فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 17 (بهار 1397)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 17 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا صرامی صفحه 9
  • محسن پاسبانی اردبیلی *، هانیه مهدیزاده هنجنی، نیکزاد قنبری پیرکاشانی صفحات 13-36
    سوءمصرف مواد یکی از بحرانیترین مسائل در جوامع امروزی است. درمان افراد وابسته به مواد دشوار و نیازمند سیستم درمانی جامع با رویکردهای مختلف دارو درمانی، روان درمانی، بازپروری و بازتوانی است. هدف پژوهش حاضر مروری بر مولفه های خانوادگی مرتبط با اعتیاد بود. روش پژوهش کتابخانه ای و مروری تحلیلی بود. با گذشت سال ها ثابت شده است که حتی موثرترین و جدیدترین شیوه های درمانی نیز با میزان بالایی از عود همراه است. محیط مستعد، سهولت دسترسی به مواد، خانواده و شبکه اجتماعی دوستان ناباب از جمله عوامل سوءمصرف مواد و تداوم بخش مصرف مواد هستند. بنابراین، جلوگیری از مبتلا شدن افراد به اعتیاد آسان تر از درمان آن است. در چنین شرایطی پیشگیری مناسب ترین و منطقی ترین راهکار به شمار می رود. به منظور طراحی برنامه های پیشگیری مناسب، آگاهی از عوامل موثر در شروع و تداوم اعتیاد ضروری است. سوءمصرف مواد نتیجه تعامل متغیرهای فردی، خانوادگی، اجتماعی و همسالان است که در این میان خانواده نقش مرکزی در شروع و تداوم مصرف مواد بازی می کند. مروری بر پژوهشها نشان میدهد که مولفه های خانوادگی نقش محوری را در گرایش به اعتیاد دارند. در بین مولفه های مرتبط با خانواده، سبک های فرزندپروری، سبک های دلبستگی، مصرف مواد در خانواده و تعارضات خانوادگی بیشترین ارتباط را با سوءمصرف مواد دارند. لذا تحکیم بنیان خانواده همراه با آموزش برای کل سیستم خانواده نقش مهمی در پیشگیری از سوءمصرف مواد دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سوءمصرف مواد، خانواده
  • علی شیخ الاسلامی * صفحات 37-56
    اعتیاد به مواد مخدر، تهدیدی جدی برای سلامت افراد است. این اختلال نه تنها زندگی فرد را تحت شعاع قرار می دهد، بلکه نواقص و ناراحتی های زیادی را برای خانواده و جامعه ایجاد می کند. افراد وابسته به مواد از لحاظ اجتماعی افرادی آسیب‏پذیر محسوب می شوند. متاسفانه عود اعتیاد تاثیرات زیادی بر فرد و جامعه و خانواده دارد. فردی که بعد از ترک دوباره به سوی مواد بر می گردد احساس گناه، ناامیدی، خجالت و عصبانیت گریبان‏گیر او می شود. عوامل مختلفی در عدم بازگشت به مصرف مواد دخیل هستند که یک از این عوامل داشتن مهارت شغلی است. در واقع عوامل شغلی نه تنها زمینه ساز در ابتلای افراد به اعتیاد هستند بلکه در بازگشت و عدم بازگشت به مصرف مواد نیز نقش دارند. مسلما افراد بهبود یافته از اعتیاد با داشتن مهارت شغلی و یافتن شغل مناسب با توجه به مهارت هایی که در درون خود احساس می کنند، رقبتی به بازگشت به اعتیاد از خود نشان نخواهند داد. اگر بتوان برای ‏افراد وابسته به مواد بهبود یافته یافته از اعتیاد با توجه به مهارت شغلی‏شان، شغل ایجاد کرد نه تنها از عود مجدد آنان ‏پیشگیری می شود بلکه زمینه‏ی توانمندسازی و بازگشت وی ‏به کانون خانواده و جامعه ‏فراهم می شود. بنابراین با توجه به اهمیت شغل در جلوگیری از بازگشت به مصرف مواد، پیشگیری از اعتیاد در محیط های کاری نیز باید به عنوان یک باور و ضرورت برای تمامی مسوولان و دست اندرکاران اجرایی تلقی شود. در این مقاله در خصوص مهم بودن مهارت شغلی در افراد بهبود یافته بحث شده است و به این موضوع پرداخته شده است که مهارت‏های شغلی از عوامل اساسی در عدم بازگشت افراد وابسته به مواد به سمت مصرف مواد به شمار میآید.
