فهرست مطالب

نشریه علم سنجی کاسپین
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • موسی یمین فیروز، حامد حسین زاده *، همت قلی نیا آهنگر، خدیجه محمدی، منیژه امامی، فرشته غضنفری صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    محور اساسی پویایی هر سازمان، رضایت کاربران آن است. هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان رضایتمندی مراجعان از خدمات کتابخانه ای در دانشگاه علوم پزشکی بابل است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر بصورت پیمایشی و از نوع تحلیلی است. جامعه این پژوهش شامل 245 نفر از مراجعان کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی بابل است که بصورت تصادفی منظم انتخاب گردیدند. از پرسشنامه پژوهشگر ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از آزمون آماری تی و ANOVA در سطح معناداری 05 /0 استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین کل نمره رضایتمندی کاربران از خدمات کتابخانه ای دانشگاه علوم پزشکی بابل 66/ 0±77/ 3 بدست آمد که به طور معناداری از متوسط بیشتر بوده است(Sig<0.05). از بین 8 کتابخانه ی مورد بررسی، کتابخانه بیمارستان کودکان امیرکلا با میانگین 54/ 0±48/ 4 بیشترین میزان رضایتمندی و کتابخانه زهراوی با میانگین 64/ 0±25/ 3 کمترین میزان رضایتمندی رو به خود اختصاص داده اند. بیشترین میزان رضایت مندی به ترتیب در ابعاد نیروی انسانی(35 /4) و کمترین میزان رضایتمندی به بعد امکانات کتابخانه ای (10/ 3) تعلق دارد. و نتایج آزمون ANOVA نیز نشان داد که میانگین رضایتمندی کاربران در ابعاد مختلف در تمامی کتابخانه های مورد بررسی تفاوت معناداری بایکدیگر داشته است(Sig<0.05).
    نتیجه گیری
    میزان رضایت مراجعان از خدمات کتابخانه ای دانشگاه علوم پزشکی بابل در تمامی ابعاد مورد بررسی، بالاتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، خدمات کتابخانه ای کتابخانه مراکز دانشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
  • معصومه دالوند *، همیرا آگاه صفحات 13-23
    سابقه و هدف
    در این پژوهش سعی بر آن است تا وضعیت تولیدات علمی پژوهشگران علوم دریایی ایران در دو حوضه ی آبی خلیج فارس و دریای عمان در پایگاه «وب آوساینس» طی سال های 2013-1992 بررسی شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با جستجو در پایگاه وب آوساینس و با اعمال محدودیت های زمانی و مکانی در مجموع تعداد 396 رکورد شناسایی و برای تحلیل و ترسیم نقشه ی تاریخ نگاشتی متون علمی مورد مطالعه از فنون تحلیل استنادی و نرم افزار HistCite استفاده شده است.
    یافته ها
    بررسی نوع مدارک نشان داد که مجموع 396 رکورد در 6 قالب مختلف به زبان انگلیسی و با همکاری 1036 نویسنده با وابستگی 313 موسسه در 199 مجله منتشر شده اند. نشریه ی Iranian Journal of Fisheries Sciences بیشترین تعداد مقالات را منتشر کرده است. محاسبه نرخ رشد سالانه تولیدات مورد بررسی عدد 59% را نشان داد همچنین ضریب همکاری با عدد 0/68 نشان از همکاری خوبی در بین نویسندگان ایرانی دارد. در نقشه تاریخ-نگاشتی نیز به ترتیب 6 و 5 خوشه موضوعی براساس TLCS و TGCS تشکیل شده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روند رشد تولیدات علمی در دو حوضه ی آبی طی سال های مورد مطالعه، بصورت افزایشی از یک عنوان در سال 1993 به 80 عنوان در سال 2013 رسیده است. همچنین موضوعات «تاثیر فلزات سنگین بر رسوب و آبزیان»، «آبسنگ های مرجانی» و «شناسایی آبزیان» مهم ترین موضوعات خوشه های نقشه تاریخ نگاشتی هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، علوم دریایی، نقشه تاریخ نگاشتی، خلیج فارس، دریای عمان
  • فرامرز سهیلی *، مظفر چشمه سهرابی، سمیرا آتش پیکر صفحات 24-32
    سابقه و هدف
    شبکه هم نویسندگی دانشمندان، الگویی از شبکه های پیچیده و در حال توسعه را نمایش می دهد. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل ساختار قدرت در شبکه هم نویسندگی پژوهشگران حوزه علوم پزشکی ایران بر مبنای سنجه مرکزیت می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با استفاده از روش تحلیل شبکه ای صورت گرفته است. جامعه پژوهش حاضر کلیه نویسندگان ایرانی هستند که در یکی از 7 مجله علوم پزشکی ایرانی نمایه شده در پایگاه ISI مقاله منتشر کرده اند. گردآوری داده ها در دو مرحله انجام شد. مرحله اول با دسترسی الکترونیکی به مقالات و در مرحله دوم برای گردآوری نظرات نویسندگان دارای نقش مرکزیت، از پرسشنامه استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای پیش بین مرکزیت رتبه، بتا، بردار ویژه و نزدیکی با متغیر ملاک بهره وری، در سطح 0/001 رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که بین نمره های سنجه مرکزیت و بهره وری پژوهشگران حوزه علوم پزشکی ایران رابطه وجود دارد و این رابطه از نوع مستقیم و مثبت می باشد یعنی هر چه متغیرهای پیشبین بهبود یابد میزان بهره وری آزمودنی ها نیز بهبود می یابد. همچنین مهمترین معیارهای انتخاب همکار پژوهشی از دیگاه پژوهشگران دارای نقش مرکزیت عبارت بودند از: هم تخصص بودن، تیم پژوهشی برتر، داشتن علم لازم، مقبولیت سیاسی، فرهنگی و علمی.
