فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 6 (تابستان 1394)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 6 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه دهقانی آرانی *، هادی بهرامی احسان صفحات 9-26
    مسئله بازگشت بیماران وابسته به مواد بزرگترین واقعه طی فرایند درمان است که عامل اساسی بیشتر شکست ها در درمان بیماری اعتیاد و ازدیاد شمار این بیماران در جامعه محسوب می شود. بر این اساس برنامه ریزی و تلاش جهت کاهش این مسئله باید به عنوان بخشی از برنامه های پیشگیری از اعتیاد در جامعه مورد توجه قرار گیرد. این تلاش ها در حوزه پیشگیری از نوع ثالث محسوب شده و بر بهبود بیماران و کاهش آسیب های جانبی ناشی از بیماری در آنها متمرکز است. از سوی دیگر در کشور ما به ویژه در سال های اخیر باوجود گسترش انواع برنامه های درمانی و تلاش جهت کاهش شمار مبتلایان به اعتیاد از طریق بازگرداندن بیماران به زندگی سالم، همچنان شاهد آمار روزافزون بیماران و نیز اخبار ناگوار مربوط به عوارض و صدمات ناشی از این بیماری در جامعه هستیم. کارشناسان علت اصلی شکست اغلب این برنامه های درمانی و کاهش آسیب در بیماران را فراوانی آمار بازگشت بیماران در کشور دانسته اند. لذا پرداختن به موضوع بازگشت در درمان اعتیاد الزامی و از نیازهای عمده در فرایند کنترل معضل اعتیاد در کشور به نظر می رسد. آنچه در این مبحث ارائه می شود مرتبط است با برنامه ریزی مورد نیاز در جهت پیشگیری از بازگشت بیماران وابسته به مواد که تحت درمان قرار گرفته اند. به این منظور با توجه به پیشینه اقدامات انجام گرفته در حوزه پیشگیری، با پیش رو قراردادن الگوی رفتاری- شناختی مارلات سعی شده است تا برنامه ای جهت پیشگیری از بازگشت مجدد بیماران وابسته به مواد که تحت درمان های دارویی اعتیاد قرار گرفته اند، ارائه شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، پیشگیری از بازگشت، الگوی پیشگیری از بازگشت مارلات
  • اکبر وروایی *، مهدی حریری صفحات 27-44
    امروزه قاچاق مواد مخدر از جرایم سازمان یافته فراملی به حساب می آید. توزیع کنندگان و مصرف کنندگان مواد مخدر به تدریج الگوی توزیع و مصرف را از فرایند سنتی به مواد روان گردان (صنعتی و شیمیایی) تغییر داده اند و این امر تحولات حقوق ماهوی را می طلبد. همچنین موفقیت قانونی در مبارزه با جرم، بستگی کامل به جامعیت، صراحت و کارایی آیین دادرسی کیفری دارد. آیین دادرسی کیفری نقطه برخورد حقوق افراد با جامعه است که هر دو اهمیت دارند و باید محفوظ بمانند. آیین دادرسی به کار گرفته شده درخصوص جرایم مواد مخدر از اقسام آیین دادرسی افتراقی است، تعریف آیین دادرسی کیفری جرایم مواد مخدر با آیین دادرسی جرایم دیگر متفاوت است. این تفاوت ها را می توان در صلاحیت دادگاه انقلاب، وجود مقررات خاص در مورد قرارهای تامینی، مقررات مربوط به تجدیدنظرخواهی و مقررات مربوط به نحوه دخالت وکلا ملاحظه کرد. هدف از تحقیق حاضر، تحلیل قواعد و مقررات شکلی ناظر به نحوه رسیدگی به جرایم مواد مخدر (شامل هرگونه کشت، ساخت و تبدیل، نقل و انتقال، خریدوفروش، اخفا و نگهداری و استعمال یا مداخله در مواد مخدر) است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و با استفاده از روش اسنادی، اطلاعات مورد نیاز تحقیق جمع آوری شده و سپس به روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که رسیدگی به جرایم مواد مخدر تا حدود زیادی به صورت افتراقی است.
