فهرست مطالب

تعامل انسان و اطلاعات - سال یکم شماره 4 (زمستان 1393)

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال یکم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی کوکبی، زاهد بیگدلی، الهه پاکباز صفحات 251-258
    زمینه و هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان اضطراب کتابخانه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز بوده است.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی، توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مقیاس چند بعدی اضطراب کتابخانه ای ون کمپن (MLAS) که برای جامعه ایرانی ترجمه و هنجاریابی شده انجام شده است. با تعیین تعداد کل دانشجویان تحصیلات تکمیلی (4422 نفر) و با استفاده از جدول کرجسی-مورگان، تعداد تقریبی نمونه 354 نفر تعیین شد. از میان 354 پرسشنامه ی پخش شده در بین نمونه آماری، 287 پرسشنامه برگردانده (نرخ پاسخ 07/81 درصد) و کار تجزیه و تحلیل یافته ها بر اساس تعداد مذکور انجام و برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و برای تعیین معنی داری تفاوت ها از آمار استنباطی (آزمون تی و تحلیل واریانس) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های توصیفی منتج از پژوهش نشان داد که میزان اضطراب کتابخانه ای برابر با 69/151 و در سطح متوسط می باشد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش به نقش متغیرهای اعم از: جنسیت، سن، دانشکده محل تحصیل، مقطع تحصیلی، تعداد دفعات استفاده از کتابخانه، بر میزان اضطراب کتابخانه ای دانشجویان پرداخته و مشخص شد که از میان این عوامل، مقطع تحصیلی و تعداد دفعات استفاده از کتابخانه ازجمله متغیرهای هستند که روی «میزان اضطراب کتابخانه ای» دانشجویان تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب کتابخانه ای، اضطراب تحصیلی، کتابخانه های دانشگاهی
  • آناهیتا باواخانی، سعید رضایی شریف آبادی صفحات 259-262
    زمینه و هدف
    این مقاله سعی دارد رویکردی سایبرنتیکی به داوری مقالات، به منظور ارائه راهکاری مناسب جهت افزایش سطح کیفی مقالات چاپ شده در مجلات علمی داشته باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است. در این پژوهش، مدل سازی ارزیابی مقالات بر اساس روش مکاشفه سایبرنتیکی که از یک طرف بر پایه تجربیات علمی پژوهش های مربوطه و از طرف دیگر بر پایه اصول ریاضیات استوار است، پیشنهاد شده است. این فضا توسط رایانه ها، با استفاده از شبیه سازی فضای ملموس واقعی توسط نظریه فازی و بر پایه روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبیو با تکیه بر نظرات صاحب نظران، مدل می شود.
    یافته ها
    عوامل موثر در داوری مقالات در پنج دسته ی: نوآوری، تازگی مطالب و کاربردی بودن آن در حوزه بین المللی؛ نظم، انسجام منطقی و مستدل بودن متن؛ اعتبار منابع مورد استفاده؛ تناسب با گروه مخاطب؛ شیوه نگارش، تقسیم بندی شده است. این پنج دسته، با توجه به ماهیت سایبرنتیکی مسئله و با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی شده و محدودیت های موجود در مسئله بهینه سازی مورد بررسی قرار گرفته است. در این بین مجموعه های فازی با ویژگی های منحصر به فرد خود ابزاری مناسب جهت نیل به این هدف بودند.
    نتیجه گیری
    روش پیشنهادی داوری مقالات مبتنی بر روش فازی و تکنیک AHP، نتایج قابل قبولی داشته و بر اهمیت داوری مقالات به عنوان یک فرآیند نظام مند تاکید می کند.
    کلیدواژگان: مدل مکاشفه سایبرنتیکی، داوری مقالات علمی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، روش فازی
  • شهرزاد نصرالله زاده صفحات 270-281
    زمینه و هدف
    از میان گروه​های خاص کاربران، به فرآیند اطلاع یابی سلامت زنان باردار کمتر پرداخته شده است. هدف مطالعه حاضر رسیدن به درکی عمیق​تر از رفتار اطلاع یابی سلامت زنان باردار است.
    روش
    پژوهش از نوع کاربردی به صورت کیفی و با شیوه گراندد تئوری اجرا شد. داده​ها از مصاحبه نیمه ساختار​یافته با 15 زن باردار از پنج بیمارستان تخصصی زنان در تهران گردآوری شد؛ سپس طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی که شیوه مورداستفاده در پژوهش گراندد تئوری است، تحلیل و مدل رفتار اطلاع یابی سلامت زنان باردار استخراج گردید.
