فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1395)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن صفاری، حجت رشیدی جهان، نورورز محمودی، امیر پاکپور، هرمز سنایی نسب صفحات 89-100
    زمینه و هدف
    سبک یادگیری یکی از مولفه های اصلی برای انجام یک برنامه ریزی آموزشی مناسب است. مفهوم یادگیری مادام العمر نیز یکی از مفاهیم ارزشمند در زمینه کسب دانش و مهارت حرفه ای برای صاحبان مشاغل مرتبط با سلامت محسوب می گردد. مطالعه حاضر با هدف شناخت سبک های غالب یادگیری در میان دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) و بررسی ارتباط میان این سبک ها با مفهوم یادگیری مادام العمر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 209 نفر از دانشجویان رشته های مختلف علوم بهداشتی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، فهرست سبک یادگیری کولب و مقیاس یادگیری مادام العمر جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، فیشر، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه و با کمک SPSS 20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 8/38± 26/69و اکثریت آن ها (94 %) مرد بودند. توزیع فراوانی سبک های یادگیری عبارت بود از: واگرا (36 %)، سازگار (34 %)، جاذب (21 %)، همگرا (10 %). از میان متغیرهای جمعیت شناختی و تحصیلی تنها معدل تحصیلی دارای رابطه معنادار با سبک های چهارگانه یادگیری شناخته شد (/P). میانگین نمره یادگیری مادام العمر 5/25±45/70به دست آمد. سازه های مربوط به یادگیری مادام العمر دارای روابط معنادار با دو رویکرد آزمایشگری فعال و مشاهده تاملی بودند و سبک های یادگیری جاذب و واگرا نمرات به مراتب بیشتری ازنظر یادگیری مادام العمر به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    ازآنجایی که سبک های واگرا و سازگار بیشترین فراوانی را در میان سبک های یادگیری به دست آوردند، توصیه می گردد برای برنامه ریزی آموزشی و تطبیق روش های تدریس متناسب بیشتر موردتوجه قرار گیرند. مطالعات بیشتری برای شناخت روابط میان سبک یادگیری و یادگیری مادام العمر موردنیاز است.
    کلیدواژگان: یادگیری، آموزش، دانشجویان علوم بهداشتی، فهرست سبک یادگیری کولب، مقیاس یادگیری مادام العمر، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)
  • رفعت محبی فر، الناز قناتی، فاطمه زارعی، زهرا تقوایی، مهسا محسنی، صفیه امیریان، علی اکبر آزادی، ابوالفضل درست، فریبا زاهدی فر صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    ارائه خدمات باکیفیت در بخش بهداشت و درمان، از مهم ترین اولویت های نظام سلامت است. ازآنجایی که سازمان بیمارستان برجسته ترین بخش در نظام سلامت است، کیفیت ارائه شده در این سازمان نمود بیشتری از دیدگاه ارائه دهنده و بیمار دارد. هدف این مطالعه بررسی اولویت بندی و میزان توافق نظر ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات بیمارستانی در 6 بعد (نیروی انسانی، تجهیزات و فضای فیزیکی، اطلاعات و ارتباطات و آموزش، دسترسی به خدمات و مراقبت، احترام به ارزش ها و حمایت عاطفی، مدیریت و هماهنگی سیستم) بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی معیارهای کیفیت در خدمات بیمارستانی در استان قزوین از دیدگاه 377 نفر از ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات موردبررسی قرار گرفت. نمونه گییری از طریق نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته تعیین معیار کیفیت خدمات بیمارستانی بود که به بررسی دیدگاه های ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات می پرداخت. محتوای پرسشنامه از طریق روایی محتوایی با استفاده از شاخص نسبت روانی محتوی تفسیر گردیده و موارد هایی با سطح معناداری (05/0p<) موردقبول قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آزمون کای اسکوئر با استفاده ازSPSS 17 انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین درصد توافق ابعاد شش گانه در اولویت اول و در بعد نیروی انسانی مربوط به معیار «دانش و تخصص و مهارت های پزشکان و پرستاران و سایر افراد درگیر در مراقبت از بیماران» با فراوانی (80%) بود. همچنین در بعد نیروی انسانی دو گروه ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات در انتخاب اولویت اول و دوم نظرات یکسانی داشته و در ابعاد تجهیزات و فضای فیزیکی، اطلاعات، ارتباطات و آموزش و احترام به ارزش ها و حمایت عاطفی توافق نظرات دو گروه در اولویت های دوم و سوم یکسان بوده است.
