فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال یکم شماره 1 (بهار 1393)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال یکم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • بابک معینی، سید محمد مهدی هزاوه ای، سعید بشیریان، علیرضا سلطانیان، امیرعباس موسعلی*، وحید کفعمی صفحه 1
    مقدمه
    رفتارهای ناایمن جنسی از مهم ترین رفتارهای مخاطره آمیز هستند که فرد و جامعه را در معرض ابتلا به بیماری های عفونی خطرناکی مانند ایدز و هپاتیت های ویروسی قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی ترغیب رفتارهای جنسی ایمن در بین معتادین مرد تحت پوشش مراکز درمان اعتیاد شهر همدان با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که بر روی 104 نفر (52 نفر گروه مداخله، 52 نفر گروه کنترل) از افراد مذکر تحت پوشش مراکز درمان اعتیاد شهر همدان انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده و اطلاعات جمعیت شناختی بود. قبل از انجام مداخله آموزشی، پیش آزمون توسط هر دو گروه به منظور ارزشیابی تشخیصی تکمیل شد. سپس افراد شرکت کننده در گروه مداخله در چهار جلسه آموزشی که بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده تدوین شده بود شرکت نمودند. دو ماه پس از پایان برنامه از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و از آزمون های تی زوجی، تی مستقل، کای دو، دقیق فیشر، مک نمار و تحلیل رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی، میانگین امتیازات سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده (نگرش نسبت به رفتار، نرم های انتزاعی، کنترل رفتاری، قصد رفتاری و رفتار) به صورت معنی داری افزایش پیدا کرد. این تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    برگزاری کلاس های آموزشی ترغیب رفتارهای جنسی ایمن با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده برای افراد تحت پوشش مراکز ترک اعتیاد می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای جنسی ایمن، رفتار جنسی، مراکز درمان سوءمصرف مواد
  • خدیجه کلان فرمانفرما، ایرج ضاربان*، زهرا جلیلی، مهناز شهرکی پور صفحه 11
    مقدمه
    رفتارهای پیشگیری کننده از قبیل انجام آزمون های غربالگری نقش مهمی در پیشگیری و کنترل بیماری سرطان پستان دارند. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پستان در بین معلمین زن شهر زاهدان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که بر روی240 نفر (120 نفر گروه مداخله و 120 نفر گروه کنترل) از معلمین مدارس راهنمایی شهر زاهدان انجام گردید. پرسشنامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود که از طریق خودگزارش دهی تکمیل گردید. برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در طی 5 جلسه از طریق سخنرانی، فیلم آموزشی، پرسش و پاسخ و بحث گروهی برای شرکت کنندگان گروه مداخله اجرا شد. پرسشنامه ها قبل و 2 ماه بعد از انجام مداخله در دو گروه جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS-15 و با آزمون های تی مستقل، کای اسکوئر و رگرسیون خطی چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که قبل از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری در میانگین نمره آگاهی، عملکرد و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در دو گروه وجود نداشت، اما بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات متغیرهای موردبررسی در گروه مداخله افزایش معنی داری یافته بود(05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر کارایی مدل اعتقاد بهداشتی را در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پستان تائید نمود. ازاین رو انجام مداخلات آموزشی با تاکید بر افزایش آگاهی، تغییر باورها و بهبود خودکارآمدی در رابطه با سرطان پستان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، سرطان پستان، مدل اعتقاد بهداشتی، معلمین
  • نوشین بیرانوندپور، اکرم کریمی شاهنجرینی*، فروزان رضاپور شاه کلایی، عباس مقیم بیگی صفحه 19
    مقدمه
