فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 12 (زمستان 1395)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 12 (زمستان 1395)

  • 234 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شیخ الاسلامی *، نسیم محمدی صفحات 13-38
    اعتیاد یک بیماری جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است. اعتیاد به مواد مخدر، یکی از چهار بحران جهانی است و تاثیر آن در ظهور سایر آسیب‏ها‏ی اجتماعی نمود عینی دارد. عود اعتیاد تاثیرات زیادی بر فرد، جامعه و خانواده دارد. فردی که بعد از ترک دوباره به سوی مواد برمی گردد احساس گناه، ناامیدی، خجالت و عصبانیت گریبان گیر او می شود. عوامل مختلفی از بازگشت افراد بهبودیافته به اعتیاد جلوگیری می کند. نبود شغل یکی از مهم ترین مشکلات بهبود یافتگان بیماری اعتیاد است لذا عامل مهمی در بازگشت بیماری اعتیاد به شمار می آید. اگر بتوان برای ‏معتادین رها یافته از اعتیاد با توجه به مهارت های شغلی آن ها، ‏کار و شغل ایجاد کرد نه تنها از عود مجدد آنان ‏پیشگیری می شود بلکه زمینه توانمندسازی و بازگشت وی ‏به کانون خانواده و جامعه ‏نیز فراهم می شود. به نظر می‏رسد که داشتن شغل و مهارت های شغلی نقش موثری در پیش بینی ماندگاری درمان بهبودیافتگان از اعتیاد دارد. با توجه به نقش مهم اشتغال زایی در جلوگیری از بازگشت مجدد به مصرف مواد، بر ضرورت ایجاد فرصت های شغلی برای پیشگیری از بازگشت به چرخه ‏اعتیاد تاکید می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، بهبودیافتگان، شغل
  • الهه زارعی * صفحات 39-72
    یکی از پدیده های خطرناکی که نسل بشر را در معرض سقوط و انحطاط روانی، اخلاقی و جسمانی قرار می دهد، اعتیاد به مواد مخدر است که تاثیر آن از فرد و خانواده عبور می کند و کل جامعه را درگیر می سازد. اعتیاد هزینه های اقتصادی، عاطفی و اجتماعی گزافی را بر فرد و جامعه تحمیل می کند. اعتیاد اختلالی چند عاملی است که اغلب سیری مزمن و عود کننده دارد. آنچه در این زمینه مهم است، این است که اعتیاد امری قابل پیشگیری و قابل درمان است، اما درمان آن ساده نیست چرا که اعتیاد ابعاد گوناگون دارد. پیشگیری، موثرتر و کم هزینه تر از درمان است و با شناخت عوامل، ویژگی ها و خصیصه هایی که افراد را در مقابل اعتیاد آسیب پذیر می کند، شروع می شود. اختلالات شخصیت از جمله عواملی هستند که همبودی بالایی با اعتیاد دارند و باعث آسیب پذیری در برابر اعتیاد می شوند. بنابراین با شناخت اختلالات شخصیتی در افراد معتاد به مواد مخدر می توان درمانی مناسب با شرایط این افراد انتخاب نمود که راه حل موثرتر و سازنده تری باشد. استفاده از خدمات روانپزشکی و روانشناسی در پیشگیری و درمان در کنار دارو درمانی در مراکز درمانی سوءمصرف مواد امری ضروری است.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، اعتیاد
  • رضا شهریاری پور *، فرشاد مرادی صفحات 73-102
    سلامت اجتماعی تابعی از عوامل مختلف اجتماعی و فرهنگی است و دانشجو در طی دوران تحصیل با مسائل و مشکلات عدیده ای روبرو است که هرکدام می تواند به نوعی بر سلامت اجتماعی او خدشه وارد کند. زندگی دانشجویی همواره با تنش ها و فشارهای متعددی همراه است که به صورت های مختلف سلامت اجتماعی دانشجویان را تهدید می کند. سلامت اجتماعی در راستای پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانشجویان یکی از ملاک های اساسی است. ارتقاء این پدیده در سطح دانشگاه ها با بهره وری، آگاهی بخشی، رشد سرمایه های انسانی و اجتماعی، افزایش مهارت های اساسی و اجتماعی دانشجویان همراه است. بر اساس