فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال یکم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پری ناز دشمنگیر، شایسته شیرزادی، محمدحسین تقدیسی، لیلا دشمنگیر صفحات 1-9
    مقدمه
    افزایش جمعیت سالمندان لزوم توجه به ارتقای کیفت زندگی آنها را افزایش داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید در ارتقای کیفیت زندگی سالمندان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 80 نفر از سالمندان که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شده بودند، انجام شد. طراحی برنامه مداخله مطابق با مراحل الگوی پرسید صورت گرفت. قبل از اجرای مداخله پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی و پرسشنامه خود ساخته و استاندار مطابق با مراحل الگوی پرسید در هر دو گروه تکمیل شد و یک ماه بعد از مداخله هر دو گروه مجددا پرسشنامه های مذکور را تکمیل نمودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 21 و آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، کای دو و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی در گروه آزمون قبل از مداخله آموزشی 13.23±67.77 بود که بعد از مداخله آموزشی به 12.25±82.87 افزایش یافت، بر این اساس اختلاف آماری معنی داری بین نمره کیفیت زندگی در دو گروه آزمون و کنترل بعد از مداخله آموزشی وجود داشت (0.031=P). یافته های حاصل از ابعاد مختلف کیفیت زندگی نیز نشان داد که اختلاف معناداری در ابعاد سلامت جسمی، روانی، محیطی و اجتماعی قبل و بعد از مداخله آموزشی وجود دارد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    بکارگیری الگوی پرسید می تواند منجر به شناسایی عوامل تاثیر گذار بر کیفیت زندگی سالمندان و در نتیجه تدوین برنامه آموزشی موثر گردد.
    کلیدواژگان: سالمندی، آموزش بهداشت، الگوی پرسید، کیفیت زندگی
  • بابک معینی، ملیحه طاهری، قدرت الله روشنایی، علی اصغر وحیدی نیا، معصومه رستمی معز صفحات 10-19
    مقدمه
    یکی از ارکان تغذیه سالم مصرف 5 بار میوه و سبزیجات در روز می باشد. با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر مصرف میوه و سبزیجات در دختران نوجوان، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تبعیت دختران دبیرستانی از برنامه پنج نوبت مصرف میوه و سبزیجات بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 400 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر همدان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. در ابتدا شرکت کنندگان پرسشنامه مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی و تئوری رفتار برنامه ریزی شده را تکمیل کردند، سپس در فاصله یک هفته بعد پرسشنامه BRFSS را تکمیل نمودند. داده ها با نرم افزار SPSS-18 و با استفاده از آزمون های کای دو، همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مصرف میوه و سبزیجات توسط دانش آموزان دختر 3.4 بار در روز بود و بعد خانوار، تحصیلات مادر، شغل پدر، درآمد خانوار، نمایه توده بدنی و نوع مدرسه با مصرف میوه و سبزیجات رابطه معنی داری داشت (0.05>P). قصد رفتاری 35 درصد از رفتار مصرف میوه و سبزیجات را پیش بینی می نمود، همچنین هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و نگرش 32 درصد از قصد رفتاری را پیش بینی می کردند.
    نتیجه گیری
    مصرف میوه و سبزیجات در دانش آموزان دختر در حد توصیه شده نبود. تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند در طراحی مداخلات مصرف 5 بار میوه و سبزیجات جهت دانش آموزان دختر موثر باشد.
    کلیدواژگان: میوه، دانش آموزان، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، سبزیجات
  • مجتبی آزادبخت، غلامرضا گرمارودی، پریسا طاهری تنجانی، رباب صحاف، داود شجاعی زاده، الهام قیسوندی صفحات 20-29
    مقدمه
