به استناد ادله فقهی پذیرش نگاه امانت گونه بهمحیط زیست آثار متعددی از جمله تحقق مسوولیت مشترک در همگان نسبت به محیط زیست می باشد. فقه امامیه در صیانت از محیط زیست از طریق حق انگاری از آموزه های زیادی برخوردار است که در سایه مولفه های معنوی همچون رعایت عدالت و پرورش انسان های متعهد و توحیدمحور و معادباور محقق می گردد. این تحقیق از سال 1391 شروع و در سال 1394 به اتمام رسیده است که مقالات متعددی نیز از آن استخراج و در مجلات و همایش ها چاپ گردیده است، از جمله قرآن و محیط زیست، بررسی پایه اصلی حق بر محیط زیست در فقه امامیه و حقوق و قوانین محیط زیست.
    کلیدواژگان: فقه، محیط زیست، حق، امانت، مسوولیت همگانی
  • علی متولی زاده اردکانی * صفحه 101
    پروژه ژنوم انسان به عنوان بزرگ ترین پروژه علمی تاریخ بشر و متحول کننده ترین عامل تغییر در جهان بینی و ساختار اجتماعی جوامع انسانی شناخته شده است. نتایج این پروژه علمی که به دست یافتن دستور ساخت ژنتیک انسان و دیگر موجودات زیستی (ویروس، باکتری، گیاه و حیوان) شده است، در حوزه های علوم تجربی به ویژه پزشکی تاثیرات شگرف گذاشته است و حوزه های علوم انسانی از جمله حقوق، اخلاق، فلسفه و روانشناسی را تحت تاثیر خود قرار داده است. نظر به اهمیت موضوع در حال حاضر مراکز علمی و پژوهشی متعددی در حوزه های مختلف علوم انسانی در مراکز تحقیقاتی جهان به ویژه در حوزه های حقوق و اخلاق کارگروه های تخصصی برای بررسی تبعات استفاده از تکنولوژی های جدید ژنومیک در جوامع انسانی به وجود آورده اند. متخصصین و دانشمندان حقوق و اخلاق در سطح جهان بر این نکته اجماع فکری دارند که با توجه به قدرت تکنولوژی های ژنتیک و ژنومیک در حوزه تشخیص قبل از تولد، تعیین جنسیت قبل از تولد، تشخیص و درمان بیماری ها قبل از تولد و در طول زندگی، ارتقای جسمی و غیر جسمی در نسل حاضر و نسل های بعدی انسانی، به تاخیرانداختن زمان مرگ افراد، تعیین اطلاعات ژنتیک افراد و خویشاوندان و پیش بینی آینده افراد در حوزه بیماری ها و توانمندی آن ها در حوزه های متفاوت جسمی و غیر جسمی... در آینده نزدیک کلیه بنیان های اخلاقی و حقوقی که در جوامع بشری برای قرن ها حتمی فرض می شده است، مجددا باید مورد ارزیابی قرار گیرند. بنابراین آشنایی دانشجویان و اساتید و پژوهشگران حوزه حقوق و اخلاق به نتایج پروژه ژنوم و کاربردهای تکنولوژی های ژنتیک در جامعه ایران یک نیاز اساسی است.
    کلیدواژگان: ژنوم، حقوق، اخلاق، تکنولوژی ژنتیک، جوامع انسانی
  • محمدباقر علیزاده اقدم، حسین بنی فاطمه، محمد عباس زاده، سعید سلطانی بهرام * صفحه 125
    زمینه و هدف
    با گسترش صنعت و تکنولوژی و بهره برداری هر چه بیشتر از طبیعت و ضعف در اجرای برنامه ها و طرح های اکولوژیکی، وظیفه مندی و مسوولیت پذیری انسان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. مسوولیت پذیری، عامل پیونددهنده دو مفهوم شهروندی بوم شناختی و هوش اخلاقی است.
