فهرست مطالب

پژوهشهای منظر شهر - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

مجله پژوهشهای منظر شهر
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیژه آسایش*، محمدرضا مثنوی، نعمت الله اعتمادی صفحه 7
    مطالعه نقش و کارکرد باغ های گیاه شناسی از زمان پیدایش آنها تاکنون نشان می دهد که باغ های گیاه شناسی در هر دوره با توجه به نیاز های حاکم در بستر زمانی و مکانی خود، دارای انعطاف پذیری کارکردی بوده اند، با توجه به نیاز ها و چالش هایی از قبیل کاهش فضاهای سبز و تفریحی در شهر ها و از بین رفتن تنوع زیستی، که در اثر افزایش شهرنشینی ایجاد شده اند، و با توجه به نقش هایی که امروزه بر باغ های گیاه شناسی مترتب است، می توان از قابلیت های باغ های گیاه شناسی برای پاسخ به این نیاز ها و چالش ها بهره جست. بنابراین، هدف این مقاله باز تعریف نقش و کارکرد باغ های گیاه شناسی به منظور حفاظت و آموزش محیط زیست در بستر شهر های معاصر است. به منظور دست یابی به این هدف با مطالعه ادبیات موضوعی باغ های گیاه شناسی، و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ابتدا فرآیند تحولات کارکردی باغ های گیاه شناسی توصیف، و سپس ارتباط بین کارکرد باغ های گیاه شناسی و عوامل اجتماعی- اقتصادی- فرهنگی پدید آورنده آنها طی چهار دوره زمانی تحلیل می شود؛ و بر اساس مدل رابطه دوسویه انسان و محیط زیست ارائه شده توسط گابستر و همکاران (2007) و بر اساس آخرین دستور کارهای ارائه شده جهت حفاظت از گیاهان، نقش -های نوین باغ های گیاه شناسی بازتعریف خواهد شد. یافته های حاصل شده نشان دهنده تفکیک ناپذیر بودن نقش حفاظت و آموزش محیط زیست به منظور دست یافتن به حفاظت یکپارچه است؛ همچنین با توجه به درک عموم مردم از باغ های گیاه شناسی به عنوان مکان هایی برای تفریح، آرامش، لذت بردن از زیبایی های طبیعی و گذراندن زمان با خانواده، می توان از فعالیت های تفریحی و قرار دادن باغ های گیاه شناسی به عنوان فضاهای سبز شهری، در راستای همگام نمودن نقش حفاظت و آموزش باغ های گیاه شناسی و ایجاد حفاظت یکپارچه بهره جست. در انتها نیز به ارائه استراتژی هایی برای برنامه ریزی و طراحی باغ های گیاه شناسی به منظور دست یافتن به اهداف کلان باغ های گیاه شناسی در سه بخش حفاظت، آموزش و تفریح پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی، حفاظت، یکپارچگی، محیط زیست، منظر
  • مهدی زندیه، محمد مهدی ضرابی، ابراهیم الیاسی، ندا ویسی* صفحه 17
    توریست نقش مهمی در توسعه اقتصادی شهرها دارد. امروزه جهانگردی به عنوان یک صنعت پردرآمد و اشتغال زا در صحنه جهانی و بین المللی اهمیت زیادی پیدا کرده است. به بیانی دیگر، گسترش صنعت گردشگری، توسعه اقتصادی و به دنبال آن، تعاملات انسانی را به همراه دارد و هر کشوری سعی دارد با به وجود آوردن امکانات رفاهی و تفریحی در شهرهایش از مزایای اقتصادی صنعت گردشگری بهره ببرد. این صنعت نه تنها در پیشبرد اقتصاد ملی و درآمدهای ارزی نقش دارد بلکه صنعتی است پاکیزه و عاری از آلودگی و درعین حال ایجاد کننده مشاغل جدید. در این میان گردشگری طبیعی، بخش مهمی از فعالیت های جهانگردی را در دنیا به خود اختصاص داده است. در این نوع فعالیت، جهانگردان برای بهره گیری از زیبایی های طبیعی و جلوه های حیرت انگیز خلقت به