فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال دوم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال دوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یزدان منصوریان، محمود سنگری * صفحه 1
    زمینه و هدف
    امروزه اینترنت و پایگاه های اطلاعاتی نقش مهمی را در رفتار اطلاع جویی افراد، خصوصا دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایفا می نمایند. کاربرانی که برای نوشتن پایان نامه خود از اینترنت و پایگاه های اطلاعاتی استفاده می نمایند، ممکن است همانند کاربرانی که اطلاعات را تنها در کتابخانه جست و جو می نمایند، رفتار نکنند و تفاوت های زیادی بین این دو دسته وجود داشته باشد. پژوهش حاضر به بررسی رفتار اطلاع جویی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه خوارزمی است که در حال نوشتن پایان نامه می باشند، می پردازد.
    روش
    این پژوهش به صورت کمی و کیفی انجام شده است. داده های کمی با استفاده از پرسش نامه رفتار اطلاع جویی گردآوری و با استفاده از آمار تحلیلی (آزمون t و آزمون فریدمن) در معرض تحلیل قرار گرفت. و در تحلیل داده های کیفی نیز با روش تحلیل مضمون و مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 100 نفر (50 دانشجوی مرد و 50 دانشجوی زن) انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج در بررسی آزمون تی برای گروه های دختر و پسر نشان داد که تفاوت معناداری در هیچ کدام از ابعاد رفتار اطلاع جویی بین پسرها و دخترها وجود ندارد. نتایج آزمون فریدمن تفاوت در میانگین رتبه ها در ابعاد رفتار اطلاع جویی دانشجویان را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمون، به ترتیب: تایید دانش پیشین، قضاوت ربط، خلق اندیشه نوین، زمان و تلاش برای جستجوی اطلاعات دارای بیشترین امتیاز تا کمترین امتیاز می باشند. نتایج تحلیل کیفی نشان داد که: بیشترین مشکلات دانشجویان مضامینی همچون استفاده از جستجوی مشارکتی و رفتار مشارکتی، دشواری در یافتن اطلاعات مرتبط، محدودیت زبانی منابع، تعدد اهداف، محدودیت شکلی منابع، ناآشنایی با منابع تخصصی، فقدان مهارت های سواد اطلاعاتی و صرف زمان زیاد جهت جستجو و به بیانی دیگر استمرار در جستجو از مشکلات دانشجویان می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که دانشجویان تحصیلات تکمیلی نه تنها مهارت های لازم را در استفاده از پایگاه های اطلاعاتی ندارند؛ بلکه با این پایگاه ها آشنایی کمی دارند؛ که این امر ناکارآمدی آنها در اطلاع جویی و ضعف سواد اطلاعاتی آنها را نشان می دهد. از این رو، موانع موجود در راه آشنایی و استفاده از پایگاه ها و مهارت آموزی برای جستجوی هدفمند ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع جویی، دانشگاه خوارزمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • زهرا صالح نژاد *، محمد جواد هاشم زاده، محمدرضا کیانی صفحه 9
    زمینه و هدف
    فرایند مدیریت اطلاعات شخصی متشکل از چهار فعالیت فراهم آوری، سازماندهی، نگهداری و بازیابی است. انجام این فرآیند با توجه به محدودیت های انسانی و گسترش فضای اطلاعاتی به امری طاقت فرسا تبدیل شده است. استفاده از فناوری و ابزارهای مرتبط با مدیریت اطلاعات شخصی، می تواند این چالش را تسهیل نماید.
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتار مدیریت اطلاعات شخصی و فعالیت های چهارگانه آن در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بیرجند و مبتنی بر محیط رقومی انجام شده است.
    روش
    روش انجام پژوهش پیمایشی و جامعه آماری کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 93-1392 بود. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به طور کلی رفتار مدیریت اطلاعات شخصی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بیرجند کمتر از حد مطلوب است و بین رفتار مدیریت اطلاعات شخصی در حوزه های مختلف تحصیلی، همچنین در بین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا تفاوت معنادار وجود دارد. بیشترین ابزار مورد استفاده برای نگهداری مجموعه شخصی رایانه، پرکاربردترین روش سازماندهی اطلاعات شخصی بر اساس نوع محتوا و متداول ترین روش بازیابی از مجموعه اطلاعات شخصی بازیابی بر اساس یادداشت هایی توضیحی بود.