    باورهای بهداشتی به طور قابل توجهی در اتخاذ رفتارهای خودمراقبتی ارتقادهنده سلامت تاثیر گذار هستند. یکی از شناخته شده ترین مدل های مبتنی بر باور، مدل اعتقاد بهداشتی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سازه های این مدل و برخی عوامل دموگرافیک با رفتارهای خودمراقبتی ارتقاء دهنده سلامت در سالمندان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی با مشارکت 465 نفر از سالمندان مراجعه کننده به فرهنگسراهای شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های دموگرافیک، سنجش باورهای بهداشتی، خودکارآمدی و رفتارهای خودمراقبتی ارتقاء دهنده سلامت بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 و بر اساس آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین (±انحراف معیار) سنی آزمودنی ها 6.12±68.24 سال و میانگین نمره کلی رفتارهای خودمراقبتی 0.36±1.79 بود. جنسیت(0.011=P)، وضعیت اقتصادی(0.001>P)، سطح تحصیلات(0.001>P) و سن(0.0 08=P) به طور معناداری با رفتارهای خودمراقبتی ارتباط داشتند. بر پایه تحلیل رگرسیونی مدل اعتقاد بهداشتی موانع درک شده، خودکارآمدی و شدت درک شده به عنوان تعیین کننده های نهایی رفتار مشخص شدند(0.001>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، ضروری است که در طراحی برنامه های ارتقاء سلامت سالمندان بر افزایش خودکارآمدی و شدت درک شده و همچنین بر کاهش موانع درک شده توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: سالمندی، نگرش، ارتقاء سلامت، خودمراقبتی
  • فرشید شمسایی، فاطمه چراغی، روانبخش اسمعیلی، جواد محسنی فرد صفحات 30-38
    مقدمه
    تنهایی بطور کلی یک حس ذهنی است که در همه انسانها وجود دارد. اما بسیاری از مردم ممکن است از صحبت در مورد آن، بدلیل برچسب خوردن احساس شرم داشته باشند. این مطالعه با هدف تبیین احساس تنهایی در سالمندان و تحلیل آن با تئوری رشد روانی-اجتماعی اریکسون انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کیفی و با رویکرد تحلیل محتوی انجام شد. جامعه پژوهش شامل 12 نفر از سالمندان 85-68 سال، مقیم شهر همدان بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند شروع و با اشباع داده ها خاتمه یافت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه استفاده شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و بلافاصله دست نویس شدند و داده ها با استفاده از تحلیل محتوی به روش قراردادی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    187 کد اولیه از داده ها بدست آمد، پس از ادغام کدهای مشابه و دسته بندی آنها 7 زیر طبقه مفهوم سازی گردید و از زیر طبقات سه طبقه اصلی از داده ها استخراج شد. طبقات اصلی شامل: احساس بیگانه شدن، دوری از فعالیتهای مورد علاقه و احساس خستگی و غم بود. درونمایه مشترک طبقات حسرت توام با دلتنگی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تنهایی در افراد مسن رایج است و با پیامدهای بهداشتی منفی از نظر سلامت جسمی و روانی همراه است، اتخاذ استراتژی های مداخله ای مناسب با استفاده از تئوری رشد روانی- اجتماعی اریکسون، موجب کاهش تنهایی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان و حس ارزشمندی در این دوره زندگی می گردد.
    کلیدواژگان: سالمندی، تئوری رشد روانی، اجتماعی اریکسون، تنهایی
  • صفیه کنعانی، حمید الله وردی پور صفحات 39-43
    مقدمه
    خودکارآمدی باور شخص به توانایی خود جهت انجام موفقیت آمیز رفتار است. در رابطه با انتخاب نوع زایمان، خودکارآمدی به توانایی فرد جهت مقابله با شرایط استرس زا و انجام واکنش های ضروری در زمان زایمان مربوط می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر خودکارآمدی در انتخاب نوع زایمان و زمان لیبر در زنان باردار انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر در سال 1393 در بین 200 مادر باردار شکم اول و دوم با زایمان طبیعی قبلی تحت پوشش 5 مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان پارس آباد انجام شد. زنان مورد مطالعه با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه شامل مشخصات جمعیت شناختی، خودکارآمدی انتخاب زایمان طبیعی و خودکارآمدی زمان لیبر به روش خود گزارش دهی بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS-21 و با استفاده از آزمون های کای دو، آزمون دقیق فیشر و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران 4.48±25.19 بود؛ بین تحصیلات همسر، داشتن بیمه تکمیلی و شغل با انتخاب روش زایمان ارتباط معنی داری وجود داشت (0.05>P). خودکارآمدی انتخاب زایمان طبیعی و زمان لیبر با تعداد زایمان و انتخاب روش زایمان ارتباط داشتند (0.001>P). میانگین خودکارآمدی در مادران باردار شکم دوم و افرادی که زایمان طبیعی را انتخاب کرده بودند، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    خودکارآمدی انتخاب روش زایمان و زمان لیبر در انتخاب روش زایمان تعیین کننده و با تعداد زایمان مرتبط می باشد؛ لذا پیشنهاد می گردد در مداخلات آموزشی بر خودکارآمدی جهت کاهش ترس از زایمان به ویژه در مادران باردار شکم اول توجه گردد.