    به دنبال افزایش شهرنشینی، افزایش مسئولیت های شغلی زنان و رواج الگوهای غذایی غربی، مصرف غذاهای آماده در بین خانواده های ایرانی افزایش پیدا کرده است. تاکنون مطالعات محدودی با استفاده از تئوری در این زمینه انجام شده است. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با مصرف غذاهای فوری بر اساس تئوری شناختی اجتماعی در بین زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر همدان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه های خود ایفا و با مشارکت 384 نفر از زنان مراجعه کننده به 10 مرکز بهداشتی و درمانی شهر همدان انجام شد. پرسشنامه ها شامل سوالات مربوط به سازه های تئوری شناختی اجتماعی، پرسشنامه 8 آیتمی بسامد مصرف غذاهای آماده و مشخصات جمعیت شناختی در طی شهریور و مهرماه سال 1392 تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    مدل به کاررفته توانست 21 درصد از واریانس بسامد مصرف غذاهای آماده را تبیین نماید. در مدل رگرسیونی، دو سازه فراهمی (p<0.001) و امید پیامد (p=0.04) سهم معنی داری در پیش بینی مصرف غذاهای فوری داشتند. وضعیت شغل زنان تنها متغیر جمعیت شناختی مرتبط با بسامد مصرف غذاهای آماده بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد، طراحی مداخلاتی جهت ایجاد تغییر در امیدهای پیامد و فراهم نمودن گزینه های سالم می تواند نتایج مثبتی در کاهش مصرف غذاهای آماده داشته باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، تئوری شناختی اجتماعی، زنان، غذاهای آماده
  • آزاده صادقی، فاطمه بلالی*، سعدالله رضازاده صفحه 27
    مقدمه
    استفاده از رسانه ها و منابع اطلاعاتی مختلف در حوزه سلامت با هدف دستیابی به سه پیامد؛ یادگیری اطلاعات صحیح سلامت، تغییر در نگرش های مرتبط با سلامت و ایجاد رفتارهای جدید منطبق با سلامت موردتوجه قرار می گیرد. این مطالعه با هدف تعیین نگرش و عملکرد کارکنان بهداشتی ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در زمینهٔ منابع اطلاعاتی سلامت طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 223 کارشناس بهداشتی شاغل در ستاد مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش همه شماری در سال 1391 ارزیابی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته، شامل مشخصات جمعیت شناختی و سوالات سنجش نگرش و عملکرد با آلفای کرونباخ 0/9 بود. نگرش و عملکرد بر اساس درصد پاسخ به سوالات، به سه سطح ضعیف (زیر 50 درصد)، متوسط (75-50 درصد) و خوب (بالای 75 درصد) رتبه بندی گردید. داده ها در نرم افزارSPSS-20 با استفاده آزمون های کای دو، دقیق فیشر و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    42/6 درصد افراد مورد مطالعه دارای نگرش مثبت و 9/61 درصد دارای نمره عملکرد ضعیف بودند. بین نمره نگرش و عملکرد همبستگی مثبت وجود داشت (P<0.001). آنالیز آماری بین جنس، سن، مدرک تحصیلی و سابقه کار با نمره نگرش و عملکرد ارتباط معنی داری نشان نداد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که نگرش اکثر افراد مورد مطالعه نسبت به منابع اطلاعات سلامت در سطح متوسط و عملکرد آنها در سطح ضعیف قرار دارد. لذا پیشنهاد می گردد که به منظور استفاده بهینه و موثرتر از منابع اطلاعات سلامت، مداخلات آموزشی در جهت ارتقای عملکرد کارشناسان طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: کارکنان بهداشتی، عملکرد، منابع اطلاعاتی، نگرش
  • مجید براتی، علیرضا سلطانیان، شهره امدادی*، بهاره ظهیری فرد، نفیسه برزگر صفحه 36
    مقدمه
    سلامت جنسی، یکپارچگی و هماهنگی میان ذهن، احساس و جسم بوده و هرگونه اختلال که منجر به ناهماهنگی در رابطه جنسی گردد، می تواند نارسایی کنشی جنسی را به همراه داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی باورهای مرتبط با سلامت جنسی در بین زوجین در آستانه ازدواج با بهره گیری از مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1391 بر روی 400 نفر از مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره ازدواج شهر همدان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. پرسشنامه مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی و سازه-های مدل اعتقاد بهداشتی بود که از طریق خودگزارش دهی توسط زوجین شرکت کننده در پژوهش تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-16 و با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق یافته ها، زوجین سطح آگاهی متوسطی از سلامت جنسی داشتند. برآورد کلی نتایج نیز نشان داد که حساسیت و شدت درک شده پیامدهای رفتارهای جنسی ناسالم در بین زوجین در سطوح مطلوبی نیست، بااین حال سطح منافع و موانع درک شده در حد نسبتا مطلوبی گزارش شده بود. اینترنت و دوستان از مهم ترین راهنماهای عمل در رابطه با سلامت جنسی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها جهت ارتقاء سطح آگاهی و اصلاح باورهای مرتبط با سلامت جنسی، تهیه و تدوین بسته های آموزشی مناسب با نیازهای زوجین و رفع موانع در جهت انجام رفتارهای جنسی سالم ضروری است.
