فهرست مطالب

سیاستهای مالی و اقتصادی - سال پنجم شماره 17 (بهار 1396)

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال پنجم شماره 17 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا عرفانی، مریم صادقی صفحات 7-25
    اهمیت تجارت بین الملل در مکاتب اقتصادی مختلف مورد تاکید قرار گرفته و مطالعات تجربی متعددی درباره تاثیر تجارت بر متغیرهای کلان اقتصادی و عوامل تاثیرگذار بر حجم تجارت صورت گرفته است. در این راستا مطالعه حاضر قصد دارد تا با استفاده از داده های ایران در دوره 1394-1360، نقش و تاثیر سیاست های پولی و ارزی بر حجم تجارت در ایران را مطالعه کند. به دلیل ایستا نبودن متغیرها در سطح، از آزمون هم انباشتگی یوهانسون یوسیلیوس استفاده شده و بردارهای هم جمعی به دست آمده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که سیاست های پولی و ارزی، هر دو بر حجم تجارت در ایران تاثیر مورد انتظار و معنادار دارند. به طوری که در دوره مورد مطالعه نرخ ارز تاثیر مثبت بر حجم صادرات غیرنفتی ایران داشته و تاثیر تورم و حجم نقدینگی بر حجم صادرات غیرنفتی در کشور منفی بوده است. همچنین در بازه زمانی 1394-1360، حجم پول بر واردات در ایران تاثیر مثبت داشته و افزایش نرخ ارز نیز با افزایش قیمت کالاهای وارداتی تاثیر منفی بر واردات دارد.
    کلیدواژگان: سیاست های پولی و ارزی، حجم تجارت، هم جمعی یوهانسون یوسیلیوس
  • محسن محمدی خیاره، رضا مظهری صفحات 27-49
    قانون واگنر، اولین مدل مخارج عمومی دولت در تاریخچه ادبیات مالیه عمومی است. در این مقاله علاوه بر نسخه های سنتی آزمون قانون واگنر، نسخه تعمیم یافته قانون واگنر مورثی (1994) نیز به منظور یافتن یک رابطه معنی دار بلندمدت بین مخارج دولت و توسعه اقتصادی در ایران، مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی در این مطالعه بررسی روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین مخارج دولت (سرانه) و تولید ناخالص داخلی (سرانه) با استفاده از داده های سالانه برای اقتصاد ایران در دوره 1392-1357 است. به همین منظور، در این مقاله، اعتبار این روابط توسط 6 فرمول بندی متفاوت از قانون واگنر (تمایل به افزایش مخارج دولتی در اثر رشد اقتصادی) بررسی شده است و علیت بین متغیرها با استفاده از آزمون کرانه ای F و مدل تصحیح خطا ECM تشریح شده است. در مدل های مورد بررسی، شرایط برقراری قانون واگنر از نقطه نظر کشش درآمدی صرفا در نسخه های پیکاک، ماسگریو و نسخه تعمیم یافته وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون کرانه ای (Bound Test) بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها در 3 نسخه از نسخ های مورد بررسی قانون واگنر است. همچنین نتایج علیت با استفاده از مدل تصحیح خطا بیانگر علیت یک طرفه از سمت درآمد به مخارج دولت برای دوره کوتاه مدت در 5 گروه از مدل های مورد بررسی بوده است. به طور کلی، نتایج بیانگر تایید قانون واگنر در اقتصاد ایران در 3 گروه از مدل های مورد بررسی برای دوره کوتاه مدت و بلندمدت بوده است.