    کلیدواژگان: زایمان، زنان باردار، خودکارآمدی
  • مریم افشاری، سلمان خزایی، معصومه بهرامی، حسنی مراتی صفحات 48-55
    مقدمه
    سواد سلامت، ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های سلامتی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح سواد سلامت بزرگسالان شهرستان تویسرکان طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال 1393 با مشارکت 285 نفر از افراد 60-20 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان تویسرکان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت سنجش سواد سلامت، از پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata-11 و با آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سن اکثریت افراد بین گروه سنی 20 تا 30 (52.3 درصد) بود. 53.7 درصد از شرکت کنندگان مرد و سطح تحصیلات اغلب آنها دیپلم (55.8 درصد) و شغل غالب آنها دانشجو (31.9 درصد) بود. شرکت کنندگان در دسترسی به اطلاعات ضعیف (42.1 درصد)، در درک اطلاعات ضعیف (54.4 درصد)، در قضاوت و ارزیابی متوسط (64.9 درصد) و در استفاده از اطلاعات در سطح متوسط (88.8 درصد) بودند.
    نتیجه گیری
    بطورکلی سواد سلامت در افراد نامطلوب بود. این موضوع توجه بیشتر به سواد سلامت را در برنامه های آموزش و ارتقاء سلامت نشان می دهد. لازم است برای بزرگسالانی که از سواد سلامت نامطلوب برخوردارند، طی برنامه های جامع، رسانه ها و مواد آموزشی ساده و قابل فهم طراحی و بکار رود.
    کلیدواژگان: بزرگسال، سواد سلامت، تویسرکان
  • بابک معینی، فروزان رضاپور شاهکلایی، جواد فردمال، مختار سهیلی زاد صفحات 56-66
    مقدمه
    استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی به یک عامل تهدید کننده امنیت ترافیکی تبدیل شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در کاهش استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی در بین رانندگان تاکسی شهر تویسرکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی، 110 نفر از رانندگان تاکسی زیر 35 سال شهر تویسرکان به صورت تصادفی و مساوی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای شامل سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، سوالات آگاهی، رفتارهای استفاده از تلفن همراه و متغیرهای زمینه ای بود که به روش خودگزارش دهی تکمیل گردید. مداخله آموزشی در گروه مداخله شامل 3 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای بود. دو ماه پس از انجام مداخله، هر دو گروه پیگیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-19 و بکارگیری آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی و مک نمار صورت گرفت.
    یافته ها
    در میانگین نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، موانع، منافع درک شده، خودکارآمدی و راهنما برای عمل)، آگاهی، رفتارهای مطلوب عدم استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی، قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما بعد از مداخله آموزشی، در گروه مداخله اختلاف معنی داری نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید. میزان استفاده از تلفن همراه در گروه مداخله بعد از مداخله آموزشی 35.14 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی براساس مدل اعتقاد بهداشتی می تواند سبب کاهش استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی در رانندگان تاکسی گردد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش بهداشت
  • سید محمد مهدی هزاوه ای، شهره امدادی، مهدی خزلی * صفحات 67-84
    مقدمه

