فهرست مطالب

پژوهش های مالیه اسلامی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

مجله پژوهش های مالیه اسلامی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم اثنی عشری، سیده وجیهه میکائیلی* صفحات 7-24
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی اثرگذاری زکات گندم و جو بر فقرزدایی استان های شمالی و هم چنین، اثر درآمد زکات بر رشد اقتصادی طی دوره 1384 تا 1390 بوده است. از آنجایی که مهم ترین مصرف زکات، مربوط به تامین زندگی فقرا، مساکین و تامین نیازهای زیربنایی جامعه است و با توجه به عقاید مسلمانان در مورد پرداخت زکات، معافیت بخش کشاورزی در پرداخت مالیات در سیستم های مالیاتی کشور، هم چنین، کشت گندم و جو در این استان ها، میزان پرداخت زکات این محصولات، درآمد قابل توجهی را نشان می دهد که بخش مهمی از نیازهای مالی طرح های عمرانی و فقرزدایی در روستاها را تامین می کند.نتایج تحقیق نشان داده است که درآمد زکات در استان گلستان نسبت به استان های مازندران و گیلان بیش تر بوده است و نقش مهمی در فقرزدایی استان داشته است. در این میان، استان گیلان با تولید کمتر در بخش گندم و جو و هم چنین کسب درآمد زکات کمتر، نقش اندکی در فقرزدایی استان ایفا کرده است. هم چنین، نتایج، بیانگر نقش موثر و معنی دار درآمد زکات بر رشد اقتصادی استان های منتخب بوده است. این تاثیر معادل 005/0 درصد برآورد گردیده است. با توجه به این مسئله، تنها زکات گندم و جو قادر به پوشش فقر و تقویت رشد اقتصادی نیست؛ بنابراین، باید از دیگر مالیات ها نیز جهت فقرزدایی و ازبین بردن آن و رونق اقتصادی بهره جست.
    کلیدواژگان: نرخ زکات، فقرزدایی، توسعه روستایی، رشد اقتصادی، روش گشتاور تعمیم یافته
  • علیرضا پورفرج، ایوب خزایی* صفحات 25-42
    با توجه ضرورت تامین مالی هزینه های دولت و لزوم بررسی روش های کارآمد برای تامین مالی این هزینه ها، در مقاله حاضر، ابتدا به اختصار مطالعات صورت گرفته در زمینه تنوع بخشی به انواع اوراق بهادار اسلامی بررسی و سپس به روش توصیفی با استفاده از منابع معتبر، انواع هزینه های دولت و نحوه تامین مالی آن ها از طریق صکوک تبیین می گردد. این مقاله درصدد دستیابی به پاسخ این دو پرسش است: (1) کدام یک از ابزارهای مالی اسلامی، دارای بیش ترین دامنه کاربرد (انعطاف پذیری) در تامین نیازهای مالی دولت می باشند؟ (2) کدام یک از نیازهای مالی دولت با سهولت بیشتری تامین مالی می شود؟ نتایج بررسی های صورت گرفته نشان دهنده این است که اسناد خزانه اسلامی دارای بیش ترین کاربرد در تامین مالی هزینه های دولت بوده و پس از آن اوراق استصناع و اوراق جعاله دارای بیش ترین انعطاف پذیری در تامین هزینه های دولت می باشند. از طرفی، هزینه های مرتبط با خرید کالاهای موردنیاز دولت با سهولت بیشتری تامین مالی می شوند. هزینه های مرتبط با اجرای طرح های عمرانی جدید و هزینه تکمیل طرح های عمرانی نیمه تمام در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: تامین مالی، کسری بودجه، ابزارهای مالی
  • محمدرضا آرمان مهر* صفحات 43-58
    اقتصاد شراکتی با توجه به تاثیر شگرف بر کارایی و جنبه عدالت مدارانه ای که دارد، می تواند به عنوان یک رویکرد اقتصادی جدید برای جوامع مختلف به کارگرفته شود. در این تحقیق، اطلاعات گردآوری شده به صورت کتابخانه ای و اسنادی، با روش تحلیل محتوایی و با پشتوانه مبانی فقه اسلامی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مبانی فقهی اقتصاد شراکتی که به نوعی روش شناسی بحث اقتصاد شراکتی می باشد، از چهار منظر قرآن، سیره پیامبر (ص)، روایات و قواعد فقهی (مانند قاعده عدالت، قاعده لاضرار و...) مورد بررسی قرارگرفت. فرضیه پژوهش این است که با توجه به ثمرات فراوانی که بر اقتصاد شراکتی مترتب است، در نظام اقتصادی اسلام، روش مبتنی بر تسهیم سود بر مدل اجاره نیروی کار که پرداخت دستمزد ثابت است، اولویت و برتری دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد شراکتی، نیروی کار، سرمایه، بنگاه، فقه