رشته کوه های مرتفع، کوهستان ها، کوهپایه ها، جنگل ها، جلگه ها، دره های عمیق و بیابان ها سفر می کنند. آنچه که یک گردشگر را به سمت یک شهر یا مناطق اطراف آن جذب می کند، منابع گردشگری است. مطالعه حاضر به بررسی گردشگری پایدار در سراب روانسر پرداخته که درحال حاضر فاقد برنامه مدونی جهت توسعه گردشگری است. هدف از این تحقیق، بررسی و باز شناسایی قابلیت های محیطی و برنامه ریزی جاذبه های طبیعی، حفاظت و تقویت چشم اندازهای طبیعی شهر و توجه به جنبه های زیباشناسانه محیط طبیعی، کاهش اثرات زیست محیطی گردشگری، برآورده شدن نیازهای تفرجی بازدیدکنندگان با احترام به فرهنگ منطقه و طراحی بر اساس هماهنگی با طبیعت و همواره جهت جذب گردشگر در سراب روانسر تدوین شده است. به منظور طراحی پایدار جهت بهره گیری از حفاظت و گردشگری، شناخت و ارزیابی وضعیت محیط و منابع، همچنین نحوه گردشگری و شناخت پیامدهای زیست محیطی حاصل از آن، قبل از هرگونه اقدام ضروری به نظر می رسد. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و داده ها و اطلاعات پژوهش و تحلیل اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و اسنادی و استفاده از مشاهدات میدانی گردآوری شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که جاذبه های گردشگری پایدار در آن محیط به درستی شناسایی نشده و همچنین برنامه ریزی خاصی در سراب روانسر انجام نگرفته است که در صورت شناسایی توانمندی های بالقوه و برنامه ریزی در جهت بالفعل درآمدن و بهره برداری می تواند موجب آبادانی و رونق اقتصادی منطقه شود.
    کلیدواژگان: سراب روانسر، صنعت گردشگری، محیط پایدار، اقتصاد شهری، پارک آبی
  • نادیا داری پور*، سعید ملکی صفحه 27
    امروزه، جرم و احساس ناامنی در برابر آن، در محلات شهری، از دغدغه های اصلی شهروندان به شمار میرود و در رشد آسیبهای اجتماعی موثر بودهاند. هدف این پژوهش، بررسی نقش مولفه های منظر شهری در ارتقای سطح امنیت در فضاهای عمومی شهر است. مولفه های «حس مکان»، «هویت مکان»، «خاطرهانگیزی»، «خوانایی و تصویری روشن از محیط»، «ادراک عمومی و لذت بصری» و «فرم و ریخت» به عنوان شاخصهای منظر شهری برای سنجش احساس امنیت شهروندان در فضاهای عمومی شهری به دست میآیند. روش گردآوری اطلاعات در بخش مبانی نظری پژوهش، کتابخانه ای و در بخش مطالعات میدانی از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. و روش علی و همبستگی جهت تحلیل روابط میان «احساس امنیت» و «منظر شهری» به کار گرفته شده است. نتایج بررسی انجام شده نشان می دهد که علی رغم وجود امنیت، احساس امنیت در محدوده مورد مطالعه از دید ساکنین، پایین تر از سطح متوسط ارزیابی شده است. با توجه به شش معیار هویت مکان، خاطره انگیزی، فرم و ساختار، حس مکان، خوانایی و ادراک عمومی و بصری، میانگین اساس امینت در دو معیار هویت مکان و خاطره انگیزی بالاتر از میانه نظری و چهار معیار دیگر پایین تر از میانه نظری ارزیابی شده است. بنابراین شهروندان محله گلستان شهر اهواز، دو مولفه هویت مکان و خوانایی را در ایجاد احساس امنیت موثرتر می دانند. مشارکت شهروندان در نگهداری از فضا، توجه به اماکن تاریخی، ایجاد محیطی مانوس، استفاده از آب، درخت، نور، مبلمان و... از جمله راهکارهای مطرح شده جهت افزایش احساس امینت در سطح محله هستند.