    کلیدواژگان: مهارت های شغلی، عدم بازگشت، مصرف مواد
  • علی محمدی *، حکیم سحاقی صفحات 57-94
    زمانی که مردم جامعهای از امید و نشاط اجتماعی برخوردار باشند، وفاق، همبستگی، تعلق اجتماعی، تعاملات اجتماعی مطلوب، مشارکت، رضایت از زندگی و همچنین سلامت روانی و اجتماعی افراد افزایش می یابد. بنابراین، آسیبهای اجتماعی و مهاجرت کاهش و انگیزه برای کار و تلاش در جامعه افزایش می یابد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مفاهیم امید، نشاط و مشارکت اجتماعی به عنوان عوامل پیشگیرانه و ارائه راهکارهای ارتقای مشارکت اجتماعی و احساس مفیدبودن نخبگان کشور در راستای پیشگیری از اعتیاد انجام شد. این پژوهش از نوع مروری -کتابخانه ای و با استناد به مبانی نظری و پژوهشی پیشین انجام شده است. ابتدا، ابعاد جامعهشناختی و روانشناختی مفهوم امید، مشارکت اجتماعی، نشاط اجتماعی و عوامل اجتماعی موثر (مانند پیوندهای اجتماعی، اعتماد اجتماعی، همبستگی و انسجام محلهای) مرور شده است. سپس بر اساس مباحث نظری و پیشینه پژوهشی، مدل مفهومی پیشنهاد شد. همسو با دیگر تحقیقات انجام شده در کشور، میتوان نتیجه گرفت که بین نشاط، امید، مشارکت اجتماعی و بهرهمندی از توانمندی ها و ظرفیتهای جوانان و نخبگان کشور با آسیبهای اجتماعی در جامعه ایرانی رابطه معکوس وجود دارد. ارتقاء سطح امید، نشاط و مشارکت اجتماعی به عنوان یک عامل اساسی پیشگیرانه، در رویکردی سیستمی (طرح کلی) صورت میگیرد. در این رویکرد به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و مهاجرت نخبگان، پشنهاداتی در جهت افزایش روحیه مشارکت شهروندان به طور عام و جامعه نخبگان کشور به طور خاص و ارتقاء سطح امید و نشاط اجتماعی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: امید اجتماعی، نشاط اجتماعی، مشارکت اجتماعی، جامعه نخبگان، آسیبهای اجتماعی
  • سید اکبر موسوی اصل، علی جعفری * صفحات 95-110
    رسانه ها به دلیل ماهیت فراگیر خود در میان نهادهای زندگی اجتماعی و تاثیرگذاری بر فرایند کاهش عرضه و تقاضای موادمخدر، نقش برجستهای در پیشگیری از اعتیاد دارند. در واقع رسانه ها برای آموزش، گسترش دانش و جلب مشارکت عمومی برای پیشگیری از اعتیاد ابزار مناسبی هستند. هدف از تحقیق حاضر تعیین رابطه مصرف رسانه ای با گرایش به مصرف موادمخدر در بین جوانان شهر اردبیل بود. روش تحقیق توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را همه جوانان بالای 18 سال شهر اردبیل تشکیل میدادند. نمونهای به حجم 384 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مصرف رسانه ای با گرایش به مصرف موادمخدر رابطه معکوس معنی داری وجود دارد. همچنین بین مصرف رسانه های چاپی و الکترونیک با گرایش به مصرف موادمخدر در بین جوانان شهر اردبیل رابطه معکوس معناداری وجود دارد. بین مصرف رسانه های خارجی با گرایش به مصرف موادمخدر در بین جوانان شهر اردبیل رابطه مثبت معناداری وجود دارد. استفاده از رسانه های مختلف باعث می شود تا در درجه اول آگاهی جوانان در زمینه اعتیاد و مصرف موادمخدر افزایش پیدا کند و در درجه دوم باعث می شود تا اوقات فراغت جوانان با رسانه هایی همچون کتاب، روزنامه، تلویزیون و اینترنت پر شود و این عوامل باعث می شود تا گرایش به مصرف موادمخدر در بین جوانان کاهش یابد.