    نتیجه گیری
    تعیین معیارها و اولویت های کیفیت با توجه به دیدگاه های گیرندگان خدمات و ارائه دهندگان خدمت در جوامع مختلف و با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بسیار مهم هستند. لذا مطلوب آن است که برای برنامه ریزی های بخش خدمات سلامت و به ویژه خدمات بیمارستانی به این نکته توجه شود. خصوصا با تعیین معیارهای کیفیت و لحاظ نمودن آن در نظام ارزیابی و اعتباربخشی بیمارستان ها می توان نیل به هدف ارتقاء کیفیت خدمات بیمارستانی را تضمین نمود.
    کلیدواژگان: معیارهای کیفیت، ارائه دهندگان، گیرندگان خدمت، خدمات بیمارستانی، مدیریت خدمات بهداشتی، درمانی، اعتباربخشی بیمارستان ها
  • خیرمحمد جدگال، هادی علیزاده سیوکی، بهروز لطفی ماین بلاغ، ایرج ضاربان صفحات 110-119
    زمینه و هدف
    بیش از یک سوم موارد مرگ ومیر در دنیا ناشی از سبک زندگی فردی و اجتماعی غلط است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی بزنف بر سبک زندگی سالم رانندگان تاکسی درون شهری کنارک انجام شد.
    مواد و روش ها
    چارچوب این مطالعه نیمه تجربی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس ساختارهای الگوی بزنف بود. تعداد 160 نفر از رانندگان تاکسی درون شهری کنارک با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. جلسات آموزشی جهت گروه آزمون به صورت بحث گروهی و پرسش و پاسخ طی 2 جلسه آموزشی انجام گرفت و مداخله ای روی گروه کنترل صورت نگرفت. مواد کمک آموزشی پمفلت بود. از دو گروه، دو ماه بعد از مداخله پس آزمون گرفته شد. داده ها در SPSS 16 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی (آزمون های تی، پیرسون و کای آسکوئر) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در این پژوهش سطح معناداری 5 0/0 در نظر گرفته شد (05/0p<).
    یافته ها
    قبل از مداخله دو گروه تفاوت معناداری نداشتند (05/0p<). در گروه مداخله بعد از مداخله، میانگین نمره شناختی، نگرش، رفتار و عوامل تقویت کننده به طور معناداری نسبت به قبل از مداخله افزایش یافت (001/0p<). پزشکان و کادر بهداشتی درمانی بیشترین فراوانی را از عوامل هنجارهای ذهنی تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی می تواند سطح دانش، نگرش و رفتار رانندگان را در مورد شیوه زندگی سالم افزایش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، سبک زندگی، رانندگان، مدل بزنف
  • علی تقی پور، مهدی مشکی، نسیم میرزایی صفحات 120-129
    زمینه و هدف
    مدیریت موفق دیابت به انجام اقدامات خودمراقبتی برنامه ریزی شده فردی بستگی دارد تا علائم را کنترل کند و از عوارض اجتناب آن نماید. اما یکی از علل عوارض دیابت کمبود خودمراقبتی توسط مبتلایان به آن است. لذا این پژوهش با هدف پیش بینی رفتار خودمراقبتی با استفاده از نظریه عمل منطقی توسعه یافته در زنان دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی، 300 زن مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی دولتی شهر مشهد به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه نظریه عمل منطقی توسعه یافته و مقیاس خودمراقبتی کوتاه شده توبرت و همکاران گردآوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی از طریق SPSS 21 صورت گرفت. برای پیش بینی رفتار خودمراقبتی به عنوان متغیر وابسته از روی سایر متغیرها از رگرسیون خطی چندگانه (با استفاده از دو مدل Enter و Backward) استفاده شد.