  • فرزاد پارسا* صفحات 59-72
    مقاصه، تقاص و تهاتر در فقه اسلامی، در برخی مذاهب دارای معنای متفاوت و در برخی دیگر مترادف هستند. در فقه امامیه از هر سه و در قانون غالبا از تهاتر استفاده می شود. معنای مورد نظر و غالب این اصطلاحات در موضوع مورد بحث، تسویه مطالبات افراد از هم است. با وجود مخالفت برخی، دیدگاه غالب در فقه و حقوق، مشروعیت و مجاز بودن مقاصه است. مقاصه برای ادای هم زمان دو دین، تضمین و توسل به حق کارکرد دارد و از جهات مختلفی چون کاستن از مخاطرات انتقال وجوه و سرعت بخشیدن به معاملات و جلوگیری از تکرار تادیه و ساده سازی ایفای دیون دارای اهمیت عملی است. در مورد ماهیت مقاصه، برخی آن را از راه های انقضای دیون و برخی آن را استثنای از بیع دین به دین، برخی آن را از راه های تسلط بر مال غیر، برخی آن را در شمار راه های اسقاط تعهدات ذکر کرده و برخی تفصیلات دیگری ذکر کرده اند. فقها و حقوقدانان، مقاصه را در عین و دین جایز دانسته اند. برخی مقاصه را سه و برخی چهار و برخی یک نوع دانسته و برخی تفصیلات دیگر دارند. هر کدام از این انواع، دارای شرایط و آثار خاص خود هستند.
    کلیدواژگان: مقاصه، تهاتر، دین، فقه امامیه، حقوق ایران
  • مرتضی عزتی، افسانه کاظمی* صفحات 73-88
    از دیدگاه نظری بیان می شود نظام مالی اسلامی که بدون بهره است، برای رشد اقتصادی فضای مساعدتری را فراهم می کند. آیا تجربه هم چنین نتیجه ای را نشان می دهد؟ هدف این بررسی، برآورد اثر اندازه بانکداری اسلامی بر رشد اقتصادی در کشورهای اسلامی است. در این بررسی اثر بانکداری اسلامی بر رشد اقتصادی کشورهای اسلامی برای بازه زمانی سال های 2006 تا 2012، با به کارگیری داده های ترکیبی بررسی شده است. یافته های این بررسی نشان داده است که افزایش اندازه و سهم بانکداری اسلامی بر رشد اقتصادی کشورهای اسلامی، اثر مثبت دارد و موجب افزایش رشد اقتصادی این کشورها شده است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، رشد اقتصادی، پنل دیتا
  • صادق علی موحدمنش، محمدرضا بابایی سمیرمی، نسترن فروغی اسعد* صفحات 89-100
    مدیریت ریسک اعتباری همواره از مسائل پیش روی بانکها بوده است. شناسایی صحیح عوامل موثر بر سنجش اعتبار مشتری هنگام اعطای تسهیلات، تاثیر بسزایی در موفقیت هر موسسه مالی و اعتباری دارد. مقاله حاضر تاثیر عوامل موثر بر ریسک اعتباری را با تاکید بر بررسی جایگاه عقود اسلامی بررسی می کند. بدین منظور از مدل لاجیت جهت پیش بینی ریسک اعتباری و عوامل موثر بر آن استفاده شده است. با بررسی اطلاعات موجود از پرونده 500 مشتری اعتباری موسسه مالی و اعتباری ثامن الائمه استان اردبیل، مبلغ اصل وام، فاصله اقساط، مبلغ سود، نرخ سود، جنسیت، نوع عقود وام گیرنده و نوع وثیقه به عنوان متغیرهای مستقل و ریسک اعتباری به عنوان متغیر وابسته انتخاب گردیده است. پس از تخمین مدل، مشخص گردید که تمامی متغیرها تاثیر معناداری بر ریسک اعتباری موسسه مالی و اعتباری مورد مطالعه دارند.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، عقود اسلامی، مدل لاجیت، تسهیلات
  • محمدحسین احسانفر، زهرا آملی جلودار * صفحات 101-113
