فهرست مطالب

مجله زیست شناسی جانوری
سال هشتم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس جوادزاده *، محمدهاشم تیموری، حدیده معبودی صفحه 1
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات هیستوپاتولوژیک بافت کبد ماهی شیربت (Barbus grypus) تحت تاثیر ماده بیهوشی 2-فنوکسی اتانول انجام پذیرفت. در این مطالعه تعداد 30 عدد ماهی با سایز 2±100 گرمی انتخاب و در دمای 20 درجه سانتی گراد در معرض ماده بیهوشی 2-فنوکسی اتانول با غلظت های 400،600 و700 میلی گرم بر لیتر قرار گرفتند. میانگین زمان بیهوشی در دوزهای فوق 90 ثانیه بود. در مرحله اول، یک ساعت و مرحله دوم سه روز پس از بیهوشی نمونه برداری از بافت کبد انجام پذیرفت. مقاطع 5 میکرونی از بافت در محلول فرمالین و بوئن تثبیت و با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید. نتایج حاصل از مطالعات بافتی در دوز 700 میلی گرم بر لیتر شامل ضایعاتی مانند واکوئله شدن، بزرگ شدن سلول های چربی و اتساع سینوزوئیدها بود که این عوارض در دوزهای 400 و 600 میلی گرم بر لیتر به میزان بسیار کمتر مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: Barbus grypus، 2، فنوکسی اتانول، بافت کبد، هیستوپاتولوژی
  • سید سجاد حجازی صفحه 11
    هدف از این مطالعه بررسی تمایز نفرون و سایر ساختارهای کلیه متانفروز در جنین بز بود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی آزمایشگاهی بوده و در مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز انجام شد. طبق فرمول تخمین سن در جنین بز، سن تقریبی جنین ها محاسبه گردید. با احتساب سن جنین ها در 4 گروه 25 تایی تقسیم شدند. گروه اول 60-38 روزگی، گروه دوم 90-61 روزگی، گروه سوم 120-91 روزگی و گروه چهارم 150-121 روزگی از آبستنی بود. جهت بررسی تمایز بافت متانفروز بعد از کالبد گشایی از محوطه بطنی جنین ها، ساختار کلیه از بدن جنین جداسازی شد. نمونه های جداشده در محلول فرمالین 10 درصد بافر قرار گرفتند و بعد از طی مراحل معمول تهیه مقاطع بافتی، زیر میکروسکپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها در میان گروه ها از آزمون واریانس یک طرفه (ANOVA)و به دنبال آن تست های مقایسه ای چندگانه توکی با بهره گیری از نرم افزار 10SPSSاستفاده شد. از نتایج بدست آمده از میانگین طول جنین ها اختلاف معنی داری بین 4 گروه از 38 روزگی تا زمان تولد وجود داشت (05/0 >p). همچنین این اختلاف بطور معنی دار در میانگین وزن جنین ها نیز وجود داشتاز نتایج بدست آمده از میانگین پارامترهای کمی طول، عرض، ضخامت و وزن کلیه متانفروز چپ و راست جنین بز بین گروه ها در مقطع سنی مختلف، اختلاف معنی داری مشاهده شد (p. اما این اختلاف پارامترها بین کلیه چپ و راست معنی دار نبود. الگوی پیدایش و رشد گلومرول از مرحله وزیکول نفروژنیک تا گلومرول نهایی مشابه با نمونه جنین انسانی بود. بدین صورت که گلومرول جهت بلوغ بایستی مراحل تکامل خود را از سطح قشر کلیه به سمت عمق قشر کلیه متانفریک طی نماید.