    پژوهش حاضر، مداخلات انجام شده مبتنی بر الگوها و تئوری های آموزش و ارتقاء سلامت را در زمینه فعالیت جسمانی زنان به شیوه نظام مند مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.

    مواد و روش ها

    3 پایگاه اطلاعاتی الکترونیک شامل Springer، Biomed central و Science Direct به شیوه نظام مند مورد بررسی قرار گرفت. از بین پژوهش ها، مطالعاتی انتخاب شدند که کمی، مداخله ای و به زبان انگلیسی بوده و حداقل یکی از الگوها و تئوری های آموزش و ارتقاء سلامت را بکار برده بودند. در نهایت 13 مطالعه دارای معیار ورود به مطالعه از ابتدای سال 2000 تا پایان 2013 میلادی در مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 13 مطالعه بررسی شده، 10 مطالعه میزان فعالیت جسمانی را قبل و بعد از مداخله سنجیده بودند که 9 مداخله باعث افزایش معنی دار فعالیت جسمانی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شده بود. مطالعات در محیط های ارتقاء سلامت شامل مراکز مراقبت سلامت، محیط اجتماعی محل کار انجام شده بود. پرکاربردترین الگوی مورد استفاده، الگوی فرانظری بود که در 8 مطالعه مبنای مداخله بود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود به منظور تاثیرگذاری بیشتر مداخلات، تمرکز مداخله روی فعالیت جسمانی اعمال شده و طول دوره مداخله افزایش یابد. در مداخلات مبتنی بر الگوی فرانظری پیشنهاد می شود مراحل تغییر رفتار فعالیت جسمانی در گروه های مداخله و کنترل اندازه گیری گردد تا یک مقیاس تکمیلی برای سنجش میزان تاثیر مداخله فراهم شود. طبق نتایج، هیچکدام از مطالعات، ایجاد تغییر در سیاست های سازمانی یا عمومی سلامت و یا ایجاد تغییرات در محیط فیزیکی مرتبط با فعالیت جسمانی را هدف قرار نداده بودند.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ارتقاء سلامت، تئوری روانشناختی، مرور، زنان
|
  • Parinaz Doshmangir, Shayesteh Shirzadi, Mohammad Hossein Tagdisi, Leila Doshmangir Pages 1-9
    Introduction
    Increasing elderly population has increased attention to improve quality of life in elderly people. This paper aimed to study the effect of educational intervention based on the PRECEDE model to promote quality of life in elderly.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 80 elderly people were randomly divided into two intervention and control groups. Planning of educational program was performed according to the PRECEDE model. Before implementing the program, Quality of life questionnaire and a self-designed and standard questionnaire according to the PRECEDE Model were filled in both groups. Both groups were followed up one month after the intervention and previous questionnaires were filled again. Collected data was analyzed using paired T-test, independent sample T-test, one way ANOVA, Chi-square and ANCOVA by SPSS-21 software.
    Results
    Through health promotion intervention, the mean score of quality of life increased from 76.77±13.23 to 82.87±12.25. There was a significant difference between the total score of quality of life of intervention and control groups (P=0.031). In addition, findings showed a significant difference in physical, mental, environmental and social dimensions before and after the intervention (P<0.05).
    Conclusion
    Using the PRECEDE model could help to identify influential factors on quality of life in elderly and developing effective educational programs.
    Keywords: Aged, Health Education, PRECEDE model, Quality of life
  • Babak Moeini, Malihe Taheri, Ghodratolah Roshanaei, Ali Asghar Vahidinia, Masome Rostami Moez Pages 10-19
    Introduction
    One of the basics of healthy eating is five times consumption of fruits and vegetable a day. Given the importance of recognizing effective factors of consuming fruit and vegetable in this group, the present study aimed to investigate high school girl's adherence to five-time serving fruits and vegetables per day in Hamadan based on the theory of planned behavior application.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 400 girl students from high schools of Hamadan recruited with a multistage cluster sampling method. Participants filled out questionnaires including demographic variables, the theory of planned behavior constructs and a fruit and vegetable consumption measure one week later. Data analysis was performed using SPSS-18 by Chi-square, Pearson correlation and Logistic regression.
    Results
    Fruit and vegetable consumption by female students is 3.4 times daily. Among the demographic variables, family size, mother's education, father's occupation, household income, body mass index and type of school had significant associations with fruit and vegetable consumption (P<0.05). Behavioral intention predicted 35% of the variation in daily fruit and vegetable consumption. Moreover, subjective norms, perceived behavioral control and attitude were able to predict 32% of behavioral intention.
    Conclusion
    Fruit and vegetable consumption in female students is inadequate. The theory of planned behavior may be a useful framework to design a 5-A-Day intervention for female students.
    Keywords: Fruit, Students, Theory of Planned Behavior, Vegetables
