فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1395)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سرمقاله
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 4
  • مقالات
  • زهره فنی* صفحه 7
    جزایر ایرانی در خلیج فارس، با نبود تعادلهایی در فضا و ساختارهای کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی مواجهند. چنین موقعیتی موجب افزایش آسیب پذیری و فقر و نیز تاثیر پذیری جزیره ها در برابر تحولات جهانی - منطقه یی شده است. سیاستها و برنامه های محلی- منطقه یی برای تقویت شاخصه های هویتی- فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی یکی از رویکردهای فراروی تصمیم گیران و برنامه ریزان ملی- منطقه یی و محلی، بویژه برای این منطقه است. برنامه ریزی و مدیریت جامع راهبردی توسعه محلی (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و زیست محیطی) و تدوین و ارائه راهکارهای عملیاتی، به منظور احیا و تقویت ساختاری و زیرساختی این جزایر یک ضرورت تام است. از سوی دیگر، جهانی شدن و افزایش فعالیتهای بین المللی کشورهای حوزه خلیج فارس، زمان را برای بهره برداری های موثر ایران تنگ کرده است؛ از اینرو، شتاب در توانمندسازی، ارتقای بهره وری منابع انسانی و طبیعی، تقویت پیوندهای محلی و منطقه یی و رونق بخشی به جزایر و سواحل این منطقه اجتناب ناپذیر شده است. مطالعات نگارنده نشان داده است که در این شرایط، متحول سازی و تاثیرپذیری و نیز برنامه ریزی توسعه محلی، مهمترین رویکردها در توسعه از پایین، تمرکززدا، درونزا و مبتنی بر توانمندسازی محلی است. بنابرین، مقاله حاضر با هدف تحلیل وضعیت سکونتگاه های منطقه، با تنظیم یک برنامه راهبردی در زمینه توسعه محلی، پیشنهادات راهبردی را بصورت برنامه های اجرایی/مدیریتی ارائه کرده است. نگارنده با تاکید بر این مهم، به تعمیم و بومی-سازی نتایج بخشی از تحقیقات خود و دیگران (در زمینه توانمندسازی محلی)، در محدوده جزایر خلیج فارس میپردازد که براساس آن میتوان برنامه هایی برای عملیاتی شدن سند جامع راهبردی توسعه محلی درحوزه این جزایر، تهیه و تنظیم کرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، توسعه محلی، توانمندسازی، جزایر خلیج فارس، خلیج فارس
  • حیدر لطفی، محمدعلی شادی*، سید امیر مدینه ای بناب صفحه 22
    ذخایر عمده نفت و گاز منطقه خلیج فارس، این منطقه را دارای اهمیت ژئواستراتژیک، ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک در سطح بین المللی کرده است. همین امر زمینه حرکت روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس را بسوی نوعی واگرایی فراهم آورده است. بررسی ها نشان میدهد که عواملی، مانند اختلافات ارضی و مرزی، جنگهای منطقه یی و عدم آگاهی رهبران کشورهای منطقه از جایگاه ویژه خلیج فارس، وجود تفکرات سنتی و قومی، پروژه اسلام ستیزی، نفوذ تفکرات و ایدئولوژی های بین المللی و حضور قدرتهای فرامنطقه یی و غیره، موجبات ناامنی را در این منطقه فراهم آورده است. به همین دلیل پرداختن بیش از پیش به این موضوع و یافتن راهکارهایی به منظور کاهش ناامنی و همچنین افزایش همگرایی دربین کشورهای منطقه، یکی از ضرورتهای ویژه در این حوزه حیاتی بشمار میرود. در جهان امروز گردشگری صنعتی فرارشته یی است که نه تنها متاثر از عوامل اجتماعی، طبیعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است، بلکه آنها را به نوبه خود تحت تاثیر قرار میدهد. بنابرین بنظر میرسد که در صورت بررسی و شناخت ویژگی های مشترک عوامل یاد شده در کشورهای حوزه خلیج فارس در چارچوب صنعت گردشگری، میتوان عوامل همگرایی این کشورها را شناسایی کرد. در این مقاله، پژوهشگران با استفاده از منابع کتابخانه یی و استفاده از جدول، شکل و نقشه به بررسی نقش و اهمیت کشورهای حوزه خلیج فارس و عوامل همگرایی در بین کشورهای این حوزه پرداخته اند. همچنین در ادامه نگارندگان به تاثیر صنعت گردشگری و تاثیر آن در تحکیم روابط این کشورها، برای دستیابی به قدرت منطقه یی یا جهانی اشاره کرده اند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، گردشگری، همگرایی، ژئوپولیتیک، ژئوتوریسم، ژئواستراتژیک
  • حدیث شاه حسینی*، سروش مدبری صفحه 42