    کلیدواژگان: مصرف رسانه ای، موادمخدر، جوانان
  • محمد جشن پور *، شهناز مرادی صفحات 111-126
    هدف پژوهش حاضر مقایسه الگوهای ارتباطی خانواده و تحمل پریشانی هیجانی در افراد وابسته به مواد با افراد عادی بود. روش پژوهش علی مقایسهای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان عادی و همچنین مردان وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر کرمانشاه در سال 96 بودند. نمونه پژوهش را 146 شرکت کننده وابسته به مواد و عادی تشکیل میدادند که شامل دو گروه 73 نفری بوده و به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه ها از لحاظ سن و تحصیلات همتا شدند. برای جمعآوری داده ها از ابزار تجدید نظر شده الگوهای ارتباطی خانواده کوئونر و فیتزپاتریک (2002) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین افراد وابسته به مواد با افراد عادی در الگوهای ارتباطی خانواده و تحمل پریشانی تفاوت معناداری وجود دارد. افراد وابسته به مواد نسبت به افراد عادی از لحاظ الگوهای ارتباطی خانواده، دارای جهت گیری همنوایی و دارای تحمل آشفتگی پایین بودند. اما افراد عادی نسبت به افراد وابسته به مواد، دارای جهت گیری گفتوشنود و تحمل پریشانی بالاتری بودند. این یافته ها حاکی از آن است که این مولفه ها، از عوامل زمینهساز برای گرایش به اعتیاد هستند و با آگاهی از این یافته ها میتوان به طور موثرتری نسبت به پیشگیری و درمان اعتیاد اقدام نمود.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، تحمل پریشانی، اعتیاد
  • محمدصادق ساریزاده، بهاره هنری * صفحات 127-162
    امروزه سوء مصرف مواد به یکی از دغدغه های بزرگ جوامع بشری تبدیل شده است. سوءمصرف مواد از مهم ترین آسیب های اجتماعی است که جامعه و به طور خاص نسل جوان را به صورت جدی تهدید می کند. از سوی دیگر، پیشگیری از خشونت در بین نوجوانان نیز از دیگر اولویت های سلامت عمومی است. با در نظر گرفتن سوءمصرف مواد و خشونت به عنوان یک مشکل بهداشتی، درمانی و اجتماعی و این که عوامل متعددی در آن ها نقش دارند به نظر می رسد طراحی برنامه ای موثر در جهت پیشگیری از سوءمصرف مواد و عوامل مرتبط با آن ضروری باشد. برخلاف رویکردهای تحولی گذشته، رویکرد تحول مثبت نوجوانی، دوره نوجوانی را به صورتی در نظر می گیرد که می تواند منجر به پیامدهای مطلوب و بهنجار شود و نه صرفا به عنوان دوره ای که باید مدیریت و کنترل شود. در جوامع پیشرفته به طور گسترده مداخلات و برنامه های رویکرد تحول مثبت نوجوانی با هدف پیشگیری از سوءمصرف مواد و خشونت صورت می گیرد. مداخلات تحول مثبت نوجوانی از طریق راه های مختلفی مانند شناسایی رفتارهای پرخطر از جمله سوء مصرف مواد و خشونت و با حمایت و ترغیب جوانان به دوری از رفتارهای پرخطر به وسیله جایگزین کردن این رفتارهای آسیب زا با فعالیت های مثبت و خدمات بهداشتی بهینه به نوجوانان، به دنبال این هستند که بتوانند میزان سوءمصرف مواد و خشونت را در بین نوجوانان کاهش دهند. بنابراین، به نظر میرسد برنامهریزی در جهت آموزش مولفه های تحول مثبت و پژوهش پیرامون این موضوع میتواند گامی مهم و موثر در پیشگیری از خشونت و سوءمصرف مواد باشد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، خشونت، تحول مثبت نوجوانی
  • طیبه مجرد بهره *، مهدی رحیمی صفحات 163-201