یافته های بدست آمده از تحقیقات قبلی، شکوفایی اجتماعی، همبستگی اجتماعی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی، پنج مولفه برای سلامت اجتماعی دانشجویان است. پایگاه اجتماعی- اقتصادی، عوامل جمعیت شناختی، عوامل روانی و اجتماعی، مهارت های ارتباطی، گرایش مذهبی، و شبکه های اجتماعی از مهم ترین عوامل موثر و پیوندهای ارتباطی با سلامت اجتماعی در میان دانشجویان محسوب می شوند. در نتیجه، سلامت اجتماعی دانشجویان از عوامل مختلف تاثیر می پذیرد و زمانی دارای کارایی و اثربخشی مطلوب خواهد بود که نیازهای دانشجویان لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، دانشگاه، دانشجویان، گرایش مذهبی
  • رضا احدی *، شهرام محمدی صفحات 103-149
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از معضلات اساسی جوامع امروزی بوده که عوامل مختلفی به خصوص عوامل بیرونی بر آن موثر است. بنابراین دولت ها باید به دنبال ارائه ی راهکارهای پیشگیرانه نسبت به این مسئله باشند تا بتوانند آسیب‏های ناشی از آن را به حداقل برسانند. مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چگونه می توان با معضل سوء مصرف به مواد مخدر مقابله کرد و کدامیک از روش های پیشگیری کنشی یا واکنشی موثرتر است؟ ابتدا سعی شده است که عوامل بیرونی موثر بر اعتیاد مورد بررسی قرار گیرد و در بحث پیشگیری، از ابعاد مختلف پیشگیری به این سوال پاسخ داده شود. همچنین، روش های پیشگیری سه گانه در زمینه اعتیاد (یعنی اولیه، ثانویه و ثالث) و پیشگیری اجتماعی تحت عنوان شیوه های سیاست جنایی پیشگیرانه جامع از مصرف مواد مخدر مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به عدم موفقیت پیشگیری واکنشی (پسین) در مقابله با مواد مخدر یا کاهش معضل اعتیاد، با وصف تصویب و اجرای قوانین سخت گیرانه ی کیفری، پیشگیری کنشی (پیشین) نسبت به پیشگیری واکنشی مناسب ترین شیوه برای مبارزه و کاهش آسیب های ناشی از این معضل است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، مواد مخدر، عوامل اجتماعی، رویکرد واکنشی، رویکرد کنشی، پیشگیری اجتماعی
  • حمید وطن خواه *، جعفر آقاخانی، مهدی نظری منظم صفحات 151-182
    امروزه مصرف مواد روان گردان برای جوامع یک نگرانی بزرگ است. مواد مخدر صنعتی به عنوان خطرناک ترین عامل باعث متلاشی شدن کانون گرم خانواده ها می شود. مصرف مواد روان گردان نیز عوارض جسمانی و روانی زیادی به دنبال دارد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی به دنبال بررسی وضعیت فعلی مواد روانگردان و نقش پلیس در مقابله با آن است. نقش پلیس در پیشگیری و مقابله با مواد روان گردان نقشی اساسی و پایه ای است. پلیس می تواند با کمک سازمان های مسئول در این حوزه، کنترل مواد روان گردان، شناخت و توجه لازم به جایگاه آموزش های همگانی، توجه به ظرفیت رسانه های گروهی و ارتباط جمعی، توجیه و آموزش نسل جوان ازخطرات و مصائب ناشی از مواد روانگردان نقش مهم و موثری در امر مقابله با مواد داشته باشد. توجه خانواده ها به نوجوانان، آگاهی بخشی به خانواده ها در خصوص مواد روان گردان، همچنین افزایش حمایت های مادی و قانونی از پلیس مبارزه با مواد مخدر و توجه بیشتر به کارکنان درگیر در این حوزه نیز از جمله موارد مهم دیگر در مقابله با مواد روان گردان است. با توجه به اینکه بخشی از جرایم مواد مخدر و روانگردان توسط زنان انجام می شود توجه به نقش پلیس زن نیز در مقابله با مواد مخدر و روان گردان حائز اهمیت است. بنابراین حضور زنان پلیس نیز می تواند در شناسایی، بازجویی و تحقیق از زنان مجرم موثر و مفید باشد.
