فهرست مطالب

Journal of Multidisciplinary Care
Volume:6 Issue: 3, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه علی اکبری *، فرشته آیین صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    پرستاران موثرترین نیروهایی هستند که پس از بروز حادثه در محل حاضر می شوند، بنابراین باید بتوانند با استفاده از مهارت و سرعت عمل خود مراقبت های مورد نیاز را برای افراد حادثه دیده فراهم کنند. ارزیابی سطح صلاحیت آن ها قبل از حضور در موقعیت های بحرانی می تواند موجب بالا بردن سطح آمادگی آن ها گردد. این مقاله به ارزیابی صلاحیت پرستاران بیمارستان های آموزشی اصفهان پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 400 پرستار در سال 1393 با روش نمونه گیری سرشماری وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دارای 50 سوال بود که صلاحیت پرستاران را در چهار حیطه مختلف در قالب طیف لیکرت مورد ارزیابی قرار می داد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که میانگین نمرات نمونه های پژوهش در حیطه مدیریتی (8/87±42/53)، حیطه اخلاقی و قانونی (3/19±19/77)، حیطه توانایی های خاص فردی (6/11±32/73)، حیطه صلاحیت های تخصصی و تکنیکی (16/64±77/92) و نمره کلی صلاحیت آن ها (30/32±172/96) می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که صلاحیت پرستاران جهت ارائه مراقبت در موقعیت های بحرانی در سطح مطلوبی قرار ندارد، لذا لازم است کلیه پرستاران یکسری مهارت های تکنیکی و تخصصی علاوه بر مهارت های پایه که معمولا در دوره آموزشی خود دریافت می کنند، کسب کنند تا بتوانند در حین ارائه مراقبت در بحران به طور موثر عمل کنند.
    کلیدواژگان: پرستار اورژانس، صلاحیت، بحران
  • مژگان سهیلی *، فاطمه نظری، وحید شایگان نژاد صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) نسبت به افراد سالم دارای سطوح بسیار بالاتری از اختلالات روانی نظیر افسردگی، اضطراب و استرس هستند که به شدت بر کیفیت زندگی آنان تاثیرگذار است و نقش مهمی در تحریک شروع حملات بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، بدتر شدن علائم و افزایش خستگی دارند. از درمان های رایج و کم هزینه در طب مکمل تن آرامی می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تکنیک تن آرامی بر افسردگی، اضطراب و استرس زنان مبتلا به ام اس انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی که بر روی 50 بیمار مبتلا به ام اس مراجعه کننده به کلینیک ام اس بیمارستان کاشانی اصفهان انجام شد. پس از نمونه گیری به روش آسان، نمونه ها به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون تکنیک تن آرامی طی 4 هفته، دو بار در هفته به مدت 40 دقیقه برای هر بیمار انجام شد و گروه کنترل فقط تحت دریافت مراقبت و درمان های معمول دارویی طبق دستور پزشک معالج قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه DASS-21 قبل، بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه جمع آوری گردید. داده ها توسط SPSS و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات استرس، اضطراب و افسردگی قبل از اجرای مداخله در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (0/5P) و در گروه کنترل وجود نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اجرای تکنیک تن آرامی بر کاهش استرس، اضطراب و افسردگی مبتلایان به ام اس موثراست. هرچند اثر تداومی این تکنیک بر استرس بیشتر بوده است؛ لذا انجام این تکنیک به عنوان روشی مقرون به صرفه در هزینه و زمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تن آرامی، استرس، اضطراب، افسردگی
