فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 17 (زمستان 1394)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 17 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نجات امیری، اصحاب حبیب زاده صفحه 7
    مقاله حاضر با هدف تحلیل وضعیت شبکه های اجتماعی مجازی با تاکید بر مدل swot انجام شده است. این پژوهش کیفی بوده و با استفاده از طراحی پرسشنامه دلفی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارشناسان علوم ارتباطات و کارشناسان نظم و امنیت بوده که 20 نفر به صورت هدفمند، به عنوان نمونه، جهت توزیع پرسشنامه دلفی انتخاب شدند، سپس پرسشنامه جمع آوری شده و شاخص های محیط بیرونی شبکه های اجتماعی مجازی (تهدیدها و فرصت ها) و محیط داخلی (نقاط ضعف و قوت) با استفاده از تکنیک swot مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد: تهدیدات شبکه های اجتماعی مجازی از بعد عوامل خارجی بیشتر در حوزه های امنیتی و بین المللی و از بعد عوامل داخلی، شامل نقاط ضعف و قوت کاربران و سازمان ها در حوزه های فرهنگی و اجتماعی و امنیتی است. در مرحله پیشگیری از تهدیدات شبکه های اجتماعی، راهبرد انتخابی باید حالت تهاجمی داشته باشد، همچنین بهتر است در مرحله تعاملی راهبرد تدافعی اتخاذ گردد. در مرحله بهبود وضعیت، باید کاربران و سازمان های مدنی از قوت ها استفاده کرده و تهدیدات را مرتفع سازند.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی، فضای مجازی و swot
  • محمد سعید ذکایی، محمدحسین حسنی صفحه 37
    رشد روزافزون کاربران رسانه های اجتماعی، گذار از مخاطب شناسی و توجه به کاربر شناسی را حائز اهمیت ویژه ای نموده است. از این رو مقاله حاضر به منظور شناخت تفاوت مفهوم مخاطب با کاربر، انگیزه شناسی و گونه شناسی کاربران ایرانی رسانه های اجتماعی انجام شد. بدین منظور، در یک رویکرد تلفیقی، ابتدا مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 30 نفر از دانشجویان پرمصرف رسانه های اجتماعی و سپس پیمایشی با حجم 360 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران انجام شد. یافته های تجربی بیانگر آن است که مهم ترین اهداف و انگیزه های کاربران در استفاده از رسانه های اجتماعی عبارت است از: سرگرمی و گذران وقت، کسب اطلاعات و اخبار، حفظ روابط با دوستان فعلی و یافتن دوستان قدیمی. در حالی که سرگرمی و گذران وقت هدف مشترک برای کاربران مرد و زن است، زنان انگیزه ها و اهداف اجتماعی و احساسی تری در استفاده از رسانه های اجتماعی دارند. همچنین نتایج نشان داد که کاربران ایرانی را می توان به هشت دسته نویسنده، هنردوست، علم دوست، دانلودگر، خبرخوان، وب گرد، گفت وگوگر و بازیگر تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، کاربرشناسی، گونه شناسی، انگیزه ها و اهداف و فردگرایی شبکه ای
  • صمد رسول زاده اقدم، سیداحمد میرمحمدتبار، سیمین افشار، صمد عدلی پور صفحه 65
