فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 14 (بهار 1394)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 14 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدتقی امینی، سید محمد میرمحمدی، حسن قصاع* صفحه 7
    در این مقاله ضمن بررسی نقش شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان در کاهش اثر تحریم های بین المللی بر کشور در حوزه محصولات فناوری بالای الکترونیک و در شاخه تولید دانش و فناوری، نقش آمادگی و هماهنگی زیربنایی ترین عوامل اثرگذار در شرکت های دانش بنیان؛ سرمایه انسانی، سرمایه اطلاعاتی و فناوری و سرمایه سازمانی ارزیابی شد. مسیر پژوهش از درون شرکت ها و از دیدگاه دست اندرکاران، صاحبان، مدیران و پژوهشگران شاغل در این شرکت ها بود. نتایج، درباره تاثیر شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان با کمک آمادگی و هماهنگی عوامل سه گانه فوق در کاهش اثرات تحریم های بین المللی بر کشور در حوزه محصولات فناوری بالای الکترونیک در شاخه جذب و تولید دانش و فناوری از دیدگاه افزایش کمی و کیفی خروجی ها و کاهش هزینه و قیمت تمام شده برای مصرف کننده را اثبات کرد.
    کلیدواژگان: شرکت کوچک و متوسط، توانمندسازی بخش خصوصی، فاوا، کارآفرینی و کاهش اثر تحریم
  • آرمان حیدری، عبدالرحیم دهقانی* صفحه 29
    این مقاله رابطه رسانه ها و سرمایه اجتماعی را به صورت تجربی و با روش پیمایشی در بین جوانان شهر شیراز بررسی کرده است. بر اساس جدول لین، 600 نفر از جوانان شهر شیراز به عنوان نمونه تعیین شدند (روش خوشه ایطبقه ای و تصادفی). سرمایه اجتماعی بر اساس سه مولفه اعتماد اجتماعی تعمیم یافته، اعتماد نهادی (گیدنز) و تصور از افزایش جرم و جنایت (فوکویاما) ارزیابی شد. رسانه ها بر اساس تحلیل عامل اکتشافی، به چهار دسته رسانه های شخصی و فردی، جمعی داخلی، جمعی خارجی و مجازی تقسیم شدند. بر اساس نتایج، همبستگی رسانه های جمعی داخلی با اعتماد اجتماعی و اعتماد نهادی مثبت و معنادار و با تصور از افزایش جرم در جامعه منفی و معکوس بوده است. برعکس، همبستگی رسانه های جمعی خارجی با اعتماد تعمیم یافته و نهادی منفی و با تصور از افزایش جرم در جامعه مثبت بوده است. همبستگی رسانه های شخصی با هیچ یک از ابعاد سرمایه اجتماعی معنادار نبوده و رسانه های مجازی تنها با بعد اعتماد تعمیم یافته همبستگی منفی و معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد تعمیم یافته، اعتماد نهادی، رسانه، سرمایه اجتماعی و تصور افزایش جرم
  • محمد سلیمی*، سید رضاصالحی امیری صفحه 57
    شناخت و ارزیابی دقیق و کمی از وضعیت موجود فرهنگ و برآورد میزان تغییر و تحولات آن، از ضرورت های مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی است که نیازمند الگویی جامع و منطقی از شاخص های فرهنگی است. به جهت پیچیدگی های فرهنگ و نیز بستگی تام موضوع با مبانی نظری، در این مقاله، ابتدا مبانی فلسفی، انسان شناختی و جامعه شناختی و همچنین شاخص های رایج فرهنگی بررسی شده و با استفاده از آرای صاحب نظران این حوزه و مبتنی بر روش نظام گرا، مدلی جامع در سه بخش کلی «امور فرهنگی»، «فعالیت های فرهنگی» و «مقدورات فرهنگی» برای سه سطح توسعه، کلان و خرد طراحی شده است. به دلیل گستردگی این الگو، در این مقاله تنها به تبیین امور فرهنگی به عنوان اصلی ترین بخش فرهنگ بسنده شده و در این خصوص، مولفه های مناسبی برای سطوح توسعه و کلان جامعه و نیز برای سطح خرد - جهت سنجش ویژگی های فرهنگی افراد، خانواده ها و سازمان ها طرح شده است. برای مولفه های یاد شده مصادیقی بارز و قابل ارزیابی از شاخص ها بیان شده است. در آخر نیز با توجه به اقتضائات خاص رسانه ملی، بهرگیری از الگوی مذکور در رسانه بحث شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، رسانه ملی، شاخص های فرهنگی و الگوی مطلوب شاخص های فرهنگی
  • نگین حجازی*، رضا فاضل، فریدون وحیدا صفحه 87

    هدف این مقاله، بررسی تاثیر توسعه اقتصادی ناشی از رشد صنعتی منطقه ویژه اقتصادی پارس بر سبک و کیفیت زندگی بومیان منطقه عسلویه است. نوع پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش و ماهیت، توصیفی تحلیلی است. اطلاعات با استفاده از توزیع پرسشنامه در بین 195 نفر از بومیان منطقه گردآوری شده است. یافته ها نشان داد: حضور صنعت و گسترش سریع توسعه صنعتی در منطقه پیامدهای دوگانه ای داشته است. زیرساخت ها و امکانات زیربنایی نسبت به قبل بهبود یافته، ولی سبب بروز تغییراتی در نگرش های فرهنگی و شیوه معیشتی نشده است. از بین رفتن کشاورزی بومیان و نیز محدود شدن صیادی و تمایل بومیان به کارهای خدماتی باعث شده شغل های سنتی در جامعه بومی به خطر بیفتد، در این تحقیق از 4 شاخصی که برای بررسی تاثیر توسعه اقتصادی بر بومیان منطقه در نظر گرفته شده، «ایجاد راه های ارتباطی» بیشترین تاثیرگذاری را در منطقه و سبک زندگی داشته است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، منطقه ویژه اقتصادی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و عسلویه
