فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1395)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صفحه 4
  • مقالات
  • حکمت الله ملاصالحی، علیرضا خسروزاده، محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار صفحه 6
    در عصرامپراطوری پارتیان، کرانه های خلیج فارس میان چند ایالت یا استان ایرانی تقسیمبندی شده بود. کرانه های جنوبی آن بخشی از شبه جزیره عربستان را شامل میشد. کرانه های غربی در ایالت یا استان مسن یا میسان قرار گرفته بود. کرانه های شمالی خلیج فارس نیز به سه ایالت یا استان کارمانیا (کرمان)، پارس (فارس) و خوزستان تعلق داشت. در این کرانه ها یا مناطق ساحلی خلیج فارس بنادر در خور توجه و مهمی نیز در این دوره وجود داشت. ازجمله مهمترینشان بنادر پارتی که پلینی و پریپلوس به آن اشاره کرده اند؛ اماناست که به احتمال در کرانه های تنگه هرمز قرار داشته است. در بررسی های انجام شده در کرانه های شمالی و جنوبی تنگه هرمز شماری محوطه باستانی که مرتبط با بنادر تجاری و متعلق به عصر پارتیان نیز شناسایی و ثبت و گزارش شده که بندر باستانی امانا میتواسته ازجمله آنها بوده باشد. نام این محوطه ها چنینند: کهور لنگر چینی (نخل ابراهیمی) در سواحل میناب، اددور در سواحل شارجه امارات و سوهار در سواحل کشور عمان. در نوشتار حاضر سعی کرده ایم با استناد هم به منابع نوشتاری کلاسیک و هم شواهد باستان شناختی، جای نام بندر باستانی امانا که در منابع مکتوب و مستندات تاریخی از آن به عنوان یکی از بنادر اصلی و شاخص خلیج فارس در عصر امپراطوری پارتیان یاد شده، مشخص شود. روش شناسی پژوهش پیش رو هم متکی بر منابع نوشتاری است و هم مبتنی بر پژوهشهای میدانی و یافته های باستان شناختی که باستان شناسان خارجی در مناطق سواحل جنوبی خلیج فارس و باستان شناسان ایرانی در کرانه های شمالی انجام داده اند. شایان ذکراست که در میان سه تن از نگارندگان نوشتارحاضر دو تن (خسروزاده و اسمعیلی جلودار) خود کاوشگران این محوطه ها در سواحل شمالی خلیج فارس در مناطق مشرف به تنگه هرمز بوده اند.
    کلیدواژگان: امانا، پارتی، خلیج فارس، بندر، تنگه هرمز
  • علی اکبر جعفری صفحه 17
    خلیج فارس از مهمترین کانونهای مهاجرت و جابجایی اقوام و گروه های انسانی در جریان فرایند تمدن سازی در این حوزه تمدنی محسوب میشود. از تشکیل دولت صفویه در ایران تا پایان جنگ جهانی دوم، این موضوع از وضوح و تاثیرگذاری بیشتری برخوردار شده است. مهاجرت اقوام در این مقطع زمانی، هم بدلیل انگیزه ها و دلایل و خاستگاه مهاجرین و هم بدلیل نتایج و پیامدهایش و نقشی که در تحولات خلیج فارس داشته، کاملا با قبل از این دوران متفاوت است. از اینرو پژوهش حاضر با هدف تبیین انواع مهاجرت و انگیزه های مهاجرین در این دوران در خلیج فارس و نقش آن در تحولات خلیج فارس، در پی آن است تا به این سوال پاسخ دهد که مهاجرت اقوام در خلیج فارس از زمان صفویه تا پایان جنگ جهانی دوم چه تاثیری در تحولات منطقه داشته است؟ برای پاسخگویی به سوال فوق، این فرضیه به آزمون گذاشته شده که «مهاجرت اقوام به خلیج فارس از زمان تشکیل دولت صفویه در ایران عامل اصلی تحولات سیاسی- اجتماعی و اقتصادی این منطقه بوده است». روش پژوهش، کتابخانه یی است و یافته های پژوهش، ضمن پاسخگویی به سوال و بررسی فرضیه پژوهش، گوشه های دیگری از مسائل مهاجرت در خلیج فارس را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، خلیج فارس، استعمار، اقوام، تحولات، صفویه
