فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود مهدوی*، پروین عبدی صفحات 1-17

    دستیابی به توسعه ی پایدار، مهم ترین هدف برنامه ریزان روستایی به شمار می رود؛ در این بین فعالیت های بخش کشاورزی از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. فعالیت های این بخش می تواند تمام جوانب پایداری اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و نهادی را شامل شود. در این تحقیق با استفاده از روش های مطالعات اسنادی و میدانی، نقش محصولات کشاورزی خشکبار (کشمش) در توسعه ی پایدار اقتصادی روستاها مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش روش کتابخانه ای از کتب، مقالات و پایان نامه ها و در بخش روش میدانی، ابتدا شاخص های مورد نیاز شناسایی و سپس دو پرسشنامه، یکی در سطح خانوار و دیگری مربوط به دهیاران در هر روستا طراحی شده است. روایی شاخص های تحقیق با استفاده از نظرات 20 نفر از متخصصان حوزه مربوطه، تایید و پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ که مقدار آن برابر با 0.821 بوده، سنجیده شده است. سپس یافته های به دست آمده از این پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS متناسب با آزمون های مورد نیاز، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های به دست آمده نشان می دهد که فعالیت های کشاورزی مربوط به تولید خشکبار، توانسته درآمد و اشتغال را تاحدودی در روستاهای مورد مطالعه بهبود بخشد؛ همچنین منجر به افزایش سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی در این روستاها شده است.

    کلیدواژگان: کشاورزی، خشکبار، کشمش، توسعه روستایی، توسعه اقتصادی، دهستان جوزان
  • سید حسن مطیعی لنگرودی *، حمیده خسروی مهر، علی طورانی صفحات 19-42

    اقتصاد فضا به الگوی مکانی یک اقتصاد، همانند توزیع و محل فعالیت های تشکیل دهنده آن و جریان های مکانی که بخش اساسی آن اقتصاد را تشکیل می دهند، اطلاق می شود. در تحقیق حاضر، اثرات روابط اقتصادی شهر و روستا بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی سکونتگاه های روستایی دهستان چهل چای شهرستان مینودشت را مورد مطالعه قرار داده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در بخش مطالعات میدانی از ابزار پرسشنامه و مشاهدات مستقیم استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، کل سرپرستان خانوار روستایی دهستان چهل چای شهرستان مینودشت بوده است. بر اساس سرشماری 1390، دهستان مورد مطالعه شامل 37 روستای دارای سکنه و 5003 خانوار بوده است؛ بنابراین با توجه به تعداد روستاها، پراکندگی آن ها در سطح دهستان و فراوانی تعداد خانوارهای روستایی، اقدام به نمونه گیری شده است؛ به طوری که، ابتدا تعداد 8 روستا به عنوان نمونه انتخاب گردید. در مرحله بعد، با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه 234 خانوار تعیین و به روش طبقه بندی گروهی تصادفی متناسب با تعداد خانوار هر یک از روستاها، نمونه ها انتخاب شده است. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نقش روابط اقتصادی شهر و روستا در محدوده مورد مطالعه بسیار مهم و تاثیرگذار بوده است؛ این روابط رو به رشد باعث شده تا در مواردی حالت سلطه اقتصادی شهر بر نواحی روستایی کمرنگ تر شود و به نوعی تعامل و پیوندهایی، هر چند ناقص و بیشتر به نفع شهر پدید آید. همچنین یافته ها موید این است که بین روابط اقتصادی شهر و روستا و وضعیت اقتصادی و اجتماعی ناحیه مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد و بدین ترتیب می توان گفت که روابط اقتصادی شهر و روستا نقش موثری در وضعیت اجتماعی و اقتصادی نواحی روستایی دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد فضا، شهر و روستا، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، دهستان چهل چای، شهرستان مینودشت
  • حسن افراخته*، محمد حجی پور صفحات 43-63