    کلیدواژگان: منظر شهری، شهروندان، امنیت، فضای عمومی، گلستان
  • آرزو حسینی*، خاطره مروج تربتی صفحه 37
    با نگاهی به شهرسازی ایران، با مفهومی به نام توسعه شهری به معنی تغییرات در کاربری زمین و سطوح تراکم، جهت رفع نیازهای ساکنان شهر مواجه می شویم که در برخی از شهرها شباهت زیادی با باغشهر در معنای امروزی دارد. امروزه، عدم الگوگیری از ارزش های موجود در معماری و شهرسازی گذشته کشور، سبب بروز مشکلاتی در معماری و شهرسازی شده است. این در حالیست که با تامل در معماری و شهرسازی سنتی ایران، می توان چنین الگوگیری هایی را در اعصار مختلف به وضوح مشاهده کرد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که توسعه باغشهر طبس در دوره زندیه و اصفهان در دوره صفویه از چه الگوی مشترکی تبعیت کرده است. برای دستیابی به این هدف، با بهره گیری از منابع مکتوب و مصور و استفاده از روش توصیفی -تحلیلی به مقایسه تطبیقی این دو باغشهر پرداخته شده است. یافته های حاصل از این تحقیق مهمترین تشابهات باغشهر طبس و اصفهان را نشان داده که به صورت: 1- الگوی توسعه شهر 2- نقاط ابتدایی و انتهایی محور توسعه 3- کاربری های همجوار محور توسعه 4- الگوی کلی پلان باغ های انتهایی محور توسعه 5- الگوی کلی ورود آب به شهر، است. به نظر می رسد با توجه به وجود چنین تشابهات و تاخر زمانی باغشهر طبس نسبت به باغشهر اصفهان، الگوی توسعه شهر طبس در دوره زندیه ملهم از اصفهان در دوره صفویه بوده است.
    کلیدواژگان: طبس، باغشهر، اصفهان، دوره زندیه، دوره صفویه، الگو
  • مریم معینی فر، الهه شجاعی* صفحه 49
    «ورودی»هر مکان نخستین و مهم ترین حلقه ارتباطی افراد با فضاست. هر ورودی می تواند از دو «منظر عینی و ذهنی» برای افراد تعریف گردد و همیشه این مولفه های عینی (جداره،کفسازی و..) است که بر دیگر مولفه ها پیشی گرفته و در نظر افراد بررسی می گردد و می تواند حس آنان را نسبت به فضا تعریف کند. بنابراین توقعی که از منظر ورودی یک فضای شهری می رود اینکه در «پذیرفتن و دعوت شدن» افراد توانمند باشد و توانمندی آن زمانی است که فرد با اشتیاق به سمت آن می آید و حس رفتن از دنیایی به دنیای دیگر در او ایجاد می شود. و تعامل مورد انتظار با فضا را برقرار می کند. در واقع ایجاد و ارتقاء «حس دعوت کنندگی» در ورودی فضاهای شهری سبب تداوم و پایداری حضور افراد در مکان و ایجاد رابطه ای صحیح و برقراری تعاملات مورد انتظار با فضای شهری می شود. و حضور افراد در فضای شهری ایجاد «حس مکان و حس تعلق» به فضا را در پی دارد.
    بنابراین می توان عنوان نمود که ایجاد تغییرات کیفی و کمی در مولفه های عینی و تقویت مولفه های ذهنی در ارتقای حس دعوت کنندگی یک ورودی موثر می باشد.
