فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1394)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه استبصاری *، داود مصطفایی، محمدحسین تقدیسی، مریم قوامی صفحات 281-286
    ایده ایجاد بیمارستان های ارتقادهنده سلامت برای اولین بار در اجلاس جهانی ارتقای سلامت در سال 1986 و توسط سازمان جهانی بهداشت در اعلامیه اوتاوا مطرح گردید. طبق این ایده بیمارستان ها علاوه بر درمان بیماران، باید نقش قابل توجهی در ارتقای سلامتی جامعه به طور عام و ارتقای سلامت مراجعین و کارکنان خود داشته باشند. در دیدگاه ارتقای سلامت، بیمارستان ها جزو بهترین بسترها برای ارائه خدمات ارتقای سلامت و پیشگیری هستند؛ به طوری که مهم ترین رسالت آن تغییر نگرش درمان محور به نگرش سلامت محور است. بیمارستان های ارتقادهنده سلامت به دنبال نهادینه کردن مفهوم پیشگیری و ارتقای سلامت بین کارکنان، توانمندسازی بیماران در بیمارستان و تعامل مناسب بیمارستان با جامعه هستند که نتیجه اش ارتقا و بهبود کیفیت خدمات ارائه شده به مردم و جوامع است.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، بیمارستان، بیمارستان های ارتقادهنده سلامت، استانداردها
  • بنفشه آگاه، تیمور آقاملایی *، علی علیزاده، شیده رفعتی صفحات 287-297
    زمینه و هدف
    مصرف ماهی نقش مهمی در سلامتی انسان و پیشگیری از بیماری ها دارد. این مطالعه با هدف تعیین تمایل به مصرف ماهی بر اساس سازه های الگوی فرانظری در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی تعداد 383 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس به روش نمونه گیری خوشه ایوارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای شامل مشخصات جمعیت شناختی و سازه های الگوی فرانظری استفاده شد. داده ها به کمک SPSS 19 و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و روند خطی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    11/7% افراد در مرحله پیش از قصد، 3/9% در مرحله قصد، 13/6% در مرحله آمادگی، 7/3% در مرحله عمل و 36/4% در مرحله حفظ و نگهداری بودند. نتایج آزمون آنالیز واریانس یک طرفه بین سازه های الگوی فرانظری با مراحل تغییر ارتباط معناداری نشان داد، به طوری که با پیشرفت افراد در طول مراحل از مرحله پیش از قصد تا مرحله حفظ و نگهداری میزان موازنه تصمیم گیری، خودکارآمدی و فرایندهای تغییر افزایش می یافت (p <0/05 ).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بین موازنه تصمیم گیری، خودکارآمدی و فرایندهای تغییر با مراحل تغییر رفتار مصرف ماهی ارتباط معناداری مشاهده شد، پیشنهاد می گردد با طراحی و اجرای مداخلات آموزشی و تقویت این سازه ها زمینه رسیدن به مراحل عمل و نگهداری فراهم شود.
    کلیدواژگان: مصرف ماهی، نظریه های آموزش بهداشت، الگوی فرانظری، بندرعباس
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا * صفحات 298-310
    زمینه و هدف
    نوجوانی مخاطره آمیزترین دوران زندگی ازنظر شروع مصرف مواد مخدر است و آموزش یکی از اساسی ترین روش های پیشگیری از اعتیاد است. هدف مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی در پیشگیری از سوءمصرف مواد در نوجوانان پسر شهر قزوین با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. 216 دانش آموز با نمونه گیری چندمرحله ای در قالب دو گروه تجربی و کنترل در مطالعه شرکت کردند. 5 جلسه آموزش در قالب گروه های 8-15 نفری با روش های ایفای نقش، بارش افکار و بحث گروهی به گروه تجربی ارائه شد. ابزار پژوهش پرسشنامه خودگزارش دهی شامل سوالات جمعیت شناختی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد و رفتار پیشگیرانه بر اساس پاسخ های پنج گزینه ای لیکرت بود. روایی و پایایی پرسشنامه با ضریب آزمون بازآزمون و آلفای کرونباخ تائید شد. داده ها قبل و 2 ماه بعد از آموزش با SPSS 20 و آزمون های کای اسکوئر، تی زوجی و مستقل، آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نگرش (از 17/4 ± 26/3 به 21/6 ± 45/7)، هنجار انتزاعی (از 14/6 ±29/4 به 15/2 ± 33/4)، کنترل رفتاری درک شده (از 20/9 ± 36/6 به 27/3± 58/4)، قصد (از 2/2 ± 6/24 به 3/8 ± 11/4) و رفتار پیشگیری کننده از اعتیاد (از 9/5 ± 24/11 به 13/7 ± 40/6) بعد از آموزش در گروه تجربی به طور معنا داری بهبود یافت (0/001 > p).