    کلیدواژگان: بز، جنین، هیستوژنز، متانفروز
  • عباسعلی دهپور جویباری*، زهرا حسن پور صفحه 19
    امروزه سرطان به عنوان علت اصلی مرگ در سراسر جهان شناخته شده ودر چند دهه اخیر، پیشرفت هایی در علوم پزشکی، مولکولی توانسته نه فقط علل و مکانیسم های این بیماری مهلک را شناسایی کند، بلکه در تشخیص زودرس و معالجه آن نیز عملکرد بهتری داشته است.پوست مرکباتمرکز تجمع بسیاری از آنتی اکسیدان ها و آنزیم های اساسی است.فلاونوئیدها و لیمونن از جمله ترکیبات مهم در پوست مرکبات می باشند که نقش مهم آنها در پیشگیری و درمان سرطان امروزه در حال تحقیق و بررسی استدر این تحقیق پس از کشت و تکثیر رده سلول های سرطانی MCF-7به منظور تعیین اثر سمیت سلولی عصاره پوست مرکبات، این سلول ها در مجاورت دوزهای مختلف عصاره اتانولی قرار گرفتند که پس از 72 ساعت تست MTTانجام شد. نتایج نشان می دهد که عصاره پوست پرتقال، در غلظت های 5/7 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر (05/0 p) و عصاره پوست لیموترش در غلظت های5/2 و 5 میلی گرم بر میلی لیتر (01/0 p)رشد سلول های MCF-7 را به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش داده اند. اثرات سمیت سلولی با افزایش غلظت عصاره افزایش یافته و بالاترین درصد مهار رشد در عصاره پوست پرتقال و پوست لیموترش به ترتیب مربوط به غلظت 5/7 و 5 می باشد.بنابراین استفاده از عصاره پوست مرکبات به عنوان یک ماده موثر در درمان سرطان در علوم پزشکی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سمیت سلولی، عصاره اتانولی، پوست مرکبات، رده سلول سرطانیMCF، 7، آزمون MTT
  • آرزو زنگنه*، شهلا روزبهانی، رامش منجمی صفحه 27
    گیاه گاوزبان با نام علمی Anchusa italicaمتعلق به تیره بوراژیناسه می باشد. این گیاهان دارای ترکیبات اسید چرب و روغن های دانه ای و ترکیبات شیمیایی هستند.هرگونه خونریزی رحمی همراه با دهانه رحمی بسته و ترشحات خونی در نیمه اول حاملگی، تهدید به سقط نامیده می شود که در 50% موارد منجر به سقط جنین میگردد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی گل گاوزبان بر روی سقط جنین و پارامترهای مرتبط می باشد. دراین مطالعه آزمایشگاهی، 30 سرموش صحرایی ماده نژاد ویستار پس ازجفت گیری و مشاهده پلاک واژنی به طور تصادفی به 5 گروه شامل یک گروه شاهد دریافت کنندهسرم فیزیولوژی به صورت داخل صفاقی و 4 گروه تیماردریافت کننده عصاره ی آبی گل گاوزبان با غلظت های100، 200، 300 و 400میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. تزریقاتپس از روز 7 بارداری به مدت 5 روز بصورت روزانه انجام و در روز 16 حاملگی عمل سزارین انجام شد. تعداد جنین های جذب شده شمارش و به عنوان سقط در نظر گرفته شد و نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تزریق عصاره گل گاوزبان بر تعداد جنین جذب شده اثرگذار بوده ودارای اختلاف آماری معنادار می باشد (05/0>p). تزریق عصاره گل گاوزبان بر تعداد جنین تشکیل شده اثرگذار بوده و اختلاف آماری آن معنادار می باشد (05/0>p). تزریق عصاره گل گاوزبان بر تعداد جنین سالم مشاهده شده اثر گذار بوده است و اختلاف آماری معنادار می باشد (05/0>p). یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که عصاره آبی گاوزبان بر تعداد جنین جذب شده، تعداد جنین تشکیل شده و تعداد جنین سالم مشاهده شده اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: گل گاوزبان، جنین جذب شده، جنین تشکیل شده، جنین سالم
  • مینا رمضانی *، مریم سلیمانی، فاطمه سیادت صفحه 39
