فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 9 (بهار 1395)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 9 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه ادیب نیا *، عبدالجواد احمدی، علی محمد موسوی صفحات 11-36
    رفتارهای پرخطر به رفتارهایی گفته می شود که سلامت و بهزیستی جسمی، روان شناختی و اجتماعی افراد و جامعه را به خطر می اندازد. دوره ی نوجوانی که با تغییرات جسمانی، روان شناختی و اجتماعی گسترده همراه است، به دلیل خودمحوری و عدم درک مناسب نوجوانان از رفتارهای خود، مرحله ی مهمی برای شروع رفتارهای پرخطر محسوب می شود. گرایش نوجوانان به انواع رفتارهای پرخطر یکی از اصلی ترین منابع نگرانی در جامعه است زیرا نوجوانانی که گرایش بیشتری به رفتارهای پرخطر دارند پیشرفت تحصیلی کمتری دارند، گرایش بیشتری به خودکشی دارند و احتمال مرگ و میر و ابتلا به بیماری های مرتبط با رفتارهای پرخطر در آن ها بیشتر است. هدف پژوهش حاضر مروری بر علل گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان بود. این پژوهش به صورت مطالعه ی کتابخانه ای و اسنادی بر مبنای نظریات موجود و پژوهش های انجام شده توسط پژوهشگران مختلف در حوزه ی رفتارهای پرخطر انجام شد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که گرایش به رفتارهای پرخطر محصول تعامل عوامل شناختی، هیجانی، اجتماعی و خانوادگی است. بنابراین، شناسایی دقیق عوامل موثر در گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان و همچنین تدوین برنامه های مربوط به پیشگیری و کنترل این رفتارها امری ضروری است.
    کلیدواژگان: هزیستی جسمی، بهزیستی روان شناختی، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • سید جواد حسینی*، حسن نوروزی صفحات 37-60
    در این مقاله به بررسی نظام مند شواهد مربوط به اثربخشی مداخلات پیشگیرانه، مداخلات اولیه، مداخلات کاهش آسیب و همچنین درمان مصرف تنباکو و مواد غیر قانونی( مثل حشیش، اپیوئیدها، آمفتامین و کوکائین) در افراد جوان پرداخته می شود. مالیات، منع مصرف عمومی، محدودیت های تبلیغ ابزار مفیدی برای کاهش مصرف تنباکو هستند، اما برای مواد غیر قانونی کاربرد ندارند. شواهد موجود در مورد پیشگیری مبتنی بر مدرسه تحت تاثیر مشکلات روش شناختی است. مداخلاتی که از آموزش مهارت ها استفاده می نمایند نسبت به آگاهی بخشی اثر گذاری بیشتری دارند. شواهد مربوط به اثربخشی مداخلات هنجارهای اجتماعی و مداخلات فشرده برای کاهش مصرف مواد در افراد جوان قوی نیست. مداخلاتی که برای کاهش آسیب های مرتبط با تزریق به کار گرفته می شوند دارای اثربخشی متوسط تا زیاد هستند. با این حال بررسی های بیشتری بر روی افراد جوان باید صورت پذیرد. دسترسی کم به اطلاعات مرتبط با مصرف مواد آسیب زا در افراد جوان بیانگر نیاز به مداخلات آزمایشی است که در افراد بزرگسال اثر بخش بوده اند. شواهد موجود مربوط به کشورهایی است که میزان درآمد بالا دارند، که کاربرد آن در دیگر کشورها و فرهنگ ها و همچنین جوامعی که به لحاظ سن، جنسیت و وضعیت خطر متفاوت هستند، نامشخص است. برای افزایش شواهد مربوط به مداخلاتی که با هدف کاهش بار سنگین مصرف مواد در افراد جوان انجام می شود، تلاش های بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، مداخلات اولیه، کاهش آسیب و درمان مصرف مواد
  • مجید قربانی*، ثریا انصاری طالبی صفحات 61-90
    هدف اصلی این تحقیق مروری بر تحقیقات انجام گرفته در حوزه مطالعه شیوع اعتیاد در زنان جامعه ایران و بررسی چگونگی گرایش آنان به اعتیاد بود. تحقیقات انجام شده درباره مساله اعتیاد، در سطح کشور همان آمار کلی معتادان است و تعداد زنان معتاد به وضوح در آن مشخص نیست. روش این تحقیق، کتابخانه‏ای و از بین پژوهش های انجام شده شامل پایان‏نامه ها، طرح‏های پژوهشی، مقالات، کتاب و سایت در زمینه شیوع شناسی اعتیاد استفاده شده است. یافته ها در اغلب تحقیقات انجام گرفته بیانگر بالاتر رفتن میزان آمار زنان معتاد بوده است و مهم ترین علت گرایش زنان به مصرف موادمخدر عوامل شخصیتی و روان‏شناختی است. بیشترین ماده مصرفی توسط زنان مواد محرک و اکستاسی بوده است. به نظر می رسد که آمار دقیقی از میزان جمعیت زنان معتاد در کشور وجود ندارد. سوءمصرف مواد تهدید بزرگی برای سلامتی زنان است که می‏تواند منجر به عوارض جبران ناپذیری شود. اگرچه آمار اعتیاد زنان نسبت به مردان در سطح پایین‏تری وجود دارد، ولی میزان اعتیاد در زنان نسبت به سنوات گذشته رو به افزایش است. با توجه به نقش مادری زنان در خانواده و جامعه به عنوان مهم ترین عامل تربیت فرزندان این موضوع بیش از گذشته می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، شیوع شناسی