  • علیرضا محسنی ابوالخیری، مهران رضایی صفحه 26
    عضدالدوله بویی که پس از مرگ عمویش علی عمادالدوله در سال 338 ه‍.ق/949.م پادشاه ایالت فارس و کرمان و یگانه سیاستگذار قلمرو آل بویه گردید، برای اعمال نفوذ در قلمرو وسیع خویش و بویژه دستگیری تجارت دریایی خلیج فارس، طرح امنیتی همه جانبه یی - از لحاظ مذهبی، اجتماعی و تجاری- را به اجرا گذاشت که حاصل آن رفاه حال رعیت، افزایش قدرت سلطنت و آبادانی سواحل خلیج فارس و رونق تجارت دریایی آن بود. راه های تجاری سواحل شمالی خلیج فارس بسبب نقششان، در این طرح امنیتی برجسته بود و بازسازی این جاده های کاروان رو برای تسهیل تجارت لازم بنظر میرسید. در میان این جاده های کاروان رو، جاده «شیراز- فیروزآباد - سیراف» توجه بیشتر عضدالدوله را به خود جلب کرد. اینکه چرا این جاده در طرح امنیتی عضدالدوله برجسته شد و وی به چه اقدامات تامینی در این جاده دست زد، پرسشی است که پژوهش حاضر بر آن است که با روش بررسی تاریخی و تحلیل داده های موجود تاریخی، بدان پاسخ گوید.
    کلیدواژگان: عضدالدوله، جاده شیراز، فیروزآباد، سیراف، امنیت، تجارت، خلیج فارس
  • عبدالکریم مشایخی صفحه 36
    امپراطوری عثمانی، آخرین کشور بزرگ اسلامی بود که شش قرن در صحنه سیاسی جهان با اقتدار از حضوری فعال و موثری برخوردار بود. این امپراطوری قدرتمند در سال 1288ه.ق/1871.م شهبندری خود را در بندر بوشهر که مهمترین بندر تجاری ایران در دوره قاجار بود، تاسیس نمود. دلایل اصلی رویکرد عثمانی ها به خلیج فارس در اواخر قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم میلادی، جبران ناکامی های ناشی از شکست آنها در اروپا و آگاهی از نقش تجاری و اقتصادی منطقه خلیج فارس در آینده مناسبات بین المللی بود. آنها در راستای تحقق اهداف توسعه طلبانه و سلطه جویانه خویش در کرانه ها و پس کرانه های خلیج فارس به بندر بوشهر توجه جدی نمودند. نوشتار حاضر رویکری تحلیلی به بررسی دلایل حضور عثمانی ها در خلیج فارس و بندر بوشهر در مدت حضور چهل و هفت ساله آنها دارد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، بندر بوشهر، شهبندری عثمانی، دریابیگی، عهدنامه ارزروم، آل مذکور
  • محمدحسن بیگی، عباس عرب صفحه 48
    ایالت فارس و نواحی جنوبی آن، از جمله بوشهر و بندرعباس، در اواخر دوره قاجار اهمیت ویژه یی را در تاریخ ایران پیدا کردند. آنجا دروازه ارتباط ایران با دنیا بود و حضور انگلیس در این منطقه و مطامع استعماری آن کشور در آنجا بر اهمیت آن مناطق افزوده بود. حفظ هندوستان برای انگلستان اهمیت ویژه یی داشت و چون جنوب ایران راه ورود به هند بود، کاستن اقتدار ایران در خلیج فارس و ایجاد رقبایی برای دولت ایران از سیاستهای انگلیس در این ناحیه بود. در زمان ناصرالدین شاه، امامان خارجی (خوارج) مسقط در عمان که تا چندی پیشتر به دولت عثمانی وابسته بودند، خود را تحت حمایت انگلستان قرار دادند و با همین حربه و با استفاده از عدم تمرکز قدرت ایران در نواحی جنوبی به این مناطق وارد شدند و بندرعباس را از حکام فارس اجاره کردند. ورود آنان به این منطقه حاکمیت ایران را به مخاطره افکند و مردم برای طرد آنان تلاشهای زیادی را انجام دادند؛ اما سرانجام بشکلی اتفاقی از این منطقه رانده شدند و تاریخ ایران از بوجود آمدن بحرینی دیگر در دوره های بعد رهایی یافت.