  • عباس علیپور، مژگان بایندور نصرالله بگلو* صفحه 115
    توسعه گردشگری شهری آثار مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی به دنبال دارد، ایجاد تعادل در این زمینه- به گونه ای که آثار مثبت بیش از آثار منفی باشد- نیازمند اتخاذ سیاست های مدیریتی و راهبردی قوی است. بنابراین پایداری در گردشگری شهری، مستلزم توجه نظام مند به ابعاد فنی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، تاریخی و زیست محیطی است. با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، مقاله حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و در زمره تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه گردشگران ورودی به شهرستان بجنورد بوده اند. با استفاده از جدول مورگان، 384 نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب و مورد مصاحبه و پرسش قرار گرفتند. همچنین از آزمون های آماری، نظیر آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون تی برای بررسی فرضیه ها استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که به علت ضعف های مدیریت شهری، عدم یکپارچگی مدیریت در بهره برداری پایدار از جاذبه ها، کمبود امکانات، عدم دسترسی و اطلاع رسانی، عدم همکاری و هماهنگی نهادهای گوناگون شهری در تامین بهداشت و نظافت شهر و مشکلات مربوط به برنامه ریزی، بخش گردشگری نه تنها از توسعه پایداری فاصله گرفته، بلکه روندی منفی را طی می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت، توسعه پایدار، گردشگری، گردشگری شهری و بجنورد
  • ایرج قاسمی*، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد صفحه 137
    این مقاله به دنبال شناسایی انواع مخاطرات و راهکارهای اندیشیده شده برای مقابله و نحوه مدیریت مخاطره توسط ساکنان بافت فرسوده شهر تهران به عنوان کنشگران عادی این محلات است. با انتخاب 622 خانوار در 37 محله از محله های دارای بافت فرسوده شهر تهران به روش پیمایش میدانی و با ابزار پرسشنامه به صورت حضوری اطلاعات جمع آوری شده است. یافته ها نشان داد: مخاطره های انسان ساخت در بافت فرسوده به شکل تبعیض آمیزی در شهر نمود یافته است؛ ساکنان کمتر باسواد، مسن تر و کم درآمد بافت فرسوده، فرصت کمتری برای شناسایی مخاطره داشته و در صورت شناسایی مخاطره، توان مدیریت خطرات بالقوه آن را ندارند. اصلی ترین مخاطره ها از دید ساکنان، مخاطره از تنهایی، بی هویتی و عدم دسترسی به خدمات مدرن است. پاسخگویان سه دسته اصلی از راهکارها را برای کاهش مخاطره مد نظر دارند، اما با سکونت در محله، در واقع، مدیریت فرد در حد سازش تقلیل یافته است. سابقه سکونت، سن، سواد و درآمد مهم ترین عوامل در تعیین راهکار و مدیریت مخاطره از سوی ساکنان بوده است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، مخاطره، مدیریت مخاطره، تهران و پیامد مدرنیته
  • سید مرتضی نوعی باغبان، سید علیرضا آقاحسینی*، سیدجواد امام جمعه زاده صفحه 163
    ایجاد انسجام ملی به عنوان یکی از ابعاد اصلی همبستگی اجتماعی، از جمله دغدغه های جدی کشورهای مستقل بوده و از مهم ترین فواید آن، برقراری امنیت ملی است که ارتباط عمیقی با چگونگی پیوند مردم با یکدیگر و مردم با حاکمیت، در قالب انسجام سازی درون یک کشور دارد. امروزه بازشناسی و بازسازی عوامل کانونی مولفه های پویا و پایدار «انسجام ملی»، یک ضرورت علمی و الزام پژوهشی است. در این راستا، یکی از عوامل تاثیر گذار بر انسجام ملی در ایران، میزان دینداری موجود در شهروندان جامعه است. این مقاله تلاش دارد ارتباط نظری بین دو مفهوم انسجام ملی و دینداری را در بین شهروندان شهر مشهد، واکاوی کند. پژوهش حاضر با تقسیم دینداری به دو نوع درونی و بیرونی و با استفاده از روش پیمایشی، نشان می دهدکه افزایش دینداری درونی باعث افزایش میزان انسجام ملی شهروندان می شود، این در حالی است که دینداری بیرونی رابطه معناداری با انسجام ملی ندارد.
