فهرست مطالب

مدیریت دارایی و تامین مالی - پیاپی 1 (تابستان 1392)

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
پیاپی 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا راعی، غلامرضا عسگری، عسگر نوربخش * صفحات 1-12

    هدف این تحقیق شناسایی روش های مورد استفاده در ارزیابی پروژه های سرمایه گذاری در میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و تعیین عوامل تاثیر گذار بر انتخاب این روش ها است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، 100 شرکت فعال در بورس تهران انتخاب شده و یک پرسشنامه محقق ساخته برای مدیران مالی آنها ارسال شد. نتایج تحقیق نشان داد که 94 درصد شرکتها برای ارزیابی پروژه های سرمایه گذاری از روش های بودجه بندی استفاده می کنند. از این میان 61 درصد از روش های تنزیلی و 39 درصد از روش های غیرتنزیلی استفاده می کنند. همچنین 78 درصد شرکتها در ارزیابی پروژه ها از بیش از یک تکنیک استفاده می کنند که دوره برگشت سرمایه با 60 درصد، بیشترین فراوانی را دارد. در رتبه های بعدی NPV و IRR به ترتیب با 37 و 36 درصد قرار می گیرند. همچنین شرکتهای ایرانی برای محاسبه هزینه حقوق صاحبان سهام خود به طور یکسان از روش های بازده حسابداری حقوق صاحبان سهام و CAPM استفاده می کنند. در خصوص عوامل تاثیر گذار بر انتخاب روش ها نیز، بررسی فرضیات تحقیق نشان داد که پیشینه تحصیلی مدیران مالی و حجم سرمایه گذاری در انتخاب نوع تکنیک های بودجه بندی سرمایه ای تاثیر گذار است. لیکن اندازه شرکت و قدمت آن در بورس، تاثیری بر استفاده از روش های بودجه بندی سرمایه ای ندارد.

    کلیدواژگان: بودجه بندی سرمایه ای، مدل قیمت گذاری داراییهای سرمایه ای، روش های تنزیلی، روش های غیرتنزیلی، ارزیابی پروژه ها
  • اعظم ولی زاده لاریجانی، ویدا مجتهدزاده، رضوان حجازی صفحات 13-26
    اطلاعات حسابداری با کیفیت، شرط لازم برای کارکرد سالم بازارهای سرمایه و به طور کلی اقتصاد می باشد و اهمیت زیادی برای سرمایه گذاران، شرکت ها و تدوین کنندگان استانداردهای حسابداری دارد. با توجه به این موضوع، در این تحقیق، تاثیر کیفیت افشا بر رابطه ارزشی اقلام صورت های مالی بررسی شده است. به این منظور ابتدا رابطه ارزشی اقلام صورت های مالی و رابطه ارزشی ویژگی های کیفیت افشا با بازده آتی سهام مورد آزمون قرار گرفت. سپس، تاثیر کیفیت افشا بر رابطه بین اقلام صورت های مالی با بازده آتی سهام بررسی شد. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1383 تا 1391 می باشد. در روش تحقیق از تحلیل رگرسیون داده های ترکیبی (مدل اثرات ثابت زمانی و مدل اثرات تصادفی زمانی) و نیز از آزمون والد استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه معنی دار بین اقلام صورت های مالی (به استثنای سود عملیاتی و نسبت بدهی) و ویژگی های قابلیت اتکا و به موقع بودن اطلاعات مالی با بازده آتی سهام است. همچنین، نتایج نشان می دهد که امتیاز کیفیت افشا و اطلاع رسانی بر رابطه ارزشی اقلام صورت های مالی با بازده آتی سهام تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، کیفیت افشا، صورت های مالی
  • اصغر مشبکی، اسدالله کردناییج، سجاد فرازمند صفحات 27-44