    یافته​ها: پنج طبقه مفهومی انگیزه اطلاع یابی، موانع اطلاع یابی، شیوه اطلاع یابی، اعتبارسنجی اطلاعات و اشتراک اطلاعات حاصل سه مرحله کدگذاری داده​ها بود که برای تدوین الگویی از این فرآیند حول اندیشه اصلی«رفتار اطلاع یابی سلامت زنان باردار» توسعه یافتند. بر پایه یافته​ها مهم​ترین نیازهای اطلاعاتی نیازهای روانی، تغذیه، سلامت مادر و جنین، شیوه​های زایمان و مهم​ترین موانع اطلاع یابی، نداشتن فرصت کافی برای جستجوی اطلاعات، عدم توانایی در سنجش اعتبار مطالب و سطح بالای مطالب کتاب محسوب می​شد. پزشک مرجع اولیه در کسب اطلاعات و از معیار​های مهم اعتبار سنجی به شمار می آمد.
    نتیجه ​گیری: با توجه به اهمیت کسب اطلاعات در زنان باردار، مداخله موثر متخصصان علوم کتابداری و اطلاع رسانی در تامین نیازهای اطلاعاتی، رفع موانع اطلاع یابی و تسهیل فرآیند اطلاع یابی آنان و توجه بیش​تر به مراکز اطلاع رسانی ضروری به نظر می​رسد. یافته های این تحقیق هم​چنین می تواند مورداستفاده نهادهای مختلف ازجمله نهادهای متولی سلامت زنان باشد.
  • فهیمه باب الحوائجی، علیرضا عطاردی بیمرغی صفحات 282-291
    زمینه و هدف
    رسانه های اطلاع رسانی ازنظر نوع ارتباطات و اطلاع رسانی باهم متفاوت اند، لذا این بررسی در پی تحلیل تطبیقی توانمندی های اطلاع رسانی رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی ازنظر کتابداران و اطلاع رسانان در سال 1393 می باشد.
    روش
    این یک مطالعه پیمایشی و از نوع توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه به صورت سرشماری انجام شد. 94 نفر از کتابداران و اطلاع رسانان کتابخانه های دو شهرستان تربت حیدریه و گناباد در استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون ناپارامتری ویلکاکسون نیز جهت آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل شده، ازنظر کتابداران و اطلاع رسانان، رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی هرکدام توانمندی ویژه و خاصی در اطلاع رسانی و آگاهی رسانی را دارا بودند. اما توانمندی شبکه های اجتماعی درمجموع حیطه های مورد بررسی نسبت به رسانه های جمعی ازنظر کتابداران و اطلاع رسانان در سطح بالاتری قرار داشت.
    نتیجه گیری
    شناخت و اطلاع از توانمندی های رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی می تواند در استفاده موثرتر از این رسانه ها و خصوصا شبکه های اجتماعی به مدیران و مسئولین مربوطه جهت تصمیم گیری و برنامه ریزی مناسب تر کمک نماید. این نتایج می تواند ما را در انتخاب و اثرگذاری بیشتر یار و مددکار باشد.
    کلیدواژگان: رسانه، اطلاع رسانی، رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی، کتابدار
  • منیر آتش بسته، حمزه علی نورمحمدی، سعید اسدی صفحات 292-304
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر همکاری های در تولید علم، به بررسی روند مشارکت و همکاری در تولید و ویرایش مقالات ویکی پدیای فارسی در بازه زمانی 2003-2012 پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- کاربردی بوده و در اجرای آن از روش کتابخانه ای و فن علم سنجی استفاده شده است. همچنین با توجه به اهداف و ماهیت موضوعتجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS انجام شده است. داده ها با توجه به دو جامعه نویسندگان فعال و مقالات برگزیده، از سایت ویکی پدیای فارسی و با استفاده از ابزار Toolserver که آخرین تغییرات آماری مربوط به ویکی نویسان و مقالات ویکی پدیا را نشان می دهد، گردآوری شده اند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از رتبه بندی 362 نویسنده فعال نشان داد که 20% از ویکی نویسان، با تولید 90/78 درصد مقالات افزوده و همچنین 10% از ویکی نویسان با تولید 15/86 درصد ویرایش ها به عنوان همکاران پرکار شناخته شدند. در تفسیر تفاوت های موجود بین میزان مشارکت نویسندگان مشخص شد که ویژگی سطح عضویت مهم ترین نقش را ایفا می کند. از سوی دیگر نتایج حاصل از مطالعه روند مشارکت در 88 مقاله برگزیده نشان داد با وجود اینکه طول عمر ویرایش مقالات برگزیده متاثر از وجود تعداد ویراستار است اما توجه به اختلاف زمانی آن با نیمه عمر ویرایش حاکی از تلاش همکاران محدود پرکار ویکی نویس برای انجام نیمه دیگر ویرایش ها در فاصله زمانی کوتاه تری است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی روند مشارکت در مقالات برگزیده، پیرو مطالعه همکاری علمی ویکی نویسان فعال، گواهی بر این مطلب است که همکاری موثر حاصل از حضور اقلیت مهم ویکی نویسان در ویکی پدیای فارسی بستگی به کیفیت گروه ویراستاری ناشی از سطوح دسترسی دارد.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، مشارکت، ویکیپدیای فارسی، نویسندگان فعال، مقالات برگزیده
  • خدیجه غلامی، شهناز محمدی صفحات 305-318
    زمینه و هدف
    با توجه به رشد روزافزون استفاده از اینترنت به عنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی، هدف پژوهش حاضر، شناسایی تعامل اطلاعاتی زنان باردار و تعیین نیازهای اطلاعاتی پزشکی آنها در فروم اینترنتی نی نی سایت است.