    یافته ها
    خودکارآمدی مهم ترین سازه در پیش بینی قصد خودمراقبتی بود. نتایج رگرسیون نشان داد که 55% از واریانس قصد رفتاری و 24% واریانس رفتار خودمراقبتی توسط مدل قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    نظریه عمل منطقی همراه با خودکارآمدی برای پیشگویی رفتارهای خودمراقبتی در زنان دیابتی مناسب است و خودکارآمدی سازه ای مهم در تعیین رفتارهای خودمراقبتی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: نظریه عمل منطقی توسعه یافته، خودکارآمدی، رفتار خودمراقبتی، دیابت نوع دو، مشهد
  • کیانوش امینی، حمیدطاهر نشاط دوست، محمدعلی مظاهری، محمدعلی نادی صفحات 130-138
    زمینه و هدف
    تحقیقات اخیر نشان داده اند که یکی از عوارض عمده سوءاستفاده جنسی از کودکان اختلال استرس پس از ضربه است؛ که می تواند با افسردگی و احساس تنهایی همراه باشد. در صورت درمان نکردن این اختلال عوارض طولانی مدتی را به همراه خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بازی درمانی گروهی بر میزان افسردگی و احساس تنهایی کودکان 7-11 ساله دارای اختلال استرس پس از ضربه ناشی از سوءاستفاده جنسی شهر تهران بوده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری در سال 1393 بود. 34 کودک دارای اختلال استرس پس از ضربه ناشی از سوءاستفاده جنسی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 7 جلسه 5/1 ساعته تحت درمان قرار گرفتند. به منظور گرداوری داده ها از دو پرسشنامه مقیاس احساس تنهایی و پرسشنامه افسردگی کودکان استفاده شد. تحلیل داده ها به کمک SPSS 20 و به روش تحلیل کوواریانس صورت پذیرفت.
    یافته ها
    بین میانگین افسردگی و احساس تنهایی در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (10/64=F، 00/000=p)، (29/54=F، 000/0=p). در مرحله پیگیری نیز با حذف اثر پیش آزمون همچنان اثر درمان حفظ شده بود.
    نتیجه گیری
    بازی درمانی گروهی می تواند به طور موثری باعث کاهش افسردگی و احساس تنهایی در کودکان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه گردد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، افسردگی، احساس تنهایی، اختلال استرس پس از ضربه، سوءاستفاده جنسی کودکان، تهران
  • صدیقه امیری زاده، قدرت الله شاکری نژاد، پروین شهری، امل ساکی مالحی صفحات 139-148
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی درک شده یکی از مهم ترین عوامل پیش بینی کننده رفتار است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر خودکارآمدی بر کنترل وزن در دانش آموزان دختر دبیرستانی چاق و دارای اضافه وزن بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای دو گروهی بود که بر روی 154 نفر از دختران دبیرستانی 15-17 ساله چاق و دارای اضافه وزن انجام شد. دانش آموزان به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد کلارک جمع آوری شد. چهار جلسه برنامه آموزشی برای گروه آزمون اجرا گردید و نتایج آن بعد از مداخله در هر گروه بررسی گردید. داده ها با آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون و آنالیز کوواریانس و با استفاده از SPSS 22تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در گویه های فشار اجتماعی (p<0/001)و دسترسی به مواد غذایی(p=0/008) بعد از مداخله در گروه آزمون مشاهده شد ؛ ولی در گویه های تجربه هیجان های مثبت، هیجان های منفی و ناراحتی های جسمی تفاوت معناداری مشاهده نشد. در گروه کنترل این تفاوت در هیچ کدام از گویه ها معنادار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    مداخله در برنامه هایی مانند ارتقای خودکارآمدی می تواند نتایج مثبتی در تشویق نوجوانان به انتخاب سبک زندگی سالم داشته و به پیشگیری از چاقی و اضافه وزن در آنان کمک بسزایی کند.