    هدف اصلی این تحقیق بررسی پیش بینی پذیری شاخص قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران به کمک انفیس و یافتن مدل مناسب برای پیش بینی شاخص بورس اوراق بهادار تهران (تدپیکس) بوده است. بدین منظور، نخست سه متغیر کلان اقتصادی به همراه مقادیر تاریخی شاخص تدپیکس به عنوان ورودی های مدل انتخاب شدند؛ سپس ساختارهای گوناگون انفیس و شبکه عصبی مصنوعی پس انتشار خطا برای بررسی پیش بینی پذیری و شناسایی مدل مناسب انتخاب گردید و برای بررسی پیش بینی های اقتصادی، علاوه بر روش های آماری از روش غیر آماری نرخ برخورد نیز استفاده شده است. نتایج حاصل از پیش بینی شاخص بورس تهران در بازه زمانی؛ آذرماه 1379 تا مهر 1391، و نرم افزار MATLAB (2012)، معیارهای خطای آماری، غیر آماری و ضریب تعیین بیش از 80 درصد نشان می دهد: ساختارهای ساده تر در پیش بینی شاخص علاوه بر مزیت سادگی و سرعت، دارای دقت بالاتر هستند و پیش بینی های انفیس نسبت به شبکه های عصبی مصنوعی پس انتشار خطا دقیق ترند. بر این اساس، انفیس تکنیکی امیدوار کننده برای سرمایه گذاران در پیش بینی شاخص بازده کل بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: انفیس، پیش بینی، بازار بورس، تدپیکس، انفیس، نرخ برخورد
  • احمد بدری، محمد عرب مازار، محمدرضا حمیدیزاده، عبدالمجید عبدالباقی صفحات 45-62
    در این مقاله به بررسی متداول ترین قوانین غلبه تصادفی یعنی غلبه تصادفی مرتبه اول، دوم و سوم، پرداخته شده و مفهوم غلبه تصادفی در چارچوب رفتار واقعی سرمایه گذاران مورد بحث قرار گرفته است. بر این اساس به ارائه روش های آزمون رفتار مبتنی بر غلبه تصادفی سرمایه گذاران بر روی پرتفوی سهام رشدی-ارزشی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. نتایج بدست آمده حاکی از عدم غلبه تصادفی مراتب اول، دوم و سوم سهام ارزشی بر رشدی و سهام رشدی بر ارزشی است.
    کلیدواژگان: غلبه تصادفی، نظریه آینده نگری، تابع مطلوبیت، سهام ارزشی، سهام رشدی
  • فریدون رهنمای رودپشتی، زهرا پورزمانی، لیلا باطنی صفحات 63-74
    باتوجه به روندافزایش فعالیت بازارسرمایه ایران،اهمیت بررسی نحوه قیمت گذاری شرکتها دربدوورودبه بورس اوراق بهادار ازکسی پوشیده نیست.ازطرفی دیگر نقد شوندگی به مثابه شریان حیاتی بازارهای مالی به شمارمی آید،لذا تحقیق حاضر سعی داردبا توجه به نقش نقدشوندگی در کشف قیمت دارائی ها،توزیع ریسک مالی و کاهش هزینه مبادلات به بررسی تاثیراین شاخص بر قیمت گذاری سهام عرضه اولیه بپردازد.همچنین تاثیر عوامل دیگری را همچون اندازه شرکت،متعلق بودن شرکت به صنایع پرریسک،اندازه عرضه اولیه،شهرت پذیره نویس و عمر شرکت را بر تعیین قیمت عرضه اولیه بسنجد. در این راستاشش فرضیه مطرح شد.به منظور بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولوگروف-اسمیرنوف استفاده شد.سپس با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چندگانه به بررسی رابطه بین متغیرها پرداخته شد. پس از تحلیل نتایج،یافته های تحقیق نشان می دهد که نقدشوندگی بازار ثانویه در تعیین قیمت عرضه اولیه موثر است ونتیجه دیگر اینکه متغیر های مرتبط با قیمت گذاری عرضه اولیه، عمرشرکت،اندازه عرضه اولیه، اندازه شرکت،متعلق بودن به صنایع پرریسک و شهرت موسسه پذیره نویس تاثیری در تعیین قیمت عرضه اولیه نداشت.