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اکوتوریسم(طبیعت گردی) در منطقه ژئوپارک قشم انجام شده است. این تحقیق با بهره گیری از روش های نظریه مبنایی، تحقیق کیفی و نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه با هجده نفر از ساکنین محلی قشم صورت گرفته است. در این پژوهش، اثرات اکوتوریسم در منطقه ژئوپارک، به دو دسته تبعات مثبت و تبعات منفی تقسیم شده اند. نتایج تحقیق، نمایانگر آن است که اکثر مصاحبه شوندگان نگرشی مثبت، نسبت به صنعت طبیعتگردی در این منطقه دارند و به میزان زیادی با افزایش اشتغال در منطقه، در اثر توسعه صنعت طبیعت گردی موافق هستند. بر اساس شاخص «داکسی»، هم اکنون ساکنان قشم در مرحله خشنودی و رضایت قرار دارند. در این مرحله، جامعه میزبان از توسعه گردشگری مشتاقانه استقبال میکند. فرصتهای شغلی جدید و افزایش درآمد ها از آثار مثبت این مرحله محسوب میشوند.
    کلیدواژگان: اثرات اکوتوریسم، جامعه محلی، ژئو پارک قشم، خلیج فارس
  • بررسی تغییرات فضایی در شهرستانهای جنوبی ایران با تاکید بر آمایش سرزمین / مطالعه موردی: شهرستان های بندرعباس؛ بوشهر؛ چابه ار و بندر ماهشهر
    کیومرث یزدان پناه*، زهرا انصاری صفحه 66
    ایران با وجود نظام جغرافیای سیاسی متمرکز، نیاز به تمرکززدایی در اشکال گوناگون اداری و سیاسی دارد؛ اما این مسئله در بیشتر موارد با بحث تقسیمات کشوری در ارتباط است. انگیزه اصلی ارتقای واحدهای سیاسی، این تصور است که با ارتقای این واحدها، رفاه؛ خدمات عمومی؛ اعتبارات و بودجه بیشتری از سوی دولت، متوجه این واحدها خواهد شد. حاصل این امر، گسترش کانونهای شهری کوچک و بزرگ، بدون در نظرگرفتن برنامه های کلان آمایشی است. با توجه به ضرورت برنامه ریزی برای تمرکززدایی اداری - سیاسی کشور، دراین تحقیق سعی شده است با استفاده از منابع کتابخانه یی و اینترنتی، وضعیت کلی سازماندهی سیاسی- فضایی در شهرستانهای بندرعباس؛ بوشهر؛ چابهار و بندرماهشهر، طی دوره شانزده ساله (از سال 1375 - 1391)، بعنوان نمونه ها یی از تقسیمات کشوری ایران تشریح شود. سپس به بررسی علل ایجاد سازماندهی سیاسی، فضای حاضر شهرستانهای مذکور با استفاده از رویکرد کارکردگرایی ریچارد هارتشورن پرداخته شده است. درنتیجه این تحقیق، مشخص شد که عوامل اصلی ارتقای واحدهای سیاسی شهرستانهای مذکور تصور دریافت بودجه و نیز عامل سیاسی (نمایندگان مجلس و وزارت کشور) بوده است. راهکار ارائه شده، افزایش سطح خدمات و امکانات در سطح واحدهای سیاسی است تا دیگر نیازی به ارتقای آنها برای دستیابی به موارد مذکور نباشد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تقسیمات کشوری، بندرعباس، بوشهر، چابهار، بندرماهشهر، خلیج فارس
  • احمد جالینوسی، طیبه رستمی* صفحه 76
    مقاله حاضر،تلاشی است،برای بررسی ادعاهای امارات متحده عربی واستدلالهای ایران در موردمالکیت ایران بر جزایرسه گانه ایرانتنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در خلیج فارس. همچنین در این مقاله، نقش دولت استعماری بریتانیا در این ادعا، بعنوان یک هدف فرعی مورد توجه قرار گرفته است. بریتانیا در آستانه سده بیستم میلادی، این جزایر را به امارات متحده عربی واگذار کرد و در سال 1970.م بازگشت آنها را به ایران پذیرفت. موضع رسمی ایران در قبال ادعای امارات متحده عربی، نفی هرگونه ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر سه گانه و ارائه مستندات تاریخی دال بر تعلق همیشگی این جزایربه ایران است.این پژوهش از نوع پژوهشهای تاریخی وتوصیفی - تحلیلی است که بر اساس تجزیه وتحلیل اطلاعات موجوددر منابع تاریخی انجام شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که بدلیل وقوع جنگهای داخلی (انقلاب مشروطه) در ایران و ضعف دولت مرکزی، ایران نتوانست در زمان مقتضی در برابر اقدامات سودجویانهبریتانیا واکنش لازم را نشان داده و مانع از واگذاری آن به شیوخ شارجه شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزایر سه گانه، ایران، انگلیس، امارات متحده عربی
  • رضا چهرقانی* صفحه 90
    رمان معروف تنگسیر، اثر صادق چوبک- داستان نویس پرآوازه ایرانی- را میتوان در زمره آثار مکتب داستان نویسی جنوب طبقه بندی کرد. آشنایی عمیق چوبک با فرهنگ ساکنان سواحل خلیج-فارس و بهره گیری وی از عناصر اقلیمی و بومی سرزمینهای جنوبی ایران، پرداخت توصیفی و روایی داستان تنگسیر را قابل تامل و بررسی ساخته است. این پژوهش میکوشد، عناصری همچون عقاید و باورها، خلقیات، لهجه و گویش و نیز آیینهای مردم استان بوشهر را در کنار تاریخ و جغرافیای طبیعی و انسانی این منطقه (که در رمان تنگسیر بازتابی داستانی یافته است)، با روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از این پژوهش، علاوه بر اینکه از آگاهی و تسلط عمیق نویسنده بر جنبه های گوناگون تاریخ، جغرافیا و فرهنگ ساکنان تنگستان بوشهر حکایت میکند، لایه های پیدا و پنهان روحیات و اعتقادات مردم جنوب را (که آزادگی و ستم ستیزی، نوع دوستی و خانواده دوستی، علاقه به طبیعت و محیط زیست، وجه بارز آن است) از دریچه نگاه یک روایتگر واقع گرا عیان میسازد.
