فهرست مطالب

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه شمس، حجت الله صادقی صفحات 1-20
    یکی از روش های اندازه گیری ریسک نامطلوب (ریسک هایی که با قبول آنها صرف ریسک منفی شده و مخرب هستند)، ارزش در معرض ریسک (VaR) است که بیشترین کاهش ارزش یک سبد سرمایه گذاری از دارایی ها را در افق زمانی مشخص و در سطح اطمینان خاص نشان می دهد. در این پژوهش، به معرفی روش های پارامتریک و ناپارامتریک رایج محاسبه ارزش در معرض ریسک پرداخته و سپس روش پارامتریک بسیار متفاوتی به نام تقریب کورنیش -فیشر(CF) از توزیع نرمال، در مورد صنعت مالی بورس اوراق بهادار تهران، شامل: شرکت های سرمایه گذاری، بیمه، لیزینگ و بانک ها در سال های 1389 تا 1391 بررسی می شود. در این پژوهش مشاهده شد تنها 15 شرکت از شرکت های مذکور، اختلاف اندکی با توزیع نرمال دارند و توزیع غالب در نهادهای مالی بازار بورس ایران، توزیع نرمال نیست. یافته های این پژوهش، حاکی از آن است که این تقریب در مورد مشاهداتی که توزیع آنها اختلاف اندکی با توزیع نرمال دارد، به خوبی عمل کرده، اختلاف ناچیزی بین محاسبه VaR از دو روش نرمال و تقریب CF مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، تقریب کورنیش، فیشر، توزیع نرمال، روش های پارامتریک و ناپارامتریک، مدیریت ریسک
  • داریوش فروغی، سعید فرزادی * صفحات 21-36

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر تغییرات جریان های وجوه نقد بر سطح نگهداشت وجه نقد شرکت هاست. همچنین، بررسی اثر وجود محدودیت های تامین مالی بر میزان تاثیرگذاری جریان های وجوه نقد بر سطح نگهداشت وجه نقد، از دیگر اهداف پژوهش حاضر است. در این پژوهش، اطلاعات 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی1390-1381 جمع آوری و پردازش گردید. همچنین، به دلیل ویژگی های خاص، یکی از متغیرهای کنترلی از روش گشتاوری تعمیم یافته لحظه ای (GMM4) برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه-های پژوهش، بیانگر آن است که از یک سو بین نوع جریان های نقدی (مثبت یا منفی) و سطح نگهداشت وجه نقد شرکت-ها رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد و از سوی دیگر، شرکت های دارای محدودیت های تامین مالی، بدون درنظرگرفتن نوع جریان های نقدی، تمایل بیشتری به نگهداشت وجه نقد داشته، سطح بالاتری از مانده وجه نقد را نگهداری می کنند.

    کلیدواژگان: تغییرات سطح نگهداشت وجه نقد، تغییرات جریان های نقدی، محدودیت های تامین مالی شرکت ها، روش گشتاوری تعمیم یافته مرتبه چهارم(GMM4)
  • سیداحمد خلیفه سلطانی، حسنعلی اخلاقی*، رحمان ساعدی صفحات 37-54