    اصالت/ ارزش: حیطه مدیریت اطلاعات شخصی، حیطه پژوهشی نسبتا جدیدی است که تاکنون در ایران پژوهش های بسیار اندکی در این رابطه صورت گرفته است. پژوهش های انجام شده در ایران کمتر رفتار مدیریت اطلاعات شخصی را بررسی کرده اند و بیشتر ابزارها و عوامل تاثیرگذار بر مدیریت اطلاعات شخصی را مورد توجه قرار داده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات شخصی، محیط رقومی، دانشگاه بیرجند، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • محمد اسماعیلی اول، محمدرضا محبوبی *، اسماعیل شهبازی، اسماعیل کرمی دهکردی صفحه 19
    زمینه و هدف
    این تحقیق با هدف شناسایی و تحلیل ویژگی های ساختاری و ظاهری و فعالیت های موردانتظار از یک وب سایت خدماتی- ترویجی بر اساس دیدگاه های صاحب نظران حوزه کشاورزی و علوم وابسته و مدیران سایت ها و وبلاگ های فعال در این حوزه در ایران انجام شده است.
    روش
    تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی و جامعه آماری صاحب نظران حوزه کشاورزی و علوم وابسته و مدیران سایت ها و وبلاگ های فعال در این حوزه بودند که 310 نفر از آنان با شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که برای تعیین روایی آن از نظرات کارشناسان استفاده شد. پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ 88/0 مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی دیدگاه های صاحب نظران در زمینه ویژگی های ساختاری و ظاهری یک وب سایت خدماتی- ترویجی کشاورزی به ترتیب به استخراج شش عامل کاربرمحوری و تعامل، در دسترس بودن و شفافیت محتوا، قابلیت تغییر ساختار با توجه به نیاز مخاطب، روزآمدی و صحت محتوا، منحصر به فرد بودن محتوا و جامعیت محتوا و در زمینه خدمات و فعالیت های مورد انتظار از یک وب سایت خدماتی- ترویجی کشاورزی به استخراج شش عامل ارائه تسهیلات بانکی و خدمات تعاملی، ارائه خدمات جامع و تخصصی (محتوایی و مشاوره ای)، بازاریابی برخط و معرفی کشاورزان و روستاهای نمونه، ارائه خدمات ترویجی و اطلاع رسانی، ایجاد شبکه اجتماعی و ارائه الگوهای موفق و رسیدگی به امور کشاورزان منجر شد.
    نتیجه گیری
    به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از پدیده های کارساز در اجرای نقش ها و خدمات ترویج می باشد که منجر به ظهور ترویج مجازی گردیده است. کاربرد این فناوری در ترویج کشاورزی می تواند علاوه بر پاسخگویی به تقاضاهای روزافزون ذی نفعان، پتانسیل ها و فرصت های نوینی را برای ارتقای ظرفیت های خدمات رسانی به وجود آورده و موجبات توسعه ترویج کشاورزی را در فضای جدید فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، خدمات کشاورزی تحت وب، ترویج مجازی، فناوری اطلاعات
  • حسن محمودی، ابوالفضل طاهری* صفحه 31
    زمینه و هدف
    تاکید بر مهارت های اطلاعاتی ویژگی مشترک دو مفهوم سواد اطلاعاتی و سواد سلامت است، این مهم نشان دهنده نوعی ارتباط بین سواد سلامت و سواد اطلاعاتی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سواد اطلاعاتی و سواد سلامت در میان کل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهد است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی با رویکرد توصیفی-همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل می دهد (8500 نفر) که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 368 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای بررسی وضعیت سواد سلامت دانشجویان از پرسشنامه استاندارد سواد سلامت (منتظری و دیگران، 1393) شامل ابعاد دسترسی، مهارت خواندن، فهم، ارزیابی، تصمیم گیری و به کارگیری اطلاعات سلامت بهره گرفته شد. برای سنجش سواد اطلاعاتی نیز از پرسشنامه محقق ساخته شامل ابعاد: تشخیص نیاز اطلاعاتی، مکان یابی اطلاعات، سازماندهی اطلاعات، و ارزیابی اطلاعات، استفاده شد. روایی ابزار ها از طریق مشورت با صاحب نظران و پایایی نیز با آزمون آلفای کرونباخ (با ضریب 863/0 برای پرسشنامه سواد سلامت و 912/0 برای پرسشنامه سواد