فهرست مطالب

Jorjani Biomedicine Journal
Volume:5 Issue: 2, 2018

  • تاریخ انتشار: 1396/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل مقدم، شهرام نظریان * صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    گاستروانتریت یکی از شایع ترین عفونت های سالمونلایی در انسان می باشد که توسط سروتیپ های سالمونلا به ویژه سالمونلا انتریتیدیس و تیفی موریوم ایجاد می گردد. گسترش سویه های سالمونلا با مقاومت چند دارویی یک مشکل حاد جهانی است. کسب اینتگرون، یکی از عوامل مهم چند مقاومتی در میکروارگانیسم های گرم منفی، به ویژه در باکتری های روده ای در نظر گرفته شده است. هدف این مطالعه بررسی کلاس های 2،1 و 3 اینتگرون به عنوان مهم ترین کلاس های اینتگرون در گونه های سالمونلا انتریتیدیس جدا شده از بیماران با روش Multiplex PCR می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش، 567 نمونه مدفوع و خون از بیماران مبتلا به اسهال و استفراغ حاد مراجعه کننده به مراکز درمانی و بیمارستان های کرمان با استفاده از روش کشت، آزمون استاندارد بیوشیمیایی و PCR سالمونلاهای انتریتیدس شناسایی شدند. پس از استخراج DNA حضور اینتگرون های کلاس 2،1 و 3 توسط تکنینک Multiplex PCR بررسی شد.
    یافته ها
    از مجموع 567 نمونه، 48 سویه به عنوان سالمونلا انتریتیدیس شناخته شدند. از این 48 سویه، 45 سویه (95درصد) واجد ژن intI، 7 سویه (5/14درصد) واجد ژن intII، 2 سویه (4 درصد) واجد ژن intIII بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر شیوع بالای کلاس های 2،1 و 3 اینتگرون را نشان داد. غربالگری اینتگرون ها به عنوان نشانه کسب و گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی، می تواند به عنوان سازوکاری مهم در مقابله با مقاومت های آنتی بیوتیکی در میکروارگانیسم ها مدنظر باشد.
    کلیدواژگان: سالمونلا انتریتدیس، مقاومت داروئی چندگانه، اینتگرون، Multiplex PCR
  • حمیدالله ایری، قهرمان محمودی *، محمدعلی جهانی تیجی صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    توزیع عادلانه پزشکان متخصص در میان جمعیت یک کشور یکی از شرایط لازم برای کسب سلامتی برای همه افراد جامعه است. این پژوهش با هدف بررسی توزیع پزشکان متخصص با استفاده از شاخص جینی در تمامی بیمارستان های دولتی در دو دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان (15 بیمارستان) و مازندران (23 بیمارستان) انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که به روش توصیفی و تحلیلی انجام شد. داده های پژوهش که شامل تعداد پزشک متخصص، جمعیت و تعداد تخت فعال به تفکیک هر استان و شهرستان است از معاونت درمان دانشگاه های علوم پزشکی استان ها اخذ گردید. جهت تحلیل توزیع پزشک متخصص از منحنی لورنز و شاخص جینی به کمک نرم افزار اکسل استفاده گردید. جهت مقایسه ضرایب جینی بین دو استان از آزمون تی تست و جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق از آزمون رگرسیون چندگانه به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند ضرایب جینی بر اساس جمعیت در استان مازندران در حد مطلوب (کمتر از 2/0) می باشد، اما ضرایب جینی بر اساس جمعیت در استان گلستان نامطلوب (بیشتر از 2/0) بوده و نابرابری در ضرایب جینی بر اساس تعداد جمعیت در بین دو استان گلستان و مازندران وجود دارد (89/17=t ،000/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق توزیع پزشک متخصص بر اساس جمعیت در استان مازندران مطلوب است، اما نابرابری در توزیع پزشک متخصص بر اساس جمعیت در استان گلستان مشاهده شده است، لذا برآورد دقیق و عادلانه نیروی انسانی مورد نیاز و توزیع متناسب با جمعیت و شاخص های مورد نیاز، می تواند به کاهش هزینه های درمانی خانواده ها و کارایی بهتر منابع سلامت منجر گردد.