    کلیدواژگان: آگاهی، زوجین، سلامت جنسی، نگرش
  • جلال عبدی، حسن افتخار*، محمود محمودی، داود شجاعی زاده، رویا صادقی صفحه 46
    مقدمه
    سبک زندگی سالم، منبعی ارزشمند برای کاهش شیوع مشکلات بهداشتی و ارتقای سلامت می باشد. با توجه به نقش تاثیرگذار کارمندان به عنوان منابع انسانی ارزشمند در ارائه خدمات به مردم، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سبک زندگی و چاقی شاغلین در ادارت شهر همدان و جایگاه آنان از نظر مراحل تغییر در سال 1392 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بر روی 1200 نفر از کارمندان دولتی که بصورت نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سه قسمتی شامل ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه سبک زندگی FANTASTICو الگوریتم پنج بخشی Marcus و همکاران بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS-20 و با استفاده از آزمون های همبستگی، مجذورکای دو، تی مستقل و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه وضعیت سبک زندگی اکثر کارمندان(61/7 درصد) در حد خوب بود. حدود نیمی از شاغلین از نظر مراحل تغییر در حوزه فعالیت فیزیکی در مرحله آمادگی قرار داشتند. در زیر مولفه های فعالیت فیزیکی و تغذیه سالم بیشتر کارمندان وضعیت نامطلوب داشتند. زنان در اکثر زیرمولفه ها وضعیت بهتری نسبت به مردان داشتند. رابطه بین سبک زندگی با متغیرهای سن، جنس، سابقه کاری، تاهل و رضایت از درآمد معنی دار بود. همچنین رابطه بین نمایه توده بدنی با سابقه کاری، تاهل، تعداد فرزندان و جنسیت معنی دار بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، برنامه ریزی مداخلات آموزش و ارتقاءسلامت برای کارمندان از طریق رویکردهای اثربخش از نظر مکانی و زمانی ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: چاقی، سبک زندگی، رفتار، نیروی انسانی
  • مریم اتفاق، داود شجاعی زاده*، کرامت الله نوری، رویا صادقی صفحه 55
    مقدمه
    اختلالات روانی ازجمله افسردگی یکی از شایع ترین عوارض بعد از عمل توبکتومی می باشد. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش در کاهش میزان افسردگی زنان دارای سابقه عمل توبکتومی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود که در بین 80 نفر (40 نفر گروه مداخله و 40 نفر گروه کنترل) از زنان دارای سابقه عمل توبکتومی در شهرستان کبودرآهنگ انجام گردید. پرسشنامه مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی و فرم 28 سوالی سلامت روان بود که به روش خود گزارش دهی تکمیل گردید. برنامه آموزشی در طی 4 جلسه، به صورت چهره به چهره و گروهی برای افراد اجرا شد. داده ها قبل از انجام مداخله و 2 ماه بعد از انجام آموزش در دو گروه جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS-18 و با آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای اسکوئر، آزمون دقیق فیشر، کوواریانس(ANCOVA) و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که برنامه آموزشی در کاهش میزان افسردگی زنان در گروه مداخله تاثیر داشته است و این کاهش ازنظر آماری معنی دار می باشد (0/05>P). به طوری که نمره میانگین گروه مداخله قبل از آموزش 29/85 بود و پس از آموزش به15/23رسید. همچنین مشخص شد که افسردگی با میزان سواد و شغل افراد در ارتباط است به طوری که با افزایش تحصیلات، زنان افسردگی کمتری داشتند و افسردگی در زنان بیکار نیز بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه اهمیت آموزش در بهبود وضعیت سلامت روان زنان دارای سابقه توبکتومی را تائید می کند.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، افسردگی، توبکتومی، زنان
  • علی خانی جیحونی*، فاطمه شهیدی، سید منصور کشفی صفحه 62
    مقدمه
    سزارین ازجمله اعمال جراحی بزرگ محسوب می شود و مانند سایر اعمال جراحی بزرگ با عوارضی همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تئوری عمل منطقی در انتخاب نوع زایمان در بین زنان باردار انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مداخله نیمه تجربی بود که بر روی 100 نفر(50 نفر گروه مداخله و 50 نفر گروه کنترل) از زنان باردار شکم اول تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری شهرستان فسا انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه مشتمل بر دو بخش سازه های تئوری عمل منطقی و اطلاعات جمعیت شناختی جمع آوری گردید. پس از انجام پیش آزمون، آموزش اختصاصی بر اساس تئوری عمل منطقی ارائه شد و سه ماه پس از انجام آموزش ها، پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-18 و آزمون های تی زوجی، تی مستقل و کای اسکوئر و آزمون دقیق فیشر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصله از این مطالعه تفاوت معنی داری را درزمینهٔ آگاهی، ارزشیابی نتایج رفتار، باورهای رفتاری و قصد بعد از مداخله بین گروه مداخله و کنترل نشان داد(P<0.001) و همچنین آزمون کای اسکوئر تفاوت معنی داری را بین دو گروه از نظر عملکرد نشان داد(P<0.001).