فهرست مطالب

پژوهش در توانبخشی ورزشی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش در توانبخشی ورزشی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر حسین براتی، فرزانه حاتمی، شنو مرادی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان به عنوان یک بیماری خاموش چالش مهمی را در حوزه سلامت افراد جامعه خصوصا بانوان مطرح نموده است. بدون علامت بودن این بیماری و امکان پیشگیری از آن در سنین نوجوانی و جوانی اهمیت دارد. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر یک دوره تمرین استقامتی و مقاومتی بر نشانگرهای جذب و باز جذب منتخب استخوان در دختران غیرفعال بود.
    روش بررسی
    طرح تحقیق از نوع پس آزمون بودو به همین منظور 30 نفر آزمودنی سالم و جوان داوطلب غیرفعال از دانشجویان تربیت بدنی با میانگین سن 27/2±474/23 سال، وزن 72/9±4/58 کیلوگرم و قد 68/0±62/1 متر، به صورت تصادفی در 3 گروه کنترل (10 نفر)، تمرین استقامتی (10 نفر)، تمرین مقاومتی (10 نفر) قرار گرفتند. گروه های تجربی به مدت 4 هفته طی 12 جلسه در گروه استقامتی روی تریدمیل دویدند و گروه مقاومتی به کار با وزنه پرداختند، گروه کنترل در برنامه تمرینی شرکت نکرد. آنزیم های آلکالین فسفاتاز و کراس لپس سرم، از گروه ها به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از تحلیل واریانس یک راهه و در سطح معناداری 05/0>P استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل، پس ازتمرینات در میزان آلکاتین فسفاتاز تفاوت معناداری به دست نیامد، اما آنزیم تحلیل استخوان به طور معناداری کاهش یافت (01/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل دیگری بر شاخص های جذبی اثر گذار باشد و فعالیت بدنی با جلوگیری از فرآیند تحلیل بر پیشگیری از پوکی استخوان تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، نشانگر جذب استخوان، نشانگر بازجذب استخوان، دختران غیرفعال
  • محمدحسین رضوانی، غلامرضا رحمانی صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    اختلال حرکتی مهمترین پیامد بیماران سکته مغزی است که با کاهش تعادل جسمانی همراه می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیلاتس بر تعادل این افراد بود.
    روش بررسی
    تعداد 30 نفر بیمار سکته مغزی (12 زن و 18 مرد) که شش ماه از زمان بروز سکته آنها گذشته بود. به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 8 هفته تمرینات پیلاتس و گروه کنترل فعالیت های عادی روزمره را انجام دادند. از آزمون ایستادن روی یک پا برای ارزیابی تعادل ایستا و نشستن و برخاستن برای تعادل پویا استفاده شد. ازآمارتوصیفی برای محاسبه میانگین و انحراف استاندارد داده ها و برای تعیین تغییرات درون گروهی و بین گروهی، از تی همبسته و مستقل در سطح معنی داری 05/0=p و از نرم افزار SPSS نسخه 18استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند اما امتیازات میانگین پیش آزمون و پس آزمون گروه تجربی از تفاوت معنی داری برخوردار بودند. همچنین بین امتیازات پس آزمون گروه کنترل و تجربی اختلاف معنی داری در سطح (05/0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که هشت هفته تمرینات پیلاتس باعث بهبود تعادل افراد مبتلا به سکته مغزی می شود. تمرینات پیلاتس با افزایش قدرت و استقامت ثبات مرکزی و بهبود کنترل عصبی- عضلانی باعث افزایش تعادل می شود. در نتیجه روش تمرینی سودمندی در بازتوانی تعادل افراد مبتلا به سکته مغزی می باشد و باعث تسریع روند بهبودی آنها می گردد.