    کلیدواژگان: پزشک متخصص، عدالت، منحنی لورنز، ضریب جینی
  • مهسا سعادتی* صفحات 21-32
    زمینه و هدف
    مهاجرت به عنوان یکی از پدیده های جمعیتی در هر شکل و با هر انگیزه یا پیامدی، تاثیرات اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی گوناگونی را در سطوح محلی، منطقه ای، ملی و بین المللی به دنبال دارد؛ از دیگر سو باروری نیز در مطالعات علوم بهداشتی و جمعیتی جایگاه ویژه ای دارد و پژوهشگران این حوزه ها همواره به بررسی تغییرات و روند این مقوله از ابعاد مختلف پرداخته اند. هدف از مطالعه حاضر، مدلسازی میانگین تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده زنان مهاجر شهری و روستایی به شهرهای استان تهران با استفاده از رگرسیون درختی می باشد.
    روش بررسی
    داده ها بر اساس 2 درصد از داده های خام سرشماری سال 1390 به دست آمد و با استفاده از مدل رگرسیون درختی تحلیل شد. مدل های درختی، روش های آماری ناپارامتری هستند که پیش فرض های پیچیده و بعضا غیرقابل تحقق روش های پارامتری متداول را نداشته و از دقت مناسبی برای مدلسازی نیز برخوردار هستند. این روش ها تفسیر ساده نتایج را به دنبال دارند و از این رو مورد توجه بسیاری از پژوهشگران در حوزه های مختلف اعم از علوم اجتماعی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    سن، سطح تحصیلی، وضعیت شغلی، دلیل مهاجرت و وضعیت استفاده از اینترنت زنان مهاجر شهری و سن زنان مهاجر روستایی، به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در پیش بینی میانگین تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مستخرج از رگرسیون درختی حاکی از آن است که زنان مهاجر شهری در گروه های سنی بالاتر، با سطح تحصیلی پایین تر، غیرشاغل و کسانی که از اینترنت استفاده نمی کنند، میانگین تعداد فرزندان زنده بیشتری به دنیا آورده اند.
    کلیدواژگان: زنان، مهاجرت، تهران، فرزندان زنده به دنیا آمده، رگرسیون درختی
  • محمد شکرزاده، رضا حسین پور، امیر حاجی محمدی، اعظم دلارام، یعقوب شایسته * صفحات 33-43
    زمینه و هدف
    مسمومیت ها از مهم ترین چالش های سلامت عمومی می باشند. مسمومیت های غیر دارویی یکی از انواع رایج مسمومیت و از علل شایع مراجعه به مراکز درمانی در جهان محسوب می شوند. مطالعه حاضر به منظور تعیین الگوی مسمومیت های غیر دارویی در شهر گرگان انجام گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی از طریق جمع آوری اطلاعات به صورت سرشماری از پرونده تمامی بیماران دچار مسمومیت غیر دارویی که در فاصله سال های 1387 لغایت 1393 به بیمارستان 5 آذر گرگان مراجعه نموده اند، انجام شده است. اطلاعات مربوطه از طریق چک لیست جمع آوری و با کمک نرم افزار Stata نسخه 11 و آزمون کای دو آنالیز شده است.
    یافته ها
    از 800 مورد مسمومیت منجر به بستری، 227 مورد مربوط به مسمومیت های غیر دارویی بوده که اکثریت آن ها مرد (7/72درصد) بوده اند. 4/34 درصد موارد مربوط به طبقه سنی 20 تا 29 سال بوده اند. 7/68 درصد آن ها در مناطق شهری زندگی می کرده اند. از نظر وضعیت تاهل 7/57 درصد متاهل و 8/27 درصد دارای تحصیلات متوسطه بوده اند. غالب مسمومیت ها در فصل تابستان (30درصد) رخ داده است و مسمومیت به شکل عمدی (خودکشی) شایع ترین نوع مسمومیت بوده است (1/47 درصد). اوپیوم و فسفیدآلومینیوم (قرص برنج) مهم ترین عوامل ایجاد کننده مسمومیت بوده اند (2/54 درصد). در نهایت 29 بیمار (8/12درصد) فوت شده اند که بیشترین علت فوت مربوط به مسمومیت با فسفید آلومینیوم بوده است (2/55 درصد).