    انباشت سرمایه موتور محرکه توسعه است که کنش آن طی سه فرآیند عملی می گردد. انباشت سرمایه در بستر تاریخی و جغرافیایی مختلف، فرم های خاص مکانی - فضایی از اقتصاد را به وجود می آورد که اقتصاد فضا اطلاق می شود. تجارب تاریخی انباشت سرمایه در ایران حاکی است که چرخه ی اول انباشت سرمایه و تصاحب مازاد اقتصادی صورت پذیرفته است اما چرخه سرمایه مراحل دوم و سوم را طی ننمود و به سرمایه داری مولد تبدیل نشده است. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن بررسی تغییر و تحولات روند انباشت سرمایه، به تحلیل فضایی آن در کشور پرداخته شود. گردآوری داده های مورد نیاز با انجام مطالعات اسنادی و بهره گیری از پایگاه داده ی سازمان-هایی چون مرکز آمار ایران صورت پذیرفته است؛ به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون در آمار کلاسیک و آماره ی موران محلی و بیضوی انحراف استاندارد، به منظور سنجش و پویش خودهمبستگی فضایی شاخص های تحقیق در محیط نرم افزارهای SPSS و GIS استفاده شده است. نتایج نشان داد که انباشت سرمایه در اولین مرحله خود، درجازده و به سرمایه داری مولد منتهی نشده است. از حیث ظرفیت تولید ثروت و انباشت سرمایه، شکاف قابل توجهی بین مناطق مختلف می توان دید. سازمان فضایی موجود، فقدان نظام اقتصادی شبکه ای و برتری اقتصاد خدماتی و بورژوازی مستغلات، امکان توسعه متوازن کشور را محدود کرده است. این ویژگی با موقعیت کشور در اقتصاد جهانی در رابطه است؛ چنانکه قطب های مسلط اقتصاد جهانی با توان بالای حفظ امنیت و سودآوری سرمایه، همچون آهن ربایی عمل می کنند که هرگونه امکانی را برای حفظ ثروت و سرمایه در داخل سایر کشورها باقی نمی گذارد. در همین راستا، سرمایه داری اطلاعاتی و دانش محور، چنان انحصاری عمل می کند که اکثر کشورهای جهان، توان رقابت با برخی کشورها و شرکت های چند ملیتی را ندارد.

  • باقر کرد * صفحات 65-85

    هدف این مقاله، ارزیابی چگونگی توزیع فضایی هزینه کالاهای ضروری و سنجش ضریب حساسیت قیمتی و درآمدی برخی اقلام عمده مصرفی، در سبد مصرفی خانوارهای روستایی کشور می باشد. در این راستا، با استفاده از رویکرد سیستم معادلات دیفرانسیلی تایل مبتنی بر ماتریس برتن، حساسیت قیمتی و درآمدی برای گروه های فقیر، غنی و ثروتمند روستایی محاسبه شده است. یافته های تحقیق موید این است که بیشترین هزینه نان در روستاهای ایران مربوط به استان آذربایجان شرقی و اردبیل، بیشترین هزینه قند و شکر در روستاهای ایران مربوط به کرمانشاه و اردبیل، بیشترین هزینه گوشت مربوط به روستاهای اردبیل و خوزستان و بیشترین هزینه برنج مربوط به روستاهای استان فارس و گیلان می باشد. همچنین نتایج تحقیق حاکی است که حساسیت قیمتی کالاهای اساسی برنج، قند و شکر، نان و گوشت برای گروه خانوارهای فقیر روستایی ایران طی دوره 1353-1390 به ترتیب برابر 660/1-، 289/0-، 471/0-و 861/0- بوده است. حساسیت قیمتی کالاهای اساسی برنج، قند و شکر، گوشت و نان برای گروه خانوارهای متوسط روستایی ایران به ترتیب برابر 972/1-، 332/0-، 449/0-و 840/0- و حساسیت قیمتی کالاهای اساسی برنج، قند و شکر، گوشت و نان برای گروه خانوارهای غنی روستایی ایران به ترتیب برابر 381/1-، 486/0-، 448/0-و 884/0- بوده است.

    کلیدواژگان: مصرف، توزیع فضایی، تایل، اقلام ضروری، روستایی
  • علی اکبر عنابستانی*، سیدهادی طیب نیا، حمید شایان، محمدرضا رضوانی صفحات 87-111