  • Mojtaba Azadbakht, Gholamreza Garmaroodi, Parisa Taheri Tanjani *, Robab Sahaf, Davood Shojaeizade, Elham Gheisvandi Pages 20-29
    Introduction
    Health beliefs significantly affect health promoting self-care behaviors. The most important model designed based on health beliefs is the Health Belief Model. This study examined the association between health belief model constructs and demographic factors with behaviors in elderly.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 465 elders referring to Tehran's cultural centers recruited with a multi-stage sampling method. Study instruments were questionnaires regarding demographic information, health beliefs, self-efficacy and health-promoting self-care behaviors. Data analysis was performed using SPSS-22 software by Independent T-test, one-way ANOVA, Pearson correlation and Multiple linear regression.
    Results
    The mean (±SD) age of subjects was 68.24±6.12 years and the mean of general self-care score was 1.79±0.36. Gender (P=0.011), economy (P<0.001), education level (P<0.001) and age (P=0.008) were significantly associated with self-care behaviors. Regression analysis showed that perceived barriers, self-efficacy and perceived severity were determinants of behavior (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, it is essential to pay special attention to self-efficacy, perceived severity and perceived barriers to design health education for elderly.
    Keywords: Aged, Attitude, Health Promotion, Self Care
  • Farshid Shamsaei, Fatemeh Cheraghi, Ravanbakhsh Esmaeili, Javad Mohsenifard Pages 30-38
    Introduction
    Loneliness is universal, still very subjective feeling, natural to all human beings and a subjective experience of isolation. Many people may be ashamed of talking about it or admitting they feel lonely, because they are afraid of being stigmatized. The purpose of this study was to explore elderly experiences of loneliness and comparison with the Erikson’s theory.
    Materials And Methods
    this study was a qualitative research with content analysis approach. The research population was twelve elderly, aged 68-85 years who lived in Hamadan city. Sampling began purposefully and continued until data saturation. To collect data, interview was used. All interviews were tape recorded and transcribed immediately. Data was analyzed using content analysis method.
    Results
    In total, 187 primary codes, 7 subcategories and 3 main categories were obtained in which, the 3 main categories were feelings of alienation, separation of favorite activities, and fatigue and sadness. Core category or shared meaning was regret with heavy.
    Conclusion
    Loneliness is common in elderly and associated with adverse health consequences both from a mental and physical health points of view. Therefore, appropriate intervention strategies to reduce isolation using the Erikson’s psychosocial theory can improve elderly quality of life to achieve Ego integrity throughout the life.
    Keywords: Aged, Erikson's psychosocial theory, Loneliness
  • Safieh Kanani, Hamid Allahverdipour Pages 39-43
    Introduction
    Self-efficacy is a person’s belief on his or her own ability to successfully perform a task. It is one’s own ability to cope with stressful situations and implement necessary actions, especially in labor. The aim of this study was to investigate the effect of self-efficacy on choosing delivery method and labor among women.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional and descriptive study. The non-probability sample consisted of 200 primiparous and multipara women in the third trimester of pregnancy recruited from five urban health care centers in Pars-Abad city, Ardebil province, Iran, in 2014. The standard and self-administered questionnaires were used for data collection including demographic variables and self-efficacy of choosing natural vaginal delivery and labor via self-report method. Data analysis was performed using SPSS-21 software by chi-square, Fisher exact test and independent T-test.
    Results
    The mean age of all participants was 25.19 (±4.48). A significant difference was found between spouse education levels, having supplemental insurance and employment status with choosing the delivery method (P < 0.05). Self-efficacy to choose natural vaginal delivery and self-efficacy of labor were associated with parity and choosing the delivery method (P<0.001); the average two types of self-efficacy were higher in multipara women and those who selected natural delivery method.
    Conclusion
    Self-efficacy to choose natural vaginal delivery and labor determies choosing the delivery method and is related to parity. Therefore, it is suggested to focus on self-efficacy in educational interventions to reduce fear of childbirth, especially in primiparous women.
    Keywords: Parturition, Pregnant Women, Self Efficacy
  • Maryam Afshari, Salman Khazaei, Masome Bahrami, Hosna Merati Pages 48-55
    Introduction
