فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 12 (بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 12 (بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر اسدی، نگار قنواتی، امیر رضایی پناه صفحات 9-35
    در پی انقلاب اسلامی و برآمدن نظام جمهوری اسلامی ایران بر فراز خلیج فارس و خاورمیانه، موج تازهای از ایستارها و انگاره ها به پهنه سیاست خارجی ایران و ساختار روابط بین الملل وارد شد. اصول و مفاهیم این انقلاب و ساختار سیاسی ن وپدید، عموما متاثر از اندیشه و عمل امام خمینی به عنوان ایدئولوگ و رهبر آن بوده است. این نوشتار با به پرسش گرفتن ساختار نشانه شناختی وسامانه مفصل بندی گفتمان سیاست خارجی امام خمینی، به دنبال ارائه چارچوبی تبیینی برای تحلیل آن است. برپایه فرضیه نگارندگان، سامانه مفصل بندی گفتمان سیاست خارجی امام خمینی، در چارچوب سه وجهی ایدئولوژی، استراتژی و دیپلماسی تبیین پذیر است. ایدئولوژی، ناظر بر اصول و موازین باورداشتی و اعتقادی است که عموما از منبع اسلام انقلابی - انتقادی تغذیه می شود. استراتژی، محاسبات امنیتپایه و سیاست سختافزاری، و دیپلماسی الگوهای پذیرفته شده گفتگو و مذاکره برای دستیابی به منافع ملی را دربرمیگیرد. بروندادهای این گفتمان، خود را به ترتیب در گزاره های استوار بر اسلام انقلابی - انتقادی، واقعگرا - عملگرا و مصلحت اندیش - نوگرا نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ج، ا، ایران، ایدئولوژی، استراتژی، دیپلماسی، امام خمینی
  • حشمتالله فلاحت پیشه، وحید شربتی، محمد مهدی مظفری صفحات 37-60
    به قدرت رسیدن حزب«عدالت و توسعه» در ترکیه در سال 2002 میلادی، سیاست خارجی این کشور در روابط منطقه ای و فرامنطقه ای دستخوش تغییرات جدی شد. سیاست خارجی ترکیه قبل از 2002 یک سیاست خارجی به مراتب غربگرا و تکبعدی بود و این کشور بخش عمده سیاست های خود را در جهت رابطه با غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا و عضویت در اتحادیه اروپا شکل داده بود. اما با رویکار آمدن دولت عدالت و توسعه، سیاست خارجی ترکیه از یک سیاست تک بعدی تبدیل به یک سیاستخارجی چندبعدی، عملگرا و منافع محور در محیط پیرامو نی و جهانی شد. یکی از ابعاد مهم این سیاست خارجی متحول شده، توجه به مناطق پیرامونی و کشورهای همسایه به منظور افزایش نقش و جایگاه ترکیه در این مناطق از جمله قفقاز جنوبی میباشد. این مقاله در صدد است با روشی توصیفی و تحلیلی به بررسی جنبه های سیاست خارجی ترک یه در قفقاز و تقابل منافع آن با دو کشور قدرتمند ایران و روسیه در این منطقه از منظر جغرافیای سیاسی بپردازد. سیاستهای ترکیه در این منطقه در تقابل با منافع ایران و روسیه می باشد و سبب تحدید منافع منطقه ای ایران و روسیه شده است. سئوال اصلی مقاله این است که سیاستهای قفقازی ترکیه چه تاثیراتی بر منافع ایران و روسیه گذاشته است که سبب به وجود آمدن تقابل منافع میان آنها در قفقاز شده است؟ فرضیه مقاله حاضر نیز این است که، سیاستهای ترکیه در قفقاز، به دلیل تاثیرگذاری مستقیم بر منافع منطقه ای ایران و روسیه و تحدید منا فع آنها، سبب به وجود آمدن تقابل منافع میان ترکیه با ایران و روسیه در قفقاز جنوبی شده است.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، حزب عدالت وتوسعه ترکیه، سیاست خارجی، ژئوپلیتیک، ایران، روسیه