    نتیجه گیری
    شبکه هم نویسندگی مجله های مورد بررسی، دارای مرکزیت پایین بوده و بین نویسندگان ارتباط کمی برقرار بود. همچنین نویسندگانی که بالاترین نمره مرکزیت را به دست آوردند امکان دسترسی سریع به سایر نویسندگان و منابع حاضر در شبکه را دارند و به عنوان نویسندگان گروه پرقدرت مطرح هستند.
    کلیدواژگان: مرکزیت، هم نویسندگی، همکاری علمی، شبکه هم نویسندگی، علوم پزشکی
  • عبدالصمد کرامت فر *، عبدالرضا نوروزی چاکلی، فرشته اسپرایین صفحات 33-38
    سابقه و هدف
    تحقیقات سال های اخیر، به سرعت رشد علم کشور و بهبود جایگاه کشور در منطقه خاورمیانه و کشورهای اسلامی اشاره کرده اند. با این وجود کیفیت علم حلقه مفقوده این تحقیقات است. با توجه به کمبود بررسی پیرامون کیفیت تولید علم، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی کمیت و کیفیت تولید علم ایران و مقایسه آن با کشورهای ترکیه و مالزی است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کتابخانه ای صورت گرفته است و مقادیر شاخص های مربوط به هر کدام از کشورها (تعداد مدارک، تعداد استنادات، میانگین استنادات و شاخص Hirsch) از پایگاه SCIMago استخراج شد.
    یافته ها
    بر مبنای تعداد تجمعی مدارک و استنادات، ترکیه در رتبه اول، ایران دوم و مالزی در رتبه سوم قرار دارند. با این وجود از سال 2011 بر اساس تعداد تولیدات علمی و نیز میانگین نرخ رشد سالیانه در سراسر دوره، ایران در رتبه نخست قرار گرفته است. بر مبنای شاخص هرش و تعداد مجلات نمایه شده در اسکوپوس به ترتیب کشورهای ترکیه، ایران و مالزی قرار دارند. اما بر اساس شاخص(Scientific Journal Rankings (SJR، ترتیب ایران، ترکیه و مالزی برقرار است.
    نتیجه گیری
    کمیت تولید علم کشور و سرعت آن قابل توجه است، اما این مقادیر با توجه به جمعیت، چندان مطلوب نیست. بررسی شاخص های تعیین کیفیت نشان از رشد کیفیت تولیدات و مجلات علمی ایران در مقایسه به کشور ترکیه دارد.