    کلیدواژگان: چوبک، تنگسیر، ادبیات اقلیمی جنوب، فرهنگ عامه، خلیج فارس
  • محمدحسین میرفخرایی* صفحه 104
    جغرافیدانان، تاریخ دانان و نقشه نگاران بخوبی از محل استقرار خلیج فارس آگاهند. آگاهی آنان از این امر، ریشه در استفاده 2500 ساله از این نام دارد. با این حال، در طول چند دهه گذشته، همسایگان عرب تبار خلیج فارس همواره تلاش کرده اند که از راه های سیاسی نام این آبراه را تغییر دهند؛ بعنوان مثال، برخی از آنان پیشنهاد کرده اند که کلمه «فارس» را از خلیج فارس حذف کرده و آن را بسادگی فقط «خلیج» بنامیم. اگر این منطق را باور داشته باشیم، آنگاه میتوانیم خود را محق دانسته و از این پس اقیانوس اطلس را نیز فقط «اقیانوس» بنامیم. باید توجه کنیم که هر چه نیاز جهان به نفت افزایش می یابد، حفظ امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز ضرورت بیشتری پیدا میکند. این مقاله به بررسی دقیق جزئیات این امر اختصاص دارد و در خاتمه به این بحث میپردازد که چنین چالشی با تاریخ خلیج فارس نه از حمایت خود تاریخ برخوردار است و نه ریشه در خرد عملی دارد. هدف اصلی این مقاله، اثبات بی پایگی هرگونه تغییری در نام خلیج فارس است. به همین منظور، نویسنده هر دو جهت تغییر و یا عدم تغییر نام را مدنظر قرار میدهد و سپس بتفصیل بیان میکند که چرا پاسداشت از نام فعلی(خلیج فارس) انتخاب بهتری برای آن است. در این مقاله برای رسیدن به هدف اصلی از نقشه های قدیم و جدید خلیج فارس استفاده شده و همچنین لیست منابع مورد استفاده در آن نیز ارائه شده است. افزون بر این، به منظور تسهیل تحقیقات آتی در مورد این موضوع، فهرستی از منابع مفید در پایان مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جغرافیای طبیعی، تاریخ نقشه نگاری، نقشه های تاریخی
  • یادداشت ها و جستارهای پراکنده
  • اثر دنیل توماس پاتس، ویراستاری علمی: مریم صفایی ترجمه: حمید زیبایی صفحه 106
  • اکوتوریسم
  • اصغر مبارکی، امین خالق پرست صفحه 120
  • گزارش پژوهشی
  • حمدالله صادقی نیا صفحه 130
  • اسناد و مدارک
  • شهریار القاصی، اصغر القاصی صفحه 144
|
  • Zohreh Fanni* Page 7
    The Iranian islands in the Persian Gulf are facing certain imbalances in space and physical, economic, social, and management structures. This has led to an increase in the vulnerability and poverty of these islands as well as their susceptibility to regional-global changes. One of the approaches that can be adopted by the national-regional and local decision makers and program developers of this region is to follow certain local-regional policies and programs in order to improve and empower its ethnic-cultural, economic, and social conditions. It is absolutely necessary to program for and exercise a comprehensive and strategic management over the local development of these islands with regard to their economic, social, cultural, physical, and environmental features and elements and, at the same time, devise and present some practical methods in order to revive and strengthen their structural and infrastructural conditions. On the other hand, the globalization and expansion of the international activities of the countries in the Persian Gulf region have imposed some time constraints on Iran’s efficient operations there. Accordingly, it is of prime importance to accelerate the empowerment of human and natural resources of these islands and their shorelines in order to promote their productivity and efficiency, reinforce their local and regional ties, and help them prosper in different respects. The writer’s studies indicate that, under the