    نتیجه گیری
    غالب مسمومیت های غیر دارویی به شکل عمدی و به دلیل مصرف اوپیوم و فسفید آلومینیوم می باشد. برنامه های آموزشی با تاکید بیشتر بر روش های پیشگیرانه به منظور آگاه سازی عمومی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، غیر دارویی، اپیوم، فسفید آلومینیوم، گرگان
  • فاطمه کریمی منش*، محمد داورپناه جزی، نوشین محمدی فرد صفحات 44-62
    زمینه و هدف
    پایگاه داده ها در حوزه سلامت حاوی میزان وسیعی از داده های بالینی است که کشف ارتباطات و الگوها در آن می تواند به دانش جدید پزشکی بیانجامد. شاخص های تغذیه ای جهت ارزیابی کیفیت رژیم غذایی جوامع طراحی شده است. سندروم متابولیک موجموعه ای از عوامل خطرزاست که خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد. رژیم غذایی نامناسب یکی از مهم ترین عوامل در بروز سندروم متابولیک است. صنعت سلامت به طور مستمر در حال تولید میزان زیادی از داده ها می باشد. وجود حجم بالای داده در زمینه های پزشکی نیازمند تکنیکی است که اطلاعات مفید و روابط مهم را از داده ها کشف کند. هدف این پژوهش مقایسه امتیاز تنوع غذایی و نمایه تغذیه سالم از نظر دریافت مواد مغذی و ارتباط با سندروم متابولیک، با رویکرد داده کاوی بود.
    روش بررسی
    در این بررسی 1019 نوجوان در بازه سنی11 تا 18سال شرکت داشته اند که داده ها از طریق پرسشنامه بسامد خوراک به صورت 24 ساعت کامل گذشته جمع آوری شد. جمع آوری داده های تغذیه ای و تعیین مشخصه های
    تن سنجی و معاینات پزشکی، توسط پژوهشکده قلب و عروق اصفهان انجام شد. داده ها توسط ابزار داده کاوی تاناگرا تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از تکنیک های آماری، رگرسیون و کلاس بندی برای کاوش داده ها استفاده شد. میانگین امتیاز تنوع غذایی 10/1±98/3 و نمایه تغذیه سالم 84/8± 23/59 و میزان شیوع سندروم متابولیک 39/17 درصد بود. میانگین امتیاز تنوع غذایی نسبت به نمایه تغذیه سالم، دریافت بهتری از مواد مغذی را به همراه داشت. نمایه تغذیه سالم در کنترل انرژی و کربوهیدرات دریافتی قوی تر بود. امتیاز تنوع غذایی با هیچ یک از اجزای سندروم متابولیک ارتباط معنی دار نداشت و نمایه تغذیه سالم فقط با دور کمر بالا رابطه ضعیف مثبت و معنی دار داشت. چارک های بالای نمایه تغذیه سالم خطر کمتر سندروم متابولیک و چارک های بالای امتیاز تنوع غذایی خطر بیشتر را پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که امتیاز تنوع غذایی باعث دریافت بهتر مواد مغذی شد و پیروی نمایه تغذیه سالم در کاهش خطر سندروم متابولیک موثرتر بود.