  • مهدی هدایتی شهیدانی، رمان ولادیمیروویچ پینکفتسف صفحات 61-85
    ماهیت پدیده های بین المللی نشان داده است که قدرت های بزرگ در یک ساختار چندجانبه، به موازات همکاری و رقابت، درصدد ثبات معادله قدرت در محیط بین المللی هستند. با وقوع بحران در کشور سوریه نشانه هایی از این نوع روابط میان روسیه و ایالات متحده از سال 2011 مشاهده شده است. مهمترین ویژگی های این روابط مفاهیمی همچون تشویق، مهار، کناره گیری، ایجاد توافق و حلوفصل بحران میباشد. در این مقاله برآنیم تا کارکردهای هر یک از این مفاهیم را براساس مدل کنترل بحران جورج مدلسکی مورد بررسی قرار دهیم. سوال مقاله آن است که مهمترین راهبرد دو قدرت مهم ساختار بین المللی یعنی روسیه و آمریکا نسبت به بحران سوریه چیست؟ یافته های مقاله حاکی از آن است که روسیه و آمریکا، مدیریت بحران یاد شده را در قالبهای تعاملات دوجانبه میان خود و با در نظر گرفتن سایر علاقمندی های بین المللی دنبال میکنند و در این راستا، تا حدود زیادی به الگوی رقابت و همکاری - به جا مانده از دوران جنگ سرد- نزدیک شده اند.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، همکاری، رقابت، روسیه، آمریکا
  • مرتضی نورمحمدی، حجت کاظمی صفحات 87-113
    ایران هراسی فرهنگی پدیدهای است که نشان دهنده ترس و هراس کشورهای حوزه خلیج فارس از فرهنگ و هویت ایران است. هراس این کشورها مت اثر از معنای غیرواقعی است که آن ها به مبانی و مولفه های فرهنگی ایران بخشیده اند. در اثر این معنادهی، منظومه ای از معنا در ذهن آنان برساخته گردیده نامید. این گفتمان از مجموعه ای عناصر چون مذهب تشیع، «گفتمان» است که میتوان آن را یک قومیت ایرانی، ماهیت انقلابی تشکیل شده است. این پدیده می تواند آثار جبران ناپذیری بر تصویر و سیمای فرهنگی ایران بر جای گذارد. همچنین راهبردها و برنامه های ایران جهت گسترش فرهنگ خود به فضای فرهنگی پیرامونی و جهانی را با شکست و عدم کارآیی روبرو سازد. از این رو این تحقیق در پی واکاوی نقش و جایگاه فرهنگ در تکوین ایرانهراسی فرهنگی در کشورهای حوزه خلیج فارس است و این سوال را مطرح می سازد که فرهنگ چه جایگاهی در تکوین ایران هراسی فرهنگی در کشورهای حوز ه ی خلیج فارس دارد؟ فرضیه پژوهش این است که دوگانه سازی عرب / عجم، دگرسازی شیعه/ سنی، الگوپردازی مداخله و رویکرد محافظه کاری/ انقلابی از ابعاد فرهنگی ایرانهراسی در کشورهای حوزه خلیج فارس محسوب می شود و از طریق وارونه سازی این ابعاد به کمک دولتهای مخالف ایران و ارائه تصویری تهدیدساز از جمهوری اسلامی ایران ظهور می یابد که منجر به کاهش و تنزل روابط فرهنگی و گسترش تنش های فرهنگی میشود.
