فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 30 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر افراسیاب پور * صفحات 11-31
    امیرخسرو دهلوی مشهور به «سعدی هند»، از شاعران و عارفان فارسی زبان دهلی است که از دو جنبه ادبی و عرفانی شایسته بررسی و تحقیق است. به مکتب عشق در عرفان اسلامی و ایرانی می پیوندد و در اشعار و نوشته های خود با هنرمندی به مبانی فکری عرفانی می پردازد. یکی از محوری ترین مبانی فکری او اعتقاد به ولایت و جایگاه انسان کامل در هستی شناسی و انسان شناسی اوست، در این مقاله نقش مقام چنین انسانی در اشعار او بررسی و ویژگی های آن بیان می گردد. بی تردید در منظومه های او نیز شخصیت های داستانی، با توجه به ویژگی های انسان کامل تصویرسازی می شوند و نقش هایی در حوزه چنین کارکردی را ایفا می نمایند. انسان کامل در شخصیت های الهی مانند پیامبر اکرم(ص) و اسطوره ای چون اسکندر بروز می کند.
    کلیدواژگان: انسان کامل، ولایت، خاتم رسولان(ص)، تربیت معنوی، ادبیات عرفانی
  • فاطمه اسماعیلی نیا *، حسن سلطانی کوهبنانی صفحات 32-43
    فلسفه آفرینش انسان و جهان، یکی از اساسی ترین مسائلی است که بشر همواره در پی کشف و شناخت آن بوده است. مکاتب مختلف کلامی، فلسفی و عرفانی پاسخ های مختلف و متعددی برای این مساله مهم مطرح کرده اند. در قرآن، هدف خداوند از خلقت جهان و آسمان ها و زمین، انسان است و مقصود از انسان، انسان کاملی است که به مقام عبودیت حقیقی رسیده باشد. هدف خداوند از آفرینش انسان و جهان، شناخت ذات بی همتای خود اوست. در متون مختلف عرفان و تصوف به طور مکرر به موضوع عشق خداوند به انسان و عشق انسان به خداوند پرداخته شده است. اثر کم نظیر کشف الاسرار و عده الابرار میبدی نیز از این لطیفه نهانی خالی نیست و با کندوکاو در تفسیر عرفانی آن از آیات قرآن مشخص می شود که میبدی همچون بسیاری از عارفان، عشق خداوند به انسان را منشا آفرینش دانسته است. در این پژوهش سعی شده است با نگاهی تحلیلی، به بررسی دیدگاه میبدی درباره مسئله عشق و ارتباط آن با فلسفه آفرینش انسان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، آفرینش، عشق، انسان، کشف الاسرار و عده الابرار، عشق و آفرینش
  • محمد صالح ارزن کار *، جواد دهقانیان صفحات 44-64
    توکل یکی از مفاهیم مهم قرآنی و اسلامی است و در بین اهل عرفان و تصوف یکی از منازل سالکین و از عالی ترین مقامات مقربین محسوب می شود. توکل از یکسو با اعتقادات انسان مسلمان در مبحث توحید مرتبط است و از سویی دیگر با جنبه عملی زندگی او پیوند دارد .این مسئله باعث دشواری و پیچیدگی مفهوم توکل گردیده است. بزرگان صوفیه درباره توکل و واسپاری امور زندگانی مادی و معنوی خود به خداوند دیدگاه های متعدد و متنوعی ابراز نموده اند و با توجه به گستردگی مفهوم توکل، مراتب و درجاتی برای آن به نسبت عوام، خاصان و خاص الخواص قائل شده اند. در این پژوهش ضمن به دست دادن تعریف قرآنی توکل ، برداشت های صوفیه از این مفهوم و درجات آن، در هشت اثر از مهمترین متون تعلیمی صوفیه شامل: «اللمع فی التصوف»،«التعرف لمذهب التصوف»،«منازل السائرین»، «رساله قشیریه»،« احیاءالعلوم » ،«کشف المحجوب»،«مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه» و« انسان الکامل » بررسی و مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، توکل، درجات توکل، تصوف، متون تعلیمی
  • احمد سنچولی *، علیرضا محمودی صفحات 65-87