    کلیدواژگان: عرضه عمومی اولیه، نقدشونگی بازار
  • غلامرضا منصورفر، حمزه دیدار، میرسعید محمدی صفحات 75-92
    مساله انتخاب سبد دارایی بهینه همواره یکی از دغدغه های ذهنی سرمایه گذاران بوده است. درحالیکه مارکویتز از همبستگی ثابت در مدل خود بهره می برد، مطالعات اخیر از ثابت نبودن همبستگی بین متغیرها در طول زمان حکایت دارند. برهمین اساس، تحقیق حاضر ابتدا در پی بررسی همسانی ماتریس های همبستگی بین بازدهی بازار مالی کشورهای نوظهور جنوب شرق آسیا، کشورهای در حال توسعه منطقه خاورمیانه و کشورهای توسعه یافته بوده و سپس با توسعه مدل مارکویتز سعی در مقایسه رفتار سبد دارایی های بهینه شده ی مبتنی بر دو مدل «همبستگی پویا» و «همبستگی ایستا» توسط الگوریتم توابع برازش چندگانه ژنتیکی را دارد. یافته های تحقیق حاضر حکایت از نابرابر بودن ماتریس های همبستگی بازدهی در طول دوره مطالعه دارد. همچنین رفتار سبد دارایی های بین المللی بهینه شده مبتنی بر مدل پویا و مدل ایستا تفاوت معنی داری با هم دارد. این درحالی است که در هر سه گروه از کشورهای مورد مطالعه، مدل پویا سطوح بازده بالاتری را ارائه داده و بازده گسترده تری از ریسک را برای سرمایه گذار پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد دارایی، الگوریتم توابع برازش چندگانه ژنتیکی(MFFGA)، همبستگی شرطی پویا(DCC)، رفتار سبد دارایی
  • ولی خدادادی، محسن رشیدی باغی، رامین قربانی، مریم کاویانی صفحات 93-108
    بر اساس تئوری نمایندگی، ساختار مالکیتی نقش با اهمیتی را در راهبری رفتارهای فرصت طلبانه مدیران ایفا می کند. در این پژوهش اشکال مختلف ساختار مالکیتی شامل مالکیت مدیریتی و نهادی و چگونگی تاثیر آنها بر ارتباط بین جریان های نقد آزاد و استفاده بهینه از دارایی ها مورد بررسی قرار می-گیرد. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی 1384 تا 1390 استخراج و از الگوی رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین جریان های نقد آزاد، مالکیت مدیریتی و استفاده بهینه از دارایی ها رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد اما، ارتباط بین مالکیت نهادی و استفاده بهینه از دارایی ها تایید نگردید. همچنین، نتایج حاکی از این است که با افزایش مالکیت مدیریتی، ارتباط بین جریان های نقد آزاد و استفاده بهینه از دارایی ها منفی و معنی دارتر می شود. مدیران مایل به سرمایه-گذاری جریان های نقد آزاد در پروژه های با منفعت شخصی هستند و از رویه های پیش بینی شده پیروی نکرده و حتی از خالص ارزش فعلی منفی پروژه چشم پوشی می کنند. برخی از فعالیت های سرمایه-گذاری در مجموع ممکن است که بازدهی مثبت داشته باشند ولی این بازدهی کمتر از هزینه سرمایه است.