    کلیدواژگان: جرایم مواد مخدر، دلیل، ادله اثبات دعوای کیفری، دادرسی افتراقی
  • قباد مرادی *، مرضیه فرنیا، سعیده جعفری، خالد رحمانی، محمد شهبازی صفحات 45-62
    درمان نگه دارنده با متادون یکی از مهم ترین اقداماتی است که از حدود 10 سال پیش و با توجه به افزایش موارد ابتلا به اچ.آی.وی در گروه معتادان تزریقی در راستای کاهش آسیب در زندان های ایران اجرا می شود. مطالعه حاضر با هدف شناخت راهکارهای ارتقاء این برنامه از دیدگاه پزشکان، مشاوران، کارشناسان، روسا و مدیران زندان های کشور انجام شد. داده های مطالعه ازطریق 14 بحث گروهی متمرکز که در هر گروه بین 8 تا 11 نفر شرکت کننده وجود داشت، طی سال های 1388 و 1389در میان پزشکان، مشاوران، کارشناسان، روسا و مدیران زندان های کل کشور جمع آوری شد. از روش تحلیل محتوا برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. تهیه و بازبینی و اجرای صحیح پروتکل ها، توجه به هم سوکردن فعالیت های درمان نگه دارنده با متادون در زندان ها و جامعه عمومی، ارائه آموزش های توجیهی به تمام افراد مرتبط با برنامه (زندانیان، خانواده زندانیان، قضات و مسئولان زندان ها)، توجه به اشتغال زندانیان و تقویت مراقبت های پس از خروج و همچنین تقویت روش های روان درمانی در کنار درمان نگه دارنده با متادون تعدادی از مهمترین راهکارهای ارائه شده بودند. استفاده از این نتایج می تواند به ارتقاء برنامه درمان نگه دارنده با متادون در زندان های ایران کمک کند.
    کلیدواژگان: درمان نگه دارنده با متادون، زندان، ایران، مطالعه کیفی
  • محسن ندیمی * صفحات 63-90
    اعتیاد به مواد مخدر علاوه بر زیان های جدی و خطرناک جسمی و روحی، عوارض و مشکلات فراوان اجتماعی و اقتصادی از قبیل افزایش جرایم مرتبط با مواد مخدر مانند جنایت و سرقت، فقر و تکدی گری و هدررفتن سرمایه های کلان مادی کشورها و سقوط بسیاری از ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی را نیز به دنبال دارد. عقاید و باورهای مذهبی و معنوی به عنوان عوامل حمایتی یا حائلی هستند که از طریق دادن امید، قدرت و معنی بخشی به زندگی، فشار روانی زندگی را کم می کند و کیفیت زندگی را به ویژه در افراد معتاد بهبود می بخشد و حتی مانع گرایش به اعتیاد می شود؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش مذهب و نهادهای مذهبی در پیشگیری از سوء مصرف مواد بود. روش تحقیق حاضر، تحلیلی- توصیفی و با استفاده از تحقیقات، کتب، اسناد و منابع کتابخانه ای مرتبط تدوین شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که مذهب و نهادهای مذهبی می توانند مصرف مواد و بهبودی از آن را از طریق برقراری یک نظم اخلاقی تحت تاثیر قرار دهند. نهادهای مذهبی، راهنمایی ها یا قواعد خاص اخلاقی به منظور کنترل خویشتن مانند امتناع از مصرف الکل و دیگر مواد را در اختیار فرد قرار می دهد و به تسهیل تجربه معنوی کمک می کنند. تجربه معنوی می تواند تعهدات اخلاقی را تحکیم بخشد که این نیز به نوبه خود مانع از مصرف الکل و دیگر مواد می شود. همچنین با استناد به دستورات مذهبی می توان قوانینی وضع کرد که مصرف مواد مخدر و الکل را ممنوع اعلام کند. با توجه به نقش محافظ دینداری در مقابل گرایش به مصرف مواد به والدین و مراکز آموزشی پیشنهاد می شود که با روش های مورد قبول نوجوانان و جوانان به تقویت باورهای دینی در افراد در معرض خطر سوء مصرف مواد پرداخته شود، تا احتمال گرایش آن ها به مصرف مواد کمتر شود. همچنین متخصصان ترک اعتیاد می توانند در کنار روش های معمول ترک، به تقویت باور های مذهبی و ایجاد نظام معنا دهی به زندگی در مراجعان خود، به کاهش وابستگی به مواد در آن ها کمک کنند.
