فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 22 (بهار 1396)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 22 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدسعید ذکایی، محمدحسین حسنی* صفحات 7-25
    نگاه اجمالی به پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیرات شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی جوانان، نشان دهنده نتایج متفاوت و در برخی موارد متناقض آنهاست که شناخت دلایل آن عمدتا از طریق فراتحلیل مسیر است. بدین منظور، پس از پالایش اولیه مقالات، شانزده مقاله علمی پژوهشی مرتبط به موضوع از طریق پایگاه اطلاعات علمی مگیران انتخاب و بر اساس معیار های مختلف، در سه سطح نظری، روش شناختی و نتیجه شناختی فراتحلیل شدند. تصویر کلی به دست آمده از فراتحلیل نشان داد که پژوهش های انجام شده به رغم داشتن نقاط قوت، متاثر از نقاط ضعف نظری و روش شناختی هستند که می تواند توضیحی بر تفاوت ها و تناقض های موجود در نتایج به دست آمده از این پژوهش ها باشد. پراکندگی و عدم انسجام در شاخص سازی سبک زندگی، تلقی متفاوت از مفهوم شبکه های اجتماعی مجازی، پس افتادگی روش شناسی نسبت به چهارچوب های نظری، کم توجهی به اعتبار ابزار، تعمیم نتایج به رغم استفاده از روش های نمونه گیری غیر احتمالی، ارزیابی تاثیر شبکه های اجتماعی به روش ذهنی و عدم آزمون فرضیه ها به تفکیک شاخص ها، از جمله نقاط ضعف قابل مشاهده در پژوهش های انجام شده هستند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، سبک زندگی، جوانان، فراتحلیل و روش شناسی
  • حمید عبداللهیان، زهرا سهرابی * صفحات 27-47
    این مقاله به دنبال تحلیل نتایج مربوط به مطالعه انتقادی چگونگی دریافت زنان کرد ایلامی از مستندهای جنگی گروه پ.ک.ک. است که از شبکه ماهواره ای کرد زبان نوروز تی وی پخش می شود. مطالعه حاضر از سنت مطالعات فرهنگی پیروی کرده و چارچوب نظری آن بر اساس ترکیبی از نظریه انتقادی دریافت و نظریه های هویت قومی است. مسئله این مطالعه به برنامه های ماهواره ای قومی مربوط می شود که تلاش می کنند به مخاطبان گروه های قومی این نکته را منتقل سازند که از طریق این شبکه ها قادرند هویت قومی خویش را بازیابند. در این مقاله، از روش تحقیق کیفی و فن مصاحبه با گروه های کانونی با 24 نمونه استفاده می کند، تا به این سوال پاسخ دهد که آیا در گفتمان برنامه های ماهواره ای، نقش زنان کرد ایلامی در بازسازی هویت قومی به عنوان تسهیل کننده است یا مقاومت کننده؟ برخی از یافته های این پژوهش نشان می دهد که زنان مورد مطالعه، در بیشتر موارد با گفتمان مسلط متن، که همان گفتمان کردگرایی است، وارد گفتگو می شوند، ولی ایده هایی که در شبکه بازتاب می یابند را به شکل تخالفی رمزگشایی می کنند. این یافته ها مربوط به سال های 1390 تا 1392 است اما آنها را با مشاهدات خودمان در زمستان 1394 و سال 1395 مقایسه کردیم که نتایج آن در این مقاله منعکس می شود.
    کلیدواژگان: کردگرایی، موقعیت سوژگی، ایلام، زنان کرد، زنان معارض
  • مرتضی نبی میبدی، سیروس علیدوستی*، مریم نظری صفحات 49-81
    فهم عوامل موفقیت شبکه های اجتماعی برخط از دیدگاه کاربران و سیاست گذاران که ذی نفعان کلیدی شبکه های اجتماعی هستند می تواند چارچوب مفهومی لازم را برای طراحی شبکه های اجتماعی موفق تر شکل دهد. برای دست یابی به این دانش، پژوهش های مرتبط در موضوع عوامل تاثیرگذار بر موفقیت شبکه های اجتماعی، تحلیل و سپس 89 عامل استخراجی، دسته بندی، و مفهوم سازی شدند. بر این پایه، شبکه های اجتماعی شش مفهوم و کارکرد گوناگون و مکمل دارند و موفقیت آنها دستاورد توجه به عوامل گوناگون در این شش مفهوم است. از دیدگاه کاربری، شبکه های اجتماعی «پایگاهی برای شبکه سازی برخط»، «محیطی برای مشارکت»، و «ابزاری کمکی» هستند. از دیدگاه سیاست گذاری نیز این شبکه ها «اجتماع برخطی» از کاربران، «کسب وکاری» ارائه دهنده محصول و خدمت، و «شبکه های اطلاعاتی اجتماعی» مفهوم سازی شدند. نتایج این پژوهش، چارچوبی مفهومی درباره چیستی، چرایی و چگونگی موفقیت شبکه های اجتماعی برای سیاست گذاران آن از جمله بنیان گذاران، طراحان و مدیران فراهم می کند آن شبکه های اجتماعی موفق تری طراحی، پیاده سازی و مدیریت کنند.