    مقاله حاضر، رابطه حضور و تعامل در رسانه های اجتماعی را با ارزش های جوانان مورد مطالعه قرار می دهد. پرسش اصلی این است که استفاده از رسانه های اجتماعی چه تاثیری بر پایبندی جوانان به ارزش ها دارد. این مقاله به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس و بهره گیری از پرسشنامه اینترنتی محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کاربران جوان رسانه های اجتماعی در پنج شهر اصفهان، تهران، تبریز، مشهد و ساری در سال 1393 تشکیل می دهند و حجم نمونه برابر با 2100 نفر است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت در رسانه های اجتماعی، میزان استفاده از رسانه های اجتماعی، نوع استفاده و واقعی تلقی کردن محتوای مطالب ارائه شده در رسانه های اجتماعی و پایبندی جوانان به ارزش های خانوادگی، دینی و اجتماعی و فرهنگی رابطه معنادار معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ارزش های خانوادگی، ارزش های دینی و ارزش های اجتماعی و فرهنگی
  • مستوره عزت زاده، علی ربیعی، علی اکبر فرهنگی، محمد سلطانی فر صفحه 95
    این مقاله با هدف شناسایی و رتبه بندی میزان موفقیت شبکه های اجتماعی در ایفای نقش آموزشی آنها از نظر نخبگان رسانه انجام شده است، روش پژوهش این مقاله ترکیبی (پرسشنامه کارت کیو و تحلیل عاملی) است. گویه های ایفای نقش آموزشی شبکه های اجتماعی از طریق از گروه کانون شناسایی شد، به جهت تنوع و تعدد شبکه های اجتماعی دو نمونه پرکاربر داخلی و دو نمونه پرکاربر خارجی مطابق گروه کانونی انتخاب شد و سپس توسط نخبگان رسانه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد: نقش آموزشی شبکه های اجتماعی در مقایسه با چهار نقش دیگر در رتبه آخر قرار دارد. از طرفی بررسی نقش های آموزشی نشان داد که بالاترین رتبه، به ایجاد تبادل معلومات عمومی کاربران با یکدیگر در شبکه های اجتماعی و در پایین ترین رتبه، آموزش های تخصصی اقشار گوناگون در شبکه های اجتماعی رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، نقش های آموزشی رسانه و شبکه های آموزشی تخصصی
  • شهرود امیرانتخابی، سید رضاصالحی امیری، محمد سلطانی فر، علی اکبر رضایی صفحه 113
    مقاله حاضر با هدف بررسی وضعیت موجود سیاست گذاری فرهنگی رسانه ها در ایران و ارائه الگوی مفهومی انجام گرفته، از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده ها، کمی و از نظر نحوه اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی است. 30 نفر از اعضای هیئت علمی برجسته دانشگاه ها در رشته های علوم ارتباطات، مدیریت فرهنگی و علوم سیاسی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پس از مرور کتابخانه ای و اینترنتی پیشینه، فهرستی از نقاط ضعف، قوت، تهدیدها و فرصت ها تهیه و پرسشنامه اول تحقیق تدوین شد تا وضعیت موجود مورد ارزیابی قرار گیرد. پرسشنامه دوم به منظور تعیین درجه تناسب الگوی پیشنهادی توسط حجم نمونه تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از میانگین وزنی و آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج نشان داد: اصول سیاست گذاری فرهنگی رسانه ها، چارچوب نظری، نقاط ضعف، نقاط قوت، فرصت ها و تهدید های سیاست گذاری فرهنگی رسانه ها و نیز فرایند اجرایی و راهبردها مورد تایید صاحبنظران قرار گرفته است. درجه تناسب مدل 153/4 از 5 بوده و با 95 درصد اطمینان مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رسانه، سیاست گذاری فرهنگی، مدیریت فرهنگی و الگوی مفهومی
  • سوده مقصودی، ثریا پورنصیری صفحه 131
