فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 16 (زمستان 1396)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 16 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد خالدیان*، امجد هدایت، عسکر جلالیان صفحات 11-24
    پژوهش حاضر با هدف آموزش معنویت مبتنی بر آموزه های اسلامی بر کیفیت زندگی در افراد وابسته به مواد انجام شد. جامعه آماری شامل افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز متادون درمانی شهرستان قروه (نیکو سلامت) در سال 1392 بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 90 نفر از افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از بین آن ها، 30 نفر از این افراد که در پرسش نامه کیفیت زندگی پایین ترین نمرات را گرفتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت 9 جلسه دو ساعته آموزش معنویت قرار گرفت اما گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. گروه آزمایش و کنترل پرسش نامه کیفیت زندگی را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش معنویت با تاکید بر آموزه های دین اسلام به طور معنی داری در ارتقاء کیفیت زندگی در افراد وابسته به مواد موثر بود. با توجه به اهمیت کیفیت زندگی افراد وابسته به مواد، مراکز ترک اعتیاد می توانند با ارائه آموزش معنویت به افزایش سطح کیفیت زندگی این افراد کمک کنند.
    کلیدواژگان: آموزش معنویت، کیفیت زندگی، آموزه های اسلامی، افراد وابسته به مواد
  • حسین پورمهدی میکال* صفحات 25-62
    اعتیاد به موادمخدر یکی از پدیده های خطرناکی که نسل بشر را در معرض انحطاط روانی، اخلاقی و جسمانی قرار می دهد. اعتیاد هزینه های اقتصادی، عاطفی و اجتماعی گزافی را بر فرد و جامعه تحمیل می کند. اعتیاد اختلالی چند عاملی است که اغلب سیری مزمن و عودکننده دارد. آنچه در این زمینه مهم است، این است که اعتیاد امری قابل پیشگیری و قابل درمان است، اما درمان آن ساده نیست چرا که اعتیاد ابعاد گوناگون دارد. پیشگیری، موثرتر و کم هزینه تر از درمان است و با شناخت عوامل، ویژگی ها و خصیصه هایی که افراد را در مقابل اعتیاد آسیب پذیر می کند، شروع می شود. در سال های اخیر توجه روان شناسان به مفهوم روان شناسی مثبت جلب شده است. نتایج پژوهش ها نشان داده اند که ظرفیت های روان شناختی از قبیل امیدواری، تاب آوری، خوش بینی و خودکارآمدی در کنار هم عاملی را با عنوان سرمایه روان شناختی تشکیل می دهند. به عبارت دیگر، متغیرهای روان شناختی امیدواری، تاب آوری، خوش بینی و خودکارآمدی نقش مهمی در پیشگیری و درمان اعتیاد دارند. با شناخت سرمایه های روان شناختی مثبت (خوش بینی، تاب آوری، خودکارآمدی و امید) می توان از گرایش افراد به اعتیاد پیشگیری کرد و حتی می توان درمان موثر و متناسب با شرایط افراد وابسته به مواد انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، سرمایه های روان شناختی مثبت، تاب آوری، خوش بینی، خودکارآمدی، امید
  • بهرام نیک بخش*، علی حمیدی صفحات 63-80
    افزایش اعتماد به نفس اجتماعی قدم مهمی در راه پیشگیری از اعتیاد به موادمخدر قلمداد می شود. می توان از اعتماد به نفس به عنوان یک عامل کلیدی در راستای مقابله با «هراس اجتماعی» و کاهش اعتیاد به موادمخدر استفاده کرد. اضطراب و کاهش اعتماد به نفس اجتماعی خود از دلایل کم رنگ شدن شناخت منابع و بالا رفتن انگیزه های گرایش به موادمخدر است. یکی از مسائل مهم اجتماعی افزایش عزت نفس افراد و کاهش میزان گرایش به موادمخدر، مقابله با فوبیای اجتماعی، بخصوص در طیف سنی جوانان است. برای پیشگیری از ورود معضل موادمخدر در جامعه، احداث یک «پایگاه واکسیناسیون اجتماعی» لازم و ضروری است. این پایگاه با تزریق اعتماد به نفس و کاهش تب اضطراب اجتماعی در درون خانواده (و رفتار پرستاری اجتماعی ملازم با این نگرش ) عمل خواهد کرد. در مقاله حاضر روش های پیشگیرانه اعتیاد با نگاه اولویت بندی با استفاده از نظریه «تبادل اجتماعی» نظریه برچسب زنی«، »نظریه هراس اجتماعی«، »بدیل های اجتماعی« »دو راهی اجتماعی«، »عادت واره های فردی«، »سبک زندگی،« پارادایم های رفتاری»، «از خود بیگانگی و »کارکردگرایی مرتن« مرور می شود. پژوهش حاضر نگاه پیشگیرانه به اعتیاد و تاثیر هراس اجتماعی در این مسیر با استفاده از نظریه های جامعه شناختی است. این تحقیق از نوع توصیفی و کتابخانه ای است و در آن سعی شده استکه علاوه بر بسط و بهبود نظریه های موجود، از زاویه ای تازه و از منظر اجتماعی به اعتیاد پرداخته شود. می توان گفت که هراس اجتماعی باعث تضعیف نمودن شقوق اصلی سرمایه اجتماعی یعنی »اعتماد« و »شادی اجتماعی« می شود. هراس اجتماعی به تدریج با سست کردن پایه های سرمایه اجتماعی موجی از بی اعتمادی فردی و گروهی را در جامعه بوجود می آورد. این بی اعتمادی ها منجر به ضعف اراده فردی و افسردگی اجتماعی و سپس گرایش به موادمخدر می شود. مفهوم اضطراب اجتماعی چون با افسردگی و کسالت همراه است، باعث تمایل به مصرف موادمخدر در جامعه (بخصوص در جوانان) می شود. بنابراین، فرد بر سر یک »دو راهی اجتماعی« قرار می گیرد که بر حسب ذایقه و وضعیت خلق و خوی فعلی، گرایش و مسیر مطلوب خود را انتخاب می نماید.
    کلیدواژگان: اعتیاد به موادمخدر، دوراهی اجتماعی، بدیل های اجتماعی، هراس اجتماعی
  • علیرضا برازی* صفحات 81-94
    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش برنامه های شبکه های سراسری سیما در پیشگیری از اعتیاد در شهر تهران بود. برای دستیابی به این هدف پنج مولفه تحقیق شامل «اطلاع رسانی و آگاه سازی»، «تاثیر بر نگرش ها و ارزش های اجتماعی»، «تامین الگوهای رفتاری»، «ایفای نقش تفریحی و سرگرمی« و»ویژگی های برنامه موفق پیشگیری« مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، مشتمل بر افراد 15 تا 60 ساله ساکن شهر تهران بود. نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات این پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود که با استفاده از طیف پنج درجه ای لیکرت تنظیم شد. پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای 95/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن بودکه نقش شبکه های سراسری سیما در چهار مولفه اول تحقیق (اطلاع رسانی و آگاه سازی، اثر گذاری بر نگرش ها و ارزش های مخاطبان، تامین الگوهای رفتاری مخاطبان، نقش تفریحی و سرگرمی)، کمتر از سطح متوسط ارزیابی شد. در مقایسه بین نقش مولفه های تحقیق در پیشگیری از اعتیاد، بین مولفه چهارم (نقش تفریحی و سرگرمی) و مولفه دوم (اثرگذاری بر نگرش ها و ارزش های مخاطبان ) تفاوت آماری معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش به نظر می رسد که برنامه های شبکه های سراسری سیما در پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر نتوانسته اند نقش اثرگذاری داشته باشند و این موضوع نیازمند برنامه ریزی بهتر است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، پیشگیری، شبکه های سراسری سیما
  • علی قائدنیای جهرمی*، حجت الله امینی، مریم بیات پور صفحات 95-108
    سوءمصرف مواد، از جمله مشکلات جامعه بشری است که روز به روز بر میزان آن افزوده می شود و کمتر کشوری را می توان یافت که از شیوع و خطرات ناشی از آن مصون مانده باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه هیجان خواهی، جایگاه مهار و کمال گرایی افراد وابسته به مواد و افراد غیروابسته به مواد بود. این مطالعه یک طرح علی-مقایسه ای بود.50 نفر از افراد مبتلا به سوءمصرف مواد و 50 نفر از اعضای خانواده و وابستگان درجه اول افراد مبتلا به سوءمصرف مواد ترک کرده به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. هر دو گروه پس از همتاسازی بر اساس سن و تحصیلات، پرسش نامه های هیجان خواهی زاکرمن (1987)، مقیاس جایگاه مهار راتر (1975) و مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست و همکاران (1990) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین افراد وابسته به مواد و افراد غیروابسته به مواد در هیجان خواهی، جایگاه مهار و کمال گرایی تفاوت معناداری وجود داشت. افراد وابسته به مواد در هیجان خواهی، جایگاه مهار بیرونی نمرات بالاتری داشتند. مدیریت موثر هیجان و کنترل درونی می تواند افراد را به سمت رفتارهای سازگارانه سوق دهد که این رفتارهای سازگارانه منجر به تقویت ترک رفتارهای مرتبط به اعتیاد می شود.
