فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 14 (پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 14 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی رهبر، مجید نجات پور*، مجتبی موسوی نژاد صفحات 9-39
    قدرت نرم یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار در سیاست خارجی کشورها به شمار می آید. انقلاب اسلامی ایران را می توان تجلی تحقق قدرت نرم به معنای توانایی نفوذ در میان دیگر ملت ها، بدون تهدید و یا پرداخت هزینه محسوس به شمار آورد. جمهوری اسلامی به عنوان یک واحد سیاسی دارای هویتی خاص است. این هویت دارای چند بعد ایرانی، اسلامی، انقلابی و جهان سومی است که تعیین کننده رفتار آن در سیاست بین الملل هستند. ایران با تکیه بر قدرت نر مافزاری به ویژه ارزش هایی چون ایثار، شهادت طلبی، معنویت گرایی، عدالت باوری، استقلال طلبی، مبارزه با صهیونیسم و ضدیت با سیاست های امپریالیستی غرب به ویژه آمریکا، توانسته به احیای خودباوری دینی و بیداری اسلامی در عرصه منطقه ای و تاثیرگذاری بر مناسبات جهانی بپردازد و اقتدار نرم افزاری خود را در عرصه بین المللی به منصه ظهور رساند. در این مقاله در پی بررسی تاثیر قدرت نرم انقلاب اسلامی در در منطقه شمال آفریقا و کشورهایی نظیر مصر، تونس و لیبی «بیداری اسلامی» جنبش موسوم به هستیم.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، قدرت نرم، بیداری اسلامی، منطقه خاورمیانه
  • جلیل دارا *، مصطفی کرمی صفحات 41-69
    انقلاب ها از منظرها و سطوح مختلف، دلایل وقوع، پیامدها، نیروهای موثر در آن و بازتاب ها و انعکاس ها و... بررسی می شوند. دو نمونه از این انقلاب ها، یعنی انقلاب اسلامی 1357، ایران و انقلاب ژانویه 2011 م مصر به عنوان دو تحول مهم سیاسی و اجتماعی از هر یک از دیدگاه ها و رویکردها قابل مطالعه، تامل و مقایسه هستند. به ویژه این که در یکی، یعنی انقلاب ایران پیروزی جریان مذهبی و تداوم یک نظام سیاسی اسلام را به دنبال داشت و در دیگری یعنی انقلاب مصر، با وجود پیروزی های اولیه جریان مذهبی اخوان المسلمین، درنهایت به فاصله یک سال پس از حضور در قدرت سیاسی، با اعلام و گسترش مخالفت های مردمی و سرانجام با وقوع کودتای نظامی، از قدرت بیرون رانده شده و پس از سرکوب از فعالیت سیاسی و اجتماعی محروم و ممنوع گردیدند. حال این پرسش مطرح است که چگونه این دو جریان اسلام گرای مذکور در ایران و مصر در انقلاب و رویدادهای پس از آن به دو نتیجه متفاوت منتهی شدند. در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح می شود که در بخشی از این نتایج یا فرجام متفاوت می توان نقش و جایگاه رهبری در دو جنبش در جریان انقلاب و پس ازآن را موثر دانست.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، انقلاب 2011 مصر، روحانیت شیعه، اخوا ن المسلمین، رهبری
  • غلامعلی چگنی زاده، محمدرضا صحرایی* صفحات 71-101
    به دنبال مداخله نظامی ائتلاف بین المللی در سپتامبر 2001 در افغانستان و پس از انعقاد توافق نامه بن در همین سال، تلاش های صلح سازی با هدف ممانعت از وقوع مجدد جنگ داخلی و ایجاد بسترهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی لازم برای برقراری صلح پایدار در این کشور آغاز شد. با این حال و پس از گذشت حدود 14 سال از انعقاد توافق نامه بن، فرایند صلح سازی در افغانستان کماکان با چالش های عدیده ای مواجه است. در مقاله حاضر تلاش شده است به این دو سوال پاسخ داده شود: فرایند صلح سازی در افغانستان با چه مشکلات و مسائلی مواجه بوده و چگونه می توان بر آنها غلبه کرد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که این چالش های فراروی صلح سازی دارای ماهیت امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بوده و عمدتا نشئت گرفته از توافق نامه بن است. به منظور غلبه بر این چالش ها لازم است رهیافت های بین المللی در خصوص افغانستان بر اساس تجربیات به دست آمده در زمینه های مختلف و نیز واقعیات موجود در این کشور باز تعریف شده و رهیافت جدیدی مبتنی بر رسیدگی به عوامل ریشه ای ایجاد کننده منازعه اتخاذ شود. در این رابطه، در مقاله حاضر چالش های فراروی صلح سازی در افغانستان تشریح شده و را هکارهای جدیدی که جهت غلبه بر این چالش های ضروری است، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، صلح سازی، توافقنامه بن، مداخله بین المللی، چالش ها
  • حسین امانلو*، شجاع احمدوند صفحات 103-133