    کلیدواژگان: گفتمان، فرهنگ، غیریت، ایران هراسی فرهنگی، کشورهای حوزه خلیج فارس
  • مراد کاویانی راد، سهیلا عباس پور گماری صفحات 115-136
    بخش عمده ای از کنش انسان انسانی تابع ادراکی است که از محیط پیرامونی دارد؛ فهم این برداشتها در شناخت رویکردها و فرآیندهای تصمیم گیری بسیار کارآمد نشان داده است. در این میان،پدیدارشناسی از جمله روش هایی است که بر کیفیت و خاص بودن پدیده های سیاسی تاکید دارد و به دنبال ادراک پدیده های جهان است.از این رو، ارتباط میان رویکرد ادراک محیطی و پدیدارشناسی وجود دارد که پژوهشگر را در درک پدیده های انسانی و اجتماعی همراهی می کند. بر اساس ادراک محیطی، زمانی که درک عینی مکان جایگزین درک ذهنی آن می شود، الگوهای پدیدار مکان به این دلیل که در ایجاد حس تعلق مکانی موثر می شوند، اهمیت می یابند. مقاله ی حاضر بر این فرض استوار است که اندیشه زمانمند و مکانمند بر اساس ادراک محیطی متفاوت جنبش های اسلامی شیعی و سنی خاورمیانه اعم از رادیکال و میانه رو در راهبرد آنها منشاء اثر شده است.
    کلیدواژگان: جنبش، ناسیونالیسم، اسلام تشیع و تسنن، خاورمیانه
  • افشین متقی صفحات 141-161
    ایران و عربستان سعودی با توجه به مختصات ژئوپلیتیکو ویژگی های جغرافیایی خود، دو کشور مهم و تعیینکننده در منطقه به شمار می آیند. این دو کشور، تقریبا از دهه 1950 به این سو، یکدیگر را به عنوان یک رقیب در نظر گرفتهاند. تنش و ناسازواری میان این دو کشور، پس از پهلوی دوم شکل جدیتری گرفت و به دلیل متقارن بودن حوزه های نفوذ این دو کشور در منطقه، ایران و عربستان سطح پیوسته ای از تنش را میان خود تجربه کرده اند. رقابت ایران و عربستان، زمینه ی گستردهای را دربرمیگیرد. این زمینه ی رقابت در کنار شماری از عوامل مادی و معنوی سبب بروز تنش و تیرگی در روابط تهران - ریاض شده است. ایران، بهویژه پس از رخداد انقلاب اسلامی در پی نفوذ در میان کشورهای مسلمان منطقه است و به دلیل خاستگاه ایدئولوژیک شیعی خود با ایدئولوژی وهابیت عربستان ناهم سازی دارد. از این گذشته، پیوستگی های ژئوپلیتیک و رقابت در منطقه بر پایه کسب قدرت و هژمونی نیز بر رویارویی این دو کشور افزوده است. پژوهش حاضر، از لحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی است و برپایهی نظریهی سازه انگاری می کوشد تا به واکاوی مهمترین دلایل ناسازواری در روابط میان ایران و عربستان بپردازد. بر پایه مشترک در «هویت» و «انگاره»، «هنجار» نتایج این تحقیق، به نظر میرسد که فقدان سه شاخص میان ایران و عربستان، در کنار رقابت و قدرت بر بنیاد ژئوپلیتیک، از عوامل مهم ایجاد تنش در روابط تهران - ریاض به شمار میرود.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، نظریه سازهانگاری، هویت
  • حمیرا مشیرزاده، فاطمه صلواتی طرقی صفحات 163-191
    بررسی سیاست خارجی مصر به عنوان کشوری عربی، اسلامی و آفریقایی و کشوری تاثیرگذار در خاورمیانه اهمیتی خاص دارد. عوامل سازنده، تغییر دهنده، استمرار و تغییر سیاست خارجی مصر، شباهتها و تفاوتهای آن با دیگر کشورهای منطقه همواره مورد توجه صاحب نظران بوده است. برداشت» پرسش اصلی مقاله حاضر این است که چگونه سیاست خارجی سادات و مبارک بر مبنای شکل گرفت. مقاله حاضر با استفاده از ابزارهای تحلیلی که نظریه نقش در سیاست «از نقش ملی خارجی ارائه میدهد، سیاست خارجی سادات و مبارک را بررسی می کند و با استفاده از روش ردیابی فرآیند که در آن توالی علی رویدادهای سیاست خارجی و تکوین برداشت از نقش ملی نشان داده میشود، برآن است که برداشت از نقش ملی متفاوت روسای جمهور مصر به اجرای سیاست خارجی متفاوتی توسط آنها منجر شده است. یافته اصلی مقاله این است که تکوین نقش فرعونگرایانه در دوره سادات و نقش دولت پاسدار همبستگی اعراب در دوره مبارک به اجرای نقش متفاوتی در عرصه سیاست خارجی توسط سادات و مبارک انجامید.
