فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد جعفری صمیمی، سیامک علمی، سحر دهقان صفحات 5-22
    تورم از مشکلات اساسی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است، به طوری که سطوح بالای تورم باعث کاهش رشد، تخصیص نادرست منابع و بی نظمی در قیمت های نسبی می گردد. از آنجا که در اغلب مطالعات صورت گرفته از مدل های خطی برای مدلسازی سری های زمانی استفاده شده است، این مقاله با هدف افزایش ادبیات تجربی در رابطه با پایداری تورم در ایران با استفاده از مدل های غیرخطی انجام یافته است. در این تحقیق به بررسی فرضیه پایداری نرخ تورم ماهانه در ایران طی سال های (1386- 1341) با استفاده از مدل های غیرخطی STAR پرداخته شده است، همچنین از آزمون های Ng، Perron و KPSS برای بررسی فرضیه ریشه واحد بودن نرخ تورم استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که نرخ تورم ماهانه در ایران به صورت غیر خطی است و از الگوی LSTAR تبعیت می کند و مشخص شد که نرخ تورم ماهانه به صورت محلی ناپایدار است، به طوری که در رژیم پایینی (کمتر از 5/2 درصد) پایدار و در رژیم بالایی ناپایدار است و هزینه هر سیاستگذاری برای کنترل نرخ تورم تا زمانی که نرخ تورم در رژیم بالایی قرار دارد از منافعش بیشتر است، اما تحلیل پایداری بر اساس آزمون ریشه واحد حاکی از وجود ساختار پایدار بلندمدت نرخ تورم ماهانه در اقتصاد ایران می باشد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم ماهانه، پایداری، الگوی STAR، ریشه واحد، مدل های غیرخطی
  • عباسعلی ابونوری، سمیه سادات سجادی، تیمور محمدی صفحات 23-52
    در سال های اخیر به دنبال تصویب قانون منطقی کردن نرخ سود سپرده های بانکی (کاهش این نرخ) و عدم وجود کارایی و توسعه یافتگی در بازارهای جایگزین سیستم بانکداری، شناسایی رابطه بین دو متغیر کلان اقتصادی، نرخ تورم و نرخ سود سپرده ها حائز اهمیت است. این مطالعه ضمن استفاده از مدل های هم انباشتگی و تصحیح خطا که ما را قادر می سازد تا بین نوسان های کوتاه مدت و بلندمدت تمایز قائل شویم نشان می دهد در بلندمدت رابطه مثبت معنادار بین نرخ سود اسمی و نرخ تورم وجود دارد. به عبارتی، نرخ تورم دلیل تغییرات همسو در نرخ سود اسمی یا همان نرخ سود سپرده ها است، همچنین با مطالعه موردی شعب تهران بانک سپه نشان داده شده است که رابطه معکوس بین نرخ تورم و انواع سپرده ها وجود دارد و رابطه مستقیمی با رشد درآمد ملی دارد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، نرخ سود اسمی، مدل های هم انباشتگی و تصحیح خطا
  • مجید صامتی، نجمه اسمعیل درجانی صفحات 53-70
    درآمد های حاصل از صادرات نفت بخش مهمی از بودجه سالانه کشور ایران را تشکیل می دهد و از آنجایی که مالیات ها به عنوان اصلی ترین شکل دهنده رابطه دولت و شهروندان یک کشور به شمار می آیند میزان پاسخگویی دولت ها به میزان اتکای آنها به پرداخت کنندگان مالیات بستگی دارد. وفور منابع طبیعی و درآمدهای باد آورده ناشی از آن احتمالا این رابطه را دچار تضعیف می کند. از این رو، در این پژوهش تلاش شده تا تاثیر عوامل موثر بر درآمدهای مالیاتی از دریچه فرضیه مشهور نفرین منابع طبیعی مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس داده های موجود هنگام افزایش درآمدهای نفتی میزان وابستگی دولت به درآمدهای مالیاتی کاهش می یابد، از این رو افزایش سهم نفت در بودجه دولت و نوسان های درآمد حاصل از آن یکی از عوامل اثرگذار بر سیستم مالیاتی می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر درآمد های نفتی بر سیاست های مالی در ایران طی سال های (1387-1357) در قالب یک مدل خطی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ثروت های بادآورده ناشی از منابع نفتی نیاز به مالیات گیری را کاهش می دهد و کارایی سیستم مالیاتی را پایین می آورد..