    جستار این مقاله بازشناسی هویت شاهی در اندیشه سیاسی ایران باستان با استفاده از رهیافت تحلیل گفتمان است. شالوده اندیشه سیاسی ایران باستان بر قائده نظم آسمانی و الگوی سامان سیاسی استوار است که تمشیت امور مردم بر این اساس به عهده شاه آرمانی به عنوان عامل اجرای نیات آرمانی است. شاه در ایران باستان کامل ترین مردم و نماینده خدایان در زمین، قوانین آسمانی را اجرا می نماید. این مقاله به این سوال می پردازد که سازه های هویت شاهی آرمانی در ایران باستان چگونه باید باشد تا آرمان شهر ایرانی را طوری رهبری نماید که جامع های قابل زیست و نمونه اعلای بهشت فرجامین باشد؟ فرضیه مقاله این است که این هویت از طریق نشانه هایی چون: فره، نژاد، عدالت و راستی، دین داری و پرهیزکاری، خویش کاری، خرد و عقلانیت، اقتدار و شجاعت، تعلیم و تربیت و آراستگی مفصل بندی شده و حول محور دال مرکزی، یعنی شاه به عنوان نماینده خدایان در روی زمین تثبیت شده اند.
    کلیدواژگان: ایران باستان، اندیشه سیاسی، شاه آرمانی، هویت، آرمان شهر
  • صادق محمدی *، محمدعلی بصیری صفحات 135-166
    مفهوم الهیات تسلیمی با تبدیل رئالیسم خام به رئالیسم انتقادی و پیش کشیدن مساله سقوط و نجات و ربط آن با جامعیت دین در فرایند جهانی شدن مورد قبض و بسط قرارگرفته است. الهیات تسلیمی با وجه تمایز خاصی از پلورالیسم دینی، شمول گرایی و دیگر قرائت های دینی تعریف شده است؛ بدین قرارکه فارغ از اسامی و ظواهر مادی، تمکین و تسلیم در برابر یک اراده برتر و حق، ملاک رستگاری و نجات است نه یک دین خاص. البته نجات و رستگاری در عین پیوستگی، دو مقوله جدا از هم م یباشند که ارتباطی طولی با هم دارند. همچنین در بین ادیان و مکاتب موجود، همسانی وجود ندارد. یک دین، جایگاهی برتر، بهتر و جامع تری به نسبت دیگر ادیان و مکاتب داراست. از طرفی انسان هایی که وضعیت و امکان پذیرفتن یک دین جامع و برتر داشته اند و به آنها عرضه شده یا تمهیدات و بستر لازم و کافی برای رسیدن به حق در اختیارشان قرار داده شده است، بیشتر از دیگران درمعرض پاسخ گویی و سقوط می باشند. در نهایت الهیات تسلیمی برآن است تا در فرایند جهانی شدن، فضایی برای درک اصول راستین معارف دینی فراهم نماید. سوال اصلی مقاله این است که جهانی شدن چه تاثیری بر الهیات تسلیمی داشته است؟ فرض اصلی مقاله نیز بر این استوار است که جهانی شدن در حوزه دین، امکان و زمینه تاثیرگذاری الهیات تسلیمی به گفتمان واحد و وحدتبخش را بین ملتها فراهم می کند. هدف این مقاله بررسی ارتباط الهیات تسلیمی با پلورالیسم دینی در پروسه جهانی شدن می باشد. جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دین کامل و جامع، پلورالیسم دینی، الهیات تسلیمی، روابط بین الملل
  • جاسب نیک فر *، مهدی ماهیدشتی صفحات 167-197
    یکی از مسائل مابین اقلیم کردستان و حکومت مرکزی، مسئله نفت است. این موضوع طی چند سال اخیر، ابعاد و جوانب گسترد های یافته است که سبب عمی قتر شدن شکاف ها میان اقلیم کردستان و حکومت مرکزی شده و روزبه روز بر تنش های موجود می افزاید. قسمت اعظم تنش ها به ذهنیت و معانی بازمی گردد که طرفین برای هم قائل اند و مطابق آن دست به کنش می زنند. تحقیق پیشرو به واکاوی این موضوع یا سوال می پردازد که در شرایط کنونی کهمی توان آن را بحران نفتی دوم عراق نامید، اقلیم کردستان چه استراتژی و برنامه ای برای نفت و حوزه های نفتی تحت کنترل خود اتخاذ خواهدکرد؟ فرضیه پژوهش می گوید از آنجا که خودمختاری و» ساختارهای سیاسی- اجتماعی اقلیم کردستان همواره حول محور معنای رشد یافته است، نفت می تواند به عنوان یک کاتالیزور قوی سیاسی و اقتصادی در «استقلال راستای این معانی به کار گرفته شود. در پژوهش حاضر از روش کیفی- کتابخانه ای و همچنین از نظریه سازه انگاری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نفت، اقلیم کردستان، عراق، خودمختاری
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، محسن شفیعی سیف آبادی* صفحات 199-227
    مقاله پیش رو می کوشد بر پایه سناریوپردازی که یکی از مهم ترین روش های تحلیل آینده گروهک های تکفیری چون» آینده پژوهی است، به این پرسش اصلی پاسخ دهد که داعش و جبهه النصره در خاورمیانه به چه سمت و سویی خواهد رفت؟ به عبارت دقیق تر، جریان های تکفیری چگونه پیش خواهند رفت و کدام تمایلات مردمی وضعیت این نظام ها را به نظر می رسد در این خصوص پنج سناریو را می توان مطرح ساخت «؟ در آینده رقم خواهد زد که در سه دسته بندی عبارت اند از: الف. سناریو ی مطلوب: 1. نابودی نهایی اسلام گرایان تکفیری و تقسیم دموکراتیک قدرت با رهبری تشریفاتی بشار اسد. 2. سرکوبی گروهکهای تکفیری و حاکم شدن حکومت جمهوری اسلامی، به جای حکومت جمهوری عربی سوریه و جمهوری عراق. ب. سناریوی محتمل: 1. نابودی داعش و تقسیم قدرت داخلی میان کردها،. شیعیان و سنی ها در سوریه 2. تجزیه عراق و استقلال کردستان عراق. ج. سناریوی ممکن: 1 تسخیر بغداد و بیروت و تشکیل حکومت موسوم به حکومت اسلامی توسط گروهک های تکفیری. البته نظام های سیاسی سوریه و عراق نیز با توجه به بحران های پیشرو، به منظور ابقای خود م یبایست دست به اصلاحاتی بزنند که عمدتا در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قابل بحث است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، عراق، سوریه، گروهک های تکفیری، دموکراسی ناقص
