فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال سوم شماره 12 (زمستان 1394)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال سوم شماره 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی شهبازی*، سیدعلی روحانی، صمد عزیزنژاد صفحات 7-28
    یکی از مسائل مهم در حوزه سیاستگذاری پولی، تنظیم سیاست های مالی و بودجه ای سازگار با هدف ثبات اقتصادی، انضباط پولی و کنترل تورم است. به منظور دستیابی به این اهداف، ابزارهای نهادی و اقتصادی لازم برای تصمیم گیری در طول یک سال مالی باید در اختیار نهاد سیاستگذار پولی گذارده شود تا سیاستگذار پولی در برابر سیاست های مالی و بودجه ای منفعل نباشد. در غیر این صورت اهداف کوتاه مدت مالی و بودجه ای بر ثبات پولی بلندمدت در اقتصاد ترجیح داده خواهند شد. پرسشی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا مجموعه احکام و تکالیف نظام پولی، ارزی و بانکی در قوانین بودجه سنواتی، به عنوان سند سیاستگذاری مالی دولت، در راستای هدف فوق عمل می کند یا نشان دهنده سلطه سیاستگذاری مالی بر سیاستگذاری پولی است؟ بررسی لوایح و قوانین بودجه سنواتی نشان می دهد سیاست مالی از طریق اعمال تکالیف ناکارامد متعدد به نظام پولی و بانکی نظیر الزام به خرید درآمدهای ارزی دولت، تعیین نرخ ارز، دخالت در مصارف صندوق توسعه ملی، ایجاد خطوط اعتباری جدید، تکالیف اعتباری بر شبکه بانکی و...، موجب شده است سیاستگذاری پولی و ارزی توسط بانک مرکزی با ناکارایی مواجه شود و عملا بانک مرکزی نتواند به وظایف قانونی خود عمل نماید. بررسی و آسیب شناسی این چالش و ارائه راهکارهای اصلاحی هدف تحقیق حاضر است
    کلیدواژگان: سیاست پولی، سیاست مالی، سلطه مالی، قوانین بودجه، دولت
  • ابراهیم التجایی صفحات 29-56
    این مقاله درصدد است که با استفاده از یک روش تحلیل تاریخی و پدیدارشناسی، ابتدا فرایند تغییر در ماهیت و تعریف پول را واکاوی کند و سپس با بررسی تطبیقی تعاریف پول در چند کشور توسعه یافته، تحلیل تاریخی پیشین را تکمیل کند. هدف اصلی این مقاله روشن نمودن بخشی از فضای موجود پیرامون تعریف و ماهیت پول و به ویژه انباشت های پولی است. این بررسی نشان می دهد که از حدود دو سده پیش، ماهیت انباشت های پولی همواره در حال تغییر بوده است. با تازش فناوری سطح بالا به بخش مالی و در پی آن افزایش رقابت میان گونه های متفاوت واسطه های مالی بانکی و غیربانکی در انتشار اوراق بدهی و ایجاد دارایی های مالی جدید، معیار تجربی مناسب برای پول به طور مداوم در حال تغییر بوده و خواهد بود. این تغییرات بدون تردید، وظایف بانک های مرکزی به عنوان مسئول اجرای سیاست پولی و نظارت بر سیستم پولی و بانکی را دشوارتر و پیچیده تر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تعریف پول، انباشت پول، نوآوری مالی، تحلیل تاریخی
  • مسلم انصاری نسب، فاطمه تراب صفحات 57-78
    با توجه به شرایط کنونی اقتصاد ایران، کاهش وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی و افزایش اتکای دولت به درآمدهای مالیاتی بیش ازپیش ضروری به نظر می رسد. هرچند افزایش هرکدام از انواع مالیات ها می تواند منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی شود، اما افزایش در هرکدام از انواع مالیات ها می تواند آثار متفاوتی بر متغیرهای کلان اقتصادی و به ویژه بر مصرف بخش خصوصی به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای شکل دهنده تقاضای اقتصاد تاثیر منفی داشته باشد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع فوق، مقاله حاضر در پی بررسی تاثیر دو نوع از مالیات (مالیات بر مصرف و مالیات بر درآمد) بر مصرف بخش خصوصی در دوره (1392-1358) برای اقتصاد ایران می باشد. نتایج الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی و تابع تجزیه واریانس حاکی از آن است که تاثیر مالیات بر درآمد بر مصرف بخش خصوصی تقریبا دو برابر مالیات بر مصرف می باشد، به نحوی که ضریب متغیر مالیات بر درآمد در بلندمدت 249/0 و ضریب متغیر مالیات بر مصرف 116/0 به دست آمده است. بر این اساس بهتر است دولت جهت افزایش درآمدهای مالیاتی خود از مالیات بر مصرف که تاثیر منفی کمتری بر مصرف بخش خصوصی دارد، کمک بگیرد یا در صورتی که قصد افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق افزایش مالیات بر درآمد را دارد بهتر است آثار معکوس آن بر مصرف بخش خصوصی را مدنظر قرار دهد و سیاست های تکمیلی را در این راستا اتخاذ نماید.
