فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال یکم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شایسته شیرزادی، پری ناز دشمنگیر، حسن محمودی، نگین نیک سادات، محمدحسین تقدیسی، داود شجاعی زاده* صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    مشکلات مربوط به عادت ماهیانه یکی از علل عمده ابتلا در زنان است. بحث گروهی یک روش پژوهش است که گروه کوچکی از مشارکت کنندگان به منظور گرد آوری اطلاعات به بحث درباره یک موضوع خاص می پردازند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش از طریق بحث گروهی بر رفتارهای بهداشتی دوران عادت ماهیانه این افراد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی (یک گروهی) می باشد،که بر رویدختران 19-12 سال ساکن مراکز شبانه روزی بهزیستی شهر تهران انجام شد،همه افراد واجد شرایط(61 نفر) وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامهمحقق ساخته شامل دو قسمت خصوصیات دموگرافیک و سوالات عملکرد در خصوص بهداشت بلوغ جسمی (دوران عادت ماهیانه) بود که قبل و یک ماه پس از مداخله تکمیل گردید. مداخلهآموزشی به مدت 3ماه انجام گرفت، اطلاعات حاصل جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS-16 با استفاده از آزمون آماریمقایسه شدند.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی در مقایسه با قبل از آن میانگین نمره عملکرد از 4.43±12.11 به 2.79±16.50 افزایش یافت که با توجه به نتایج آزمون آماری این تغییر نمره از لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.001).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی از طریق بحث گروهی تاثیر مثبتی در بهبود عملکرد افراد مورد مطالعه در خصوص بهداشت بلوغ جسمی داشت، لذا شایسته است از این روش در آموزش مسائل مربوط به دوران بلوغ دخترا نوجوان بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: بحث گروهی، بهداشت بلوغ جسمی، دختران نوجوان، مراکزشبانه روزی بهزیستی
  • مطهره جلیلی، مجید براتی، سعید بشیریان * صفحات 11-21
    سابقه و هدف
    تغذیه مادران در طول بارداری عامل کلیدی در تضمین سلامت مادر و کودک است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل پیش بینی کننده رفتارهای تغذیه ای در بین زنان باردار شهر تبریز بر اساس تئوری شناختی اجتماعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال1393 با مشارکت 380 زن باردار مراجعه کننده به 10مرکز بهداشتی درمانی شهر تبریز انجام شد که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. معیار ورود زنان باردار به این مطالعه قرار داشتن در محدوده سنی 15 تا 45 سال و نداشتن هرگونه بیماری جسمی، روحی حاد و مزمن بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد رفتارهای تغذیه ای و پرسشنامه محقق ساخته سازه های تئوری شناختی اجتماعی (آگاهی، انتظارات پیامد، ارزش های پیامد، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خودتنظیمی) بود که به روش مصاحبه و خودگزارش دهی تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 27 سال بود. از میان سازه های مختلف تئوری شناختی اجتماعی، انتظارات پیامد (P<0.039)، ارزش های پیامد (P<0.046)، آگاهی (P<0.043) و خودتنظیمی (P<0.001) دارای سهم معنی داری در تبیین واریانس رفتار تغذیه ای مناسب در بین مادران مورد مطالعه بودند. این متغیرها در مجموع 16 درصد از واریانس رفتارهای تغذیه ای را پیش بینی گردید. در 54.4% افراد مصرف نان و غلات، 73.2% دریافت گوشت و حبوبات، 55.3% مصرف میوه جات و در 70.5% مصرف سبزیجات کمتر از میزان توصیه شده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، آگاهی، انتظارات پیامد، ارزش های پیامد و خودتنظیمی می توانند جهت طراحی مداخلات آموزشی برای دستیابی به رفتارهای تغذیه ای سالم در زنان باردار موثر باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، زنان باردار، رفتار، تئوری شناختی اجتماعی
  • حمید توکلی قوچانی، شمس الدین نیکنامی *، فرخنده امین شکروی، سید کاوه حجت صفحات 22-31
    سابقه و هدف
    جمعیت جهان بیش ازهفت میلیارد نفرمی باشد و 230 میلیون نفر آن دچار سوء مصرف مواد هستند. برنامه های پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد، طی دو دهه اخیر به برنامه اصلی در بیشتر نقاط جهان بدل شده است. یک موضوع بسیار اساسی در ترک اعتیاد، علت مراجعه و اقدام به آن می باشد. شناخت دلایل اولیه اقدام به ترک در نتیجه گیری از درمان نیز بسیار مهم هستند. هدف این مطالعه شناسایی این عوامل و تطبیق آنها با برخی سازه های مدل های رفتاری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوا انجام شد. مشارکت گنندکان 21 نفر بیمار، پزشک و کارشناس بودند که از چند کلینیک ترک اعتیاد شهر بجنورد سال 93 انتخاب شدند. نمونه گیری مبتنی بر هدف و تا اشباع داده ها ادامه داشت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند و یادداشت استفاده شد، مصاحبه ها ضبط و پیاده سازی شد.