    کلیدواژگان: عوامل موفقیت شبکه های اجتماعی، مفهوم شبکه های اجتماعی، دیدگاه ذی نفعان، کاربر، سیاست گذار و مطالعه تحلیلی
  • علیرضا باقری ده آبادی، علی اکبر فرهنگی *، محمد سلطانی فر، افسانه مظفری صفحات 83-116
    نظریه گفتمان لاکلا و موفه یک نظریه شاخص در زمینه ساخت و پیشبرد گفتمان محسوب می شود که در آن، روابط و عناصر موجود در یک گفتمان و چگونگی هژمون شدن مسائل در جامعه به روشنی بیان شده است. با این وجود، استفاده از این نظریه به دلیل ماهیت و خاستگاه سیاسی آن، در زمینه مسائل اجتماعی از پویایی و تحرک لازم برخوردار نیست. از همین رو کاربست آن در زمینه های اجتماعی، نیازمند برخی مداخلات است. تصور اجتماعی، یکی از مفاهیم بنیادینی است که با توجه به عناصر تشکیل دهنده آن، نقش تعیین کننده ای در تغییرات اجتماعی و میزان و کیفیت تحرک یک جامعه دارد و به دلیل پیوند خوردن با برخی از مفاهیم از قبیل گفتمان، بازنمایی اجتماعی، اسطوره، ساخت اجتماعی واقعیت و آیین، می تواند به بازشناسی لایه های درونی جریان هایی که منجر به تغییرات اجتماعی در یک جامعه می شوند، بیانجامد. این مقوله در میان ملت هایی که از تاریخ، فرهنگ و اسطوره های نظری عمیقی در مراودات اجتماعی خود بهره می برند و یا ارتباطات آیینی نقش مهمی در ذهنیت بخشی به زندگی آنها ایفا می کند، عینی تر و از قابلیت بالاتری جهت استفاده در ترویج گفتمان برخوردار است. این پژوهش بر اساس بخشی از یافته ها و مقولات به دست آمده از فرایند مصاحبه با دوازده نفر از اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون قابلیت ارتباطات آیینی جهت کاربست آن در ترویج مفاهیم توسعه، صورت گرفته و قصد دارد با هدف ایجاد پویایی بیشتر در نظریه گفتمان، کاربست این نظریه در امور اجتماعی نظیر توسعه را از این طریق تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: تصور اجتماعی، بازنمایی اجتماعی، گفتمان، هژمونی، اسطوره، ارتباطات آیینی، توسعه
  • محمد مهدی فرقانی، احسان بخشنده صفحات 117-152
    مقاله حاضر به بررسی نحوه پوشش خبری رسانه ها درباره تحولات مربوط به روابط خارجی تحت تاثیر گفتمان سیاست خارجی حاکم می پردازد. برای این منظور، نحوه بازنمایی آمریکا و انگلیس به عنوان دو کشور غربی در مطبوعات شاخص طی دو دوره اصول گرایی و اصلاح طلبی مورد بررسی قرار گرفت. پس از طراحی سوالات پژوهش، «بازنمایی آمریکا و انگلیس» به عنوان متغیر وابسته و «دوره سیاسی» (گفتمان حاکم) به عنوان متغیر مستقل در سطح اسمی در نظر گرفته شد. تحلیل محتوا به عنوان روش تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. سپس داده ها جمع آوری و پس از کدگذاری و تهیه جداول آماری (توصیفی و تحلیلی) توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد. در بخش تحلیلی، رابطه آماری میان بازنمایی مطبوعاتی آمریکا و انگلیس و دوره سیاسی بررسی شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد مطبوعات شاخص در ایران هنگام پوشش اخبار تحولات مربوط به آمریکا و انگلیس، تحت تاثیر گفتمان حاکم بر سیاست خارجی قرار داشته و این دو کشور غربی را بر اساس سیاست رسمی جمهوری اسلامی در هر دوره بازنمایی کرده اند. در دوره اصلاح طلبی که سیاست خارجی بر تنش زدایی پی ریزی شده بود، مطبوعات شاخص، آمریکا و انگلیس را مثبت، اما در دوره اصول گرایی که تنش ها با غرب افزایش پیدا کرد، آن دو کشور را منفی جلوه دادند.