    کلیدواژگان: مالیات بر مصرف، مالیات بر درآمد، مصرف بخش خصوصی، الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی، اقتصاد ایران
  • علی یونسی، هادی غفاری*، محمدحسین پورکاظمی صفحات 79-104
    سیاست های مالی بر متغیرهای مختلفی از جمله مطلوبیت خانوار اثر می گذارند. حداکثر شدن مطلوبیت خانوار یکی از اهداف اقتصادی است و سیاست مالی که بتواند مطلوبیت خانوار را حداکثر نماید یک سیاست مالی بهینه خواهد بود. این تحقیق در پی یافتن نرخ رشد بهینه مخارج و درآمدهای دولت است که منجر به حداکثر شدن مطلوبیت می شود. برای دستیابی به هدف از رهیافت کنترل بهینه پویا و روش اصل ماکزیمم استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد نرخ رشد بهینه مخارج دولت تابع نرخ ترجیح زمانی، استهلاک، نرخ مالیاتها، پیشرفت فنی، کشش تولید نسبت به سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولت، نسبت سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی، موجودی سرمایه، ضریب تابع مطلوبیت و مقدار مخارج دوره قبل خواهد بود. همچنین نرخ رشد بهینه درآمدهای مالیاتی دولت تابع نسبت مخارج بخش خصوصی به بخش دولتی، نسبت سرمایه گذاری بخش دولتی به بخش خصوصی، نرخ استهلاک، موجودی سرمایه، پیشرفت فنی، کشش تابع تولید نسبت به سرمایه گذاری بخش خصوصی، کشش تابع تولید نسبت به سرمایه گذاری بخش دولتی است.
    کلیدواژگان: سیاست های مالی، مطلوبیت خانوار، تئوری کنترل بهینه پویا
  • وحید شهابی نژاد*، حامد شهابی نژاد، یاسر سیستانی بدویی صفحات 105-124
    در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها به اندازه گیری کارایی و مقایسه رشد بهره وری شعب بانک ملی ایران در استان کرمان طی سال های 1389 تا 1391 پرداخته شده است. جهت دستیابی به این مقصود شعب مختلف با توجه به درجه بندی بانک در چهار گروه؛ گروه یک شامل شعب درجه 1 و 2، گروه دو شامل شعب درجه 3، گروه سه شامل شعب درجه 4 و گروه چهار شامل شعب درجه 5 و 6 قرار گرفتند و سپس میزان کارایی و رشد بهره وری شعب مختلف در هر کدام از گروه ها محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که متوسط رشد بهره وری طی سال های مذکور برای شعب گروه یک، دو، سه و چهار به ترتیب 6- ، 9-، 8- و 1- درصد می باشد، همچنین میزان متوسط کارایی فنی با رویکرد نهاده گرا و فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس در گروه های1، 2،3و4 به ترتیب 99، 77، 87 و91 درصد است؛ یعنی با اصلاح شیوه های مدیریت در مورد ترکیب مناسب در استفاده از نهاده می توان با سطح کنونی ستاده های شعب به ترتیب کاهش 1،23،13و9 درصدی در سطح استفاده از نهاده ها در گروه های چهارگانه را داشت. نتایج حاصل از تحلیل بازدهی نسبت به مقیاس نشان می دهد در شعب چهارگانه به ترتیب 50، 80، 63 و 65 درصد شعب دارای بازدهی فزاینده به مقیاس بوده که بیانگر این است اکثریت شعب بانک ملی در استان کرمان برای کاهش ناکارایی ناشی از مقیاس خود باید ظرفیت تولید خود را بالا ببرند.