    کلیدواژگان: نمایه تغذیه سالم، امتیاز تنوع غذایی، دریافت مواد مغذی، سندروم متابولیک، داده کاوی
  • سید فرید نوربخش، رضا فدای وطن، مهتاب علیزاده خویی، فرشاد شریفی صفحات 63-77
    زمینه و هدف
    بیماری دمانس با تاثیر شدید بر حافظه، شناخت و توانائی در انجام فعالیت های روزانه فرد همراه است. بر اساس شواهد، نقصان در انجام فعالیت های روزمره زندگی (ADL) حتی در بیمارانی که از اختلالات بسیار خفیف شناختی رنج می برند، نیز تظاهر پیدا می کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت فعالیت های روزمره زندگی و فعالیت های ابزاری زندگی در سالمندان سالم و مبتلا به اختلالات شناختی (MCI، دمانس خفیف و متوسط) به انجام رسیده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1395 صورت گرفت، 300 نفر سالمند60 سال و بالاتر به صورت نمونه گیری در دسترس خوشه ایطبقه بندی شده در چهار گروه (هر گروه 75 نفر) شامل سالمندان سالم، دارای اختلال شناختی جزئی (MCI)، مبتلا به دمانس خفیف و مبتلا به دمانس متوسط که ساکن خانوارهای شهر اصفهان و تهران بودند و بر مبنای ابزار مقیاس تباهی همه جانبه (GDS) در مرحله 1 تا 5 دمانس قرار داشتند، در این مطالعه شرکت کردند. افراد مبتلا به دمانس متوسط و خفیف، اختلال شناختی جزئی و افراد سالم، جهت انجام سایر تست ها از جمله، IADL و ADL مورد بررسی قرار گرفتند. برای نمونه های سالم ابتدا جهت تعیین عدم ابتلا به دمانس خفیف و یا افسردگی بر اساس نظر پزشک، بررسی صحت سلامت براساس معیار DSM-IV و ابزار افسردگی GDS-15 به عمل آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون تحلیلی آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در ارزیابی سالمندان بر مبنای ابزار مقیاس تباهی همه جانبهGDS 76 نفر از سالمندان سالم، 75 نفر مبتلا به MCI، 72 نفر مبتلا به دمانس خفیف و 77 نفر نیز مبتلا به دمانس متوسط بودند. امتیاز کسب شده ابزار ADLبر حسب وضعیت های شناختی مختلف سالمندان از لحاظ آماری معنی دار بوده است (001/0>P). همچنین در بررسی امتیاز ابزار IADL نیز میانگین نمرات در سالمندان در وضعیت های شناختی مختلف به لحاظ آماری معنی دار بوده است (001/0>P).
    نتیجه گیری
    اگر چه استفاده از ابزارهای ADL و IADL در بررسی زود هنگام وضعیت شناختی افراد سالمند به عنوان استاندارد طلایی مطرح نمی باشند اما می توانند به عنوان ابزاری بسیار کاربردی و آسان جهت بررسی تغییرات عملکردی در سالمندان مبتلا به دمانس جهت ارائه مراقبت ها، مورد استفاده تیم مراقبت های سالمندی قرار گیرند
    کلیدواژگان: اختلال خفیف شناختی، فعالیت های روزمره زندگی، فعالیت های ابزاری زندگی، دمانس، سالمند
  • فاطمه باقری، مهدی دهقان، مجید زیارت بان*، فرزانه افخمی نیا صفحات 78-90
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری های کلان مدیریتی در سازمان ها نه تنها در زمان حال بلکه در آینده نیز تاثیرات عمیقی بر جنبه های مختلف سازمان دارند. اندک خطایی در تصمیم گیری ممکن است باعث هدر رفت منابع سازمان از جمله منابع مالی و انسانی شود. در این مطالعه به حل مسئله انتخاب بهترین محل برای احداث بیمارستان و مراکز بهداشتی درمانی که یکی از مسائل مهم در حوزه بهداشت و سلامت می باشد پرداخته می شود. به دلیل وجود فاکتورهای متعددی در تصمیم گیری و بی شمار راه حل ممکن برای این مسئله و ناتوانی انسان در حل چنین مسائلی، از الگوریتم بهینه سازی ژنتیک استفاده شده است و بهترین نقاط برای احداث بیمارستان ها محاسبه شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با در نظر گرفتن شرایط واقعی که ممکن است در شهر وجود داشته باشد شبیه سازی شده است. با فرض وجود شهری با ابعاد N×N و دارا بودن چند بیمارستان و مرکز بهداشتی در سطح شهر، مسئله برای احداث سه بیمارستان مطرح شد. فاکتورهای مهمی که در تصمیم گیری تاثیرگذارند؛ سطح بهداشت، بار مراجعه و قیمت زمین در نظر گرفته شد. سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک بهترین نقاط برای احداث سه بیمارستان محاسبه شد.