    کلیدواژگان: پیلاتس، تعادل ایستا، تعادل پویا، سکته مغزی
  • فواد صیدی، لیلا ذوالفقاری، هومن مینونژاد صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش تعادل در افزایش دقت اجرا در تیراندازی به ویژه در حالت ایستاده، انجام تمرینات تعادلی در این رشته ورزشی از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا هدف از این تحقیق، تاثیر یک برنامه ی شش هفته ای تمرین با آیروتریم (تاب سه بعدی) بر میزان تعادل و دقت اجرا در تیراندازان دختر مبتدی بود.
    روش بررسی
    تعداد 30 تیرانداز مبتدی با میانگین سنی 01/1±49/17 سال، وزن 01/8±60/56 کیلوگرم و قد 15/5±73/162 سانتی متر از یکی از هنرستان های ورزش شهر تهران انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. از تست تعادلی بس (BESS) برای ارزیابی تعادل و از تست مخصوص تیراندازی برای سنجش دقت اجرای آزمودنی ها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق با استفاده از روش های آمار توصیفی و مقایسه ای (آزمون های آماری تی زوجی و مستقل) تجزیه و تحلیل شد و نتایج تحقیق حاکی از بهبود معنادار در تعادل و دقت اجرای تیراندازان گروه تجربی (001/0P=) و اندازه اثر مطلوب برنامه تمرینی با دستگاه آیروتریم بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد انجام تمرینات با دستگاه مذکور با تاثیر بر سیستم های دهلیزی و پیکری می تواند به عنوان یک شیوه مناسب تمرینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آیروتریم، تیراندازی، تفنگ بادی، تعادل، دقت اجرا
  • احسان سیدجعفری، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو صفحات 31-37
    زمینه و هدف
    از جمله عواملی که می تواند مفصل را مستعد آسیب کند کاهش در حس عمقی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر خستگی عملکردی بر روی حس وضعیت مفصل شانه شناگران فعال بود.
    مواد و روش ها
    به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس و مطابق معیارهای مورد نظر، 24 شناگر مرد با میانگین سنی 49/3±33/18سال و میانگین وزن 33/4±68 کیلوگرم و میانگین قد 09/0±73/1 متر از میان شناگران فعال استان کرمان انتخاب شدند و پس از اعمال پروتکل خستگی عملکردی، حس عمقی مفصل شانه ی شناگران با استفاده از دوربین و نرم افزار اتوکد مورد ارزیابی قرار گرفت. از آزمون آماری تی مستقل در سطح معنی داری 5 درصد برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    افزایش معناداری(Δ% 37/2) در میزان خطای بازسازی حس عمقی در زاویه 45 درجه در پس آزمون نسبت به پیش آزمون مشاهده شد(001/0=p).همچنین افزایش معناداری(Δ%80/2) در میزان خطای بازسازی حس عمقی در زاویه 80 درجه در پس آزمون نسبت به پیش آزمون مشاهده شد(001/0=p).
    نتیجه گیری
    خستگی عملکردی موجب کاهش حس عمقی در زاویه های 45 و 80 درجه در مفصل شانه ی شناگران می شود و این امر می تواند شناگران را در معرض آسیب قرار دهد از این رو شناگران و مربیان شنا باید توجه ویژه ای به این امر داشته باشند و از شدت تمرینات پس از خستگی بکاهند.