    کلیدواژگان: پوشش خبری، بازنمایی، آمریکا و انگلیس، برجسته سازی
  • سید حامد عاملی، رها خرازی آذر، افسانه مظفری صفحات 153-176
    این مقاله تلاش دارد نقش تکنولوژی های نوین رسانه ای و به طور مشخص تر شبکه های اجتماعی را در عرصه دیپلماسی جهانی مورد بررسی و مطالعه قرار دهد و پس از تعیین این جایگاه، الگویی برای بهره گیری دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران از این رسانه های اجتماعی ارائه دهد. آنچه که جهان جدید را متفاوت از گذشته می سازد چیزی نیست جز تحول بنیادین در عرصه ارتباطات و اطلاعات که ماهیت بسیاری از مفاهیم از جمله قدرت را تغییر داده است. امروزه اطلاعات پیشاپیش قدرت حرکت می کند و این تحول بیانگر وضعیتی شبیه یک رقابت تسلیحاتی در حوزه اطلاعات است. امری که تغییرات سریع فناوری های ارتباطی را موجب می شود و پرداختن به ماهیت این فناوری ها و ارائه تعریف و ساختاری نوین برای مفاهیم اساسی و تاثیرگذار در سرنوشت بشری را ضروری می سازد. از جمله این مفاهیم، دیپلماسی است که لازم است آن را در زیرمجموعه تغییرات ماهیت مفهوم کلان تری به نام قدرت به مطالعه نشست. در این مجموعه با کشف الگوهای ذهنی موجود در این موضوع با روش کیو تست و تجزیه و تحلیل این الگوها در نهایت «دکترین دیپلماسی شبکه ای» با تعریف و ساختاری جدید به عنوان الگویی برای دیپلماسی رسانه ای جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی های نوین رسانه ای، شبکه های اجتماعی، دیپلماسی رسانه ای، دیپلماسی شبکه ای
  • امید قادرزاده، شادی نشاط صفحات 177-206
    پژوهش حاضر با لحاظ نمودن سهم و جایگاه بالای رسانه های اجتماعی مجازی در مصرف فراغتی و فرهنگی جوانان، و ابتنای رسانه های مذکور بر ارتباطات افقی، چندلایه ای و شبکه ای، به بررسی اثرات و پیامدهای شبکه اجتماعی فیس بوک بر سرمایه اجتماعی جوانان پرداخته است. همچنین، این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه و در مورد 300 نفر از جوانان شهر پیرانشهر انجام گرفته است. بر مبنای یافته های توصیفی، میانگین عضویت در شبکه اجتماعی فیس بوک، چهار سال بوده و جوانان به طور متوسط بیش از 3 ساعت از وقت خود را در شبانه روز در فیس بوک سپری می کنند. بیشترین انگیزه حضور جوانان در فیس بوک، ماهیت فراغتی و هویت بخشی آن است، و میل به کنش متقابل و آگاهی بخشی در مراتب بعدی قرارگرفته اند. یافته های تبیینی بر تاثیرپذیری مستقیم سرمایه اجتماعی کاربران از شبکه اجتماعی فیس بوک دلالت دارد. با این وصف، شدت و نوع اثرگذاری آن بر سطوح و ابعاد سرمایه اجتماعی یکسان نیست. علاوه بر این، با افزایش زمان استفاده جوانان از فیس بوک، گستره تعاملات کاهش می یابد. این مسئله موید ماهیت پیچیده این شبکه اجتماعی بوده که نمی توان ابعاد، آثار و پیامدهای آن را یکسان در نظر گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که سرمایه اجتماعی جوانان به ترتیب شدت رابطه با متغیرهای سن، انگیزه استفاده، منزلت اقتصادی اجتماعی، مدت زمان عضویت و میزان استفاده از فیس بوک مرتبط است. متغیرها،50 درصد از تغییرات سرمایه اجتماعی جوانان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: جوانان، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، فیس بوک
  • سید محمد دادگران، زهرا خرازی آذر، فرحناز دبلشکی صفحات 207-234
    هدف این پ‍ژوهش، بررسی نقش شبکه های اجتماعی بر ترویج فرهنگ کتابخوانی است. روش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی و تحلیلی است. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه که به صورت آنلاین در صفحه کتابدونی شبکه اجتماعی اینستاگرام برای پاسخگوی کاربران قرار گرفته، تهیه شده است. جامعه آماری شامل 418 نفر از دنبال کنندگان صفحه کتابدونی در شبکه اجتماعی اینستاگرام است پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها در نرم افزار SPSS وارد و کدگذاری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است عضویت در صفحات مربوط به کتاب در اینستاگرام، باعث گرایش کاربران آنها به کتابخوانی می شود. اکثر پاسخگویان ابراز کرده اند معرفی و نقد کتاب جدید در اینستاگرام آنها را به خواندن آن ترغیب می کند. پاسخگویان برای مهم ترین فایده به اشتراک گذاری محتوای مربوط به کتاب در اینستاگرام ترویج کتابخوانی، تبادل نظر با افراد کتابخوان، اطلاع رسانی در حوزه کتاب، افزایش دانش و اطلاعات، تقویت مشارکت در جامعه و ارتباط گسترده را انتخاب کرده اند. بر اساس نتایج آزمون های آماری، بین محتوای صفحات مربوط به کتاب در اینستاگرام و گرایش کاربران به کتابخوانی رابطه وجود دارد. همچنین بین وجود صفحات مربوط به نهادهای فرهنگی و بزرگان فرهنگ در اینستاگرام و گرایش کاربران به کتابخوانی رابطه وجود دارد. این اولین پژوهش در زمینه نقش اینستاگرام بر ترویج مطالعه تا زمان انجام آن است و یافته های آن می تواند در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های نهادهای کتاب محور در کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، اینستاگرام، ترویج مطالعه، فرهنگ کتابخوانی، صفحه کتابدونی