    نتیجه گیری
    نظریه رفتار برنامه ریزی شده چهارچوب مناسبی را جهت طراحی مداخله آموزشی به منظور پیشگیری از سوءمصرف مواد در نوجوانان ارائه می کند و کاربرد آن در برنامه های ارتقاء سلامت مدارس و پیشگیری از اعتیاد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، آموزش، خودکارآمدی، نگرش، دانش آموز
  • سیده مریم حائری، هادی طهرانی *، علیرضا اولیایی منش، سحرناز نجات صفحات 311-318
    زمینه و هدف
    مسلما تدوین برنامه های ارتقای سلامت در جامعه، بدون توجه به زمینه های اجتماعی و فرهنگی جامعه مورد نظر به راهکارهای غیرکارآمد منجر می گردد. ازاین رو، مطالعه حاضر با هدف سنجش میزان سلامت اجتماعی و عوامل موثر بر آن در کارمندان شاغل در ستاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 257 نفر از کارکنان شاغل در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که به صورت طبقه ای نسبی انتخاب شده بودند موردبررسی قرار گرفتند. برای سنجش سلامت اجتماعی از پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی (کییز) که پنج مولفه سلامت اجتماعی شامل انسجام اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت و انطباق اجتماعی مورد سنجش قرار می دهد استفاده گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده های این مطالعه به وسیله SPSS 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر و کندال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین افراد شرکت کننده (51/7%) در پژوهش دارای سلامت اجتماعی متوسط بوده اند و 17/8% سلامت اجتماعی پایین داشته اند. همچنین نتایج نشان داد که بین سطوح سلامت اجتماعی و جنسیت، تحصیلات و محل سکونت رابطه معنا داری وجود دارد (0/05>p) و بین گروه سنی، وضعیت تاهل و سمت شغلی با سطوح سلامت اجتماعی رابطه معنا داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نظام سلامت، زمانی کارایی مطلوب را خواهد داشت که در طراحی و مدیریت آن، موضوعات و نیازهای کارکنان آن نیز لحاظ گردد. نتایج این مطالعه اهمیت اجرای مداخلات آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در زمینه سلامت اجتماعی را در بین کارکنان به ویژه بین کارکنان ستادی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی روشن می سازد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شاخص های سلامت اجتماعی، سلامت کارکنانف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • محمدحسین تقدیسی، میترا غلامی، فاطمه حسینی، زهرا رحیمی * صفحات 319-327
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه بازیافت به عنوان یک راه معقول برای حفظ محیط زیست است، این مطالعه در تلاش است به توانمندسازی دانش آموزان مدارس ابتدایی در انجام بازیافت از مبدا در شهرستان مراغه بپردازد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای است. به طور تصادفی از بین مدارس ابتدایی شهرستان مراغه 4 مدرسه انتخاب شدند؛ 206 نفر از دانش آموزان به عنوان گروه آزمون و 207 نفر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. آموزش های انجام شده به صورت 7 جلسه در کلاس با روش های آموزشی بحث، پخش کارتون، ایفای نقش، قصه خوانی و بازی رایانه ای اجرا شد. همچنین 8 برنامه ارتقایی مانند سرگرمی بازیافت، کاردستی، بازی جاده بازیافت و روز بازیافت در مدرسه اجرا شد. همه دانش آموزان شروع به انجام تفکیک زباله در مدرسه کردند. از بین دانش آموزان افرادی به عنوان محافظ سبز به راهنمایی دانش آموزان می پرداختند. ابزار جمع آوری داده ها فرم گزارش فعالیت زیستی که قبلا به تائید متخصصان رسیده بود، توسط هر دو گروه از دانش آموزان از فعالیت های زیست محیطی خود، در طول 3 هفته قبل و بعد از آموزش تکمیل گردید. داده های به دست آمده با آزمون کای اسکوئر در SPSS 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بعد از مداخله آموزشی، میزان فعالیت بازیافت در گروه آزمون به 38/8% رسید. در فعالیت های بازیافتی و زیست محیطی مدارس گروه آزمون و کنترل اختلاف معناداری دیده شد (0/001 p <).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش در توانمندسازی دانش آموزان در افزایش رفتار تفکیک زباله موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش، بازیافت از مبدا، توانمندسازی، دانش آموزان، مراغه
  • محمدحسین مهر الحسنی، رحمت الله جدیدی، آقای سعید امینی * صفحات 328-339
    زمینه و هدف
    آموزش سلامت می کوشد تا فرصت کسب اطلاعات و مهارت های لازم جهت اتخاذ تصمیمات باکیفیت را برای مردم فراهم کند. یکی از نکات مهم در برنامه ریزی آموزشی انتخاب مداخلاتی است که بیشترین بازدهی را در ارتقای سلامت جامعه داشته باشند. هدف این مطالعه اولویت بندی فنون آموزش بهداشت با استفاده از تکنیک های تحلیل سلسله مراتبی و برنامه ریزی آرمانی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کمی- کیفی و از نوع کاربردی بود. حجم نمونه شامل کلیه 12 مرکز بهداشت شهرستان استان مرکزی بود. از طریق بحث گروهی متمرکز، معیارهای اصلی انتخاب روش های آموزشی شناسایی و اولویت بندی آن ها از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. سپس از طریق نرم افزار WinQSB برنامه GP بهترین ترکیب روش های آموزش بهداشت مشخص گردید.