    یافته ها
    با تحلیل داده ها، سی و سه طبقه فرعی و نه طبقه اصلی بدست آمد که شامل: مشکلات اقتصادی، دغدغه های ناشی از خود مواد، مشکلات و عوارض فردی، خانوادگی، اجتماعی، انتظارت خانواده، توجه به موقعیت اجتماعی، باور نسبت به اعتیاد، ارزش گذاری به رفتار ترک استخراج شد سپس چهار درونمایه تهدید درک شده، موانع درک شده در تداوم مصرف، نگرش به رفتار و هنجارهای انتزاعی تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    دلایل مرتبط با اقدام به ترک اعتیاد با سازه های مدل ها و نظریه های مختلف آموزش بهداشت از جمله برخی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و نظریه رفتار برنامه ریزی شده تطبیق دارند.
    کلیدواژگان: اقدام، ترک اعتیاد، سازه، مطالعه کیفی
  • فاطمه وجدانی آرام، قدرت الله روشنایی، سید محمد مهدی هزاوه ای، اکرم کریمی شاهنجرینی، فروزان رضاپور شاه کلایی * صفحات 32-42
    سابقه و هدف
    دانش آموزان یکی از گروه های آسیب پذیر در مقابل حوادث می باشند. دانش آموزان ناشنوا و نیمه شنوا به علت معلولیتشان ممکن است نسبت به دانش آموزان عادی آسیب پذیرتر باشند. لذا هدف این مطالعه ارزشیابی برنامه آموزش پیشگیری از آسیب های ناشی از حوادث مدرسه ای در دانش آموزان ناشنوا و نیمه شنوای مقطع دبیرستان بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه نیمه تجربی حاضر در بین کلیه دانش آموزان ناشنوا و نیمه شنوای دبیرستانی شهر همدان (دو مدرسه) در سال1392 انجام شد. دانش آموزان به روش تصادفی در دو گروه مداخله (23نفر) و کنترل (27نفر) قرار گرفتند. داده ها توسط پرسشنامه ای شامل سوالات مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، آگاهی و رفتارهای پیشگیری کننده به صورت خودگزارش دهی، قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی در دو گروه تکمیل گردید. مداخله آموزشی شامل ارائه یک کتابچه طراحی شده و برگزاری 5 جلسه آموزشی بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و آزمون های تی زوجی، فیشر، تی مستقل، آزمون کای دو و مک نمار استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بعد از مداخله آموزشی افزایش میانگین نمرات آگاهی (P=0.002)، رفتارهای پیشگیری کننده (P=0.001) و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی شامل شدت درک شده (P=0.001)، منافع درک شده (P=0.001)، خودکارآمدی (P=0.001) و راهنما برای عمل (P=0.001) در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل معناداری بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی بر مبنای مدل اعتقاد بهداشتی می تواند سبب ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از آسیب های ناشی از حوادث مدرسه ای در دانش آموزان ناشنوا و نیمه شنوا گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ارتقاء سلامت، ارتقاء ایمنی، پیشگیری از آسیب، ایران
  • طاهره رضی، محسن شمسی *، نسرین روزبهانی، مهدی رنجبران، محبوبه خورسندی صفحات 43-50
    سابقه و هدف