  • بهبود یاری قلی *، سید احمد حسینی، صادق صیادی صفحات 235-258
    در مقاله حاضر محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی به لحاظ توجه به جایگاه دیگری (معلولان و بیماران، کودکان کار و اشکال مختلف خانواده) بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی کتاب های درسی مقطع ابتدایی (پایه اول تا ششم) چاپ سال 1393 تشکیل دادند. روش نمونه گیری پژوهش هدفمند بود. بر این اساس، کتاب های درسی فارسی (بخوانیم و بنویسیم) و علوم اجتماعی دوره ابتدایی (جمعا 16 کتاب) به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، چک لیست، و واحد تحلیل شامل متون، پرسش ها و تصاویر بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و جهت به دست آوردن ضریب اهمیت هریک از مولفه ها، از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. نتایج تحلیل محتوا نشان داد که توجه به مولفه های دیگری و پراکندگی این مولفه ها در کتاب های درسی دوره ابتدایی به صورت مکفی، متوازن و یکسان صورت نگرفته و تحلیل محتوا بر اساس اصول علمی تنظیم نشده است. لذا این کتاب ها نمی توانند نقش چندان موثری در تقویت و پرورش مفهوم دیگری در دانش آموزان ایفا کنند. در حالی که آموزش و پرورش باید با هدف مبارزه با تبعیض و سوگیری تمامی افراد جامعه را در هر شغل و مقامی پوشش داده و با دید برابر به همه آنها نگاه کند.
    کلیدواژگان: دیگری، تحلیل محتوا، معلولان و بیماران، کودکان کار، اشکال متفاوت خانواده
  • هدی سادات محسنی* صفحات 259-281
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت همکاری های علمی بین المللی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران است. روش تحقیق در این مقاله، در مرحله اول کیفی و در مرحله بعد به صورت کمی است. جامعه آماری در این پژوهش مشتمل بر اعضای هیئت علمی دانشگاه های برتر حوزه همکاری های علمی بین المللی که توسط وزرات علوم، تحقیقات و فناوری معرفی شده اند، (دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، صنعتی شریف، امیرکبیر و علم و صنعت) که 3169 نفر هستند. براین اساس، حجم نمونه مطابق با فرمول کوکران 342 نفر است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته است که به منظور تعیین روایی آن از نظرات متخصصان و صاحب نظران حوزه همکاری های علمی بین المللی، و به منظور محاسبه پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. آلفای محاسبه شده برای پرسشنامه مذکور 92/0 بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، در بخش کیفی، از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی، از آزمون های تحلیل عاملی، میانگین وزنی و آزمونt تک نمونه ای بهره برده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که وضعیت همکاری های علمی بین المللی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران چندان مطلوب نبوده و آموزش عالی ایران برای همگام شدن با این حرکت جهانی و دستیابی به اهداف سند چشم انداز 1404، راه زیادی جهت از میان برداشتن موانع در این زمینه پیش رو دارد.
    کلیدواژگان: بین المللی شدن، همکاری های علمی - بین المللی، نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها، تهدیدها، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی
  • سجاد فردوسی*، محبوبه جلالی، پری شکری فیروزجاه صفحات 283-304
    با توجه به اهمیت بالای فرهنگ در شهر خلاق، برنامه ریزان شهری باید رویکردی فرهنگی در برنامه ریزی های شان داشته باشند و از منابع فرهنگی شهر برای توسعه استفاده کنند. هدف این پژوهش، ارزیابی شهرهای استان سمنان بر اساس شاخص های فرهنگی موثر در خلاقیت شهری بوده و با روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته است. در این پژوهش، عمده ترین شاخص های فرهنگی موثر در خلاقیت شهری معرفی و با استفاده از مدل ویکور به سنجش و ارزیابی آنها در شهرهای استان سمنان پرداخته شده است. نتایج حاصل شده از مدل ویکور حکایت از آن دارد که بین شهرهای پرجمعیت و شهرهای کم جمعیت استان سمنان به لحاظ برخورداری از شاخص های فرهنگی موثر در خلاقیت شهری، اختلاف بسیار قابل توجهی وجود دارد. در این زمینه سه شهر سمنان، شاهرود و دامغان که در مجموع بیش از 72 درصد کل جمعیت شهری استان سمنان را در خود جای داده اند، بیشترین منابع فرهنگی را در اختیار دارند و طبیعتا پتانسیل بسیار بالاتری را جهت تحقق شهر خلاق دارا هستند و در مقابل 17 شهر دیگر استان که تنها 28 درصد کل جمعیت شهری استان را در خود جای داده اند، منابع فرهنگی چندانی در اختیار نداشته و پتانسیل چندانی در جهت تبدیل شدن به شهر خلاق ندارند.
