فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال چهارم شماره 14 (تابستان 1395)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال چهارم شماره 14 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد غفاری فرد، رضا خوش سیما صفحات 7-32
    تجزیه و تحلیل روند اشتغال و ساختار آن در سطح کشور و مناطق مختلف آن مستلزم شناخت دقیق استعدادها و توان بالقوه بخش ها و ترکیب آن در مناطق است تا بتوان برنامه ریزی و اشتغالزایی متوازن و متعادلی را در هر یک از بخش ها و مناطق محقق ساخت. اشتغال همواره از دغدغه های اصلی سیاستگذاران اقتصادی بوده و به طور کلی نیروی انسانی در مسائل اقتصادی جایگاه ویژه ای داشته است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت اشتغال بخش های عمده فعالیت در استان های کشور ایران طی دوره (1390-1385) می باشد. به این منظور با استفاده از مدل انتقال- سهم به تشخیص نوع بخش های اقتصادی از نظر مزیت نسبی، برنده، بازنده و بازنده مختلط اقتصادی پرداخته شده و همچنین با استفاده از شاخص ضریب مکانی (LQ) بخش های پایه ای و غیر پایه ای هر استان مشخص شده است. نتایج حاکی است که در تمام استان ها توزیع نیرو به نفع مشاغل خدماتی و جهت گیری فعالیت های آینده استان به سمت بخش خدمات است، همچنین بخش خدمات در اکثر استان ها به جز استان های آذربایجان شرقی، تهران، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، لرستان و یزد پتانسیل لازم برای ایجاد اشتغال در آینده را دارند و به عنوان محرک لازم برای ایجاد اشتغال در استان ها محسوب می شوند. ازنظر فعالیت پایه ای نتایج نشان می دهد بخش خدمات در استان های بوشهر، تهران، خوزستان، سمنان، فارس، قم، کرمانشاه و هرمزگان فعالیت پایه ای محسوب شده و این بخش درجهت مزیت رقابتی این استان ها حرکت کرده است. ضرایب مکانی سایر استان ها در بخش خدمات حاکی از این است که این بخش در آن ها هنوز به سطح خودکفایی نرسیده و متقاضی نیروی کار بیشتری است.
    کلیدواژگان: استان های کشور ایران، اشتغال، انتقال - سهم، مزیت نسبی، ضریب مکانی
  • مهشید شاهچرا، نسیم جوزدانی صفحات 33-52
    درآمدهای غیربهره ای بر سودآوری و ریسک بانک ها در شبکه بانکی کشور تاثیر دارند. اغلب بانک ها با تغییر در شرایط اقتصادی در کشور و گسترش بانکداری در ایران به کسب درآمدهای غیربهره ای روی آورده اند. درآمدهای غیربهره ای افزایشی بر سودآوری و اثر کاهشی بر ریسک بانک ها دارد و درآمدهای غیربهره ای بسته به اندازه و نوع مدل کسب و کار بانکی تاثیرات متفاوتی را بر سودآوری بانک ها ایجاد می کند و این تاثیرات در بانک های خصوصی و دولتی نیز متفاوت است. بانک ها در کسب سود با تغییرات درآمدهای بهره ای رفتار متفاوت دارند و برخی از بانک ها ممکن است که نسبت به وام دهی به بخش خصوصی و مسکن تمایل بیشتری نشان دهند که در این صورت با ریسک بسیار کمتری نسبت با سایر بانک ها روبرو می شوند. بانک ها در صورت عدم وصول وام های اعطایی با کاهش درآمدهای بهره ای روبرو می شوند، در حالی که درآمدهای غیربهره ای شامل درآمدهایی است که بانک را در معرض ریسک مالی قرار نمی دهد. در واقع هدف از انجام این تحقیق این است که به ارزیابی چگونگی اثرگذاری درآمدهای غیربهره ای بر سودآوری و ریسک در شبکه بانکی کشور بپردازد. از این رو با استفاده از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی پویا با توجه به 25 بانک فعال در شبکه بانکی کشور و از سال (1392–1358) به بررسی این موضوع پرداخته شده است. بر اساس نتایج به دست آمده درآمدهای غیربهره ای دارای تاثیر مثبت بر سودآوری بانک ها و تاثیر منفی بر ریسک بانکی است.