    Health literacy is the capacity of individuals to obtain, process and understand basic health information and services needed to make healthy decisions. Therefore, this study was designed to determine health literacy of adults Tuyserkan district.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 285 subjects aged 20-60 years attending Tuyserkan health centers through convenience sampling method in 2014. Iranian health literacy questionnaire was used to collect data. Data was analyzed using Stata-11 by Independent T-test and one way ANOVA.
    Results
    Most participants aged 20 to 30 years (52.3%) and 53.7 % were males. Most participants had postgraduate diploma level (55.8 %) and were students (31.9 %). Participants had a weak level to access information (42.1%), weak level to perceive data (54.4%), moderate in judgment and assessment (64.9%) and moderate in use of information (88.8%).
    Conclusion
    Overall, there was a poor health literacy in adults. This indicates the need for more attention to health education and health promotion programs. It seems necessary to design and implement comprehensive plans using media and simple training methods for adults with a low level of health literacy.
    Keywords: Adult, Health literacy, Tuyserkan
  • Babak Moeini, Forouzan Rezapur, Shahkolai, Javad Faradmal, Mokhtar Soheylizad Pages 56-66
    MSc of Health Education, Department ofPublic Health, School of Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran, [email protected] Study Type: Research Article | Subject: Special Article abstract:
    Introduction
    Cell phone usage during driving has become a threat to traffic safety. This study aimed to determine the effectiveness of an educational program based on the health belief model to reduce cell phone usage during driving in taxi drivers of Tuyserkan.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 110 taxi drivers younger than 35 years were randomly divided into two experimental and control groups in Tuyserkan, Iran. Data was collected using a questionnaire including the health belief model constructs, knowledge, behaviors of using cell phone and demographic variables. The questionnaires were self-reported. Intervention was three sessions applied in the experimental group. Both groups were followed for two months after the intervention. Finally, date analysis was performed using SPSS- 19 by Chi-square, Independent T-test, Paired T-test and McNemar.
    Results
    The mean scores for the constructs of health belief model (perceived susceptibility, severity, barriers, perceived benefits, self-efficacy and cues to action), knowledge and desired behaviors about the use of cell phone during driving showed no significant differences between the two groups before the intervention. After the educational intervention, significant differences were observed in experimental group compared to control group. After educational intervention, cell phone usage reduced by 35.14% in the experimental group.
    Conclusion
    An educational intervention based on the health belief model could reduce cell phone usage during driving in taxi drivers.
    Keywords: Cellular Phone, Health Belief Model, Health Education
  • Seyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Shohreh Emdadi, Mehdi Khezeli Pages 67-84
    Introduction

    The present study as a systematic review investigated and analyzed interventions based on models and theories of health education and promotion in the field of physical activity in women.

    Materials And Methods

    Three electronic databases, including Springer, Biomed Central and Science Direct were searched systematically. Only studies were selected that were quantitative, interventional and in English language as well as those that used at least one of the models and theories of health education and health promotion. Finally, 13 studies were reviewed that met the inclusion criteria and published from 2000 to 2013.

    Results

    Of 13 studies reviewed, 10 studies measured levels of physical activity before and after the intervention, which nine interventions increased physical activity in the intervention group compared to the control group. Studies were conducted in different settings of health promotion including health care centers, community setting and workplace. The most widely used model was the Transtheoretical Model applied in eight of investigations.

    Conclusion

    It is suggested to focus more on physical activity and duration of interventions to increase the efficacy of interventions. It is suggested to measure changes of physical activity habits in experimental and control groups in interventions based on the transtheoretical model to prepare a complementary scale to assess the efficacy of interventions. According to the results, no study had focused on changes in institutional policies or general health or providing changes in environment related to physical activity.

    Keywords: Health Education, Health Promotion, Psychological Theory, Review, Women