    کلیدواژگان: حس عمقی، خستگی عملکردی، مفصل شانه، شناگران
  • فرزاد ناظم، عطیه ناظم، رضا قهرمانی صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    شواهد علمی، تاثیر الگوهای فعالیت های ورزشی بر بهبود عملکرد سلول های بتای پانکراس در بیماران متابولیک را آشکار کرده است، اما مختصات انفرادی یا ترکیب برنامه تمرینات مقاومتی بر عوامل گلیسمیک بیماران میانسال دیابتی چاق پیکرناهمگون گزارش شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی مقایسه ای، 32مرد 43 تا 64 سال با سابقه 6/1±8/7 سال بیماری دیابت نوع ΙΙ و میانگین های شاخص جرم بدن 1/4±5/29 (کیلوگرم بر مترمربع)، هموگلوبین گلیکوزیله 22/0±5/5 درصد و سطح گلوکز ناشتا پلاسمایی 4/1±5/7 (میلی مول در لیتر) داوطلبانه شرکت کردند. آزمون تی مستقل برای همسنجی عوامل متابولیک منتخب در 2 گروه تحت مطالعه در سطح آماری 5 درصد استفاده گردید. گروه آزمایش (16 نفر) به طور تصادفی در برنامه ورزش مقاومتی کنترل شده با دامنه شدت بار 40 تا 75 درصد یک تکرار بیشینه به مدت 10 هفته (4 تا 8 تکرار در هر جلسه) به فعالیت وزنه تمرینی پرداختند. گروه شاهد (16نفر) از عامل مداخله بدور ماندند.
    یافته ها
    گروه آزمایش در نسبت های هماتوکریت (67/2±89/44)، هموگلوبین گلیکوزیله (62/1± 41/5)، نسبت گلوکز به انسولین (36/3± 95/30) و هموگلوبین (58/1± 65/14)، تفاوت معناداری با گروه کنترل نداشتند. اما در سطوح گلوکز پایه (22± 27/118)، انسولین پلاسمایی ناشتا (65/3± 94/7) و شاخص مقاومت انسولین (91/1±49/2) آنان، کاهش معناداری در برابر گروه شاهد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مداخله پروتکل تمرین مقاومتی زیربیشینه به منزله عامل حرکت درمانی می تواند به بروز سازگاری متابولیک در عضلات اسکلتی این بیماران دیابتی میانسال بیانجامد و احتمالا برای پزشکان معالج در تجویز توانبخشی غیرفارماکولوژیکی این بیماران قابل توجه باشد.
    کلیدواژگان: حرکت درمانی، دیابت نوع II، ورزش مقاومتی زیر بیشینه، شاخص گلیسمیک، چاق پیکری
  • مسلم صادقی ده چشمه، نادر رهنما، حسین صادقی ده چشمه، محمدرضا فرامرزی صفحات 49-58
    زمینه و هدف
    تقویت عوامل موثر درحفظ تعادل و از جمله حس عمقی می تواند به عنوان یک راهبرد اساسی در درمان مشکلات تعادلی و آسیب های ورزشکاران باشد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر هشت هفته تمرین عصبی عضلانی بر حس عمقی مفصل مچ پای بازیکنان مرد فوتبال بود.
    روش بررسی
    تعداد 30 نفر از فوتبالیست های حرفه ای مرد از لیگ های مختلف کشوری که به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت نمودند به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی (سن 64/4±47/26 سال، قد 98/3±81/178 سانتی متر، وزن 28/9±45/72 کیلوگرم) و کنترل (سن 52/3±00/25 سال، قد 48/4±13/175 سانتی متر، وزن 40/5±70/69 کیلوگرم) تقسیم شدند. میزان خطا در بازسازی زوایای مفصلی مچ پا در حرکت های اینورشن و اورشن 15 درجه آزمودنی های هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از دستگاه گونیامتر حس عمقی مفصل مچ پا توسط محقق اندازه گیری شد. گروه تجربی، تمرینات عصبی عضلانی (تمرینات چند مرحله ای حس عمقی در شش ایستگاه) را در مدت 45 دقیقه و طی هشت هفته و هر هفته 3 جلسه انجام دادند و گروه کنترل فعالیت های روزانه را انجام دادند.