  • الهه زارعی مته کلایی، محمدعلی محمدی فر *، محمود نجفی صفحات 91-110
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه افکار خودکشی، ویژگی های شخصیت مرزی و پرخاشگری در معتادین با توجه به نوع ماده مصرفی انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع علی – مقایسه ای بود. نمونه این پژوهش 300 نفر از معتادین مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر سمنان بود که با توجه به ملاک های ورود به این پژوهش براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از سه پرسشنامه افکار خودکشی، پرخاشگری باس و پری و پرسشنامه شخصیت مرزی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد که افکار خودکشی، ویژگی های شخصیت مرزی و پرخاشگری در معتادین مصرف کننده مواد محرک بالاتر از معتادانی بود که مواد مخدر یا ترکیبی از مواد را مصرف می کردند. بود. نتایج این پژوهش از اهمیت نوع ماده مصرفی در افکار خودکشی و شخصیت مرزی و پرخاشگری که از عوامل مرتبط با افکار خودکشی هستند حکایت داشت. بنابراین توجه به نوع ماده مصرفی در پیشگیری از خودکشی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خودکشی، شخصیت مرزی، پرخاشگری، مواد مخدر، مواد محرک
  • سیمین قبادزاده*، مرضیه مسعودی، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 111-129
    در سال های اخیر مصرف مواد، یکی از جدی ترین معضلات بشری و از پیچیده ترین پدیده های انسانی است. به طوری که سوءمصرف مواد و اعتیاد، امروزه به یکی از دغدغه های بزرگ جوامع بشری تبدیل شده است. این پدیده خانمان سوزآثار مخرب جسمانی، روانی، خانوادگی، شغلی، مالی و اخلاقی را به دنبال دارد. با توجه به مشکلات زیاد و گسترده حاصل از اعتیاد، پیشگیری از این معضل الزامی است. با توجه به هزینه های بسیار بالای مبارزه با مواد مخدر، درمان و نگهداری معتادان و همچنین میزان عود بالا پس از درمان، به نظر می رسد پیشگیری از سوءمصرف مواد بسیار مقرون به صرفه و کارآمدتر باشد. پیشگیری از این مشکل، مستلزم شناسایی عوامل خطر و عوامل محافظت کننده در برابر وابستگی به مواد است. در طی سال های گذشته، پژوهش های متعددی در ایران در زمینه سبب شناسی و پیشگیری از مصرف مواد انجام شده اند. این پژوهش ها طیف گسترده ای از عوامل مرتبط با مصرف مواد مخدر از جمله عوامل شناختی و فیزیولوژی را مورد بررسی قرار داده اند. به منظور برنامه ریزی برای ارتقای فعالیت های پژوهشی آینده، ارزیابی و دسته بندی نتایج تولید شده علمی در دهه های گذشته ضروری است. در این مقاله مروری، سعی شده است تا عوامل شناختی و فیزیولوژی مرتبط با اعتیاد که در 20 سال اخیر در پژوهش های ایران به دست آمده است، جمع آوری شود. این مطالعه به مسئولین، متخصصان و درمانگران چشم اندازی جهت شناسایی عوامل تهدید کننده و مستعد کننده و در صورت لزوم انجام مداخلات متناسب را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: عوامل فیزیولوژی، عوامل شناختی، اعتیاد
  • آزاده فروزانفر* صفحات 139-160
    اختلالات مصرف مواد با مصرف مکرر و ناهنجار مواد و یا الکل توصیف می شود که اغلب به پریشانی فراوان و اختلال در زمینه های فردی، اجتماعی و شغلی منجر می شود. تعدادی از رویکردهای درمانی در درمان اختلالات مصرف مواد موثر شناخته شده اند. با این حال، درمان اختلالات مصرف مواد دشوار است. چنانچه عود مکرر از ویژگی های مشکل زای رایج این اختلالات است. موج سوم درمان شناختی رفتاری از جمله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شامل رویکردها و روش های جدیدی است که پتانسیل بالایی برای رسیدگی به موارد پیچیده سوءمصرف مواد دارد. هدف از این تحقیق مروری نظری و پژوهشی بر کارایی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در درمان اختلالات مصرف مواد بود. روش پژوهش مطالعات کتابخانه ای و یادداشت برداری و خواندن اسناد بود. بر اساس مبانی نظری و پژوهشی می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد یک مداخله امیدبخش برای اختلالات مصرف مواد است. با این حال برای کارایی بیشتر، پژوهش بیشتر با نمونه های بزرگ تر و دوره پیگیری طولانی، همراه با مطالعه مکانیسم درمان برای شکل دهی مدل نظری و پروتکل درمان سوءمصرف مواد مورد نیاز است. در پایان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله موثر برای اختلالات مصرف مواد توصیه شده است.