    رواج دهندگان اعتیاد به خوبی به این نکته پی بردهاند که با ایجاد نگرش مثبت به موادمخدر و شیوع باورهای غلط در میان افراد جامعه میتوانند بازار مصرف خوب و سودآوری به دست آورند. از این رو، یکی از دلایل عمده مشکل اعتیاد، خطر هنجار شدن مصرف مواد و نگرش مثبت به موادمخدر و آثار آن است. بر این اساس، بررسی نقش نگرش به موادمخدر در پیشگیری و درمان اعتیاد امری ضروری است. در این پژوهش عوامل موثر بر ایجاد نگرش مثبت و منفی نسبت به موادمخدر و اعتیاد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بسیاری از پژوهشها نشان میدهد که نگرش به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر رفتارهای اعتیادآور تاثیر میگذارد. از این رو، میتوان با تغییر نگرشهای مثبت افراد و تقویت نگرشهای منفی آنان نسبت به مواد مخدر از تمایل به سوء مصرف مواد و تداوم آن پیشگیری نمود. هر چه این نگرش ها بر علم، تجربه و آموزش متکی باشد در رفتار آینده فرد موثرتر خواهد بود. با شناخت نگرشهای مثبت و منفی، شدت و ضعف آنها، بررسی عوامل موثر بر شکلگیری نگرشها و تدوین برنامه های آموزشی پیشگیرانه خانواده محور و هدفمند میتوان نگرشها را هدایت نمود و با تغییر آنها به تصحیح رفتار پرداخت. برنامهریزی ها باید به نحوی باشد که نوجوانان و جوانان در سلسله آموزش های ارتقاءتوانمندی اجتماعی و روانی نسبت به مواد نگرشی منفی پیدا کنند. در مجموع میتوان گفت اصلاح و تغییر نگرش افراد نقش مهمی در پیشگیری و درمان اعتیاد دارد.
    کلیدواژگان: نگرش، اعتیاد، سوءمصرف مواد، پیشگیری، درمان
|
  • Mohsen Pasbani Ardabili *, Haniyeh Mehdi Zadeh Hanjeni, Nikzad Ghanbari Pir Kashani Pages 13-36
    Substance abuse is one of the most critical issues in modern societies. Treatment of substance-dependent individuals is difficult and requires a comprehensive therapeutic system with different approaches such as drug therapy, psychotherapy, and rehabilitation. The purpose of the present research was to review the family components related to addiction. The method of this research was a library and analytical overview. Over the years, it has been proven that even the most effective and modern therapies are associated with a high rate of relapse. The prone environment, the ease of access to materials, the family, and the social network of bad friends are among the factors of substance abuse and its continuance. Therefore, preventing individuals from addiction is easier than curing them. In such a situation, prevention is the most appropriate and logical solution. In order to design appropriate prevention programs, awareness of the effective factors in starting and continuing addiction is necessary. Substance abuse is the result of the interaction of individual, family, social, and peer variables among which the family plays a central role in starting and continuing substance use. An overview of the research shows that family components play a pivotal role in the tendency to addiction. Among family-related components, parenting styles, attachment styles, substance use in the family, and family conflicts have the most relations to substance abuse. Therefore, the consolidation of the family foundation along with education for the whole family system plays an important role in preventing substance abuse.