    یافته ها
    سه ویژگی سطح بهداشت، بار مراجعه و قیمت زمین برای تمامی مناطق شهری به صورت تصادفی مقداردهی شد. همچنین مختصات مراکز بهداشتی که از قبل در شهر موجود بودند، مشخص شد. نکته دیگر در نظر گرفته شده، نزدیک نبودن بیش از اندازه بیمارستان ها در سطح شهر می باشد. با در نظر گرفتن حد آستانه 2/0 واحد برای حداقل فاصله بیمارستان ها (فعلی و جدید) این محدودیت اعمال شد. پس از اجرای الگوریتم با شرایط حاکم بر مسئله، سه نقطه بهینه یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت محل احداث بیمارستان ها و مراکز بهداشتی در سطح شهر و وجود فاکتورهای زیادی برای تصمیم گیری و انتخاب مناسب ترین محل، استفاده از راهکارها و الگوریتم هایی که بتوانند بهترین راه حل را از میان بی شمار راه حل در فضای جستجوی بزرگ بیابد، اجتناب ناپذیر است. به دلیل این که انسان به تنهایی و با روش های ساده ریاضی قادر نخواهد بود تمامی ویژگی ها را در کنار هم در نظر بگیرد و فضای جستجو را بررسی و بهترین نتیجه را بیابد، با تنظیم پارامترهای الگوریتم ژنتیک و با در نظر گرفتن تمامی فاکتورهای مهم به بهترین راه حل در فضای شهر دست یافتیم.
    کلیدواژگان: مسائل بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک، یافتن بهترین محل، احداث مراکز بهداشتی درمانی
  • علی ملکا *، ناصر بهنام پور، سید کمال میرکریمی، صادق خسروی، اصغر خسروی صفحات 91-96
    زمینه و هدف
    گزش حیوانات تهدیدی مهم برای سلامتی انسان است، زیرا عفونت متعاقب آن نظیر هاری کشنده است. این پژوهش با هدف تعیین اپیدمیولوژیک حیوان گزیدگی و تاثیر اتلاف سگ های ولگرد در روند بروز حیوان گزیدگی در شهرستان گالیکش طی سال های 91-1387 انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مقطعی با رویکرد توصیفی-تحلیلی است. تعداد 1712 مورد حیوان گزیده که طی سال های 91-1387 در شهرستان گالیکش ساکن بوده، به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات از دفاتر ثبت مشخصات افراد حیوان گزیده جمع آوری و از طریق Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    1203 نفر (3/70 درصد) مرد و 509 نفر (7/29 درصد) زن بودند. دامنه سنی افراد مورد بررسی 1 تا 89 سال با میانگین و انحراف معیار 39/18±88/26 سال بود. اکثریت موارد گزش (3/92 درصد) مربوط به سگ بوده است. همچنین 4/71 درصدگزش ها از ناحیه پا بوده است. بین جنس با محل سکونت و همچنین بین محل واقعه و مدت زمان تاخیر در نوبت اول واکسن ارتباط معنی داری وجود داشت )05/0>P). اتلاف سگ های ولگرد تاثیری در کاهش بروز حیوان گزیدگی ندارد )05/0
    نتیجه گیری
    انجام طرح اتلاف سگ های ولگرد به روش فعلی در شهرستان گالیکش تاثیری در کاهش بروز حیوان گزیدگی ندارد، لذا انجام برنامه های کنترلی، آموزش و آگاهی جامعه در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، اپیدمیولوژی، هاری، گلستان
|
  • Abolfazl Moghadam, Shahram Nazarian Dr * Pages 1-10
    Background and Objective
    Gastroenteritis is one of the most common Salmonella infections in human which is caused by Salmonella serotypes especially S.enteritidis and S.typhimurium. The spread of multi-drug resistant (MDR) Salmonella strains is a serious global issue. Obtaining integrons is considered as one of the most important factors in multi-drug resistance among gram-negative microorganisms, particularly in intestinal bacteria. The aim of this study was to investigate the molecular level of class 1, 2 and 3 integrons which are the most important integrons in Salmonella enteritidis isolated from patients using Multiplex PCR.