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، جایگاه مهار، کمال گرایی، افراد وابسته به مواد، افراد غیروابسته به مواد
  • جواد خلعتبری، محمد جواد آقاجانی* صفحات 109-130
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری بر خودکارآمدی و افسردگی در افراد وابسته به شیشه بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به شیشه مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهرستان رودسر در سال 1395 بودند. 24 فرد وابسته به مصرف شیشه که کمترین نمره را در خودکارآمدی و بیشترین نمره را در افسردگی کسب کرده بودند، انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش آموزش شناختی-رفتاری را طی 12 جلسه90 دقیقه ای دریافت کرد وگروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. گروه آزمایش و کنترل به پرسش نامه های خودکارآمدی و افسردگی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که درمان-شناختی رفتاری به شکل معناداری منجر به کاهش افسردگی و افزایش خودکارآمدی در گروه آزمایش شد. در مجموع، نتایج نشان داد که درمان شناختی -رفتاری در افزایش خودکارآمدی و کاهش افسردگی اثربخش است و می توان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، شیشه، خودکارآمدی، افسردگی
  • یوسف رنجبر سودجانی*، زهرا سعیدی، عباس میرزایی صفحات 131-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل بر افزایش امید در دختران نوجوان تحت درمان با متادون انجام شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور، 30 نفر از دختران نوجوان تحت درمان با متادون به صورت هدفمند انتخاب شدند. آن ها به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و آزمایش جایگزین شدند. گروه کنترل و آزمایش پرسش نامه امید اسنایدر را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. مداخله گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل روی گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 2 ساعته و در هر هفته یک جلسه انجام شد.گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل میزان نمره امید در گروه آزمایش را به شکل معناداری افزایش داد. نتایج پیشنهاد داد که این نوع درمان می تواند در جهت افزایش امید دختران نوجوان تحت درمان با متادون در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط متقابل، امید، اعتیاد، متادون
|
  • M. Khaledian *, A. Hedayat, A. Jalalian Pages 11-24
    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of training spirituality with emphasis on Islamic teachings on life quality in substance-dependent individuals. This study was a quasi-experimental research conducted in the form of pretest-posttest with control group. The statistical population included substance-dependent individuals referring to the center of methadone therapy in the city of Ghorveh (Nikoosalamat) in 2013. Ninety substance-dependent individuals were randomly selected. Among them, 30 individuals who had received the lowest scores on the Life Quality Inventory (WHOQOL) were randomly classified into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 9 two-hour sessions of spirituality therapy, whereas the control group received no intervention. Experimental and control groups completed the WHOQOL in pretest-posttest. Data were analyzed by multivariable analysis of covariance (MANCOVA). Results showed that training spirituality with emphasis on Islamic teachings was significantly effective in improving life quality in substance-dependent individuals. Given to the importance of life quality in substance-dependent individuals, it is concluded that the addictive treatment centers can help increase life quality of these individuals by providing spiritual education.