    کلیدواژگان: دینداری، انسجام فرهنگی، انسجام تاریخی، انسجام سیاسی و انسجام جغرافیایی
  • سوده مقصودی*، سمیرا تندولی صفحه 185
    هدف اصلی این مقاله، بررسی میزان اعتیاد اینترنتی در میان دختران دبیرستانی شهر کرمان است. از مجموع دانش آموزان دختر دبیرستانی این شهر (11307)، 205 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. این تحقیق به روش پیمایشی انجام گرفته و جهت آزمون فرضیات، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. بر اساس نتایج، 7/ 67 درصد افراد از اعتیاد اینترنتی قابل توجه و 4/4 درصد از اعتیاد اینترنتی کم دارند. همچنین میان اعتیاد اینترنتی و متغیرهای افسردگی، احساس هیجان خواهی، بحران هویت، دلبستگی به خانواده، مشارکت در خانواده، کنترل والدین، انزوای اجتماعی و عدم پایبندی به ارزش های اخلاقی رابطه معناداری وجود دارد. میان اعتیاد اینترنتی با متغیرهای درون گرایی، پایگاه اجتماعی اقتصادی، سن و وضعیت تحصیلی رابطه ای مشاهده نشد. نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره نشان داد: متغیرهای عدم پایبندی به ارزش های اخلاقی، افسردگی، پایگاه اجتماعی و اقتصادی، انزوای اجتماعی و دلبستگی به خانواده می توانند 31 درصد اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کنند. کنترل بیش از حد والدین بیشترین تاثیر و متغیر بحران هویت کمترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنتی، کنترل والدین، افسردگی، بحران هویت و هیجان خواهی
  • مجید کفاشی* صفحه 213
    هدف این مقاله، شناخت ابعاد دینداری و تاثیر آن بر سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی و دستیابی به یک الگوی نظری تحلیلی است که با استفاده از دیدگاه کییز، گلاک و استارک، عوامل مهم و اثر گذار مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار سنجش، پرسشنامه پنج گزینه ای مبتنی بر مقیاس لیکرت است. نمونه مورد مطالعه، 1000 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن در سال1391 هستند که با روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم به تفکیک دانشکده و با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای مدلسازی، از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج الگوی معادلات ساختاری حکایت از رابطه بین متغیر مستقل و متغیر وابسته دارد. با توجه به شاخص های الگو می توان استدلال کرد که مدل ارائه شده از برازش خوبی برخوردار بوده و انطباق مطلوبی بین مدل به تصویر درآمده و یا مدل ساختاری شده با داده های تجربی فراهم شده است. بر اساس مدل، بیشترین اثر مستقیم را می توان با عنوان اثر مستقیم دینداری اعتقادی در مولفه دینداری بر متغیر انسجام اجتماعی در مولفه سلامت اجتماعی بیان کرد.