    در این پژوهش محدوده بازار تاریخی قزوین در بافت مرکزی و تاریخی این شهر انتخاب شده است، از جمله فضاهای شهری که نیازمند حضور موثر و بیشتر افراد می باشد و با کمی تغییر و بهبود فضاهای ورودی مسجد و بازار در این محدوده می توان به ارتقاء حس دعوت کنندگی یعنی تقویت ویژگی جذب افراد کمک نمود. هدف اصلی این پژوهش ارتقاء حس دعوت کنندگی در محدوده جلوخان مسجد النبی تا جلوخان بازار قزوین بوده است، و فرضیه اصلی این پژوهش این است که ارتقاء کیفی و کمی مولفه های عینی منظر ورودی (کالبد و جداره) جلوخان ها سبب ارتقاء حس دعوت کنندگی می گردد. روش تحقیقی به کار برده شده در پژوهش حاضر ماهیت «تبیینی» داشته و به دلیل رویکرد موجود در آن «کاربردی» است. و بوسیله تحقیقات میدانی و مطالعات بصری، جلوخان مسجد تا جلوخان بازار مورد بررسی قرار گرفت که در پایان به این نتیجه دست یافته ایم که می توان با بهبود برخی از مولفه های عینی مانند: کف و جداره (کالبدی)، تمیزی، تنوع فرم و فضای سبز و تقویت برخی مولفه های ذهنی مانند: علاقه مندی، خاطره انگیزی و... موثر در ارتقاء حس دعوت کنندگی و لحاظ نمودن آنها در طراحی جلوخان مسجدالنبی تا جلوخان بازار قزوین به عنوان کاربری های مذهبی و تجاری شاخص از فرسودگی کامل آنها جلوگیری کرده و در ارتقاء حس دعوت کنندگی فضاهای ورودی موثر بود.
    کلیدواژگان: بهسازی، منظر، ورودی، دعوت کنندگی، بازار قزوین
  • امین فرجی ملایی* صفحه 61
    بدون شک محیط به عنوان ظرف انسان یکی از بخشها و یا به واقع یکی از ارکان بروز و ظهور حس بهزیستی در شهروندان است. ضعف دسترسی، ناپایداری و چهره نازیبای بناها، کمبود استانداردها و سرانه کاربری ها و... بخشی از مشخصات بافت های فرسوده در شهرهای کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته است که امروزه به عنوان یک موضوع حاد مورد توجه اندیشمندان مطالعات شهری است. در این راستا چرخه پیوسته و سیستمی مشکلات شهر حکایت از آن دارد که عقیم ماندن مسائل خود زایای مشکلات و مسائل متعدد بعدی است. با توجه به ضرورت و اهمیت بررسی کیفیت محیطی در بافت های فرسوده این مقاله به بررسی کیفیت محیط در چارچوب شش شاخص دسترسی، منظر، کیفیت ابنیه، امنیت، تراکم و امکانات و تسهیلات شهری در بافت فرسوده محله مفت آباد واقع در منطقه 13 در دو قالب عینی و ذهنی، پرداخته است. و در این راستا به دنبال پاسخ به این سوال است که مهم ترین عوامل در کیفیت محیط محله مفت آباد چیست؟ و مهم ترین مسائل و اولویت های ساکنین محله مذکور شامل چه مواردی است؟ از آنجایی که هدف این مقاله به واقع بررسی کیفیت محیط در بافت فرسوده محله مفت آباد بر مبنای شاخص های عینی و ذهنی است لذا روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی-تحلیلی و مقاله از نوع اکتشافی می باشد. در این بین از تکنیک های آماری چون تحلیل عاملی در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز نیز از دو روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده شده است. در روش کتابخانه ای گزیده