    Keywords: spirituality training, life Quality, islamic teachings, substance-dependent individual
  • H. Poormehdi Mical * Pages 25-62
    Drug addiction is one of dangerous phenomena that put humans at risk of mental, moral and physical degeneration. Addiction imposes huge economic, emotional and social costs on individuals and society. Addiction is a multifactorial disorder that is often chronic and recurrent. What is important in this regard is that addiction is preventable and curable, but its treatment is not easy because addiction has different dimensions. Prevention is more effective and cost-effective than treatment, and begins by identifying the factors, attributes and characteristics that make people vulnerable to addiction. In recent years, the attention of psychologists has been drawn to the concept of positive psychology. The results have shown that psychological capacities such as hope, resilience, optimism and self-efficacy form a synergy with the concept of psychological capital. In other words, psychological variables of hope, restraint, optimism and self-efficacy play an important role in the prevention and treatment of addiction. The tendency to addiction can be prevented by recognizing positive psychological capital (optimism, resilience, self-efficacy and hope) and even by selecting effective treatment appropriate to the conditions of drug dependent individuals.
    Keywords: tendency to addiction, positive psychological capital, resilience, optimism, self-efficacy, hope
  • B. Nikbakhsh *, A. Hamidi Pages 63-80
    Increasing social self-confidence is an important step in preventing drug addiction. Self-confidence can be used as a key factor in coping with "social phobia" and reducing drug addiction. Anxiety and decreased self-esteem are the reasons for the lack of recognition of resources and the rise of drug-induced motivation. One of the important social consequences of increasing self-esteem and decreasing drug trafficking is the confrontation with social phobia, especially in the youth age group. In order to prevent the emergence of drug problems in the society, the construction of a "social vaccination center" is necessary. This base will work by injecting confidence and reducing the fever of social anxiety within the family (and social nursing behavior associated with this attitude). In the present article, preventive methods of addiction with a view to prioritizing using the "social exchange theory", "labeling theory", "social phobia theory", "social alternatives", "social dilemma", "individual habits", "lifestyle", "behavioral paradigms", "alienation" and "Merton Functionalism" were reviewed. The present research is a preventive approach to addiction and the impact of social phobia on this path by using sociological theories. This research is of a descriptive and librarian type and tries to extend the existing theories from a new angle and from a social point of view. It can be said that social phobia undermines the essential role of social capital, namely "trust" and "social happiness". Social phobia gradually creates a wave of individual and collective mistrust in the society by weakening the foundations of social capital. These mistrusts lead to weakness in individual wills and social depression and then to drug abuse. The concept of social anxiety, which is associated with depression and boredom, causes the tendency to substance use in the community especially in young people. Therefore, the individual is placed on a "social dilemma" that chooses his own tendency and path in terms of his taste and mood status.