    برای ورود سالک طریق حق به سیر و سلوک معنوی مراتبی را برشمرده اند که «طلب» اولین مرتبه آن است. طلب میلی باطنی و انگیزه ای درونی است که روح انسان را از نیازهای مادی دور کرده و به مراحل بعدی سیر و سلوک یعنی عشق، معرفت، استغنا، حیرت، توحید و در نهایت فناء فی الله می کشاند. گرچه در مورد «طلب» ضمن شرح و توضیح اصطلاحات عرفانی برخی از کتب صوفیه و فرهنگ ها، مطالبی به صورت پراکنده ذکر شده، اما در این منابع به عوامل و انگیزه های ایجاد طلب، یعنی همان پله آغازین وادی سیر و سلوک اشاره ای نگردیده است. لذا در این مقاله سعی شده تا به شیوه توصیفی– تحلیلی درباره علل ایجاد طلب و شرایط گذر از آن، با توجه به آثار شاعران و عارفان برجسته از ابتدا تا پایان قرن هشتم هجری بحث شود و خصوصیات، انگیزه ها و ویژگی های مرتبه طلب، تحت دو عنوان کلی علل و شرایط مورد بررسی و تامل قرار گیرد. نتیجه این بررسی ضمن این سکه نشان دهنده جایگاه و اهمیت طلب در سیر و سلوک حق می باشد، بیانگر این مطلب است که طی مرحله طلب، ریشه در علل و شرایط گوناگونی دارد که از آن جمله می توان به سوز و درد درون، کشش و جذبه مطلوب، توفیق الهی، سختی کشیدن، زدودن زنگار تعلقات، لزوم داشتن پیر و در نهایت کمک خواستن از مردان خدا و اولیای دین اشاره کرد.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، طلب، سیر و سلوک، علل و شرایط
  • محمدرضا قاری *، سیاوش مرادی صفحات 88-111
    زبان شعر از شبکه پیچیده زبانی- بیانی سود می برد تا خیال انگیزی بیشتری ایجاد کند. واسازی یکی از این عناصری است که در ذات فرهنگ و زبان جاری است. تصوف و عرفان یکی از نمودهای فرهنگی به حساب می آیند که به نوعی بر پایه واسازی و تقابل شکل گرفته اند. تصوف شعری خاقانی مشحون از اصطلاحات و تعبیرات عرفانی است که ماهیت و اسازی دارند چنان که خوف با رجا و شک با یقین و... مقابل می نشیند و خاقانی با استفاده از تمام ظرفیت های دینی - عرفانی عرصه فراخی برای شعر فراهم کرده تا هنرش را نمایان کند. تصوف به عنوان یکی از بن مایه های دیوان خاقانی است که جنبه واسازی در تعبیرات عرفانی آن در این مقاله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، تصوف، واسازی، دریدا
  • سارا زینعلی، مسعود باوان پوری *، الهام ابراهیمی صفحات 112-127
    بحث ازذات حق از موضوعات مهم عرفانی و یکی از رازهای اندیشه بشر در طول تاریخ بوده است. ذات حق که حقیقه الحقایق است، غیب الغیوب و فاقد هرگونه تجلی و ظهور، حتی تجلی غیبی است و حقیقتی است مبرا از نام و نشان و وجودی است مطلق که حتی اطلاق وجود نیز بر آن از باب تفهیم است.هویت ذات حقیقتی است که در سراپرده های نوری و حجاب های ظلمانیدر بطون و غیب مانده است و از هرگونه صفت و اسم و تعینی مبری است. چنین هویت غیب الغیوبی از آمال و آرزوهای عارفان بسیار دور است و همواره قدم های سالکان در پس سراپرده های جلال او لغزیده اند و قلوبشان از ساحت قدس او محجوب مانده است.آنچه دراین پژوهش موضوع سخن قرار گرفته و به عنوان هدف اصلی مورد توجه است، و با روش توصیفی بدان پرداخته می شود، بیان کیفیت ذات حق ازدیدگاه شبستری سراینده گلشن راز می باشد
    کلیدواژگان: شبستری، ذات حق، وجود مطلق، عدم شناخت
  • صدیقه رسولیان آرانی *، محبوبه مباشری صفحات 128-155
    «نماد» اصطلاحی مشترک در عرصه دانش های گوناگون است؛ اما از منظر علوم بلاغی کلمه، عبارت و یا جمله ای است که علاوه بر معنی ظاهری، طیف معنایی گسترده ای را به خواننده القا کند. نمادپردازی از دیرباز در شعر عرفانی وجود داشته است و البته جریان های اجتماعی و سیاسی بر آن تاثیر مستقیم دارند؛ بنابراین در شعر معاصر هم از جایگاه پراهمیتی برخوردار است.