ای از منابع معتبر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و در مطالعات میدانی نیز به دو صورت پرسشنامه ای و روش مشاهده داده های مورد نیاز گردآوری شده است. نتایج به دست آمده در این مقاله نشان دهنده این است که کیفیت عینی و ذهنی محیط در بافت فرسوده محله مفت آباد در حد نازلی قرار دارد. در عین حال مکانیزم های شکل دهنده کیفیت پایین محیط در بافت مورد مطالعه دو عامل درونی و بیرونی است. عامل درونی در شکل گیری کیفیت پایین محیط عامل فقر اقتصادی ساکنین است و عامل بیرونی ضعف مدیریت شهری است.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، کیفیت محیط، مفت آباد، منطقه13، تهران
  • مریم بیرانوند زاده*، سیاوش قزلی، فرضعلی سالاری سردری، نوبخت سبحانی صفحه 73
    بافت شهری گستره ای هم پیوندی است که از ریخت شناسی های متفاوت طی دوران حیات شهری در داخل محدوده شهر و حاشیه آن در تداوم و پیوند با شهر شکل گرفته باشند. بخش مرکزی شهرها (C.B.D) به واسطه نقش و عملکردشان در بافت و سیمای شهر در فرآیند توسعه کاربری ها و فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و اداری شهر تاثیرگذار بوده اند. این پژوهش با رویکرد توصیفی– تحلیلی با هدف کاربردی و جمع آوری اطلاعات بر اساس مطالعات کتابخانه ای و پیمایشی بوده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل یافته ها از مدل استراتژیک سوات (SWOT) بهره گرفته شده است تکنیک یا ماتریس سوات، ابزاری برای شناخت تهدید ها و فرصت های موجود در محیط خارجی و بازشناسی ضعف ها و قوت های داخلی آن به منظور سنجش وضعیت و تدوین راهبردهایی برای هدایت و کنترل آن سیستم است. در ادامه با مطالعه چگونگی، علل و پیامدهای تمرکز و رشد نامتناسب کاربری ها در بخش مرکزی شهری خرم آباد به بیان راهکارهایی در جهت توسعه زنجیره ای و خوشه ایآن و فعالیت -های گوناگون از جمله بخش تجاری در جهت شکل گیری شهر سالم و توسعه پایدار پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بخش مرکزی شهر خرم آباد به عنوان نقطه ثقل شهر و منطقه با مسائل و مشکلات گوناگونی در زمینه های اقتصادی، اداری- خدماتی، اجتماعی، حمل و نقل و کالبدی- فضایی روبرو می- باشد. وجود کاربری های متعدد و نامتناسب، تراکم زیاد جمعیت، عرض کم معبر سواره رو و پیاده رو در خیابان 17 شهریور موجب شده این مشکلات در سال های اخیر رو به گسترش باشد، همچنین یافته های حاصل از مدل سوات نشان می دهد که بخش مرکزی دارای 8 نقطه قوت و فرصت اصلی به عنوان مزیت ها و 10 نقطه ضعف و تهدید اساسی به عنوان محدودیت ها و مشکلات پیش روی بافت مرکزی شهر خرم آباد می باشد. در این راستا ارزیابی ماتریس های داخلی و خارجی بیانگر آن است که راهبرد عملکردی بخش مرکزی شهر، از نوع راهبردهای تدافعی (WT) می باشد. بنابراین برای برون رفت از مشکلات جاری و ترفیع آن، ساماندهی بخش مرکزی شهر خرم آباد به صورت سه مرحله در زمان های متمادی با اجرای برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت بایستی صورت بپذیرد.
