فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 48 (1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر ابوالفضل غفاری، انسیه کرامتی صفحه 1
  • دکترعبدالعظیم کریمی صفحه 29
  • فرهاد کریمی، دکتر علیرضا مرادی، دکتر پروین کدیور، دکتر رضا کرمی نوری صفحه 57
  • دکتر محسن فرمهینی فراهانی، دکتر مهدی سبحانی نژاد، زینب قلی زاده مقدم صفحه 115
  • سیدحشمت الله مرتضوی زاده *، محمدرضا نیلی، احمدرضا نصر، محمد حسنی صفحه 122

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه ها و نشانگرهای مطلوبیت فضای آموزشی کلاس های چندپایه و مقایسه وضع موجود فضای آموزشی این کلاس‌ها با نشانگرهای مطلوب در دو استان برخوردار و غیر برخوردار است که برای اجرای آن از دو روش تحقیق کیفی؛ سنتزپژوهی و تحلیل کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل منابع موجود در این زمینه، متخصصان، معلمان و کلاس‌های چندپایه یک استان برخوردار و یک استان غیر برخوردار بوده که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب‌شده اند. در سنتز پژوهی ابزار پژوهش؛ متون و منابع موجود و در تحلیل کیفی از مصاحبه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سنتزپژوهی اطلاعات تحلیل و دسته بندی شده اند و در تحلیل کیفی کدگذاری و مقوله بندی انجام شده است. نتایج پژوهش‌ها و مصاحبه با متخصصان نشان داد که مولفه های مطلوبیت فضای آموزشی کلاس‌های چندپایه حول11 محور از قبیل؛ چیدمان کلاس، گروه بندی و وسایل آموزشی است. به‌طورکلی بررسی وضع موجود مولفه ها نشان می‌دهد که در سه محور مطلوب، در شش محور متوسط و در دو محور دیگر زیر حد متوسط بوده‌اند. همچنین نتایج نشان داد که کلاس‌های چندپایه استان برخوردار ازنظر رنگ، نور، آرامش صوتی، تهویه، گرمایش و رایانه مطلوب و ازنظر چیدمان کلاس، مساحت، امکانات جانبی، سرمایش و وسایل آموزشی در حد متوسط بوده است. درحالی‌که کلاس‌های چندپایه استان غیربرخوردار ازنظر نور و تهویه مطلوب و ازنظر سایر نشانگرها زیر حد متوسط بوده است. همچنین معلمان و دانش آموزان استان برخوردار؛ فضای آموزشی کلاس خود را ازلحاظ برخورداری از نشانگرهای مطلوبیت فضای آموزشی مناسب توصیف کرده و اظهار رضایت نمودند اما معلمان و دانش آموزان استان غیر برخوردار؛ جز در مورد آرامش صوتی و تهویه در سایر نشانگرها نامناسب توصیف کرده‌اند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، فضای آموزشی، کلاس چندپایه
  • دکتر علی ذکاوتی صفحه 141

    جنبش  نخستین مرحله تاریخی  روشنفکری  به نظریات اصلی در باره بازاندیشی  و نقددر خوشبختی ، لیبرالیسم (آزادی خواهی)، فردیت ، حقیقت ماهیت انسان ، طبیعت و زمینه و دورنمای فهم، شناخت، آموزش و پرورش،  باز می گردد. انگیزه نیرومند آزادی اندیشه ، بیانگر عمق دشواری آگاهی ومسیولیت است. یک تفکر متین در مطالعه نقد فلسفی درباره این مکتب و اندیشه های اصلی در عرصه زندگی اجتماعی به ما کمک می کند به تاثیر ایده های  نخستین مرحله تاریخی  روشنفکری  بر عقل ، استدلال و اخلاق در تفکرات اجتماعی پی ببریم. واقعیت های یادشده از طریق سه جریان ارزشمند قابل لمس است: "آزادی" ،"نقد عقل نظری، و "نقد عقل عملی".  نخستین مرحله تاریخی  روشنفکری  برآن بود که از طریق بیان زندگی و تحول معرفت شناسی انسان، واقعی و متعین در طول تاریخ  توصیفی خوش بینانه از " نوع بشر" ارایه دهد. بنابراین ،  نخستین مرحله تاریخی  روشنفکری  ، خردخود بنیاد، طبیعت گرایی وفردیت را  مرجع تلقی کرد که به معرفت شناسی کاربردی ، زبان های ملی و مستقل دولت های ملی ،خودآگاهی، لیبرالیسم ، خرد نظری ، تفکر  منطقی و جامعه مدنی ،آرمان شکننده مدارا و صلح ناپایدار  منجر شد .دراین رویکرد اروپا -محور گروه های مورد نظر همه افراد نوع بشر بودند. برای مدت زمان مدیدی (و هم چنین شاید به مقداری و به صورت نا مریی و نا محسوس ،  تا کنون هم) افراد توع بشر شامل مردان و سفید پوستان بود و زنان و دیگر نژادها را در بر نمی گرفت.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی کاربردی، آزادی، نخستین مرحله تاریخی روشنفکری، فردیت، زمینه و دورنمای تفاهم، شناخت معرفت شناسی کاربردی