    موضوع تحولات نرخ سود بانکی در مسیررشد اقتصادی، همواره یکی از مهم ترین مباحث اقتصادی بوده است. در کشورهای اسلامی نیز، نرخ سود بانکی به عنوان مقوله ای در راستای رشد و توسعه اقتصادی این کشورها در شرایط مختلف مطرح بوده است. بر این اساس نظام های مالی اسلامی می توانند از طریق بسیج منابع مالی و هدایت آن ها به سوی تولیدات مولد، نقشی کلیدی در توسعه کشورهای اسلامی ایفا کنند. نوساناتی که در نرخ سود بانک ها رخ می دهد کم و بیش در دیگر امور اقتصادی تاثیر گذاشته و موجب کندی و توقف و یا فعالیت مجدد بعضی از رشته های تولیدی می گردد. در این میان تعیین نوع رابطه بین رشد اقتصادی و نرخ سود بانکی؛ برعکس آنچه می نماید، یکی از روابط ناشناخته می باشد. این مقاله به بررسی رابطه علی بین رشد اقتصادی و نرخ سود بانکی در کشورهای منتخب اسلامی؛ با استفاده از روش علیت هشیائو، طی سال های 2004-2010 پرداخته است. نتایج تحقیق نشان دهنده عدم وجود رابطه علیت از نرخ سود بانکی به رشد اقتصادی می باشد. درباره رابطه علی از رشد اقتصادی به نرخ سود بانکی نیز، نتایج به شکل قویتری عدم وجود این رابطه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نرخ سود بانکی، علیت هشیائو، کشورهای منتخب اسلامی
|
  • Abolghasem Esna Ashari, Sayedeh Vajihe Mikaeeli * Pages 7-24
    The main purpose of the research is to study the impact of wheat and barley Zakat on poverty alleviation in the Northern provinces and also the impact of Zakat revenue on economic growth during the period of 1995 to 2011. Since the major consumption of Zakat is for the poor and needy people and provision of the basic needs of the society, according to the religious beliefs of Muslims in paying Zakat, agricultural section tax exemption of tax systems, and wheat and barley cultivation in these provinces, Zakat of these products indicates considerable revenue which can provide a significant part of the financial needs of development projects and poverty alleviation in the rural areas. Results of the study showed that the revenue of the Zakat in Golestan province was more than Gilan and Mazandaran provinces and had an important role in poverty alleviation of the province. Meanwhile, Gilan province with lower production of wheat and barley with less Zakat revenue played less important role in poverty alleviation of the province. Furthermore, the results showed a significant positive effect of Zakat revenue on economic growth of the mentioned provinces. But this effect was small and estimated equal to 0.0005 percent. With regard to this issue, only wheat and barley Zakat is not able to cover poverty and boost economic growth. Thus, other taxes should be used as well for poverty alleviation and economic growth.
    Keywords: Zakat Rate, poverty alleviation, Village development, economic growth, generalized method of moments
  • Alireza Porfaraj, Ayob Khazaei * Pages 25-42
    With respect to financing government expenditures and Due to the necessity of analysis of effective ways of financing these expenditures, this paper reviews literature on the Islamic Securities and with a descriptive method, explains government expenditures and ways of financing them. This paper seeks to answer two questions: (1) which of Islamic Securities has more flexibility to finance government expenditures? (2) Which of government expenditures can be financed more easily? Results show that Islamic Treasury Bills, Istisna' and Jualah sukuks have more flexibility in financing government expenditures.In other hand, government spending on purchasing required goods can be financed easily. Next in rank are government spending on new development projects and the cost of performing incomplete development projects.