  • مریم سرگزی، فرشته مظهری آزاد * صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری مزمن انسدادی ریه و کاهش کیفیت زندگی این بیماران مطالعه حاضر به بررسی تاثیر بازدید از منزل بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به COPD بستری در بیمارستان خلیج فارس بندرعباس در سال 1394 می پردازد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در بیمارستان خلیج فارس بندرعباس در سال 1394 روی 62 سالمند مبتلا به COPD با شدت متوسط بر اساس نتایج اسپیرومتری و تشخیص پزشک متخصص انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و بررسی میزان کیفیت زندگی (SF-36) بود. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی مستقل و کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش بین دو گروه ازنظر جنسیت (0/793=P)، وضعیت تاهل (0/998=P)، محل سکونت (0/704=P)، تحصیلات (0/145=P) و وضعیت اقتصادی (0/605=P) تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نمره کل کیفیت زندگی در گروه مورد که برنامه آموزشی را دریافت کردند، نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری داشته است (0/0001>P) و در گروه مورد میانگین نمره کیفیت زندگی قبل از مداخله 51/90 بود که پس از مداخله به میزان 66/73 افزایش یافت. نسبت بستری مجدد در گروه شاهد 66/7 و در گروه مورد 57/4 می باشد که نشان می دهد بازدید از منزل در کاهش بستری شدن مجدد سالمندان موثر بوده است (0/028=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها،آموزش همراه با بازدید از منزل توانسته است میزان کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه را افزایش دهد. همچنین بازدید از منزل با هدف حفظ سلامت و استقلال افراد سالمند جهت جلوگیری از کار افتادگی آنان پس از ترخیص از مراکز مراقبتی یک ضرورت محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: بازدید از منزل، کیفیت زندگی، بیماری انسدادی مزمن ریوی، سالمندی
  • مریم قاسمی، حبیب الله حسینی *، فخری صبوحی صفحات 33-43
    زمینه و هدف
    شیوع بیماری های مزمن در دوران سالمندی از جمله دیابت با آموزش رفتارهای خودمراقبتی به خصوص از طریق گروه همتا قابل کنترل است. با توجه به اینکه بیماران مسن شرایط ویژه ای دارند و دچار عوارض بیشتری هستند، لذا آموزش خودمراقبتی در این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش با گروه همتا بر خودمراقبتی سالمندان مبتلا به دیابت در مراکز منتخب سلامت شهر اصفهان اجرا شده است.
    روش بررسی
    کارآزمایی بالینی حاضر به مقایسه ی 21 سالمند مبتلا به دیابت بالای 65 سال دریافت کننده آموزش توسط آموزش دهنده همتا و 23 سالمند دریافت کننده آموزش توسط آموزش دهنده غیر همتا (آموزش توسط محقق) پرداخته است (طی 4 ماه). نمونه ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. رفتارهای خودمراقبتی توسط پرسشنامه، در 4 حیطه ی رژیم غذایی، ورزش، تست گلوکز و مصرف داروهای دیابت بررسی شد و نتایج بین دو گروه مقایسه شدند. جهت آزمون های آماری از آزمون t مستقل و جهت مقایسه سه زمان در یک گروه از آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری استفاده گردید.
    یافته ها
    نمره کل خودمراقبتی در گروه آزمون به طور معنی داری از 5/61±31 به 7/01±42 بلافاصله بعد مداخله و 5/11±35/55 یک ماه بعد از مداخله افزایش یافت، درصورتی که در گروه کنترل افزایش معنی دار نبود. در مقایسه ی حیطه های مختلف، تنها در حیطه ورزش یک ماه بعد مداخله این تفاوت معنی دار بود (0/05=P). همچنین بین سطح تحصیلات با نمره خودمراقبتی رابطه مستقیم وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، آموزش در زمینه دیابت به بیماران سالمند توسط فرد همتا می تواند خودمراقبتی را در آن ها ارتقا بخشد؛ بنابراین به کارگیری آموزش با گروه همتا، می تواند به عنوان یک روش موثر در بیماران دیابتی مسن توصیه گردد.