    کلیدواژگان: ایالت فارس، امامان مسقط، خلیج فارس، بندرعباس، حسام السلطنه
  • محسن پرویش، الله بخش روشن روان صفحه 55
    روند تاسیس مدارس به شیوه نوین در اواخر دوره قاجار شتاب فزاینده به خود گرفت. این مدارس توسط تجار، شخصیتهای سیاسی و فرهنگی تاسیس و اداره میشد. در دوره پهلوی اول تلاش گسترده-یی برای دگرگون ساختن نهادهای فرهنگی کشور انجام شد. دگرگونی فرهنگی از طریق رشد سریع نهادهای جدید و با هدف از هم پاشیدن نهادهای سنتی بوسیله دولت انجام شد. از میان نهادهای فرهنگی بسیاری که در این دوره تاسیس گردید ، مدارس ایرانیان خارج از کشور بود. از مهمترین این مدارس ایرانی میتوان به مدارس ایرانی حاشیه خلیج فارس اشاره نمود. نوشتار حاضر بر آن است تا عملکرد و شیوه مدیریت مدارس ایرانی بحرین و کویت را از اواخر دوره قاجار تا اواسط دوره پهلوی اول مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مدارس ایرانیان، بحرین، خلیج فارس، قاجار، پهلوی، کویت
  • عبدالجلیل مرداسنگی صفحه 67
    جزیره قشم بنا به وسعت و موقعیت مکانی، همواره دارای شرایطی ویژه مانند فراهم آوردن لنگرگاه های متعدد برای کشتی ها و همچنین امکان تهیه و ذخیره آب برای گردآمدن جوامع انسانی و فعالیتهای زراعی بوده است. آثار و شواهد باستان شناسی موید وجود جوامع انسانی متعددی از دوران هخامنشی به بعد در جزیره قشم است که از طریق لنگرگاه های موجود به دریانوردی، صیادی و تجارت دریایی میپرداخته اند. در روستای کوشه در قلب جزیره قشم، مسجد و بقعه یی وجود دارد که میعادگاه و محل نذورات دریانوردان و خانواده آنها بوده است و دریانوردان بهنگام بروز خطراتی از جمله طوفان و امواج و یا مواجهه با دزدان دریایی به آن متوسل میشده اند. در این جستار با ذکر روایات مختلف در مورد بنای این بقعه، به بررسی و پژوهش پیرامون روستای برخت، قدمت دریانوردی در جزیره برخت، بقعه برخ و پیوند آن با دریانوردان پرداخته میشود. روش مطالعاتی بکار رفته در نوشتار حاضر، روش پژوهش کتابخانه یی، مصاحبه و بازدید و بررسی میدانی محل مورد نظر است. نتایج حاصل از این پژوهش روشن میسازد که روستای برخت در دوره یی از تاریخ بعنوان مرکز کانونی تولید و بازرگانی جزیره شناخته شده بود؛ بطوریکه خود جزیره هم بنا به اهمیت این روستا بعنوان جزیره برخت شناخته میشده است و بقعه قدیمی واقع در برخت از اعتباری ویژه نزد مردم و دریانوردان برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: جزیره قشم، برخت، مسجد برخ، بقعه برخ، برخ الاسود، ابوزهر برختی، دریانوردی، خلیج فارس
  • یادداشتها و جستارهای پراکنده
  • محمد جعفر چمنکار، ابراهیم صمصامی صفحه 76
  • اکوتوریسم
  • مریم اقبالی، نسرین طیاری، ساره مسعودی صفحه 92
  • گزارش پژوهشی
  • حسن داداشی آرانی صفحه 98
  • اسناد و مدارک
  • گزیده اخبار
|
  • Hekmatollah Mollasalehi, Alireza Khosrozadeh, Mohammad Ismail Ismaili Jelodar Page 6
    During the reign of the Parthian Empire, the coasts of the Persian Gulf were divided among some Iranian states or provinces. Its southern coasts comprised a part of the Arabian Peninsula; its western coasts were a part of the Maysan state or province, and its northern coasts belonged to the three Karmania )Kerman(, Pars )Fars(, and Khuzestan Provinces. There were also some important ports on the coasts or in the coastal regions of the Persian Gulf. One of the most important Parthian ports which Pliny the Elder and Periplus have referred to is Omana, which was probably located on the coasts of the Strait of Hormuz. In the course of investigations on the northern and southern coasts of this Strait, a number of ancient sites which were associated with the trade ports belonging to the Parthian period were identified, inscribed, and reported. The ancient port of Omana could have been one of them. The names of the sites mentioned above are as follows: Kahur Langar Chini )Nakhl-e Ebrahimi( on the coasts of Minab, al-Duur on the coasts of Sharjah in the United Arab Emirates, and Sahar on the coasts of Oman. In this paper, the authors have tried to shed some light on the place of the ancient port of Omana, which has been