    کلیدواژگان: تولید علم، کیفیت علم، ارزیابی، h، index، ایران، ترکیه، مالزی
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی، بهجت طاهری* صفحات 39-49
    سابقه و هدف
    در عصر حاضر ارتباط دانشگاه و صنعت یکی از شاخص ترین عوامل رسیدن به توسعه محسوب می شود. بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از این مطالعه تحلیل مقایسه ای رابطه دانشگاه- صنعت در ایران و ترکیه است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های علم سنجی است که با استفاده از روش تحلیل استنادی و استفاده از تکنیک ارزیابانه انجام شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه اختراعات ثبت شده و مقالات علمی مربوط به کشورهای ایران و ترکیه بر اساس اطلاعات پایگاه ثبت اختراعات آمریکا و اسکوپوس است. داده های این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آزمون استنباطی (همبستگی پیرسون)، نرم افزار Excel و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که کشور ایران و ترکیه در پایگاه اسکوپوس و ثبت اختراعات آمریکا تا زمان انجام این پژوهش به ترتیب 151159 و 258719 مقاله، 143 و 584 ثبت اختراع منتشر کرده اند. همچنین کشور ایران بر اساس اولویت های الف تا ج، در فناوری بیشترین تولید علم را داشته است. کمترین تولید علم با تعداد 5717 مربوط به حوزه علوم انسانی و هنر است. در مورد ثبت اختراعات بیشترین تعداد ثبت اختراع مربوط به علوم پایه و کاربردی است. کشور ترکیه بر اساس اولویت ها، کمترین تولید علم را در حوزه موضوعی مربوط به جهانگردی و حمل و نقل و بیشترین تولید را در حوزه سلامت و داروسازی داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به گذشت بیش از دو دهه از تاسیس دفتر ارتباط صنعت با دانشگاه در کشور ایران، تعامل مناسب بین این دو سازمان در دستیابی به سطح مطلوب در علم و فناوری برقرار نشده است. بنابراین بررسی نیازهای هر یک از دو سازمان توسط دولت و تعیین مسیر منطقی برای بهبود کیفیت تولیدات آنها و برنامه ریزی در سطح کلان از موارد ضروری برای بهبود این ارتباط است.
    کلیدواژگان: صنعت، دانشگاه، ثبت اختراعات، ایران، ترکیه، علم سنجی
  • فاطمه معتمدی، فاطمه رمضانی پاکپور لنگرودی* صفحات 50-56
    سابقه و هدف
    گزارش استنادی مجلات (JCR) یکی از قدیمی ترین و مهم ترین پایگاه ارزیابی مجلات است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مقادیر ضریب تاثیر مجلات علم اطلاعات و دانش شناسی، رتبه بندی شده در پایگاه Journal Citation Reports (JCR) در مقایسه با شاخص SJR در پایگاه رتبه بندیSCImago در بازه زمانی سه ساله 2012 تا 2014 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر از نوع تطبیقی بوده و با استفاده از روش علم سنجی انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات از دو ابزار تحلیلی پایگاه استنادی Thomson Reuters و Scopus استفاده شده است. جامعه مورد پژوهش را 38 مجله با موضوع کتابداری و اطلاع رسانی تشکیل می دهند.
    یافته ها
    رابطه مثبت و معنی داری بین مقادیر(Impact factor (IF و (SCImago Journal Rank (SJR مجلات حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی نمایه شده در پایگاه های استنادی Thomson Reuters و Scopus وجود دارد و همچنین رابطه مثبت و معنی داری بین رتبه مجلات علم اطلاعات و دانش شناسی در نظام رتبه بندی SCImago و JCR وجود دارد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    ضرورت دارد که پژوهشگران علم اطلاعات و دانش شناسی برای انتخاب مجلات مناسب از هر دو نظام رتبه بندی SCImago و SJR استفاده کنند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی مجلات، ضریب تاثیر مجلات، کتابداری و اطلاع رسانی، گزارش استنادی مجلات، SCImago، SJR
  • فائزه آقاملایی، حمزه علی نورمحمدی، فرشته اسپرایین، عبدالصمد کرامت فر *، سعید اسدی صفحات 57-65
    سابقه و هدف
    یکی از نظریه های موجود در تحلیل شبکه اجتماعی، جهان کوچک است که متشکل از خوشه هایی است که دارای ارتباطات محلی قوی و تعداد اندکی ارتباطات سراسری هستند که ارتباطات میان هر دو گره از شبکه را نزدیک می کند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی نظریه جهان کوچک در شبکه هم تالیفی پزشکی ایران است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با استفاده از روش های کتاب سنجی و تحلیل شبکه اجتماعی صورت گرفته است. واژه Medicine در پایگاه(Web of Sience (WoS با محدودیت کشور به ایران و زمان به سال های 2013-2009 جستجو شد و در نهایت با ترسیم نقشه هم تالیفی علمی حوزه پزشکی کشور وضعیت آن از نظر تطابق با نظریه جهان کوچک مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شبکه شکل گرفته نشان می دهد که بیش از نیمی از محققین حوزه پزشکی به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم با یکدیگر ارتباط داشته و تشکیل یک مولفه داده اند که در آن طول مسیر 6/89 و ضریب خوشه گرایی 0/85 بوده و مقدار شاخص جهان کوچک در این مولفه 169/79است.