    بیشتر بیماری های کودکان دارای علایم و نشانه هایی هستند که برخی از این علایم، نشانه خطر می باشند. دانش مادران نسبت به علایم و نشانه های بیماری ها بخصوص بیماری های تنفسی و گوارشی درکاهش میزان مرگ و میر کودکان کمتر از پنج سال کمک کننده است لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در خصوص نشانه های خطر در کودکان کمتر از پنج سال انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی تحلیلی در بین 350 نفر از مادران دارای کودک کمتر از پنج سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته چند قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد بود که روایی و پایایی آن قبل از مطالعه بررسی شد. داده ها از طریق مصاحبه سازمان یافته جمع آوری و در نهایت با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی مادران در خصوص نشانه های خطر کودکان 13.7±60.71، نگرش 5.29±77.45 و عملکرد در زمینه عفونت های تنفسی 41.5± 49.5، اسهال 42.41± 49.25 و تب و تشنج 42.91±52.1 بود. بین مادران شاغل و خانه دار از نظر عملکرد تفاوت معنی داری وجود داشت. بین وضعیت اقتصادی خانواده با عملکرد تفاوت معنی دار وجود داشت. بین سطح تحصیلات مادر با عملکرد تفاوت معنی دار وجود داشت و بین نگرش با آگاهی و عملکرد رابطه مثبت معنی داری مشاهده گردید. (P<0.001).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه می تواند برای طراحی و اجرای برنامه های آموزشی با هدف ارتقای آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در خصوص نشانه های خطر کودکان مفید باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، نشانه های خطر، کودک، مادر
  • آرزو شایان، سیده زهرا معصومی *، معصومه کاویانی صفحات 51-57
    سابقه و هدف
    بی توجهی به سلامت زنان و اعمال خشونت خانگی علیه آنان می تواند سبب پیدایش انواع بیماری های روانی وحتی جسمانی گردد که این امر تهدیدی علیه سلامت اعضای خانواده است.اختلال در روند زندگی زنان و مادران نتایج سویی را نه تنها برای خانواده، بلکه بر کل سلامت جامعه خواهد گذاشت.در این راستا پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی رابطه همسر آزاری و سلامت روانی زنان دچار خشونت خانگی مراجعه کننده به پزشکی قانونی شهر شیراز نگاشته شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی_ تحلیلی می باشدکه در آن، به بررسی رابطه بین همسرآزاری و سلامت روانی زنان دچار همسر آزاری ارجاع شده به پزشکی قانونی شهر شیراز، پرداخته شده است. حجم نمونه معادل 197 نفر تعیین شد که این تعداد به روش در دسترس، از بین زنان دچار همسر آزاری ارجاع شده به پزشکی قانونی استان فارس، طی سال 92 به مدت 3ماه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها نیز شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه سلامت عمومی (28- GHQ) و پرسشنامه استاندارد خشونت علیه زنان بود، جهت برآورد پایایی ابزارهای اندازه گیری از آلفای کرونباخ استفاده شده است، و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار SPSS 18 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه های پژوهش 6.72±30.42 گزارش شد. بیش از 50 درصد زنان مورد خشونت واقع شدند که از اختلال سلامت عمومی در تمامی ابعاد رنج می بردند(P<0.05). رابطه انواع همسر آزاری به عنوان متغیر پیش بین با هر یک از ابعاد سلامت عمومی به عنوان متغیر ملاک که با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد،نشان داد که بین این متغیر ها رابطه مثبت وجود دارد.یعنی خشونت از هر نوع،پیش بینی کننده بروز اختلال در سلامت عمومی فرد است(P<0.05). در این میان بیشترین اثر را بر بعد افسردگی و اضطراب داشته است.
    نتیجه گیری
    پژوهش اخیر نشانگر پیامد های روانی همسر آزاری و خشونت علیه زنان بوده وتاییدی بر آسیب به سلامت روان زنان، بر اثر خشونت است. اختلال در سلامت روان زنان علاوه بر تحمیل هزینه های گزاف مراقبتی و دارویی بر جامعه،زندگی خانوادگی و تربیت فرزندان را دچار مشکل می کند.
