فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 15 (زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 15 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم میسایی*، حشمت الله فلاحت پیشه، فائز دین پرست صفحه 37
    در جمهوری اسلامی ایران مسئله توسعه به صورت برنامه های پنج ساله برنامه ریزی و دنبال می شود و به این لحاظ برنامه های توسعه تصویب شده مهم ترین سند توسعه در ج.ا.ا تلقی می شوند که قبل از هر چیز دیگر باید موضوع تحقیق درباره ی توسعه باشند. پژوهش حاضر به بررسی نحوه نگرش به جهانی شدن در برنامه های توسعه سوم، چهارم و پنجم توسعه پرداخته است. سوال اصلی تحقیق این گونه مطرح شده است: چه نسبتی بین جهانی شدن و توسعه در برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران وجود دارد؟ این سوال در قالب چهار سوال فرعی زیر دنبال شده است: الف) هر یک از برنامه های توسعه چه دیدگاهی نسبت به جهانی شدن دارند؟ ب) ابعاد مختلف جهانی شدن، در هر یک از برنامه های توسعه چگونه مطرح شده است؟؛ ج) در مقام مقایسه چه تفاوت ها و شباهت هایی بین برنامه های توسعه، ازنظر نگاه به جهانی شدن و توسعه، وجود دارد؟ د) مواد دارای دیدگاه منفی نسبت به جهانی شدن، در هر یک از برنامه های توسعه از لحاظ ابعاد جهانی شدن، در کدام یک از ابعاد موردنظر قرار می گیرند؟ روش تحقیق، تحلیل محتوا انتخاب شده است و جامعه آماری تحقیق متن برنامه های سوم، چهارم و پنجم توسعه انتخاب شده است و برای بررسی دقیق تر از نمونه گیری اجتناب شده است. برای تجزیه وتحلیل نیزاز آمار توصیفی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه، برنامه های توسعه، تحلیل محتوا
  • محمد جمشیدی* صفحه 69
    برخلاف فضاسازی های رسانه ای، اسناد رسمی ایالات متحده تصریح دارند که جمهوری اسلامی ایران یک بازیگر عقلانی است و این عقلانیت فرصتی برای اثرگذاری، در مناسبات با تهران، ایجاد می نماید. این درک راهبردی در کنار وضعیت «عدم اطمینان» در خاورمیانه در پی بیداری اسلامی از مبانی شکل دهنده نوع ابزارهای سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران، ازجمله تحریم، بوده است. در پی انتخابات ریاست جمهوری و توافق هسته ای، واشنگتن با ارزیابی مجدد از میزان کارایی سیاست و ابزارهای خود، الزامات تداوم/ تغییر مسیر را بررسی نموده است. این نوشتار با تمرکز بر تحلیل گفتمان رسمی واشنگتن در این دوره، به دنبال پاسخ به این سوال است که ارزیابی واشنگتن از تهران در پی توافق هسته ای چه بوده است و این ارزیابی چه تاثیری بر چشم انداز رقابت راهبردی بین ایران و آمریکا بخصوص در منطقه خواهد داشت. فرضیه نوشتار آنست که در وضعیت جدید، مواجهه بین ایران و آمریکا به سمت الگوی جدید ترکیبی سوق می یابد که از یک سو، مبتنی بر «پیشگیری» از «مسیر» تحقق گزینه های نامتعارف است و از سوی دیگر بر تداوم و تشدید تقابل در سطوح متعارف و نامتقارن استوار است. نهایتا این نوشتار به راهبرد مناسب جهت مدیریت وضعیت در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: عقلانیت، توافق هسته ای ژنو، تحریم، مذاکرات هسته ای، برجام، آمریکا، خاورمیانه، بیداری اسلامی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، مرتضی اسماعیلی، ابوذر بهزادی آقایی صفحه 95
    تحولات عملی و نظری در عرصه سیاست بین المللی با ایجاد تغییر در دستورکار سیاست خارجی کشورها باعث شد تا مناطق با ویژگی های متنوع خود موردتوجه قدرت های فرامنطقه ای قرار گیرد. این مقاله با تمرکز موضوعی بر منطقه امریکای لاتین و طرح این سوال که نوع رویکرد و اهداف چین و ایران در افزایش تعامل با این منطقه که حوزه نفوذ سنتی و ژئوپلیتیک امریکا نیز محسوب می شود دارای چه تفاوت ها و تشابهاتی است با تکیه بر روشی مقایسه ای بر این نظر است که باوجود اشتراک نظر تهران و بیجینگ در انتقاد از نظم موجود بین المللی چینی ها راه گسترش نفوذ خود را در امریکای لاتین با شناخت نیازهای متقابل اقتصادی خود و منطقه دیده و این در حالی است که نگرش ایران در این منطقه با توجه به جهت گیری های سیاست خارجی غالبا اولویت مسائل سیاسی – امنیتی را در نظر دارد. بررسی ظرفیت ها و جذابیت های امریکای لاتین و نوع نگاه ایالات متحده امریکا به آن در راستای شناخت دلایل رویکرد کشورهای منطقه به قدرت های فرامنطقه ای و بررسی بنیان های راهبردی و روندهای روابط ایران و چین به ویژه در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد در ایران و هو جین تائو در چین بخش های این مقاله در راستای تایید این ادعاست.