|
  • Abbas Ali Rahbar, Majid Nejatpour*, Mojtaba Mousavi Nejad Pages 9-39
    Currently، a major manifestation of soft power influence in foreign policy is soft power of the Islamic Revolution of Iran. As a political unite Islamic republic of Iran has an identity. This identity is consisted of national، Islamic، revolutionary، and Eastern elements which lead its behavior in international arena. In the light of soft power and values such as martyrdom، moralities، justice، independence، and confrontation with west and Zionism، Iran managed to initiate re-believing and awakening process in region and show its soft power abilities in the Middle East. In this paper we try to study the effects of the Iranian soft power on the Islamic awaking in Northern Africa specially Egypt، Tunisia، and Libya.
    Keywords: Islamic Revolution, Soft Power, Islamic Awakening, Middle East Region
  • Jalil Dara*, Mostafa Karami Pages 41-69
    Revolutions are studied from different perspectives and levels, causes of their occurrence, consequences, affecting forces and their reflections and so on. The Islamic Revolution of Iran in 1979 and the Egyptian revolution in January 2011 as two major political and social changes, can be studied and compared from different perspectives and approaches. Especially, in one of them that is the Iranian revolution, led to the victory of the Islamic stream and the continuation of a political system, and in the other, the Egyptian revolution, despite initial successes of the Muslim Brotherhood, and after taking power for a year, eventually driven out of power by a military coup when public opposition expanded, and after the repression, the Muslim Brotherhood social and political activities were banned and prohibited. Now, the question is how the Islamist movement in Iran and Egypt, led to a different results in the revolution and its subsequent events. In response to this question, the hypothesis is that the role of leadership can be considered as an effective factor in the movement during and after the revolution.
    Keywords: 1979 Iranian Revolution, 2011 Egyptian Revolution, The Shiite Clergy, Muslim Brotherhood, Leadership
  • Gholam Ali Chegani Zadeh, Mohammad Reza Sahraei* Pages 71-101
    In 2001, after the international intervention in Afghanistan and the conclusion of Bon Agreement, international peacebuilding efforts were initiated in order to prevent reoccurrences of internal war and to create political, economic and social bases for durable peace in Afghanistan. Nevertheless, 14 years after the conclusion of Bon Agreement, peacebuilding process faces many challenges. In this regard, in this research these questions have been answered: what are the challenges for peacebuilding efforts in Afghanistan and how these challenges could be overcome? In order to answer these question, the findings of the research show that flaws within the Bon Agreement has a major role in failure of peacebuilding efforts and in order to advance the peacebuilding process it is necessary that international objectives and approaches be redefined. In this matter, the challenges facing peacebuilding process in Afghanistan have been elaborated and explained. Meanwhile, new solutions which are necessary to overcome the challenges have been proposed.