    کلیدواژگان: قانون واگنر، هم انباشتگی، تصحیح خطا، علیت، ایران
  • رویا دارابی صفحات 51-72
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین بحران مالی و ساختار سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1393-1388 می باشد. که برای جمع آوری مبانی نظری پژوهش از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری اطلاعات آماری از صورت های مالی و یادداشت های همراه آن استفاده شده است. روش پژوهش از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی است، از نظر ماهیت و محتوایی از نوع همبستگی می باشد که برای کشف همبستگی بین متغیر ها از روش پس رویدادی عمل شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان می دهد بین بحران مالی و ساختار سرمایه رابطه معنی داری وجود دارد و بحران مالی تاثیر مثبتی بر ساختار سرمایه شرکت دارد، همچنین یافته های حاصل از فرضیه های فرعی نیز نشان می دهد که دارایی مشهود و رشد دارایی شرکت ها تاثیر منفی بر ساختار سرمایه دارند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، بحران مالی، دارایی مشهود، رشد دارایی
  • سید رحمت الله اکرمی، علی فعال قیومی، محمدحسین قدیریان ارانی صفحات 73-96
    تقویت همه جانبه نظام مالی کشور یکی از بندهای ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی است. از آن جا که حسابداری یکی از کلیدی ترین اجزای نظام مالی محسوب می شود، هدف اصلی این مطالعه تبیین نقش حسابداری و مبنای تعهدی در تحقق بخشیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی است. پژوهش حاضر از انواع پژوهش های کیفی است و مبانی علمی آن با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده است. بنابراین از لحاظ گردآوری داده ها، پژوهش حاضر نوعی پژوهش آرشیوی است. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که با به کارگیری حسابداری تعهدی می توان در راستای تقویت نظام مالی کشور (بند نهم ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی) زمینه های لازم برای ارتقای بهره وری، صرفه جویی در هزینه های عمومی کشور و شفاف سازی اقتصادی (موضوع بندهای سوم، شانزدهم و نوزدهم ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی) را فراهم کرد. به بیان دیگر، پیاده سازی حسابداری تعهدی اهمیت زیادی در ایجاد برخی از بسترهای لازم برای تحقق اقتصاد مقاومتی دارد. همچنین، با توجه به این که حسابداری حلقه میانی زنجیره نظام مالی محسوب می شود و ستاده آن مورد استفاده دو رکن دیگر نظام مالی (بودجه و حسابرسی) قرار می گیرد، چنین نتیجه گیری شد که تغییر مبنای حسابداری بخش عمومی نقطه آغاز حرکت در مسیر تقویت نظام مالی کشور به شمار می رود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، حسابداری بخش عمومی، مبنای تعهدی، نظام مالی
  • سید جلال صادقی شریف، سجاد فرازمند صفحات 97-115
    فعالان بورس برای تصمیم گیری در بازارهای مالی و کسب حداکثر بازدهی نیازمند ابزارهای پیشرفته و کاربردی هستند تا با دقت مناسب به پیش بینی بپردازند. در این راه ضروری است ارزیابی پیش بینی ها متناسب با حوزه ی مالی انجام شود. این مقاله برای دست یابی به این هدف قیمت سهام پنجاه شرکت بورس تهران را با استفاده از شبکه های عصبی فازی پیشخور مدل سازی کرده است. همچنین با استفاده از سیستم کنترلگر انفیس، مدل شبکه عصبی در هر تکرار کنترل می شود. برای انجام محاسبات از قیمت های روزانه سهام شرکت های بورسی از آذر 1384 تا آذر 1394 استفاده شده است. دقت پیش بینی ها نیز ابتدا بر مبنای چهار شاخص های معتبر آماری ارزیابی گردید. سپس با استفاده از روش نرخ برخورد، صحت پیش بینی ها ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد دقت پیش بینی شبکه های عصبی فازی بسیار بالاست؛ همچنین در برخی موارد با وجود اینکه پیش بینی مربوط به یک سهم دارای دقت بالاتری دارد، از صحت پایین تری برخوردار است؛ لذا برآورد صحت پیش بینی ها در ارزیابی پیش بینی ها سهمی تاثیرگذار دارد؛ از این رو پیشنهاد می شود در انجام و ارزیابی مدل های پیش بینی علاوه بر توجه به خطاهای آماری مرسوم از روش های کیفی ارزیابی صحت پیش بینی ها نظیر معیار نرخ برخورد استفاده شود.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، پیش بینی، بازده قیمت سهام، بورس تهران
  • مصطفی قناد، محمد علی آقایی، ستار قرین صفحات 117-144
    یکی از راه هایی که می توان با استفاده از آن، واکنش بازار را پیش بینی کرد؛ اظهارنظر حسابرس می باشد. از این رو، در این پژوهش، با بررسی واکنش بازار سهام به استمرار و بهبود اظهارنظر حسابرسان مستقل نسبت به صورت های مالی، برآنیم تا بتوانیم میزان اهمیت این پدیده را با استفاده از یک نمونه، شامل 121 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393-1386 به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی آزمون کنیم. متغیر وابسته این پژوهش، واکنش ارزش بازار سهام و متغیر مستقل، بهبود در اظهارنظرحسابرس و استمرار در اظهارنظر مقبول می باشد. درصورتی که اظهارنظر حسابرس از نوع غیرمقبول به مقبول تغییر یابد؛ اظهارنظر با بهبود همراه است و اگر حسابرس در دو دوره متوالی اظهارنظر مقبول ایراد کند؛ استمرار در اظهارنظر مقبول تلقی می گردد. روش پژوهش شبه تجربی و از نوع توصیفی همبستگی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که شرکت هایی که بهبود در اظهارنظر حسابرسی را تجربه کرده اند؛ با واکنش مثبتی در بازار روبرو بوده اند. همچنین اگر شرکتی استمرار در اظهارنظر مقبول را تجربه کند؛ دچار واکنش مثبتی در بازار سهام می شود.