    کلیدواژگان: سالمند، دیابت، گروه همتا، خودمراقبتی
  • اشرف سادات حکیم *، سیما سروش، فرشید کمپانی، بهمن چراغیان صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    شب ادراری یکی از اختلالات شایع و مشکل ساز است. تشخیص شب ادراری زمانی داده می شود که دفع ادرار 2 بار در هفته، برای حداقل 3 ماه متوالی رخ دهد. این مطالعه به منظور بررسی مقایسه اثربخشی درمان دارویی و غیر دارویی بر کنترل شب ادراری اولیه کودکان سن مدرسه انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای از نوع کار آزمایی بالینی به صورت یک سو کور می باشد که بر روی 64 نفر از کودکان مبتلا به شب ادراری سن مدرسه (12-6 سال) مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ارولوژی کودکان بیمارستان گلستان/ دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت. کودکان به طور تصادفی بلوکی در دو گروه درمان دارویی (32 نفر) و درمان غیر دارویی (32 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، چک لیست و دفترچه یادداشت روزانه بود. گروه درمان دارویی به مدت 3 ماه تحت درمان با قرص دسموپرسین زیر نظر پزشک قرار گرفتند و برای گروه درمان غیر دارویی نیز 2 جلسه آموزش گروهی توسط پژوهشگر صورت گرفت و به مدت 3 ماه تحت پیگیری تلفنی انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (مجذور کای، تی مستقل) همچنین از نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در حین مداخله (یک ماه و دو ماه)، اختلاف آماری معنی داری ازنظر میزان بهبودی بین دو گروه درمان دارویی و غیر دارویی وجود داشت (به ترتیب 0/001=P و 0/005=P) و میزان بهبودی در گروه درمان دارویی نسبت به گروه درمان غیر دارویی افزایش بیشتری داشت. در حین مداخله (3 ماه) اختلاف آماری معنی داری ازنظر میزان بهبودی مشاهده نشد (0/112=P). لیکن در مرحله بعد از مداخله بین دو گروه درمان دارویی و غیر دارویی اختلاف آماری معنی داری مشاهده گردید (0/009=P) و میزان بهبودی در گروه درمان غیر دارویی افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مدت زمان بر نتایج پژوهش حاضر، اثربخشی درمان غیر دارویی بیشتر از درمان دارویی بوده است؛ بنابراین توصیه می گردد، درمان غیر دارویی جهت تاثیرگذاری بر کنترل شب ادراری کودکان مبتلا، در مدت زمان بیشتر و با پیگیری های مداوم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: درمان دارویی، درمان غیر دارویی، شب ادراری اولیه، آموزش گروهی، کودکان سن مدرسه
  • مجید صدوقی، فاطمه حسامپور * صفحات 56-71
    زمینه و هدف
    افراد مبتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماران همودیالیزی ممکن است پریشانی های روانی، انزوای اجتماعی، تنهایی، درماندگی و ناامیدی را تجربه کنند که می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی شده و نیاز آنان به مراقبت همه جانبه به ویژه دریافت حمایت اجتماعی را افزایش دهد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه اضطراب، افسردگی و حمایت اجتماعی ادراک شده با کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی با طرح همبستگی بود که در بیمارستان سینا در تهران انجام شد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 84 بیمار تحت همودیالیز به صورت تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، مقیاس اضطراب افسردگی بیمارستانی و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی (KDQOL-SF) پاسخ دادند. داده ها با کمک نرم افزار SPSS با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون t برای گروه های مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تعیین کرد که کیفیت زندگی بیماران کلیوی تحت دیالیز (12/56±46/90) پایین و اضطراب (3/22±10) و افسردگی (3/25±9/53) آنان بالا است. همچنین، بین حمایت اجتماعی ادراک شده با کیفیت زندگی بیماران دیالیزی رابطه مستقیم (0/01>P، 0/34-=r) و بین اضطراب (0/01>P، 0/51-=r) و افسردگی (0/01>P، 0/54-=r) با کیفیت زندگی آنان رابطه معکوس معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    افزایش حمایت اجتماعی و بالا بردن کیفیت مراقبت توسط پرستاران و خانواده هایشان و همچنین غربالگری زودهنگام اضطراب و افسردگی بیماران تحت دیالیز به منظور تدوین مداخلات لازم، می تواند به بهبود کیفیت زندگی آنان کمک نماید.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، کیفیت زندگی، اضطراب، افسردگی، حمایت اجتماعی