    نتیجه گیری
    طول مسیر نسبتا کوتاه و بالابودن نسبی ضریب خوشه گرایی، هم چنین مقایسه مقدار شاخص جهان کوچک با سایر تحقیقات گواه وجود جهان کوچک است.
    کلیدواژگان: نظریه جهان کوچک، همکاری علمی، علم پزشکی، ایران
|
  • Yaminfirooz M., Hoseinzadeh H.*, Gholinia-Ahangar H., Mohamadi Kh, Emami M., Ghazanfari F Pages 7-12
    Background And Aim
    The satisfaction of users is the dynamic and main purpose of each organization. This study aimed at determining the level of client's satisfaction of library services in Medical Sciences University of Babol.
    Material And Methods
    This analytical and survey study was conducted on 245 users who referred to the libraries of Medical Sciences University of Babol and they were regularly and randomly selected. The data were collected and analyzed by using a researcher-made questionnaire and T-test and ANOVA at a significance level of 0/05، respectively.
    Findings
    The mean of total scores of user's satisfaction of library services was 3/77 ± 0/66 which was significantly higher than average in Medical Sciences University of Babol (Sig<0. 05). Amirkola library with an average of 54/0 ± 48/4 and Zahravi library with an average of 54/0 ± 48/4 among 8 libraries had the highest and lowest satisfaction، respectively. The highest (4/35) and lowest (3/10) level of satisfaction belonged to human and library equipment، respectively، too. The results of ANOVA indicated that the average of user's satisfaction had significant difference (Sig<0. 05) with each other in different aspects of all studied libraries.
    Conclusion
    The client's satisfaction of library services in Medical Sciences University of Babol was higher than average in all aspects.
    Keywords: Satisfaction, library services, Academic libraries, Babol University of Medical Sciences
  • Dalvand M.*, Agah H Pages 13-23
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the condition of Iranian marine scientific outputs related to Persian Gulf and Oman Sea in Web of Science (WoS) during 1992-2013.
    Material And Methods
    Totally, 396 scientific documents were recognized in WoS with the limitations of time and place in the current study. Citation analysis techniques and HistCite software were used to analyze and depict the historiographical map of scientific texts.
    Findings
    Findings indicated that all 396 documents written by 1036 authors affiliated to 313 organizations were published in 199 journals with 6 different formats in English language. Most documents were published by Iranian Journal of Fisheries Sciences. In addition, the growth rate of annual outputs was %59 and the collaboration coefficient was 0/68 among Iranian researchers. Generally, 5 and 6 thematic clusters have been formed in historiographical map based on the TGCS and TLCS, respectively.
    Conclusions
    The results showed that the rate of the growth of scientific outputs on the Persian Gulf and Oman Sea basins have increased from one title in 1993 to 80 titles in 2013. The effect of heavy metals on sediment and marine livings, coral reefs and identification of aquatic species are the most important subjects of historiographical map clusters.
    Keywords: Citation analysis, Marine science, Histographical map, Persian Gulf, Oman Sea
  • Soheili F.*, Cheshme Sohrabi M., Atashpaykar S Pages 24-32
    Background And Aim
    Co-authorship networks of scientists exhibit a pattern of developing and complicated networks. The aim of the present study was to analyze the power structure in co-authorship networks of Iranian medical science researchers based on centrality measures.
    Material And Methods
    Social network analysis was used as the research method. The research population was all those researchers who have published articles in one of the seven journals of Iranian medical sciences indexed by ISI. Data were collected in two phases, first electronically access to the articles and second using a questioner to gather opinions of authors with centrality roles. Pearson correlation and regression were used to analyze the data.
    Findings
    The research finding showed that a significant correlation existed between centrality scores and productivity at P= 0.001. The findings from variance regression analysis revealed that researchers’ productivity variable was determined by factors such as degree, eigenvector and beta centrality. Most important criteria for selecting research teams from opinions of researcher with high centrality Scores are: the same proficiency, having dominant teams, having a necessary knowledge, political, cultural and scientific acceptance.
    Conclusion
    The results showed that co-authorship networks of Iranian medical journals had a low centrality and few connections existed among authors. In addition, authors with high centrality scores have a quick access to other authors and resources and they regarded as powerful authors.
    Keywords: centrality, co, authorship, scientific collaboration, co, authorship networks, Iran medical science
  • Keramatfar A.*, Noroozi Chakoli A., Esparaein F Pages 33-38
    Background And Aim
    Although recent researches have declared the science growth rate and position improvement of Iran in the region of Middle East and Islamic countries, the quality of the science is still lost ring. Due to the lack of study on science quality, the aim of this study was to evaluate and compare the quantity and quality of the science production of Iran vs. Turkey and Malaysia.