    کلیدواژگان: بخش مرکزی شهر، کاربری اراضی، توسعه پایدار، SWOT، خرم آباد
|
  • Manijeh Asayesh*, Mohammad Reza Masnavi, Nematollah Etemadi Page 7
    Study of the roles and functions of botanic gardens since their advent up to now، represents that botanic gardens have had their functional flexibility according the needs in their temporal and spatial context. So it can be used، the botanic garden''s capabilities to answer the needs and challenges such as reduction of green and recreational spaces in cities and loss of biodiversity that have established because of growth in urbanization in the world، and affected local and regional environment qualities directly. Hence the purpose of this paper is redefining the roles and functions of botanic gardens for conservation and education in contemporary cities. To gain this، at first، the process of functional evolution of botanic gardens will be described، by botanic garden''s literature review، and by using descriptive and analytical method، and then the relation between function of botanic gardens and socio-economic and cultural factors -that have create them during the four eras-، will be analyzed. After that، new roles of botanic gardens will be redefined according to model of human-environmental interaction in the landscape -presented by Gobster and associates (2007) - and according to the last agenda، presented for plants conservation. Paper results represents that to achieve integrated conservation، the conservation and education roles of botanic gardens should not be separated. Also with respect to public perception of botanic gardens as places for recreation، relaxation، enjoying natural beauties، spending time with family and by considering botanical gardens as urban spaces، we can use recreational activities of botanic gardens to answer conservational and educational goals and to establish integrated conservation. At the end planning and design strategies that demonstrates botanic garden''s aims in conservation، education and recreation، will be proposed.
    Keywords: Botanic Garden, Conservation, Integration, Environment, Landscape
  • Mehdi Zandieh, Mohammad Mehdi Zarabi, Ebrahim Elyasi, Nada Vaisi* Page 17
    Tourist has an important role in economic developing of cities. Today،tourism has found a great important in global and international scene as an industry that makes emolpyment and income. In other words،the tourism industry expansion concludes economic developing and in follow of that،human interactions،and every countries try to use tourism economic advantages with providing welfare and recreational facilities in its cities. It not only plays a role in promoting the national economy and foreign exchange earnings and free Clean Various industrial but yet creates new jobs. The natural tourism، an important part of tourism activities in the world dedicated. In this type of activity for tourists enjoying the natural beauty and stunning visual effects creation by high mountains، mountains، foothills، forests، plains، canyons and desert travel. What is a tourist attraction to the city or the surrounding areas، the tourism resources. The present review surveyed on abiding tourism in Sarab of Ravansar that has not a codifying plan to develop the tourism. The goal in this research is surveying and recognition on environmental capabilities and planning on natural appeal،safeguarding and reinforcement of natural perspective of the city،and consideration on aesthetic aspects of natural environment، decreasing tourism biological effects،fulfilling visitors recreational necessities with regard to the culture of the area and designing according to coordination to the nature and has codified continual to attract the tourist in Sarab of Ravansar. To make constant designing to explositation from protection and tourism،cognition and evaluation of the enviroment and resources situation،also the way of tourism and cognition of biological aftermants that results from the tourism،seem necessary before any action. Research method is Descripitive_Analytic and data and information of research and information analysis have collected by library and documentary method and by using compass observations. Results which has come by the research is showing that abliding tourism appeal have not identified correctly and also specific planning in Sarab of Ravansar has not accomplished while with identification of potential capabilities and plan to being practical and exploitation can cause improvement an economic prosperity in the area.
    Keywords: Mirage Ravansar, tourism, environment sustainable, urban economy, Water park
  • Nadia Daripour*, Saeid Maleki Page 27
    Today، crime and the insecure feeling about it at the urban districts is a major concern of the people that is very influential in increasing the social pathologies. The security is one of the qualitative indicators of urban life. The social pathologies are the most significant consequences caused by insecurity. Since the today’s urban spaces is a factor for occurrence of urban anomalies and hence insecurity in the cities، it is necessary to study the quantitative and qualitative aspects of the security، both physically and socially، within each of urban spaces. The basic importance of safe and safety must be examined in each of spaces and physical elements، in particular in the spaces with unsuitable design and application. In fact، the symbols، signs، modular، sounds، lights and performance are the most significant features environmentally influencing on human. These are material and apparent faces the effects caused by them should be examined in such categories as identity، recognition، attachment to a place، safe feeling، inferiority sense، remembrance of the spiritual and meanings. This study aims to examine the function of urban landscape factors in promotion of safe feeling in the public spaces. The factors of “sense of place”، “place identity”، “memory”، ” readability and clear image of the environment” “public perception” and visual pleasure”، “form and morphology “will be obtained، as indicators of urban landscape، to measure security of the people in the public spaces. In this research، the methods were divided into two sections: first، theoretical basics including library study and field study using survey and questionnaires. To analysis the relationship between “safe feeling” and” urban landscape”، the causal and correlation methods were used. The results showed that while the security is established، the safe feeling of the inhabitants within study area is lower than the evaluated average. Given the six measures of identity of place، memorable، form and structure، sense of place، justification and public visual and perception، the mean of safe feeling in the two measures، that is، identity of place (1- respect for human needs2- unwilling to replacement 3- degree of interest 4- flexibility 5- visual adaptation) and memorable (1- sense of attachment 2- familiarity 3- experience in the environment) are higher than the theoretical median and the others are lower than theoretical median. In spite of establishment of security and safe feeling in the Golestan district of Ahvaz from inhabitants’ viewpoint، the security was evaluated lower than average by them. Therefore، they have rated the “identity of place” and readability is very effective in establishing the safe feeling. Participation of people in maintenance of space، protecting the historical places، creating a familiar environment، using water، tree، light and furniture are the recommendations posed by people for prompting the safe feeling.
