فهرست مطالب

نانو مقیاس - پیاپی 4 (زمستان 1393)

فصلنامه نانو مقیاس
پیاپی 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی دهقانی، عباس بهجت *، فریبا تا جآبادی، نیما تقو ینیا صفحات 203-209
    استفاده از پی شماده مناسب در سلول های خورشیدی لایه نازک به منظور افزایش کارایی سلول بسیار حیاتی است. در این مقاله اثر نوع پی شماد هی ایندیوم کلراید و ایندیوم استات بر انداز هی نانوکریستال، مورفولوژی و خلوص لایه نازک CuInS2 که در دمای پایین کریستال آن شکل یافته مورد بررسی قرار گرفته است. نشان داده شده است که این کمی تها به طور مستقیم بر عملکرد سلول خورشیدی اثر م یگذارند. روش هایی که برای ساخت سلو لهای خورشیدی نمونه استفاده شده است از روش های ارزان و قابل چا پکردن است. سلو لهای خورشیدی با دو نمونه از جوهرهای استاتی و کلریدی ساخته شدند. بررسی ها نشان داد که سلول های جوهر کلریدی نسبت به سلول های جوهر استاتی جریانی بیش از 5/ 3 برابر تولید میکنند.
    کلیدواژگان: سلول خورشیدی لایه نازک، نانوکریستال CuInS2، ساختار رولایه، روش های لایه نشانی محلول
  • ساناز علمداری، مرتضی قمصری ساسانی، بابک عفافی، محمدحسین مجلس آرا صفحه 211
    در این پژوهش به روش سل-ژل، سل های با غلظت بالای اکسیدروی، همراه با ناخالصی ایندیم با غلظت های بین 1 تا 3 درصد اتمی تهیه و سپس تغییرات پهنای گاف انرژی و خواص نوری آن ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. تمامی نمون ه ها از شفافیت اپتیکی بیش از 90 درصد در طول موج های بین 400 تا 800 نانومتر برخوردارند. در ادامه لایه نازک IZO به روش لایه نشانی غوطه وری تهیه شد و خواص ترموالکتریکی آن توسط آزمایش اثر هال و س یبک مورد مشخص هیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادند این لایه دارای خواص منحصر به فرد ترموالکتریکی است و می تواند گزین هی مناسبی برای کاربردهای اپتوالکترونیکی، به عنوان مولد جریان باشد. تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونه لایه ی نازک IZO سایز متوسط دانه را حدود 40 نانومتر نشان داد.
    کلیدواژگان: سل، ژل، اکسیدروی با ناخالصی ایندیم، فیلم نانو ساختار، لایه نشانی غوطه وری، گاف انرژی
  • رویا جعفری علی ملک*، اصغر عسگری صفحه 217
    در این پژوهش مدل دقیقی از ترانزیستور HEMT مواد AlGaN/GaN در حضور نقاط کوانتومی InN به منظور بررسی مشخصه های جریان-ولتاژ ارائه شده است. این کار برای نقاط کوانتومی InN با اندازه های مختلف، کسر مولی مختلف آلومینیوم و با فاصله مختلف گوسی شکل در ناحیه خطی مشخصه های بین نقاط در نظر گرفته شده است. حضور نقاط کوانتومی InN باعث ایجاد یک پیک تقریبا جریان-ولتاژ می شود که با این مشخصه های جریان-ولتاژ می توان موقعیت و سایز نقاط کوانتومی را در ساختار شناسایی کرد. در ادامه تاثیر دما نیز محاسبه و نتایج ارائه می شود. محاسبات نشان می دهد که با افزایش دما، به علت افزایش پراکندگی ها جریان ها کاهش پیدا م یکنند. ه مچنین دمای کانال به عنوان اثر خودگرمایی به منظور بررسی تاثیرات آن بر روی مشخصه I-V محاسبه شده و نتایج نشان می دهد، که دما در ولتاژهای بالای گیت و درین، زیاد است.
    کلیدواژگان: ترانزیستور، نقاط کوانتومی، مشخصه AlGaN، GaN، HEMT، I، V
  • فرزانه عربپور ر قآبادی_مهرداد کوکبی*_وحید احمدی_غلامرضا عباییانی صفحه 223
    در این تحقیق، از روش آلی-فلزی برای سنتز نقاط کوانتومی کادمیوم سولفاید) CdS (استفاده شد و اثر عوامل موادی و فرایندی بر اندازه، خواص نوری و ترکیب نانوبلورها در نظر گرفته شد. طولانی شدن زمان سنتز، موجب افزایش نانوبلورها از 2 nm به 5 nm و کاهش نوار ممنوعه از 8/ 2 به 2/4 eV شد. ه مچنین، با افزایش نسبت مولی S به Cd در محلول پی شماده، درصد مولی S در نانوبلورهای CdS بی شتر شده، ذرات بزر گتری در زمان کم تری تشکیل شد. در حین سنتز، نانوخوش ه هایی با اندازه مجیک ظاهر، سپس ناپدید می شوند. آنها با افزایش نسبت مولی S به Cd در زمان های طولانی تر مشاهده می شوند. انداز هگیری ثوابت نوری نشان داده که ضریب شکست نانوبلورها با بزر گتر شدن اندازه آن ها افزایش یافته، مستقیما به بخش حقیقی ثابت دی الکتریک وابسته است.
    کلیدواژگان: نقاط کوانتومی، کادمیم سولفاید، روش آلی، فلزی، شاخص انکسار، ضریب خاموشی
  • لنا مگاطیف، احمد قضاتلو*، مریم شجاعی، مجتبی شریعتی نیاسر صفحه 231
    در این تحقیق ب همنظور تولید نانو ذرات د یاکسید تیتانیوم بر سطح نانولوله های کربنی و تولید هیبرید آن توسط روش های هیدرولیز و حلال گرمایی)سالوترمال(با پی شماده های مختلفی از د یاکسید تیتانیوم سنتز شد. سپس ساختمان اتمی هیبرید سنتز شده با روش طیف سنجی XRD مورد مطالعه قرار گرفت و فازهای مختلف هیبرید د یاکسید تیتانیوم تعیین و با توجه به مزایای روش هیدروترمال در مقایسه با روش حلال گرمایی شامل سادگی، قیمت ارزان، کنترل هسته زایی و پخش شدگی بهتر به عنوان روش مناسب پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: سالوترمال، هیدرولیز، هیبرید، نانولوله کربنی، بوتوکسید تیتانیوم، کلرید تیتانیوم
  • فاطمه کوره پزان مفتخر، سیدعلی رضا اشرفی* صفحه 239
    یک گراف مولکولی، گرافی است که مجموعه را سهای آن ات مهای یک مولکول داده شده و یال های آن پیوندهای کوالانسی بین آن هاست. شاخص وینر اصلاح شده، مقداری عددی است که از ترکیب ساختار و تقار نهای یک گراف مولکولی ب هدست م یآید و اولین بار در سال 1991 توسط آنته گرائواچ و توماژ پیزانسکی معرفی شد. ویژگی مهم این اعداد ارتباط آنها با ساختار هندسی و توپولوژیک گراف های مولکولی است. در این مقاله به محاسبه این شاخص برای نانومخروط ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: شاخص وینر، شاخص وینر اصلاح شده، نانو مخروط
  • افزایش چگالی جریان سلول خورشیدی رنگدانه ای با استفاده از نانوذرات کلوخه ای سیلیسیم کاربید
    احمد ذاتی رستمی، علی محمد خالوف، حکمت مومن اف صفحه 249