    یافته ها
    هزینه، دسترسی، مقبولیت، قابلیت اجرا و تاثیر به عنوان معیارهای انتخاب روش های آموزش بهداشت تعیین گردید. ترتیب رتبه بندی روش های آموزشی عبارت بودند از: آموزش گروهی (44/4%)، آموزش چهره به چهره (23%)، توزیع بروشور و پمفلت (10%)، نمایش فیلم آموزشی (9%)، ارسال پیامک (7%)، سمینار (4%)، آموزش تلویزیونی (1%)، برپایی نمایشگاه (1%)، ایفای نقش (0/50%) و راهپیمایی (0/10%).
    نتیجه گیری
    روش های آموزش گروهی، آموزش چهره به چهره، توزیع بروشور و پمفلت و نمایش فیلم آموزشی با اختلاف قابل توجهی نسبت به سایر روش ها بیشترین بازدهی ازلحاظ صرفه جویی در هزینه ها، تحقق اهداف آموزشی، دسترسی گروه های هدف به روش های آموزشی، مقبولیت مردمی و قابلیت اجرا داشتند.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، برنامه ریزی آرمانی (GP)، استان مرکزی
  • علی عالمی، محمدهادی رضاییان کوچی *، مهدی مشکی صفحات 340-348
    زمینه و هدف
    نوجوانان و جوانان آسیب پذیرترین گروه ها در برابر استعمال دخانیات هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیش بینی کننده قصد و انجام رفتارهای پیشگیری کننده از استعمال دخانیات در دانشجویان بر اساس سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی-تحلیلی بود که بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال تحصیلی 1392-1393 انتخاب شده به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه روا و پایا طراحی شده بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده به صورت خودگزارشی توسط آزمودنی ها تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده وارد SPSS 20 شد و با استفاده از آزمون ها توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی اسپیرمن و مدل رگرسیون لجستیک) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    متغیر نگرش و کنترل رفتاری درک شده قادر به پیش بینی41% تغییرات قصد رفتاری بود. سازه کنترل رفتاری درک شده نیز توانست32% تغییرات رفتار را پیش بینی کند. ارتباط معناداری بین نگرش و کنترل رفتاری درک شده دانشجویان با قصد رفتاری آنان، همچنین کنترل رفتاری درک شده با رفتار آنان وجود داشت (0/001 >p).
    نتیجه گیری
    از میان سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، کنترل رفتاری درک شده یک پیش بینی کننده قوی در قصد و عملکرد پیشگیرانه از استعمال دخانیات در دانشجویان بود.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، عملکرد، پیشگیری از مصرف دخانیات، دانشجویان، گناباد
  • احمد سوری، شهنام آزادمرد، امید زاهدی، جمال عاشوری * صفحات 349-359
    زمینه و هدف
    فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی به عنوان دو روش مهم در درمان اختلال اضطراب است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی بر کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دارای اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1393 بود. درمجموع، 45 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. گروه های آزمایش 10 جلسه 70 دقیقه ای با روش های فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی آموزش دیدند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه اضطراب فراگیر کتل را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون توسط گروه ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از19 SPSS و با روش کوواریانس تک متغیری (آنووا) تحلیل شدند.
    یافته ها
    هر دو روش فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی به طور معناداری باعث کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان شدند. همچنین میان روش های فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی تفاوت معناداری در کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان وجود نداشت .