    کلیدواژگان: امریکای لاتین، ایالات متحده امریکا، ایران، چین، جهان سوم
  • سید رضا موسوی نیا* صفحه 125
    تحلیل نظری تاریخ روابط خارجی ایران با قدرتهای بزرگ، فهمی تئوریک از الگوهای رفتاری دولت های ایرانی در مقاطع مختلف تاریخ ارائه میکند و میتواند به مثابه پلی برای ساختن آینده باشد. این مقاله با اشاره مختصر به رفتارها و الگوهای مشترک تاریخ روابط خارجی ایران با قدرتهای برزگ طی پنج قرن گذشته با روشی تحلیلی تبیینی، فهمی نظری از تاریخ روابط خارجی ایران ارائه می کند. چارچوب نظری رئالیسم ایرانی که در این مقاله ارائه می شود، عناصری از نظریه رئالیسم و نئورئالیسم را اخذ کرده است، اما نظری ها ی زمانمند و مکانمند است و با آنها تفاوت دارد. رئالیسم ایرانی از منظری آسیبشناسانه به بررسی تاریخ روابط خارجی ایران با قدرتهای بزرگپرداخته است. تعین پذیری از ساختار نظام بین الملل، هراس امنیتی، قطبینگری، ژئوپلوتیک تهدیدآفرین، اولویت امنیت به توسعه و تجارت، اولویت بقای شاه و حکومت، استبداد ساختاری، تصمیم گیری فردی و غیرنهادینه، متوازن سازی مثبت و منفی، فقدان منافع همسو یا متقارب با قدرت های بزرگ و عدم منافع ذاتی و درونی قدرتهای بزرگ در ایران، عناصر محوری و اصلی نظریه رئالیسم ایرانی را تشکیل میدهند.
    کلیدواژگان: ر اا، ر، ی، رت ی رگ
  • سید امیر نیاکویی*، علی اصغر ستوده صفحه 153
    خاورمیانه از آن دسته مناطقی است که بیشتر از آنکه دارای همگرایی منطقه ای باشد، مشخصه دائمی آن منازعه و کشمکش است. ازجمله بحران ها و منازعات در این مجموعه امنیتی، منازعات داخلی سوریه و عراق است که می تواند بر روند و تکامل مجموعه امنیتی خاورمیانه تاثیرگذار باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر منازعات داخلی سوریه و عراق بر تکامل مجموعه امنیتی خاورمیانه است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که منازعات داخلی سوریه و عراق منجر به شکل گیری زیرمجموعه ای بزرگ تر با ادغام زیرمجموعه های شامات و خلیج فارس در قالب یک زیرمجموعه واحد شده است. این روند نتیجه پیوند عمیق پویش های امنیتی بین این دو زیرمجموعه است. در سطح روابط دولت با دولت این منازعات باعث بازسازی و تقویت الگوی پایدار منازعه و رقابت ایران با دولت های سنی خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی در قالب تقابل دو محور متضاد شده، ولی در کنار این الگو شکل گیری الگوی رقابت درون ائتلافی در بین دولت های سنی منطقه به ساخت اجتماعی جدید مجموعه امنیتی اضافه شده است. این منازعات باعث تعامل بیشتر پویش های امنیتی سطح منطقه ای با سطح جهانی شده است.
    کلیدواژگان: مجموعه امنیتی، خاورمیانه، خلیج فارس، ساخت اجتماعی، اسرائیل
  • مجتبی عبدخدایی*، زینب تبریزی صفحه 179
    جنبش های اخیر خاورمیانه، علاوه بر تاثیرات متنوع خود، فرصتی مناسب برای سیاست خارجی برخی کشورهای عرب فراهم نموده است تا نقش فعال تری در منطقه ایفا نمایند. تحولات اخیر خاورمیانه و موضع گیری دولت ها در قبال جنبش های اسلامی – مردمی منطقه حاکی از آن است که دولت قطر نقشی خاص را دنبال می نماید. از سوی دیگر مواضع دوگانه این کشور در قبال مسئله فلسطین و هم زمانی آن با نقش مذکور این سوال را پدید آورده است که علت این مواضع دوگانه چه بوده ؟ اهداف سیاست خارجی این کشور از این دوگانگی رفتار چیست؟ و رابطه آن با نقش قطر در مسئله جنبش های اخیر خاورمیانه چه می باشد؟ این نوشتار تلاش می کند عوامل دخیل در اتخاذ رویکرد دوگانه قطر در مسئله فلسطین پس از بیداری اسلامی و تحولات جهان عرب را بررسی نموده و نشان دهد که قطر به دلیل اقتضائات ساختاری ناشی از ریز دولت بودن این کشور نقشی نیابتی و هماهنگ با عربستان از سوی ایالات متحده را در تحولات اخیر پذیرا بوده است. از سوی دیگر ابعاد این نقش که به مسئله فلسطین و امنیت اسرائیل باز می گردد در تعارض با فرهنگ و باور اجتماعی این کشور بوده و به دوگانگی مواضع در این کشور منجر شده است.