    یافته ها
    جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی وابسته و تی مستقل در سطح معناداری 05/0 p≤استفاده شد. نتایج تحقیق تفاوت معنی داری را در حس عمقی در حرکت های اینورژن و اورژن (15درجه) مردان فوتبالیست نشان داد (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق می توان چنین جمع بندی نمود که به طورکلی تمرینات عصبی عضلانی می تواند حس عمقی، را در مردان فوتبالیست بهبود بخشد و می توان در کنار برنامه های تمرینی دیگر از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حس عمقی، تمرینات عصبی عضلانی، مچ پا
|
  • Amirhossein Barati, Farzaneh Hatami, Sheno Moradi Pages 1-10
    Background And Aim
    Osteoporosis is a silent disease as a major challenge in the field of public health, especially for women . No sign of this disease and the possibility of preventing in adolescence and adult life is important. The purpose of this study is to investigate the Comparison effect of a period resistance and strength exercise of bone
    Methods
    formation and resorption of selected biomarkers in inactive girls. To this end 30 healthy and younger volunteer subjects of physical education students, the mean age (23.47±2.27) years, mean weight (58.4±9.72) kg and mean height (1.62±0.68), who were participated in this study and were randomly assigned into 3 groups: Control (10 people), endurance (10 people) and resistance (10 people) training groups. Were exercised the experimental groups at 4 weeks, 12 sessions (3 day per week) to the running on the treadmill at endurance group and have continued weight training the resistance group. The control groups did not participate in any training protocol. From all three groups after the training programs to measure the enzyme bone absorption (ALP) and resorption (CTX) markers serum, blood sample were taken. Statistical Analysis with One-way ANOVA was applied to analyze the data by SPSS 19 software.
    Results
    The result showed no significant difference in ALK, and also showed a significant decrease (p
    Conclusion
    It seems that other factors affect absorption measures and activities to prevent the process of analyzing the impact on the prevention of osteoporosis.
    Keywords: endurance training, resistance training, bone absorption marker, bone resorption marker
  • Mohammad Hossein Rezvani, Gholamreza Rahmani Pages 11-19
    Background And Aim
    Stroke is non-jerky and abrupt due to cerebrovascular disorder associated with motor impairment are the symptom of the disease and is associated with loss of balance. This study aimed to determine the effects of Pilates exercises on static and dynamic balance stroke patients was done.
    Methods
    This study was a semi-experimental study, 30 men and women chosen and randomly divided into two groups experimental and control. The experimental group for 8 weeks Pilates exercises performed and Berg Balance Test and evaluate before and after eight weeks. The data analyzed at the significance level of p = 0/05 using SPSS version 18 it's done.
    Results
    The results showed that Pilates improved the Balance of the stroke patients in both the control and experimental groups (P
    Conclusion
    The results indicated that Pilates can also increase the amount of static balance in patients with stroke. The Pilates exercise by improved strength and core stability and neuromuscular control can result in increases balance. Therefore is a useful exercise for rehabilitation of stroke patients and speed up their recovery process.
    Keywords: Pilates, Static Balance, Dynamic Balance, Stroke
  • Leila Zolfaghari Pages 21-29
    Background And Aim
    Due to the role of balance in increasing accuracy of shooting, especially in the standing position, doing balance exercises is particularly important in this sport.
    Methods
    Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of a six-week training program with Aerotrim instrument (Warping three-dimensional) on the balance and performance accuracy of shooting in beginner girl shooters. For this purpose, 30 subjects (age: 17.49±1.01 years, weight: 56.60±8.01 kg, and height: 162.73±5.15 cm) were chosen from a sports high school and assigned into experimental and control groups randomly. The BESS test was used to assess balance and a special shooting test was used to evaluate the participants’ accuracy of shooting. Descriptive and inferential statistical methods (Paired t-test and independent t-test) were used to analyze the data.
    Results
    Results showed a significant improvement in the balance and accuracy of shooting in the experimental group (p=0.001) and a high effect size for the training program with Aerotrim instrument.
    Conclusion
    Thus, it seems that exercise with the device could positively affect the ventricular systems and therefore can be used as a good training method.