mentioned in historical sources and documents as one of the major ports of the Persian Gulf during the reign of Parthian Empire. In doing so, they have collected a part of the required data with reference to classical written sources following the method of library research. They have also collected some of their data through field research and by resorting to archeological findings of foreign archeologists in the southern coastal regions of the Persian Gulf and those of Iranian archeologists on its northern coasts. It is worth noting that two of the three authors of the present paper )Khosrozadeh and Esma’ili Jelodar( were actively involved in the exploration of these sites on the northern coasts of the Persian Gulf in the regions near the Strait of Hormuz.
    Keywords: Omana, Parthian, Persian Gulf, port, Strait of Hormuz
  • Ali Akbar Jafari Page 17
    The Persian Gulf is considered to be one of the most important centers for the immigration and movement of different ethnic groups in the process of the establishment of civilization in Iran. From the rise of the Safavid government in Iran until 1945, this point attained increasing clarity and influence. During this period, the immigration of various ethnic groups was completely different from that in the past not only due to the motives, reasons, and motherlands of immigrants but also because of its consequences and roles in the changes in the Persian Gulf. Accordingly, the present research was conducted to explain the different types of immigration, the motives of immigrants during this period in the Persian Gulf, and the role of immigration in the changes in this region. In doing so, the author intended to provide an answer to the question of the effects of immigration in the Persian Gulf in the changes in this region from the Safavid period until the end of World War II. In response to this question, he posed the hypothesis that the immigration of different ethnic groups to the Persian Gulf since the establishment of the Safavid Dynasty in Iran was the main cause of the political, social, and economic changes in this region. This study was carried out following the library method, and the related findings, while providing an answer to the posed question and testing the formulated hypothesis, shed some light on some of the problems associated with immigration in the Persian Gulf.
    Keywords: immigration, Persian Gulf, colonization, ethnic groups, changes, Safavid Dynasty
  • Alireza Mohseni Abolkheiri, Mehran Rezaei Page 26
    ‘Adud al-Dawla Buyid became the King of the states of Fars and Kerman and the only policy-maker of the Buyid realm after the demise of his uncle, Ali Emad al-Dawla, in 949. In order to exercise his influence all over this vast realm and, particularly, control sea-trade in the Persian Gulf region, he put a comprehensive religious, social, and commercial security plan into effect, the result of which was the welfare of his subjects, the increase of royal power, the development of the coasts of the Persian Gulf, and the flourishing of sea-trade there. The role of trade routes of the northern coasts of the Persian Gulf was of prime importance in this security plan, and the reconstruction of these caravan-routes seemed necessary for facilitating commerce. Among all the routes used by caravans, the Shiraz-Firouzabad-Siraf route attracted the greatest attention of ‘Adud al-Dawla. The present paper is intended to provide some answers to the questions of why this route assumed a significant place in ‘Adud al-Dawlah’s security plan, and which security actions were put into effect in this regard following the historical method of research and through analyzing the existing historical data.