    کلیدواژگان: قطر، فلسطین، اسرائیل، گروه های فلسطینی، غزه
  • اسدالله مرادی*، امیر مسعود شهرام نیا صفحه 201
    این مقاله با توجه به جایگاه سوریه در سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران، در پی پاسخگویی به این پرسش است که بحران سوریه چه تاثیری بر امنیت منطقه ای ایران خواهد داشت؟ در مقام پاسخ به پرسش یادشده فرضیه پژوهش این است که بحران سوریه به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک این کشور و جایگاه آن در حلقه اصلی محور مقاومت می تواند باعث تضعیف ضریب امنیت منطقه ای ایران گردد. هدف اصلی نوشتار حاضر تجزیه و تحلیل امنیت منطقه ای ایران در پرتو تحولات سوریه است. پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و می کوشد تاثیرات متغیر مستقل یعنی بحران سوریه را بر امنیت منطقه ای ایران به منزله متغیر وابسته به بحث و بررسی گذارد. یافته های این پژوهش بر این دلالت می کنند که با تداوم یافتن بحران سوریه، امنیت منطقه ایران با تهدیداتی از جنس؛ تضعیف محور مقاومت، شکل گیری منازعات گفتمانی و تشدید تنش های فرقه ای و مذهبی، برهم زدن ساختار قدرت و موازنه قوا و بالا گرفتن رقابت تسلیحاتی در منطقه مواجه خواهد شد. تمهیدات تئوریک پژوهش نیز برگرفته از نظریات اندیشمندان«مکتب کپنهاگ» پیرامون امنیت منطقه ای است.
    کلیدواژگان: تحولات خاورمیانه، بحران سوریه، امنیت منطقه ای ایران، مکتب کپنهاگ، امنیت منطقه ای
|
  • Ghasem Misaee, Heshmatollah Falahatpishe, Faez Dinparast Page 37
    Present research is about examining the attitudes about globalization in the 3rd, 4th and 5th development programs. The main question of the research is: what is the relationship between globalization and development in Islamic Republic of Iran development programs? The mentioned question has been followed in the format of four sub-main questions: A) what is the attitude of the development programs toward globalization? ; B) How the different aspects of globalization have been issued in the development programs? C) What are the differences and similarities of development programs (from the point of view of globalization and development)? D) In what articles the negative aspects of globalization are being mentioned? The hypothesis is: “In development programs, the globalization has been considered both as an opportunity and threat, but the opportunities has been highlighted more that can be used for development of the country.” The methodology of the research is content analysis and the statistical society of research is the 3rd, 4th, and 5th development programs. The result of the research is developed according to the comparative study and acceptance of the hypothesis.
    Keywords: Globalization, development, Development Programs, Content Analysis, Three Development Program
  • Mohammad Jamshidi Page 69
    The United States’ official documents, Contrary to media coverage, clearly states that Islamic Republic of Iran is a rational actor. This rationality is considered to be a window for influencing Tehran. This strategic perception coupled with the condition of uncertainty in post Islamic Awakening middle east have been shaping US’ means of foreign policy, including sanction, towards Iran. Following the Iran’s presidential election and Geneva Nuclear Agreement (JPOA) in 2013 Washington has reevaluated the efficacy of its policy and tools. This paper, focusing on official discourse of US administration, is to answer “what’s been the US assessment of Iran following JPOA and how this assessment affects US- Iran strategic competition in the region”. This paper concludes that US assessment of JPOA as a setback for Iran leads to a situation wherein “prevention” from the “paths” of realization of Iran’s unconventional options while intensification of conventional and asymmetric confrontation turns to be a plausible policy. Finally this paper offers the pillars of Iran’s needed strategy to overcome this situation
    Keywords: rationality, Geneva Nuclear Agreement (JPOA), Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Sanction, Islamic Awakening, Arab Spring
  • Fariborz Arghavani Pirsalami, Morteza Esmaeili, Aboza Behzadi Aghaee Page 95
    Practical and theoretical developments in international politics and the following changes in foreign policy of countries have attracted the cross-regional powers. This paper concentrates on Latin America, raising a question about similarities and differences between the Chines and Iranian approaches toward this region which traditionally considered US backyard. By comparing the two approaches, results show that although Tehran and Beijing criticize the ongoing international discipline, China focuses on the economic aspects in her relations toward Latin area, but Iran prioritize political-security attitude in this matter. Assessment of capacities and attractions of Latin America and US tendency to the region and the process of deepening relations of the two countries with this region in terms of Ahmadinejad and Hu are parts of this paper which confirms the main idea.