    کلیدواژگان: شهر، خلاقیت، فرهنگ، ویکور، سمنان
  • عباس صدری*، سجاد مرادی صفحات 305-329
    این مقاله به بررسی وضعیت توسعه انسانی و فرهنگی کشورهای اسلامی با تاکید بر دو شاخص نرخ سواد در بین بزرگسالان و ضریب نفوذ اینترنت می پردازد. به این ترتیب، از میان متغیرهای گوناگونی که شاخص توسعه انسانی و فرهنگی بر مبنای آنها محاسبه می شوند، این دو شاخص مورد تاکید قرار گرفته اند. پرسش اصلی این مقاله عبارت است از اینکه وضعیت توسعه انسانی و توسعه فرهنگی با تاکید بر دو نرخ سواد و ضریب نفوذ اینترنت در کشورهای اسلامی چگونه است؟ به منظور پاسخ گویی به پرسش های اصلی و فرعی تحقیق، از دو روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و تحلیل داده های موجود استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کشورهای اسلامی در دهه های اخیر توانسته اند نرخ شاخص توسعه انسانی و نرخ سواد خود را بهبود بخشند؛ هرچند اختلاف زیادی بین کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اسلامی واقع در آفریقا در این زمینه وجود دارد. دلیل اصلی این امر وضعیت مناسب کشورهای حوزه خلیج فارس در متغیرهای اقتصادی مانند درآمد سرانه ناخالص داخلی است که این متغیر توانسته است بر ضریب نفوذ اینترنت در این کشورها نیز بیافزاید. همچنین درمجموع، بسیاری از کشورهای اسلامی فاصله بسیار زیادی با استانداردهای جهانی در حوزه توسعه انسانی و ضریب نفوذ اینترنت دارند.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، توسعه انسانی، نرخ سواد، ضریب نفوذ اینترنت، کشورهای اسلامی
  • فائزه مصلحی نیک *، ابراهیم حاجیانی صفحات 331-355
    با توجه به اهمیت موضوع فضای مجازی و تاثیر آن بر اخلاق اجتماعی، به خصوص در میان دانشجویان، هدف اصلی پژوهش« بررسی تاثیر حضور در فضای مجازی (اینترنت) بر همدلی اجتماعی دانشجویان دانشگاه تهران» است. پژوهش حاضر به لحاظ روش، توصیفی و به دلیل میدانی بودن (پهنانگر) پیمایشی و در طبقه بندی تحقیقات بر اساس هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. داده های مورد نیاز این پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به دست آمده است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه تهران است. روش نمونه گیری نیز خوشه ایچند مرحله ای بوده و حجم نمونه 196 نفر محاسبه شد. نتایج پژوهش، قویا نشانگر آن هست که دانشجویان دانشگاه تهران بر خلاف انتظار، از میزان معمول کمتر در فضای مجازی حضور داشته و برخلاف تصورات اولیه، وابستگی کمتری به اینترنت دارند. همچنین به لحاظ ارتباط درونی ارزش های اخلاقی و مولفه همدلی اجتماعی در وضعیت خوبی قرار دارند. همچنین همبستگی رتبه ای اسپیرمن و آزمون معناداری آن، رابطه معنادار و مثبتی بین پایبندی در همدلی اجتماعی و میزان حضور در فضای مجازی (و استفاده از اینترنت) نزد دانشجویان دانشگاه تهران وجود دارد. به این معنی که میزان حضور بیشتر در فضای مجازی (و استفاده از اینترنت) بر افزایش تعهد به ارزش های اخلاقی تاثیر داشته و بالعکس. این موضوع بدان معنی است که حضور هدفمند در فضای مجازی لزوما منجر به تضعیف ارزش های اخلاقی دانشجویان دانشگاه تهران نشده و برعکس موجب تقویت ارزش های اخلاقی آنان شده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، فضای مجازی، ارزش های اخلاقی، اخلاق اجتماعی، همدلی اجتماعی
|
  • Mohammad Hossein Hassani * Pages 7-25
    An overview of research drawn up on the impact of social networking virtual world on the lifestyle of young people reveals different and sometimes contradictory results, for which the reasons can be achieved mainly through a methodological meta-analysis. For this purpose, after initial refining, 16 Journal articles selected through Magiran scientific information database and meta-analyzed based on different methodological standards and theoretical frameworks used. The overall picture obtained from this research, shows lack of theory construction, domination of survey method, absence of mixed methods, fragmentation and lack of coherence in the operationalization of lifestyle, different understanding of social networking media, limitation of social networking media studied, methodological lag in regard to theoretical framework, and ignoring the validity of research tools, generalization despite using non-probability sampling methods and subjective evaluation of the impacts of social networking media, all of which can explain differences and contradictions in the results obtained in the reviewed studies
    Keywords: Social Networking Media, lifestyle, youth, meta-analysis, methodology
  • Zahra Sohrabi * Pages 27-47
    This article is an attempt to analyze the results of a study on how Kurdish women in the city of Ilam perceive guerrilla war documentaries aired by P.K.K satellite network, i. e., Newroz TV. In order to perform such research ambition, we rely on the cultural studies tradition of taking into consideration the concepts of power and perception, when analyzing ethnic minorities. Accordingly, a synthesis of perception theory and ethnic minority’s theory is constructed to address how Kurdish women perceive documentaries on female participation in guerrilla groups. The problematic of this research concerns with satellite TV programs on ethnic minorities, especially now that they have attracted minority groups’ attentions. The producers of such TV programs make these documentaries on the assumption that their audience can use them to revive their ethnic identity. This is while almost all the studies that have so far been done on ethnic groups excluded the perception of women as readers of the unpopular texts, including texts that deal with ethnic identity. This article tackles this very issue and takes it to be a profound scientific matter that has been neglected in the studies of ethnic groups. It uses qualitative approach and focus group discussions with a sample of 24 interviewees to gather its data so to indicate whether or not Kurdish women in the city of Ilam assume the position of facilitating participation or resisting participation in guerrilla groups. Some of the findings indicate that Kurdish women in the city of Ilam tend to negotiate with the dominant Kurdist discourse of Newroz TV. They nevertheless refute female participation in guerrilla groups and do not consider it as part of the discourse of Kurdism. These women even decode the documentaries on women participation in guerrilla groups in opposite way as the intentions of program makers