    در شبکه بانکی کشور بیشتر درآمد بانک ها به درآمدهای بهره ای و کمتر به درآمدهای غیربهره ای اختصاص می یابد. درآمدهای بهره ای نسبت به درآمدهای غیربهره ای دارای ثبات کمتری هستند.
    کلیدواژگان: درآمدهای غیربهره ای، تنوع پذیری، سودآوری، بانکداری
  • محمدرضا اسکندری عطا، نادر مهرگان، ایمان روستا صفحات 53-72
    خصوصی سازی یکی از اجزای برنامه های اصلاحات ساختاری است و هدف آن دستیابی به کارایی بالاتر بنگاه ها در سطح اقتصاد خرد و همچنین رسیدن به رشد اقتصادی بالاتر از بعد اقتصاد کلان است. درصد واگذاری مالکیت شرکت های دولتی به بخش خصوصی همواره از مسائل بحث برانگیز در زمینه خصوصی سازی بوده است. در این تحقیق ابتدا با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) به ارزیابی کارایی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، قبل و بعد از خصوصی سازی پرداخته و سپس با استفاده از روش پانل دیتا به ارزیابی تاثیر درصد مالکیت دولت بر کارایی با بازده نسبت به مقیاس ثابت و متغیر شرکت ها می پردازیم. نمونه های مورد بررسی شامل داده های (1391- 1378) پانل 29 شرکت واگذار شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بر اساس نتایج تحقیق، پارامتر درصد مالکیت دولت تاثیر منفی و معنادار بر کارایی با بازده نسبت به مقیاس ثابت شرکت ها دارد، اما در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس بین درصد مالکیت دولت و کارایی ارتباطی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، مالکیت، شرکت ها
  • رافیک نظریان، رقیه عزیزیان فرد صفحات 73-106
    حاشیه نرخ سود بانکی از عناصر تعیین کننده در مدیریت منابع و مصارف بانک ها است که تجزیه وتحلیل و بررسی عوامل موثر بر آن می تواند برای مدیریت بانک ها درک صحیحی از وضع موجود برای برنامه ریزی آتی را فراهم آورد. تفاوت میان سود دریافتی بابت تسهیلات اعطایی و سود پرداختی به سپرده های بانکی، حاشیه نرخ سود بانکی نامیده می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر حاشیه نرخ سود بانک های دولتی (ملی ، سپه، کشاورزی، توسعه صادرات و مسکن) و بانک های خصوصی (سامان، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، کارآفرین و رفاه کارگران) و بانک های مشمول اصل 44 قانون اساسی (ملت، تجارت و صادرات) در ایران است. برای اندازه گیری آثار متغیرهای مختلف روی حاشیه نرخ سود، متغیرهای مستقل را به دو گروه متغیرهای کلان (نقدینگی بازار سهام، کل حجم معاملات در بازار سهام و میزان سپرده جاری) و متغیرهای نماینگر مقررات نظارت بانکی (مالکیت بانک ها، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی و کفایت سرمایه) تقسیم کرده و با استفاده از روش پانل دیتا و داده های سالانه طی سال های 1392-1384) به بررسی آثار هر یک از این عوامل بر روی متغیر وابسته (حاشیه نرخ سود بانکی) پرداخته ایم. نتایج الگوی برآورد شده نشان می دهد از میان متغیرهای کلان، کل حجم معاملات بازار سهام بیشترین تاثیرو سپرده های جاری کمترین تاثیر را بر این متغیر داشته اند و نقدینگی بازار سهام اثر معناداری بر این متغیر نداشته است. از میان متغیرهای نظارت بانکی ریسک نقدینگی بیشترین و ریسک اعتباری کمترین تاثیر را بر متغیر حاشیه نرخ سود بانک ها داشته و مالکیت بانک ها اثر معناداری بر روی حاشیه نرخ سود بانک ها نداشته است. بر اساس این نتایج حاشیه نرخ سود بانکی در بانک های خصوصی و دولتی ایران تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند.