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر ساختار سرمایه از دیدگاه نظریه های سلسه مراتبی، توازی ایستا و نمایندگی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای دستیابی به هدف مذکور، تعداد 114 شرکت از بین جامعه آماری که اطلاعات مورد نیاز برای دوره 11 ساله پژوهش(1390- 1380) در خصوص آنها قابل دسترسی بود، انتخاب شدند. آزمون فرضیه های این مطالعه با استفاده از الگوی رگرسیون توبیت انجام شده که در علوم رفتاری کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، برای انجام تحلیل های نهایی، از نسخه 11 نرم افزار Stata استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین فرصت رشد، اندازه شرکت و دارایی های مشهود، سودآوری و نقدینگی با ساختار سرمایه ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین، بین ریسک تجاری با ساختار سرمایه ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، مدل توبیت، نظریه سلسه مراتبی، نظریه توازی ایستا، نظریه نمایندگی
  • سعید فتحی، مهدی ابزری، سلماز حبیبی صفحات 55-74
    تعیین ساختار سرمایه یکی از مهم ترین مواردی است که مدیران مالی برای دستیابی به اهداف مالی با آن مواجهند. شرکت ها همواره به دنبال این هستند که از طریق تعیین بهترین ترکیب ساختار سرمایه ارزش شرکت را به حداکثر برسانند. تاکنون پژوهش های متعددی به صورت میدانی در رابطه با عوامل اثرگذار بر ساختار سرمایه شرکت ها انجام و به منظور تعیین ساختار بهینه سرمایه، نظریه های متعددی توسعه داده شده است. با توجه به محدودیت های رویکرد میدانی در این پژوهش با رویکردی متفاوت؛ یعنی رویکرد فراتحلیل به بررسی تاثیر برخی عوامل سطح شرکت بر ساختار سرمایه و تاثیر عوامل ساختاری پژوهش پرداخته شده است. به این منظور، از نتایج تحلیل آماری 127 مطالعه در این زمینه طی سال های 1369 تا 1392 استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، اندازه، ساختار دارایی، فرصت های رشد، سودآوری، نقدینگی و نوسان پذیری نقش تعیین کننده ای در تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه ایفا می کنند. به علاوه، عوامل مورد بررسی در این پژوهش در کشورهای با درجه توسعه یافتگی متفاوت، تاثیر متفاوتی بر ساختار سرمایه دارند و نیز تاثیر این عوامل در زمان های مختلف متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، اهرم مالی، فراتحلیل
  • وجیهه یوسفی گورتی، محسن دستگیر صفحات 75-100
    در شرایط تورمی، اطلاعات صورت های مالی در صورتی مفید است که بتواند به پیش بینی توان سودآوری و بازده آینده سرمایه گذاری کمک کند. بررسی پیشینه پژوهش نشان می دهد، چنانچه سودیا زیان های شناسایی نشده ناشی از تورم با گذشت زمان آشکار شود، می تواند به پیش بینی جریان های نقدی آینده شرکت کمک کند. به علاوه، درصورتی که بازار سهام به چنین تاثیری بر جریان های نقد آینده به طور کامل توجه نکند، سود یا زیان های شناسایی نشده ناشی از تورم می تواند بر بازده آینده سهام نیز اثرگذارد. به همین منظور، هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین سود یا زیان شناسایی نشده ناشی ازتورم و جریان های نقد عملیاتی آینده، جریان های نقد آینده حاصل از فروش دارایی ها و بازده غیرعادی سبدهای سرمایه گذاری طبقه بندی شده است. به منظور آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیونی چند متغیره بر اساس نمونه ای متشکل از 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از روش حذف سامانمند در بازه زمانی 1378 تا 1389 و داده های ترکیبی استفاده شده است. برای تعیین نوع داده های ترکیبی از آزمون های Fلیمر و هاسمن، برای معنادار بودن کل مدل رگرسیون از آماره F فیشر و معنادار بودن ضرایب از آماره tاستیودنت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که افزایش سود یا زیان شناسایی نشده ناشی از تورم، منجر به افزایش جریان های نقد آتی حاصل از فروش دارایی ها و باعث کاهش جریان های نقد عملیاتی آینده و بازده غیرعادی حاصل از سبدهای سرمایه گذاری طبقه بندی شده می شود.
    کلیدواژگان: تورم، اقلام پولی و غیر پولی، جریان های نقد عملیاتی، بازده سهام، بازده غیر عادی
  • احمد خدامی پور، دینا تاج الدینی صفحات 101-112
    به دلیل اهمیت گزارشگری مالی در تصمیمات استفاده کنندگان و تاثیری که رویه های محافظه کاری بر صورت های مالی و در نتیجه بر تصمیمات شرکت دارند، در این پژوهش به بررسی رابطه بین سطح محافظه کاری حسابداری و تصمیمات مالی مربوط به شیوه تامین مالی و گرایش به نگهداری وجه نقد شرکت ها پرداخته شده است. بررسی این دو تصمیم که نمودی از انعطاف پذیری مالی شرکت ها هستند، بر پایه دو دیدگاه منافع قراردادی و تحریف اطلاعات انجام گرفته است. این پژوهش بر اساس نمونه ای مستخرج از اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است که درآن، مدل اول به شکل رگرسیون چند متغیره و مدل دوم به صورت پروبیت تخمین زده شده اند. سنجش محافظه کاری با استفاده از معیار دیچو و تنگ(2008)، بر اساس داده های فصلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های1390-1379 به شیوه سری زمانی و به روش رولینگ برای سال های1390-1385برای هر شرکت محاسبه شده است. نتایج حاکی از آن است که گرایش به نگهداری وجه نقد با دیدگاه تحریف اطلاعات مطابقت داشته و شرکت های با محافظه کاری حسابداری بیشتر، به نگهداری وجه نقد بیشتری نیز گرایش دارند. علاوه بر این، اگر چه رابطه معناداری بین محافظه کاری حسابداری و شیوه های تامین مالی وجود دارد، از معناداری کل برخوردار بوده، اما به علت استفاده بیشتر از بدهی برای تامین مالی در شرکت ها، امکان بررسی نوع رابطه وجود نداشت.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، شیوه تامین مالی، گرایش به نگهداری وجه نقد
  • سیدعلی واعظ، محمدحسین قلمبر، نسرین قنواتی، فاطمه رحمانی صفحات 113-128
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر برخی از مولفه های حاکمیتی نظیر تمرکز مالکیت (درصد سهام پنج سهامدار بزرگ) و ساختار هیات مدیره (اندازه و اسقلال هیات مدیره) بر کارایی مدیریت سرمایه در گردش است. علاوه بر این، به منظور سنجش هرچه بهتر مدیریت سرمایه در گردش و کارایی آن، از چهار معیار دوره وصول مطالبات، دوره تبدیل موجودی، دوره پرداخت بدهی و چرخه تبدیل وجه نقد استفاده شده است. بدین منظور، فرضیه های پژوهش در قالب سه فرضیه اصلی و دوازده فرضیه فرعی براساس اطلاعات 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1385 تا 1391 و با استفاده از الگوی داده های تابلویی بررسی وآزمون شدند. نتایج بیانگر آن است که سطح تمرکز مالکیت ارتباط منفی و معناداری با دوره تبدیل موجودی و چرخه تبدیل وجه نقد دارد، اما ارتباط معناداری با دوره وصول مطالبات و دوره پرداخت بدهی ندارد؛ به عبارتی، افزایش درصد سهام نگهداری شده توسط پنج سهامدار بزرگ به علت بالابردن سطح نظارت سهامداران از طریق کاهش در طول دوره تبدیل موجودی و چرخه تبدیل وجه نقد، می تواند به افزایش کارایی مدیریت سرمایه در گردش منجر شود. این در حالی است که ساختار هیات مدیره به جز با دوره وصول مطالبات، ارتباط معناداری با سایر معیارهای مدیریت سرمایه در گردش ندارد. بنابراین، در کل می توان گفت که به علت عدم رابطه معنادار ساختار هیات مدیره با چرخه تبدیل وجه نقد به عنوان اثر مشترک و توام سه شاخص دیگر، ساختار هیات مدیره تاثیر معناداری بر کارایی مدیریت سرمایه در گردش ندارد که این موضوع می تواند نشان دهنده ضعف و عدم کارایی هیات مدیره در کنترل و نظارت برسیاست های سرمایه در گردش شرکت های ایرانی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، تمرکز مالکیت، اندازه ی هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره
|
  • Darush Foroghi, Saeed Farzadi Pages 21-36