    کلیدواژگان: موج سوم درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلالات مصرف مواد
  • کیوان شکری، محمدصالح سنگین استادآبادی، جمال علی آبادی* صفحات 161-194
    خطر بازگشت به مصرف مواد مخدر به دنبال ترک اعتیاد همواره مطرح است و این مساله مقابله با مسئله اعتیاد را پیچیده تر می سازد. فرایند عود و بازگشت زمانی آغاز می شود که تفکرات، احساسات و رفتارهای فردی که در برنامه بهبودی قرار دارد دوباره تحریف و غیر منطقی می شوند. فرایند عود و بازگشت غالبا شامل فعال نمودن سیستم انکار ورزی به مثابه یک سپر دفاعی غیر انعطاف پذیر، تمایل به تنهایی و انزوا و نمونه هایی از قضاوت های منفی، تصمیم گیری های عالی و نامناسب، ناتوانی در مواجهه با مشکلات و بروز فشارهای زندگی و استرس است. بنابراین، این مساله همواره مورد توجه مسئولین و نیز خود مبتلایان به سوءمصرف مواد و خانواده آنان بوده است. بر این اساس برنامه ریزی و تلاش جهت کاهش این مسئله باید به عنوان بخشی از برنامه های پیشگیری از اعتیاد در جامعه مورد توجه قرار گیرد. در کشور ما نیز خصوصا در سال های اخیر با وجود گسترش انواع برنامه های درمانی و تلاش در جهت کاهش تعداد مبتلایان به اعتیاد از طریق بازگرداندن آنان به زندگی سالم، همچنان شاهد آمار روز افزون معتادان و نیز اخبار ناخوشایند از این مسئله در جامعه هستیم. کارشناسان امر علت اصلی شکست اغلب این برنامه های درمانی و کاهش آسیب در معتادان را فراوانی بازگشت معتادان در کشور دانسته اند. لذا پرداختن به مسئله عود در درمان اعتیاد الزامی و از نیازهای اساسی در فرایند کنترل معضل اعتیاد در کشور است. به این منظور، هدف اصلی این مقاله مروری، بررسی عود رفتار اعتیادی و عوامل موثر بر آن و رویکردهای پیشگیری از عود بود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، عود رفتار اعتیادی، پیشگیری از عود رفتار اعتیادی
|
  • F. Adibnia *, A. Ahmadi, Am Mousavi Pages 11-36
    Risky behaviors are defined as behaviors that put physical, psychological, and social health and wellbeing of individuals and society at risk. Adolescence, a period associated with extensive physical, psychological, and social changes, is prone to initiation of risky behaviors, particularly as a result of egocentrism and lack of understanding of one’s behaviors. Adolescents’ tendency to various risky behaviors is a prime cause of concern in any society, because adolescents who have a higher tendency to risky behaviors, enjoy less academic achievement, have a higher level of inclination to suicide, and are at a higher risk of fatalities due to diseases associated with risky behaviors. The aim of the present research is a review of reasons for a tendency to risky behaviors on the part of adolescents. This research was carried out using library and documentary research methods and benefited from theories and research in the risky behaviors literature. On the whole, it can be concluded that an exact determination of influential factors contributing to a tendency for risky behaviors in adolescents, as well as drawing up programs and plans to prevent and control such behaviors are essentially important.
    Keywords: physical wellbeing, psychological wellbeing, risky behaviors, adolescents
  • J. Hoseini *, H. Norouzi Pages 37-60