    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، خودکارآمدی، اضافه وزن، چاقی، نمایه توده بدنی (BMI)، دانش آموزان دختر دبیرستانی، دزفول
  • نوشین پیمان، خدیجه عزتی رستگار، هادی طهرانی صفحات 149-157
    زمینه و هدف
    بیماری های دهان و دندان ازجمله شایع ترین بیماری ها در دنیا است و پیشگیری از آن در سنین پایین موجب کاهش بیماری می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش با استفاده از الگوی PEN-3 بر ارتقای رفتارهای مربوط به سلامت دهان و دندان در دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در دو مرحله کیفی و کمی بر روی 120 دانش آموز انجام شد. در بخش کیفی با استفاده مصاحبه های عمیق، عوامل موثر بر اساس سازه های الگو استخراج گردید. بر اساس نتایج بخش کیفی پرسشنامه ای بر اساس سازه های تنظیم شد؛ که شرکت کنندگان در 2 مرحله قبل و 6 ماه بعد از مداخله تکمیل نمودند. مداخله آموزشی مطابق با سازه های الگوی PEN-3 و مبتنی بر پرسش و پاسخ و کار گروهی و مهارت عملی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی، رگرسیون، من ویتنی، کای اسکوئر و با استفاده از SPSS 20 و در سطح معناداری05/0 تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های کیفی شامل تاثیر سلامت و زیبایی دندان در ظاهر فرد به عنوان ادراک مثبت، پوسترهای دهان و دندان در مراکز بهداشتی و تاثیر رسانه های جمعی به عنوان قادرکننده مثبت و حرف شنوی از پدر و مادر و آموزگار به عنوان تقویت کننده مثبت بود. بر اساس یافته های کمی قبل از مداخله، بین آگاهی، نگرش، عملکرد و مدت زمان مسواک زدن دانش آموزان در دو گروه مداخله و آزمون تفاوت معنادار نبود؛ اما پس از مداخله، بر اساس آزمون تی مستقل، آگاهی، نگرش، عملکرد و مدت زمان مسواک زدن در دو گروه اختلاف معنادار داشت (001/0p<) و میانگین موارد ذکرشده در گروه مداخله افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از الگوی PEN-3 در شناسایی عوامل موثر به ویژه عوامل و زمینه های فرهنگی در بهبود و ارتقای رفتارهای مربوط به سلامت دهان و دندان موثر است
    کلیدواژگان: دانش آموزان ابتدایی، الگوی PEN، 3، سلامت دهان و دندان، آموزش بهداشت، مطالعه کیفی
  • شیلا شکیبا، داوود شجاعی زاده، رویا صادقی، کمال اعظم صفحات 158-168
    زمینه و هدف
    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک می تواند زندگی فرد را دچار اختلال کند. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر اصلاح سبک تغذیه و کاهش شدت درد قاعدگی در کارکنان درمانی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مداخله ای از نوع قبل و بعد، نمونه گیری به صورت تصادفی و مصاحبه انجام شد و نهایتا 50 نفر زن واجد شرایط میانگین سنی 08/5±48/31(22-45 سال) جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی جمع آوری، روایی و پایایی آن به وسیله متخصصان و آزمون آلفای کرونباخ (957/0= α) تائید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 19، آزمون های آماری توصیفی و تی- زوجی و آزمون تکرار مشاهدات در سطح معناداری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مداخله آموزشی باعث افزایش میانگین امتیاز کسب شده در سازه های اعتقاد بهداشتی در افراد شرکت کننده شد (001/0>p)؛ ولی در سازه راهنما برای عمل، این افزایش صورت نگرفت (39/0=p).