    Keywords: Afghanistan, Peacebuilding, Bon Agreement, International Involvement, Challenges Crime, Postmodernism, Subjectivity, De, construction, Constitutive Criminology
  • Hossein Amanloo*, Shoja Ahmad Vand Pages 103-133
    This paper tries to study the Recognition of royal identity in Ancient Iran, using discourse analysis. The foundations of royal identity in Ancient Iran is based on the divine order and pattern of the political system. Thus, it is responsible for all of the affairs of the ideal king as hand of the ideal intentions. The king of Ancient Iran is the most perfect representative of the celestial law implementations. This article deals with the question of the identity of the ideal king in ancient structures in order to lead the society to Utopia. This paper hypothesis argues that this identity is formed through signs such as: charisma, race, justice and truth, religion and piety, dutifulness, intellect and wisdom, strength and courage, education and teaching. The central slab, the king as a representative of the gods on earth have stabilized these signs.
    Keywords: Ancient Iran, Political Thought, King Ideal, Identity, Utopia
  • Sadegh Mohammadi*, Mohammad Ali Basiri Pages 135-166
    Concept of submission Theology with transforming raw realism to critical realism and raising the issue of the falling and saving and relevance of religion in the process of globalization has been in expansion and contraction. Submission theology has been defined with a special distinctive aspect of Religious Pluralism, inclusive and other religious versions. Thus regardless of the names and typical characteristics, obedience and submission to a higher will and can bring salvation, not a particular religion. Despite similarities, salvations and redemption, can be categorized in different categories. In fact, one religion in superior stance, is better and more comprehensive than other religions. However, people who have better chance and the possibility of adopting a comprehensive religion are more prone to responsibility and fall. Finally submission theology, provide a space for understanding the true principles of religious education in globalization process. This article tries to answer the questions about the impact of globalization on Submission Theology. The main hypothesis of this article is that globalization can affect theology and religion of submission to the discourse of the unit and provides a religious unity. The purpose of this article is to study the relationship between the submission theology and religious pluralism in the process of globalization. The research method in this article is descriptive and analytical.
    Keywords: Globalization, Comprehensive Religion, Religious Pluralism, Submission Theology, International Relations
  • Jaseb Nikfar*, Mahdi Mahidashti Pages 167-197
    Oil is one of the main issues of concern between the KRG and the Iraqi central government which has gained growing attention in recent years. This issue has developed extensive dimensions during the past recent years which led the divergence between the KRG and the central government and deepened the existing gap increasingly. Much of the tension goes back to the mentality and concepts on which both sides have agreed according to which they try to act. In this research we seek to investigate the issue, which could be called the second crisis of Iraq’s oil, to see what strategies and plans the KRG adopts for its oil production under its own control. The hypothesis of the study suggests that since socio-political structures of Kurdistan have always evolved around the concept of "autonomy and independence", the issue of oil can be used as an economic catalyst in line with these definitions. In this study, the descriptive-qualitative method and the theory of constructivism is applied for analysis.
    Keywords: Oil, Kurdistan Region, Iraq, Autonomy
  • Ali Reza Samiee Esfahani, Mohsen Shafiei Seyf Abadi* Pages 199-227
    The following article is orchestrated on the basis of scenario-based processing as one of the main methods of future study. It tries to answer this main question that “what would be the probable direction of the Salafi jihadist groups such as Al-Nusra Front and Islamic state of Syria and Iraq (ISSI) in the Middle East? It seems that five scenarios can be anticipated in three categories: A) Favorable scenario: 1) the final destruction of Takfirijihadi Islamists and democratically distribution of power under the ceremonial leadership of Bashar al-Assad 2) suppression of takfiri groups and ruling of the Islamic Republic, instead of the Arabic Republic of Syria and Iraq. B) Probable scenario: 1) the elimination of Da’ash and distribution of power between Kurds, Shiites and Sunnite in Syria 2) Breakup of Iraq and Iraqi Kurdistan's independence. C) Possible scenarios: 1) capturing Baghdad and Beirut government and establishing the government known as the Islamic regime by takfiri-jihadi groups. In order to keep their own entities, the political systems of Syria and Iraq should carry out reforms mainly in the political, economic and social realms.
    Keywords: Future Studies, Iraq, Syria, Takfiri Groups, Middle East