    کلیدواژگان: استان کرمان، شعب بانک ملی ایران، کارایی، بهره وری، تحلیل فراگیر داده ها
  • سیداحسان حسینی دوست، محمدحسن فطرس، شراره مساحی صفحات 125-148
    با توجه به نقش بازارهای سرمایه در فرایند تجمیع و توزیع منابع مالی، این بازارها و به ویژه بازار بورس همواره مورد توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی و دولت ها بوده اند. از جمله مسائل بازارهای مالی، مسئله ریسک و مدیریت آن است که در بازار بورس این مقوله ارتباط تنگاتنگی با پیش بینی قیمت و بازده سهام دارد که اهمیت آن در سنجش کارایی اطلاعاتی بازار منعکس شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر به دو روش متفاوت؛ پویاپارامتری با استفاده از مدل نوسانی ARMA-PGARCH و رویکرد پویاناپارامتری با بهره گیری از شبکه عصبی خودبازگشتی NARX به مدلسازی و پیش بینی بازده بورس تهران می پردازد. پیش بینی ها به دو صورت درون داده ای و برون داده ای و بر مبنای مشاهدات روزانه طی دوره 6/7/1376 تا 02/03/1394 انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، دقت مدل ها در زمینه پیش بینی، مقایسه گردیده و همچنین کارایی اطلاعاتی بورس تهرانمورد بررسی قرارگرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده عملکرد و کارایی دقیق سامانه پویای ناپارامتریکر مقایسه با رویکرد پارامتریک بوده است. همچنین، یافته ها حاکی از عدم کارایی اطلاعاتی بازار بورس تهراندر سطح ضعیف آن می باشد.
    کلیدواژگان: مدلسازی غیرخطی، روش های پارامتریک و ناپارامتریک، پیش بینی بازده سهام، کارایی اطلاعاتی بازار بورس
  • صفیه بخشانی صفحات 149-164
    بازار اوراق بهادار و بازار ارز همواره به عنوان بخش های حساس بازار مالی مورد توجه ویژه سیاستگذاران مالی و اقتصادی بوده اند. در این پژوهش با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM)، ارتباط بین تغییرات نرخ ارز با قیمت سهام و نسبت قیمت به درآمد مورد بررسی قرار گرفت. فرضیه اصلی این پژوهش وجود ارتباط معنادار و مثبت بین تغییرات نرخ ارز (دلار و یورو) با قیمت سهام و نسبت قیمت به درآمد است. نمونه مورد نظر شامل 49 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. مقاطع زمانی مورد بررسی 132 روز از ابتدای سال 1391 تا پایان سال 1392 و مجموع مشاهدات 6468 موسسه- روز است. یافته ها نشان می دهد بین تغییرات نرخ ارز و قیمت سهام و نسبت P/E ارتباط مثبت و معنا داری در بازار مالی ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازار مالی، نرخ ارز، قیمت سهام، نسبت قیمت به درآمد
|
  • Musa Shahbazy*, Ali Rohani, Samad Aziznrjad Pages 7-28
    One of the most important issues in monetary policy, is to adopt fiscal policies consistent with the objective of economic stability, monetary discipline and controlling inflation. In order to achieve these objectives, institutional and economic tools necessary for decision-making, must be put at the disposal of the monetary authority to avoid fiscal dominance. Otherwise, short-term fiscal and budgetary objectives will be preferred over the long-term monetary stability in economy. The question that arises is whether the particular set of laws and duties related to the monetary and banking system, in the annual budget laws, acts in the line with this objective or indicate the dominance of fiscal policies over monetary policy. Investigation of the annual budget laws demonstrate a strong fiscal dominance through multiple tasks assigned to monetary and banking system. These include the obligation to purchase foreign exchange revenue, determining the official exchange rate, involvement in the spending of national development fund, the creation of new credit lines, credit assignments to banking system, etc. this has caused inefficiency in monetary and foreign exchange policy. Examination and Pathology of this challenge and providing guidelines for solving it, is the aim of the present study.
    Keywords: Monetary Policy, Fiscal Policy, Fiscal Dominance, Annual Budget Laws, Government
  • Ebrahim Eltejaei Pages 29-56
    This paper intends that to investigate the process of change in the nature and the definition of money by using a historical analysis and phenomenology and then by analyzing comparative definition of money in some developed countries in order to complete the previous historical analysis. The main objective of this article is to clarify part of an available space on the definition and nature of money and especially monetary aggregates. The paper concludes that since two centuries ago, the nature of monetary aggregates has been consistently changing. With enhancing of high level technologies to the financial sector and then increasing of competition among several kinds of banks and non-banks financial intermediaries in issuing debt securities and creation of new financial assets, the appropriate experimental measure for money has been changed and will be continued to change in the future. Undoubtedly these changes will make the central banks duties as a responsible for implement monetary policy and surveillance of money and banking system more difficult and complicated.