    Keywords: addiction, social dilemma, social alternatives, social phobia
  • Ar Barazi * Pages 81-94
    The purpose of this study was to investigate the role of TV network programs in preventing addiction in the city of Tehran. To achieve this goal, five components of the research including "informing and making aware", "impacting on social attitudes and values", "providing behavioral patterns", "playing recreational and entertainment roles", and "features of a successful prevention program" were investigated. The research method used in the present research was descriptive-survey. The statistical population of this study included individuals aged 15-60 years old living in Tehran. Sampling was done by random cluster sampling. The tool used to collect data was a researcher-made questionnaire that was set up using a five-point Likert spectrum. The reliability of the questionnaire with an alpha coefficient of 0.95 was obtained. In order to analyze the data, two levels of descriptive (frequency, percentage, mean) and inferential statistics were used. The findings of the research implied that the role of TV broadcasting networks in the top four components of the research (informing and making aware, impacting on the attitudes and values of the audience, providing behavioral patterns of the audience, recreational and entertainment roles) was estimated less than average. In the comparison between the role of research components in the prevention of addiction, there was a significant difference between the fourth component (recreational and entertainment roles) and the second component (impacting on the attitudes and values of the audience). According to the results of the research, it seems that TV broadcasting networks in the prevention of drug addiction have not been able to play an effective role, and this requires a better planning.
    Keywords: Addiction, Prevention, TV broadcasting networks
  • A. Ghaednia-Ye Jahromi *, H. Amini, M. Bayatpuor Pages 95-108
    Substance abuse is one of the problems in human society that is increasingly enhanced, and there is no country where has been protected from its adverse effects.This study aimed to compare sensation seeking, locus of control and perfectionism between drug-dependent and non-dependent individuals. This research was a causal-comparative design. Fifty drug-dependent individuals and 50 family members and first degree relatives of drug abusers were selected using the available sampling method. Both groups, after pairing based on age and education, completed the Zuckerman Sensation Seeking Scale (1987), the Rotter's Locus of Control Scale (1975) and the Frost multidimensional perfectionism scale (1990). Data were analyzed by multivariable analysis of variance (MANOVA). The results showed that there were significant differences between drug-dependent and non-dependent individuals in sensation seeking, locus of control and perfectionism. Drug-dependent individuals showed higher scores on sensation seeking, internal locus of control and perfectionism than non-dependent individuals. Effective management of emotion and internal control can drive individuals into adaptive behaviors and these adaptive behaviors lead to strengthen the abstinence of addictive behaviors.
    Keywords: sensation seeking, locus of control, perfectionism, drug-dependent individuals, non- dependent individuals
  • J. Khalatbari_M. J Aghajani * Pages 109-130
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on self-efficacy and depression in individuals dependent on crystal. This study was a quasi-experimental research conducted in the form of pretest-posttest with control group. Statistical population included all individuals dependent on crystal refereeing to Drug abuse treatment center of the city of Rudsar in 2016. Twenty four crystal-dependent individuals who achieved the lowest scores on the General Self-Efficacy Scale and the highest scores on the Beck Depression Inventory were selected and placed randomly in experimental (n=12) and control (n=12) groups. The experimental group received cognitive-behavioral therapy during ten ninety-minute sessions, whereas the control group did not receive any training. The experimental and control groups completed the General Self-Efficacy Scale and the Beck Depression Inventory in pretest-posttest. The results showed that the cognitive-behavioral therapy significantly led to increase self-efficacy and decrease depression (p
    Keywords: cognitive-behavioral therapy, crystal, self-efficacy, depression
  • Y. Ranjbarsudejani *, Z. Saeedi, A. Mirzaei Pages 131-144
    This study aimed to investigate the effectiveness of group therapy with transactional analysis (TA) on increasing life expectancy in teenage girls undergoing methadone treatment. The study design was experimental and pretest-posttest with control group. To this end, 30 people were selected purposefully through a lot: then randomly assigned to two groups of 15: control group and experimental group. Treatment group intervention with a cross-linking analysis approach was performed on experimental group in 10 sessions of 2 hours in one session per week. The instrument used in this study was Omid Schneider's questionnaire, which was performed pre-test and post-test. Data were analyzed using one-way analysis of covariance. The findings showed that after treatment group with transactional analysis approach, the life expectancy score of the experimental group increased, which was statistically significant (p
    Keywords: Transactional Analysis Approach, Life Expectancy, Addiction, Methadone