    In this study, a systematic examination of evidences on the efficacy of preventive interventions, early interventions, harm reduction interventions, and treatment of tobacco and illegal drugs (cannabis, opioid, amphetamine, and cocaine) abuse in adolescents was carried out. Tax levies, general public prohibition, advertisement limitations, are useful tools to reduce tobacco use, but are of no avail for illegal drugs. Current evidence on school-based prevention is affected by methodological complications. Interventions that benefit from skills training, are more efficient with making individuals aware. Evidence indicating efficacy of social norms interventions and intensive interventions for reduction of drug use in adolescents is not considerable. Interventions used to reduce harms due to drug injection have an efficacy of average to high. However, more research must be done on adolescents. Insufficient access to information and data concerning the use of harmful drugs indicates a need for experimental interventions – already proved to be efficacious for adults. The current evidence is from countries with high GDP; this fact implies that using such evidence in countries and cultures with different age, sex, and risk vulnerability levels brings about uncertain results. More attempts have to be made to increase evidence on interventions aiming reduction of drug use in adolescents.
    Keywords: prevention, early intervention, harm reduction, drug use treatment
  • M. Ghorbani *, S. Ansari Talebi Pages 61-90
    The main goal of this study was to review research carried out on prevalence of addiction in Iranian women, and examination of how and why they have been attracted to addiction. An absolute majority of research on addiction only report the total number of addicts, and there is no clear reference as to the number of addicted women. This meta-research makes use of library research method, and is based on pertinent theses, research projects, articles, books, and websites on the study of addiction prevalence. Findings in most researches indicate an increase in the number of female addicts. In addition, the most important reasons for women’s inclination to drug use are shown to be personality and psychological factors. The most frequently used substance among women has been Ecstasy. It appears that accurate statistics on the population of female addicts does not exist. Drug abuse is a great threat for women’s health, and can lead to irreparable harms. Although the number of female addicts is still lower compared to that of male ones, the population of female addicts has been recently on the rise. Given the parenting role of women as mothers in family and society, this has to be considered and taken care of more seriously than ever before.
    Keywords: addiction, women, study of prevalence
  • E. Zarei Matekolaei, Ma Mohammadyfar *, M. Najafy Pages 91-110
    The present study was conducted aiming at comparing suicidal ideation, characteristics associated with borderline personality disorder and aggressiveness based on the type of drug used. This is a descriptive research best categorized in causal-comparative research type. The sample of the study included 300 addicts who had referred to addiction treatment clinics in Semnan, and were selected based on convenience sampling method. Use was made of three Suicidal Ideation Questionnaire (SIQ), Buss Perry Aggression Questionnaire, and Borderline Personality Questionnaire (BPQ). The collected data and information were analyzed using multi-varaite analysis method. Findings from data analysis suggested that suicidal ideation, borderline personality features, and aggressiveness were higher in addicts using stimulant drugs compared to addicts using narcotic drugs or combination of various drugs. The finding of the study imply a significance of drug type in suicidal ideation, borderline personality characteristics, and aggressiveness, all associated with suicidal thoughts. Accordingly, careful consideration of the drug type used appears necessary in preventing suicide attempts.