    Keywords: Latin America, United States of America, Iran, China, the third World
  • Seydreza Mousavinia Page 125
    Theorizing History of Iranian foreign relations can help researchers to understand the weaknesses of Iranian foreign policy toward great powers during the last five centuries. This Article is an attempt to explain the attitudes and common patterns of Iranian foreign relations from Safavieh to Pahlavi's fall in a new theoretical framework which is called Iranian Realism. In fact, this theory is constructed according to the Iranian foreign relations during the last five centuries and it offers pathological perspective to study Iranian foreign relations. Although Iranian Realism borrows some elements from Realism and Neo-Realism, it significantly differs from them. Deterministic influence of an anarchical international system, individualistic approach, non-institutional decision making process, structural authoritarianism, positive and negative balance making trend, permanent security threats and no convergence of interests between Iran and great powers are some of the key elements of Iranian Realism. In fact, Iranian Realism as its name implies, is an Iranian context-based theory and applicable to Iranian foreign relations toward great powers during the last five centuries.
    Keywords: Iranian Realism, Foreign Relations, Balance making Trend, Safavieh, Pahlavi
  • Seyd Amir Niakoee, Ali Asghar Sotodeh Page 153
    Middle East is a region in which conflict and disintegration is much more prevalent than integration and cooperation. Meanwhile, current civil wars in Iraq and Syria have effected regional security complex in the region. The purpose of the this paper is to examine the effects of civil wars in Iraq and Syria on maturity of Middle East security complex. The findings of the paper illustrate that the civil wars in Iraq and Syria have led to the formation of a larger subset including the subset of the Persian Gulf and Aramaea. These conflicts have led to the reinforcement of pattern of conflict between Iran and Sunni regimes of the Persian Gulf especially Saudi Arabia. However, a competition between Sunni regimes of the region has complicated the security complex of Middle East. Moreover, these developments have marginalized the conflicts between Israel and Arabs and have led to an ideological transition into Islamic intra discursive conflict. The methodology of the present paper is descriptive analytical.
    Keywords: Security Complex, Middle East, Persian Gulf, Israel, Social Structure
  • Mojtaba Abdkhodaee*, Zeinab Tabrizi Page 179
    Recent movements in the Middle East, in addition to their diverse influences, have provided a good opportunity for foreign policy of some Arab countries to play a more active role in the region. Recent changes in the Middle East and the stance of governments towards the Islamic movements of the people of the region indicate that the government of Qatar is following a specific role. On the other hand the dual positions of this country towards the issue of Palestine and its concurrency with the mentioned role has raised some questions:“What are the reasons of these dual positions?”
    ”What are the goals of the country’s foreign policy for such duality?”and “What is the relation between the role of Qatar in the issue and the recent movements in the Middle East?”This article attempts to review the factors involved in adopting a dual approach by Qatar in the issue of Palestine after Islamic awakening and the developments in the Arab world. It also suggests that the structural requirements of Qatar, and its dependence to Saudi Arabia and the United States caused this policies in recent developments.on the other hand, this role which returns to the issue of Palestine and Israel's security is in conflict with the culture and social beliefs of the country and has resulted in duality in positions.
    Keywords: Qatar, Palestine, Israel, Palestinian Group, Gaza
  • Asadollah Moradi, Amir Masood Shahramnia Page 201
    This article considering the position of Syria in the regional policies of the Islamic Republic of Iran, trying to answer the question of whether the crisis in Syria will affect Iran's regional security?In response to this question the research hypothesis is that the crisis in Syria due to its geopolitical­ and geostrategic position and its place in the main cycle of resistance can weaken Iran's regional security. The main purpose of this article is to analyze Iran's regional security in the light of the developments in Syria. Methodology of the research is descriptive-analytic, trying to discuss the influences of independent variable. Results of the research show that with continuity of the Syrian crisis, Iran regional security will face different threats such as weakening the axis of resistance, formation ofdiscoursiveconflicts, intensify sectarian and religious tensions, and etc. Theoretical backbone of the research is based on "Copenhagen School" on regional security.
    Keywords: The Middle East Developments, Syria Crisis, Iran's Regional Security, Copenhagen School, Regional Security