    Methods
    In this study, 567 stool and blood samples were collected from patients with acute gastroenteritis and Salmonella enteritidis were detected using culture method, standard biochemical test, and PCR. After DNA extraction, the presence of class 1, 2, and 3 of integrons was analyzed by multiplex PCR.
    Results
    From 567 samples, 48 strains were identified as Salmonella enteritidis. Of all 48 strains, 45 strains (95%) had the intI gene, 7 strains (14.5%) had the intII gene, and 2 strains (4%) had the intIII gene.
    Conclusion
    In this study, high incidence of class 1, 2 and 3 integrons was detected. Screening integrons as a sign of obtaining and expansion of antibiotic resistance could be considered as an important mechanism to deal with antibiotic resistance in microorganisms.
    Keywords: Salmonella enteritidis_class 1 integrons_class 2 integrons_class 3 integrons_Multiplex PCR
  • Hamidollah Iri, Ghahreman Mahmoudi Dr*, Mohammad Ali Jahani Tiji Dr Pages 11-20
    Background and Objective
    The fair distribution of medical specialists among the population of a country is one of the requirements for the public health. We aimed to investigating the distribution of medical specialists using Gini coefficient in all governmental hospitals in two medical universities of Golestan (15 hospitals) and Mazandaran (23 hospitals) provinces.
    Methods
    The present practical study was conducted using descriptive and analytical methods. The research data including the number of physicians, population and number of active beds in each city and province were obtained from the deputy of treatment of medical universities in each province. The Lorenz curve and the Gini coefficient were used to analyze the distribution of specialists using Excel software. T-test was used to compare the Gini coefficients between the two provinces. Multiple regression tests were performed using SPSS software version 16 to investigate the relationship between variables.
    Results
    The results showed that Gini coefficients on the basis of population in Mazandaran province were within optimum limit (less than 0.2). However, Gini coefficients on the basis of population in Golestan province were undesirable (more than 0.2) and there was also an inequality in the Gini coefficients based on the number of population between the two provinces of Golestan and Mazandaran (P=0.000, t=17.89).
    Conclusion
    According to the findings, the distribution of specialist physicians is desirable in Mazandaran province based on population. However, there was inequality in the distribution of specialist physicians in Golestan province. The accurate and fair estimation of the required human resources and the distribution on the basis of population and required indicators could lead to a reduction in the cost of treatment for families and better efficiency of health resources.
    Keywords: Specialist, fair distribution, Lorenz curve, Gini coefficient
  • Mahsa Saadati Dr * Pages 21-32
    Background and Objective
    Migration, in any forms and by any motivations or outcomes, as a demographic phenomenon, has various cultural and socio-economic effects on local, regional, national and international levels. On the other hand, fertility plays an important role in health and population studies and researchers have examined its changes and trends in various aspects. The aim of this research was modeling the mean number of children ever born (CEB) for women who have left their cities or villages and migrated to Tehran city using regression tree model.
    Methods
    Data was obtained from 2% of raw data from the census of 2011 and analyzed by regression tree model. Tree models are nonparametric statistical techniques which do not need complicated and unreachable assumptions of traditional parametric ones and have a considerable accuracy of modeling. These models are associated with simple interpretation of results. Therefore, they have been used by researches in many fields such as social sciences.
    Results
    Age, educational level, job status, cause of migration, internet use for urban migrant women and age for rural migrant women were assumed as influential covariates in predicting the mean number of CEB.
    Conclusion
    Regression tree findings revealed that urban migrants who were in higher age groups, lower educational levels, unemployed and have not used internet have had more mean number of CEBs.
    Keywords: Women, Migration, Tehran, Children Ever Born, Regression tree
  • Mohammad Shokrzadeh Dr, Reza Hoseinpoor, Amir Hajimohammadi Dr, Azam Delaram, Yaghoub Shayeste* Pages 33-43
    Background and Objective
    Poisonings are of the major public health challenges. Non-medicinal poisonings are of the most common types and causes of referring to medical centers worldwide. The present study was aimed to determine the non-medicinal poisonings pattern in adults of Gorgan city.