    کلیدواژگان: واکنش بازار سهام، اظهارنظر حسابرس، بهبود در اظهارنظر حسابرس، استمرار در اظهارنظر مقبول
  • سید یعقوب حسینی، سید مصیب حسینی صفحات 145-168
    ثبات سیاسی و کنترل فساد از مهمترین عوامل سیاستی تاثیرگذار بر عملکرد اقتصادی کشور ها می باشند. بنابراین، هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر ثبات سیاسی و کنترل فساد بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی می باشد. این پژوهش به روش پنل دیتا، تاثیر ثبات سیاسی و کنترل فساد بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی را برای 18 کشور عضو منطقه منا، طی سال های 2014-1996 بررسی می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز تاثیر مثبت بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی دارند. ثبات سیاسی و کنترل فساد از مجموعه اجزای شاخص حکمرانی خوب هستند که به عنوان شاخص های هدف در این پژوهش مشخص گردیده اند و بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر مثبت دارند. همچنین در این پژوهش تاثیر تورم و آزادی تجارت بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، ثبات سیاسی، کنترل فساد، داده های پانلی
  • محمد کاشانی پور، محمد ابراهیم راعی عز آبادی، محمود ارشادی صفحات 169-194
    یکی از ویژگی های بازار سرمایه کارا، ارائه به موقع صورت های مالی میان دوره ای توسط شرکت های پذیرفته شده در این بازار است. ویژگی های مالکیتی و مدیریتی شرکت می تواند نقش به سزایی در گزارشگری به موقع این صورت های مالی داشته باشد. بنابراین، هدف این تحقیق شناسایی تاثیر مکانیزم های راهبری شرکتی بر تاخیر گزارشگری مالی میان دوره ای شش ماهه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391-1387 می باشد. برای این منظور، معیارهای تمرکز مالکیت، مالکیت سهامداران نهادی، اندازه هیات مدیره، نفوذ مدیرعامل و استقلال هیات مدیره جهت سنجش راهبری شرکتی مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که در دوره تحقیق، مکانیزم های راهبری شرکتی بر تاخیر در گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیری ندارند. تنها متغیری که بر تاخیر گزارشگری این شرکت ها تاثیر داشته، متغیر کنترلی اندازه شرکت بوده که این اثر منفی می باشد.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، گزارشگری، صورت های مالی میان دوره ای، تاخیر
|
  • Ar Erfani, M. Sadeghi Pages 7-25
    Emphasized the importance of international trade in different economic schools and numerous empirical studies on the impact of trade on macroeconomic variables and factors affecting the volume of trade has taken place. In this context, this study aims to Iran in the period 1360-1394 using data, the impact of monetary policy and foreign exchange trading volume in Iran, due to the lack of static variables in level, Johansen Co-integration test Juselius co-integration vectors are obtained and used. The results show that monetary and foreign exchange policies, both on the volume of trade in Iran and have a significant impact expected. As of period exchange rates had a positive impact on the volume of Iran's non-oil exports and the impact of inflation and liquidity, the volume of non-oil exports has been negative in the country. In the period 1360-1394, the volume of money in Iran have a positive impact on imports and an increase in the exchange rate by increasing the price of imported goods has a negative impact on imports.
    Keywords: Monetary policy, foreign exchange trading volume, Juselius co-integration Johansson
  • M. Mohamadi, R. Mazhari Pages 27-49
    Wagner law is the first model of government expenditures in the public finance literature. In addition to testing the traditional version of Wagner's law, also the augmented version of this law, which is introduced by Murthy (1994) is examined in order to find a long-term relationship between government spending and economic development in Iran. The main objective of this study is to evaluate a short-term and long-term relationship between government expenditures (per capita) and GDP (per capita) using annual data for the Iranian economy during the period 1392-1357. Therefore, in this article, the validity of this relationship is checked by six different formulations of the Wagner Law (the desire to increase government spending by economic growth), and the causality between variables are considered with using boundary F-test and error correction model (ECM). Among the studied models, the Wagner law is executable in terms of income elasticity only in Peacock and Musgrave version and in generalized version. The results of the Bound Test indicate that long-term relationship between the variables exists in three versions of Wagner’s law. In addition, causality test with using an error correction model represents a one-way path from the income on government spending for short periods in five models. Overall, the results show that the Wagner law is confirmed in the third group of models for short-run in the Iranian economy.