    پژوهشگران عرصه ادبیات انواع مختلفی برای نماد ذکر کرده اند که در این پژوهش به یکی از مهم ترین گروه نمادها یعنی نمادهای عرفانی و مذهبی(در حوزه شعر پایداری) و تاثیرات آن بر شعر این حوزه اعم از ایجاز در شعر، ابهام آفرینی، غنای هنری و ادبی، فعال سازی ذهن، القای روحیه صبر و امید و... پرداخته شده و دریچه ای تازه برای فهم این اشعار گشوده شده است.
    کلیدواژگان: نماد، ادبیات پایداری، شعر، دفاع مقدس، عرفانی، مذهبی
  • حسن اردشیری لاجیمی *، علی شیخ الاسلامی صفحات 156-184
    یکی از اصطلاحات کلیدی و محوری در عرفان اسلامی واژه «انسان کامل» است که به مهمترین موضوع عرفان تبدیل شد و هر عارفی بر مبنای مشرب خویش به آن پرداخته است بخصوص شارحان و عرفایی که در مکتب ابن عربی تنفس نمودند. از جمله آنها عارف بزرگ ابن فناری است که با شرح آثار قونوی و برخی از کلماتو آثار ابن عربی قدم راسخ در تبیین این اصطلاح برداشته است و به تمام جلوه های این مقام منیع چون؛ معنای انسان کامل، اولین مخلوق بودنش و اینکه بقای عالم به وجود انسان کامل وابسته است و همچنین مصادیق انسان کامل از جمله موضوعاتی است که در کتاب مصباح الانس به آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: ابن فناری، انسان کامل، اولین مخلوق، بقای عالم، مصادیق انسان کامل
|
  • Aliakbar Afrasiabpour * Pages 11-31
    Saadi’s famous Amir KhusrauDehlavi India, the Persian language poets and mystics Delhi that the two literary and mystical aspects worthy of examination and investigation. Since parents the disciples of Sheikh Nizamuddin, an Islamic school in mysticism, and Iran joins and in his poems and writings by the artist’s mystical intellectual principles and one of the most central concept for the province and the man he believes fully in his cosmology and anthropology so far, it has not been and in this article role is to assess and provide such a man in his poems. Certainly the characters in his system, according to the imaging characteristics of the perfect man and the role they play in such a function.
    Keywords: Perfecthuman, Province, Seal of Messengers, Spiritualeducation, Mystical Literature
  • Fatemeh Esmaeil Nia * Pages 32-43
    Philosophy of the creation of man and the world is one of the fundamental problems that mankind has always tried to discover and understand it. The mystics, citing Quranic verses that refer to Love, believe there is only God's love that causes the man being created; and other creatures and whatever is in the heavens and the earth are created for human beings. In various literatures of Mysticism and Sufism, the attention is repeatedly paid to the love of God to man and love of man to God. This elegant point is also included in the unparalleled books Kashf al-Asrar and Oddat al-Abrar of Meybodi; and with investigation in its spiritual commentary of Quran verses, it is determined that Meybodi, like many mystics, believed that the God's love for man is the source of creation. In this research, we try to survey the Meybodis viewpoint about the Love and its relation to the philosophy of the creation of man through an analytical approach.