    Keywords: Kurdism, Subjective position, Newroz TV, Ilam, Kurdish women, Guerrilla groups
  • Morteza Nabi-Meybodi, Sirous Alidousti *, Maryam Nazari Pages 49-81
    Users and policymakers as the key stakeholders of these networks play crucial roles in the development and success of these networking tools. Hence¡ understanding these networks success factors from each of these stakeholders can form a conceptual framework for designing more successful social networks. Despite the existence of the wealthy body of the literature on the topic of social network success and the important roles of users and policymakers¡ the problem is that little has been done on studying the factors that affect the success of social networks from a user and policymaker perspective and also the connection between these two perspectives. Conducting an analytical review of related research studies¡ this study identified 89 success factors and then categorized them into six main conceptual categories that contribute to the success of the social networks. The emergent patterns from this analytical review of the literature establish a conceptual framework for understanding factors that would affect the successful design¡ implementation¡ and management of the social networks. This can be of value to social networks founders¡ designers¡ and managers who aim to initiate or evaluate their social networks. The conceptual framework proposed in this study also can be of value to the researchers who aim to conduct empirical studies to understand conceptions of social networks in real life contexts from the perspectives of those who design and use social networks.
  • Aliakbar Farhangi * Pages 83-116
    The discourse theory developed by Laclau and Mouffe is regarded an outstanding one in structuring a discourse in which the existing relations and components in a discourse and the way hegemony becomes dominant in the community are stated clearly. Nonetheless¡ the application of this theory in social issues is not dynamic enough; therefore¡ some interventions must be made regarding its application in social domains due to its political basis. It was found that social imagination is a fundamental concept¡ which has a determining role in social changes and the level and quality of a community’s mobility¡ regarding its constituents. It can also be influential in the recognition of internal layers of some courses¡ which lead to social changes in a community because of its connection to some concepts including discourse¡ social representation¡ myth¡ social construction of reality¡ and rituals. It would be more objective and applicable in discourse promotion among nations who benefit from history¡ culture and deep theoretical myths if these factors are taken in to account in studying their social interactions or ritual relations which contribute greatly to their subjectivity to life. This article aims to create more dynamicity in the discourse theory. For this purpose and to creating a more dynamic discourse theory through communication theory ritual¡ the research has been conducted on the basis of the categories obtained from interviews with twelve members of the Expediency Discernment Council in Iran.
  • Mohammad Mehdi Forghani, Ehsan Bakhshandeh Pages 117-152
    This article investigates the press portrayal of foreign relations developments under the influence of the dominant discourse in foreign policy. For this purpose¡ the representation of the United States of America and the United Kingdom in Iranian newspapers were studied during the reform and conservative eras. In this study¡ content analysis was used as the method of research. The data were gathered¡ coded and inserted into the SPSS for descriptive and analytical tables. In the descriptive section¡ variables such as “the western country highlighted”¡ “subject of foreign news”¡ “news stance regarding Iran-USA ties”¡ “news stance regarding Iran-UK ties”¡ “image of the US in news” and “image of the UK in news” were studied. In the analytical section¡ the statistical relationship between the press portrayal of the US/UK and the political period was investigated. Findings indicate that the press in Iran are under the influence of the dominant foreign policy discourse when covering news about the US and the UK¡ and portray these two Western countries in accordance with the official foreign policy of Iran in each political period. During the reform era¡ the press portrayed the US and the UK positively in line with the détente policy of the reformist government; however during the conservative era¡ ¡ a negative image was portrayed by the press as relations between Iran and the West deteriorated.