اطلاعاتی) تایید گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، 25 درصد دانشجویان سواد سلامت ناکافی، 31/38 درصد سواد سلامت مرزی، و 69/36 درصد سواد سلامت کافی دارند. سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان نیز بالاتر از سطح متوسط به دست آمد. همچنین یافته ها نشان داد، بین میزان سواد اطلاعاتی و سواد سلامت رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و سواد اطلاعاتی حدود 40 درصد از تغییرات سواد سلامت را تبیین می کند. بررسی نحوه کسب اطلاعات مربوط به سلامت در جامعه مورد بررسی نیز نشان داد، بیشتر دانشجویان اطلاعات مربوط به سلامت را از طریق اینترنت و تعامل با دوستان به دست می آورند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سواد اطلاعاتی بر مهارت های اطلاعاتی از کسب اطلاعات تا ارزیابی و استفاده از اطلاعات تاکید دارد، توسعه مهارت های سواد اطلاعاتی در دانشجویان می تواند زمینه افزایش سواد سلامت آن ها را نیز فراهم سازد. بر این اساس، کتابخانه ها می توانند با آموزش مهارت های سواد اطلاعاتی به کاربران، به ارتقاء سواد سلامت دانشجویان کمک نمایند. در مقاله حاضر به تعدادی از مهم ترین برنامه هایی که کتابخانه ها می توانند در راستای توسعه سواد اطلاعاتی و سواد سلامت انجام دهند، اشاره شده است
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سواد اطلاعاتی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • زاهد بیگدلی *، شبنم شاهینی، نرگس شاه کرمی، زهرا چالیک صفحه 42
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی فرایند اطلاع یابی و چگونگی اولویت دهی و استفاده ی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز از منابع اطلاعاتی و شناسایی نقش برخی ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان در فرایند اطلاع یابی و استفاده از منابع اطلاعاتی است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است که به روش پیمایشی و با بررسی رفتار اطلاع یابی 298 نفر که به
    روش
    نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که پس از تعیین روایی و پایایی آن، به صورت حضوری میان دانشجویان توزیع و سپس گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که دانشجویان به ترتیب از منابع الکترونیکی، چاپی، و انسانی برای «رفع نیازهای اطلاعاتی» و برای «روزآمدسازی اطلاعات» خود بهره می برند، اگرچه دانشجویان برای رفع نیازهای اطلاعاتی خود از میان منابع انسانی ابتدا با متخصصان مشورت می کنند، ولی برای روزآمدسازی اطلاعات خود، ابتدا به همکلاسی ها و دوستان خود مراجعه می کنند. دانشجویان به طور متوسط هفته ای 11/25 ساعت از اینترنت استفاده می کنند. اکثر افراد مورد بررسی معتقدند که فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در کاهش مراجعه آنان به کتابخانه نقش داشته است. آنان از کتابداران در مرحله ی نخست برای جایابی کتاب ها یا اسناد و جست وجوی اطلاعات کمک می طلبند. دانشجویان در فرایند اطلاع یابی با مشکلاتی مانند پراکندگی اطلاعات در مکان های بسیار مختلف، گران بودن تهیه منابع اطلاعاتی، و موجود نبودن آخرین اطلاعات مواجه هستند.
    نتیجه گیری
    علی رغم تاثیر فناوری های جدید بر میزان مراجعه حضوری دانشجویان به کتابخانه های دانشگاهی، تمام انواع منابع اطلاعاتی همچنان مورد استفاده ی دانشجویان است. تنوع اهداف جست و جوی اطلاعات عاملی در تعیین نوع منبع اطلاعاتی است و دانشجویان با مدنظر قرار دادن نوع نیاز و شرایطی که در آن قرار دارند، نوع منبع اطلاعاتی را مشخص کرده و از آن استفاده می نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، منابع اطلاعاتی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، نیازهای اطلاعاتی
  • مریم خسروی* صفحه 54
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه شناخت رفتار مطالعه مقاله های مجله های علمی اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی وزارت علوم تحقیقات و فناوری است.