    کلیدواژگان: پلیس، مواد روان گردان، پیشگیری، مقابله
  • مینا وصال، ناصر وصال * صفحات 183-204
    به طور کلی کاربران داروهای مختلف دامپزشکی (دامپزشکان، تکنسین های دامپزشکی یا دامداران) به طور سهوی یا عمدی در معرض خطرات داروهای دامپزشکی هستند. برخی از داروها از جمله داروهای آرام بخش و بیهوشی به دلیل مسمومیت بالا می توانند به سرعت منجر به بروز علائم مسمومیت و حتی مرگ شوند. زایلازین به عنوان یک داروی غیر مخدر در دامپزشکی برای ایجاد آرام بخشی یا به عنوان داروی پیش بیهوشی در گونه های مختلف حیوانی به کار برده شده است. موارد متعددی از مسمومیت تصادفی یا عمدی، سوء مصرف دارو با زایلازین در انسان گزارش شده است. دوزهای مصرف شده زایلازین در انسان از 40 تا 2400 میلی گرم متغیر بوده است. مسمومیت با زایلازین علائمی از قبیل افسردگی، برادی کاردی، افت فشار خون و دپرس تنفسی ایجاد می کند که عمدتا به دلیل تحریک گیرنده های آلفا2 آدرنرژیک مرکزی و محیطی روی می دهد. درمان مسمومیت ناشی از زایلازین به صورت حمایتی انجام می شود که شامل مایع درمانی (برای تصحیح افت فشار خون)، لوله گذاری نای و استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی (برای درمان آپنه)، تجویز آتروپین (برای مقابله با برادی کاردی) است. آموزش دامپزشکان و دامداران در خصوص مخاطرات داروهای آرام بخش دامپزشکی و هم چنین اطلاع رسانی به پزشکان در خصوص ویژگی های فارماکولوژیک زایلازین و سایر داروهای آگونیست آلفا2 (مانند دتومیدین و مدتومیدین) که به وفور در دامپزشکی استفاده می شود، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: زایلازین، مسمومیت، آلفا2 آگونیست، سوء مصرف دارو
  • علی سپهوندی، معصومه شفیعی *، حدیث حیدری راد صفحات 205-224
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرد اجتماعی، احساس پیوستگی و ادراک خطر در افراد وابسته به مواد، سیگار، قلیان و عادی بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد، سیگار، قلیان و افراد عادی ساکن شهر اردبیل در نیمه اول سال 1395 بودند. 120 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند که به ازای هر گروه 30 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی ارزیابی شناختی حوادث پرخطر، مقیاس احساس پیوستگی و مقیاس طرد اجتماعی همسالان استفاده شد. نتایج نشان داد که در مقیاس خطر استفاده از داروهای محرک، رفتارهای پرخاشگرانه، می بارگی، رفتارهای پرخطر شغلی و تحصیل میانگین گروه عادی از سه گروه سیگاری، قلیانی و وابسته به مواد کمتر بود. اما در متغیر قابل درک بودن و کنترل پذیری میانگین گروه عادی از سه گروه سیگاری، قلیانی و عادی بالاتر بود. در متغیر توهین، نادیده گرفتن، تهمت و اتهام میانگین گروه عادی از هر سه گروه سیگاری، قلیانی و عادی کمتر بود. طرد اجتماعی، احساس پیوستگی و ادراک خطر از عواملی هستند که در گرایش افراد به سمت مواد، سیگار و قلیان نقش موثری ایفا می کنند. بنابراین ضروری است که در برنامه های آموزشی، پیشگیری و درمانی اعتیاد بر این ویژگی های روانشناختی تاکید گردد تا از این رهگذر به غنی سازی برنامه های پیشگیرانه و درمانی کمک شود.