  • Raha Kharaziazar, Hamed Ameli, Afsane Mozafari Pages 153-176
    This article tries to study the role of new media technologies-especially social networks- in the field of international diplomacy. After determining the position of new media¡ it offers a model for I.R. of Iran''s diplomacy to utilize these social media. What is now we understand from global trend is the elevation of the status of diplomacy in international politics¡ and it seems that in the future¡ its status will be higher as well. However¡ this diplomacy is much more complicated than what existed in the past¡ and most of today''s governments don''t have any strategy to exploit and adapt to the new global realities. What makes it different from the past is nothing less than a fundamental transformation in the field of communication and information¡ which has changed the nature of many concepts¡ especially power. Today¡ information moves ahead of power and this evolution like an arms race in the field of information¡ causes rapid changes in communication technology and necessitates the study of nature of these technologies and offers a new definition and structure for basic concepts that influenced human destiny. Among these concepts¡ is diplomacy¡ that should be studied under the changing nature of a macro concept; that is¡ power. In this collection¡ the authors have tried to discover the mental models about the nature of future diplomacy and have analyzed these patterns. Finally¡ the authors have suggested the networking diplomacy as a doctrine with a new definition and structure as an efficient model for I.R. of Iran''s diplomacy.
    Keywords: new media technology, social network, media diplomacy, networking diplomacy
  • Omid Ghaderzadeh, Shadi Neshat Pages 177-206
    This article considering the high portion and status of social network Facebook in the youth leisure and cultural consumption¡ has paid to study its effects and consequences on the youth social capital. In the theoretical section based on results of theoretical approaches and the review of accessible experimental resources¡ a conceptual framework has been set up and the researches hypotheses have been proposed in its format. This study has been done by survey method by using questionnaire with a sample population of 300 young people from Piranshahr. The results show that the time of youth membership in Facebook was 4 years and in average¡ they spend more than 3 hours in Facebook on a day. The main incentive of youth involvement in Facebook was leisure and identity issues and tendency to interaction and enlightenment are the other reasons. In terms of social capital¡ our findings show that the average of capital social among sample participants evaluated in average. The study showed that there is a direct relationship between using Facebook and social capital. However¡ the way which they use it and its intensity changes the relation. In the other words¡ the more the youth use Facebook¡ their social capital will decrease. The most reverse effect of Facebook is on youth political participation. Multivariate regression analysis shows that the youth social capital¡ respectively¡ are strongly related to variables of age¡ incentive use¡ economic-social status¡ length of membership and amount of using Facebook. The aforementioned variables determine 50% of changes in youth social capital
  • M. Dadgaran, Z. Kharaziazar Pages 207-234
    The aim of this article is to investigate «the role of social networks in promoting the culture of reading. This research is based on the case study of followers of Ketabdoni page in Instagram social network». This research is a descriptive and analytical survey. The data of this research are provided by online questionnaire which was put on the Ketabdoni page of Instagram social network for the users to answer it. The statistical population of this research consists of 418 followers of Ketabdoni page in Instagram social network. The data collected from the questionnaires later have been edited¡ coded and analysed by the SPSS software. The findings indicate that membership in the book pages of Instagram¡ encourages their users to more reading. Most respondents have expressed that reviews and critics about new books in Instagram have encouraged them to read those books. In the time of choosing the most important benefits of sharing photos and book contents in Instagram¡ the respondents chose encourage reading¡ exchange with the readers¡ information about the book field¡ increase the knowledge and information (about the books) ¡ strengthen their participation in society and their communication. According to the results of statistical tests¡ there is a relation between the book contents in Instagram social network and increasing willingness of the users to reading. There is a relation between the existence of cultural institutions and elite cultural pages in Instagram social network and the willingness of the users to reading. This is the first research on the role of Instagram in promoting the reading. Its findings can be used in planning and policy –making in institutions that concentrate their activities on the areas related to the book field.