    Keywords: Wagner's Law, Co-integration, Error correction, Causality, Iran
  • R. Daraei Pages 51-72
    The aim of this study is to investigate the relationship between capital structure and financial crisis in the listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2009 to 2014. The library research method is used to collect the theoretical background in the study. Data in this study is extracted from financial statements and the corresponding notes. This research in terms of the objective is a practical research and is correlational research in terms of context. The results of data analysis show that financial crisis has a positive significant effect on companies’ capital structure
    Keywords: Capital Structure, Financial Crisis, Asset Growth, Tangible Assets
  • R. Akrami, A. Faal Ghayumi, Mh Ghadiriyan Pages 73-96
    The reinforcement of Iran’s financial system is a provision of Resistance Economy General Policies. Since the accounting is one key component of the financial system, this study aims at providing a justification for the role of accounting and the accrual basis in achieving Resistance Economy goals. This study is a qualitative research, and its theoretical basis is collected by the library method. Then, this research is an archive research. The findings exhibit that using accrual accounting fortifies Iran’s financial system (Resistance Economy General Policies: No. 9) and can prepare the promotion requirements of productivity, saving public expenditures and the economic transparency (Resistance Economy General Policies: No.3, No.16 & No.19). In other words, implementation of accrual accounting in public sector has a great effect on realizing some aspect of the Resistance Economy. Furthermore, the accounting is a middle link in the chain of the financial system, and its output is used by other two elements of the financial system (budgeting and auditing), then we can conclude that change in public sector accounting basis is the first step to strengthen Iran’s financial system.
    Keywords: Resistance Economy, Public Sector Accounting, Accrual Basis, Financial System
  • J. Sadeghi, S. Farazmand Pages 97-115
    The stock market agents should increase their prediction accuracy to maximize their returns, and it needs some advanced tools. In this article stock price of 50 companies in the Tehran Stock Exchange have been modeled using feedforward artificial neural networks. In this way, the daily stock prices are used from December 1384 to December 1394. The predictions accuracy are evaluated with four statistical indicators. The results show that accuracy of ANN predictions is very high. In some cases, although the prediction accuracy is higher, the correctness is lower. Therefore, in the assessment of the prediction, evaluation of the correctness has a significant contribution
    Keywords: Neural Networks, Prediction, Stock Return, Tehran Stock Exchange
  • M. Ghanad, Ma Aghaei, S. Gharin Pages 117-144
    One way to predict the market reactions is the auditor's opinion. This study investigates the reactions of the stock market to the continuation and improvement of the independent auditor's opinion on the financial statements. We test the importance of this phenomenon by linear regression analysis with using a sample of 121 listed companies in the Tehran Stock Exchange during the periods 2007 to 2014. The dependent variable of this study is the reactions of the stock market capitalization, and the independent variable is the improvement in the auditor’s opinion and continuity in the qualified opinion. If the auditor’s opinion changes from a qualified to unqualified, the opinion has been improved and if the auditor in two consecutive periods gives an unqualified opinion, it is considered as a situation of continuity in the unqualified opinion. The study is quasi-experimental and correlational descriptive. The results of the study show that companies that have experienced an improvement in the auditor's opinion, had been facing a positive response of the market. Also, if a company experiences continuity in the unqualified opinions, will have a positive response in the stock market.
    Keywords: Stockmarket reactions, The auditor's opinion, Improvement in the auditor's opinion, Continuity in unqualified opinion
  • Y. Hoseiini, M. Hoseiini Pages 145-168
    Political stability and control of corruption have an important effect on the economic performance of countries. The aim of this study is to investigate influential factors of foreign direct investment. The most important factors that are considered in this context are the political stability, control of corruption, inflation rate, exchange rate and freedom of trade. For estimation of relationships, the Panel Data method is used with applying data for 18 countries in MENA region over the period of 1996-2014. The results show the GDP, and Exchange rate have a positive effect on FDI. Moreover, political stability and control of corruption (two dimensions of good governance) have a positive effect on FDI. The effects of economic trade and inflation rate on FDI do not confirm by this data.
    Keywords: Foreign direct investment, Political stability, Control of corruption, Data of panel
  • M. Kashani Puor, Me Raeiazabadi, M. Ershadi Pages 169-194
    The objective of this research is to evaluate the effect of corporate governance on delays in midterm financial reporting through conducting case study research in Tehran stock exchange. This paper examines the impact of corporate governance on timeliness of interim financial reporting through developing research hypotheses from the literature, and examining them using the statistical tests. The data gathering from listed companies in Tehran stock exchange is limited to the time-period between 2008 to 2012. The criteria considered in evaluating the corporate governance include ownership concentration, institutional shareholders ownership, size of board of directors, duality task of chief executive officer and the independency of the board of directors. The results of this research reveals that the effect of corporate governance mechanism on delays in midterm financial reporting is non-significant. The only variable that negatively affects the delays in interim financial reporting is the control variable 'the firm size. This paper provides empirical evidence on the effects of corporate governance mechanism on delays in midterm financial reporting by hypothesis testing. It paves the way for other researchers in identifying the effective factors in midterm financial reporting. Regarding the lack of research, this paper reframes the debate on the effects of corporate governance from a new outlook.
    Keywords: Corporate governance, Financial reporting, Interim financial statements