    استفاده روزافزون از تلفن همراه، با توجه به امکاناتی که خدمات آن در اختیار می گذارد، ارتباطات بین فردی جامعه کنونی را دگرگون کرده است. سهولت، ارزانی، امکان ارسال پیام گروهی به تعداد زیادی مخاطب و تسهیل روابط بین دو جنس از جمله کارکردهای این ابزار ارتباطی نوین است. مقاله حاضر به تحلیل محتوای، 2975 پیامک موجود در جعبه دریافتی و ارسالی، پیامک های ذخیره شده در پیش نویس ها و اطلاعات دیگری در خصوص سایر امکانات تلفن همراه - که از دانشجویان دانشگاه های سطح شهر آستارا و تالش گردآوری شده- می پردازد. برای تحلیل داده ها از آزمون معناداری خی دو استفاده شد. یافته ها نشان داد: بین جنسیت فرستنده و گیرنده و ساختار پیامک ها، محتوای پیامک ها با زمان دریافت و ارسال آنها، جنسیت فرستنده و گیرنده پیامک ها با نسبت افراد و همچنین جنسیت فرستنده و گیرنده با زمان دریافت و ارسال پیامک ها رابطه معناداری وجود دارد. همچنین دانشجویان از پیش نویس گوشی های خود به عنوان یک دفترچه یادداشت بهره می برند.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، پیامک، تحلیل محتوا، آستارا و تالش
  • سعیده امینی صفحه 159
    مقاله حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که الگوی رای دهی مشارکت انتخاباتی ایران در قالب گرایش سیاسی (اصلاح طلبی و اصول گرایی) چگونه است و چه استان هایی گرایش به اصلاح طلبی و کدام یک تمایل به اصول گرایی دارند. در این مقاله از روش تحلیل ثانویه استفاده شده و مطالعه ای اکتشافی پیرامون آمارهای مشارکت انتخاباتی بر پایه مشارکت بین دوره ای و درون دوره ای از دوره هفتم تا یازدهم ریاست جمهوری صورت گرفته تا در پرتو آن چیستی واقعیت سیاسی جامعه ایران از منظر مشارکت انتخاباتی مشخص گردد. یافته های حاصل از کندوکاو های آماری آرا نشان می دهد: در مجموع از بین استان های کشور، استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، فارس، یزد، بوشهر و هرمزگان استان های اصلاح طلب و استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، زنجان، سمنان، قم، قزوین، کهگیلویه و بویر احمد، مرکزی، همدان و خراسان استان های اصول گرا هستند و تهران، گیلان و کرمان دارای تمایل بیشتر به اصلاح طلبی و لرستان، خوزستان و مازندران متمایل به اصول گرایی هستند.
    کلیدواژگان: مشارکت انتخاباتی، جغرافیای انتخابات، الگوی رای دهی، اصلاح طلبی و اصول گرایی
  • آرش نصراصفهانی، اسماعیل غلامی پور، اسماعیل شیرعلی صفحه 181
    گسترش شرکت های هرمی در دهه 1380 یکی از پدیده های اجتماعی جالب توجه در ایران بوده است. هدف این مقاله، شناسایی علل تداوم و گسترش فعالیت این شرکت ها بر اساس بررسی تجربه فعالان شرکت کوئست در ایران در یک پژوهش کیفی است. اطلاعات این تحقیق از مصاحبه های عمیق با 31 نفر از فعالان کوئست و همچنین تحلیل محتوای کتاب ها و فیلم های پرکاربرد در مباحث آموزشی کوئست به دست آمده است. نتایج نشان می دهد: تغییر نگرش افراد به موفقیت، شغل و درآمد، یکی از عوامل مهم در تداوم فعالیت اعضا بوده است. همچنین علاوه بر ساختار سلسله مراتبی کوئست که روابط افراد را در مجموعه ها تنظیم می کرده، مجموعه باورهای مشروعیت بخش قدرتمند در قالب فعالیت های جمعی و گروهی، انگیزه و انرژی لازم برای فعالیت اعضا را به وجود می آورده است.