    کلیدواژگان: جریان نقد آزاد، استفاده بهینه از دارایی ها، مالکیت مدیریتی، مالکیت نهادی
  • عبدالله خانی، حمیده افشاری، میرهادی حسینی صفحات 109-122
    در ادبیات اقتصاد مالی، دو نظریه زمانبندی بازار و نظریه سرمایه گذاری واقعی در ارتباط با رابطه بین تامین مالی برون سازمانی از طریق بدهی و سرمایه با بازده سهام وجود دارد. در حالیکه هر دو نظریه رابطه منفی بین تامین مالی برون سازمانی و بازده سهام را پیش بینی می نمایند اما اولی براساس رفتار مدیر جهت بهره گیری از قیمت گذاری اشتباه سهام بوده و دومی براساس پاسخ کارآمد قیمت های بازار به تغییر در ریسک می باشد. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات مالی 78 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385-1389 و با بهره گیری از مدل CAPM و فاما و فرنچ (1993) و روش تجزیه و تحلیل رگرسیون ترکیبی، نظریه زمانبندی بازار در قالب تامین مالی ترکیبی و نظریه سرمایه گذاری واقعی در قالب تامین مالی خالص، آزمون شده است. نتایج تحقیق بیانگر رابطه مثبت تامین مالی برون سازمانی، در دو حالت ترکیبی و خالص، با بازده سهام در مدل CAPM و رابطه منفی تامین مالی برون سازمانی در دو مذکور با بازده سهام در مدل فاما و فرنچ می باشد. همچنین رابطه میان خالص تامین مالی و ترکیب تامین مالی به صورت همزمان، با بازده سهام معنادار است.
    کلیدواژگان: تامین مالی برون سازمانی، نظریه زمانبندی بازار، نظریه سرمایه گذاری واقعی، مدل CAPM، مدل فاما و فرنچ
|
  • Reza Raei, Gholamreza Asgari, Asgar Noorbakhsh Pages 1-12

    This article reports the results of a survey of executives of companies listed on the Tehran Stock Exchange regarding their companies’ capital budgeting practices and the major factors influencing their practices. The results show that the majority of responding companies use formal techniques to evaluate proposed capital investments. Of these companies, the majority use a discounted cash flow technique as the primary measure for evaluating capital investment proposals. Sensitivity analysis and Decision tree analysis are the most commonly-used risk assessment techniques. Accounting return on equity and the CAPM are most popular used techniques in Calculating the Cost of Equity in Iran. The most important objectives in capital budgeting are increase future cash flow and Growth in market shares followed by growth in long term earnings.The results also show that chief financial officer educational background and size of annual capital investment (increase in Net Fixed Assets) influence capital budgeting analysis technique usage.

    Keywords: Capital budgeting, Capital investment analysis, Risk analysis, WACC, Capital cost
  • Azam Valizade Larijani, Vida Mojtahedzadeh, Rezvan Hejazi Pages 13-26
    High quality accounting information is necessary for capital market health function and overall economy and is very important for investors, companies and standard setters. So, in this study the effect of disclosure quality on the value relevance of financial statements items is examined. For this, at first the value relevance of financial statements items and the value relevance of disclosure quality Characteristic with future stock return were tested. Then, the effect of disclosure quality on the relationship between financial statements items and future stock return was examined. The statistical population was the listed companies in Tehran Stock Exchange during 1383 to 1391. Panel data regression analysis (Time-Fixed Effect Model and Time-Random Effect Model) and Wald Test were used in the research method. The results indicated that financial statements items except operating profit and debt ratio and financial information reliability and timeliness characteristics have significant relationships with future stock return. Also, the results showed that disclosure quality and communication score has no significant effect on the value relevance of financial statements items with future stock return.
    Keywords: capital market, disclosure quality, financial statements
  • Asghar Moshabaki, Asadollah Kordnaeij Pages 27-44
    Stock market prediction is important because successful prediction of stock prices may promise attractive benefits. This task is complicated and very difficult. In this paper, the predictability of stock market index with Adaptive Network-Based Fuzzy Inference System (ANFIS) is investigated. The goal is to determine whether an ANFIS algorithm is capable to predict stock market return and trying to find best architecture. We attempt to model and predict the return on stock price index of the Tehran Stock Exchange (TEDPIX) with ANFIS. We use six macroeconomic variables as input variables. The experimental results reveal that the model successfully forecasts the daily return of TEDPIX Index. ANFIS can be a useful tool for economists and practitioners dealing with the forecasting of the stock price index return.