    نتیجه گیری
    حفظ و ارتقای سلامت بانوان یک اولویت آموزشی است. مداخله آموزش تغذیه ای باعث ارتقای رفتارهای تغذیه ای و کاهش قاعدگی دردناک در زنان موردبررسی شد. لذا با توجه به کارایی و مقرون به صرفه بودن، می توان استفاده از آن را برای کاهش دیسمنوره اولیه توصیه نمود.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، سبک تغذیه، قاعدگی دردناک، مداخله آموزش تغذیه ای، مجتمع بیمارستانی امام خمینی
|
  • Mohsen Saffari, Hojat Rshidi Jahan, Norooz Mahmoudi, Amir Pakpour, Hormoz Sanaeinasab Pages 89-100
    Background And Objective
    Learning style is one of the main components of proper educational planning. The concept of lifelong learning is also one of the valuable concepts regarding professional knowledge and skills, especially for healthcare professionals. The current study was aimed at identifying preferred learning styles among students of health faculty of the Baqiyatallah University of Medical Sciences (BMSU) and assessing the relationship between learning style and lifelong learning.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 209 students from different health disciplines in the School of Health, BMSU were assessed. Data were collected using a demographic questionnaire, Kolb learning style inventory, and the scale of lifelong learning. Chi-square, Fisher exact test, Pearson correlation and one-way ANOVA were used with the help of SPSS 20 for data analysis.
    Results
    The mean age of participants was 26.69 (SD= 8.38) and the majority of them were male (94%). Distribution of learning styles were: diverger (36%), accommodator (34%), assimilator (21%), and converger (10%). Among demographic and academic related variables only grade point average (GDP) significantly was associated with learning styles (p
    Conclusion
    Regarding divergers and accommodators were more frequent than others, it is suggested that these facts be considered for a better educational planning and matching of proper teaching methods. Further research is needed to recognize the relations of learning styles with lifelong learning.
    Keywords: learning, education, Students of Health Sciences, Kolb learning style inventory, scale of lifelong learning, Baqiyatallah University of Medical Sciences (BMSU)
  • Rafat Mohebifar, Elnaz Ghanaty, Fatemeh Zaree, Zahra Tagvaee, Mahsa Mohseny, Safeeyeh Amirian, Ali Akbar Azady, Abolfazl Dorost, Fariba Zahedifar Pages 101-109
    Background And Objective
    Providing health services is one of the most important priorities of a health system. Since the hospital organization is the prominent sector in a health system, the quality of services has higher impact from the point of view of service providers and patients. The aim of this was to study the prioritization and agreement of hospital service providers and receivers towards 6 dimensions- human resources, equipment and physical space, information, communication and training, access to service and care, respect towards values and emotional support, and system management and coordination.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study the quality criteria of hospital services from the perspective of 377 service providers and receivers were studied. Samples were selected using multi-stage sampling. Data was collected by a researcher-made questionnaire to prioritize quality standards from the point of view of service providers and receivers. The content of the questionnaire was confirmed using content, with acceptable significant level (p
    Results
    The most agreement in six dimensions were allocated to dimension of human resource including sub dimensions as knowledge, expertise, and skills of physicians, nurses and other caregivers (80%). In human resource dimension, both service providers and recipients had the same opinion on the first and second priorities. In dimension of equipment and physical space, information, communication and education, emotional support and respect for the values both service providers and recipient were agreed on the second and third priorities.
    Conclusion
    Determination of quality criteria according to the views of service providers and receivers on various communities with regard to social, economic and cultural is very important. Therefore, it is desirable to start plan the health services, particularly hospital services to be noted. By setting quality standards and incorporate it in the assessment and accreditation of hospitals can ensure to achieve the goal of improving the quality of hospital services.