    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، خشونت خانگی، زنان متاهل، سلامت روانی، همسرآزاری
  • حسن محمودی *، محمد اصغری جعفرآبادی، توحید بابازاده، یونس محمدی، شایسته شیرزادی، پرشنگ شریفی سقزی، نیان مولودی راد صفحات 58-65
    سابقه و هدف
    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت جنبه خیلی مهمی از ارتقاء سلامت برای سلامت زنان باردار و فرزندان آنها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در مادران باردار مراجعه کننده به کلینیک مادران باردار بیمارستان امام خمینی(ره) شهرستان سقز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی– تحلیلی بر روی 181 مادر باردار با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها مشتمل بر پرسشنامه دو بخشی بود که بخش اول مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و بخش دوم نیز پرسشنامه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت (Health Promotion Lifestyle II) بود. داده ها وارد نرم افزار SPSS-21 شده و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (فراوانی و درصد) و استنباطی تی مستقل، پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مادران باردار در حیطه رشد معنوی بیشترین نمره و حیطه فعالیت فیزیکی کمترین نمره را به خود اختصاص داده بودند. میانگین مجموع نمرات رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در حد مطلوب بود و بین نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و متغیرهای جمعیت شناختی تنها شغل رابطه معنی داری وجود داشت (P=0.032).
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر سطح مطلوب بودن رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در این گروه از قومیت زنان باردار می باشد. توصیه می شود در حیطه های چون فعالیت فیزیکی، مدیریت تنش و مسئولیت پذیری در دوران بارداری بیشتر به آن توجه شود و مطالعات دیگر در سایر قومیت ها با حجم نمونه بیشتر انجام شود.
    کلیدواژگان: زنان، رفتارهای سلامتی، ارتقاء سلامت، حاملگی، مراقبت های دوران بارداری
  • سید محمد مهدی هزاوه ای، سمانه شیراحمدی *، ملیحه طاهری، نسا نوقان، نفیسه رضایی صفحات 67-84
    سابقه و هدف
    کودکان 12-6 ساله به علت شیوع بالای پوسیدگی دندان، تکامل دندانهای دایمی و شکل گیری سبک زندگی، مهمترین گروه هدف برنامه های بهداشت دهان و دندان هستند و مدرسه آسان ترین و به صرفه ترین روش دستیابی به این گروه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخلات مبتنی بر مدرسه بر ارتقای سلامت دهان و دندان دانش آموزان 12-6 ساله انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جستجوی الکترونیکی در پایگاه های اطلاعاتیScopus، Proquest، Science Direct، Pub Med، Springer، Biomed Central، Google Scholar Iran Medex وSID با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی انجام و مداخلات آموزشی که جهت پیشگیری از بیماری های دهان و دندان و ارتقای رفتارهای بهداشتی مرتبط در بین دانش آموزان اجرا و بین ژانویه 2004 تا سپتامبر 2014 چاپ شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    17 مطالعه انتخاب شده به دو دسته آموزش مبتنی بر رفتارهای خود مراقبتی و ارائه خدمات پیشگیرانه و آموزش مبتنی بر رفتارهای خود مراقبتی تقسیم شدند. مداخلاتی که به طور مستمر انجام شده، والدین و کارکنان مدرسه را نیز در برنامه درگیر کرده و از برنامه های آموزشی مبتنی بر مدلهای تغییر رفتار، ترکیب چندین روش آموزشی، کاربرد تجربه عملی و خدمات پیشگیرانه استفاده کرده بودند، در افزایش آگاهی، رفتارهای بهداشتی، کاهش پلاک و پوسیدگی دندان موفق تر بودند.