    روش
    این پژوهش کاربردی با استفاده از روش های تحلیل محتوا و نشانه شناسی انجام شد. از روش تحلیل محتوا برای دستیابی به مضامین موضوع های مبادله شده میان کاربران و نیز برای بررسی نیازهای اطلاعاتی کاربران استفاده شد و برای کشف ابعاد اعتماد میان کاربران فروم، روش نشانه شناسی به کار گرفته شد. نمونه گیری انجام نشد و تمام پیام های مبادله شده در بازه زمانی شش ماهه (مهر تا اسفند 1392) بررسی شد.
    یافته ها
    بررسی دو فروم قبل از بارداری و دوره بارداری نشان داد کاربران در این فروم ها، در مورد جنبه های مختلف زندگی گفتگو می کنند. پزشکی و سلامت، خرید و فروش، آموزش، تفریح و سرگرمی، دوست یابی و درد و دل، مذهب، سبک زندگی و همدلی از مضامین اصلی گفتگوی کاربران در فروم نی نی سایت است. بیشترین نیاز اطلاعاتی زنان مربوط به اختلالات ناباروری، تشخیص و درمان، علائم و عوارض بارداری، مشکلات جنین، اقدامات دوران بارداری و زایمان و تولد است. بعد شناختی و عاطفی از مولفه های اصلی اعتماد در میان کاربران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به توانایی فروم ها در مبادله اطلاعات است و امکان دسترسی سریع به اطلاعات به ویژه اطلاعات سلامت مدیران سایت های سلامت می توانند اقدام به راه اندازی فروم در سایت های خود کنند.
    کلیدواژگان: تعامل اطلاعاتی، زنان باردار، فروم، نی نی سایت، رفتار اطلاعاتی، اعتماد
  • کبری احمدی، لیلا مکتبی فرد، عصمت مومنی صفحات 319-328
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رفتارهای اطلاعاتی کودکان و نوجوانان در تعامل با کتاب چاپی و دیجیتالی پرداخته است. در این پژوهش برای مطالعه از کتاب های دیجیتالی کتابخانه مجازی کودکان و نوجوانان ایران استفاده شده است. هدف پژوهش بررسی تاثیر جنسیت، سن شرکت کنندگان، و مصور بودن کتاب با ترجیح شکل کتاب است.
    روش
    در این پژوهش از روش ترکیبی استفاده شده است، با روش کیفی رفتارهای اطلاعاتی را بررسی کرده و از آمار کمی نیز برای پاسخ به برخی از پرسش ها کمک گرفته شده است. برای انتخاب نمونه ها از نمونه گیری در دسترس استفاده شده است، که درنهایت 32 نمونه به طور مساوی از بین دو جنس دختر و پسر انتخاب شدند. داده ها با مشاهده، مصاحبه نیمه ساختاریافته و ضبط مطالب گفتاری جمع آوری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد 70% شرکت کنندگان شکل چاپی را به دیجیتالی ترجیح می دهند. جنسیت کودکان و مصور بودن کتاب تاثیری در انتخاب شکل کتاب ندارد، هر چه سن کودکان بالاتر می رود اشتیاق به استفاده از شکل چاپی بیشتر می شود، درحالی که کودکان کم سن تر با کتاب دیجیتالی به عنوان یک منبع سرگرمی نزدیک می شدند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ورق زدن در کتاب چاپی به نسبت کتاب های دیجیتال برای کودکان راحت تر و خوشایندتر است. در کتاب چاپی عوامل ایجاد حواس پرتی حداقل است و برای مطالعه طولانی مناسب تر است.