    کلیدواژگان: مذهب، نهادهای مذهبی، پیشگیری، سوءمصرف مواد
  • راهب دشتی *، محمود مینویی، سوریا بابایی، سوریا بابایی صفحات 91-112
    شیوع سوء مصرف مواد تبدیل به یک مسئله همه گیر جهانی و تهدید ملی برای جوانان در تمامی کشورها شده است. جدیدترین پدیده ی خارق العاده، سوء مصرف داروهای تجویزی است. بعضی داروها دارای خواص روان گردان هستند و به همین علت، بعضی وقت ها مورد سوءمصرف قرار می گیرند، یعنی به دلایل و روش های مختلف، مقداری دارو بدون تجویز پزشک یا توسط فردی غیر از شخص بیمار مورد سوءمصرف قرار می گیرد. در سال های اخیر نوجوانان و جوانان به جای مصرف مواد غیر قانونی (مانند متآمفتامین ها، اکستازی، هروئین و کوکایین)، از آرام بخش ها و دیگر داروهای در دسترس استفاده کرده و با استفاده از شیوه ها و وسایل متنوع، داروهای در دسترس را در مقادیر معین، برای رسیدن به اوج لذت مصرف می کنند. در بسیاری از کشورهای اروپایی، فروش دارو بسیار سخت و در موارد مشخص منوط به اجازه پزشک متخصص است، اما در کشور ما معمولا در هر خانواده ای یک داروخانه کوچک وجود دارد که نقش پزشک خانواده را بازی می کند. بررسی انجام شده در سال های اخیر نشان داد که نوجوانان در این داروخانه های کوچک به دنبال پیداکردن آرام بخش های مختلف به بهانه سردرد و... هستند. سوء مصرف داروهای تجویزی به دلیل دسترسی آسان در حال افزایش است و خلاصی از آثار ظاهری آنها برای جوانان امروزی راحت است. این مطالعه یک تحقیق کتابخانه ای است که با استفاده از منابع داخلی و خارجی و منابع اینترنتی و سایت های موثق خبری انجام پذیرفته است. هدف مقاله، آگاه سازی مسئولان جهت جلوگیری از فروش بدون نسخه داروها و همچنین هشدار و آگاه سازی والدین در جهت پیشگیری از مصرف این داروها توسط نوجوانان و جوانان است و تلاش می کند تا راه حل هایی برای برون رفت از این مشکل ارایه کند.
    کلیدواژگان: سوءمصرف دارو، داروهای تجویزی، نوجوانان و جوانان
  • حمید صرامی *، عبدالله هندیانی صفحات 113-134
    روند آسیب ها، مسائل و تهدیدهای اجتماعی در کشور به خصوص اعتیاد رو به رشد بوده، به گونه ای که موجب یکی از دغدغه ها و نگرانی مسئولان کشور شده است. بدون شک نقش فرد و نیز نقش ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در بروز و شیوع مسائل و نابسامانی های اجتماعی مهم بوده و نیازمند کنکاش و بررسی دارد. این مقاله سعی دارد با ارائه برداشتی نظام مند از نظام جامعوی ایران، نقش هریک از خرده نظام های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در توسعه آسیب ها را تشریح کرده و به اختصار نحوه مداخله برای مهار و کنترل آسیب ها را تبیین کند. بر این اساس چنان چه درکی نظام مند از زندگی اجتماعی داشته باشیم درخواهیم یافت که هر پدیده اجتماعی چگونه در برداشتی عمیق، وابسته و همبسته با سایر پدیده ها است. در این راستا تقویت دغدغه ملی و همگرایی در دستگاه های حاکمیتی و آحاد جامعه نسبت به مسائل اجتماعی می تواند در اصلاح بخشی از امور موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، اقتصاد، اجتماع، سیاست، فرهنگ
  • سید جواد حسینی *، محمود نجفی صفحات 135-151
    در بسیاری از جوامع، شایعات زیادی در مورد این که الکل و مواد دیگر، تاثیراتی در تقویت عملکرد جنسی دارد، رایج است. هدف این مقاله مروری، بررسی تاثیر اعتیاد به انواع مواد بر روی عملکرد جنسی و به دنبال آن، خانواده بود. خانواده، محور و هسته اصلی کلیه اجتماعات بشری و بر غریزه جنسی مبتنی است. این غریزه، خود نوعی کشش است که در بقا و تداوم خانواده نقش دارد، بنابراین مسائل جنسی در زندگی حائز اهمیت است. نتایج فراتحلیل بسیاری از پژوهش ها نشان می دهد که اعتیاد به مواد، بدکارکردی جنسی را در مردان یا زنان به دنبال دارد و شواهد، حاکی از تاثیر الکل و مواد بر بدکارکردی جنسی است. در نتیجه، کارکرد جنسی مختل می شود و به دنبال آن، بنیان خانواده متاثر می شود و امکان فروپاشی وجود دارد. با توجه به مشکلات در بستر خانواده و فروپاشی آن که می تواند به دنبال بدکارکردی جنسی ناشی از مصرف انواع مواد به وجود آید، لازم است ابتدا راهکارهایی برای پیشگیری از مصرف مواد، با آموزش به مصرف کنندگان و خانواده آنها و همچنین آگاه ساختن آنان از معایب مصرف مواد و تاثیری که مواد بر عملکرد جنسی و به دنبال آن بر خانواده و فروپاشی آن می گذارد، داده شود. همچنین پژوهش در زمینه نحوه درمان این مشکلات جنسی که به دلیل مصرف مواد است، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به مواد، بدکارکردی جنسی، خانواده
|
  • Fatemeh Dehqani Arani *, Hadi Bahrami Ehsan Pages 9-26