    امروزه عصاره گیاه بابونه گاوی (Tanacetumparthenium)به صورت قطره یا قرص در داروخانه ها موجود است و در درمان بسیاری از بیماری ها به ویژه میگرن کاربرد وسیعی دارد. از اینرو مطالعه اثرات عصاره هیدروالکلی این گیاه بر هورمون های جنسی مردانه ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه تجربی، 30 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر با وزن تقریبی40-35 گرم در پنج گروه 6 تایی به مدت 14 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه ها شامل کنترل، شاهد که حلال (آب مقطر) دریافت کردندوگروه های تجربی دریافت کننده دوزهای 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدناز عصاره هیدروالکلی تاناستوم پارتنیوم به صورت درون صفاقی بودند. پس از آخرین تزریق، موش ها تشریح شده، نمونه خونی از قلب گرفته شد و میزانهورمون های تستوسترون، دی هیدرو تستوسترون،FSH وLHبا روش ELISAاندازه گیری شد. به منظور بررسی های آماری از تست ANOVAیکطرفه استفاده شد.سطوح سرمی تستوسترون، دی هیدروتستوسترون و هورمون های هیپوفیزیFSHوLH در بیشتر گروه های تجربی کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل نشان داد. عصاره هیدروالکلی بابونه گاوی سبب کاهش هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون می شود، لذا مصرف داز مدت آن باید با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تاناستوم پارتنیوم، دی هیدرو تستوسترون، تستوسترون، گنادوتروپین، موش کوچک آزمایشگاهی
  • سارا محمدی *، وحید حمایت خواه جهرمی، الهه سامانی جهرمی صفحه 47
    تحقیقات نشان می دهد که عصاره آلوئه ورا می تواند عملکردهای فیزیولوژی تولیدمثلی جانوران را تحت تاثیر قرار دهد. علف کش پاراکوات سمی قوی است که از طریق تنفس،گوارش و پوست جذب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره گیاه آلوئه ورا بر بافت تخمدان در رت های تیمار شده با پاراکوات است.72 سر رت ماده به 9 گروه 8تایی در قالب گروه های کنترل، شاهد و تجربی 1 تا 7 تقسیم شدند. کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. شاهد فقط سرم فیزیولوژی دریافت کردند. تجربی1 تا 3 مقادیر 10، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره و تجربی4، 4 میلی گرم بر کیلوگرم پاراکوات و تجربی 5 تا 7 مقادیر 10، 20 و 40 میلی گرم عصاره و 4 میلی گرم بر کیلوگرم پاراکوات دریافت کردند. نتایج نشان داد که درگروه تجربی 4 تعداد فولیکول های بدوی، اولیه و ثانویه کاهش و در گروه تجربی 2 افزایش معنی دار نسبت به گروه کنترل داشته است. فولیکول های آترزی در گروه تجربی 4 افزایش معنی داری نسبت به سایر گروه ها (05/0>p) نشان داد. همچنین تعداد فولیکول های گراف و جسم زرد در گروه های تجربی 4، 5، 6 و 7 کاهش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل در سطح (05/0>p) داشت. غلظت هورمون های جنسی در گروه تجربی 4 کاهش معنی داری در مقایسه با گروه های تجربی 1، 2، 3، شاهد و کنترل از خود نشان داد. پاراکوات می تواند برمیزان ترشح هورمون های جنسی اثرات سوء داشته و آلوئه ورا قادر است باعث کاهش اثرات منفی پاراکوات شود.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، پاراکوات، رت، بافت تخمدان
  • امیر مدرسی چهاردهی*، لیلا موسوی، داراه ابراهیم، شیدا فریضا سلیمان، عظیم هدایت پور صفحه 57