    نتیجه گیری
    استمرار آموزش های اجتماع محور، استفاده از برنامه های آموزشی مدون و ترکیبی، پیگیری، استفاده از تئوری ها و مدلهای تغییر رفتار و ارائه خدمات پیشگیرانه بهترین راه رسیدن به نتایج مورد انتظار است
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، خدمات پیشگیرانه، کودکان، آموزش بهداشت، دهان و دندان
|
  • Shayesteh Shirzadi, Parinaz Doshmangir, Hassan Mahmoodi, Negin Niksadat, Mohammad Hossein Taghdisi, Davood Shojaeizadeh* Pages 1-10
    Background And Objectives
    Focus group discussion is a research methodology in which a small group of participants gather to discuss a specified topic or an issue to generate data. Menstrual prob-lems are a major cause of morbidity for women. This study mainly aims to determine the impact health education based on focus group discussion on promotion Hygienic practices during menstrua-tion of female adolescents welfare boarding centers of Tehran city.
    Materials And Methods
    This is a quasi-experimental intervention study، conducted Female adoles-cents inhabitant welfare boarding centers of Tehran city. All eligible persons were selected (n=61). Data collection tool was a questionnaire including demographic information، performance regarding pubertal physical health and that completed before training and one month after training by inter-view. Educationalinterventionwasimplementedin3 months. Data was analyzed by statistical methods (Paired T Test and Kalmogorov– Smiranov Test) using SPSS16 software.
    Results
    After educational intervention the mean scores of Hygienic practices during menstruation increased from 12/114/43 to 16/502/79 based on Statistical test was significant (P<0/001).
    Conclusion
    After training through group discussion Increased Hygienic practices during menstrua-tion، so this method can be used in education to girls during puberty.
    Keywords: Education, Group Discussion, Female Adolescents, Pubertal Physical Health, Welfare Boarding Centers
  • Motahareh Jalili, Majid Barati, Saeed Bashirian* Pages 11-21
    Background And Objectives
    Women’s nutrition during their pregnancy is considered as the key fac-tor in mother and fetus health. So the current study aims to examine predictive factors of nutritional behavior among pregnant women in Tabriz based on Social Cognitive Theory.
    Materials And Methods
    This analytic study examined randomly in several phases 380 pregnant women who came to health and treatment centers in Tabriz in 2014. The data collection tools are standard questionnaire of nutritional behavior and structure of social cognitive (Knowledge, outcome expectations, values and outcomes, self-efficacy, social support and self-regulation) questionnaire which was done by either women or interviewed. Data was analyzed by Pearson correlation and Liner regression using SPSS-20.
    Results
    The average of participants was 27 years. From different structure of theory of social cogni-tive, outcome expectations (P=0.039), outcome values (P=0.046), awareness (P=0.043), self-adjusting (P=0.001), has significant meaning in suitable nutritional behavior variance among pregnant under study (P<0.05). And on the whole 16 percent of nutritional behavior variance has been predicted. In %54.5 samples consumption of bread and cereals, %73.2 consumption of meat and beans, %55.3 con-sumption of fruit, as well as in %70.5 consumption of the vegetables consumption was less than the recommended amount.
    Conclusion
    It is concluded that Awareness, outcome expectation, outcome value, and self-regulation as determining factors for educational interventions planning are effective for achieving healthy nutri-tional behavior in pregnant women.
    Keywords: Nutrition, Pregnant Women, Behavior, Social Cognitive Theory
  • Hamid Tavekoli Ghouchani, Shamsodin Niknami*, Farkhondeh Aminshokravi, Seyed Kaveh Hojat Pages 22-31
    Background And Objectives
    The world population has reached more than 7 billion people, and 230 million People use illegal drugs. The programs to prevention and addiction treatment have became major programs in these two recent decades in most parts of the world. The basic component in quit-ting addiction is the reason for taking action against addiction. Understanding of the primary reasons to taking action to stop addiction is very important in treatment. The aim of this study is identifying factors on taking action to stop addiction and then adapting them to health education models con-structs.
    Materials And Methods
    Using qualitative approach, the present study was done with content analysis method. Twenty-one participants including patients, physicians and psychotherapists were chosen from several addiction treatment clinics in Bojnord, during in 2014. Purposeful sampling method was applied and continued until data saturation was achieved. For data collection, face to face Interview and taking field note were used. All Interviews were recorded and transcribed.