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، درآمدهای مالیاتی، فرضیه نفرین منابع طبیعی، نوسان های درآمدهای نفتی
  • پروانه میرزامصطفی، سید پروانه قاسمی صفحه 71
    مهاجرت و چگونگی توزیع مجدد جمعیت در داخل کشور یکی از اساسی ترین عواملی است که سیاستگذاران اقتصادی- اجتماعی برای کنترل جمعیت و جهت دادن به جابجایی های جمعیتی و نیز هدایت جمعیت به سوی قطب های اقتصادی به آن توجه دارند و شناخت علمی پدیده مهاجرت به عنوان پایه و اساس مدیریت و سیاستگذاری در کشور است. برای شناخت وسعت و جهت حرکت جمعیت و نیز ویژگی های جمعیت شناختی مهاجران داخلی مهم ترین منبع آماری، بررسی اطلاعات حاصل از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن است. در این مقاله به بررسی مهاجرت استانی طی دوره (1390-1385) بر اساس نتایج حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 در قالب مدل جاذبه پرداخته شده است. در بخش اول خالص مهاجرت، مهاجرفرستی و مهاجرپذیری استان های کشور بر اساس اطلاعات سرشماری عمومی نفوس مسکن سال 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. استان های البرز، تهران، اصفهان، گیلان، مازندران پنج استان عمده مهاجرپذیر و استان های خوزستان، کرمانشاه، لرستان، سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری استان های مهاجرفرست در سال های (1390-1385) بودند. در مجموع، طی دوره (1390-1385)، 22 استان مهاجرپذیر و 9 استان مهاجرفرست بودند. در بخش دوم مدل جاذبه به روش حداقل مربعات معمولی (OLS) برای استان های کشور به استثنای استان البرز (به دلیل محدویت اطلاعات) برآورد شده است. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که جریان مهاجرت از منطقه i به jبر اساس مدل جاذبه قابل توجیه است. متغیرهای انتخابی شامل جمعیت، نرخ بیکاری، فاصله جغرافیایی، همسایگی، میزان شهرنشینی، تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت در منطقه مبدا و مقصد به عنوان عوامل توضیح دهنده مهاجرت ارتباط منطقی با جریان مهاجرت دارند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت استانی، خالص مهاجرت، مدل های جاذبه
  • یوسف محنت فر، خانم وجیهه میکائیلی صفحات 97-116
    وضعیتی که در آن سطح عمومی قیمت ها به صورت بی رویه یا نامتناسب و به طور مداوم و به مرور زمان افزایش یابد وضعیت تورمی نامیده می شود. تورم همواره به عنوان یک معضل اقتصادی شناخته شده و برای کنترل آن راهکارهایی پیشنهاد شده است. یکی از این راه ها تولید می باشد. در مقاله حاضر هدف بر این است تا به ارزیابی ارتباط متقابل نرخ تورم و شکاف تولید در اقتصاد ایران طی دوره (1390- 1350) با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری پرداخته شود. بر این اساس، با پیدایش راهکارهایی سیاستگذاران و برنامه ریزان اقتصادی قادر خواهند بود تا با برنامه ها و اهداف جامعتری جهت کنترل تورم گام بردارند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که ریشه تورم در ایران صرفا یک رابطه پولی نیست. با توجه به نتایج عکس العمل آنی رابطه شکاف تولید ناخالص داخلی ابتدا روندی کاهشی و در بلند مدت روندی افزایشی داشته است، اما با توجه به تجزیه واریانس این روند در طول زمان افزایشی بوده است. نتایج نشان می دهد که تنها سیاست های پولی قادر به کنترل نرخ تورم نیستند، بلکه تولید می بایست در بخش واقعی اقتصاد مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نرخ تورم، شکاف تولید، خودرگرسیون برداری(VAR)
  • سید محمد میرهاشمی دهنوی صفحات 117-138
    بورس اوراق بهادار ایران مهم ترین جزء بازار سرمایه ایران است که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. عوامل بسیاری بر بورس اوراق بهادار ایران اثرگذارند که برخی از آن ها برون زا هستند. در این مقاله، اثر قیمت نفت و قیمت طلا دو متغیر برون زا بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار ایران در دوره زمانی تیر 1379 تا آذر 1390 بررسی می شود. برای این منظور، از الگوی تصحیح خطای برداری تکنیک توابع واکنش به ضربه و تجزیه واریانس استفاده می شود. نتایج این بررسی نشان دهنده وجود یک بردار همگرایی در مدل بود. بر اساس الگوی بلندمدت قیمت نفت اثر منفی و معنادار و قیمت طلا اثر مثبت و معناداری بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار ایران دارد، همچنین معادله الگوی تصحیح خطا نشان داد که سرعت تعدیل در مدل پایین است.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، قیمت طلا، شاخص کل قیمت سهام بورس اوراق بهادار ایران، الگوی تصحیح خطای برداری
  • محمد نبی شهیکی تاش، آقای عماد کاظم زاده صفحات 139-164