    Keywords: Adud al Dawlah, Shiraz, Firouzabad, Siraf route, security, trade, Persian Gulf, Abstract
  • Abdolkarim Mashayekh Page 36
    The Ottoman Empire was the last great Islamic realm which had an influential, powerful, and active presence in the political scene of the world for six centuries. This powerful empire established its Shahbandar in Bushehr Port, which was the most important commercial port of Iran during the Qajar Period. The most important reasons of Ottomans’ attention to the Persian Gulf during the late 19th and early 20th centuries were to compensate for their misfortunes due to their failure in Europe and their awareness of the commercial and economic roles of this region in future international relationships. In order to obtain their expansionist and domineering goals on the shores and hinterlands of the Persian Gulf and Bushehr Port, they paid serious attention to this port. The present paper follows an analytic approach to exploring the reasons behind the Ottomans’ 47-year presence in the Persian Gulf and Bushehr Port.
    Keywords: Persian Gulf, Bushehr Port, Ottoman Shahbandar, Daryabeigi, Treaty of Erzurum, al, Madhkur
  • Mohammad Hassan Beigi, Abbas Arab Page 48
    The state of Fars and its southern regions, such as Bushehr and Bandar Abbas, enjoyed particular importance during the late Qajar period in the history of Iran. This region was the gateway connecting Iran to the world, and the presence of England with its colonial purposes there had added to the significance of that state. Keeping India was of crucial importance to England, and since the south of Iran was the way to enter India, one of the policies of the English government in this region was to decrease Iran’s power in the Persian Gulf and create some rivals for the Iranian government there. During the reign of Naser al-Din Shah, foreign Imams )khawarij( of Musqat in Oman, who were previously dependent on the Ottoman government, gained the support of England. Using this strategy and benefitting from the decentralization of Iran’s power in its southern regions, they entered these areas and rented Bandar Abbas from the rulers of Fars. Their arrival in this region endangered Iran’s rule, which is why, through the endeavors of the people of the south of Iran and to some extent by accident, they were pushed back from this area, and the history of Iran was freed from witnessing the formation of another Bahrain in the next periods.
    Keywords: State of Fars, Imams of Musqat, Persian Gulf, Bandar Abbas, Hesam al Saltanah
  • Mohsen Parvish, Allah Bakhsh Roshanravan Page 55
    The process of establishing modern schools adopted increasing speed during the late years of the Qajar Era. Such schools were usually established by merchants and political and cultural figures. During the reign of the first Pahlavi king, great efforts were made to change the cultural centers of the country. This cultural evolution was accompanied with the fast growth of new institutions and with the purpose of the disintegration of traditional cultural centers by the government. Many cultural institutes which were established in this period were the Iranian schools opened abroad, some of the most important of which opened on the coasts of the Persian Gulf. The present paper aims to examine the functions and management methods of Iranian Schools of Bahrain and Kuwait from the late Qajar period until the middle of the first Pahlavi period.
    Keywords: Iranian schools, Bahrain, Persian Gulf, Qajar, Pahlavi, Kuwait
  • Abdoljalil Mordasangi Page 67
    Because of its vastness and geographical status, Qeshm Island has always enjoyed certain features such as providing several berths for ships as well as the possibility for providing and storing water for the development of human communities and agricultural activities. Archeological remains and proofs indicate the existence of several human societies from the Achaemenid period onwards on Qeshm Island. The members of such societies were involved in sailing, fishing, and sea-trade through the existing berths and harbors. In Kusheh village in the heart of Qeshm Island, there is a mosque or a mausoleum which functioned as the rendezvous and offering place of sailors and their families. In cases of danger, such as storms, high waves, or exposure to pirates, sailors usually prayed at this place. In this article, alongside referring to various narrations regarding the structure of this mausoleum, the writer explores the Burkht village, the history of sailing in Burkht Island, Burkh mausoleum, and its unity with sailors. This study was conducted following the library and field methods, and some of the required data was collected through interviews and visiting the intended location. The results of this research indicate that Burkht village was considered to be the production and trade center of the island during a specific historical period. Because of the significance of this village, the island itself was called Burkh Island, and the old mausoleum in Burkht village was of great importance to the people and sailors there.
    Keywords: Qeshm Island, Burkht, Burkh mosque, Burkh mausoleum, Burkh al Asvad, Abu Zahr Burkhti, sailing, Persian Gulf