    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، احساس پیوستگی، ادراک خطر، سیگار، قلیان، مواد
|
  • A. Sheykholeslami *, N. Mohammadi Pages 13-38
    Addiction comprises of physical, mental, social and spiritual problems. Drug addiction is one of four global problems, and it impacts on other social pathologies. Addiction relapse greatly impact on the individual, family and community. Individuals back into using addiction drugs are more likely to experience the feeling of guilt, despair, embarrassment, and anger. Several factors may prevent the return of recovered addicts, and occupation is one of the most important factors. Unemployment is one of the most important problems of the recovered addicts, and it plays an important role in addiction relapse. If we could provide the jobs for the recovered addicts based on their job skills, not only we could prevent them from addiction relapse, but also we could assist them to rejoin into the family and society. It seems that having a job and job skills play important roles in treatment of substance abusers. Given the important role of occupation in the prevention of addiction relapse, the need for providing job opportunity is necessary.
    Keywords: Addiction, Recovered, Occupation
  • E. Zareie Matekolaei * Pages 39-72
    One of the dangerous phenomena puts the human at risk of mental, moral, and physical collapse is drug addiction, and it impacts negatively on individual, family and society. Drug addiction has economic, emotional and social imposes on individuals and society. Addiction as a chronic and relapsing disorder is affected by multifactor. What is important is that addiction is preventable and curable, but the addiction treatment is not easy because it is affected by several factors. Prevention is more effective and less costly than addiction treatment and by understanding the vulnerabilities to use drugs in individuals, we could help them to prevent addiction. Personality disorders have a high comorbidity with substance abuse and causing the vulnerability in individuals using drugs. So with a diagnosis of personality disorders in individuals with substance abuse could choose effective drug addiction treatment. The use of psychiatry and psychology services along with medical treatment in the substance abuse treatment centers is needed.
    Keywords: personality disorders, addiction
  • R. Shahryaripour *, F. Moradi Pages 73-102
    Social health is affected by social and cultural factors, and university students often encounter with several problems that may negatively influence their social health. Challenges during studying for university students are often associated with a variety of stresses and pressures that threaten their social health. Social health of university students is essential in order to prevent social pathologies. Social health promotion programs are associated with productivity, awareness, development human capital and social capital, and social skills in university students. According to findings from previous studies, social prosperity, social integration, social acceptance, social participation, and social cohesion are the most important components influence social health of students. Socio-economic factors, demographic factors, psychosocial factors, communication skills, religious affiliation, and social networks are the most important factors affecting the social health of students. As a result, social health of students is affected by several factors, and if the needs of students are considered, improvement of social health is obtained.
    Keywords: Social health, university, students, religious affiliation
  • Reza Ahadi *, Shahram Mohammadi Pages 103-149
    Drug addiction is one of the main problems of modern societies that is affected by many factors, especially external factors. Therefore, governments are looking for the solutions to minimize the damages from addiction. This paper seeks to answer the question of how to deal with the drug-abuse problems and comparing the effectiveness of the reactive approach against the proactive approach? Firstly, external factors affecting addiction are reviewed, and then different perspectives of preventions are discussed. Furthermore, the triple preventive methods in addiction (namely primary, secondary and tertiary) and social prevention method under the name of comprehensive preventive drug abuse are reviewed. Given the insufficiency of the reactive approach in treatment of addiction, with the adoption and implementation of strict criminal laws, the proactive approach is better than the reactive approach in treatment of addiction.