    Keywords: suicide, borderline personality, aggressiveness, narcotic drugs, stimulant drugs
  • S. Ghobadzadeh *, M. Masudi, Sh Mohammadkhani, J. Hasani Pages 111-129
    Drug abuse has been a very complicated problem challenging humans and a complex phenomenon in modernity, such that drug abuse and addiction are now a great concern of humanity. This phenomenon has detrimental physical, mental, familial, occupational, financial, and ethical impacts. Prevention of addiction is thus a necessity. Given the high expenses incurred by fighting narcotics and drug abuse, treatment and rehabilitation of addicts, and a high rate of relapse, it is but logical that preventing drug abuse is much more economical and efficient. To achieve this, identifying risk factors and protective factors- factors against drug dependence- are essential. Recently, much research has been carried out on the etiology and prevention of drug abuse in Iran. This bulk of research has addressed a wide spectrum of associated factors including cognitive and physiological agents. In order to plan for enhancement of research activities in the future, assessment and categorization of results and findings is necessary. In this review, attempt has been made to collect a wide range of cognitive and physiological factors related to addiction in Iran in the last 20 years. This study offers perspectives to authorities, experts, and therapists on identification of contributing factors as well as comments on appropriate interventions.
    Keywords: physiological factors, cognitive factors, addiction
  • A. Forouzanfar * Pages 139-160
    Substance abuse disorder is define as frequent and abnormal use of drugs and/or alcohol often resulting in considerable distress and dysfunction in personal, social, and occupational activities. There are various treatment approaches to address substance abuse disorders. However, treatment of substance abuse disorders remains difficult, so much so that frequent relapses is a complicating feature of such disorders. The third wave of cognitive behavioral therapy (CBT) including acceptance and commitment therapy (ACT) includes new approaches and methods potentially capable of addressing complex cases in substance abuse. The aim of the present research was to review from theoretical and research points of view the efficacy of ACT in treating substance abuse disorders. Use was made of library and documentary research methods. Based on theoretical and research principles, it might be stated that acceptance and commitment therapy is a promising intervention approach to cure substance abuse disorders. However, in order to enhance efficacy, a larger bulk of research making use of bigger samples and longer follow-up periods would be necessary. In addition, a careful study of treatment mechanism would be critical before a theoretical model and treatment protocol for substance abuse disorders could be formed. Finally, ACT is recommended as an influential intervention approach to remedy substance abuse disorders.
    Keywords: third wave treatment (CBT), acceptance, treatment therapy, substance abuse disorders
  • K. Shokri Sangenostadabadi, J. Aliabadi * Pages 161-194
    The risk of drug abuse relapse has always been a major concern complicating fight against addiction. The process of relapse starts when thoughts, feelings, and behaviors of the individual in the process of recovery are diverted and become illogical again. The relapse process often includes activation of the denial system as an inflexible defense mechanism, tendency for isolation, negative judgments, inappropriate decision making, failure to cope with problems, and re-existence of life pressures, and stress. Hence, this complication has always been a focus of attention and concern for experts as well as addicts and their families. On this basis, planning and attempts to reduce the severity of the problem has to be called to attention as part of addiction prevention programs. We have frequently heard news of an increasing number of addicts in spite of all treatment programs and attempts to bring addicts back to normal life. Experts see the main reason for such failures the high frequency of relapse. Therefore, addressing the stubborn issue of relapse is a necessity in addiction treatment, and is essential in the process of addiction control in our country. The aim of this review was to examine addictive behavior relapse and pertinent contributing factors, as well as approaches to help avoid more relapses.
    Keywords: addiction, addictive behavior relapse, addictive behavior relapse prevention