present conditions, change, openness to external influences, and local development planning are the most important approaches that can lead to a from below, decentralized, and endogenous development based on local empowerment. Therefore, in the present paper, with the purpose of analyzing the conditions of residential places in the Persian Gulf region, the writer presents a strategic plan for local development and offers a number of related strategic suggestions in the form of administrative/ management plans. Next, she generalizes the results of some of her own studies and those of other researchers )on local empowerment( to the islands of the Persian Gulf. She believes that, based on these results, it is possible to develop some plans for operationalizing the strategic and comprehensive document of local development for these islands.
    Keywords: Globalization, local development, Empowerment, Persian Gulf islands, Persian Gulf
  • Heydar Lotfi, Mohammad Ali Shadi*, Seyyed Amir Madinei Bonab Page 22
    The huge oil and gas reserves of the Persian Gulf, which have granted it great geostrategic, geo-politic, and geo-economic significance, have directed the relationships among the countries of this region towards a kind of divergence. Investigations indicate that some elements such as disagreements over land and borderlines, regional wars, leaders’ lack of sufficient awareness of the particular status of the Persian Gulf in the world, existence of certain traditional and ethnic beliefs and ideas, influence of Islamophobia, penetration of international thoughts and ideologies in the region, and the presence of trans-regional powers have led to the insecurity of this region. Therefore, it is of prime importance to study this issue more than ever before and find some strategies in order to decrease the insecurity of the Persian Gulf region and promote the convergence of the countries there. Since tourism is a transdisciplinary industry which not only affects but also is affected by several social, natural, cultural, economic, and political factors, it appears that a study of the historical, social, and economic features of the countries in the Persian Gulf region within the framework of tourism could reveal the factors leading to their convergence. Hence, in this study, through benefitting from library sources, tables, and figures, the researchers have tried to investigate the roles and significance of the countries in this region, the factors leading to their convergence, and the impact of tourism on consolidating their relationships for the purpose of attaining regional or world power.
    Keywords: Persian Gulf, Tourism, Convergence, Geo-politic, Geo-tourism, Geo-strategic
  • Soroush Modabberi, Hadis Shahhoseini* Page 42
    The present study was conducted to investigate the effects of ecotourism on Qeshm Geopark. It employed a qualitative design based on the Grounded Theory method. The purposive sampling method was used to select the required participants for the study, and the data was collected by interviewing a sample of 18 local residents of Qeshm Island. Here, the effects of ecotourism on the Geopark region have been divided into two positive and negative groups. The results of the study indicate that most of the interviewees have a positive attitude to ecotourism in this region and agree, to a large extent, with an increase in employment as a result of this industry. Based on Doxy’s Level of Host Irritation Index, the local residents of Qeshm are presently at the euphoria stage. At this level, the host society welcomes the development of tourism enthusiastically. New job opportunities and increased income are among the positive effects of this stage.