    The problem of relapse is the biggest event and the main cause of the most failures during treatment process of drug-dependent patients which can cause the number of patients increase in the community. So planning and efforts to reduce this problem should be considered as a part of addiction prevention programs in the community. These Interventions are focused in the field of third prevention and can effect patients’ improvement positively and reduce pathologies caused by the disease. On the other hand، in our country، especially in recent years، despite the expansion of treatment programs and efforts to reduce the number of people with addictions، this disorder and bad news related to complications and damage caused by it is continued to increasing. Experts mentioned the frequency of relapse as a main reason of the failure in treatment and harm reduction programs. These points show the necessity of addressing the issue of relapse across addiction treatment and drug problem controlling process in the country. In this paper we consider this issue and according to the previous literature in the relapse prevention field، especially on the base of the Marlatt’s cognitive-behavioral relapse prevention model، we propose a program to prevent the relapse in addicted patients undergoing drug treatment.
    Keywords: addiction, relapse prevention, marlatt's relapse prevention model
  • Akbar Varvai *, Mehdi Hariri Pages 27-44
    Nowadays, the drug trafficking is considered as the transnational organized crimes. Drug distributors and users, gradually, have changed the distribution and consumption model from traditional process into (chemical and industrial) psychoactive substances and this would require changes in substantive laws.The legal success in the fight against crime, also, absolutely depends on integrity, transparency and efficiency of the criminal procedure. Criminal Procedure Code is the point of impact with the community, which both are important and should be preserved. Procedure applied for drug offenses are of distinction procedure and the definition of Criminal Procedure Code for drug crimes is different from the other Procedure Codes. These can be noted in Jurisdiction of the Islamic Revolution Court, it should be considered in the light of special regulations on hedge arrangements, regulations on appeal and provisions regarding the involvement of lawyers.The present study aims to study rules and regulations governing the ways of investigating the industrial drug-related crimes (including planting, making, transportation, buying and selling, retaining, using or the interaction in the drugs). The study is an applied research due to the goals that it is collected through the required information is collected using documentary approach, then, it is analyzed by the analytical and descriptive method. The results of this investigation shows that the procedure rules drug Crimes is largely in the differential.
    Keywords: drug crimes, criminal case evidences, differential proceedings
  • Qobad Moradi *, Marzieh Farnia, Saeedeh Jafari, Khaled Rahmani, Mohammad Shahbazi Pages 45-62
    Introduction and
    Objectives
    Because of the rising cases of HIV among Injecting Drug Users, Methadone Maintenance Therapy, as one of the most important harm reduction intervention, has been initiated in prisons of Iran since 10 years ago. This study aimed to identify ways and mechanisms to improve the program from the perspective of people working in prisons including practitioners, consultants, experts, directors and managers of prisons.
    Methods
    Data was obtained through 14 Focus Group Discussions including 8-11 persons in each session, conducted among practitioners, consultants, experts, directors and managers of prisons of the country in 2009 and 2010. The collected data was analyzed via content and themes analysis method.
    Results
    Some of the most important suggested solutions included: reviewing and implementing protocols correctly, aligning MMT activities in prisons and out of prisons in public, training all individuals associated with the program (prisoners, families of prisoners, judges, and prison officials), focusing on prisoners’ employment and strengthening post-release cares, and enhancing psychotherapy methods along with methadone maintenance therapy.Discussion and
    Conclusion
    These results can be used to improve the quality of MMTprogram in prisons of Iran.
