فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - پیاپی 4 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات خلیج فارس
پیاپی 4 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سیدعبدالمجید میردامادی صفحه 4
  • ایرج افشار سیستانی صفحه 10
    منطقه استراتژیک خلیج فارس که در بخش بندی های تازه، به عنوان یکی از زیرسیستم های آسیای جنوب باختری مطرح شده، درجنوب ایران همچون نگینی است که در 16 تا 40 درجه پهنای شمالی و 32 درجه تا 57 درجه درازای خاوری از نیمروز مبدا قرارگرفته است. پهنه آبی خلیج فارس که قاره های اروپا، آسیا و آفریقا را به هم پیوند میدهد، در منطقه خلیج فارس قرار دارد و میان 24 تا 30 درجه پهنای شمالی و 48 تا 57 درجه درازای خاوری قرار گرفته است. منطقه مکران در جنوب خاور ایران همچون مرواریدی است که در 25 تا 35 درجه پهنای شمالی و 58 تا 70 درجه درازای خاوری از نیمروز مبدا قرار گرفته است. پهنه آبی دریای مکران بخشی از اقیانوس هند و تنها دریای آزاد ایران در جنوب خاور ایران است که ارزش آن به انگیزه وابسته بودن آن با اقیانوس هند است و خلیج فارس نیز توسط تنگه هرمز و از راه این دریا با همه جهان بستگی می یابد. آبهای پهناور جنوب ایران که از دریای سرخ تا کرانه های سند دامن گسترده است، در آثار تاریخی و جغرافیایی، «دریای پارس» نامیده شده است. بخشی از این آبها که از تنگه هرمز به سوی باختر تا دلتای اروندرود و بهمن شیر کشیده شده است، «خلیج فارس» نام دارد و بخش دیگر که از تنگه هرمز به سوی خاور تا دلتای رود سند کشیده شده «دریای مکران» نام دارد. بنابرین دریای مکران و خلیج فارس از شاخه های دریای پارس هستند. به گفته ژان ژاک پرینی نویسنده کتاب خلیج فارس، کشورها و طایفه های بسیاری بر کرانه های دریای پارس چیره یافته و فرمانروایی کردهاند؛ ولی روزگارشان سپری گشته و تنها ملت ایران است که همچنان پا برجا زیسته و میراث حاکمیت خود را نگهداری کرده است.
  • دکترمحمد بهرامزاده، نرگس علایی بخش صفحه 27
    استفاده ازانرژی هیدرولیکی در اشکال مختلف آن در ایران از گذشته معمول بوده است. یکی از موارد استفاده از این نوع انرژی، آردکردن گندم؛ جو؛ برنج و... با استفاده از آسیابهای آبی است که در ایران همواره و در نقاط مختلف مورد استفاده قرار میگرفته است. انجام مطالعات علمی، به منظور شناخت بیشتر این آثار کهن، بعنوان جزئی از پیشینه تمدن کشورمان، موجب شد تا با بازخوانی اسناد تاریخی موجود، مطالعات کتابخانهیی و میدانی (در منطقه سواحل خلیجفارس) به این مهم بپردازیم. در راستای این پژوهش، آشنایی کامل پیشینیان ایران زمین (ساسانیان) با قابلیت آب و علم هیدرولوژی که موجبات ساخت آسیابهای آبی (برای رفع نیازهای فیزیکی و روزمره مردم) را فراهم آورده، نشانه پیشرفت تکنولوژی و علم هیدرولیک روز در دوره ساسانی است. بطور کلی آسیابهای آبی سواحل خلیجفارس از یک سنت ساخت معماری مشترک تبعیت میکند که نشاندهنده فرهنگ مشترکی در شیوه های ساخت آنهاست.