    گونه های Elatostemaumbellatumو Pileamicrophyllaدو جنس از خانواده گزنه (Urticaceae)هستند که در منطقه جنوب شرقی آسیا به خصوص مالزی یافت می گردند. در این مطالعه اثر سمیت سلولی این دو گونه به روش آزمون سمیت میگوی آب شور (Brine shrimp cytotoxicity assay) مورد بررسی گردید که تا کنون مورد مطالعه سیتوتوکسیک قرار نگرفته اند.پس از شناسایی و جمع آوری دو گیاه مذکور، عصاره های الکلی آن ها به منظور آزمون غربال گیری از آزمون Brine Shrimp Cytotoxicity Bioassayمورد استفاده قرار گرفت که به اثرات و تعیین میزان سیتوتوکسیک بر علیه لارو آرتمیا سالینا می پردازد.عصاره CEPM II(عصاره کلروفورمی از روش دوم استخراج) از گیاه P. microphyllaو عصاره MEEU II(عصاره متانولی از روش دوم استخراج) از گیاهE. umbellatumکمترین میزان های LC50به ترتیب 70/46 و 62/57 میکروگرم بر میلی لیتر و پس از آن عصاره HEPM I(عصاره هگزان از روش اول استخراج) از گیاهP. microphyllaبالاترین میزان LC50(5742 میکروگرم بر میلی لیتر) را نشان دادند.همچنین می توان نتیجه گرفت که روش دوم عصاره گیری با استفاده از فانل جداکننده کارایی به مراتب بیشتری نسبت به روش اول عصاره گیری داشته است.در کل عصاره های E. umbellatum، اثرات کشنده تری بر روی لارو میگوی آب شور از خود نشان دادندهرچند هر دو جنس می توانند به عنوان گیاهان دارای سیتوتوکسیک مثبت جهت آزمون های اختصاصی تر شامل آنتی کنسر و آنتی تومور قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سیتوتوکسیک، Pilea microphyllaElatostema umbellatum، لارو آرتمیا سالینا
  • نسیم حیاتی رودباری *، زیبا مظفری، کاظم پریور، شیوا ایرانی صفحه 65
    نانو ذرات در همه جنبه های زندگی مدرن امروزی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد آن ها همچون اندازه کوچک و پوشش سطحی بالا بطور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. چندین مطالعه برای کشف اثرات زیان آور احتمالی نانو ذرات بر روی تولیدمثل انسان انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانو ذرات اکسید روی بر هورمون های LHFSHو تستوسترون در موش نر بالغ می باشد. در مطالعه حاضر 30 سر موش بالغ نژاد NMRIبه 5 گروه تقسیم گردیدند. گروه کنترل دست نخورده باقی ماند، گروه شم 1 میلی لیتر آب مقطر دریافت نمود و به گروه های تجربی دوزهای متفاوت نانو اکسید روی (250، 500 و 750 میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت درون صفاقی فقط یک بار تزریق گردید. یک هفته بعد از تزریق،5/1-1 میلی لیتر خون از بطن چپ حیوانات گرفته شد. از روش الایزا برای اندازه گیری سطح هورمون های LHFSHو تستوسترون استفاده گردید. نتایج توسط ANOVAو تست توکی آنالیز شد. نتایج نشان داد که نانو ذرات اکسید روی در دوزهای 250 و 700 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب باعث افزایش معنی داری در سطح هورمون های FSHو تستوسترون سرم خون در مقایسه با گروه کنترل گردید در حالی که تغییر معنی داری در سطح هورمون LHایجاد نشد.
    کلیدواژگان: نانو اکسید روی، LHFSH، تستوسترون، هورمون، موش
|
  • Narges Javadzade*, Mohamadhashem Teymori, Hadidi Maaboodi Page 1
    This study examined the histopathological effects of anesthetic 2-phenoxy ethanol on liver of Barbus grypus. In this study¡ a total of 30 Barbus grypus with sizes of 100 ± 2 g were selected. Water temperature with an average of 20°C. Fish were exposed to anesthetic 2-phenoxy ethanol with ascending concentrations of 400¡ 600 and 700 mg/l for 90 second. Then first stage was «an hour» and the second was «three days after anesthesia» liver biopsy was taken samples were stained at 5-micron sections with hematoxylin – eosin method. Microscopic observations showed the effects of 2-phenoxyethanol on the liver at the dose of 700 mg/l create vacuolization¡ enlargement offat cells and dilatation of the hepatic sinusoids. At doses of 400 and 600 mg/l¡ this effect was less.