    Keywords: Effects of ecotourism, local community, Qeshm Geopark, Persian Gulf
  • Zahra Ansari, Kiumarth Yazdanpanah* Page 66
    In spite of its centralized political geography, Iran requires decentralization in various official and political forms. However, this issue is mainly related to the administrative divisions of the country. The main motive behind the promotion of political units is to enjoy more welfare, public service, and state credit and budget. The outcome of this endeavor is the expansion of small and big urban centers without considering any kind of macrospatial planning. Given the necessity of planning for the administrative-political decentralization of the country, based on library and internet sources, this research aimed to analyze the general status of the political-spatial organization of Bandar Abbas, Bushehr, Chabahar, and Bandar-e Mahshahr counties over a 16-year period )1996-2012( as some examples of the vast administrative divisions system of Iran. It also explored the present space of these counties based on Richard Hartshorne’s functional approach. The findings indicate that the main reasons for the promotion of the political units of the mentioned counties were the assumptions that they would receive a greater budget and enjoy some political benefits )having more delegates in the parliament and the ministry of interior(. The writers suggest an increase in the amount of service and the number of facilities provided for political units so that they would not need to be promoted in order to receive such benefits.
    Keywords: Spatial planning, Administrative divisions of the country, Bandar Abbas, Bushehr, Chabahar, Bandar, e Mahshahr, Persian Gulf
  • Tayyebe Rostami*, Ahmad Djalinoosi Page 76
    The present paper investigates the claims of UAE and Iran’s argument over the ownership of the three Iranian islands in the Persian Gulf: the Greater Tunb, the Lesser Tunb, and Abu Musa. The role of the colonial British government in this regard has also been taken into consideration as a secondary factor. At the beginning of the 20th century, the British Empire granted the control of these islands to the EAE, but in 1970 it accepted their return to Iran. Iran’s official standpoint against the claim of UAE negates any claim of this country to the ownership of these three islands based on certain historical documents indicating their permanent belonging to Iran. This study was conducted following the historical and descriptive-analytic methods of research. The derived conclusions, which were obtained through a meticulous analysis of the data collected from historical sources demonstrate that, due to occurrence of some civil wars Constitutional Revolution( in Iran and the weakness of its central government, this country failed to have the necessary reaction against Britain’s profiteering activities at the right time and prevent theircession to the Shaykhs of Sharjah.
    Keywords: Persian Gulf, Three, fold Islands, Iran, England, United Arab Emirates
  • Reza Chehreghani* Page 90
    Tangsir, a novel by Sadeq Chubak, the well-known Iranian writer, can be classified under the works created by the Southern School of writing. Chubak’s profound familiarity with the culture of the residents of the coasts of the Persian Gulf and the regional and native elements of the southern lands of Iran has made his descriptive and narrative account of the story of Tangsir greatly worthy of attention and deliberation. Following a descriptive-analytic method, this study examined some elements such as ideas and beliefs, behaviors, dialect, accents, and rituals and customs of the people in Bushehr Province alongside its history and natural and anthropological geography )which have a narrative reflection in Tangsir(. The findings of this study not only demonstrate the writer’s deep knowledge of the various historical, geographical, and cultural features of the Tangestan County in Bushehr Province but also bring to light the visible and hidden layers of the beliefs, characteristics, and moral conduct of the people of the south through the eyes of a realist narrator. The most significant of such features are the love of freedom and valor, the love of other human beings, the love of family, and the love of nature and the environment.
    Keywords: Chubak, Tangsir, Regional literature of the South, Popular culture, Persian Gulf
  • M. H. Mirfakhrai* Page 104
    Geographers, historians, and map makersknow wherethe Persian Gulf is located.They know this because the name has been in use for 2,500 years. Nevertheless, during the past several decades, the Arab neighbors of the Persian Gulf have attempted through political means to change the name. For example, some have suggested to remove the word “Persian” and just call the Persian Gulf simply “the gulf.”By that logic one would be encouraged to rename the Atlantic Ocean to “The Ocean”. It is to be noted that as the world’s demand for oil increases, so does the necessity of sustaining the all-important security for the Persian Gulf and its geologically formed bottleneck, the Strait of Hormuz. The paper will devote enough space to demonstrate the wisdom of this rationale concluding with a discussion of howthis challenge to history has neither the support of history itself, nor the support of practical wisdom. The basic tenet of this paper is to argue that there is no basis for the proposed name change. To that end, the paper will consider both options of changing and not changing the name before detailing why keeping the name is a better choice. moreover the paper includes the ancient and modern maps of the Persian Gulf, references and a bibliography both for completeness and as a means for further study and research.
    Keywords: Persian Golf, Historical geography, History of Cartography, Historical Maps