    کلیدواژگان: شرکت های هرمی، تغییر ارزشی، آسیب های اجتماعی، سازمان های مردم نهاد و فرهنگ کارآفرینی
  • سوره شاهعلی زاده، شهناز هاشمی صفحه 205
    مقاله حاضر به بررسی میزان شناخت کارشناسان فرهنگی از اهداف فرهنگی سند چشم انداز و رابطه آن با احتمال تحقق اهداف مذکور پرداخته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. داده های حاصل، پس از روایی و پایایی سنجی، با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. رابطه بین آگاهی از ابعاد مختلف الزامات فرهنگی سند چشم انداز و احتمال تحقق سند از طریق آزمون همبستگی پیرسون بررسی شد. نتیجه نشان داد: همه ابعاد طرح با احتمال تحقق اهداف فرهنگی سند رابطه مستقیم و معناداری دارند. متغیرهای مستقل 36 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین کرد. متغیرهای ایجاد باور، خواسته ها و مطالبات عمومی و هم راستاسازی منافع فردی و التزام مسئولان و ارکان حکومت نسبت به پاسخگویی باقی ماندند و بقیه به علت عدم تاثیر معنادار از مدل رگرسیون خارج شدند. متغیر ایجاد باور بیش از بقیه بر متغیر وابسته احتمال تحقق اهداف تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: کارشناسان فرهنگی، سند چشم انداز 1404، اهداف فرهنگی و ایجاد باور
|
  • Nejat Amiri, Ashab Habibzade Page 7
    This article's goal is analysis the status of virtual social networks with focus on swot. This qualitative study was conducted using the Delphi questionnaire. The study's statistical society is consisted of all scientists and communications experts, 20 people the sample to distribute Delphi questionnaire. The questionnaire and factors of outside (threats or opportunities) and inside (weakness & strenghts) social networks and environment Internal are analyzed by swot. the study shows that virtual social networking threats from the external factors in the field of international security and the internal factors, including the strengths and weaknesses users and organizations in the field of cultural, social and qualitative security show: stage prevention of social networking threats, selective approach should be aggressive, because strengths and opportunities is provided in this case, users and authorities should opportunities and their strengths in a their growth, it is an interactive process, strategy defensive weaknesses (the authorities and users) and threats through social networks, the improvement stage, users and civil society organizations have strengths use and resolve threats.
    Keywords: Internet, social networks, virtual space, swot
  • Mohammad Saeed Zokaei, Mohammad Hosein Hasani Page 37
    The rapid growth of social media users underlines the necessity of transition from audience studies to userology. Hence, this study aimed to determine the difference between the audience and user and to provide typology of social media users. To this end a mixed methods design developed using semi-structured interviews with 30 students and the survey with a sample of 360 students of Tehran University. Experimental results showed that the goals and motivations of users in the use of social media is to entertain and spend time, get news and information, maintaining relations with current friends and find old friends. While entertaining and spending time are common goals of male and female users, women have more social and emotional motives in using social media. The results also showed that the Iranian users became categorized in eight groups: art-lovers, science-lovers, downloader, news reader, web tourists, negotiators and players. According to theoretical results the audience has been changed from a relatively "static concept to a dynamic one and audience studies has had three main paradigm changes: Change from passive audience to active audience active and from active audience to interactive user.
    Keywords: social media, user typology, audience, motives, goals, networked individualism
  • S. Rasoulzadeh Aghdam, S.A. Mir Mohammad Tabar, S. Afshar, S. Adlipour Page 65
    The present article is to investigate the relationship of the presence and transaction in social media with the youth’s values. The main question is that: what effects the use of social media has on the youth’s commitment to values? This article was conducted using as survey research and employing voluntary and convenience sampling and also an internet-based, researcher-made questionnaire. The population of the study included young users of social media in five cities of Isfahan, Tehran, Tabriz, Mashhad, and Sari in 2014. The sample size consisted of 2100 individuals. The findings of the present study indicate that there is reverse and significant correlation of the membership duration in social media, the degree of using social media, the type of using, and considering real the content of texts and contents presented in social media with the youth’s commitment to family, religious, and socio-cultural values.
    Keywords: social media, family values, religious values, socio, cultural values
  • Masture Ezatzade, Ali Rabiee, Ali Akbar Farhangi, Mohammad Soltanifar Page 95
    The article's goal is identifying and ranking of the social networks success in their educational role in terms of the media elites. The research method is a combination (Q card questionnaire and factor analysis). Statements items (the number 9 items) the role educational of social networks were identified through the focus group. Due to the diversity and multiplicity of social networking two full specimen's internal users and two full specimen's external users was selected. The results of the factor analysis results by the Friedman test were ranked. It became clear in terms of the media elites; the role of educational social networks in comparison with four other roles is in the last place. On the other hand in the survey results showed that the highest level role of the educational, the exchange of general knowledge to create users with each other on the social network, and at the lowest level, specialized training various groups in the social network were ranked.