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش چنین استنباط می شود که مداخله حاضر در افزایش میزان آگاهی، ارزشیابی نتایج رفتار، باورهای رفتاری و تقویت قصد زنان باردار و عملکرد آنان موثر بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود از این الگو و سایر آموزش های نظامند در زنان باردار جهت کاهش میزان سزارین استفاده گردد.
    کلیدواژگان: زنان باردار، سزارین، قصد، نگرش
|
  • Babak Moeini, Seyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Saeed Bashirian, Alireza Soltanian, Amirabbas Mousali *, Vahid Kafami Page 1
    Introduction
    Unsafe sexual behaviors as important risky behaviors can expose individuals and society to dangerous infectious disease such as AIDS and viral hepatitis. Considering the high prevalence of unsafe sexual behaviors، this study aimed to determine the effect of educational programs to encourage safe sexual behaviors among substance abusers referred to substance abuse treatment centers in Hamadan، Western Iran by applying the theory of planned behavior.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 104 men substance abusers (52 participants in each of the control and intervention groups) referred to substance abuse treatment centers in Hamadan. Data collection tool was a questionnaire containing demographic information and the theory of planned behavior constructs. Before the educational program، questionnaires were completed by both groups. After the pretest in both groups، participants in the intervention group participated in four educational sessions designed based on the theory of planned behavior. Two months after the end of program، posttest was performed. Data was analyzed using independent T-test، chi-square، fisher exact test، McNemar’s test and multiple linear regressions using SPSS-16.
    Results
    After educational intervention، the mean scores of the theory constructs (attitude toward behavior، subjective norms، behavioral control، behavioral intention and behaviors)، in the intervention group increased significantly (P<0. 05)، despite the fact، changes were not significant in the control group.
    Conclusions
    Implementation of educational courses to encourage safe sexual behaviors based on the theory of planned behavior can be beneficial for substance abusers referred to substance abuse treatment centers.
    Keywords: Safe Sex, Sexual Behavior, Substance Abuse, Treatment Centers
  • Khadijeh Kalan, Farmanfarma, Iraj Zareban*, Zahra Jalili, Mahnaz Shahrakipour Page 11
    Introduction
    Preventive behaviors such as screening tests have an important role in preven-tion and control of breast cancer. Therefore, this study aimed to determine the effect of educational programs on preventive behaviors of breast cancer based on the health belief model among female teachers of guidance schools in Zahedan city.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 240 female teach-ers from (120 participants in each of the control and intervention groups) Zahedan guidance schools. The data-gathering tool was a multipart questionnaire containing demographic varia-bles, knowledge and health belief model structures. An educational program was performed based on the health belief model in five sessions through lectures, training videos, question and answer session for participants in the intervention group. Questionnaires were filled be-fore and two months after the intervention in the two groups. Data was analyzed by independent T-test, chi-square and multiple linear regressions using SPSS-15 software.