    Keywords: Addiction, Substance abuse, Family
  • Ali Sheykholeslami * Pages 37-56
    Drug addiction is a serious threat to the health of individuals. Not only does this affect the life of the individual, it also creates many disadvantages and deficits for the family and society. Substance-dependent individuals are considered socially vulnerable. Unfortunately, addiction recurrence has many effects on the individual, society, and family. An individual who returns toward the substance after withdrawal will feel guilty, frustrated, embarrassed, and angry. There are various factors involved in non-recurrence of substance use one of which is having job skills. In fact, job factors not only predispose individuals to addiction but also contribute to recurrence and non-recurrence of substance use. Obviously, individuals who have improved from addiction and have a job skill and find a suitable job based on the skills that they feel in themselves, will not show any tendency to recurrence to addiction. If one can create jobs for substance-dependent individuals withdrawn from addiction according to their job skills, it will not only prevent their recurrence but also will pave the way to empower and return to the family and community. Therefore, given the importance of job in preventing recurrence of substance use, preventing addiction in work environments should also be regarded as a belief and a necessity for all officials and executive agents. This study has discussed the importance of job skills in withdrawn individuals and has focused on the issue that job skills are among the key factors in non-recurrence of substance-dependence individuals to substance use.
    Keywords: Job skills, Non-recurrence, Substance use
  • Ali Mohammadi *, Hakim Sahaaghi Pages 57-94
    When people have a community full of social hope and happiness, then consensus, solidarity, social belonging, desirable social interactions, participation, life satisfaction as well as individuals’ mental and social health will enhance. Therefore, social harms and immigration decrease and the motivation to work and effort increase in the society. The present study aimed to investigate the concepts of social hope, vitality, and participation as preventive factors and to provide strategies for promoting social participation and the feeling of usefulness in the country's elites regarding preventing addiction. This research has been performed as review-library and based on previous theoretical and research foundations and previous theoretical and research foundations. At first, the sociological and psychological dimensions of the concepts of social hope, participation, vitality, and effective social factors (such as social ties, social trust, solidarity, and neighborhood cohesion) have been reviewed. Then, based on theoretical topics and research background, a conceptual model was proposed. In line with other research conducted in the country, it can be concluded that there is an inverse association between happiness, hope, social participation, and the enjoyment of capabilities and abilities of the youth and elites of the country with social harms in Iranian society. Promoting the levels of social hope, vitality, and participation is implemented as a preventive fundamental factor in a systemic approach (outline). In order to prevent social harms and elite migration, suggestions have been made in this approach to increase the participation of citizens in general and the elite community in particular and to promote the levels of social hope and vitality.
    Keywords: Social hope, Social vitality, Social participation, Elite community, Social harm
  • Seyed Akbar Mousavi Asl, Ali Jafari * Pages 95-110
    Due to its widespread nature among social life institutions and its effectiveness on the process of reducing substance supply and demand, the media have a prominent role in preventing addiction. Indeed, media are appropriate tools for training, spreading knowledge, and engaging in public participation in preventing addiction. The present study aimed to determine the association of media use with tendency to substance use among the youth of the city of Ardabil. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this research included all young people over 18 years old in the city of Ardabil. A sample of 384 people was selected using multi-stage cluster sampling. A researcher-made questionnaire was used for data collection and Pearson correlation coefficient was used for data analysis. The results showed a significant reverse relationship between media use and the inclination to substance use. Also, there is a significant inverse relationship between the use of print and electronic media with tendency to substance use among the youth of the city of Ardabil. In addition, there is a significant positive correlation between the use of foreign media and the tendency to substance use among the youth of this city. The use of various media results in first increasing youth's awareness of addiction and substance use more prevalent, and second causes to fill the youth leisure time with some media such as books, newspapers, television, and the Internet and these factors can consequently reduce the tendency to substance use among young people.