    تمرکز از جمله متغیرهای ساختاری بازار است که بر اساس آن می توان اندازه رقابت را مورد سنجش قرار داد. برای اندازه گیری تمرکز بازار از شاخص های متعددی استفاده می شود. در این مقاله از شاخص نسبت تمرکز، شاخص هرفیندال هیرشمن، هال- تایدمن، جامع تمرکز صنعتی، آنتروپی و هانا- کای در طی سال های1375، 1380، 1385 و 1390 استفاده شده است. هدف اصلی این تحقیق اندازه گیری میزان تمرکز بازار و نشان دادن تغییرات آن در سال های (1375 - 1390 می باشد. نتایج نشان دهنده آن است که تمرکز بالایی در صنعت خودروی ایران وجود دارد، به گونه ای که حتی با ورود بنگاه های جدید در صنعت خودرو ایران و افزایش تولید کل در این صنعت تمرکز همچنان در صنعت خودرو تداوم داشته است.
    کلیدواژگان: ساختار، هرفیندال، هیرشمن، خودرو، تمرکز بازار
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Siamak Elmi, Sahar Dehghan Pages 5-22
    Inflation is a major problem in many developing countries and high levels of inflation leads to economic growth reduction، misallocation of resources and relative prices disorder. Since linear models have been used in most of the for time series modeling، so this paper using a nonlinear model aims to increase the empirical literature of the inflation sustainability in Iran. This study using the nonlinear STAR models examines the hypothesis that the monthly inflation rate has been stable during 1962-2007. In order to study the unit root hypothesis the Ng، Perron and KPSS testes also have been used. Results suggest that the monthly inflation rate in Iran is nonlinear and follows the LSTAR model. Results also indicate that the monthly inflation rate is locally unstable، so in low regime (less than 2/5 percent) is stable and in a high one is unstable and whenever inflation is in high regime the cost of each inflation rate control policy to is more than it’s benefit، but stability analysis based on unit root tests indicates that monthly inflation rate in the economy of Iran has long-term structure
    Keywords: Monthly Inflation rate, Stability, Unit Roots, Nonlinear Models, STAR Models
  • Abbasali Abounoori, Somayeh Sadat Sajadi, Teymour Mohammadi Pages 23-52
    In recent years following the ratification of the rationalization of banks interest rate law (reducing this rate) and absence of efficiency and development in the alternative banking system، understanding the relationship of two macroeconomic factors of inflation rate and interest rate of deposits is a matter of the great importance. Using the Error Correction Model and correction of mistakes، that help us to distinguish between long term and short term fluctuations، the results of this study show that there is a significant positive relationship between interest and inflation rates in long term. In the other word، inflation rate is the reason of correlated fluctuation of interest rate of deposits. Also by case studying of Sepah bank branches in Tehran، a reverse relationship between inflation rate and various kinds of deposits and a direct relationship with national income growth has been established.
    Keywords: Inflation Rate, Profit Rate, Co Integration Model, Error Correction Model
  • Majid Sameti, Najme Esmaeil Darjani Pages 53-70
    Oil export revenues constitute an important part of the annual budget in Iran. Since taxes are regarded as the major factor shaping the relationship among the government and citizens in a country so responsiveness of governments depends on their reliance on taxpayers. Natural resource abundance and windfall revenues probably weaken this relationship. Therefore، it was intended in the present paper to investigate the impact of effective factors on tax revenues from the perspective of «natural resource curse hypothesis». According to the current data، dependence of the government on tax revenues is decreased when oil revenues are increased; hence increased oil share in the government budget and fluctuations of oil revenues are one of the effective factors on the tax system. The purpose of the present paper was to investigate the effect of oil revenues on financial policies in Iran during the time period 1979-2009 in the framework of a linear model. The findings revealed that windfall revenues arising from oil resources decrease the need to taxation and lessen the efficiency of the tax system.