  • مرضیه ضیایی راد، غلامرضا ضیایی، مینا محمدی * صفحات 72-81
    زمینه و هدف
    خستگی از شایع ترین عوارض جانبی ناشی از نارسایی احتقانی قلب محسوب می شود که به صورت شکایت ناتوان کننده بیان شده و اغلب از طرف تیم درمان مورد توجه قرار نمی گیرد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شدت خستگی با مشخصات دموگرافیک و بالینی مبتلایان به نارسایی احتقانی قلب انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و به صورت مقطعی بر روی 93 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی که به روش نمونه گیری در دسترس در طی 9 ماه در سال 1394 از دو مرکز بیمارستان دکتر شریعتی و مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس شدت خستگی (FSS) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، و آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار تحلیلی همچون تی مستقل، اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    64 نفر (68/8%) از بیماران مرد و 29 نفر (31/2%) زن بودند. میانگین سنی بیماران 7/39±61/26 سال بود. میانگین نمره خستگی 1/4±5/52 بود و 82/8% بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلب از خستگی شدید رنج می بردند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تفاوت میانگین شدت خستگی در سطوح مختلف سطح تحصیلات بیماران و ابتلا به سایر بیماری های مزمن از نظر آماری معنی دار بودند (0/032=P و 0/041=P).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از شدت بالای خستگی در بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلب بود؛ بنابراین درک و شناخت صحیح علائم و نشانه های خستگی و عوامل موثر بر آن جهت مدیریت مناسب بیماران از سوی مراقبان سلامتی بایستی در اولویت های مراقبتی از این بیماران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خستگی، نارسایی احتقانی قلب، مشخصات دموگرافیک، مشخصات بالینی
  • سید فخرالدین حسینی، فائزه سلطانی * صفحات 82-90
    زمینه و هدف
    کار تیمی در مراقبت های سلامتی و بهداشتی یک راه سازمان دهی به فعالیت ها محسوب می شود که رویکرد گسترده ای جهت نیازهای سلامتی فراهم می سازد. با توجه به نقش کلیدی کار تیمی در مراقبت و حرفه پرستاری بررسی عوامل انگیزشی و موانع انجام آن اهمیت به سزایی دارد؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط کارتیمی با انگیزش شغلی و فشار شغلی در پرستاران انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی- همبستگی نمونه پژوهش 200 پرستار شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1395 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد پژوهش شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه 4 بخشی جمعیت شناختی، پرسشنامه کار تیمی هوگل و گموئندن، پرسشنامه انگیزش شغلی هاکمن و اولدهام و پرسشنامه فشار شغلی می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری (ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و ANOVA و...) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که بین کار تیمی و فشار شغلی (0/0001>P) و بین انگیزش شغلی و فشار شغلی (0/0009>P) رابطه منفی وجود دارد؛ همچنین بین کار تیمی و انگیزش شغلی نیز ارتباط مستقیم و معنی دار آماری وجود دارد (0/0002>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها ارتقا و بهبود کیفیت کار بالین در گرو انجام کار تیمی است که با توجه و برنامه ریزی روی افزایش انگیزش شغلی و کاهش عوامل ایجاد فشار شغلی تسهیل می شود.
    کلیدواژگان: کار تیمی، فشار شغلی، انگیزش شغلی، پرستار
|
  • Fatemeh Aliakbari *, Fereshteh Aein Pages 1-10
    Background And Aims
    Nurses are the most effective of groups who are present after incidence of disaster. So, they should provide requirement cares using skills and fast performance. Assessing competence before participation in this situation can promote their readiness. The aim of this study was to assess the disaster nurse competence in Isfahan educational hospital.