    Methods
    The present cross-sectional study was conducted on all non-medicinal poisoned patients referred to the 5Azar hospital from 2008 – 2015. Data were collected on checklists using census data collection method and were analyzed by Stata 11.0 software using Pearson’s Chi- square test.
    Results
    Of all 800 admitted poisoning cases, 227 individuals were non-medicinal and mostly male (72.7%). The ages of 34.4 % of cases were between 20 and 29 years. Moreover, 68.7% of all cases were living in urban areas, 57.7% were married and 27.8% were educated up to high school. Poisonings mostly occurred during summer (30%) and intentional (suicidal) poisonings were known as the major form (47.1%). Opium and aluminum phosphide were the most important poisoning agents (54.2%). Finally, 29 patients (12.8%) had passed away where aluminum phosphide poisoning was the main reason (55.2%).
    Conclusion
    Intentional poisonings by opium and aluminum phosphide were identified as the main causes of non-medicinal poisonings. It is necessary to emphasize on educational programs, prevention methods and general awareness.
    Keywords: poisoning, non-medicinal, opium, aluminum phosphide
  • Fatemeh Karimimanesh *, Mohammad Davarpanah Jazi Dr, Nooshin Mohammadifard Dr Pages 44-62
    Background and Objective
    Health databases contain a large amount of clinical data. Investigating the relationships and patterns in these databases can lead to new medical knowledge. Nutrition indicators are designed to evaluate the dietary quality in communities. Metabolic syndrome is a set of risk factors which may increase the risk of heart disease. Inappropriate diet is one of the most important factors in the occurrence of metabolic syndrome. The health industry is constantly producing a large amount of data in medical areas which requires a technique to disclose useful information and important relationships. The aim of this study was to compare the dietary diversity score (DDS) with healthy eating index (HEI) in terms of nutrient intake and assessing the association with metabolic syndrome with the approach of data mining.
    Methods
    A total of 1019 teenagers between the ages of 11 to 18 years were enrolled in this study. Data were collected using a past 24-hour food frequency questionnaire (FFQ). Nutrition data collection and determination of anthropometric characteristics and medical examinations were performed in Isfahan Cardiovascular Institute. Data were analyzed by TANAGRA data mining tool.
    Results
    Statistical, regression and classification techniques were used for data exploration. The average score of DDS was 3.98 ± 1.10, while the HEI average was 59.23 ± 8.84 and the prevalence of metabolic syndrome was 17.39%. The average of DDS provided a better nutritional value in comparison to HEI. HEI was more robust in controlling received energy and carbohydrates. DDS was not significantly correlated with any of the components of metabolic syndrome, while HEI was weakly correlated with high waist circumference. High quartiles of HEI could predict a lower risk of metabolic syndrome, while high quartiles of DDS can predict higher risk of metabolic syndrome.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that the DDS score may result in better nutrition uptake while adhering to the HEI was more effective in reducing the risk of metabolic syndrome.
    Keywords: healthy eating index (HEI), dietary diversity score (DDS), Nutrition uptake, metabolic syndrome, Data mining
  • Seyed Farid Nourbakhsh, Reza Fadayevatan, Mahtab Alizadeh-Khoei, Farshad Sharifi Pages 63-77
    Background and Objective
    Dementia is associated with serious effects on memory, cognition and ability to carry out daily activities. There is evidence that impairment in activity of daily living (ADL) is even reported among elder patients who suffer from mild cognitive disorders. Therefore, we aimed to determine the status of ADL and instrumental activity of daily living (IADL) in healthy and cognitive impaired elderlies (MCI, Mild, and Moderate dementia).
    Methods
    In this cross-sectional study which was conducted in 2016, 300 elderlies (60 years and above) were selected using a classified cluster sampling in four groups (each group of 75 individuals). These groups comprised of healthy old people and elderlies with mild cognitive impairment (MCI) and mild to moderate dementia that were residing in rural areas of Isfahan and Tehran and were classified between stages of 1 to 5 according to the Global Deterioration Scale (GDS). All individuals in four groups were assessed by ADL and IADL evaluation tools. The geriatric depression scale (GDS-15) and DSM-IV scale were performed on healthy elderlies by a physician to confirm the lack of mild dementia or depression. Data were analyzed by SPSS 20 software and using descriptive statistics, analysis of variance and independent samples T-test.