    Keywords: Tax Revenues, Natural Resource Curse Hypothesis, Fluctuations of Oil Revenues
  • Page 71
    Migration and redistribution of population that are some of the basic factors in the country for crowd control، displacement and leading of populations toward the economic poles so always have been considered by social and economic policy maker. So acquiring scientific knowledge about immigration phenomenon is the base of policy making and management of the country. The general population and housing census of is one of major statistical source to investigate population and its demographic characteristics. Based on general 2011 population and housing census data this paper investigates factors affecting interprovincial migration by using gravity models during 2006-2011. The first part of this paper has been investigated net migration، in-migration and out-migration of some provinces in Iran in 2011. Alborz، Tehran، Esfahan، Gilan، Mazandaran in-migration provinces and Khuzestan، Kermanshah، Lorestan، Sistan & Baluchistan and Chaharmahalvabakhtiyari have been main out-migration provinces in period of (2006-2011). In total، Iran has had 22 in-migration provinces and 9 out-migration provinces during (2006-2011). In the second part، gravity model by applying ordinary least squares (OLS) have been estimated for all provinces except for of Alborz province (due to data limitation). The result show that the migration from point I to point J based on the gravity model could be explained. Selected variables، including population، unemployment rate، geographic distance، neighboring، urbanism level، GDP and price index in the region of destination and origin as an explanatory variables have reasonable relationship with migration flows.
    Keywords: Migration, Interprovincial Migration, Net Migration, Gravity Models
  • Dr Uosef Mehnatfar, Miss Vajihe Mikaeelee Pages 97-116
    TThe situation، in which the general level of the prices increases improperly and continuously، is called inflationary situation. Inflation always has been known as an economical problem and some remedies have been proposed to control it. One of the solutions is production. Using the Auto regression Model (VAR) this article aims to evaluate the mutual relation of the inflation rate and production gap in Iran''s Economy during (1971-2011). Finding new remedies، the policy-makers and economic programmer''s would be able to control the inflation with comprehensive programs and goals. The results of the study show that the root of inflation in Iran is not merely a monetary relationship. Results indicate that of momentary interaction of the relationship of gross domestic production gap has been decreased at the beginning and then has been increased at the long-term but regarding the variance Analysis، as the time passes the trend tends to increase. The results also show that not only the monetary policies will not be able to control the inflation rate but also the production should be considered at the real section of Economy.
    Keywords: Inflation rate, Production rate, Auto regression (VAR)
  • Sayed Mohammad Mirhashemi Dehnavi Pages 117-138
    Iran stock exchange is the main component of Iran’s capital market that has drew more attention to itself during recent years. Iran’s stock market are influencing by many factors which some of them are exogenous. In this study، the impacts of the exogenous oil and gold prices on Iran’s stock price index during the June 2000 till the November 2010 have been investigated. For this aim، the vector error correction model، impulse response function and variance decomposition have been used. The Result of long-term dynamic model shows a long-term equilibrium relationship between variables. The results also indicate that gold price has significant positive impact on stock price index while oil price has significant negative impact. Error correction coefficient indicates the slowing down of the short-term adjustment in long-term equilibrium.
    Keywords: Oil Price, Gold Price, Stock Price Index, Vector Error Correction Model
  • Dr Mohammad Nabi Shahiki Tash, Mr Emad Kazemzadeh Pages 139-164
    Concentration is one of the market structure variables which based on it to the size of competition could be measured. In order to assess the concentration of markets many variables such as index of concentration ratio، Herfindal- Hirsthman index، Hall-Tiedman index، Comprehensive industrial concentration index، Entropy index and Hannah-Kay Index during 1996-2011 have been used in this paper. The main objective of this paper is to measure the amount of Market concentration and show its changes during the pre-said years. The results approve the high level of concentration in car industry of Iran and even after the emerging of new brands and economical Firms this concentration has continued its trend
    Keywords: Structure, Herfindal, Hirschman, Car, Markets Concentration