    Methods
    In this cross-sectional study, 400 nurses were selected by census in 2013. Data were gathered by a questionnaire included 50 questions in NCDS (Nurse Competence Disaster Scale) in 4 domains. The data were analyzed using SPSS software and analytic and descriptive statistical tests.
    Results
    The mean score of samples was (42.53±8.87) in management domain, (19.77±3.19) in ethical and legal domain, (32.73±6.11) in personal domain, (77.92±16.64) in technical and total score was (172.96±30.32).
    Conclusion
    The findings of the current study showed nurse's competence for presenting care in disaster situations is unfavorable. So, it is necessary nurses to acquire specific and technical skills more than base skills that they occasionally received in educational courses to be able to act effective during care in disaster.
    Keywords: Emergency Nurse, Competence, Disaster
  • Mozhgan Soheili *, Fatemeh Nazari, Vahid Shaygannejad Pages 11-22
    Background And Aims
    Multiple sclerosis (MS) patients compared to healthy subjects have much higher levels of psychological disorders such as depression, anxiety and stress that greatly affect their quality of life and significant role in stimulating the onset of MS, worsening symptoms and increasing fatigue. Relaxation in complementary medicine is the most common treatments with low cost. This study aimed to determine the effects of relaxation on depression, anxiety, stress and in women suffering of MS.
    Methods
    This study is a randomized clinical trial that was carried out on 50 patients with MS referred to MS Clinic of Kashani Hospital in Isfahan, Iran. After simple non-random sampling, participants were randomly assigned by minimization method to three groups: Reflexology, relaxation, and control groups. In the experimental group was performed relaxation intervention within 4 weeks, twice a week for 40 min and the control group were received care and routine medical treatment as directed by a doctor? Data were collected through DASS-21 questionnaire before, immediately and 2 months after interventions in two groups. Data analysis was performed by SPSS using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Mean scores of stress, anxiety, and depression before the intervention showed no significant difference in the two groups (P>0.5), but immediately after the intervention, independent t-test showed significant difference between mean scores of stress (P=0.001), anxiety (P=0.02) and depression (P=0.02) between groups while two months after the intervention there was only a significant difference between the mean score of stress in the two groups (P=0.003). Also, findings obtained from repeated measures analysis of variance showed that the severity stress, anxiety and depression during the different times in experimental group had significant difference (P0.05).
    Conclusion
    It seems that relaxation technique as intervention in reducing stress, anxiety and depression is effective in women with MS. However, the technique has long-term effects on stress. So, this method as effective technique can be recommended.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Relaxation, Stress, Anxiety, Depress
  • Maryam Sargazi, Fereshteh Mazhariazad * Pages 23-32
    Background And Aims
    According to the increasing prevalence of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), and decreasing the quality of life these patients, the present study was aimed to investigate the effect of home visits on the quality of life of elderly suffering from COPD hospitalized in the Khalij Fars hospital of Bandar Abbas, Iran in 2015.
    Methods
    The current quasi- experimental study was carried on in Khalij Fars hospital of Bandar Abbas, Iran on 62 elderly suffering from COPD with moderate intensity in 2015-2016 based on Spirometry results and the specialist`s recognition. The data collection tools were demographic questionnaire and quality of life questionnaire (SF-36). The data were analyzed by SPSS software, and using the independent T-test, and K2.
    Results
    Based on results in the study, it was not observed a significant difference between two groups in terms of gender (P=0.793), marital status (P=0.998), habitation (P=0.704), education (P=0.145), and economic situation (P=0.605). There was a significant difference in the total score of the educated group compared to the none- educated group (P
    Conclusion
    Regarding these findings, the education program along with home-visiting had improved the quality of life of elderly having Chronic Obstructive Pulmonary (COPD). Also, home visits aimed at maintaining health and independence of older people to prevent their disability after discharge from care facilities are considered a necessity.