    کلیدواژگان: دینداری، سلامت اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی و مدلسازی معادلات ساختاری
|
  • Mohammad Taghi Amini, Seyed Mohammad MirMohammadi, Hasan Ghassa* Page 7
    In this article the role of knowledge-based or technological SMEs (TSMEs) on international sanctions effects in the area of high technology electronic products and equipment is studied, with a focus on learning and growth perspective, the preparation and coordination of the foundational factors in the knowledge-based companies as preparation and coordination in the human resources, information and technology resources and organizational, customer and market resources, were evaluated. Research direction was within the companies, and the views of stakeholders, owners, managers and researchers working in the companies. Over 220 questionnaires distributed electronically among 60 companies as a statistical sample and answers were collected, and it was sufficient enough. The results of data analysis, strongly confirmed hypothesis proposed about the impact of knowledge based SMEs on international sanctions effects over the country in the field of high technology electronic products with preparation and coordination these triple factors in both absorption and production of knowledge and technology from the point of view of increasing the quality and quantity of outputs and reduce the cost for the consumers. The main advantages in the field of electronics are that had very good popular luck, and is considered the most technical and important field. In addition, small businesses in this field, even in high-tech, do not require long-term and/or large scale investment. Small or large self-concept caused by lack or failure of proper evaluation and coordination of these three dimensions about corporate and projects are the main causes of project failure or lack of action to admit a high technological electronic project. However the potential in all aspects of the industry in Iran is available, but it is not properly managed. Finally, suggestions for improvement in terms of being close to the ideal situation and for future researches are provided.
    Keywords: small, medium sized enterprises, empowerment of the private sector, ICT, entrepreneurship, sanctions effect reduction
  • Arman Heydari, Abdolrahim Dehghani* Page 29
    The present study empirically has explored the relationship between media and social capital, through a survey among young people in Shiraz city. 600 young people from the city of Shiraz were determined as sample by stratified cluster sampling method. Social capital was evaluated based on three components of generalized social trust, institutional trust and the impression of increase in crime. Based on research results, solidarity of the inner mass media, with social trust and positive and meaningful institutional trust with the imagination of increase of crime in society has been negative. In contrast, the correlation of foreign mass media has been positive with negative abstract trust and generalized trust with the imagination of crime increasing in the community. Personal media’s correlation with none of the dimensions of social capital the media was not significant and virtual media only with generalized trust has negative correlation and significant.
    Keywords: institutional trust, generalized trust, media, social capital, imagination of crime increasing
  • Mohammad Salimi*, Seyed Reza Salehi Amiri Page 57
    Regarding the complexity of culture and full dependence of this subject on theoretical basis, in the referred research, firstly Islamic philosophical, anthropological and sociological fundamentals as well as current cultural indices are exhausted and by using the systematic method as well as analyzing the view points of experts, a comprehensive model is planned which consist of three general sections of "cultural affairs", "cultural activities" and "cultural facilities" as well as three levels of development (transnational), macro and micro. Due to expansion of the model, in this paper after explanation the introductions and necessary fundamentals, we only represented the cultural affairs as the mean section of culture and introduced appropriate appurtenances for development and macro levels of society and also micro level for measuring cultural characters about three prominent elements of individuals, families and organizations. Finally concerning the special circumstances of the national media, we have discussed about applying this model in national media.
    Keywords: culture, national media, cultural indices, desirable model of cultural indices
  • Negin Hejazi*, Reza Fazel, Fereydon Vahida Page 87

    The present study deals with impact of economic development resulted from industrial growth in Pars Special Economic Zone on material and immaterial native’s lifestyle in Asaluyeh. The method is quantitative and information was collected by distributing questionnaires among natives (including 21 villages and 2 cities) in 195 samples. Research findings showed that the rapid expansion of industry and industrial development in the area have been characterized with double impact. Infrastructure and infrastructure facilities have been improved than before but not caused changes in cultural attitudes and livelihood methods. The disappearance of local agriculture and fishing and natives tendency to service compromised traditional jobs in local community, in this study, the 4 indicators for development of the local economy, 1 for (connection roads), accounted for the greatest impact on the region and lifestyle. At the same time, increased household income, education level is due to higher economic growth but not influenced life quality and traditional values still exist in society.

    Keywords: quality of life, special economic zone, social development, economic development, Asaluyeh
  • Abas Alipour, Mojgan Bayandor* Page 115
    Urban tourism development has positive and negative economic, social, cultural and environmental effects. Therefore, sustainable urban tourism requires systematic attention to the technical, cultural, political, economic, historical, and ecologicalenvironmental aspects. The present research is of an analytical-descriptive view and is categorized as an applied research project. The sampling has been done from the population of all the tourists destined to Bojnourd. Applying the Morgan table, a sample 386 people using a simple random sampling method were selected and interviewed. In addition, statistical tests such as the Spearman correlation test-t testwereused to evaluate the hypothesis. The results indicated that the poor urban management. The results indicate that the poor urban management, lack of integrity in the management of stable operation of attractions, lack of facilities, lack of access to information, lack of cooperation and coordination with various municipal agencies in maintaining the city hygiene and the problems related to planning and sustainable development of the tourism sector has not only distanced itself from sustainable development, but also is following a negative trend.