    کلیدواژگان: حاشیه نرخ سود بانک ها، کل حجم معاملات بازار سهام، شاخص نقدینگی بازار سهام، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی
  • رحمت الله قلی پور، بیتا مشایخی، امین ناصری صفحات 107-130
    سیاست بانک جهانی برای توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه از کوچک سازی دولت به توانمندسازی دولت و حکمرانی خوب تغییر نموده است. با توجه به اصول حکمرانی خوب، دستیابی به برخی سیاست های مهم اقتصاد مقاومتی، از مسیر حاکمیت شرکتی خوب می گذرد. در این پژوهش، چارچوب نظری با توجه به اصول حکمرانی خوب و با در نظر گرفتن رهنمودهای سازمان توسعه همکاری های اقتصادی (OECD) برای حاکمیت شرکتی در بخش عمومی تدوین شده است. بر اساس چارچوب نظری مذکور، قانون اجرای سیاست های اصل 44 به عنوان زیربنای اقتصاد مقاومتی در حوزه رقابت پذیری و شفافیت اقتصادی مورد تحلیل قرار گرفته و نقاط قابل بهبود از منظر مکانیزم های درون سازمانی و برون سازمانی حاکمیت شرکتی ارائه می شود. روش تحقیق، روش کیفی توصیفی از نوع تحلیل محتوای جهت دار می باشد. نتایج این پژوهش، راهبردهای مورد نیاز برای تحقق اقتصاد مقاومتی در حوزه بنگاه داری را با تمرکز بر اصول حاکمیت شرکتی خوب ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، بخش عمومی، اقتصاد مقاومتی، خصوصی سازی، حکمرانی خوب
  • پروانه سلاطین، نیلوفر غفاری صومعه صفحات 131-150
    فساد مالی یک پدیده پیچیده، چندبعدی و دارای علل و آثار چندگانه است که در شرایط مختلف نقش و نمودهای متفاوتی پیدا می کند. دامنه فساد مالی از یک عمل فردی پرداخت رشوه تا یک سوء عمل فراگیر که تمام ارکان نظام سیاسی و اقتصادی را در بر می گیرد، گسترده است. فساد مالی گاهی به عنوان یک معضل ساختاری سیاست یا اقتصاد و گاهی به عنوان یک مسئله فرهنگی و اخلاقی تلقی می گردد. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی ارتباط تئوریک و میزان تاثیرگذاری کنترل فساد بر کسری بودجه در گروه کشورهای درآمد متوسط می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش اثرات ثابت و گشتاور تعمیم یافته درگروه کشورهای منتخب در دوره زمانی (2013-2002) نشان می دهد کنترل فساد تاثیر مثبت و معناداری بر کسری بودجه در گروه کشورهای منتخب دارد.
    کلیدواژگان: کنترل فساد، کسری بودجه، اثرات ثابت، گشتاور تعمیم یافته
  • مسلم انصاری نسب، سیمین نامداری صفحات 151-170
    امروزه، بهره وری به عنوان یک فرهنگ و چشم انداز در تمام حیطه های کار و زندگی بشر مطرح و منشا پیشرفت و توسعه اقتصادی است. با توجه به روند جهانی شدن و عضویت بیش ازپیش کشورها در سازمان تجارت جهانی، این پژوهش تاثیر جهانی شدن و آزادسازی تجاری بر رشد بهره وری کل عواملدر دو گروه، 12کشور خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) و 15 کشور عضو اتحادیه اروپا (EU)را در دوره زمانی (2013-2000) با استفاده از روش پانل دیتا با اثرات تصادفی بررسی نموده است. نتایج حاکی است که جهانی شدن و آزادسازی تجاری تاثیر مثبتی بر بهبود رشد بهره وری در هر دو گروه داشته، اما ضرایب برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا بزرگتر از کشورهای گروه MENA است. به عبارت دیگر افزایش درجه آزادسازی تجاری و جهانی شدن کمک بیشتری به ارتقای رشد بهره وری در کشورهای اتحادیه اروپا نسبت به کشورهای گروه MENA داشته است.