    کلیدواژگان: رفتار کتاب خوانی، رفتار اطلاعاتی، کتاب چاپی، کتاب دیجیتالی، کودکان و نوجوانان، کتابخانه مجازی کودکان و نوجوانان ایران
|
  • Yazdan Mansourian Pages 247-250
  • Morteza Kokabi, Zahed Bigdeli, Elaheh Pakbaz Pages 251-258
    Background And Aim
    The purpose of the present research was to investigate the library anxiety rate of post-graduate students at Shaheed Chamran University (SCU).
    Method
    Research was a survey of descriptive-analytical type that applying Van Kampen’s multi-dimensional scale، Translation and was the standard for the community. Population included all the post-graduate students (4422) at SCU. Sample size of 354 students was selected using Krejcie-Morgan table. Of 354 distributed questionnaires some 287 were returned (response rate of 81. 07%). Data analysis was performed. Descriptive as well as inferential statistics were used (t-test and ANOVA) to determine the significant differences.
    Results
    Descriptive results indicated that the library anxiety rate is equal to 151. 69 which indicates to be at the medium level.
    Conclusion
    Variables such as: sex; age; college attended; educational level; frequency of library usage، on library anxiety were studied. Level of education، and the frequency of library usage found to be effective on students’ library anxiety.
    Keywords: Library anxiety, Academic anxiety, University libraries
  • Anahita Bavakhani, Saeid Rezaei-Sharifabadi Pages 259-262
    Background And Aim
    This study attempts to show the cybernetics approach on peer reviewing articles to recommend an appropriate solution for increasing the qualitative level of published articles in scientific journals.
    Method
    Heuristic Cybernetics method is suggested، based on the scientific experiences of related researches and also the mathematical principles that is an appropriate formed solution. This field is modeled by simulating real space by use of the Fuzzy theory، based on AHP method and relying on expert''s opinions.
    Results
    The effective factors of peer reviewing articles are divided into 5 categories: innovation; novelty of subjects and its practicality in international domain; order، logical solidarity and its reasonableness; validity of used sources; appropriateness for audiences and writing style. Then these factors have been prioritized، regarding the cybernetics nature of the case and by use of the AHP method. Also the available limitations in optimization problem have been studied. Meanwhile، fuzzy sets were appropriate tools for achieving the objective.
    Conclusion
    Using the suggested method for peer reviewing articles، fuzzy AHP method has acceptable results in this field and emphasizes the importance of peer reviewing articles as a systematic process.
    Keywords: Heuristic cybernetic model, Scholarly paper's peer review, Analytical Hierarchy Process (AHP), Fuzzy method
  • Shahrzad Nasrollahzadeh Pages 270-281
    Background And Aim
    In studies of special groups’ information seeking behavior، there is not a complete understanding of pregnant women''s information seeking process. The purpose is to gain a deeper understanding of health information seeking behavior of the pregnant women.
    Method
    This is an applied qualitative method using Grounded Theory approach. Data were collected through semi- structured interviews with 15 pregnant women who were selected from 5 women''s hospitals in Tehran. Data was analyzed using three stages of: Open; axial; and selective coding- used in Grounded theory approach- and a model of pregnant women’s health information seeking behavior was extracted.
    Results
    five conceptual categories: information seeking motives، barriers، information seeking، information evaluation، and information sharing were the results of three stages of coding، expanded around the main idea of “pregnant women’s health information seeking behavior” to establish a model for this process. Based on the findings، pregnant women''s most essential information needs were psychological needs، nutrition، health of mother and fetus، and the ways of childbirth. The most important information seeking barriers were lack of time for searching information، lack of ability in information evaluation، and the high level of difficulty of the books. Physicians were the first and the most important reference in information acquisition and important criteria for information evaluation.
    Conclusion
    Findings reveal the importance of information acquisition in pregnant women، effective intervention of information professionals in meeting information needs، removal of information seeking barriers، facilitating information seeking process and more attention to information centers seems necessary. Also، results could be applicable to various organizations for women’s health.
    Keywords: Information needs, Health information seeking behavior, Pregnant women, Grounded theory
  • Fahimeh Babalhavaeji, Alireza Atarodi Pages 282-291
    Background And Aim
    Human Knowledge depends on data and information that is emerged and transffered from different channels. The dessimination process is different from type، form of transfer، and distribution based on information or awareness. This survey compares the librarians and information scienctist’s information transferring capabilities in mass media and social networks.