  • محمدحسن نامی، یحیی میرشکاران، وحید بارانی صفحه 36
    از قرن هفدهم میلادی ببعد، برخی از کشورهای جهان که دارای مرزهای آبی بودند، اقدام به ایجاد جزایر دست ساخت و مصنوعی در آب های نزدیک سواحل خود کردند. این جزایر با اهداف نظامی و دفاعی، ساخت فرودگاه، استخراج و تولید مواد نفتی و معدنی یا امور تجاری ساخته شدند. در سالهای اخیر برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس نیز مبادرت به ساخت جزایر بسیار بزرگ مصنوعی، با اهداف چندمنظوره در سواحل و آبهای سرزمینی خود در این دریای نیمه بسته کردهاند. بدلیل ابعاد بسیار عظیم ساخت و ساز این جزایر در دریا، بدون شک، ساخت این جزایر تاثیرات مخرب و نامطلوبی را در منطقه بدنبال خواهد داشت. در این میان کشورهای جنوبی حوزه خلیج فارس از قبیل امارات متحده عربی؛ بحرین؛ قطر و... نیز دست به احداث چندین جزیره مصنوعی در سواحل خود زدهاند که از لحاظ حجم و گستردگی در نوع خود پدیده جدیدی هستند. آنچه در اینجا اهمیت پیدا میکند، تاثیر زیست محیطی بسیار زیاد و نامطلوب این جزایر مصنوعی است که بر حوزه جغرافیایی خود خواهند داشت. با توجه به اینکه خلیج فارس بلحاظ زیست محیطی، یکی از مناطق بشدت آلوده جهان بشمار میرود و آلودگی نفتی در این خلیج (خلیج فارس) دو برابر بیشتر از دریاهاست، ساخت جزایر مصنوعی میتواند، ابعاد آلودگی ها و تخریب زیست محیطی را شدت بخشیده و پیامدهای زیست محیطی جبران ناپذیری را بهمراه داشته باشد. همچنین از آثار منفی ایجاد این جزایر، تغییر مرفولوژی ظاهری منطقه خواهد بود. هدف از نگارش این مقاله بررسی ابعاد زیست محیطی، حقوقی، سیاسی و امنیتی جزایر مصنوعی در آبراه حیاتی خلیج فارس است. در نوشتار حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی، مدارک و مستنداتی که در این مورد وجود دارند، تحلیل و ارزیابی میشوند.
  • روح الله شیرازی، بهروز برجسته دلفروز صفحه 50
    نوشتارحاضر بمعرفی سنگ نوشته «شاهوگت» که در نزدیکی روستای «تابکتل» از توابع دهستان چاهان در حوالی نیک شهر، در استان سیستان و بلوچستان کشف شده است، میپردازد. این سنگ نوشته، اشاره به وقایعی دارد که در اوایل قرن هشتم ه.ق. در سواحل جنوبی ایران رخ داده و میتوان آنها را با حوادثی که در منابع تاریخی آمده است، تطبیق داد. درگیری میان فرمانروایان مناطق و جزایر جنوب ایران از قبیل شیراز؛ هرمز؛ کیش و قشم برای در دستداشتن راه ها و منافع تجاری نه تنها درخلیج فارس و دریای مکران؛ بلکه در سواحل هند از جمله دلایلی است که به پناهندهشدن تعدادی از افراد به ارتفاعات مکران و نقر این کتیبه منجر شده است.
  • شیده شادلو صفحه 54
    در این نوشتار مخاصمات و درگیری های کنونی منطقه خلیج فارس (یمن از یک سو و عربستان و همپیمانانش از سوی دیگر) و نیز پیامدهای وقوع این درگیری ها از منظر حقوق بین الملل مورد بررسی قرار میگیرد. بنظر میرسد، پروژه مشترک آمریکایی - صهیونیستی، برای ایجاد بحران در منطقه، تهدید ضمنی جمهوری اسلامی ایران است که بدلایل گوناگون ازجمله: هژمونی مذهبی، سیاسی و ژئوپلیتیک (شیعه ستیزی و ایران هراسی) و نیز موقعیت ژئوپلیتیک کشور یمن در منطقه خلیج فارس صورت پذیرفته است. بر این اساس، نقض موازین مسلم بین المللی توسط عربستان و هم پیمانان او در یمن (مانند: نقض حقوق افراد در مخاصمات مسلحانه، نقض ممنوعیت تجاوز به خاک کشور دیگر، جنایت جنگی علیه بشریت، نقض میثاق حقوق مدنی و سیاسی، نقض حق تعیین سرنوشت و...) و همچنین صدور قطعنامه ضد یمنی شورای امنیت سازمان ملل و ممانعت از امدادرسانی کشورها و حتی نهادهای بین المللی، مانند «آکسفام» به حادثهدیدگان و ایجاد منطقه پروازممنوع در یمن و نیز مهمتر از همه بیتفاوتی مجامع و نهادهای رسمی بین المللی نسبت به موارد نقض، شواهدی هستند که به تقویت و اثبات این دلایل کمک میکنند.