    Results
    According to the cognitive impairment screening results by GDS, 76 elderlies were healthy, 75 were in MCI group, 72 individuals were diagnosed with mild dementia and 77 were suffering from moderate dementia. The mean scores of ADL tool on the basis of different cognitive stages of elderlies were statistically significant (p
    Conclusion
    Although applying the ADL and IADL tools are not considered as gold standards in rapid assessment of cognitive impairments among elderlies, they could be considered as useful and user friendly tools to detect performance alterations in elderlies with dementia to provide healthcare by geriatric teams.
    Keywords: Mild cognitive impairment (MCI), Activity of daily living (ADL), Instrumental activity of daily living (IADL), Dementia, Elderly
  • Fatemeh Bagheri, Mehdi Dehghan, Majid Ziaratban Dr *, Farzaneh Afkhaminia Pages 78-90
    Background and Objective
    Major management decisions in organizations not only in the present but also in the future have a profound impact on different aspects of the organization. A slight mistake in making decisions may lead to the loss of resources of the organization, including financial and human resources. In the present study, we evaluated the problem of choosing the most convenient location for the construction of hospitals and health centers as one of the most important issues in the field of health. Regarding the numerous factors in decision making and the myriad of possible solutions to this problem and also disability of human in solving such problems, a genetic optimization algorithm has been used to calculate the best location for the construction of hospitals.
    Methods
    This study was simulated according to the actual conditions which may exist in a city. Given the existence of a city with N × N dimensions and having several hospitals and health centers in the city, the issue was raised for the construction of three hospitals. Important factors which could influence the decision making were health status, referring times and land prices. Furthermore, the most proper locations for the construction of three hospitals were calculated using the genetic algorithm.
    Results
    Three characteristics including the level of health, referring times and land prices were randomly assigned to all urban areas. The coordinates of available health centers in the city were also identified. Another point was the lack of proximity of hospitals in the city. Setting the threshold of 0.2 units for the minimum distance between hospitals (current and new), this restriction was applied. After performing the algorithm with the governing conditions, three optimal points were found.
    Conclusion
    Considering the importance of locations for the construction of hospitals and health centers in the city and the existence of various factors for selecting the most appropriate place, application of strategies and algorithms which may be helpful in finding the best solution among the myriad of solutions in inevitable. According to the fact that human beings alone or by simple mathematical methods are not capable of taking all the features together and examine the search space to find the best result, we achieved the best solution in the city by setting the parameters of the genetic algorithm and taking into account all important factors.
    Keywords: Optimization issues, Genetic Algorithm, Finding the best location, Health centers construction
  • Ali Maleka *, Nasser Behnampour Dr, Seyed Kamal Mirkarimi Dr, Sadegh Khosravi, Asghar Khosravi Pages 91-96
    Background and Objective
    Animal bites are a major threat to human health, while the subsequent infections such as Rabies could be lethal. The aim of this study was to determine the epidemiologic status of animal bite and the effect of wasting stray dogs on the incidence of animal bites in Galikesh County since 2009 until 2013.
    Methods
    The present study was a cross-sectional study with descriptive-analytical approach. A total of 1712 animal-bitten cases who were residing in Galikesh during the years of 2009-2013 were enrolled by census method. Data were collected from the recorded documents of animal-bitten individuals and analyzed by SPSS.
    Results
    Of all cases, 1203 (70.3%) individuals were male and 509 (29.7%) were female. Regarding the age, cases were ranged between 1 to 89 years with a mean and standard deviation of 26.88 ± 18.39 years. The majority of bite cases (92.3%) were related to dogs. Moreover, 71.4% of bites were on legs. There was a significant relationship between sex and the place of residence as well as between the place of the event (biting) and delay to the first vaccination (P
    Conclusion
    The current plan of wasting the stray dogs has no effect on reducing the incidence of bites in Galikesh. Therefore, it is recommended to carry out controlling programs, education and community awareness in this field.
    Keywords: Animal bites, Epidemiology, Rabies, Golestan