    روش
    این پژوهش با روش پیمایش و با استفاده پرسشنامه برخط انجام شد. جامعه پژوهش شامل اعضای هیئت علمی شاغل در رشته های مهندسی الکترونیک، مهندسی شیمی و مهندسی مکانیک؛ فیزیک، شیمی و ریاضی؛ مدیریت، روانشناسی و علوم اجتماعی در دانشگاه های وزارت علوم تحقیقات و فناوری است که دارای آدرس پست الکترونیکی در سایت دانشگاه مربوطه بودند.
    یافته ها
    اعضای هیئت علمی از نسخه الکترونیکی مجلات خارجی خیلی زیاد استفاده می کنند و در نقطه مقابل از نسخه چاپی مجلات داخلی استفاده خیلی کمی دارند. هم چنین آن ها در تلاشند تا از آخرین دستاوردهای علمی حوزه تخصصی خود آگاهی داشته باشند بطوری که آخرین مقاله مورد مطالعه بیش از 80 درصد آن ها مربوط به سال های 2014 و 1393 بوده است. از نظر حوزه موضوعی نیز تفاوت معنی داری در میزان مطالعه مقالات مشاهده نشد. بین تعداد مقالات خارجی مطالعه شده عضو هیئت علمی و تعداد مقالات خارجی منتشره وی، نیز همبستگی معنادار مثبتی برقرار بود. هم چنین اکثریت آنها به شیوه جستجو در وب از وجود مقاله مطلع می شوند.
    نتیجه گیری
    اعضای هیئت علمی از انتقال رویه انتشار مقالات از چاپی به الکترونیکی رضایت کامل دارند. آنها برای رویت پذیری در سطح جهانی تلاش می کنند. تفاوت های میان رشته ای در رفتار مطالعه اعضای هیئت علمی وجود دارد
    کلیدواژگان: نشریات علمی، مقالات، رفتار مطالعه، نحوه مطالعه، اعضای هیئت علمی
  • مهدی شقاقی *، محمدرضا وصفی صفحه 68
    زمینه و هدف
    در هر حوزه مطالعاتی، تعاریف اولیه سنگ بنای سایر مطالعات را می سازند و به آنها جهت می دهند. مقاله حاضر نیز قصد دارد با تحلیل مفهومی تعاریف و دسته بندی های انجام شده از حوزه «اخلاق اطلاعات»، ضمن شناسایی نقاط عزیمت تعاریف، تعریف جدیدی از این مفهوم ارائه کند تا بتواند پایه ای برای مطالعات آتی باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر کتابخانه ای یا سندی است و از رویکرد تحلیل مفهومی برای بررسی استفاده شده است. بر این اساس، کلیه متون نظری حوزه اخلاق اطلاعات در پایگاه های مقالات فارسی و انگلیسی شناسایی شد و پس از گردآوری حدود 1390 مقاله، به جست وجوی تعاریف و دسته بندی های انجام شده و تحلیل نقاط عزیمت و پیش فرض های آن اهتمام گردید و 20 نویسنده که به تعریف منسجم از اخلاق اطلاعات پرداخته بودند شناسایی و آثار آنها به دقت مطالعه گردید. سپس با یک دید نظری - جامعه شناختی، با تکیه بر آراء ژاک دریدا و پیر بوردیو، تعریف و دسته بندی جدیدی از حوزه اخلاق اطلاعات ارائه شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 20 تعریف و دسته بندی اصیل از مفهوم «اخلاق اطلاعات» صورت گرفته است که عموما از فن آوری اطلاعات و ارتباطات، و علم اطلاعات (کتابداری و اطلاع رسانی) عزیمت کرده اند؛ هر چند تعاریفی با رویکردهای حقوقی، مارکسی، اسلامی، و اجتماعی نیز وجود داشته است. دو مفهوم «جایگاه» و «دسترسی» در همه تعاریف، مفاهیم کلیدی بودند به طوری که هر تعریف با توجه به موضع تئوریک مولف به تعریف پرداخته بود و دوم اینکه کنترل دسترسی، مفهومی کلیدی در تعاریف بود. با جستجوی نظریات سعی شد که این دو مفهوم بر پایه نظریات موجود در قالب تعریفی جدید مفهوم سازی گردد. پس از جستجو در نظریات، مفهوم دریدائی «پرسش از پرسش ها» و مفهوم بوردیوئی «جایگاه» متناسب تشخیص داده شد. برای مفهوم کلیدی دسترسی نیز بر اساس آراء فوکس (1393) سعی شد یک دسته بندی اجتماعی بر اساس تولید و مصرف اطلاعات ارائه شود؛ طوری که بتوان مفهوم دسترسی را در آن جای داد. بنابراین، افراد بر پایه تولید و مصرف اطلاعات به گروه های مصرف کننده اطلاعات، مصرف کننده تولیدگر، تولیدکننده اطلاعات و حاکمان تقسیم شدند. بر این اساس، مسائل سرقت اطلاعات و امنیت اطلاعات بیشتر جزو مسائل اخلاقی مورد توجه تولیدکنندگان اطلاعات و حاکمان است؛ مسائل حریم خصوصی، حقوق مالکیت فکری و سرقت علمی بیشتر مطالبه اخلاقی مصرف کنندگان تولیدگر و تولیدکنندگان اطلاعات است و مسائل آزادی دسترسی به اطلاعات و سانسور و کنترل محتوا دغدغه های اخلاقی مصرف کنندگان اطلاعات و سپس مصرف کنندگان تولیدگر به حساب می آید.