  • میثم میرزایی تبار صفحه 75
    تنگه هرمز واقع در جنوب ایران، آبراه متصل کننده خلیج فارس به دریای عمان و آب های آزاد است. این تنگه، بدلیل وابستگی مستقیم و غیرمستقیم کشورهای حاشیه خلیج فارس و سایر کشورهای جهان (در تجارت و ترانزیت کالا و انرژی) و همچنین اهمیت و نقش ارتباطی، نظامی و سیاسی آن در دوره های تاریخی، دارای اهمیت و نقش ژئوپلیتیکی و استراتژیکی است. با توجه به جایگاه و اهمیت این تنگه بین المللی در روند تحولات جهانی و همچنین نقش و کارکردهای آن در ابعاد اقتصادی؛ سیاسی؛ نظامی و امنیتی و ارتباطی، تاریخچه تحولات تنگه هرمز و موقعیت ژئوپلیتیکی و استراتژیکی آن را میتوان طی دو دوره «باستان» (پیش از اسلام) و «دوره اسلامی» مورد بحث قرار داد. علاوه براین میتوان نقش استراتژیک کنونی این تنگه را در مناسبات جهانی تحلیل و ارزیابی کرد. در هر یک از دوره های تاریخی، روند تحولات در تنگه هرمز از ویژگی های خاصی برخوردار بوده و هر یک از بازیگران منطقه یی و فرامنطقه یی در راستای اهداف و اندیشه های استراتژیک خود، برای تسلط بر آن تلاش کرده اند. در این مقاله نقش ژئوپلیتیکی و استراتژیکی تنگه هرمز در گذر تاریخ بررسی میشود. نتایج پژوهش حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه یی به انجام رسیده است، نشان میدهد که تنگه هرمز، طی دوره های باستان و دوره اسلامی، همواره کانون رقابت حکومتهای مختلف، برای دستیابی و بهرهگیری از ارزشهای مختلف آن بوده و در عصر حاضر نیز نقش و اهمیت استراتژیک این تنگه، در مناسبات جهانی بیش از پیش نمایان و قابل توجه است.
  • فرضعلی سالاری سردری، مهدی نوری صفحه 86

    شکل گیری، تداوم، حیات و تغییرات ظاهری بافت شهری و رشد و توسعه آن، متاثر از مجموعه یی از عوامل و نیروهای طبیعی؛ سیاسی؛ اقتصادی؛ اجتماعی؛ فرهنگی و تکنولوژی است. شناخت وضع موجود و مشکلات فعلی شهر و پیش بینی تغییرات آتی آن، در گرو شناخت این عوامل، نیروها و مکانیزم عمل آنهاست. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش و تاثیر هیدروژیومورفولوژی رودخانه های موقت شهری و فرآیندهای آن در شکل گیری، توسعه و ساختار فضایی شهر گله دار (در راستای بهبود و ساماندهی فضایی، کالبدی و ساختاری شهر) صورت گرفته است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، مبتنی بر مطالعات تاریخی؛ کتابخانه ای؛ اسنادی و بازدیدهای مکرر میدانی، به بررسی نقش هیدروژیومورفولوژی، در توسعه پایدار شهر و رفع تنگناهای توسعه شهر گله دار پرداخته شده است. یافته های پژوهش، با درنظرگرفتن انطباق بین شبکه مسیل و حوضه آبخیز مصنوعی درون شهر با خطوط شبکه ارتباطی (خیابانها و کوچه ها) که معابر اصلی و فرعی شهر هستند، بیانگر هم جهتی شیب عمومی و حرکت آبهای سطحی با ساختار شبکه معابر شهر، بطرف شمال شهر گله دار (شیب از جنوب شهر بسمت شمال کاهش می یابد) است که موجب «نظمی هدفمند در کالبد و ساختار بافت شهر در ارتباط با محیط طبیعی پیرامون» شده است. براین اساس، با توجه به هسته های مختلف شهر در دوره های زمانی و انفصال هسته ها و همچنین توسعه پراکنده شهر، تاثیر مستقیم رودخانه های موقت شهری در شکل گیری، توسعه و ساختار فضایی شهر گله دار نمایان است.