    نتیجه گیری
    روش های فراشناخت درمانی و آموزش مولفه های هوش معنوی به یک اندازه در کاهش اختلال اضطراب فراگیر دانشجویان موثر بودند. بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از روش های مذکور در درمان اضطراب فراگیر دانشجویان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، هوش معنوی، اضطراب فراگیر، اضطراب کتل، دانشجویان، مشهد
  • سجاد مطهری، محمدرضا نوری، محبوبه شیرزاد، عبدالله سلطانی نژاد * صفحات 360-369
    زمینه و هدف
    خانواده کوچک ترین جزء اجتماع است که ستون های اصلی آن را زن و شوهر تشکیل می دهند. لذا لازمه یک جامعه سالم، خانواده سالم و لازمه خانواده سالم، زن و شوهر سالم است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضامندی زناشویی اسلامی بر اساس مولفه های کیفیت زندگی در جمعیت دانشجویان متاهل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن نیز کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و امام حسین (ع) در سال 1393 بودند؛ که400 نفر (200 مرد و 200 زن) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضامندی زناشویی اسلامی و فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت استفاده شد و داده ها توسط SPSS 18 و روش آماری رگرسیون تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از چهار مولفه کیفیت زندگی، کیفیت زندگی روانی (0/05> p) و کیفیت زندگی اجتماعی (0/05> p) دارای توان پیش بینی کنندگی رضامندی زناشویی اسلامی در دانشجویان متاهل می باشند و مولفه های کیفیت زندگی 3% از واریانس رضامندی زناشویی اسلامی را تبیین می نمایند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج جدول رگرسیون، مولفه های روانی و اجتماعی کیفیت زندگی توانایی پیش بینی کنندگی رضامندی زناشویی اسلامی را دارند.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی، کیفیت زندگی، خانواده، دانشجویان، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، دانشگاه امام حسین (ع)
  • طوبی کریمی، محسن صفاری *، هرمز سنایی نسب، کاظم خلجی، مهدی حسن آبادی صفحات 370-380
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی شایع ترین علت مرگ ومیر در بیشتر کشورهای جهان ازجمله ایران است. کاهش عوارض سکته قلبی و تطابق و سازگاری با آن نیازمند تعدیل برخی رفتارها و اصلاح سبک زندگی بیمار است. در این مطالعه از نظریه رفتار برنامه ریزی شده استفاده شد تا مشخص شود که مداخله آموزشی بر اساس آین نظریه می تواند سبک زندگی بیماران سکته قلبی را تغییر دهد و میزان اثربخشی آن چقدر خواهد بود.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی شده است که بر روی 80 نفر از بیماران دچار سکته قلبی در شهر بندرعباس انجام شد. بیماران به روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. بیماران گروه آزمون در یک مداخله آموزشی 4 جلسه ای منطبق با نظریه رفتار برنامه ریزی شده شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر 3 بخش مشخصات فردی، پرسشنامه استاندارد سبک زندگی و پرسشنامه خودساخته مبتنی بر سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. روایی آن با استفاده از روش های روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از روش های آزمون- بازآزمون و آلفای کرونباخ تعیین شد. قبل از مداخله، یک ماه و سه ماه بعد از اتمام مداخله آموزشی، پرسشنامه ها به روش مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، RMANOVA و رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان (7/70 ± 51/5) سال و 67% آنان مرد بودند. در مراحل یک ماه و سه ماه پس از مداخله، نمرات سبک زندگی گروه آزمون افزایش معناداری را در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (0/001 > p). همچنین در مراحل یک ماه و سه ماه پس از مداخله نمرات سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده (نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری و رفتار) در گروه آزمون افزایش معناداری در مقایسه با گروه شاهد داشت (0/001 > p).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی طراحی شده بر مبنای الگوی نظریه رفتار برنامه ریزی شده قادر است نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری بیماران سکته قلبی را در مورد اتخاذ سبک زندگی سالم تغییر داده و باعث بهبود تمامی ابعاد سبک زندگی بیماران دچار سکته قلبی شود. لذا پیشنهاد می گردد اثربخشی مداخلات آموزشی مبتنی بر این نظریه برای اصلاح سبک زندگی سایر بیماران نیز موردبررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظریه رفتار برنامه ریزی شده، سبک زندگی، سکته قلبی، مداخله آموزشی، بندرعباس
  • غلامرضا مسعودی، مهدی کریمی اول *، علیرضا انصاری، محمد هادی عباسی، محمد عباس زاده بزی صفحات 381-390
    زمینه و هدف
    بیماری تب خونریزی دهنده کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است که به وسیله کنه منتقل می شود. تعیین پیشگویی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از تب کنگو و تدوین مداخلات آموزشی ساختارمند نقش مهمی در ارتقای سلامت به ویژه دامداران و خانواده های آن ها دارد. هدف این مطالعه تعیین پیش بین های رفتارهای پیشگیری از بیماری در دامداران زابل است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی – تحلیلی بود؛ که 200 نفر از دامداران به وسیله نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شده بودند. داده ها به وسیله پرسشنامه چندبخشی بر اساس سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی گردآوری شد. روایی و پایایی آن به وسیله متخصصان و آزمون آلفای کرونباخ (0/72=α) تایید شد. داده ها توسط SPSS 16 و با کمک آمار توصیفی و تحلیلی (درصد، میانگین، آزمون کای اسکوئر، آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون ضریب رگرسیون خطی) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین افراد موردپژوهش 91/5 % مرد، 46/5 % بی سواد و 31/5% کشاورز بودند و بیش از 50% آن ها در گذشته دام ذبح کرده بودند. یافته ها نیز نشان داد که رفتارهای پیشگیری از بیماری تب کنگو با سازه های منافع درک شده و خودکارآمدی درک شده رابطه مثبت معنادار داشتند. بر اساس آزمون رگرسیون خطی نیز خودکارآمدی درک شده قادر به پیش بینی 11% رفتارهای پیشگیری کننده از تب کنگو در دامداران بود.
    نتیجه گیری
    حفظ و ارتقای سلامت دامداران در برابر خطرات بیماری تب کنگو در مناطق گرمسیر به ویژه منطقه سیستان در استان سیستان و بلوچستان یک اولویت آموزشی بوده و مداخلات آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی باید با تاکید بر دو سازه حساسیت و خودکارآمدی درک شده اجرا گردند.