    اصالت/ارزش: اصالت مقاله حاضر در تلاش برای بررسی جامع تعاریف و ارائه رویکردی جدید در تعریف اخلاق اطلاعات است. با استفاده از تعریف حاضر می توان تحلیل کرد که هر پرسش و مطالبه درباره اخلاق اطلاعات از چه جایگاهی برخاسته و آن جایگاه، چه پیش فرض هایی را در اتخاذ موضع اخلاقی با خود به همراه خواهد آورد.
    کلیدواژگان: اخلاق اطلاعات، جامعه شناسی اطلاعات، اخلاق فن آورانه، جایگاه اطلاعاتی، کنترل دسترسی
|
  • Yazdan Mansourian Page 1
    Background And Aim
    These days, Internet and online databases play a significant role in peoples’ information-seeking behavior, especially for postgraduate students. The kind of behavior seen on the part of those students who get help from online databases to write their theses might be completely different from those who search library sources to get the needed information. This study investigates the information-seeking behavior of postgraduate students of Kharazmi University who are writing their theses.
    Method
    This study used both qualitative and quantitative methods of data collection. Quantitative data were gathered using an information-seeking behavior questionnaire, which was then, analyzed using statistical analysis (T-Test and Friedman-Test). Content analysis and semi-structured interviews were used to analyze qualitative data. The participants were 100 students including 50 male and 50 female students.
    Results
    Results of analyzing the T-Test for male and female groups showed that there is not any significant difference of girl's and boy's information-seeking behavior. Results of analyzing the Friedman-Test however showed difference in average ratings of information-seeking behavior dimensions. With regard to results obtained from this analysis: pre-existing knowledge confirmation, relevancy judgments, bringing up new thoughts, time and effort for searching information contain maximum to minimum rates in a respective manner. Results of the qualitative data also showed that: most of the students’ problems lie in: seeking for and using the collaborative behavior and collaborative searching, difficulty in finding the related information, language limitations, diversity of goals, limitations the forms of the sources, unfamiliarity with the specific sources, lack of information literacy, and spending so much time to search.
    Conclusion
    Findings obtained in this study showed that postgraduate students do not have the skills and knowledge needed for using online data. This also indicates their deficiency and lack of information seeking and information literacy skills. So, recognizing the obstacles on the way of knowing and using these online databases and training students for purposeful searching seem to be essential.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Kharazmi University, Graduate Student
  • Zahra Salehnejad *, Mohammad Javad Hashemzadeh, Mohammad Reza Kiani Page 9
    Background And Aim
    Personal Information Management (PIM) process consists of four activities; acquisition, organization, maintenance and retrieval. Obviously this process is due to human limitations and expanding scope of personal space of information which has become an exhausting and difficult process. Use of technology and tools related to PIM could facilitate this procedure.