    مهم ترین ویژگی ساختار اقتصادی روستاهای کشور، فقدان تنوع در بسترهای اقتصادی و فرصت های شغلی است. در این راستا، رویکرد متنوع سازی فعالیت های اقتصاد روستایی به عنوان راهکاری مفید که بسیاری از نظریه پردازان توسعه به منظور کاهش اثرات این ساختار و در چارچوب الگوی توسعه پایدار بر آن تاکید دارند، ارائه شده است. هدف تحقیق، تحلیل موانع متنوع سازی فعالیت های اقتصادی در روستاهای مرزی است. این تحقیق بنابر هدف، کاربردی است و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری، روستاهای شهرستان مریوان بوده است. از میان روستاهای شهرستان، روستاهای واقع شده در فاصله 10 کیلومتری از مرز عراق با توجه به تاثیرپذیری از مرز به عنوان نمونه در نظر گرفته شد و 18 روستا به عنوان نمونه انتخاب گردیده است. جهت تعیین تعداد خانوارهای نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید و 334 خانوار تعیین شده است. به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای Excel و SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که در روستاهای مورد مطالعه میزان تنوع در فعالیت ها، بسیار کم است. همچنین، ضرایب بتا استاندارد شده مربوط به ساختارهای نهادی - مدیریتی برابر با 577/0 به دست آمده است که نسبت به سایر متغیرهای مستقل وارد شده در مدل رگرسیون دارای بیشترین مقدار می باشد. بنابراین می توان گفت که از میان موانع موجود، موانع نهادی- مدیریتی، عمده ترین مانع فراروی متنوع سازی فعالیت های اقتصادی روستاها بوده است.

    کلیدواژگان: متنوع سازی فعالیت ها، اقتصاد روستاهای مرزی، توسعه پایدار روستایی، شهرستان مریوان
  • وحید ریاحی*، آذر نوری صفحات 113-128

    دوام و پایداری هر روستا در گرو پویایی و دوام اقتصاد آن است. تضعیف فعالیت های اقتصادی سنتی در مناطق روستایی مانند کشاورزی، معدن و جنگل طی دهه های اخیر، جستجوی راهکارهای جدید را برای تقویت پایه های اقتصادی و تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی در مناطق روستایی، ضرورت بخشیده است. تنوع یکی از پایه های اساسی ثبات است و به-عنوان یکی از استراتژی های اصلی پایداری اقتصادی در ارتقای رفاه و امنیت اقتصادی منطقه جایگاه بسزایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط تنوع بخشی فعالیت های اقتصادی و پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی در شهرستان خرمدره انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی-تحلیلی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. از مجموع 1143 خانوار در روستاهای نمونه، با استفاده از فرمول کوکران 287 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر وجود ارتباط معناداری میان تنوع بخشی فعالیت های اقتصادی و پایداری اقتصادی است؛ به نحوی که در روستاهایی که تنوع فعالیت های اقتصادی بیشتر بوده است، سطح پایداری اقتصادی نیز بالاتر می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع بخشی فعالیت ها، پایداری، اقتصاد روستایی، پایداری اقتصادی، شهرستان خرمدره
  • حمید برقی*، رقیه تازیکی، رمضان طوسی صفحات 129-144

    از سیاست های دولت ایران در توسعه روستایی، تنوع بخشیدن به اقتصاد روستا، تعدیل مهاجرت بی رویه از مناطق روستایی به شهرها، کاهش نابرابری های فضایی بین مناطق شهری و روستایی از طریق راهبرد استقرار صنعت در روستاها، در قالب ایجاد شهرک های صنعتی می باشد. هدف این تحقیق، شناخت و بررسی اثرات اقتصادی شهرک صنعتی آق قلا بر توسعه نواحی روستایی مجاور بوده است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی انجام گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق 1676 خانوار روستایی ساکن در روستاهای اطراف شهرک آق قلا بوده است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 320 خانوار برآورد گردیده و نمونه ها با روش نمونه گیری چندمرحله ای و به صورت تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که روایی آن از سوی کارشناسان مطالعات روستایی مورد تایید قرار گرفت. پایایی آن، با انجام پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شده است. نتایج تحقیق نشان داد که استقرار شهرک صنعتی آق قلا از نظر اقتصادی، اثرات بسزایی در توسعه نواحی روستایی همجوار خود داشته است و همچنین جزء مولفه «افزایش رفاه و قدرت خرید»، در دیگر مولفه ها تفاوت معناداری از نظر اقتصادی در روستاهای مورد مطالعه مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، صنایع روستایی، توسعه روستایی، شهرک صنعتی آق قلا
  • عیسی پوررمضان*، زهرا اکبری صفحات 145-164