    Keywords: Mysticism, Kashf al-Asrar, Oddat al-Abrar, Love, Creation
  • Mohammad Saleh Arzankar *, Javad Dehghaniyan Pages 44-64
    Trust is one of the important concepts in Quran and Isla, and it is considered as one of seekers’ homes and one of the excellent devotees. This concept is related with beliefs of Muslim in monotheism topic in one hand and it is linked with practical aspect of his life in the other hand. This complicates trust concept. Expert of Sufism has expressed diverse and different views on trust and deposit of their material and spiritual aspects of life to God and allocates different degrees and ranks due to the span of trust concept in common people, gentlefolks and special features. In this research, having given the Quran definition of trust, diverse Sofia interpretation of this concept and its degrees were studied and compared in eight works of the most important Sofia educational texts including “Shine in mysticism”, “Recognition of the doctrine of mysticism”, “marchers homes” , “Qushayr Message”, “The revival of science”, “Shielded detection”, “Perfect Man”, “Guidance Lamp and Sufficiency Key”.
    Keywords: comparative study, trust, trust degrees, mysticism, educational texts
  • Ahmad Sanchooli *, Alireza Mahmoodi Pages 65-87
    Desire, the first stage of spiritual behavior and excursion is an inward inclination and an inner motive that remove man’s spirit form material needs and attracts to later stages of behavior and excursion including love‚ knowledge‚ dispensation‚ amazement‚ unity and at last annihilation to Allah. Although in some Sufi books and cultures, while explaining gnostic expressions‚ some subjects have been mentioned dispersedly‚ it has not been pointed to factors and motives of creating it. so‚ in this writing‚ while naming the reasons of creating desire and it’s crossing conditions related to the gnostic and outstanding works form the beginning to the end of the eighth century,it’s characteristics and the motives are studied. In fact, the crossing of the desire stage depends on different reasons and conditions including the inner pain‚ the desirable attraction‚ the divine success‚ removing the rust of belongings‚ needing to have the spiritual leader and at last asking help from the Devine men and the authorities of the religion.
    Keywords: Gnosticism, Sufism‚ desire‚ behavior‚ the reasons, the conditions
  • Mohammad Reza Ghari *, Siavash Moradi Pages 88-111
    The language of poetry benefits a complicated linguistic – expressive network in order to create more fancy. Deconstruction is one of these elements that exists in the nature of culture and language. Sufism and mysticism are considered one of these cultural manifestations that have been formed somehow on the basis of deconstruction. Poetic Sufism of Khaqani is full of mystic terms and interpretations which have the essence of deconstruction. As fear and hope ; doubt and certainty are sitting equal. Using all religious – mystic capacities, Khaqani has provided a wide area for poetry to reveal his art. Sufism is one of the themes of Divan Khaqani whose mystic interpretations with respect to deconstruction aspect have been investigated in this article.
    Keywords: Khaghani, Sufism, Diconstruction, Derrida
  • Sedigheh Rasolian Arani *, Mahboobeh Mobasheri Pages 128-155
    "Symbol" is a term common in various areas of knowledge But from the Science Rhetoric, word, phrase, or sentence means that in addition to appearance, the whole wide meaning to the reader. There has long symbolized the mystical poetry and social and political processes that have a direct impact So the contemporary poetry of place is important.
    Researchers in different types of literature have mentioned that this research represents one of the most important symbols of mystical and religious symbols (in poetry sustainability) and its impact on the field of poetry, including the brevity of poetry, ambiguity, richness of art and literary, activate the mind, instilling a spirit of patience and hope and has been studied and a new window for understanding the poems have been opened.
    Keywords: Symbol, Resistance Literature, Poetry, the Holy Defense, Mystical, Religious
  • Hasan Ardeshiri Lajimi *, Dr Ali Sheikholeslami Pages 156-184
    One of the famous mystic playing critical role in development of Islamic jurisdiction on ethics of Ibn Arabi is Ibn Fanari whose famous book, Mesbah Al-ons , describes the book of Meftah Al-gheibGhanavi which is but deemed one of the most important higher educational book of mystical fields due to its importance. Essential center of many discussions is perfect human.
    Accordingly, my was performed by research on the biography of Ibn fanari for better recognition of this great mystic people and also a perfect human as the most central arrangement in different aspects such as divine creativity, world persistence, as the first creature and symbol of divine creatures. Finally, it was com comparatively analyzed by opinions of Sheikh Akbar Mohyeddin Ibn Arabi as the main designer and innovator of this theory, as you are presented a summary.
    Keywords: Ibne Fanari, Perfect Human, the first creation