    کلیدواژگان: مصر، سیاست خارجی، برداشت از نقش ملی، انور سادات، حسنی مبارک
|
  • Nasser Assadi, Negar Ghanavati, Amir Rezaeipanah Pages 9-35
    After the Islamic revolution and the rise of the system of the Islamic Republic of Iran over the Persian Gulf and the Middle East, a new wave of ideas and opinions entered Iran's foreign policy domain and the international relations structure. The principles and concepts of this revolution and the newly emerged political system are generally affected by Imam Khomeini's thought and action as an ideologue and a leader. This article questions the semiotic structure and articulatory system of Imam Khomeini’s foreign policy and about to give a descriptive framework for analyzing it. According to the hypothesis, from the writer's viewpoint, the articulating system of his foreign policy discourse is describable in a three-dimensional framework of ideology, strategy and diplomacy. Ideology beholds some principles and belief-related standards that generally nurture from Islam's revolutionary-critical source. Strategy involves the security-based calculations and the hardware policy. Moreover, diplomacy includes the accepted diagrams of conversation and negotiation for achieving national interests. The results of this discourse are represented in propositions that are based on concepts of the revolutionary-critical, pragmatic-realist, and prudent-modernist Islam.
    Keywords: The Foreign Policy of the I.R of Iran, Ideology, Strategy, Diplomacy, Imam Khomeini
  • Heshmatollah Falahat Pisheh, Vahid Sharbati, Mohammad Mahdi Mozaffari Pages 37-60
    With power succession of “justice and development” party in Turkey in 2002 the foreign policy of this country in regional and far regional relations has seriously changed. Before 2000 Turkeys foreign policy was far westernized and the government policy-making was west, specially US, oriented. But with rise of justice and development government in Turkey, the country’s foreign policy changed to a multidimensional pragmatic interest-based policy. one aspect of this policy modified foreign policy toward collaboration with neighbors in order to enhance Turkey’s role in the region including south Caucasus. This study tries to evaluate Turkey foreign policy in Caucasus and its conflicting interests with the two powerful countries of area – Iran and Russia. The main question of this study is concentrated on the Turkey’s Caucasian Policy and its affects on interests of Iran and Russia. The hypothesis of the paper is that new Turkey’s foreign policy in the region brought contradiction between the country and two abovementioned powerful neighbors.
    Keywords: South Caucasus, Justices, Development Party, Turkey, Foreign policy, Geopolitics, Iran, Russia
  • Mehdi Hedayati Shahidani, Roman Vladimirovich Pinkovtsev Pages 61-85
    The natures of international phenomena have shown that great powers، far beyond different kinds of rivalries، tend to stabilize equation of power in the international environment. With outbreak of the Syrian crisis، Signs of this type of relationship has been observed between Russia and the United States since 2011. The main features of these relations include concepts such as Encouragement، Containment، Withdraw، and Resolution Building. In this paper، we review the functions of each of these concepts trough the Modelski crisis management model. The question of the paper highlights the main strategy of the two major powers، Russia and the United States، towards the Syrian crisis. Results reveal that the two consider mutual interaction and international interests in crisis management measures. Hence، they approaching the pattern of competition and cooperation، remaining from the Cold War.