    کلیدواژگان: پیشگویی کننده های رفتار پیشگیری کننده، الگوی اعتقاد بهداشتی، تب کریمه کنگو، بیماری های مشترک بین انسان و حیوان، بیماری های شغلی، دامداران، زابل
  • صدیقه امیرعلی اکبری، روشنک وامقی *، فیروزه ساجدی، حمیرا سجادی، حمید علوی مجد، سهیلا حاجی قاسمعلی صفحات 391-401
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، این تحقیق به آزمون مدل ارتباطی وضعیت اقتصادی-اجتماعی، استرس درک شده، حمایت اجتماعی و خشونت خانگی با افسردگی زنان در سنین باروری در تهران سال 1393 پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی-مقطعی بر روی 1053 زن در سن باروری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. نحوه نمونه گیری به صورت چندمرحله ای و تصادفی بود. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، افسردگی بک، استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده و پرسشنامه خشونت خانگی بود. داده ها با SPSS 19 و آزمون مدل پیشنهادی از تحلیل مسیر با نرم افزار Lisrel 8.8 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از زنان موردبررسی، 49/7% درجاتی از خفیف تا شدید افسردگی داشتند. میانگین امتیاز استرس 8/34±23/22 و بیشتر افراد (43/1%) از حمایت اجتماعی متوسط برخوردار بودند.70 % افراد از وضعیت اقتصادی مطلوب برخوردار بودند و 41/1% مورد خشونت قرارگرفته بودند. در تحلیل مسیر وضعیت اقتصادی –اجتماعی هم به صورت مستقیم (0/20- =β) و هم غیرمستقیم (0/7251- =β)، استرس درک شده به صورت مستقیم (0/16=β)، حمایت اجتماعی به صورت مستقیم (0/22- = β) و غیرمستقیم (0/672- = β) و خشونت خانگی به صورت مستقیم (0/20= β) و غیرمستقیم (0/16=β) در بروز افسردگی موثر بودند و در مقایسه اثرات کل، حمایت اجتماعی بیشترین اثر را بر افسردگی نشان داد (0/2872-β=).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط تمامی عوامل موردبررسی با بروز افسردگی زنان، غربالگری ازنظر این عوامل به منظور پیشگیری و تشخیص زنان افسرده در جهت ارتقاء سلامت روانی آنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، استرس درک شده، حمایت اجتماعی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، خشونت خانگی، تحلیل مسیر، تهران
|
  • Fatemeh Estebsari *, Davood Mostafaie Mostafaie, Mohammad Hossain Taghdisi, Maryam Ghavami Pages 281-286
    The idea of health promoting hospitals (HPHs) was developed for the first time at the World Summit on Health Promotion in 1986 by the World Health Organization (WHO). According to this idea, hospitals as well as patients, have a significant role in promoting public health in general and promoting the health of its clients and employees. In the health promoting hospitals approach, hospitals are among the best settings to deliver health promotion and prevention services. Therefore, its most important mission is to change the treatment-based approach to a health-centered approach. Health Promoting Hospitals seek to institutionalize the concept of prevention and health promotion among employees, the empowerment of patients in hospitals and the good interaction of hospitals with its community. This approach will result in the improvement of the quality of services provided to the people and communities.
    Keywords: Health Promotion, Health Promoting Hospitals (HPHs), Standards
  • Banafsheh Agah, Teamur Aghamolaei *, Ali Alizadeh, Shideh Rafati Pages 287-297
    Background And Objective
    Fish consumption plays an important role in human health and prevention of disease. This study was aimed to determine the tendency to fish consumption based on the constructs of the Transtheoretical Model (TTM) in women referred to Health Centers of Bandar Abbas.
    Materials And Methods
    In this analytical-descriptive study, 383 women who referred to Health Centers of Bandar Abbas recruited through cluster sampling. Data were collected using a questionnaire which consisted of two sections, namely, demographic characteristics and structures of TTM. Data were analyzed by SPSS 19 and one-way ANOVA and linear trends as statistical tests.
    Results
    11.7% of participants were in the precontemplation stage, 3.9% in the contemplation stage, 13.6% in the preparation stage, 7.3% in the action stage, and 63.4% in the maintenance stage. The results of the one-way ANOVA test showed a significant association between constructs of TTM and stages of change, so that with progress of individuals from pre-contemplation stage to the maintenance stage, the decisional balance, self-efficacy and processes of change were increased (p
    Conclusion
    Regarding the significant association between decisional balance, self-efficacy and processes of change with the stages of change for fish consumption, designing and implementation of educational programs toward reinforcing the TTM constructs for attaining the action and maintenance in fish consumption is suggested.
    Keywords: Fish consumption, Transtheoretical model (TTM), Bandar Abbas
  • Isa Mohammadi Zeydi, Amir Pakpour, Hagiagha* Pages 298-310
    Background And Objective
    Adolescence is the most dangerous of lifetime regarding the onset of substance abuse and education is one of the most important methods to prevent this problem. The purpose of this study was to determine the impact of an educational intervention in the prevention of substance abuse among adolescents in Qazvin city using the theory of planned behavior (TPB).