    کشاورزی محور استقلال و توسعه هر کشوری محسوب می شود. وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی از راهکارهای توسعه این بخش اقتصادی است. پژوهش حاضر با هدف شناخت و تبیین ضرورت های پیوند بخش های کشاورزی و صنعت در حوزه روستاهای بخش مرکزی شهرستان رشت به انجام رسیده است. مطالعه از نظر هدف کاربردی و مبنای روش آن توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق منابع اسنادی و همچنین مطالعات پیمایشی براساس پرسش های محوری بین دو گروه روستاییان، کارشناسان و مدیران حاصل شده است. تعداد پرسش نامه گروه اول 243 و تعداد پرسش نامه گروه دوم در سازمان های محیط زیست، جهاد کشاورزی و صنایع و معادن استان گیلان 48 مورد بوده است. مطابق یافته های تحقیق، استقرار صنایع روستایی و پیوند آن با بخش کشاورزی در حمایت از مراحل مختلف تولید، تقویت اقتصاد روستاها، افزایش سطح و تنوع تولیدات و همچنین حفظ اراضی کشاورزی و منظر روستایی دارای اثرات مثبت و معنی داری می باشد. با توجه به خصوصیات و استعدادهای طبیعی و اجتماعی منطقه و اثرات مثبت صنایع وابسته به کشاورزی، پیوند دو بخش کشاورزی و صنعت برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی امری الزام آور به شمار می رود.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، توسعه پایدار، شهرستان رشت
|
  • Masoud Mahdavi *, Parvin Abdi Pages 1-17
    Introduction 

    The achievement of sustainable development is being considered as prominent objective of rural planners. Agriculture is very important sector in this regard. Its associated activities could encompass all pillar of sustainability that is economic, environmental, social and institutional. Jouzan in Hamadan is being known as one of the major area regarding raisin as well as grape production. This in turn, is associated with sustainable rural economic development. The research questions are as follow: To what extent nuts and dried fruits are responsible for employment opportunities and income generation? Are these products capable of attracting investment?

    Methodology 

    Needed data were obtained through both field works and documentation. Statistical society composed of all rural settlers of Jouzan district. According to 2011 census this district encompasses 12 villages, 2204 households and 7301 persons. Maniran upper Nowshar due to high acreage of vine vary yard were chosen as sample villages via random sampling technique and Cochran formula. Viability of this study through application of Kronbakh alpha turned out to be 0.821.

    Conclusion

    This study suggests that the household’s status from income stand point compare with the time that this village was not involved in dried fruit production, greatly improved, number of created job due to construction of raison processing companies. It further shows that the amount of saving and purchasing power of rural settlers greatly promoted. The degree of investment in both private and public sectors increased thanks, to positive economic impact of raison and dried fruit production.

    Keywords: Agriculture, Dried fruit, Raison, Rural development, Economic development, Jouzan district
  • Syed Hassan Motiee Langroodi *, Hamideh Khosravimehr, Ali Toorani Pages 19-42
    Introduction

    Nowadays, economic, social and technological changes namely in the area of transportation affect urban-rural relations to a great extent. That is current urban rural conditions are predominately affected by the quantity and quality of these relations. This study aims to investigate the impacts of these economic relations upon socialeconomic status of rural areas of Chehelcha located in Minoodasht.

    Methodology

    This study has both applied and analytical –descriptive nature. Needed data are obtained through field works as well as documentation. Statistical society is composed of all rural household heads of Chehelcha in Minoodasht. According to 2011 census, this district includes 37 populated villages with 6003 households. Take into consideration village’s type from locational standpoint as well as number of households, 8 villages was selected out of which 2 were mountainous, 3 were associated with foot hills and finally 3 were chosen out of flat villages. Using Cochran formula, 234 households were determined to be right sample sizes which were extracted via random classified sampling Technique. This study further supports application of SPSS for data analysis purpose.

    Conclusion

    The existed economic relations in the study area possess great variations. The main economic flows between urban and rural area due to settlers engagement in farming practice have gardening farming and livestock characters. With industrial activities expansion including construction of industrial towns, new economic relations between villages and towns emerged. This in turn, resulted in great and increasing changes in rural spaces. This could be interpreted through urban-rural economic relations. These relations made urban economic dominance to have low profile. It means that urban area benefit more out of these linkages and interactions. This finally suggests that rural urban relations greatly impacted the improvement of rural economic status.