    Keywords: Syrian Crisis, Cooperation, Competition, Russia, United States
  • Morteza Noor Mohammadi, Hojat Kazemi Pages 87-113
    Cultural Iranophobia is a phenomenon that resembles the Persian Gulf countries’ fear of Iran’s identity and culture. This fear comes from an unreal presumption that they have given to Iran’s cultural components and foundations. According to this way of thinking, a system of meaning has been constructed in their view, that we can call it a “discourse”. This discourse consists of many elements like Shiism, Iranian nationality and the revolutionary nature. This phenomenon can have irreparable effects on Iran’s cultural image and landscape. It can also hinder Iran’s strategies and programs for extension of its culture to the regional and global cultural space. Hence, this research tries to analyze the role of culture in genesis of cultural Iranophobia in the Persian Gulf states and bring up the question about the the genesis of cultural Iranophobia in countries in Persian Gulf arena. The hypothesis of this research is that dualism between Arab and Ajam [non-Arab], intervention modeling and Conservative / revolutionary attitude are elements of Iranophobia in the Persian Gulf state; and these elements are intensified by Iran’s enemies and created a horrifying image from the Islamic Republic of Iran, so it will reduces Iran’s cultural relations.
    Keywords: Discourse, Culture, Cultural Iranophobia, Persian Gulf Countries
  • Morad Kaviani, Soheila Abbaspoor Gomari Pages 115-136
    Various theories about political phenomena are discussed on the basis of the subjective and objective characters. Phenomenology is one way to analyze the mentality, quality and specificity of political phenomena. Shiite and Sunni Islamic movements, according to their nature, have different understanding of religion. This can be caused by the perception of the environment and the ratio that defines in connection with the perception of spatial and temporal existence. Based on environmental perception, when Objective understanding of place replaced by its subjective perception, location emerging patterns are involved because they are effective in creating the sense of place. The hypothesis of the paper indicates that the time-place oriented idea of Shiite and Sunni Islamic movements in the Middle East formed their strategies in practice.
    Keywords: Environmental perception, movement, nationalism, Shia, Sunni Islam, Middle East
  • Afshin Mottaghi Pages 141-161
    Regarding the geopolitical position and geographical features, Iran and Saudi Arabia can be considered as two important states in the region. From the early 1950s, the two started rivalries in the Persian Gulf region. Tension and conflict between the two countries rose, in the second Phalavi era, and because of the symmetry of the sphere of influence of the two, continuous level of tension between Iran and Saudi Arabia have been experienced. This rivalry, along with a number of material and ideological factors strained relations between Tehran and Riyadh. Iran, especially after the Islamic Revolution has influence among Muslim countries in the region, and the Shiite ideological orientation challenged Saudi Wahhabi ideology. Furthermore, ethnic ties and geopolitical competition in the region, with regard to the power and hegemonic matters, has increased tension between the two countries. This study, with analytical methodology is orchestrated according to the theory of Constructivism and attempts to examine the main causes of conflict in relations between Iran and Saudi Arabia. Results shows that the absence of common three concepts of "normativity", "images" and "identity" between Iran and Saudi Arabia, in addition to geopolitical-based competitions are a significant causes of tention in relations between Tehran and Riyadh.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Constructivism Theory, Normativity, Images, Identity
  • Homeira Moshirzadeh, Fatemeh Salavati Toroqi Pages 163-191
    Egypt’s foreign policy as an Arab, Islamic, African country and an influential actor in the Middle East has always been an important issue and its constitutive factors, changes, and continuities in the course of time have attracted students of foreign policy and the Middle East. This article explores the ways in which Sadat’s and Mubarak’s foreign policies were formed on the basis of their perceptions of Egypt’s national role. Within the analytical framework of Role Theory and by relying on process-tracing method in which causal sequence of events are examined, the article shows how the two presidents’ foreign policy differences can be explained by their different role perceptions. It is argued that while Sadat followed a Pharaonicist national role, Mubarak’s perception of national role was that of the guardian of Arabs’ solidarit.
    Keywords: Egypt, foreign policy, national role perception, Anwar Sadat, Hosni Mubarak