    This survey study aims to investigate PIM behavior and its four activities among graduate students in the University of Birjand and was performed on the basis of digital environment.
    Method
    Population of this study was all graduate students at the University of Birjand in the 2013-2014 academic year. Self assessment questionnaire was used to collect information.
    Results and
    Conclusion
    The results show that the overall PIM and all four activities among graduate students at the University of Birjand were less than estimated desired rate and there were significant differences between PIM in various course studies, also among master's and doctoral students. Computer and laptop was most used tools for storage of personal collection, the most widely used method for organizing based on content and finally the most common method for retrieval of information was based on the explanatory notes.
    Originality: personal information management filed is a relatively new area of research and yet little research was performed in PIM area in Iran. Meanwhile the studies perform, have less focused on the behavioral aspects of PIM and have been more observing PIM tools and affecting factors
    Keywords: Personal information management, Digital environment, University of Birjand, Post graduate student
  • Mohammad Ismaeili Aval, Mohammad Reza Mahboobi *, Ismail Shahbazi, Ismail Karami Dehkordi Page 19
    Background And Aim
    This study aimed to identify and Analyzing the structural and outward features and expected activities of a service-extension agricultural website, based on the views of experts in the field of agriculture and related sciences and webmasters and blogs in Iran.
    Method
    The methodological approach was a descriptive and survey study. The statistical population of the study consisted experts in the field of agriculture and related sciences and webmasters and blogs in this area, that 310 of them were selected by stratified random sampling method. Information was gathered through a questionnaire and its face validity was confirmed by expert viewes. Its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (α= 0/88). Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The factor analysis results showed that views of experts in the field of structural features and outward of a service-extension website led to extraction six factors including user-friendly and interactive, availability and transparency of content, the ability to change according to the needs of the audience, update and authenticity of the content, unique content and comprehensiveness of content. Views of experts in the field of expected activities of a service-extension website led to extraction six factors including Banking facilities and interactive services, providing comprehensive and professional services (content and services), the online marketing and the introduction of rural farmers and provide extension services and information, social networking and provide successful models and dealing with farmers.
    Conclusion
    Use of ICT is one of the effective phenomena in the implementation of roles and extension services which has been led to the emergence of virtual extension. The application of this technology in agricultural extension in addition can meet the increasing demands of stakeholders and has created potentials and new opportunities for enhancing the capacities of outreaches and provide development of agricultural extension in new space
    Keywords: Agricultural Extension, Agricultural Services Web, Virtual Extension, Information Technology
  • Hasan Mahmoudi, Abolfazl Taheri* Page 31
    Background And Aim
    This research aims to explore relation between health literacy and information literacy of post-graduate students in Ferdowsi university of Mashhad.
    Method
    This research is descriptive-correlational survey research. Population included post-graduate students of Ferdowsi university of Mashhad that 368 of them were selected via stratified sampling. Two Questionnaires were used for data collection. First one was Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) that was a reliable and valid instrument for measuring health literacy in Iran and include the following constructs: ability to read, ability and skills to access, understand, and appraise health information, make decisions, and practice in order to maintain or improve health. The second one was designed by the researchers in order to measure information literacy skills including four dimensions: identifying information needs, locating, organizing, and evaluating information.
    Results
    Finding showed that 25% of students have inadequate health literacy, 38.31% of them have moderate literacy and others have normal high-quality health literacy. Also, their information literacy level is higher than average. Also the results show significant and positive correlation between information literacy and health literacy. Level of health literacy in female students is higher than males and level of this variable in Ph. D. Students is more than Master students. Findings showed that post graduate students search the internet and communicate with friends in order to acquire health information.
    Conclusion
    Since, Impact of Information literacy on information skills from the access to evaluation and use of information. So, Enhancement of information literacy skills in students could improve their health literacy. Accordingly, libraries can increase level of students’ health literacy by learning information literacy skills. Some libraries’ programs are noticed in order to enhance level of students’ health literacy and information literacy
    Keywords: Health literacy, Information literacy, Ferdowsi University of Mashhad, Post, graduate students
  • Zahed Bigdeli *, Shabnam Shahini, Narges Shahkarami, Zahra Chalik Page 42
    Background And Aim
    This study attempted to investigate the information-seeking process of Shahid Chamran University postgraduate students, and how they use various information sources. The research also investigated he role of demographic characteristics in student's information-seeking process, as well as the problems and barriers they encounter in the process.