    Keywords: Space economy, Economic - social status, Chehelcha, Minoodasht
  • Hasan Afrakhteh *, Mohammad Hajipour Pages 43-63
    Introduction

    The accumulation of capital is being considered as a major driving force as far as the development is concerned. The mechanism of this accumulation implemented during three processes. Capital accumulation within different historical and geographical setting results in special locational forms known as space economy. Historical experiences with respect to capital accumulation in Iran indicate that the first phase of this accumulation has been occurred in Iran. However, this cycle did not follow second and third phases. In other word, productive investment did not happen in the country .This paper aims to investigate the trend of capital accumulation as well as its relevant spatial analysis.

    Methodology

    This study predominantly deals with documentation gathered via statistical center. It further demands application of Pearson regression correlation for analysis purpose. More specifically, it demands Moran statistic, standard deviation in order to measure spatial auto correlation GIS and SPSS software were used as well.

    Conclusion

    This study suggests that the first phase of capital accumulation did not occur in the country. The nature of capital accumulation did not lead to productive investment. There exists a prominent gap from wealth generation potential and accumulation of capital standpoint. The existed spatial organization, lack of economic network system, and the existence of service economy and high real state dependency all restricted the achievement of this possibility. This in turn is associated with the situation of the country within global economy. Prominent global economy dominance with high potential regarding security and guaranteed investment turn over, act as magnet. It is argued that informative investment and knowledge based understanding exclusively act within global context in which many countries are unable to compete with multi-national corporations.

    Keywords: Capital accumulation, Value added, Space Economy
  • Bagher Kord * Pages 65-85
    Introduction 

    All governments through different policies, laws, and regulations try to deal with distribution issue and demand distinct distribution . Every community encounters with its own laws .Distributive justice notion tries to offer strategy regarding relevant alternatives. The proponents of “discrependency principle” contend changing policies and laws toward the betterment of low income groups. The major research questions are as follows: Does distribute justice exist in the essential goods consumption of rural settlers of Iran’s province? How is the consumption pattern of different income groups in Iran? How is the price and income sensitivity associated with this group? Spatial distributive analysis regarding the consumption of essential goods and systematic demand function were applied for this purpose.

    Methodology

    The needed data is associated with bread, rice, meat, and both granulated and cub sugar costs obtained from 1974-2011 statistics. They were extracted from statistical hand book of rural households incomes and costs using prime price indices of central bank. Moreover, differential demand functions were applied for the measurement of price sensitivity coefficient. E views software were used for the estimation of the statistical model.

    Conclusion

    This study suggests that the price sensitivity regarding rice, sugar, bread and meat associated with poor rural settlers during 1974-2011 time period were 1.660- 0.289, 0.471 and -0.861 respectively. These figure pertaining to rural middle class determined to be 1.972, 0.332, 0.449 and 0.840 respectively. Associated figures for rural well-off settlerswere 1.381, 0.486, 0.448 and 0.884.

    Keywords: Consumption, Spatial distribution, Essential items
  • Ali Akbar Anabestani *, Syed Hadi Tayebnia, Hamid Shayan, Mohammad Reza Rezvani Pages 87-111
    Introduction

    Lack of variations existed in economic settings and a job opportunity is being considered as the most significant characteristics of the rural country’s economic structures. It is argued that occurrence of variations in rural economic activities as an approach, could be considered as an appropriate measure in which most of the development theoricians believe in regarding the mitigation of the negative impacts associated with this mal structure as well as the achievement of sustainable rural development. The major objective of this study deals with identification of main barriers regarding the occurrence of variations in rural economic activities of the bordering villages located in Marivan.

    Methodology 

    The research method based on the objectives of the study has applied nature. It has descriptive and analytical essence. The statistical society is associated with Marivan which is located in 10 km of Iraq international border. 18 villages were selected as a sample. The sample size based on application of Cochran formula amounted to be 334 households. This study further supports the application of SPSS software for analysis purposes.

    Conclusion

    This study suggests that barriers toward regional variations could be classified into social, physical, and managerial – institutional ones. However, there is not a drastic difference between all the selected villages from barriers stand points. Generally speaking the barriers are numerous. Based on step wise regression method, managerial institutional, physical, economic and social variables are capable of explaining 88% of the variation. It further suggests that the managerial- institutional structures compare with others are more responsible for lack of variations in rural economic activities.