    The main objective of this study is to evaluate the impact of changes in cash flows on corporate cash holdings. The effect of financing constraints on the effectiveness of cash flow on cash holdings is the other objective of the present study. Sample includes data of 144 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 1381-1390. Due to the specific characteristics of the control variables a moment generalized method of moments (GMM4) is used to test the hypotheses. The results indicate that there is an inverse and significant relation between cash flows (positive or negative) and cash holdings. Also Firms with financing constraints، regardless of the type of cash flows tend to hold higher levels of cash balances.

    Keywords: Cash holdings, Cashflow Changes, generalized method of moments moment (GMM4)
  • Seyed Ahmad Khalifeh Soltani, Hasanali Akhlaghi, Rahman Saedi Pages 37-54

    The objective of this research is investigation about the factors affecting on capital structure from the approaches of static trade-off، pecking order and agency costs theories for companies listed on the Tehran Exchange Stock. To obtain this objective، we selected 114 companies from the statistical population which had necessary information for the 11 year period of the research (2001 - 2011). Regarding the theoretical basis and related literature، six hypotheses were composed. The Tobit regression model، which has received little attention in behavioral science، was used to test the hypothesis.. The results indicate that there is a significant relationship between firm growth، firm size، profitability، liquidity and asset uniqueness with capital structure، but there is no significant relationship between business risk and capital structure.