  • Seyed Ahmad Hosseini, Sadegh Sayadi, Behboud Yarigholi * Pages 235-258
    In this article¡ the content of the primary school textbooks was analyzed in regard to the concept of the “other” which involved the disabled people and patients¡ child labor and different family styles components. The statistical population of the present research comprised all of the primary school textbooks (first to sixth grades) published in 1393 school year. The sampling method of the present research was a purposeful sampling. The data collection tool was checklist. The measure of data analysis comprised of the texts¡ questions and pictures. For data analysis and in order to gain the importance coefficient of each of the components¡ the Shannon Entropy method was used. The content analysis showed that attention to the other components and the distribution of these components in primary school textbooks are not accomplished equally and balanced and are not have regulated based on content analysis scientific principles. Moreover¡ the data analysis showed that the content of the above-mentioned textbooks can’t play an important role in improving the conception of the other in students. General education must cover everybody in any job and position including rich and poor¡ healthy and patient and etc.¡ and it must also consider all of them equally. Therefore¡ the education system must do its best to fight against discrimination and bias in textbooks
  • Hoda Sadat Mohseni * Pages 259-281
    The purpose of this study was to evaluate the scientific cooperation with international universities and institutions of higher education in Iran. The research methods in the first step was qualitative and the next step was quantitative. The statistical population in this study consisted of faculty members of top universities whose scope of cooperation with international journals is declared by the Ministry of Science, Research and Technology (Tehran, Shahid Beheshti, Sharif, Amir Kabir University of Technology) amounting to 3169 people. So the sample according to Cochran formula was 342 people. The research tool was a semi-structured questionnaire determining the validity of the opinions of experts in the field of international scientific co-operation and to calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used. Alpha was calculated for the questionnaire 92/0. In order to analyze data, in qualitative and quantitative content analysis, factor analysis test, one-sample T test was used, and weighted average. The findings suggest that the situation in universities and higher education institutions of international scientific cooperation is rather favorable and Iran's higher education to keeping pace with the global movement and is moving to achieve the goals of Vision 1404 document, however there is a long way to eliminate the obstacles in this regard.
    Keywords: internationalization, opportunities, threats, strengths, weak points, science, international cooperation, universities, institutions of higher education
  • Sajad Ferdowsi *, Mahbobeh Jalali, Pari Shokri Firouzjah Pages 283-304
    Due to the importance of culture in a creative city, urban planners must adapt a cultural approach in their planning and use cultural resources for the development of the city. In this regard, the aim of this article is to evaluate the cities of Semnan province based on cultural factors affecting urban creativity. This research has been conducted by a descriptive-analytic method. This study introduces cultural factors affecting urban creativity by using the model of vikor to measurement and evaluation in the cities of Semnan province. The results obtained from the model of vikor indicate that there is a considerable difference between large cities and small cities of Semnan province in terms of these cultural factors. In this context, the three cities of Semnan, Shahroud and Damghan have most cultural resources with more than 72 percent of the total urban population of Semnan province and naturally they have much higher potential for the realization of creative city and in contrast, 17 other cities with 28 percent of the total urban population of the province, have not much cultural resources at their disposal and have little potential to become a creative city.
    Keywords: City, Creativity, Culture, Vikor, Semnan
  • Abbas Sadri *, Sajad Moradi Pages 305-329
    This article emphasizes on the status of human and cultural development of Islamic countries based on two indicators: the adult literacy rate and the penetration of the Internet in these countries. Thus, we considered these two indicators among the various indicators of human and cultural development. The main question in this article is: what is the status of human and cultural development in the Muslim countries with an emphasis on the literacy rate and internet penetration? The article also poses two more questions: what has happened to the development of literacy in Muslim countries during the past five decades? Is there a great gap between the literacy rate in Muslim countries and the world average rate? To answer these questions, we used documentary and library methods and conducted a data analysis. The findings of this article show that Muslim countries have been able to improve their adult literacy rate and Human Development Index during the past decades. Also, there is a great gap between the Persian Gulf states and African Muslim countries. The main reason for this is the economic situation of the Persian Gulf states in terms of their GDP per capita which has allowed them to increase their Internet penetration. On the whole, there is a great gap between the Islamic countries and world standards in terms of indicators such as human development rates and internet penetration.
    Keywords: cultural development, human development, literacy rate, Internet penetration, Islamic countries
  • Faezeh Moslehi Nik * Pages 331-355
    According to the importance of the topic that is cyberspace and its effects on social ethics, especially for students, the main goal of research is to check the impact of using the cyberspace (internet) on the social solidarity of Tehran university students. The method used in this research is descriptive, and it is considered an applied research because it is a survey based on goal. Required data of this research were obtained by questionnaire, and the obtained data was checked. The population of this research includes students of Tehran university. The sampling method is level-cluster sampling and the total quantity of samples is 196 persons. The results of research indicate that unexpectedly the students of Tehran university use the cyberspace less than usual, and have less addiction to internet, and the students, mental communication, ethics and social solidarity are in a good condition. Also, according to rank correlation coefficient research of Spearman, there is a positive and meaningful relation between social solidarity and using cyberspace among the students of Tehran university, this means that the more use of cyberspace influences the increment of moral values and vice versa. It means that the objectively use of cyberspace among the students of Tehran university does not result in decline in moral values, even using cyberspace causes an increase in their moral values.
    Keywords: internet, cyberspace, moral values, social ethics, social solidarity