    Results
    There was no meaningful difference in the mean scores of knowledge, health belief model constructs, and performance between the two groups before the educational interven-tion, but the mean scores of variables increased significantly after the intervention (P<0.05).
    Conclusions
    The health belief model was effective to promote preventive behaviors. Hence, educational interventions with an emphasis on raising awareness, change in beliefs and im-proving self-efficacy regarding breast cancer are recommended.
    Keywords: Breast Neoplasms, Health Belief Model, Health Education, Teachers
  • Nooshin Beiranvandpour, Akram Karimi, Shahanjarini*, Forouzan Rezapur, Shahkolai, Abbas Moghimbeigi Page 19
    Introduction
    Fast-food consumption among Iranian families appears to be increasing proba-bly due to urbanization, popularization of western-style diets and increased women's labor force participation. Few theory-based investigations have assessed the determinants of fast food consumption. Therefore, the aim of this study was to determine the predictors of fast food consumption, based on the social cognitive theory (SCT) among women referred to health centers in Hamadan, Western of Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted using structured self-administered questionnaires on 384 women referred to 10 health centers in Hamadan city, Western of Iran. Health center was considered as a sampling unit and systematic random sampling method was applied to select health centers. Participants filled a questionnaire con-taining SCT constructs, an eight-item food frequency questionnaire, and demographic charac-teristics. Data was analyzed by independent T-test, one-way ANOVA, and multiple linear re-gression using SPSS-16.
    Results
    The model could explain 21% of the variance in frequency of fast food consumption. Outcome expectations (p=0.04) and availability (p<0.001) were the significant predictors. The career status of women was the only related demographic characteristic (p<0.001).
    Conclusions
    Interventions aimed to change outcome expectations and introducing nutritious alternatives to fast food could be promising to decrease the rate of fast-food consumption.
    Keywords: Eating, Fast Foods, Social Cognitive Theory, Women
  • Azadeh Sadeghi, Fatemeh Balali*, Sadollah Razazade Page 27
    Introduction
    Using different media and information resources in the field of health is to achieve three key outcomes as; learning correct health information, change in attitudes related to health and creating new healthy behaviors. This study was performed to determine the atti-tudes and performance of staff regarding health information resources in health centers of Kerman University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, all health personnel working in Kerman University of Medical Sciences were evaluated during 2012-13 (N=223). Data collection tool was a researcher made questionnaire containing demographic characteristics, attitudes, and practices questionnaire (α=0.9). Scores of attitude and practice were categorized into three levels as; low (under 50%), moderate (50-75%) and good (over 75%). The data was analyzed us-ing SPSS-20 statistical software by Chi-square and Pearson correlation.
    Results
    In total, 42.6% of the study population had a positive attitude and 61.9% had a poor performance score. There was a positive correlation between attitude and practice scores (P<0.001). There was no significant association between attitude and practice scales with gen-der, age and work experience (P>0.05).
    Conclusions
    Attitude of most study population regarding health information resources was in moderate level and their performance was weak. Therefore, it is suggested to design and implement educational interventions for more efficient use of health information resources among staff.
    Keywords: Attitude, Behavior, Information resources, Health staff
  • Majid Barati, Alireza Soltanian, Shohreh Emdadi*, Bahareh Zahiri, Nafiseh Barzeghar Page 36
    Introduction
    Sexual health is the integrity between mind, emotions, and body, and any dis-order leading to discoordination, can be associated with sexual dysfunction. The aim of this study was to investigate the beliefs of couples attending marriage counseling centers toward sexual health based on the health belief model.
    Materials And Methods
    This cross sectional descriptive study was performed on 400 couples referring to marriage counseling centers of Hamadan recruited with a random sampling meth-od. The participants completed a self-administered questionnaire including demographic characteristics, knowledge and health belief model constructs. Data analysis was performed using SPSS-16 software, by Pearson’s coefficient correlation, independent T-test, and one-way ANOVA.
    Results
    Couples had a moderate knowledge of sexual health. In addition, perceived suscepti-bility and severity of the consequences of unsafe sexual behavior among couples were not sat-isfactory; however, perceived benefits and barriers were reported in a relatively good level. Internet and friends were the most important sources for sexual health information.