    Keywords: social networks, educational roles of media, educational networks
  • Shahrud Amir Entekhabi, S. Reza Salehi Amiri, Mohammad Soltanifar, A.A.Rezaee Page 113
    The goal of this article is presenting a model for media's cultural policy-making in Iran in order to design a model. This research is applied (goal), quantitative (data) and descriptive; survey (performing). 30 important faculty members of universities are selected as a sample. First questionnaire is made on the basis of reviewing the history of media's cultural policy-making in Iran and the world and making a list of strength, weakness, threats and opportunities in order to assessment of the current situation. The second questionnaire is made in order to determining suitability of proposed model. Weighted mean and one sample t-test are used to analyzing the data. Results show that: media's cultural policy-making principles, theoretical framework, weaknesses, strengths, opportunities, threats, performance process and strategies are accepted by the experts. The model's suitability degree is 4.153 from 5 and the extracted model is confirmed by 95 % of trust.
    Keywords: media, cultural policy, making, cultural management, model
  • Soode Maghsudi, Soraya Purnasiri Page 131
    The increasing use of mobile phone, considering the facilities that are available to service it, has changed interpersonal relationships in the contemporary society. The functions of this modern communication tool include easiness, inexpensiveness, power of sending a same message to a lot of people and facilitations of relations between the sexes. In the present article, the content of the 2975 SMS in inbox and outbox text messages and other data stored in the drafts on any other phone tools collected from the phones of the students of the Astara and Talesh universities are analyzed. We used Chi-Square significance test for data analyzing. The results showed that there is a significant relationship between gender of SMS sender and receiver of SMS with the structure of SMS, content of SMS with time receiving and sending, the SMS sender and receiver gender with the time of Sending and receiving SMS. Students also take benefit from the phone draft as a notepad .
    Keywords: mobile phone, Short Message System (SMS), content analysis, Astara, Talesh
  • Saeedeh Amini Page 159
    This article seeks to deal with the political orientations (reformist & conservative) of different provinces. In other words, we try to answer this question; which provinces tend to reformism and which of them tend to conservatism. In this article a secondary data analysis was used and political orientations of provinces were determined based on the results of the seventh to the eleventh presidential elections and other elections during this period. Study of provincial participation showed that East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardabil, Ilam, Sistan and Baluchestan, Kordestan, Kermanshah, Golestan, Fars, Yazd, Bushehr and Hormozgan are reformist. Isfahan, Chaharmahal and Bakhtiari, Zanjan, Semnan, Qom, Qazvin, Kohkilooyeh and Boyerahmad, Markazi, Hamedan and Khorasan are conservative. Tehran, Gilan and Kerman are reformist-inclined (tend to reformism) and Lorestan, Khuzestan and Mazandaran are conservative-inclined (tend to conservatism) provinces.
    Keywords: electoral participation, voting, electoral geography, reformism, conservatism
  • Arash Nasr Esfahani, Esmaeel Gholamipour, Esmaeel Shirali Page 181
    One of most important social issues during 2001-2010 was the development of pyramid scheme companies. Despite Official denouncement of these actives and negative public attitude, these companies were rapidly growing all over the country. The aim of this study was to identify the causes of the continuation and expansion of activities of these companies based on Quest members experiences. Data was gathered through in-depth interviews with 31 Quest members and content analysis of educational material used in this network. The results showed that the participants attitude toward success, jobs and income, was an important factor in the continuation of the activities. In addition to the hierarchical structure of the relationships in the network, a powerful ideology was active to maintain motivation and energy of the members.
    Keywords: pyramid scheme companies, value change, NGOs, entrepreneurship culture
  • Sooreh Shahalizadeh, Shahnaz Hashemi Page 205
    This article was developed in line with the growth of cultural objectives, while emphasizing the cultural authenticity of the country and according to cultural experts and media sympathetic done. This article is a collection of tools to respond to the questionnaire provided and regulated. The reliability and validity of the questionnaire survey among members of the divided samples were analyzed using spss. Results showed that there is a direct relationship between all aspects of the research with the probability to achieve vision goals. Results of regression analysis showed that independent variables explained 36 percent of variance in the dependent variable. Belief Creation variables, desires and demands of the public and paralization of individual interests and commitment to meet government officials and pillars remained. Lack of significant effect of regression models was excluded. Belief creation variable has more effect on independent variable, goal achievement.
    Keywords: cultural experts, Vision 1404, cultural purposes, belief creation