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental study. With multi-stage sampling method, 216 students participated in the experimental and control groups. Five focus group discussions (including 8-15 members) were presented to the experimental group mainly based on role-playing, brain storming and group discussions methods. Self-reporting questionnaires were used for data collection consisted of demographic questions, attitudes, subjective norms, perceived behavioral control, intention and preventive behavior with 5-point Likert response options. Reliability and validity of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha and test-retest coefficient. The data collected before and 2 months after training were analyzed with SPSS 20 and Chi-square, pair and independent t-test, and Fisher's exact test.
    Results
    The mean scores of attitude (from 26.3±17.4 to 45.7±21.6), subjective norms (from 20.4±14.6 to 33.4±15.2), perceived behavioral control (from 36.6±20.9 to 58.4±27.3), intention (from 6.24±2.2 to 11.4±3.8) and addiction related preventive behavior (from 24.11±9.5 to 40.6±13.7) were significantly improved after educational intervention among the experimental group (p
    Conclusion
    TPB provides an appropriate framework for designing educational interventions to prevent substance abuse among adolescents and its application in health promotion programs in schools and prevention of substance abuse is recommended.
    Keywords: Substance abuse prevention, Health education, Self, efficacy, Theory of planned behavior (TPB), teenagers, Qazvin
  • Seyede Maryam Haery, Hadi Tehrani *, Alireza Olyaeimanesh, Saharnaz Nedjat Pages 311-318
    Background And Objective
    Indeed the development of health promotion programs in the community would result in ineffective solutions if social and cultural backgrounds are not considered. Therefore, this study was conducted to assess the level of social health and factors influencing the staff employees of the Ministry of Health and Medical Education in Iran.
    Materials And Methods
    The study was a descriptive- analytical one in which 257 employees of the Ministry of Health and Medical Education in Iran were selected by stratified random sampling. In order to measure the social health of the employees, Keyes social health questionnaire was used. This questionnaire measured five social health components- social cohesion, social prosperity, social acceptance, participation and social adaptation. The data analysis was conducted using Non-parametric correlation (c2) and Kendall's test by SPSS 20 with the significance level of 0.05.
    Results
    Most of the participants (51.7%) had medium social health, and 17.8% had low social health. There was a significant correlation between social health and gender, education and accommodations (p
    Conclusion
    Health system will have a good performance if the issues and needs of employees are considered in designing and managing it. The results of this study showed the importance of health education and health promotion intervention in the field of social health among staff, especially the staff of the Ministry of Health and Medical Education in Iran.
    Keywords: Social health, Social health indicators, Worker's health, Ministry of Health, Medical Education of Iran
  • Mohammad Hossein Taghdisi, Mitra Gholami, Fatemeh Hosseini, Zahra Rahimi* Pages 319-327
    Background And Objective
    As recycling is a reasonable method for preserving the environment, this study attempted to discuss the empowerment of elementary students to perform source recycling in Maragheh city.
    Materials And Methods
    This was an intervention study. Four schools were selected randomly among Maragheh city elementary schools; 206 students as the experimental group and 207 were selected as a control group. After the trainings in 7 sessions in a classroom using teaching methods such as discussion, showing cartoons, role playing, storytelling, computer game were used and 8 promotional programs like recycling entertainments, crafts, recycling road games and Recycling Day was also implemented. All the students started to separate wastes while school. Some students, as green protectors, guided the students. A work report form was used to collect the data, confirmed by experts, was filled out by the two groups of students within 3 weeks before and after training. The report discussed their environmental activities. Data obtained were analyzed by Chi-Square test by SPSS 16.
    Results
    After the intervention, the recycling activity in the test group was 38.8%. There was a significant difference in recycling and environmental activities of the test and control groups (p
    Conclusion
    Results showed that education in empowering students was effective in improving waste separation behavior.
    Keywords: Education, Source recycling, Empowerment, Students, Maragheh
  • Mohammad Hossien Mehrolhassani, Dr. Rahmatollah Jadidi, Mr. Saeed Amini* Pages 328-339
    Background And Objective
    Health education tries to provide an opportunity for people to find necessary information and skills to make high quality decisions. One of the important steps for educational planning is selection of interventions that have most returns. The aim of this study was to prioritize health education methods through Analytical Hierarchy Process (AHP) and Goal Programming (GP) techniques.
    Materials And Methods
    This was a quantitative-qualitative and applied study. The sample consisted of all 12 city health centers in Markazi Province, Iran. Through Focus Group Discussions (FGDs), the main criteria of health education techniques were identified and prioritized through AHP technique. Then, using WinQSB software and GP program, the best combination of health education methods was determined.
    Results
    Cost, access, acceptability, feasibility and effectiveness were identified as the main criteria for selection of health education methods. Prioritized training methods include, in order, were: group education (44.4%), face-to-face education (23%), distribution of pamphlets and brochures (10%), health education films (9%), sending educational SMS (7%), seminars (4%), TV education (1%), educational exhibitions (1%), role playing (0.5%) and educational rallies(0.10%).