    Keywords: Media use, Substance, Youth
  • Mohammad Jashnpoor *, Shahnaz Moradi Pages 111-126
    The current study aimed to compare family communication patterns and emotional distress tolerance in substance-dependent and healthy subjects. The method of this research was causative-comparative. The statistical population of the research included all normal males as well as substance-dependent males referred to addiction treatment centers of the city of Kermanshah in the year 2017. The sample involved 146 substance-dependent and healthy participants consisted of two groups of 73 people, and were selected by convenient sampling method. The groups were matched in terms of age and education. The Kouner and Fitzpatrick’s Revised Family Communication Pattern (RFCP; 2002) and Simmons and Gaher’s Distress Tolerance Scale (DTS; 2005) were used to collect data. The results showed significant relations between substance-dependent subjects and healthy individuals in terms of family communication patterns and distress tolerance. Substance-dependent subjects had a more consistent orientation in terms of family communication patterns and lower distress tolerance than healthy individuals, but healthy participants had a higher orientation to dialogue and distress tolerance than substance-dependent individuals. These findings suggest that these components are among the underlying factors for the tendency toward addiction, and by becoming aware of these findings one can proceed more effectively to prevent and treat addiction.
    Keywords: Family communication patterns, Distress tolerance, Addiction
  • Mohammad Sadegh Saarizadeh, Bahareh Honari * Pages 127-162
    Substance abuse has today become one of the major concerns of human societies. Substance abuse is one of the most important social harms that seriously threatens the society and in particular the younger generation. On the other hand, prevention of violence among adolescents is also one of the other priorities of public health. Considering substance abuse and violence as a health, medical and social problem, and that several factors affect it, it seems necessary to design an effective program to prevent substance abuse and its associated factors. Contrary to developmentall approaches in the past, the positive youth development approach considers the adolescence period as a period that can lead to desirable and normal outcomes and not just as a period to be managed and controlled. In developed societies, positive youth development interventions and programs are widely used to prevent substance abuse and violence. positive youth development interventions seek to reduce the amount of substance abuse and violence among adolescents through various ways such as identifying high-risk behaviors including substance abuse and violence and encouraging young people to avoid high-risk behaviors by replacing these harmful behaviors with positive activities and optimal adolescent health services. Therefore, it seems that programming in order to train the components of positive development and research on this issue can be an important and effective step in preventing violence and substance abuse.
    Keywords: Substance abuse, Violence, Positive youth development
  • Tayebeh Mojarrad Bahreh *, Mehdi Rahimi Pages 163-201
    Propagators of addiction have well realized that by creating a positive attitude towards substance abuse and the prevalence of misconceptions among people in the community, they can get a good consumer market and profitability. Hence, one of the main reasons for the addiction problem is the risk of normalization of substance abuse and a positive attitude toward substance abuse and its effects. Accordingly, it is necessary to study the role of attitudes toward substance abuse in the prevention and treatment of addiction. In this study, the effective factors on the creation of positive and negative attitudes toward substance abuse and addiction were studied. The results of many studies indicate that attitude has direct and indirect affects on addictive behaviors. Therefore, by changing positive attitudes of individuals and strengthening their negative attitudes toward substance abuse, one can prevent the tendency to substance abuse and its continuation. The more these attitudes rely on science, experimentation and education, the more likely it is that they will be effective on the future behavior of the individual. Knowing the positive and negative attitudes as well as their severity and weakness, examining the effective factors on the creation of attitudes, and establishing targeted and family-centered training/preventive programs, it will be possible to guide attitudes and also to correct behaviors by changing these attitudes. Planning should be made in such a way that adolescents and young people find negative attitudes toward substance abuse during the training courses on promoting social and psychological empowerment. In sum, it can be said that modifying and changing individuals’ attitudes play important roles in the prevention and treatment of addiction.
    Keywords: Attitude, Addiction, Substance abuse, Prevention, Treatment