    Keywords: Barbus grypus, 2, phenoxyethanol, Liver tissue, Histopathology
  • Sajad Hejazi Page 11
    The aim ofthis study was to investigate the differentiation of nephron and other structures of metanephric kidney in goat fetuses. The study was descriptive which was conducted in 2013 at the Islamic Azad University of Tabriz. The approximate age of the embryos was determined based on the formula presented by Gal et al (1994) in order to estimate the age of the goat fetus. Taking into account the age of the fetus, they were divided into 4 groups of 25 fetuses in each. The first, second, third, and fourth groups were on 38-60, 61-90, 91-120, and 121-150 days of pregnancy, respectively. The kidneys of the fetus were isolated following autopsy of the baby's abdominal cavity in order to examine the metanephros tissue differentiation. Isolated samples were placed in 10% buffered formalin solution. They were examined under the optical microscope after the preparing of tissue sections. Data analysis among the groups was conducted using ANOVA and Tukey's multiple comparison tests as well as SPSS 10 software. According to the results there was a significant difference between the four groups since 30-days old until birth in terms of the mean length (p
    Keywords: Goat, Fetus, Histogenesis, Metanephros
  • Abbasali Dehporejoybari Page 19
    Nowadays, cancer is knownas the main cause of death throughout the word. In recent decades, medical and molecular advances have not only been able to find the reasons and mechanisms of cancer, but they were more successful in early diagnosis and treatment of it. Citrus skin is the accumulation center of many antioxidant and enzymes. Flavonoids and limonene are among the important compounds in the citrus skin and their vital rolesin prevention and treatment of cancer is under study these days. In this research, after cultivation and reproduction of MCF-7cancer cells line and in order to determine, the effectof cellular cytotoxicity of citrus skin extract, these cells were put in exposure to different doses of etanolic extract and after 72 hours, MTT test was done. Results indicate that the ethanolic extract of Orange skin at concentrations 7.5,10 (p ≤ 0.05)and the ethanolic extract of Limon skin at concentrations 2.5,5 (p ≤ 0.01)decrease cell growth significantly in comparition with the control group. the effectof cellular cytotoxicity grows with an increase in the concentrationof extract and the highest percentage of growth inhibition in extract of Orange skin and Limon skin is related to the concentrations of 7.5 and 5 respectively. Thus citrus skin extract is suggested as an effective material in curing cancer in medical advances.
    Keywords: Cytotoxicity effect, Ethanolic extract, Citrus skin, MCF, 7cancer cell line, MTT test
  • Arezo Zangane Page 27
    ÎáÇÕå áÇÊیä ãÞÇáå: Borage (Anchusa italica) belongs to the Boragynaceae Family. These plants contain fatty acids, seed oils, and chemical compounds. Any uterine bleeding associated with closed uterine cervix and bloody discharge in the first half of pregnancy is called a threatened to abortion, and in 50% of cases results in abortion. In this study, 30 female Wistar rats after mating and pregnancy that identified by vaginal plagues, were randomly divided into 5 groups: Acontrol group received normal saline intraperitoneally and 4 treatment groups receiving aqueous extract of borage with concentrations of 100, 200, 300 and 400 mg/kg. Injection for 5 days after day 7 of pregnancy was donedaily, and cesarean section was performed on day 16 of pregnancy. The number of absorbed embryos was considered as the abortionThe resultswere analyzedusingSPSS software. The resultsof the study showed that injections of extracts of borage effected on a number of absorbed embryos and the difference is statistically significant (p
    Keywords: Anchusa italic, absorbed embryos, formed embryos, healthyembryos
  • Mina Ramezani Page 39
    ÎáÇÕå áÇÊیä ãÞÇáå: Nowadays Tanacetum Parthenium extract is available in pharmacies as tablet, capsule, or liquid forms and has extensive usage in the treatment of many illness specially migraine. Therefore, study the effects of hydro-alcoholic extract of Tanacetum Parthenium on spermatogenesis and male sex hormones is necessary. In this experimental study, 30 male NMRI mice weighing about 35±40 g were divided into five groups of six. The control group received nothing, the sham group received distilled water, and the experimental groups received 50, 100, and 150 mg/kg b. w. hydro-alcoholic extract of Tanacetum parthenium intraperitoneally. The experiment period was 14 days. After the last injection, mice were sacrificed and blood samples were collected from cardiac for hormonal assayby ELISA method. Data analyzed using one way ANOVA. In this study testosterone, dihydrotestosterone, follicle-stimulating hormone (FSH), and luteinizing hormone (LH) levels in most of doses showed a significant decrease compared to the control group. Hydro-alcoholic extract of Tanacetum parthenium cause a significant decrease on plasma level of testosterone, dihydrotestosterone, FSH and LH. Therefore, in chronic consumption it should be used with caution.