    Conclusion
    Methods of group education, face-to-face education, distribution of pamphlets and brochures and showing health educational films have a significant returns than other methods in terms of cost saving, meeting educational needs, target group access to educational methods, popularity and feasibility.
    Keywords: Health education, Analytical Hierarchy Process (AHP), Goal Programming (GP), Markazi Province
  • Ali Alami, Mohammad, Hadi Rezaeian, Kochi *, Mehdi Moshki Pages 340-348
    Background And Objective
    Adolescents and youth are the most vulnerable groups concerning tobacco use. The present study was performed to determine predictors of intention and preventive behaviors of tobacco use among students based on the theory of planned behavior (TPB) constructs.
    Materials And Methods
    An analytic, cross-sectional study was conducted among 200 students of Gonabad University of Medical Sciences in 2013. Stratified sampling was used to select the participants. In order to collect the data, a validated and reliable questionnaire was designed based on the TPB. Participants fill out the questionnaire in a self-reporting form. Data were entered in SPSS 20 and analyzed by descriptive and analytic statistics, Spearman’s correlation coefficient and logistic regression model.
    Results
    The students’ attitude and perceived behavioral control predicted 41% of the variations of their behavioral intention. Meanwhile, the perceived behavioral control could predict 32% of the participants’ behavioral variation. There were significant correlations between the participants’ attitude and their behavioral intention, the participants’ perceived behavioral control and their behavioral intention, as well as between perceived behavioral control of the students and their behavior of tobacco use (p
    Conclusion
    The students’ perceived behavioral control would be a strong predictor for their intention to use tobacco and the students’ preventative performance of tobacco use.
    Keywords: Planned behavior theory, action, prevent of tobacco use, University students, Gonabad
  • Ahmad Souri, Shahnam Azadmard, Omid Zahedi, Jamal Ashoori* Pages 349-359
    Background And Objective
    Meta-cognitive therapy and educating components of spiritual intelligence were two important methods in treating anxiety disorders. This study was aimed to investigate the effect of meta-cognitive therapy and educating components of spiritual intelligence in decreasing the symptoms of generalized anxiety disorder among students.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design. The statistical population included all students with generalized anxiety disorder that referred to counseling centers of Islamic Azad University, Mashhad branch in the year 2013. Totally 45 students were selected through available sampling method and randomly assigned to three groups. The experimental groups were educated for ten 70-minute sessions by meta-cognitive therapy and components of spiritual intelligence; the control group did not receive any treatment. For collecting data all groups completed the Cattell generalized anxiety questionnaire as a pre-test and a post-test. Data were analyzed with SPSS 19 and by univariate analysis of covariance (UNCOVA).
    Results
    Both methods of meta-cognitive therapy and educating component of spiritual intelligence significantly led to the decrease of generalized anxiety disorder symptoms of students. Also, the findings showed there wasn’t any significant differences between meta-cognitive therapy and education component of spiritual intelligence methods in decreasing the symptoms of generalized anxiety disorder of students.
    Conclusion
    Meta-cognitive therapy and educating the component of spiritual intelligence methods were equally effective in decreasing the generalized anxiety disorder of students. Therefore, counselors and therapists can use the mentioned methods in treating generalized anxiety of students.
    Keywords: Meta, cognitive therapy, Spiritual intelligence, Generalized anxiety, Cattell Anxiety, Students, Mashhad
  • Sajjad Motahari, Mohammadreza Nori, Mahboubeh Shirzad, Abdollah Soltaninejad* Pages 360-369
    Background And Objective
    Family is the smallest part of the society that constitute the main pillars of a couple. Therefore, to have a healthy society, healthy families, we need to have a healthy couple. The aim of this study was to predict the Islamic marital satisfaction based on the quality of life among married students.
    Materials And Methods
    This study was a correlation one. The statistical population of the study was 400 married students of the Allameh Tabatabai University and Imam Hossain (AS) University in 2014. From the 400 samples, 200 men and 200 women were selected by convenience sampling. To collect data, short form of the Islamic Marital Satisfaction Questionnaire and WHO Quality of Life-BREF (WHOQOL-BREF) questionnaire were used. The data were analyzed through regression using SPSS 18.
    Results
    The Results of regression analysis revealed that among four components of quality of life, mental quality of life (p
    Conclusion
    According to The results of the regression tables, psychological and social components of quality of life of their ability to predict marital satisfaction.
    Keywords: slamic marital satisfaction, quality of life, family, students
  • Tooba Karimy, Mohsen Saffari *, Hormoz Sanaeinasab, Kazem Khalagi, Mehdi Hassan, Abadi Pages 370-380
    Background And Objective
    Cardiovascular disease is the most common cause of death and a major cause of disability in many countries, including Iran. To reduce the effects of heart attacks and their complications, lifestyle and behavioral modification is needed. In this study, the theory of planned behavior was used to find out if an educational intervention could change the lifestyle of patients with myocardial infarction and how much is its effectiveness.