    Keywords: Home visiting, Quality of life, COPD, Elderly
  • Maryam Ghasemi, Habibollah Hosseini *, Fakhri Sabouhi Pages 33-43
    Background And Aims
    The prevalence of chronic diseases, such as diabetes mellitus, in elderly can be controlled with training self-control behaviors, especially in peer groups. Regarding to specific conditions and greater rate of complications in the elderly, the peer group self-care education is in specific importance among these patients. The present study was aimed to investigate the effect of peer group training on the self-care of elderly with diabetes in selected health centers of Isfahan.
    Methods
    The present clinical trial compared 21 elderly patients with diabetes higher than 65 years old trained by a peer educator and 23 elderly patients received training by none peer group (trained by a researcher) for 4 months. The samples were randomly divided into two groups. The self-care behaviors were assessed by a questionnaire in 4 dimensions of diet, sport, glucose test, and diabetic drugs and the results were compared between groups. T-independent for statistical tests and to compare three times in a group was used ANOVA with repeated observations.
    Results
    The total score of self-care in the test group increased significantly from 31±5.61 before intervention, to 42±7.01 after intervention and 35.55±5.11 one month after intervention, while the control group had no significant change. Different dimensions of the questionnaire were not statistically with a significant difference between groups, except in the field of sports was significant a month later intervention (P=0.05). There was a direct relationship between level of education and self-care score.
    Conclusion
    According to the findings, training the elderly patients with diabetes by a peer group can promote their self-care. Therefore, training with a peer group is advised as an efficient method for improving self-care of elderly diabetic patients.
    Keywords: Aged, Diabetes mellitus, Peer group, Self-care
  • Ashrafalsadat Hakim *, Sima Sorosh, Farshid Kompani, Bahman Cheraghiyan Pages 44-55
    Background And Aims
    Enuresis is one of the most common disorders and problematic. Diagnosis of enuresis occurs when the urine is given 2 times in a week, for at least 3 consecutive months. This study was performed to compare the effectiveness of medicinal and non-medicinal therapy to control primary nocturnal enuresis of school-age children.
    Methods
    This study is the one blind clinical trial which has been done on 64 children suffering from enuresis in the 6-12-year-old children in school-age reffered to the Urology Specialized Clinic in Golestan hospital, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Children were divided parochial randomized in two groups of medicinal therapy (n=32) and non-medicinal therapy (n=32). Data collection tools include demographic questionnaire, diary note and check list. The data analysis was used from descriptive and inferential statistical tests(T-test and K2) and SPSS software.
    Results
    The results of the present study showed that the level of improvement during intervention (one and two months) had a statistically significant difference between two groups, pharmacological and non-medicinal treatment groups (P=0.001, P=0.005), respectively. Recovery level in the group of medicinal therapy was higher than the non-medicinal treatment one. After three months from the start intervention stage, statistically significant difference was not observed between two groups (P=0.112); But in the stage of one month after the end of intervention, statistically significant difference was observed between the two groups of medicinal and non-medicinal treatment and the rate of improvement was higher in the non-medicinal al therapy (P=0.009).
    Conclusion
    Due to the effect of duration on the results of the present study, effectiveness of non-medicinal therapy has been more than medicinal therapy. So, it is recommended, non-medicinal therapy in order to effect on the enuresis control of children to be performed in the longer term and continuous follow-up.
    Keywords: Medicinal therapy, Non-medicinal therapy, Primary nocturnal enuresis, Group education, School-age children
  • Majed Sadoughi, Fatemeh Hesampour * Pages 56-71
    Background And Aims
    Patients suffer from chronic diseases such as hemodialysis patients may experience mental disturbances, social isolation, loneliness, helplessness, and hopelessness. It can lead to decrease quality of life and increase their need to continuing care especially receiving social support. The present study was aimed to investigate the relationship between anxiety, depression, and perceived social support, in one hand, and quality of life, in the other hand, among hemodialysis patients.