    Method
    The population of the study consisted of 5000 postgraduate students among whom 298 students were randomly selected through classified ratio sampling method. A researcher-made questionnaire was developed and after measuring its validity and reliability, distributed among the sample in person. To analyze the data, descriptive statistics as well as inferential statistics including Friedman Rank Test and MANOVA were applied.
    Results
    The results show that students were statistically different in some variables. On average, students use the Internet 25.11 hours per week. They also prefer to use electronic, print, and human information sources, respectively, both to meet their information needs and to update their information. Students believe that information and communication technologies have reduced their visits to libraries. Students seek help from librarians primarily to locate books and other documents and to search for information. Students encounter a range of problems and barriers in their information-seeking process; the most important being the scattered information. Females face more problems than males. While students refer to specialists to meet their information needs at the first stage, they refer to their classmates and friends at the first stage to update their information.
    Conclusion
    Despite the effects of new technologies on students’ presence in academic libraries, all types of information resources are still consulted by them. Various purposes for information-seeking determine the information resource being consulted, and students consider their information needs as well as the context in which they seek information, when decide to choose the information resources
    Keywords: Information behavior, Information sources, Postgraduate students, Information needs, Updating information, Information use
  • Maryam Khosravi* Page 54
    Background And Aim
    The aim of this study was to explore the article reading behavior of faculty members working for state-run universities.
    Method
    This survey study used an online questionnaire for data collection. The research population consisted of all the faculty members in the fields of Electronic Engineering, Chemical Engineering, Mechanical Engineering, Physic, Chemistry and Mathematics, Management, Psychology and Social Science. Email addresses of respondents were obtained from their universities’ websites and the invitation emails were sent to them with the link of the online questionnaire.
    Results
    The results showed that respondents used international electronic journals the most and print copy of Persian journals the least. They tried to keep up-to-date with the latest developments of their field. The last article read by 80% of them belonged to 2014 or 1393. In terms of the number of articles read, there was no significant difference between different subjects. There was correlation between the number of article published and the number of articles read by faculty members. Majority of respondents used web searching to find out about the articles.
    Conclusion
    Faculty members were happy with the transition of journals to electronic format. They try to increase their visibility internationally. There are disciplinary differences in reading behavior
    Keywords: Article, Reading Behavior, Reading methods, Faculty members
  • Mahdi Shaghaghi *, Mohammad Reza Vasfi Page 68
    Background And Aim
    This paper aims at the analysis of the definitions and categorizations of the realm of “Information Ethics” to criticize assumptions and clarify points of departure for introducing a new definition and categorization.
    Method
    I used documentary research method and conceptual analysis approach. This method and approach is the best fits with the goal of pursuit roots of social concepts and their pre-assumptions. After collecting all literature of the domain of “Information Ethics”, I tried to extract core definitions and categorizations and analyze their assumptions and points of departure. Then, I used the concepts extracted from all definitions and some aspects of the “General theory of Practice” (Pierre Bourdieu) and “Deconstruction” (Jacques Derrida) to introduce new definition and categorization of the domain of “Information Ethics”.
    Results
    Results shows that 20 original definitions have been offered and two main stream point of departure have been adopted, however, some other views such as legal, societal, Islamic, Marxian, Habermasian approaches have been introduced too. I adopted “access” and “position” as original points for categorization and used Derrida’s and Bourdieu’s viewpoints to offer a new sociological definition. I categorized social groups by their valuation on information production and consumption on the basis of Fuches’ viewpoints. Four social groups distinguished as “information consumer”, “prosumer (information producer-consumer)” “information producer” and “information governor”. Freedom of expression, censorship and content conrol and filtering is questions of the individuals that put in to the “position” of “information consumer”. Information security and information piracy is the core questions of information producers and information governors. Eventually, privacy, intellectual property and plagiarism is the questions of information procumers & information producers.
    Originality/Value: originality of this paper is about its new approach in the definition of “Information Ethics”. By this categorization we can argue about the “access problem” in terms of the “position” of individuals or groups in the production, consumption or governance of information
    Keywords: Information Ethics, Sociology of Information, Technocentric Ethics, Informational Position, Access control