    Conclusions
    Promoting knowledge and beliefs toward sexual health by preparing training packages based on the needs of couples and removing obstacles to have normal sexual behav-ior are necessary.
    Keywords: Attitude, Couples, Knowledge, Sexual Health
  • Jalal Abdi, Hasan Eftekhar, Mahmood Mohammadi, Davoud Shojaeizade, Roya Sadehghi Page 46
    Introduction
    Healthy lifestyle is a valuable source to reduce the prevalence of health prob-lems and promoting health. Given the key role of employees as valuable human resources, the aim of this study was to evaluate lifestyle obesity and position of governmental employees in changing process based on the Trans-Theoretical Model (TTM) in Hamadan.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 1200 government employees selected using suitable stratified sampling. Data collection was performed using a three-section questionnaire containing demographic characteristics, fantastic lifestyle ques-tionnaire and Marcus et al.’s five-part questionnaire. Data was analyzed by correlation tests, Chi-square, T-test and ANOVA using SPSS-20.
    Results
    Lifestyle status of most employees (61.7 percent) was satisfying. About a half of the employees were in the preparatory stage of TTM. Considering the physical activity and healthy eating habits, most employees had a poor condition. Women had higher scores than men in most items. The associations between lifestyle and age, gender, work experience, in-come satisfaction and marital status were significant. Moreover, the associations between obesity and work experience, marital status, number of children and gender were significant (p<0.05).
    Conclusions
    Planning health education interventions for employees through effective ap-proaches seems to be necessary.
    Keywords: Behavior, Employee, Life Style, Obesity
  • Maryam Etefagh, Davood Shojaeizadeh*, Kerametollah Nori, Roya Sadeghi Page 55
    Introduction
    Mental disorders such as depression are the most common complications after tubal ligation surgery. The aim of this study was to determine the effect of training to reduce depression rate in woman who had undergone tubectomy.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was performed on 80 women (40 in each of the control and intervention groups) who had undergone tubectomy in Kaboudar-Ahang Health Centers. The participants completed a self-administered questionnaire contain-ing demographic characteristics and General Health Questionnaire (GHQ-28).The educational plan set was performed during four educational sessions face-to-face and in-group for the in-dividuals. The data was gathered before and two months after the training in the two groups. Data was analyzed by Pearson correlation test, independent T-test, Mann-Whitney, Chai-square, Fisher test and ANCOVA using SPSS-18 software.
    Results
    Educational Program had an impact to reduce depression rate in women in the inter-vention group, which was statically meaningful (p<0.05). The mean score of depression was 29.85 before the training and 15.23 after it. Depression was associated with literacy and job status. More educated women had a lower rate of depression and depression in unemployed women was also higher.
    Conclusions
    Result of the present study demonstrated the importance of education to im-prove mental health in women with a history of tubectomy.
    Keywords: Behavior, Employee, Life Style, Obesity
  • Ali Khani Jeihooni*, Fatemeh Shahidi, Seyed Mansor Kashfi Page 62
    Introduction
    Cesarean section is considered as a major surgery accompanied by several complications. The aim of this study was to investigate the effectiveness of educational pro-gram based on the theory of reasoned action to reduce the rate of cesarean section among pregnant women in Fasa, Southern Iran.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was performed on 100 (50 participants in each of the control and intervention groups) primiparous women in the third trimester of pregnancy admitted to health centers of Fasa city, Fars province, Iran. The data-gathering tool was a multipart questionnaire containing demographic variables and the theory of reasoned action structures. After the pretest, the intervention group underwent exclusive training based on the theory of reasoned action. Then, after 3 months, both groups took part in the posttest. Data was analyzed by paired T-test, independent T-test, chi-square and Fisher exact test using SPSS-18 software.
    Results
    A significant difference was found between the two groups regarding knowledge, evaluations behavioral outcomes, behavioral beliefs and intention (P<0.001). Chi-square anal-ysis showed a significant difference between the two groups regarding their performance (P<0.001).
    Conclusions
    The present intervention was effective in increasing the pregnant women’s knowledge, evaluations behavioral outcomes, behavioral beliefs and strengthening their inten-tion as well as performance. Therefore, it is suggested to use this model and other systematic trainings for pregnant women to decrease the rate of cesarean section.
    Keywords: Attitude, Cesarean Section, Intention, Pregnant Women