    Methods
    This study was a descriptive research with a correlational design that was carried out in Sina hospital in Tehran. 84 hemodialysis patients were randomly selected via randomized sampling from. The respondents filled out Zimet et al.’s Perceived Social Support Scale, Hospital Anxiety Depression Scale, and Kidney Disease Quality of Life Short Form (KDQOL-SF). Data were analyzed using SPSS, descriptive statistics including frequency, percentage, mean and standard deviation, and inferential tests including Pearson Product Moment Correlation, One-Way ANOVA, and Independent Samples t-test.
    Results
    The results indicated that the life quality of hemodialysis patients was low (46.90±12.56), and anxiety (10±3.22) and their depression (9.53±3.25) were high. Moreover, there was a statistically significant direct relationship between their perceived social support (r=-0.34, P
    Conclusion
    The findings imply that the life quality of hemodialysis patients could be improved by increasing social support, enhancing the quality of care offered by nurses and the patients’ families, and also early screening of anxiety and depression among hemodialysis patients in order to develop necessary interventions.
    Keywords: Kidney Patients, Hemodialysis, Social support, Anxiety, Depression, Quality of Life
  • Marzieh Ziaeirad, Gholamreza Ziaei, Mina Mohammady * Pages 72-81
    Background And Aims
    Fatigue is the most common side effects caused by congestive heart failure that can be as a complaint debilitating and often goes unnoticed by the health care team. The aim of this study was to determine the correlation of fatigue severity with demographic and clinical characteristics of patients with congestive heart failure.
    Methods
    This correlational and cross-sectional study was performed on 93 patients with heart failure who were selected using simple sampling method in Shariati hospital and Isfahan cardiovascular research center during 9 months in 2015. Data collection tools were Demographic Questionaire and Fatigue Severity Scale (FSS). Data were analyzed using SPSS software, descriptive and analytical statistics such as mean, standard deviation, independent t-test, Spearman and one way ANOVA.
    Results
    64 (68.8%) patients were male and 29 patients (31.2%) were women. The mean age of patients was 61.26±7.39 years. The mean of fatigue score was 5.52±1.4. 82.8% of patients with congestive heart failure suffered from severe fatigue. There was a significant correlation between fatigue with different levels of education level and presence of other chronic diseases (P=0.032 and P=0.041).
    Conclusion
    The findings suggest that the severity of fatigue among patients with chronic heart failure is high. So, perception and recognization of fatigue signs and symptoms and its effective factors for suitable administration of patients by health careers is in priority.
    Keywords: Fatigue, Congestive heart failure, Demographic characteristics, Clinical characteristics
  • Seyed Fakhraldin Hossieni, Faezeh Soltani * Pages 82-90
    Background And Aims
    Teamwork is a way of organizing activities in health and health care that provides a broad approach to health needs. Due to the key role of teamwork for care and nursing profession, the study of the motivational factors and job barriers has considerable importance. Thus, the aim of the present study was to determine the relationship between team work, job motivation and job stress among nurses.
    Methods
    In this cross-sectional study, 200 nurses employed in hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences, were selected through convenience sampling. Data were collected by a four-part questionnaire consisted of the demographic data, Hoegl and Gemuenden Team Work Questionnaire, Hackman and Oldham Job Motivation Questionnaire and Job Stress Questionnaire (HSE). Data were analyzed using SPSS software and statistical tests including Pearson's correlation coefficient, Independent T-test, ANOVA.
    Results
    The findings suggest that there was a statistically significant negative correlation between team work with job stress (P
    Conclusion
    According to the findings, to improve and promote the quality of clinical practice depends on team work, and it is facilitated with the planning for increasing job motivation and reducing job stress causes.
    Keywords: Teamwork, Job stress, Job motivation, Nurse