    Methods
    This is a cross-sectional survey، descriptive and applied - 94 librarians in the cities of Torbat Heidariyeh and Gonabad. The data was collected by a researcher made questionnaire and the Census method was utilized. Data was analyzed by Wilcakson Test.
    Results
    Mass media and social networks have their own unique abilities and both are used for information and knowledge transffering. The cost of social media networks is cheaper than media. Most of the participants claim that social networks do a better job of transferring information today.
    Conclusion
    Media and social networks overlap in most aspects of dissiminating information. In general the strength and capabilities of social networks was much higher than social media. The results will help select a better media and work better in the field of information transferring.
    Keywords: Media, Information Science, Social Media, Social Networks, Librarian
  • Monir Atashbasteh, Hamzeh-Ali Nourmohamadi, Saeed Asadi Pages 292-304
    Background And Aim
    This research studies the effective participation and scientific collaboration in Persian Wikipedia، from 2003-2012.
    Method
    The library method has been used. Also، considering the objectives and the nature of subject، the research method is a descriptive-applied and during its implementation scientometric technique has been used. Excel and SPSS softwares have been used for analysing data. Considering the two communites of active authors and featured (top) articals، data were collected by means of toolserver، showing the recent statistical changes about the wiki authors and articles.
    Results
    Results of ranking the 362 active authors showed that 20% of active authors with 78. 90% of the production of added articles and 10% of authors with 86. 15% of edits، were identified as hard working partners. The interpretion for the differences between the range of participation of authors، was determined that the characteristic of membership level plays an important role. On the other hand، the study of participation in the 88 featured (top) articles، indicated the editional distribution of articals although influenced by the number of editors، but according to the time difference between Lifetime and half-life of article edition represented the other half of article edition carried out by the hard working partners in the shorter time.
    Conclusion
    According to the study ofScientific collaboration of active Wikipedians، the results of survey the participation in the featured (top) articlesindicate the effective cooperation by the important minority of Wikipedians in the Persian Wikipedia depeneds on the quality of the editorial team resulting from access levels.
    Keywords: Scientific collaboration, Participation, Persian Wikipedia, Active authors, Featured articles
  • Khadijeh Gholami, Shahnaz Mohammadi Pages 305-318
    Background And Aim
    Pregnant women are the most active users of health information with regard to the growing use of the Internet as an important source of information. This research studies the information interactions of pregnant women in Ninisite forum، andis to create awareness of pregnant women. This site is the largest Persian-language site for women''s issues، pregnancy and parenting.
    Methods
    This applied research uses qualitative content analysis and semiotic analysis techniques. Content analysis method was used to identify the topics of the exchanged messages. Semiotic method was used to explore the dimensions of trust between users. All messages in the two sections of before and during pregnancy in a 6-month period (from October to March 2013) were studied.
    Results
    Analyzing two forums related to before and during pregnancy showed that users talk about different aspects of life. Medical، sales، education، recreation، friendships and communing، religion and lifestyle and empathy were the main themes of discussions. Most common information needs of women are: infertility disorders، diagnosis and treatment، the symptoms and complications of pregnancy، the fetus disorders، the pregnancy and delivery and birth. Cognitive and affective dimensions were the main components of trust among users.
    Conclusion
    Results reveals the potential of forums for information exchange، therefore، applying forums for the dissemination of health information is recommended. It is also important that health officials control the quality of health information on the web.
    Keywords: Information interaction, Forum, Pregnant women, Ninisite, Information behavior, Trust
  • Kobra Ahmadi, Leila Maktabifard, Esmat Momeni Pages 319-328
    Background And Aim
    This research is dedicated to assessing information behaviors of children and adolescents’ interaction with print and digital books. To reach this goal، digital books of Iranian virtual library for children and teenagers، have been used as sources of research. The purpose is assessing the influence of participants’ gender، age and graphical effects of books، with their preference in choosing type of books.
    Method
    A mixed method was used; qualitative method to investigate the information behaviors and quantitative statistics to answer some of questions. Samples were selected based on members’ availability، which ultimately thirty-two of them have been chosen equally between boys and girls. Data were collected using observation and semi-structured interviews and recording speech data.
    Results
    The findings showed that %70 prefer print format to digital one. The gender of children and graphic effects of books did not influence on members in choosing the format. As children age، their desire in choosing print type gets stronger، while younger children approach digital book as entertainment. Print books caused more enthusiasm in children to continue reading.
    Conclusion
    It seems that browsing print books is much easier and pleasant for children than digital books. Print books are least succeptable to distractive factors، thus، they are more suitable for long reading.
    Keywords: Scientific collaboration, Participation, Persian Wikipedia, Active authors, Featured articles