    Keywords: Variations in economic activities, Pioneers’ economy, Rural economic development, Marivan
  • Vahid Riahi *, Azar Nouri Pages 113-128
    Introduction 

    Stagnation with regard to rural traditional economic activities based on natural resources including agriculture and mining during last decades demand new strategies regarding strength and variations in economic activities and bases. However, concentration upon one type of economic activity of Iran’s rural settlements may waste energy and production resources as well as out migration. It is argued that instability in the country’s villages is resulted from lack of variations in economic activities associated in rural settlements. This study aims to create variation in economic activities and achievement of economic sustainability in rural settlements of Khoramdareh in Zanjan.

    Methodology 

    This study has applied nature. However, methodologically speaking is descriptiveanalytical. 28 measures were chosen in order to access the economic sustainability of rural settlements. Statistical society is composed of 1143 households out of which 287 were selected from 4 villages that are Rahmatabad, Baghdareh, Alvand and Sukahriz out of 17 villages. Cronbach’s alpha was applied for viability of the research. It turns out to be 0.765. VIKOR model was used for the analysis purpose.

    Conclusion

    This study suggests that those villages that possess job variation rank higher in terms of sustainability. According to classification of the villages based on number of jobs, Sukahriz with 32 jobs falls into the highest class with 2396 population. It follows by Rahmatabad with 22 jobs and 889 persons which fall into medium group. Alvand and Baghdareh with 14 and 11 jobs and 362 and 850 persons respectively fall into the lowest category. Based on application of VIKOR model regarding the assessment of studied villages from economic sustainability stand point, Sukahriz with 0.025 within range of 0.325 - 0.000 possesses higher sustainability.

    Keywords: Economic variations, Sustainability, Rural economy, Economic sustainability, Khoramdareh
  • Hamid Borghi *, Roghaye Taziki, Ramezan Toosi Pages 129-144
    Introduction 

    Variations in rural economy, prevention of the unprecedented rural-urban migration, and reduction in spatial imbalances between rural and urban areas via creation of industries namely industrial towns are being considered as the fundamental Iran’s policies regarding rural development. The major objective of this study is to identify and investigate the economic impact of Aghola industrial towns upon the adjacent rural areas located in Gorgan in Aghola.

    Methodology

    This study from methodological stand point has descriptive- analytical nature. However based on its objective, possesses applied essence. The data gathering demands application of field works as well as documentation. The studied villages composed of 7 villages located in vicinity of this industrial town. 320 households were selected based on random sampling technique and Cochran formula. The credibility of the study was checked by rural studies experts. Viability determined to be 70 % based on Kronbakh Alpha. This study is further supported by principle component analysis as well as one way analysis of variance using SPSS.

    Conclusion 

    This study suggests that the location of Aghola industrial town imposed a prominent economic impact upon the adjacent rural development. However, increase in welfare and purchasing power component compare with the other components possesses the highest significant difference.

    Keywords: industrial town, Rural industries, Rural development, Economic impact, Aghola
  • Eisa Pourramzan *, Zahra Akbari Pages 145-164
    Introduction 

    The industrialization of rural areas has led to changes in rural economies through the absorption of rural population. This in turn, helps in reduction in unemployment rate as well as economic growth. This strategy is capable of improving rural standard of living and paves the way for the achievement of sustainable rural economy. This study tries to investigate the dimensions, aspects and benefits associated with linkages between agriculture and rural industries in general and in central part of Rasht in particular. It further stresses on the impact of agricultural complementary processing industries upon rural economy.

    Methodology 

    This study has applied nature and it is based on descriptive - analytical method. It further demands application of survey, field works as well as documentation. Statistical society composed of rural development experts. Out of 243 first round questionnaires, 48 were selected. The credibility of this questionnaire was done using the related experts. Its viability was determined to be 0.876 using Kronbakh alpha. This study further supports application of SPSS, Excel and Arc GIS for data analysis purpose.

    Conclusion 

    This study suggests that the benefits and impacts of linkages between agriculture and industries are proven. This could exemplify itself in agricultural product support at different production stages, usage of new agricultural economic method, strengthening rural economy base, creation of jobs incomes as well as expansion of exports and rural investments. This linkage in turn could lead to strengthening rural economy bases and the achievement of rural sustainable development. It finally conveys this message that the only way of increase in agricultural products and self- sufficiency and entering into international market competition is through creation of agricultural complementary – processing industries.

    Keywords: Agriculture, Complementary, Processing industries, Sustainable development, Central part, Rasht