    Keywords: Finance, Deficit, Securities
  • Mohammad Reza Armanmehr * Pages 43-58
    Share economy (share working in the firm's profits) due to important impact on efficiency, and its equity oriented aspect, can serve as a new economic approach for communities to be used. In this study, data collected in libraries and documents using content analysis and support the Principles of Islamic Jurisprudence are analyzed. Jurisprudence principles of share economy that is a methodological in the share economy debate are evaluated from four perspectives: the Quran, the Prophet (PBUH), hadith and fiqh rules (like the rule of justice, rule Lazrar, etc.). The research hypothesis is that due to the many benefits associated with share economy, the economic system of Islam, based on profit sharing model which pay a fixed rent and priority, takes precedence.
    Keywords: share economy, labor, capital, firm, Jurisprudence
  • Farzad Paarsa * Pages 59-72
    Muqasa, taqas and dicker in terms of Islamic jurisprudence, have different means in some religions, and in some other are synonyms. In Imamia jurisprudence all three and in law dicker is often used. The dominant meaning of these terms in this case, is the settlement of the demands of the people. Despite of some opposition, the dominant view in jurisprudence and rights is the legitimacy of muqasa. To pay both the religion and the exercise of the right to work, muqasa is guaranteed, and in several ways it’s because reducing the risks of the transferring the funds and speeding up the transactions and avoiding repetition of the pay and simplifying the liabilities has a scientific importance. In the case of muqasa nature, some have mentioned it as the ways of the expiry of debts and some mentioned as the Excluding the sale of debt to debt and some as the ways to dominate the other property, and some as the ways of abandonment of obligations. And some have mentioned other details. Scholars and muqasa jurists have considered muqasa permissible in religion. Some have considered it three types and others four types and some one type and some have mentioned other details any of these kinds have its own special conditions and effects.
    Keywords: Muqasa, Dicker, Religion, Imamia Jurisprudence, Iran's Rights
  • Morteza Ezzati, Afsane Kazemi * Pages 73-88
    From the theory perspective it is said that Islamic financial system –that is without interest- provides a better condition for economic growth. Does the experience show the same result? This paper is a research for estimating the effect of Islamic banking rate on economic growth in Islamic countries .In this paper we attempt to analysis Islamic banking effect on economic growth in Islamic countries during 2006-2012 with panel data econometrics. The findings of the study have shown that increasing in Islamic banking share have positive effect on economic growth in Islamic countries. And have caused increase in these countries economic growth.
    Keywords: Islamic banking, economic growth, panel data
  • Sadegh Ali Movahedmanesh, Mohammad Reza Babaei Semiromi, Nastaran Foroghi Asaad* Pages 89-100
    Credit risk management always has been a problem for the banks. The correct identification of factors affecting the measurements of the validity of customer when lending, has a significant impact on the success of any financial institution and credit. This paper investigates the impact of the effective factors on the credit risk with particular emphasis on the role of Islamic contracts. For this purpose, we have used logit model to predict credit risk and factors affecting it. By analyzing the available information contained in records of 500 customers of Samen credit institution (Ardebil Province), amount of loan, distance installment, profit, interest rate, gender, borrower contracts type, type of security have been selected as the independent variable and credit risk as the dependent variable. After estimating the model, it was found that all the variables have a significant impact on the credit risk in the under study financial institution.
    Keywords: Credit Risk, Islamic Contracts, Logit Model, Loans
  • Mohammad Hossein Ehsanfar, Zahra Amoli Jelodar * Pages 101-113
    The course of banking profit rate toward economic growth has always been one of the most important subjects in economic discussions. In Islamic countries, banking profit rate has also been a factor in their economic development and growth in different conditions. Accordingly, Islamic financial systems, via mobilizing financial sources and leading them toward generating products, can have a key role in the development of Islamic countries. The fluctuations that occur in the banks’ profit rate have affected, more or less, other economic affairs, and they become the cause of sluggishness, pause or reactivation of some production courses. Meanwhile, specifying the type of relation between economic growth and banking profit rate, unlike what it shows, is one of the unknown relations.This essay has investigated the causal relationship between economic growth and banking profit rate in selected Islamic countries via Hsiao Causality Method during the years 2004-2010. The results of the research indicate the absence of causality relation from banking profit rate to economic growth. On causal relation from economic growth to banking profit rate, stronger results indicate the absence of this relation.
    Keywords: economic growth, banking profit rate, Hsiao Causality, selected Islamic countries. profit