    Keywords: Aerotrim, Shooting, Air rifle, Balance, Shooting accuracy
  • Ehsan Seyedjafari, Mansour Sahebozamani, Abdolhamid Daneshjoo Pages 31-37
    Background And Aim
    The decrease in proprioception is one of the main risk factors. The aim of this study was to investigate, the effect of functional fatigue program on shoulders’ proprioception among active swimmers.
    Methods
    Twenty four swimmers 18.33 ± 3.49 years among active swimmers of Kerman city objectively were selected. After performed functional fatigue program, shoulder proprioception by digital camera recorded and AutoCAD software was used for analysis. Pair t-test was used for analysis (p>0.05).
    Results
    The proprioception error significantly increased from pre- to post-test by 2.37% at 45⁰ shoulder outward rotation (p=0.001). Furthermore, The proprioception error significantly increased from pre- to post-test by 2.80% at 80⁰ shoulder outward rotation (p=0.001).
    Conclusion
    In brief, fatigue increased proprioception error in 45⁰ and 80⁰ shoulder outward rotation angles and this may be caused shoulder injuries among swimmers. It is suggested that swimmers and coaches must be attention to this issue and decreased intensity of exercise after fatigue.
    Keywords: Proprioception, Functional fatigue, Shoulder joint, swimmers
  • Farzad Nazem, Atiyeh Nazem, Reza Ghahremani Pages 39-47
    Background And Aim
    Scientific findings have been detected, role of exercise pattern on pancreas cells function improvement for the metabolic disease conditions. However role of elements interaction a resistance training (RT) program, have been controversy reported for the diabetic men with an obese body composition.
    Methods
    In a comparative-analytical design, 32 middle-age men (43-64 ys) with type 2 diabetes disease under conditions of mean±sd: BMI=29.5±4.7 Kg/m2, FGL=7.5±1.4 Mmol/L, Hb1AC= 5.5±0.22% voluntarily participated .Experimental group (EP=16 vs CG=16) performed a RT program with an intensity of 1RM 40-75% during 10 weeks interval RT; 3 set/ day with a 4- 8 repetitions per a session.
    Results
    Different among ES &EG didn,t have a significant changes in the HCT, Hb1AC, FG/insulin ratio and HB variables means .But, FGL,FPI values and HOMA-IR index were significantly decreased in the EG versus CG.
    Conclusion
    The RT program could lead to an metolic alterations at the trained sketetal muscles. However it could be considerable for the therapiests during anintervention of the non- pharmacological agent therapy in the middle-age men with the diabetics conditions.
    Keywords: Exercise therapy_Type 2 diabetes_Submax Resistance Training_Glycemic Indexes_Endomorph
  • Moslem Sadeghi Dehcheshmeh, Hossein Sadeghi Dehcheshmeh Pages 49-58
    Background And Aim
    Improving the affecting factors of balance and specially proprioception could be a critical procedure in managing the athletes balance dysfunction and injuries. The purpose of this study was determination effect of 8weeks neuromuscular exercise on anklejoint proprioception male profesional soccer players.
    Methods
    Thirty male soccer players randomly were divided into two neuromuscular exercise (age 26.47±4.64years, height 178.81±3.98, weight72.45±9.28) and control (age 25.00±3.52 years, height 175.13±4.48, weight 69.70±5.40) groups. that voluntarily participated in this study. The amount of error in the reconstruction of the ankle joint angles in motion inversion and eversion (15 degree) of all two groups of subjects were measured in pre-and post-tests using of ankle proprioception goniameter.
    Results
    Experimental group were performed their training programs (multistation proprioceptive exercise in 6 station) for duration of eight weeks(three sessions per week) and control group asked to continue their daily activity. Data was analyzed by using pair t-test and independent t-tese and significant level considered p≤0.05 .The results showed significant differences in proprioception in motions inversion and eversion (15 degree) of male soccer players.
    Conclusion
    According to present study data neuromuscular training programme can be beneficial for and improve ankle proprioception male soccer players and its usage is recommended.
    Keywords: Proprioception, Neuromuscular training, Ankle