    Keywords: urban landscape, Citizens, security, public space, Golestan
  • Arezoo Hoseini, Khatereh Moravej Torbaty Page 37
    Looking at the Iranian urban design، we encounter a concept that is called the urban development، in which in some cities is comparable to Bagh-Shahr in modern meaning. Bagh-shahr is a professional word in urban design of Iran that means a designed city covered with green areas. The development of Tabas and Isfahan could belong to this category. Nowadays، not getting idea from available values in the past architecture and urban designing of Iran has caused some problems; while by considering in the traditional architecture and urban designing of Iran، such ideas can clearly be seen at different ages. This research pursued to answer this question، of whether the developments of Tabas Bagh-Shahr in the Zandieh Era and Isfahan Bagh-Shahr in the Safavid Era have followed a common pattern. To achieve this purpose، using written and illustrative resources and also descriptive-analysis method، it has proceeded to comparative analogy of the two Bagh-Shahrs. Findings of this research have shown the most important similarities of Tabas and Isfahan Bagh-shahrs. These similarities are the pattern of city development، the initial and final points of the development axis، the adjacent functions of the development axis، the general pattern of the final gardens’ plans of the development axis، and also the general pattern of the water flow into the city. Regarding these similarities، as well as time delay in forming of Tabas Bagh-Shahr than Isfahan Bagh-shahr، it seems that the pattern of Tabas development in the Zandieh era had been inspired by Isfahan Bagh-shahr in the safavid era.
    Keywords: Tabas, Bagh, Shahr, Isfahan, Zandieh Era, Safavid Era, Pattern
  • Maryam Moeinifar, Elahe Shojae* Page 49
    «Entrance'' any place first and foremost communication loop with of space. Each entrance can be of two» objective and subjective scape«to define people and always the objective component (wall، flooring، etc.) that surpassed the other components and in terms of people reviews، and can make them feel superior to define space. entrance from the landscape of the world، so that one goes in urban space»accept invitation «capable people and capabilities when it is a person with a passion for the it comes and the sense of going from a world to another world he created. And interact with the space. In fact، creating and upgrading entrance invite gay sense of urban spaces cause the continuity and sustainability of the presence of people in the place and create the right relationship and the expected interactions with urban space. and people in urban spaces to create» a sense of place and a sense of belonging«to the space. So it can be used as a qualitative and quantitative changes that create in the objective component of the subjective component in improving and strengthening the sense of invitation a effective entrance. In this study، the historical central market range in Qazvin city''s historical context is selected، including urban spaces that require the presence of an effective and more people and with a slightly improved market and mosque entrance spaces in this range can be used to sense of invitation upgrade feature to attract people. The main objective of this research was to sense of invitation upgrades in the range of jlokhan al-Nabi mosque، Qazvin has been jlokhan to the market، and the main hypothesis of this research is to upgrade the quality and quantity of objective landscape component entrance jlokhan sense of invitation upgrade causes. In this research field research by the visual omtalaat jlokhan to the market & mosque jlokhan، was evaluated at the end of this we have achieved a result which can be improved with some objective components such as: floor and wall، cleanliness، variety of form and green space and strengthen some mental component like: Interests، and the memory of a… Effective in promoting a sense of invitation them in to the design of the jlokhan al-Nabi mosque، Qazvin market jlokhan up as a religious and commercial user indicators of burnout they prevent the full and upgrade the sense of invitation spaces invite entry was effective.