    Keywords: addiction, drugs, Social Factors, Reactive approach, Proactive approach, Social prevention
  • H. Vatankhah *, J. Aghakhani, M. Nazarimonazam Pages 151-182
    Nowadays, the use of drug makes the greatest concern for the societies. Drug industry as the most dangerous factor leading to the disintegration of the family. There are physical and psychological effects of drug abuse. This study uses the library and documentary research methods to examine the current status of psychoactive drugs in communities and the role of the police in dealing with psychoactive drugs. Police plays an important role in preventing and dealing with psychotropic substances. The police has an important and effective role against drug abuse by helping of authorities to control of psychoactive drugs, public education, using the capacity of the media, and providing education programs for the younger generation about risks of psychoactive drugs. Family care for children and youth, awareness on the psychotropic substances usage, increased financial support of the anti-narcotics police are the important factors to deal with psychotropic substance abuse.Given that the criminal offense of trafficking in narcotic drugs or psychotropic substances are done by women, the police woman's role in counter-narcotics and psychotropic substances is importan. So the role of police women could be useful in identify and investigation of women offenders.
    Keywords: police, psychoactive drugs, prevention program
  • Mina Vesal, Dr. Nasser Vesal * Pages 183-204
    Users of veterinary medicines (veterinarians, veterinary technicians or animal farmers) are inadvertently or intentionally at risk of veterinary drug's abuse. Some medications, such as sedatives and anesthetics may lead to poisoning signs and even death in individuals due to the high toxicity. Xylazine as a non-narcotic drug is used as a sedative factor or a pre-anesthetic medicine in different animal species. Several cases of poisoning in humans have been reported by using xylazine inadvertently or intentionally. Used doses of xylazine among individuals have been reported from 40 to 2400 mg. Xylazine poisoning may increase the risk of depressive symptoms, deficits in central nervous system, bradycardia, hypotension, and respiratory depression, which are caused by stimulation of central and peripheral alpha 2 adrenergic. Treatment of xylazine poisoning includes fluid therapy (to regulate hypotension), tracheal intubation, mechanical ventilation (for treatment of apnea), and prescription of atropine (to deal with bradycardia). It is necessary to train veterinarians and ranchers about the risk of veterinary sedative drugs and giving information to them about pharmacologic characteristics of xylazine and other alpha2-agonist drugs (i.e., detomidine and medetomidine) ), which are widely used in veterinary medicine.
    Keywords: xylazine, toxicity, alpha-2 agonists, drug abuse
  • A. Sepahvandi, M. Shafiei *, H. Heidarirad Pages 205-224
    The aim of this study was the comparison between groups of substance abuser, smoker, hookah, and normal individuals based on social rejection, sense of coherence, and risk perception. This study was a causal-comparative method. The statistical population included substances abusers, smokers, hookahs, and normal individuals from Ardabil city. By using multi-stage cluster random sampling, 30 participants were assigned to each group. The cognitive assessment of high-risk events questionnaire, sense of coherence scale, and social peer rejection scale were used for collecting data. The results showed that the mean values for the danger of using drugs, aggressive behavior, alcohol drinking, job and academic risk behaviors were smaller for the normal individual group compare with other groups. However, the mean values for the scales of understandability and controllability were greater for the normal individual group compare with other groups. The results also showed that the mean values for the scales of insulting, ignoring, slander and accusations were smaller for the normal individual group in comparison with other groups. Social rejection, feeling of affinity, and risk perception play important roles to the tendency towards using drugs, cigarettes, and tobaccos. Therefore, it is necessary to consider and emphasize psychological characteristics in the education, prevention and treatment programs in order to enhance the treatment of addiction.
    Keywords: Social rejection, Sense of coherence, risk perception, substances abuser, Smoker, hookah