    کلیدواژگان: رشد بهره وری کل عوامل، جهانی شدن، آزادسازی تجاری، کشورهای گروه MENA و EU15، روش پانل دیتا
|
  • Pages 7-32
    For analyzing of the employment process and its structure for the country and different regions, and also for balanced planning and creating employment in all the regions, knowing the exact the talents and potential of the regions are necessary. The employment has always been the main concern of the economic policymakers, and the human force has a significant position on economic issues. This study wants to determine the situation of the main sector's employments in the different provinces of Iran during 2006 to 2014. So, the shift-share model is used to recognize the relative advantage, economic loser or winner in the different economic sectors. The local coefficient index is used to determine the basic and non-basic parts of each province. The results indicate that the power distribution in all provinces has been tended to the employment of the service sector, and all of the future planning in providences are toward to this direction. The service section in all providence except east Azerbaijan, Tehran, Khuzestan, Sistan and Balouchsetan, Kerman, Kermanshah, Kohkiluie and Bouierahmad, Gilan, Lorestan, and Yazd have a potential in job creation and are considered as a driving force for economic development in providences. Considering the basic activities, it is shown that the service section in Bushehr, Tehran, Khuzestan, Semnan, Fars, Qum, Kermanshah, and Hormozgan is the basic sector and has moved toward competitive advantages of the providence. The local coefficients of another providences in the service sector indicate that this sector is not self-sufficiency and needs more labor forces.Keywords: provinces of Iran, employment, shift- share, relative advantage.
    Keywords: Provinces of Iran, Employment, Shift, Share, Relative Advantage
  • Pages 33-52
    Non-interest income affected the profitability and risk of the banks into the banking system. Most of the Iranian banks expanded the Noninterest income with the economic condition change in the country. Non-interest income has positive effects on banks’ profitability and negative effects on banks’ risk. Moreover, Quantity of these effects depends on the size and type of banking business models. Furthermore, Non-interest income effects on banks are influenced by the type of bank's activities and their risk strategies. The banks for profit making behave differently to changes in interest income. Maybe, some banks tend to lend to the private sector or housing sector. This strategy can reduce the risk of lending for banks.In this paper, we investigate the Non-interest income effect on the bank's profitability. For this purpose, Panel data method is used to examine this relationship with 25 bank data during the 2006-2013. The results show that non-interest income has a positive effect on banks’ profitability and negative effects on banks’ risk. While Interest income is less stable than Noninterest income. The banking system often allocated the resources to interest income and share of non-interest income is lower.
    Keywords: Income Diversification, Noninterest Income, Banking, GMM
  • Pages 53-72
    Privatization is one of the components of the structural reform program, which aims to achieve higher firm’s performance at the micro level and also achieve higher economic growth, at the macro level. In privatization, the percentage of ownership which transfers from state-owned enterprises to the private sector has always been controversial issues. In this study, first, the data envelopment analysis (DEA) is used to evaluate the performance of listed companies in Tehran Stock Exchange, before and after privatization. Then, the impacts of the percentage of government ownership, on the efficiency of constant and variable returns to scale are evaluated in transferred companies in the Tehran Stock Exchange. The sample consists of 29 transferred companies during the period of 1999-2012. The results show the parameters of state property have a significant negative impact on the performance of companies with constant returns to scale, but in variable returns to scale, the percentage of government ownership does not have any significant effect on the firm's performance.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Ownership, Firms
  • Rafik Nazarian, Roghayh Aziziyanfard Pages 73-106
    The Net Spread generally considered as a sign of efficiency in resource management of banks and has a crucial role in liquidity and credit risks in any Banking system around the world. This important indicator is equal to the difference in borrowing and lending rates. The main objective of this study is to analyze the effective factors on Net Spread of the state-owned banks (Melli-Sepah-Keshavarzi-Tosee Saderat- Maskan) and private banks (Saman -Eghtesad_ Novin-Parsiyan-Pasargad-Karafarin-Mellat- Tejarat-Refah-Saderat) in Iran. To measure the effects of different variables on Net Spread, independent variables were divided into two groups: macroeconomic variables such as (index of liquidity of the stock market, the total amount of transactions in the stock market and the amount of demand deposits) and the indicators related to the regulation of the banks’ supervision (such as the index of bank ownership, credit risk, liquidity risk and the marginal efficiency of capital) , then with applying the panel data method and annual data, these factor effects on the dependent variable were examined during the period of 1384 – 1392. The results of the estimated model show that among all the variables, the total amount of transactions in the stock market has the maximum, and the demand deposits