    Keywords: Prediction, Stock Market, TEDPIX, ANFIS, Hit Rate
  • Ahmad Badri, Mohammad Arabmazar, Mohammadreza Hamidizadeh, Abdolmajid Abdolbaghi Pages 45-62
    In this we article study the common rules of stochastic dominance (first order stochastic dominance, second and third) also the concept of stochastic dominance are discussed in the context of real behaviour of investors. thus has been studied the Investor’s behavior toward growth-value stocks based on rules of stochastic dominance in listed companies at TSE. The results don’t showed first, second and third order of stochastic dominance of Growth stocks over value stocks and value stocks over Growth stocks.
    Keywords: Stochastic dominance, Prospective Theory, Utility Function, Value Stock. Growth Stock
  • Fraydoon Rahnama Rood Poshti, Zahra Poorzamani, Leila Bateni Pages 63-74
    Our study investigates the relationship between after-market liquidity and initial public offering (IPO) price. We also examine effects of other factors such as: firm size, belonging to the high-risk industry, IPO size, reputation of the underwriter and firm age on IPO price. The sample consists of all IPOs issued in Iran stock exchange during 2006-2012.the actual data cover the period from sep2006 to march2012.our findings indicate that IPO price is positively related to after-market liquidity and there is no relationship between IPO price and other factors such as: firm size, belonging to the high-risk industry, IPO size, reputation of the underwriter and firm age.
    Keywords: Initial public offering (IPO), After, market Liquidity
  • Gholamreza Mansourfar, Hamze Didar, Mirsaeed Mohammadi Pages 75-92
    Abstract The issue of the optimal portfolio selection has always been one of the essential concerns of the investors. One of the famous models for this purpose is the Mean-Variance model of Markowitz. While Markowitz used the static correlation in his model, the recent studies have shown the dynamics of correlation between the variables over time. Therefore, this research investigates the consistency of the correlation matrices of return among the selected financial markets. In addition, developing the Markowitz ҆s Mean-Variance model and using the Multiple Fitness Functions Genetic Algorithm tries to compare the behavior of the optimum portfolios based on two models of “Dynamic Conditional Correlation” and “Static Correlation”. Hence, market price index of three groups of the Middle Eastern developing, South East Emerging and some of the developing countries have been collected. The findings confirm the inequality of the correlation matrices of return during the period of study and also show that there is a significant difference between the behavior of international optimum portfolios based on the static and dynamic models.
    Keywords: optimizing portfolios, Multiple Fitness Functions Genetic Algorithm, Dynamic Conditional Correlation, behavior of portfolio
  • Pages 93-108
    According to agency theory, ownership structure play important role in guiding opportunistic behavior by managers. In this study, will be examined various forms of ownership structure including managerial and institutional ownership structure and their effect on the relationship between free cash flow and efficient use of assets. Therefore, the data related to the companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 1384 to 1390 were extracted and the combination regression model were used to test the hypothesis. The results show that there is significant positive relationship between of free cash flow, managerial ownership and efficient use of assets but, the relationship between institutional ownership and asset utilization was not confirmed. Also, the results show that with managerial ownership increases, the relationship between free cash flow and efficient use of assets is more negative and meaningful. Managers willing to invest free cash flows in projects with personal gain and did not follow the foreseen procedures and even ignore negative net present value projects. Total investment of some activities may have a positive ROI, but ROI is less than the cost of capital.
    Keywords: free cash flow, optimal use of the asset, managerial ownership, institutional ownership
  • Pages 109-122
    In financial economics, there are two theories, market timing theory (composition financing) and real investment-based theory (net financing), about relation between corporate finiancing and stock returns. Two theories predict significantly the negative relationship, but with different explanation. Using CAMP and Fama and French (1993) models and sample contain 78 of active company on Tehran Stock Exchange (TSE), we examine these two theories. The results indicat on the base of CAPM there is significantly positive relation between net and composition finiancing and stock returns but on the base of Fama and French that there is significantly negative relation between net and composition finiancing and stock returns. Also, when we use net and composition financing, together, there is there is significantly relation between the net and composition finiancing and the stock returns.
    Keywords: External Financing, Market Timing theory, Real investment, based theory, CAPM Model, Fama, French Model