    Keywords: management, sustainable development, tourism, urban tourism, Bojnurd
  • Iraj Ghasemi*, Ahmad Pourahmad, Hosein Hataminejad Page 137
    This paper seeks to identify the types of risks and mitigation strategies to deal with them and tries to find out how to manage risk by residents as ordinary actors of deteriorated areas. 622 households in 37 districts of Tehran's neighborhoods who live in deteriorated fabric areas were selected as a sample and the data were collected with field survey method by using questionnaire. Results showed that manmade risks have been appeared discriminatory in deteriorated areas. It also showed that, less educated, older and low-income residents have fewer opportunities for risk identification and if the risks detected by them, they have not ability to manage them. From the perspective of residents, the main risks are; own risk, less identity risk and not access to modern services. The respondents provided three methods to overcome to these problems. In fact by living in the same districts, the management of residents remains in acceptance level. Residents duration, age, level of education and income are important factors in determining resolution and management of risk by residents.
    Keywords: deteriorated area, risk, risk management, Tehran, consequences of modernity
  • Seyed Morteza Noie Baghban, Alireza Aghahossieni*, Seyed Javad Emamjomezade Page 163
    The development of national integrity as one of the most significant aspects of social solidarity has been the main concern of the independent countries. The most dominant outcome would be national security establishment which is in deep relation with public interactions as well as people-government relation. The internal and external developments have become transformative in a way that the necessity and urgency for achieving the integrative elements and items is undeniable. Therefore, recognition and reconstruction of dynamic and sustainable centric components of "national cohesion" are an academic necessity and require research. In this regards, one of the affecting factors the Iranian national integrity, religious attitudes and insights of the public. This paper attempts to communicate and analyze the theoretical concept among the national integrity and religiosity of Mashhad citizens. This study by dividing the religiosity into two categories, internal and external, and by the means of survey methods, presented that the augmentation of internal religiosity had a positive impact on the national solidarity of the citizens. The external religiosity had no meaningful interaction with the national solidarity.
    Keywords: religiosity, cultural integrity, historical integrity, political integrity, geographical integrity
  • Soodeh Maghsoodi*, Samira Tonadvoli Page 185
    The main target of this paper is to verify the level of the so-called internet addiction amongst the high school girls in Kerman. Total number of high school girl students in this city is 1307, amongst whom 205 were selected by systematic random sampling method. This research was conducted with social survey method, the research technique was questionnaire, and Pearson Correlation Test was used to test the theories. Based on the research outcomes, 67.7 percent showed high level and 4.4 percent a low level of internet addiction. the research findings demonstrates ameaningful correlation between internet addiction and variables of depression, sensation seeking, identity crisis, dependency on family, family involvement, parental control, social isolation, and lack of sticking to moral values. No relation was found between internet addiction and variables of introversion, economic social status, age and educational status. Results produced by multivariable regression showed that variables including lack of sticking to moral values, depression, social and economic status, social isolation and dependency on family can predict addiction to the internet.
    Keywords: internet addiction, parental control, depression, identity crisis, sensation seeking
  • Majid Kafashi* Page 213
    In this article, recognizing its impact on the health, social, religious and Islamic Azad University is to develop an analytical model. Using the Keyes view of Gluck and Stark studied factors influencing. The present study is asking whether a selfmade model to explain the relationship between the independent variable and the dependent variable fit. The analysis of the subject has been discussed. Research method of this research is survey method and questionnaire, designed in keeping with five options and Likert scale, has been applied as measurement instrument. Content validity of measurement instrument, regarding Content Validity Ratio, for social Actualization is 0.85 and Kaiser Meyer Olkin is 0.92. The samples under study are 1000 students of Islamic Azad University of Roudehen branch which through classified methods based on the volume and universities are selected. Lisrel software is used for modeling. Structural equation model results indicate the relationship between the independent variable and the dependent variable. Given the parameters of the model can be argued that the proposed model is superior fit. The results suggest that religious faith on effective social cohesion.
    Keywords: religiosity, social health, Islamic Azad University, modeling