    Keywords: Money Definition, Monetary Aggregates, Financial Innovation, Historical Analysis
  • Moslem Ansarinasab, Fatemeh Torab Pages 57-78
    Concerning the present conditions of Iran economy, it seems necessary to undermine the economy's dependent on Oil incomes and to increase the dependent of the Government on tax revenues. However, to increase every kind of tax can result in the growth of tax revenues but it can affect major economic variables differently, especially the negative effect upon the private sector consumption as one of the most important constituent variables in economic request. Concerning the importance of the present problem, the present study will consider the effects of income tax and consumption tax on private sector consumption from 1979-2014in Iran's economy. The results of Auto Regressive Distributed lag Method and the function of variance analysis shows that the effect of income tax is about two times higher than consumption tax over the private section. It shows that the index of income tax variable in long-time is 0/249 and the index of consumption tax variable is 0/116. So it is suggested that the Government can help from consumption tax to increase its tax revenues which has lesser negative effect upon the private section consume. If the Government is going to increase its tax revenues through the use of increasing income tax, it is better to consider its negative effects upon the Private sector consumption and to provide supplementary policies.
    Keywords: Consumption Tax, Income Tax, Private Sector Consumption, Auto Regressive Distributed lag Method, Iran Economy
  • Vahid Shahabinejad*, Hamed Shahabinejad, Yaser Sistsni Pages 105-124
    In this study, efficiency measurement and productivity growth comparisons has been investigated at Melli Bank branches in Kerman province using data envelopment analysis during the years of 1389 to 1391. according to the ranking of banks, To achieve this goal, Different branches Were classified into four groups Include group 1; Grade one and Two branches, group 2; consisted of grade three branches, group 3, consisted of grade four, Group 4 consisted of branches grade 5 and 6.Andthen, the measure of efficiency and productivity growth of branches in each group were calculated. The results show that average productivity growth for branches in groups of one, two, three and four respectively is -6,-9,-8 and -1 During the study years. As well as, the average technical efficiency with input-oriented approach and the assumption of variable returns to scale for branches in groups of one, two, three and four respectively is 99, 77, 87, and 91 percent. In other words, the reform of management practices on the appropriate combination of inputs could have the reduction of 1%, 23%, 13% and 9% in the use of inputs in four groups with the current level output of branches. The results of the analysis returns to scale show that in quad branches, respectively, 50, 80, 63 and 65% of the branches have increasing returns to scale, which indicates that, the majority Melli Bank branches in Kerman province must raise their production capacity to reduce the inefficiency of scale.
    Keywords: Kerman Province, Branches of Iran Melli Bank, Efficiency, Data Envelopment Analysis
  • Seyed Ehsan Hosseinidoust, Mohammad Hassan Fotros, Sharareh Massahi Pages 125-148
    Paying attention to the role of capital markets in providing suitable floor for capital gathering and distribution of financial resources, such markets and stock markets in particular are in the center of attention of domestic and foreign investors as well as government sector. One of the major issues in such markets is risk management that in the stock market this problem is closely related to the price or return forecasting and its importance has reflected in evaluation of market informational efficiency. in this regard, the present study focuses on two different
    Methods
    (a)dynamic-parametric method of ARMA-PGARCH and (b): dynamic-nonparametric procedure of NARX artificial neural network and forecasting Tehran stock return. Predictions are carried out in the form of in-sample and out-sample using daily observations of TEPIX from Septemper-1997 to May-2015. Forecasting horizon of next five working days has adopted for the out-sample prediction and eight error criteria are picked out in order to assess accuracy of each approach. Outcomes of this research implying higher precision of the dynamic neural network performance in comparison with the parametric method of ARMA-PGARCH. In addition, the results are in favor of inexistence of weak-form of informational efficiency in Tehran stock market.
    Keywords: Nonlinear Modeling, Parametric, Nonparametric Approaches, Return Forecasting, Stock Market Informational Efficiency
  • Safiye Bakhshani Pages 149-164
    Securities market and currency market have always been considered sensitive parts of financial market. The relationship between exchange rate changes caused by stock prices and price-to-earnings ratio was investigated in this study by using structural equation modeling method accompanied by partial least squares approach. The primary hypothesis was about the existence significant and positive relationship between exchange rate changes (Dollar and Euro) caused by stock prices and price-to-earnings ratio. The sample of study included 49 companies listed in stock exchange. They were selected at random. The time periods included 132 days studied from March 2012 until February 2012. The size of 49-sample was a total of 6468 institute-days. The findings indicated that there was a positive and significant relationship between exchange rate changes caused by stock prices and P/E ratio in Iran’s financial market.
    Keywords: Securities Market, Exchange Rate, Stock Prices, Price, to, Earnings Ratio