    Results
    By content analysis, thirty three sub-categories and nine categories were obtained, including: economic problems, drug-related concerns, individual, family and social problems, the expectations of the family, attention to social status, related beliefs to drug addiction, valuation of the treatment be-havior, hence four themes which consisted of “perceived threat”, “perceived barriers”,”attitude to be-havior” and “subjective norm”, were determined.
    Conclusion
    Reasons for taking action to stop addiction concern with constructs of different behav-ioral models for example some of the health belief model constructs and theory plan behavior.
    Keywords: Taking Action, Stop Addiction, Construct, Qualitative Study
  • Fatemeh Vejdani, Aram, Ghodratallah Roshanaei, Seyed Mohammad Mahdi Hazavehei, Akram Karimi, Shahanjarini, Forouzan Rezapur, Shahkolai* Pages 32-42
    Background And Objectives
    Students are one of the vulnerable groups to injuries. The deaf and hard of hearing students may also be more vulnerable due to their disability. This study was conducted through the developing, implementing and evaluating an educational program on school injury preven-tion among high school deaf and hard of hearing students, using Health Belief Model.
    Materials And Methods
    This Quasi-experimental study was conducted among all deaf and hard of hearing students in Hamadan city of Iran, who were studied in two their related special schools, in 2014. They were randomly divided into two experimental (n=23) and control (n=27) groups. Data were collected via questionnaire including questions on demographics, Health Belief Model constructs and students’ knowledge and preventive behaviors. Questionnaires were filled out, through interview in both groups, before and two months after the intervention. The intervention included a designed booklet and five educational sessions. Data was analyzed by Paired T-test, independent T-test, Chi-Square and Fisher Test using SPSS-16.
    Results
    The findings revealed that after educational intervention, the mean scores of the student's knowledge (P=0.002), preventive behaviors (P=0.001) constructs of Health Belief Model, including perceived severity (P=0.001), perceived benefits (P=0.001), self-efficacy (P=0.001) and cues to action (P=0.001) were significantly improved in experimental group, comparing with control group.
    Conclusion
    The results of the study showed that an educational intervention based on the Health Be-lief Model can improve school injury preventive behaviors among deaf and hard of hearing students.
    Keywords: Health Education, Health Promotion, Safety Promotion, Injury Prevention, Iran
  • Tahereh Razi, Mohsen Shamsi*, Mahbobeh Khorsandi, Nasrin Roozbehani, Mehdi Ranjbaran Pages 43-50
    Background And Objectives
    Most of the children disease with symptoms and signs are that some of these symptoms are a sign of danger. Mother's knowledge about the signs and symp-toms of respiratory disease, gastrointestinal disease, particularly in reducing the mortality rate of children under five years is helpful. This study aimed to determine knowledge, attitude and practice of mothers about danger signs in children less than five years, has been done in the Arak city.
    Materials And Methods
    This cross-sectional and analytical study has been conducted on 350 women with children under five years old referring to treatment health centers in Arak city with random sample selection. The tools for collecting information was a multi sectional questionnaire consisting of demographic information, knowledge, attitude and the practice which its validity and reliability were ensured previously. The data collected from organized interviews and finally data by SPSS-19 software with T-test, Pearson test and ANOVA test were analyzed.
    Results
    Average score and Std. Deviation knowledge 60.71±13.7 attitude 77.45± 5.29 and behavior about respiratory infection 49.5±41.5, diarrhea 49.25±41.42, fever and convulsion 52.1±42.91 was respectively. There was a meaningful difference between employed mothers and housewives in regard of practice. There was a meaningful difference between family’s economic status whit practice. There was a meaningful difference between mother’s educa-tion level whit practice. There was a meaningful positive correlation between attitude whit knowledge and practice.
    Conclusion
    The findings of this study can be helpfuled to performance and design training programs to promotion knowledge, attitude and practice of mothers about danger signs in children.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Danger Signs, Child, Mother
  • Arezoo Shayan, Zahra Masoumi*, Maasumeh Kaviani Pages 51-57
    Background And Objectives
    the neglect of women's health and domestic violence against women can cause a variety of mental illnesses and even physical appearance that it would be considered a threat to the health of family members. In this study, we aimed to investigate the relationship between domestic violence and mental health of women suffering from domestic violence were referred to the coroner city.