    Keywords: Tanacetum parthenium, Dihydrotestosterone, Testosterone, Gonadotropins, Mouse
  • Sara Mohammadi Page 47
    Studies show that Aloe Vera extract can affect the animals reproductive physiological functions. Paraquat is a strong herbicide which is absorbed through respiration, digestion and skin. The purpose of this study was to evaluate the effect of aloe vera extract on the ovary tissue of rats treated with paraquat. 72 female rats were divided into nine groups of control, sham groups and seven experimental groups. Control group received nothing. Sham group just received serum. Experimental groups 1 to 3 received 10, 20 and 40 mg / KgB.W. of aloe vera extract. The fourth experimental group received 4 mg/KgB.W. of paraquat. The experimental groups 5 to 7 received 10, 20 and 40 mg / KgB.W. of aloe vera extract and 4 mg / Kg of paraquat. The results show that the number of initial, primitive, and secondary follicles reduced in experimental group 4 but increased significantly in the second experimental group compared with control groups. Atresia follicles increased significantly in the fourth experimental groups compared with the other groups (P
    Keywords: Aloe Vera, Paraquat, Rats, Ovary tissue
  • Amir Modaresichahardehy Page 57
    Elatostema umbellatum and Pilea microphyllaare two different genuses from the nettle family, Urticaceae which are found in the tropical climate of Southeast Asia, especially in Malaysia. The cytotoxic effects of these two species were investigated by the brine shrimp lethality assay. The main purpose of this study was to evaluate the cytotoxic effects of these plants which naturally grow wild in Malaysia and has not been focused on cytotoxicity activity.Brine shrimp lethality assay was selected due to determine the cytotoxic activity against larvae of Artemiasalina.Two out of sixteen extracts namely CEPM II (chloroform extract of P. microphylla from extraction method II) and MEEU II (methanol extract of E. umbellatum from extraction method II) showed low LC50 values at 46.70µg/mL and 57.62 µg/mL, respectively. However, HEPM I (hexane extract of P. microphylla from extraction method I) showed the highest LC50 value (5742 µg/mL). Also it can be concluded that the extraction method which using separatory funnel performance was much better than the first method of extraction using only Soxhlet.Generally, crude extracts from E. umbellatum were showed higher cytotoxicity activity. Although both plants can be used as the potent cytotoxic plants for more specific tests such as anticancer activity.
    Keywords: Cytotoxicity activity, Elatostema umbellatumPilea microphylla, Larvae of Artemia salina
  • Nasim Hayatiroodbari Page 65
    ÎáÇÕå áÇÊیä ãÞÇáå: Nanoparticles have widespread application in all aspects of modern life because of unique features of them as small size and high surface area Several studies have been done to explore the probable detrimental effects of nano-particles on human reproduction. The objective of this study was to investigate the effect of zinc oxide nanoparticles on LH, FSH and testosterone hormones in adult male mice. In the present study, 30 NMRI mice were divided into 5 groups. Single injection with different doses of zinc oxide nano particles were applied intraperitoneally (250, 500 and 700 mg/kg). Then serum level of LH, FSH and testosterone hormones were measured using ELISA method. The results were analyzed by ANOVA and Tukey test. The results showed that zinc oxide nanoparticles in 250 and 700 mg/kg doses caused a significant increase in FSH and testosterone level in blood serum respectively compared with control group. This study showed that effects of nano zinc oxide is dose-dependent and Causes increase in Testosterone and FSH hormones while caused no significant change in LH hormone level.
    Keywords: Zinc Oxide Nanoparticles, LH, FSH, Testosterone, Hormone, Mice