    Keywords: prioritizing, Quality standards, service providers, Services receivers, Hospital care, Health care management, Hospital accredization
  • Kheirmohammad Jadgal, Hadi Alizade Seiouki, Behrouz Lotfi Mayen Boulagh, Iraj Zareban Pages 110-119
    Background And Objective
    More than one-third of deaths is caused by wrong social and personal lifestyle in the world. The present study aimed to find out the effect of education program based on the BASNEF model on healthy lifestyle of Konarak taxi drivers.
    Materials And Methods
    Framework of this study was a quasi-experimental study. Data was collected by research-made questionnaire based on BASNEF Model structures. 160 taxi drivers of Konarak city were selected as samples by Multi-stage random sampling method and divided into case and control groups. Then educational sessions were performed in the case groups. The training materials used in educational Sessions were pamphlets. The intervention included 2 training sessions for 1 month. Both groups were followed for two months after the intervention to perform the post-test. The data were analyzed using SPSS 16 and descriptive and analytical tests (t-test, Pearson, and Chi Square) (p
    Results
    The mean score of knowledge, attitude, behavior and Enabling Factors increased significantly after intervention (p
    Conclusion
    Implementing educational intervention programs can increase the level of knowledge, attitude, and behavior of drivers regarding healthy lifestyle.
    Keywords: education, life Style, drivers, BASNEF Model, Kenarak
  • Ali Taghipour, Mehdi Meshki, Nasim Mirzaei Pages 120-129
    Background And Objective
    The successful management of diabetes relies on performing individual designed self-care activities to control symptoms and avoid complications; but one of the causes of diabetes complications is lack of self-care by diabetic patients. Therefore this study was conducted to predict self-care behavior using extended theory of reasoned action (ETRA) among women with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive-analytical study, 300 women with type 2 diabetes referred to government health centers in the city of Mashhad were selected by multistage cluster sampling method. Data gathering tools were ETRA questionnaire and Toobert and colleagues’ brief scale of self-care behaviors'. For data analysis was used by descriptive and inferential statistics through SPSS 21. For prediction self-care behavior, as dependent variables, was used from multiple linear regression (using the Enter and backward models).
    Results
    The self-efficacy was the most important structure for predicting of self-care intention. Results of regression showed that 55% the variance of behavioral intention and 24% the variance in self-care behavior can be predicted by the model.
    Conclusion
    The theory of reasoned action along with self-efficacy is suitable for predicting the self-care behaviors in diabetic women and self-efficacy is considered an important structure in determining self-care behaviors.
    Keywords: Extended theory of reasoned action (ETRA)_Self_efficacy_Self_care behaviors_Type 2 diabetes_Mashhad
  • Kianoosh Amini, Hamidtaher Neshatdoost, Mohammad Ali Mazaheri, Dr Mohammad Ali Nadi Pages 130-138
    Background And Objective
    Recent studies have shown that one of the major effects of child sexual abuse is post-traumatic stress disorder (PTSD). PTSD can be associated with depression and loneliness, which, if untreated, lead to long-term complications. The aim of this research was to study the effectiveness of group play therapy on depression and loneliness in 7-11 years old children with PTSD caused by sexual abuse in Tehran.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental with a pre-test, posttest and follow-up design using a control group that was done in 2015. 34 children with PTSD due to sexual abuse were selected through convenience sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was treated in 7 sessions with each 1.5 hours by Group play therapy. Loneliness Questionnaire and Children's Depression Inventory were used to collect the data. Data were analyzed by SPSS 20 using analysis of covariance method.
    Results
    There was significant difference between depression and loneliness in the experimental and control groups (p = 0.000, F = 10.646), (p = 0.000, F = 29.54). By eliminating the effect of pre-test in the follow-up phase, the treatment effect was maintained.
    Conclusion
    Group play therapy can effectively reduce depression and loneliness in children with PTSD.
    Keywords: Group play therapy, Depression, Loneliness, Post, traumatic stress disorder (PTSD), Child sexual abuse, Tehran
  • Sedigheh Amirizadeh, Ghodratolah Shakerinejad, Parvin Shahri, Amal Saki Malehi Pages 139-148
    Background And Objective
    Perceived self-efficacy is one of the predictive factors in behavior. The purpose of this study was to identify the effect of nutrition education on weight control self - efficacy in the obese or overweight female high school students.