    Materials And Methods
    This cross-sectional, descriptive-analytical study was conducted on 197 women experiencing spousal abuse who had referred to Forensic Medicine Center of Shiraz in, deter-mined by the number of available methods, 3 months in 2014. The study data were collected using demographic information questionnaire, a questionnaire assessing violence against women, General Health Questionnaire (GHQ-28). Evaluate the reliability of measurement tools, Cronbach's alpha was used and the data were entered into the SPSS18.
    Results
    The mean age of the study subjects 42.30±6.72 respectively. More than 50 percent of women were victims of violence in all aspects of public health impairment suffered (P<0.05). The relationship of domestic violence with any of the public health aspects were investigated, the results showed that there is a positive relationship between these variables. In other words, violence of any kind was a predictor of overall health disorders (P<0.05). The greatest effect was on depression and anxiety.
    Conclusion
    This study demonstrated that the psychological consequences of domestic violence and violence against women and get them on damage to women's mental health, as a result of violence. Impaired mental health and medical care in addition to high costs imposed on society, family life and upbringing of children is difficult.
    Keywords: Abuse, Domestic Violence, Mental Health, Forensics
  • Hassan Mahmoodi*, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Twohid Babazadeh, Shayes, Teh Shirzadi, Younes Mohammadi, Pershang Sharifi, Saqezi, Nian Mulodirad Pages 58-65
    Background And Objectives
    The health promoting behaviors is an important aspect of health promo-tion for the health of pregnant women and their children. The study aimed to assess the health promot-ing behaviors of pregnant women referred to Imam Khomeini Hospital in in Saqqez.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study using convenience sampling. Altogether, 181 pregnant women were recruited from an in pregnant women’s center. The data collection tools used in the study was (i) a questionnaire that was used to collect sociodemographic data from the participants and (ii) the Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II).
    Results
    The results obtained from the study showed Health promotion behavior in pregnant women highest scores were obtained on the spiritual growth dimension and the lowest scores on the physical activity dimension. Health promotion behavior total score was moderate. Thus on the basis of t test there was meaningful relationship between job demographic variable (P<0.032).
    Conclusion
    The results indicate that the optimal level of health promoting behaviors in this group of women is ethnicity. It is recommended that in areas such as subscale physical activity, stress manage-ment and health responsibility and other studies in other ethnicity to be done with the more sample size.
    Keywords: Female, Health Behavior, Health Promotion, Pregnancy, Prenatal Care
  • Seyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Samaneh Shirahmadi*, Malihe Taheri, Nesa Noghan, Nafiseh Rezaee Pages 67-84
    Background And Objectives
    Because of the high prevalence of dental caries, the develop-ment of permanent teeth and the formation of life style, children 12-6 years old are the most important target groups of school oral health programs and the school is the easiest and most effective way to attain the group. This study examined the impact of school -based interven-tions to improve oral health in 6-12 years old school students.
    Materials And Methods
    In this systematic review research evidence using databases such as, Scopus, Proquest, Science Direct, Pub Med,, Springer, Biomed Central, Google Scholar IranMedex and SID. Studies published between January 2004 and September 2014 were in-cluded. Using key words in Farsi and English, and educational interventions for the preven-tion of oral diseases and promotion of healthy behaviors related among elementary students in the school environment were studied.
    Results
    Seventeen studies met the inclusion criteria. Interventions in these two classifications (preventive services and education, educational programs) have positive effects on children’s dental health. Continuous Interventions, parents and school staff involved in the program, ap-plication of behavioral change theories and models, Practical experience and prevention ser-vices, Multi-component education are more effective in increasing children, knowledge, health behaviors and reducing plaque and tooth decay.
    Conclusion
    Community-based continuing education approach, using a Multi-component ed-ucation, follow up, application of behavioral change theories and models and prevention ser-vices are effective to reach the expected results.
    Keywords: Oral Health, Preventive Services, Children, Health Education, Dental