  • یاد داشتها و جستارهای پراکنده
  • به کوشش مریم صفایی صفحه 108
  • اکوتوریسم
  • گزارش پژوهشی
  • احمد حبیبی صفحه 127
  • اسناد و مدارک
  • سروده: احمد حبیبی صفحه 133
  • سعید عضدالدینی ملکی صفحه 135
  • گزیده اخبار
|
  • Iraj Afshar Sistani Page 10
    The strategic region of the Persian Gulf which has been introduced as one of the sub-systems of the Southwest Asia is a jewel in the south of Iran located between 16 to 40˚ N latitude and 32 to 57 E longitude. The water area of the Persian Gulf which connects Europe، Asia، and Africa is located in the Persia Gulf region between 24˚ to 30˚ N latitude and 48˚ to 57˚ E longitude. Makran region in the southeast of Iran is located like a pearl between 25˚ to 35˚ N latitude and 58˚ to 70˚ E longitude. The water area of Makran Sea is a part of the Indian Ocean and the only open sea in the southeast of Iran. The significance of this sea lies in its connection to the Indian Ocean. The Persian Gulf is connected to the rest of the world through the Strait of Hormoz and Makran Sea. The collection of the vast waters of the south of Iran which extend from the Red Sea to the coastlines of the Indus River has been called Pars Sea. A part of these waters which extend from the Strait of Hormoz to the west up to Arvandrud Delta and Bahmanshir is called the Persian Gulf. The other part which extends from the Strait of Hormoz to the east up to the delta of the Indus River is called Makran Sea. Therefore، Makran Sea and the Persian Gulf are branches of Pars Sea. In the course of history، several countries and ethnic groups have dominated and ruled the coastal areas of Pars Sea. However، their time is over now، and it is only the Iranian nation which is still standing and guarding its own legacy of sovereignty.
    Keywords: Persian Gulf region, Makran Sea region, Pars Sea region, Indian Ocean, civilization centers, Sistan, Makran, Iran, Bahrain, Qatar, Iraq, Kuwait
  • Mohammad Bahramzadeh, Narges Alaeibakhsh Page 27
    The use of hydraulic energy in its different forms has been common in Iran since long ago. One of the uses of this energy in the past was in the grinding of wheat, barely, rice, etc. in water mills, which were used in different regions of the country. Conducting scientific studies in order to learn more about these ancient mills as a part of Iranians’ past civilization motivated the writers to tackle this issue through reviewing the existing related historical documents and performing library and field studies (in the Persian Gulf region). The findings of this research indicate the perfect familiarity of ancient Iranians (during the Sassanid era) with the potentials of water and the science of hydrology, which resulted in the making of water mills in order to satisfy people’s every day needs. In sum, they demonstrate that during the Sassanid era, Iranians had made great advancement in the fields of technology and hydrology. Moreover, it was observed that, at that time, they followed a common architectural style in the construction of all water mills on the coasts of the Persian Gulf.
    Keywords: water mills, the Sassanid Era, coasts of the Persian Gulf, hydraulic energy
  • Mohammad Hassan Nami, Yahya Mirshekaran, Vahid Barani Page 36
    From the 17th century onwards، some of the countries with water borders began establishing artificial islands in the water bodies near their coastlines. These islands were usually established for military، defense، and commercial purposes and were used for constructing airports، extracting and producing petroleum and mineral substances or conducting business affairs. During the recent years، some of the countries in the Persian Gulf region have also established some multi-purpose huge artificial islands in the water bodies of their countries in this half-closed sea. Because of the gigantic dimensions of these islands in the sea، their construction will undoubtedly have some destructive and undesirable effects on the region. The southern countries of the Persian Gulf region، such as the United Arab Emirates، Bahrain، and Qatar، have also established several artificial islands in their coastal areas which are unique in terms of size in their own type. However، the important point here is the numerous undesirable biological effects that they have on their geographical area. Given the fact that the Persian Gulf is one of the extremely polluted regions of the world in terms of its environment، and that the petroleum contamination in this Gulf is twice as much as the other seas، the establishment of artificial islands can increase the contamination and destruction of the environment and have some irreparable consequences. One of the negative effects of establishing these islands is the transformation of the external morphology of this region. This paper is intended to explore the environmental، legal، political، and security aspects of artificial islands in the vital waterway of the Persian Gulf. Here، the writers have analyzed and evaluated the related existing proofs and documents following the descriptive-analytic method.
    Keywords: Persian Gulf, artificial islands, coastal waters, international waters, environmental pollution
  • Rouholah Shirazi, Behrouz Barjesteh Delforouz Page 50
    The present paper introduces the Shahugat inscription which was recently discovered near Tabaktal village in Chahan district near Nikshahr in Sistan and Baluchestan Province. This inscription refers to some events which occurred in the early eighth century on the southern coasts of Iran and can be matched with certain incidents which have been recorded in historical sources. The conflicts among the rulers of the southern regions and islands of Iran، such as Shiraz، Hormoz، Kish، and Qeshm، in order to gain control of the roads and commercial benefits not only in the Persian Gulf and Makran Sea regions but also on the coasts of India were one of the reasons for some people seeking shelter in the highlands of Makran and engraving this inscription.