    Keywords: methadone maintenance therapy, prison, Iran, qualitative study
  • Nadimi. M.* Pages 63-90
    Drug addiction, in addition to serious physical and mental harm, Morbidity and social and economic difficulties, such as increased drug-related crimes, Such as murder and robbery, poverty and begging and loss of macro-financial assets fall in many countries and the cultural and moral values and norms to follow. Religious and spiritual beliefs as factors supporting or bondage without measure that by giving hope, strength and meaning of life, reduces life stress and improve quality of life, particularly in addicts and even prevent the tendency to addiction be. The aim of this study was to examine the role of religion and religious institutions in the prevention of substance abuse. Research methodology, using descriptive analytical research, books, documents and related library resources has been develop The results show that Religion and religious institutions can affect drug use and improve it by making a moral order. Religious institutions, specific rules of ethics such as the refusal of the use of alcohol and other substances puts the person in control of himself and rape. In addition, they can help facilitate spiritual experience. Spiritual experience can strengthen moral obligations, which in turn prevents the use of alcohol and other substances. According to the religious orders can also enacted laws that ban the use of drugs and alcohol. According to the protective role of religion in the face of trends in drug use, parents and educational centers proposed to be accepted by youth and adolescents, to strengthen the religious beliefs of people at risk of substance abuse is addressed, the more likely they tend to consume less. Addiction experts also can leave aside traditional methods, to strengthen religious beliefs in their clients, to reduce their dependence on food aid.
    Keywords: religion, religious institutions, prevention, substance abuse
  • Raheb Dashti *, Mahmood Minoei, Soorya Babaei Pages 91-112
    The globalization of drug abuse has become a world-wide epidemic and a national threat to youths in all counties. The newest phenomenon is prescription drug abuse. It began in Germany and spread throughout Europe, then to England, and to the United States, Asia and Iran. Teenagers and young adults in contemporary society are not using as much illicit drugs (like methamphetamines, ecstasy, heroin, and cocaine) as those of previous years. They have found other ways and means to get high, with painkillers and other prescription drugs being abused at record levels. This generation of teens has been given the name “Generation Rx.” In European countries drugs are not sold without prescription and specialists must prescribe them. But in our country, every household has a drug box in his house and acts like a family doctor. Research shows that teenagers have been caught searching in the a-box. Behavioral sciences institute shows that the use of drug is three times more than the standards of the world and Iran is the 20th country among countries and is the second country in the Middle East that its people use non-prescription drugs. Non-prescription drugs are accessible and youths can avoid their effects easily. This article tries to focus the attention of authorities and households to non-prescription drugs and tries to offer some tips to get out of this dilemma.
    Keywords: drug abuse, prescription drugs, teenagers, young adults
  • Hamid Sarrami *, Abdallah Hendiani Pages 113-134
    The trend of social issues and threats specifically addiction has been growing to the extent of becoming one of the greatest concerns to the country authorities. There is no doubt that the role of the individual and social, cultural, economic and political structures in the break out and prevalence of social anomies should not be ignored and has to be very specifically analyzed. Considering a systematic point of view toward the Iran’s social system, the current article describes the role of every single cultural, economic, political and social subsystem in the outburst of issues and threats. In the meantime this article describes the methods of intervention for curbing, controlling this social harms. In fact in the presence of a systematic perception toward social life we would realize that each social phenomenon is correlated and dependent to other phenomena. Regarding this intention, reinforcing convergence in governmental bodies and public layers toward social issues could be effective in the improvement of social affairs.
    Keywords: addiction, economics, society, politics, culture
  • Seyd Javad Hosseini *, Mahmood Najafi Pages 135-151
    In many communities, a lot of rumors about the effects of alcohol and other drugs in enhancing sexual function are common. The purpose of this review study was the evaluation of drug addiction effect on sexual function and as a result, the family. The family is the core of all human communities and is based on sexual instinct. This instinct is the kind of tension involve in survive and continuity of the family. Therefore sexual issues are important in the matrimony life.The meta-analysis results of many studies show that the drug addiction, sexualdysfunction in men or women followedand Evidence showed the influence of alcohol and other drugs on sexual dysfunction. As a result, sexual function impaired and consequently influenced the foundation of the family and may collapse it. According to the problems in the contextof family, that occur because of sexual dysfunction due to drug use,The measures necessary for the prevention of drug use by users educating and their family,And also to make them aware of the disadvantages drug use and impact of drugs on sexual function and consequently on family and its collapse will be given.Also studies on how to treat sexual problems is recommended.
    Keywords: addiction, sexual dysfunction, family