    Keywords: Capital Structure, Tobit Models, Static Trade, off, Pecking Order, Agency Costs
  • Saeed Fathi, Mehdi Abzari, Solmaz Habibi Pages 55-74
    Capital structure is one of the most important issues facing financial managers to achieve their financial goals. Companies are always looking to choose the best combination to maximize firm value. So far، many research fields، mainly concerned with factors affecting the capital structure of the company، have been performed and theories have been developed to determine the optimal capital structure. In this paper، a meta-analysis approach is used to examine the impact of factors such as firm size، asset structure، growth opportunities، ownership structure and capital structure. This study analyze the results of 127 studies conducted in this area during 1990-2013، and use the extracted data from them to test the hypotheses. The findings show that firm size، asset structure، and growth opportunities play a decisive role in deciding the capital structure.
    Keywords: capital structure, leverage, Meta, Analysis
  • Vajiheh Yousefi Gavarti, Mohsen Dastgir Pages 75-100
    In inflationary conditions، the financial information that can help to predict future profitability and return on investment is useful. Review of previous research shows that if unrecognized inflation gains or losses be revealed over time، it can help to predict future cash flows. Also، if the impact on future cash flows is not recognized by the capital market، unrecognized inflation gains or losses can affect the future returns of the stock. Therefore، the purpose of the present study is to investigate the relationship between unrecognized inflation gain or loss and future operating cash flows، cash flows from the sale of assets، and subsequent abnormal returns on classified portfolios. Multivariate regression models have been applied to a sample of 100 firms listed on the Tehran Stock Exchange، using the systematic elimination، during the period of 1999-2011، to test research hypotheses. We also used combined data and the Limer F test and the Hasman test have been used to identify the type of the combined data. The findings indicate that an increase in unrecognized inflation gain or loss leads to an increase in future cash flows from the sale of assets and reduce future operating cash flows and also abnormal returns of classified portfolios.
    Keywords: Inflation, Monetary, Nonmonetary Items, operating Cash Flows, Stock Returns, Abnormal Returns
  • Ahmad Khodamipour, Dina Tajaddini Pages 101-112
    Due to the importance of financial reporting on users'' decisions and the influence of conservatism methods on the financial statements and consequently on firms'' financial decisions، in this survey، the relationship between accounting conservatism and financial decisions، related to firms'' financing methods and propensity to save cash، has been studied. Analysis of these decisions is performed according to the two visions of «Efficient Contracting View» and «Distortion of Information View». This research is performed using a sample of firms listed on the Tehran Stock Exchange، based on the multiple regression method for model one and the Probit method for model two. The measure of Dichev and Tang (2008) has been used to estimate accounting conservatism based on quarterly data for the firms listed on the Tehran Stock Exchange over the period of 1379-1390، using rolling and time series methods، to estimate accounting conservatism for each firm over the period 1385-1390. The results indicate that the propensity to save cash corresponds with distortion of information view، showing that firms with greater reporting conservatism have a more propensity to save cash. Moreover، although the meaningful relationship between conservatism and firm''s financing methods has the overall significance، but because of a greater use of debt in firms'' financing، it was impossible to define the type of relationship.
    Keywords: accounting conservatism, financing methods, propensity to save cash
  • Seyed Ali Vaez, Mohammad Hosein Ghalambor, Nasrin Ghanavati, Fatemeh Rahmani Pages 113-128
    This paper investigates the relationship between some governance indicators such as ownership concentration (shares hold by five major shareholders) and board structure (board size and proportion of non-executive directors) with working capital management efficiency. In order to better assess the working capital management، four common proxies are used: Days of Accounts Receivables (D_AR)، Days of Inventories Conversion (D_INV)، Days of Accounts Payables (D_AP)، and Cash Conversion Cycle (CCC). In this regard، research hypotheses were tested based on 113 firms listed on the Tehran Stock Exchange during the period of 2007-2013 and by using panel data models. The results indicate that level of ownership concentration has a significant negative relationship with D_INV and CCC، but does not have a significant relation with D_AR and D_AP. In other word، increasing the percentage of shares hold by five major shareholders، due to raising the level of shareholder monitoring، and by reducing the length of D_INV and CCC، can lead to the increase of efficiency of working capital management. While، board structure، except with D_AR، does not have a significant relation with the other proxies of working capital management. This reflects the weakness and inefficiency of board controls and monitoring on working capital policies of Iranian firms.
    Keywords: Working Capital Management, Owner Concentration, Board Size, Board Independence