    Keywords: Makran, Shahugat, eighth century AH, inscription, Persian Gulf, Makran Sea
  • Shideh Shadlou Page 54
    This paper deals with the present hostilities and conflicts in the Persian Gulf (Yemen، on the one hand، and Saudi Arabia and its allies، on the other hand) and their consequences from the view point of the international law. It seems that the common American-Zionist project of creating crisis in the region is a hidden threat against the Islamic Republic of Iran rooted in religious، political، and geopolitical reasons (opposition against Shi’ism and fearing Iran) as well as the geopolitical status of Yemen in the Persian Gulf region. The violation of a number of certain international laws by Saudi Arabia and its allies in Yemen، such as the violation of individuals’ rights in armed conflicts، breach of the prohibition of violating the soil of other countries، committing war crimes against humanity، breach of civil and political rights covenants، and violating the rights of self-determination، as well as passing an anti-Yemen resolution by the Security Council of the United Nations، preventing other countries or even some international organizations، such as Oxfam، to provide assistance to war victims، establishing a no-flight area over a specific region in Yemen and، most importantly، the heedlessness of official international associations and organizations of the violation cases are just some of the proofs that can be used to demonstrate the above claims.
    Keywords: Saudi Arabia, crisis creation, fearing Iran, Yemen, Persian Gulf, geopolitical, international law, opposing Shiism
  • Meytham Mirzaeitabar Page 75
    The Strait of Hormoz in the South of Iran is the waterway connecting the Persian Gulf to the Sea of Oman and international waters. Because of the direct or indirect dependence of the countries in the Persian Gulf region and some of the other countries in the world on this Strait with regard to transit، commerce، and energy affairs، and also because of its connecting، military، and political significance in various historical periods، the Strait of Hormoz plays a noteworthy geopolitical and strategic role in the region. Given the place and significance of this international Strait in the process of changes in the world، as well as its roles and functions in economic، political، military، security، and transit areas، the history of the changes in the Strait of Hormoz and its geopolitical and strategic status can be discussed in two ancient (before Islam) and Islamic periods. Moreover، its present strategic role can be analyzed and evaluated in the international relationships in the world. During each of these historical periods، the process of the changes in the Strait of Hormoz had its own particular features، and each of the regional or trans-regional players tried to dominate it in line with their own purposes and strategic thoughts. This paper intends to explore the strategic and geopolitical role of this Strait in the course of history. The findings of this study، which have been collected following the descriptive-analytic method and by using library resources، indicate that the Strait of Hormoz was always the center of competitions among various governments in order to have access to and exploit its various potentials and values during the ancient and Islamic periods. However، the author maintains that its strategic role and importance in international relationships in today’s world are more visible and noteworthy than ever before.
    Keywords: Strait of Hormoz, history, geopolitical role, strategic role
  • Farzali Salar Sardari, Mehdi Nouri Page 86

    The formation، continuity، life، and external changes in urban structure and its growth and development are influenced by a collection of natural، political، economic، social، cultural، and technological elements and forces. The knowledge of the present status and problems of the city and predicting its future changes relies on the recognition of these elements and forces and the mechanisms of their functions. The preset study was conducted in order to learn about the role of the hydromorphology of the temporary urban rivers and its effects on the formation، development، and spatial structure of Galledar in order to improve and organize them. In this research، by employing the descriptive-analytic method and benefitting from historical studies، library resources and documents، and frequent field observations، the researchers have also examined the role of hydrogeomorphology in stable urban development and removing the resulting problems. Considering the correspondence of the dry river network and the artificial inner city basin with the lines of connection network (streets and alleys، which comprise the main and branching passages of the city)، the findings of this research indicate that the general slope and motion of surface waters are of the same direction with the structure of the network of the city passages towards the north of Galledar (the slope decreases from the south to the north of the city). This has resulted in a purposeful regularity in the body and structure of the city in relation to its surrounding natural environment. Accordingly، given the various cores of the city in different time periods، their separation from each other، and the scattered development of the city، the direct effect of temporary city rivers becomes more visible on the formation، development، and spatial structure of Galledar.

    Keywords: hydrogeomorphology, urban rivers, physical development, city of Galledar, stable urban development