have the minimum effects on Net Spread, and the index of liquidity of the stock market doesn’t have any significant effect on the dependent variable. Among the variables related to the banks’ supervision, liquidity risk, and credit risk respectively have the most and the least effect on the Net Spread, and the banks’ ownership doesn’t have any significant effect on the Net Spread. Results show that Net Spread does not differ significantly in the Private Banks and State –owned banks.The Net Spread generally considered as a sign of efficiency in resource management of banks and has a crucial role in liquidity and credit risks in any Banking system around the world. This important indicator is equal to the difference in borrowing and lending rates. The main objective of this study is to analyze the effective factors on Net Spread of the state-owned banks (Melli-Sepah-Keshavarzi-Tosee Saderat- Maskan) and private banks (Saman -Eghtesad_ Novin-Parsiyan-Pasargad-Karafarin-Mellat- Tejarat-Refah-Saderat) in Iran. To measure the effects of different variables on Net Spread, independent variables were divided into two groups: macroeconomic variables such as (index of liquidity of the stock market, the total amount of transactions in the stock market and the amount of demand deposits) and the indicators related to the regulation of the banks’ supervision (such as the index of bank ownership, credit risk, liquidity risk and the marginal efficiency of capital) , then with applying the panel data method and annual data, these factor effects on the dependent variable were examined during the period of 1384 – 1392. The results of the estimated model show that among all the variables, the total amount of transactions in the stock market has the maximum, and the demand deposits have the minimum effects on Net Spread, and the index of liquidity of the stock market doesn’t have any significant effect on the dependent variable. Among the variables related to the banks’ supervision, liquidity risk, and credit risk respectively have the most and the least effect on the Net Spread, and the banks’ ownership doesn’t have any significant effect on the Net Spread. Results show that Net Spread does not differ significantly in the Private Banks and State –owned banks.
    Keywords: Net Spread, Total Amount of Transactions in the Stock Market, Liquidity Index, Credit Risk, Liquidity Risk
  • Pages 107-130
    The World Bank's policy to improve growth and welfare in developing countries has been changed from downsizing to the empowerment of governments and Good Governance. According to good governance principles, achieving economic competitiveness and transparency goes through Good Corporate Governance. Based on the Organization for Economic Cooperation Development (OECD) guidelines for the corporate governance of the State-Owned Enterprises, the coding system for content analysis of Iran's privatization policies is developed especially for the analysis of "Article 44 of the Iranian Constitution Policies Implementation" Act as the most important legal framework of economic activity of public sector entities in Iran. The research method is Qualitative Content Analysis. Findings offer strategies for improvement of Iran's laws and regulations regarding public sector's corporate governance based on the good governance approach and to realize "competitiveness" and "transparency" of Iran's economy of resistance.
    Keywords: Corporate Governance, Public Sector, Economy of Resistance, Privatization, Good Governance
  • Pages 131-150
    Financial corruption is a complicated, multi-dimensional phenomenon with multiple causes and factors, and it takes various forms and roles in different situations. The realm of financial corruption includes a wide spectrum from an individual act of bribery to an extensive criminal act encompassing all pillars of the political and economical system. Financial corruption is sometimes considered as a structural issue within politics and economics, and sometimes as a cultural and moral problem. In this regard, the main aim of this paper is to analyze the theoretic connection and the effect of control of corruption on budget deficit in selected countries.. The results from estimating the model by the Fixed Effects Method and the Generalized Method of Moments in selected countries in the period 2002-2013 show that control of corruption has a positive and meaningful effect on budget deficit in selected countries.
    Keywords: Control of Corruption, Budget Deficit, Fixed Effects, Generalized Moments
  • Pages 151-170
    Today, productivity is considered as a culture and prospect in all areas of human's work and life and is the source of progress and economic development. With regards to the progressing trend of globalization and the increase in membership of the countries in the WTO, the research investigates the effect of globalization and trade liberalization on productivity growth on two groups: 12 countries in the Middle East and North Africa (MENA) and 15 countries of the Europe :union:'s members (EU). Panel Data Method with Random effects is used study this relationship during the period of 2000-2013. The results show that globalization and trade liberalization have positive effects on improvement of productivity growth in both groups, but the coefficients for the Europe :union:'s members are greater than the MENA countries. In other words, increasing the degree of trade liberalization and globalization has had more effect on improvement of the productivity in Europe :union: countries than members of MENA.
    Keywords: Total Factor Productivity Growth, Globalization, Trade Liberalization, Countries of Group of MENA, EU15, Panel Data Method