    روش
    در این پژوهش ارتباط شهروندی بوم شناختی و هوش اخلاقی با استفاده از روش پیمایشی مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که با بهره گیری از پژوهش های خارجی طراحی و با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی مولفه های آن مشخص و بومی سازی شده است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان بالای 15 سال شهر تبریز در سال 94 هستند که 670 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که وضعیت شهروندی بوم شناختی از وضعیت خوبی در بین شهروندان تبریزی برخوردار است. همچنین در میان ابعاد یازده گانه شهروندی بوم شناختی، همه ابعاد از میانگین متوسط به بالایی برخوردار هستند، اما بعد عضویت در انجمن های زیستی دارای کم ترین میانگین بوده است. همچنین نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین هوش اخلاقی و مولفه های آن با شهروندی بوم شناختی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون نشان می دهد که از میان ابعاد چهارگانه هوش اخلاقی، دو بعد «مسوولیت پذیری» و «دلسوزی» توانسته اند 25/4 درصد واریانس مربوط به شهروندی بوم شناختی را تببین کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین هوش اخلاقی به عنوان عاملی است که می تواند در پیش بینی رفتارهایشهروندی بوم شناختی نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: شهروندی بوم شناختی، هوش اخلاقی، مسوولیت پذیری، شهروندان، تبریز
  • محمد حسنی، مریم شهودی *، سیدجمال میرقاسمی صفحه 155
    زمینه و هدف
    با توجه به ظهوررویکرد مثبت نگر به سلامت روانی در سال های اخیر، بهزیستی روانشناختی به عنوان رشد استعدادهای واقعی هر فرد، توجه مجامع علمی را به خود جلب نموده است که در این میان شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن دارای اهمیت اساسی است. با توجه به اهمیت بهزیستی روانشناختی و متغیرهای مرتبط با آن، پژوهش حاضر با هدف تحلیل روابط بین هوش اخلاقی و خودکارآمدی با بهزیستی روانشناختی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه فرزندان شهید، جانباز و ایثارگر دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ارومیه بودند (160 نفر) که با استناد به جدول مورگان و استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 116 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش سه پرسشنامه بودند که روایی و پایایی آن ها بررسی و تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون t، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه، تحلیل مسیر و tمستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بودند که میانگین خودکارآمدی دانشجویان بالاتر از میانگین مورد انتظار قرار داشت (p) و در دو متغیر دیگر تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ هر سه متغیر پژوهش، همبستگی مثبت و معنی داری با یکدیگر داشتند (p)؛ هوش اخلاقی و خودکارآمدی به طور مستقیم بر روی بهزیستی روانشناختی تاثیر داشتند (p)؛ هوش اخلاقی علاوه بر تاثیر مستقیم بر بهزیستی روانشناختی، از طریق خودکارآمدی نیز به طور غیر مستقیم بر آن تاثیرگذار بود، میانگین هوش اخلاقی پسران به طور معنی داری بالاتر از دختران قرار داشت (p)؛ در دو متغیر دیگر نیز اختلاف معنی داری بین دو جنس مشاهده نگردید.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، هوش اخلاقی و خودکارآمدی تاثیر معناداری بر بهزیستی روانشناختی داشتند. بنابراین مد نظر قراردادن اخلاقیات در دانشگاه و تلاش در جهت ارتقای خودکارآمدی دانشجویان، می تواند زمینه ساز ارتقای بهزیستی روانشناختی آن ها گردد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی، فرزندان شهید، جانباز و ایثارگر
|
  • Mohsen Shiravand, Mokhtar Ranjkesh * Page 7
    One of the most important issues in normative ethics is investigation and explanation of the problem Consequentialism and Deontologism. Many intellectuals have focused in the West and the Islamic world (partly) on this issue and researches also have remained. The problem Consequentialism and Deontologism one of the valuable researches that can be applied as beginning in the teachings of Islam, especially in the realm of ethics .The fact that ethical Islamic propositions related to consequentialism or Deontologism itself is very important and in this area researches demands to be done. In many ethical doctrines Islam, such as Quran, the sayings of Imams clearly referred to deontologists and in some doctrine is provided to consequentialism. In this research we sought to investigate the important point that the ethical doctrines of Islam, related to Consequentialism or Deontologism. In addition to be important the pursuit of the fact that Islam is considered in the discussion of ethical education, Consequential or De-ontological. To achieve this objective, descriptive - analytic method has been investigated to investigate this issue with a focus on religious texts especially the Holy Quran. The results of this study, the separation between the two fields of Islamic teachings the field of relationship with God Deontologism and Consequentialism in society and people sphere.
    Keywords: Consequentialism, Deontologism, Normative Ethics
  • Mohammad Javad Zorrieh*, Zahra Abyar, Ali Arshad Riyahi Page 27
    Nowadays, the realization of global peace is considered as the main concern of many scholars. Paying attention to the common ethical principles is like epistemological strategic discourses in the field of global peace. The common ethical principles are at least some of the ethical principles of universality and stability and baseing on those principles making the cornerstone of lasting peace. Kung, a contemporary theologian, with the idea of "global ethics" in the corner of the nature and God-centrism is trying to achieve a minimum level of common human values and ethics ensuring the world's peace. Tabatabaei also believes that consistency of society, without ethical regulations, and enforcements of the law by faith in God, is not possible. In this study, based on Analytical method after explaining the Muslim world and the Christian theologian views, Allameh Tabatabaei and Hans Kung, with comparative intentional consensus to defining positions of these two issues discussed.
    Keywords: Ethical Principles, Global Peace, Nature, Allameh Tabatabaei, Hans Kung
  • Alireza Valiasl *, Mohsen Jahed Page 49
    The principle of double effect, which history goes back to the time of Aquinas, one of the basic principles of ethics that has been taken by applied ethics seriously. This principle, a way to resolve moral conflicts in which an action has two effects: one good and one is bad. According to this principle, not a moral agent may never deliberately do bad act to achieve good results despite knowing this operation as well as unwanted bad results will follow. On ethics, various forms of this principle can be seen, for various reasons, and it brought a lot of bugs that have been entered. Applications of this principle can be used in medical ethics, applied ethics of peace and war and many other issues observed. In this paper, after defining and provide the conditions applying this principle, the pros and cons of it, its layout has been reviewed.