    Materials And Methods
    This intervention study of two groups on participants in which 154 obese and overweight female high school students, aged 15 to 17, were randomly divided into experimental and control groups. The data was collected by using the weight efficacy lifestyle questionnaire (WEL). Educational programs were implemented for four sessions for experiment group and the results were evaluated after intervention. The data were analyzed using chi square, independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney and Wilcoxon and Analysis of Covariance through SPSS 22.
    Results
    Following the intervention, significant differences were observed in subscales including social pressures (p 0/05).
    Conclusions
    Utilizing an intervention technique like the present wellness-based program had positive effects on encouraging the adolescents for making healthier lifestyle and healthy lifestyle will prevent obesity and overweight.
    Keywords: Nutrition Education, Self, efficacy, Overweight, Obesity, Mass Index Body (BMI), Female high school students, Dezful
  • Nooshin Peyman, Khadije Ezzati, Rastgar, Hadi Tehrani Pages 149-157
    Background And Objective
    Oral disease is one of the most common diseases in the world and its prevention in the early ages will reduce the effects of this disease. The aim of this study was to investigate the effect of using the PEN-3 model to promote oral health behavior among elementary school students.
    Materials And Methods
    This study was conducted in two qualitative and quantitative phases on 120 students. In the qualitative phase, using depth interviews, factors affecting the model structures were extracted. Based on the results of the qualitative phase, a questionnaire was prepared that participants completed it in two stages- before and 6 months after the intervention. Educational intervention was based on according to the PEN-3 model structures. Questions and answers, teamwork and practical skills were used in the intervention phase. To analyze the data descriptive statistics (frequency, percentage, mean ± SD) and analytical statistics (correlation coefficient, & paired t test) by the help of SPSS 20 were used at the significance level of 0.05.
    Results
    Qualitative findings were the impact of dental health and cosmetic appearance as positive perceptions, oral health posters in health centers and the impact of mass media as a positive enablers and listening to parents and teachers as positive reinforcement. Quantitative findings show that knowledge, attitude, performance and duration of brushing, before the intervention, among the two groups was not significant, but after intervention independent t-test showed that knowledge, attitude, performance and duration of brushing in the two groups was significant (p
    Conclusion
    Using the PEN-3 model is effective in identifying the cultural factors in improving the oral health-related behaviors.
    Keywords: Elementary students, PEN, 3 Model, Oral health, Health education, Qualitative study
  • Shila Shakiba, Davood Shojaeizadeh, Roya Sadeghi, Kamal Azam Pages 158-168
    Background And Objective
    Dysmenorrhea or painful menstruation can impair person's life. This study was aimed to determine the effectiveness of educational intervention based on health belief model (HBM) on eating style and to reduce the severity of the menstrual pain among clinical personnel in the Imam Khomeini Hospital Complex.
    Materials And Methods
    In this intervention study, before and after the intervention, a random sampling and interviews were conducted, and finally 50 qualified female, with an average age of 31.48±5.08 (22-45 years), were selected to participate in the research. Data were collected through a researcher-made questionnaire based on the health belief model (HBM) and the validity was controlled by specialists and the reliability was assessed by Cronbach’s alpha test (α = 0.957). Data was analyzed using SPSS 19 through descriptive and statistical paired t-test and ANOVA repeated measure test with a significant level of less than 0.05.
    Results
    Educational intervention increases the average rating in health belief structures among participants (p
    Conclusion
    To maintain and promote women’s health is an educational priority. Nutritional education intervention promoted the nutritional behaviors and reduced dysmenorrhea among women examined. Therefore, with respect to efficacy and cost-effectiveness using it to reduce the initial dysmenorrhea is recommended.
    Keywords: Health Belief Model (HBM), Eating style, Dysmenorrhea, Nutritional education intervention, Imam Khomeini Hospital Complex