    Material And Methods
    In this library-based research, the indices of each country (number of documents, number of citations, mean of citations and Hirsch index) were extracted from SCIMago database.
    Findings
    Based on the cumulative number of documents and citations, Turkey, Iran and Malaysia are in the first, second and third places, respectively. Iran has been in the first place based on the number of scientific productions and mean of yearly growth rate from 2011. Based on H-index and the number of journals indexed in Scopus, Turkey has been in the first place, Iran and Malaysia have been in the second and third places. Iran, Turkey and Malaysia have been in the first, second and third places, respectively based on Scientific Journal Rankings (SJR).
    Conclusion
    Although the quantity of Iranian science production and its rate are considerable, this amount is not desirable due to the population. Study the Indices of quality determination shows the growth of Iranian production and scientific journals quality versus Turkey.
    Keywords: Science Production, Science quality, Assessment, H, Index, Iran, Turkey, Malaysia
  • Noroozi Chakoli A., Taheri B.* Pages 39-49
    Background And Aim
    Now days, university-industry relation is one of the main factors in development. Therefore, because of its importance, the aim of this study was to analyze the relation between university and industry comparatively in Iran and Turkey.
    Material And Methods
    This scientometric study was conducted using citation analysis method and assessment technique. Sample population of this study was all of patents and scientific articles related to Iran and Turkey based on Us-patent and Scopus database. Data were analyzed by using descriptive statics (frequency and percent) and Inferential Tests (Pearson correlation), excel software and SPSS.
    Findings
    The results of the present study showed that Iran and Turkey had 151159, 258719 scientific articles and 143, 584 patents in Scopus and US-patent database, respectively. In addition, Iran had the highest scientific productions were in technology based on the priorities of A to C and the lowest scientific productions with 5717 was related to the humanities and art field. In the case of patent, the most of it was associated with basic and applied science. Based on priorities, Turkey had the lowest production in the field of tourism and transport and the most production in the health and medicine field.
    Conclusion
    After more than two decades of the establishment of the Office of the relationship between industry and university in the country, the proper interaction between the two organizations in achieving the desired level in science and technology has not been established. Therefore, studying the needs of each of two organizations by government and determination of logical way to improve the quality of their products and planning at macro-level are necessary to improve this relationship.
    Keywords: Industry, University, Patent, Iran, Turkey, Scientometrics
  • Motamedi F., Ramezani Pakpour Langeroudi F.* Pages 50-56
    Background And Aim
    Journal Citation Report (JCR) is the oldest and most important database of Journal's assessment. The aim of this study was to determine the IF ranked in JCR database compare to the SJR ranked in SCImago database during a three-year period from 2012 to 2014.
    Material And Methods
    This comparative cross-sectional study was conducted on 38 Library and Information Science journals using scientometric method and the data were collected from Thomson Reuters and Scopus databases.
    Findings
    According to the findings, there was a positive correlation between the values of IF and SJR in Library and Information Science journals indexed in Scopus and Thompson Reuters databases. In addition, there was a positive relationship between the ranking of these journals indexed in JCR and Scopus (P<0.05).
    Conclusion
    The result showed that it is necessary to use both of these ranking systems such as Scimago and SJR by the researchers of the field of Library and Information Science.
    Keywords: Journal ranking, Journal impact factor, Library, Information Science, Journal citation report, SCImago, SJR
  • Faezeh Aghamolayi, Hamzehali Nourmohammadi, Fereshteh Esparaein, Abdolsamad Keramatfar*, Saeid Asadi Pages 57-65
    Background And Aim
    Small World is one of the existing theories in the social network analysis (SNA), which consists of clusters with local robust connections and a few global connections and shortens the distance between both two nodes of network. The aim of this study was to investigate the small world theory in co-authorship network of Iranian medicine.
    Material And Methods
    This study was conducted using Bibliometrics and SNA methods. Medicine word was surfed in WoS database only on Iran during 2009-2013 years. Finally, the status of this word was analyzed in terms of accordance to small world theory by drawing the co-authorship map.
    Findings
    The results showed that more than half of researchers in this filed had communicated with each other and shaped a component in which the path length was 6.89 and the clustering coefficient was 0.85 and the index of Small World was 169.79, too.
    Conclusion
    The relatively short length of path, high coefficient of clustering and also comparing the index of Small World with other researches indicates that there is a Small World.
    Keywords: Small World Theory, Scientific Collaboration, Medicine, Iran