    Keywords: Principle of Double Effect, Applied Ethics, Moral Conflicts, Intention, Medical Ethics
  • Iran Soleimani *, Masoud Raei, Sayyed Hossain Vaezi Page 75
    Right on the environment is the emergence of a new discussion that has not seriously been discussed in ImamiyaFiqh hitherto. Researcher has borrowed the term from the third generation ofhuman right and is to investigate it in ImamiyaFiqh. In order to prove this right, evidence and resources and the principles and objectives of this right in Fiqh should be referred to. To achieve this important issue, descriptive - analytic method was used. Finding from this paper shows that environment in Imamiya Fiqhwith a loan-type approach is a collective right and it is the realization of a collective and legal responsibility; in order to protect this collective profit to all generations, speaking is about being lawful and unlawful, and punishing the aggressors to the environment. Its forcible transferdue to the deathrequires that all people - in addition to the external executive assurance - have internal executive assurance resulted from legal rights so that offending person,becomes guarantor and punishable.
    Keywords: Fiqh, Collective Rights, Environment, Human Society
  • Ali Motevally Zadeh Ardekani* Page 101
    The Human Genome Project is the biggest scientific project in human history and a major factor in changing the world-view of human societies. The results of this scientific project has lead to the discovery of genetic make-up of human and other organisms (Viruses, Bacteria, Plants, Animals). In experimental sciences, these discoveries have had a significant impact and have influenced fields such as law, philosophy and psychology. Due to the significance of the issue, many scientific and research centers in the fields of human sciences have studied the consequences of using the new genomic sciences, especially in the fields of law and ethics. The world experts in ethics and law collectively believe that the power of genetics and genomics technologies in early detection before birth, gender selection, diagnosis and treatment of diseases before birth and during life, enhancement of life in the present generation and future generations, delaying death, privacy of genetic information of individuals and their relatives, forecasting diseases and potentials in physical and non-physical realms have the potential to change the foundations of many ethical and legal foundations that human societies have known as facts throughout history.
    Keywords: Genome, Law, Ethics, Genetic Technologies, Human Societies
  • Mohammadbagher Alizadeh Aghdam, Hossein Banifatemeh, Mohammad Abbaszadeh, Saeed Soltani Bahram* Page 125
    Background And Aim
    With the development in technology and greater exploitation of nature and weakness in the implementation of ecological programs and projects, responsibility of human more interested in the world. Responsibility is the bond of Ecological citizenship and moral intelligence.
    Method
    In this study, the relationship between ecological citizenship and mental intelligence is investigated using the survey method. The survey instrument was a questionnaire that utilizes foreign research using exploratory factor analysis of its components have been identified and localization. The Population study is, citizens over 15 years in Tabriz are 670 of them using multi-stage cluster sample and sampling method were selected.
    Findings: The results show that ecological citizenship status of Tabriz citizens is in good condition and located in among options 4 and 5 in 6-item Likert. Also, among the 11 dimension of citizenship ecological, all aspects of medium to high average, but membership in environmental communities has been lowest. Also, the test results show, There is positive and significant correlation between mental intelligence and its components and ecological citizenship. Regression analysis results also show that from four dimensions of mental intelligence, both the "responsibility" and "compassion" could explain 25.4% of the variance related to their ecological citizenship.
    Conclusion
    So, moral intelligence is as a factor that can have an effective role in predicting ecological citizenship behaviors.
    Keywords: Ecological Citizenship, Moral Intelligence, Responsibility, Citizens, Tabriz
  • Mohammad Hassani, Maryam Shohoudi*, Seyyed Jamal Mirghasemi Page 155
    Background And Aim
    According to appearance of positive approach to mental health in recent years, Psychological Well-Being As development of real talents of each person has attracted the attention of scientific communities. Therefore it is very important and essential to identify factors that influence "Psychological Well-Being". According to importance of Psychological Well-Being and its related variables, this study has been done for analyzing relationships between Moral Intelligence and Self-efficiency with Psychological Well-Being.
    Method
    Methodology of research was descriptive-survey. The statistical population included all martyr’s wife and offspring in faculty of literature of Urmia University in Academic year 1391-1392 (160 persons). According to the Morgan table and simple random sampling method, 116 cases were selected for samples of study. The research instrument was three questionnaires that reliability and validity of them was examined and confirmed. One-Sample T-Test, Pearson Bivariate Correlation Test, Multinomial Logistic Regression Test, Path Analysis and IndependentSamples T-Test were used for Data Analysis.
    Findings: Findings show that: Self-efficiency of students was more than expected mean (p
    Conclusion
    According to results of study, attention to impressive factors on Psychological Well-Being in martyr’s wife and offspring is very important. So, considering morality in university can cause creation, preservation and promotion of Self-efficiency and Psychological Well-Being among students.
    Keywords: Moral Intelligence, Self, Efficiency, Psychological Well, Being, Martyr's Wife, Offspring