    Keywords: Rehabilitation. Landscape. Entrance. Sense of invitation. Market Qazvin
  • Amin Faraji Mollaie* Page 61
    The first step in urban environment quality management in urban areas is evaluating the urban environment quality. Systematic study about the quality of the environment (residence) is almost new and it`s belong to the second half of the twentieth century. Quality of urban environment is affected by many factors. The most important types that can noted is pollution (air، water، urban sewage، garbage، etc.)، urban environment، and how communication access، welfare facilities and services، no social security، the lower segments of society، culture and identity and so an. Although study the physical dimensions can demonstrate the environment of city but residents felt is an undeniable dimension of quality in environmental studies as a basis for citizens analysis. In this article two aspects of environmental quality in form of objective (physical) and subjective index has been studied in Moftabad neighborhood district 13 of Tehran. In this study used two exploration and field survey methods. The study consists of two stages. The first approach is exploratory method. The first phase of research، including analysis of scientific sources to identify the main parameters of the environment quality. In the second phase used first stage results for the analysis of the case study. Although the results of exploratory studies from reputable sources but they need to verify base on one case study. Here we used Moftabad neighborhood as a case study. In field survey method used two methods in order to collect data and information. First methods are observation and space analysis based on expert approach. The second method is used questionnaire. According to research findings based on six indicators studied (landscape، access، facilities and security، building density and quality) environmental quality of Moftabadneighborhood is very low. Conditions and mental aspects of environmental quality surveys also indicate a lack of satisfaction among the residents. In fact the interaction between objectivity and subjectivity of citizens residing in the external environment has provided imagination that there is not environment peace and tranquility. The conclusion is that the physical environment has a dominant role in the satisfaction of residents. However، the relative desire of human need always make for him lack sense but the low standards in an subarea as an urban environment compared to other areas of the city that have minimum standards provided comparable conditions and formed a sense of dissatisfaction.
    Keywords: Deteriorated fabric, environmental quality, Moftabad neighborhood, District 13, Tehran
  • Maryam Beyranvandzadeh*, Siyavash Ghezeli, Frazali Salari Sardari, Nobakht Sobhani Page 73
    The Central Business District (CBD) city due role in practice and texture features in city land use and development activities in the social، economic and administrative city have been effective. This study aims to apply analytical approaches and techniques and to study the SWOT، Causes and consequences of inappropriate land uses in the Central Business District concentration and growth Khorramabad to express Solution chain and cluster development and business activities، including the formation of a healthy and sustainable development has been The findings suggest that the Central Business District of the city of Khorramabad As the core of the city and area with a variety of issues in the economic، administrative - Service، social، transport and facing physical space is There are numerous applications and disproportionate، high population density، narrow roadway and pedestrian crossing at 17 Shahrivar Street caused this problem in recent years is growing، The findings also suggest that the central part of the SWAT model 8 strengths and opportunities as the main advantage and Weakness of 10 major threat to the limitations and problems facing the center of the city of Khorramabad. Matrices in the context of internal and external evaluation indicate that the functional strategy of the central part of the city، the type of defensive strategies (WT) is. So out of the current difficulties and promote the organization of the Central Business District of the city of Khorramabad in three consecutive sessions at short، medium and long term should be done.
    Keywords: Central Business District, land use, sustainable development, SWOT, Khorramabad