    Materials And Methods
    This was a randomized controlled trial conducted on 80 patients with myocardial infarction who live in the city of Bandar Abbas, Iran. The patients were divided into two groups by random allocation- intervention and control group. Those who were in the intervention group participated in 4 educational sessions (at 50 minutes a session, one session per week) in accordance with the theory of planned behavior. A questionnaire consisting of 3 parts was used to gather the data: demographics, Health Promoting Lifestyle Profile (HPLP II), and a researcher-made scale based on constructs from the theory of planned behavior. Content validity was used for validation and the reliability was assessed using Cronbach's alpha test, and the test-re-test. The questionnaire was completed three times through interview: before the intervention, one month and three months after the intervention. Data were analyzed using Chi-square, RMANOVA, and multiple linear regression.
    Results
    The mean age of the participants was 51.5 7 ±7.70 years; 67% were male. One month and three months after the intervention, a significant improvement in the lifestyle of the intervention group compared with the control group was seen (p 0.001>). Also, based on the constructs of the theory (attitudes, subjective norms, perceived behavioral control, behavioral intention and behavior) one month and three months after the intervention, there were considerable increases in the mean scores of the intervention group than the control group (p 0.001>).
    Conclusions
    The educational program designed based on a theoretical foundation is useful to change attitudes, subjective norms, perceived behavioral control and behavioral intention for a healthy lifestyle among patients with myocardial infarction. It also may improve all aspects of lifestyle in such patients. Therefore, assessing the effectiveness of these theory-based educational interventions may be suggested to improve the lifestyle among other patients.
    Keywords: Theory of planned behavior, Lifestyle, Heart attacks, Educational intervention, Bandar Abbas
  • Gholamreza Masoudy, Mehdi Karimi, Aval *, Alireza Ansari, Mohammad Hadi Abasi, Mohammad Abaszadeh, Bazi Pages 381-390
    Background And Objective
    Crimean-Congo Hemorrhagic fever (CCHF) is a viral zoonosis transmitted by ticks. Determining the predictors of preventive behaviors of this disease and designing a structured educational intervention has an important role in promoting the health of all people who are directly or indirectly exposed to this dangerous disease, including ranchers and their families. The aim of this study was to determine the preventive behavior predictors in ranchers in Zabol.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 200 rural ranchers by a multi-stage sampling method randomly were selected and surveyed. The data were collected via a multi-section questionnaire that was developed based on the health belief model and its validity and reliability was confirmed by experts and Cornbrash’s alpha coefficient (α= 0.72). The data were analyzed in SPSS 16 using descriptive and analytic statistics (percentage, mean, Pearson Correlation coefficient and linear regression test).The significant level was set at 0.05.
    Results
    91.5%, 46.5% and 31.5% of participants, respectively, were male, illiterate and rancher and over about 50% of them had butchered an animal in the past. Results also showed that preventive behaviors of CCHF have a positive significant association with perceived benefit and perceived self-efficacy, and also results of linear regression test showed that self-efficacy forecasted 11% of behavior variances in participants.
    Conclusion
    Maintaining and improving the ranchers health against the risk of CCHF in tropical regions, particularly in the Sistan region in Sistan and Bloochestan province is an educational urgency and interventions based on the health belief model should emphasize more on the self-efficacy and perceived susceptibility.
    Keywords: Predictors of preventive behaviors, Health Belief Model (HBM), Crimean, Congo Hemorrhagic Fever (CCHF), Ranchers, Zoonosis, Occupational diseases, Zabol
  • Sedigheh Amir Ali Akbari, Roshanak Vameghi *, Firoozeh Sajedi, Homeira Sajjadi, Hamid Alavimajd, Soheila Hajighasemali Pages 391-401
    Background And Objective
    According to the importance of effective social factors on health, in this study a model of the relation between socioeconomic status, perceived stress, social support and domestic violence with women’ depression in reproductive age in Tehran the year of 2014 was tested.
    Materials And Methods
    This sectional descriptive-correlative study was performed on 1053 women referred to the medical centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The participants were selected through multi-stage random sampling. For collecting the data, demographic and socio-economic status, perceived stress, perceived social support, domestic violence and Beck depression questionnaires were used. The data were analyzed using SPSS 19 & Lisrel 8.8 software.
    Results
    Results showed that 49.7% of women had mild to severe degree of depression. The average stress score of perceived stress was 23.22±8.34, and most of them (43.1%) had moderate of social support. 70% had good socioeconomic status. 41.1% were taken domestic violence. The final path model fitted well (GFI=1; RMSEA=0.08) and showed that socioeconomic status had direct (β=- 0.20) and indirect effect (β= - 0.07251), perceived stress had direct effect (β=0.16), social support had direct(β=- 0.22) and indirect effect (β=- 0.0672), domestic violence had direct effect (β=0.20) on depression, and in the overall effect social support had the most effects on depression (β= -0.2872).
    Conclusion
    According to the relation between all variables that investigated with depression of women, screening of these factors for prevention and diagnosis of depression in order to promote mental health and early intervention is recommended.
    Keywords: Depression, Perceived stress, Social support, Socio, economic statue, Domestic violence, Path Analysis, Tehran