فهرست مطالب

فقه مقارن - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1397)

مجله فقه مقارن
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عابدین مومنی صفحات 5-38
    بررسی تاریخ و جریان اجتهاد در اسلام، دلالت دارد بر اینکه اجتهادات با دو رویکرد انجام گرفته است؛ رویکرد اول اجتهاد برای فهم و تفسیر اسلام بوده است. به دنبال پیدایش اجتهاد، جهت فهم کلام اسلام اجتهاداتی برای اثبات مشروعیت اجتهاد و اقامه دلیل بر شرعی بودن اجتهاد و تعیین ارزش آراء اجتهادی نسبت به این مطلب صورت گرفت که آیا با اجتهاد امکان دست یابی به حق وجود دارد یا خیر؟ هم چنین اینکه اجتهاد کردن نسبت به چه مسائلی جایز است؟ و امکان یا عدم امکان علم پیدا کردن به حق بودن رای اجتهادی پدید آمد که در واقع اجتهاد در اجتهاد بوده است. با اجتهاد در اجتهاد است که دیگر مجتهدین، نسبت به حق یا باطل بودن اجتهادات مجتهدین داوری انجام می گیرد. بعضی از اجتهادات مجتهدین به ضلالت توصیف شده و اهل آن اجتهاد به کفر، فسق، اثم و معصیت، ضلالت و گمراهی منتسب گردیده اند، در حالی که طبیعت اجتهاد مقتضی وجود آراء اختلافی و متفاوت می باشد و احتمال درست و حق بودن رای اجتهادی مجتهدی که به اوصاف منفی منتسب شده است، منتفی نیست و همین عدم التزام به حق ارائه نظر مخالف و پدید آمدن اجتهاد متفاوت موجب پیدایش افراط گرایی در فهم درست اجتهادات مجتهدین اولیه و اسلام تلقی کردن آن گردید. راه دفع افراط گرایی نیز التزام به اجتهاد یعنی حق داشتن نظریه مخالف در جامعه اسلامی است.
    کلیدواژگان: اجتهاد، حق، مشروعیت، افراط گرایی، تکفیر، تفسیق
  • محمدحسین مختاری، مرتضی آقامحمدی صفحات 39-56
    شبیه سازی حیوانات از شگفت آورترین دستاوردهای عصر جدید است. از زمان تولید اولین حیوان به این روش، محافل دینی در کشورها و مذاهب مختلف، به بررسی ابعاد مختلف تولید احتمالی انسان به این روش پرداخته اند. از جمله ادله ای که مخالفان شبیه سازی انسان مطرح کرده اند آثار مخرب اجتماعی آن است. مقاله حاضر پژوهشی است توصیفی تحلیلی برای بررسی آراء فقهی علمای اهل سنت و شیعه در مورد مهمترین مسائل و پیامدهای اجتماعی شبیه سازی انسان. از بین بردن سنت تباین، به هم خوردن توازن جمعیتی جنس زن و مرد، تولید انسانهای بی هویت، نابودی خانواده، انفجار جمعیتی و کمبود غذا، مهمترین چالش های اجتماعی شبیه سازی انسان است. آراء علمای اهل سنت و شیعه در هر کدام از این مسائل مطرح و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی انسان، مسائل اجتماعی، علمای اهل سنت، علمای شیعه
  • جلال جلالی زاده، نامیق نیریزی * صفحات 57-76

    ابن حزم، علی بن احمد، فقیه و اصولی قرن پنجم، اهل اندلس و پیرو مذهب ظاهری بود؛ از نظر او، اجتهاد، تلاش برای یافتن احکام از ظاهر نصوص و بر عامی واجب است؛ تفکر او، بر پایه سه اصل «وجود تمامی احکام در ظاهر نصوص»، «وجوب یادگیری احکام، بر تمامی افراد جامعه» و «تحریم تقلید» استوار است؛ اجتهاد عامی را به استفتای حکم صریح خدا و پیامبر]، از عالم شرعی تعریف کرده است و اگر به آن تصریح کرد، برایش لازم الاجرا می شود، وگرنه آراء فقهی صحابی و غیرصحابی از نظر شرعی معتبر نیست. در این مقاله به روش کتابخانه ای، تحلیلی، توصیفی «اجتهاد عامی در دیدگاه ابن حزم» تبیین و ارزیابی شده است که لازمه «وجود تمامی احکام در نصوص شرعی» اباحه امور غیرمنصوص است و آن، با واقع عصر صحابه و تمام عصور بعد از آنان، سازگاری ندارد، بلکه برداشت فقیه از نصوص، امری اجتناب ناپذیر و حداقل در حق خودش حجت است. عامی، گرچه در انتخاب فقیه معتمد خود، نوعی اجتهاد دارد، ولی نامگذاری استفتای او از فقیه درباره حکم خدا و پیامبر]، به اجتهاد، نوعی تسامح است و مصطلح رایج علمای فقه و اصول نیست و گاهی منجر به چالش های عبادی و اجتماعی می شود، که خسارت آن، بسی فراتر از قبول تقلید است.

    کلیدواژگان: ابن حزم، نصوص، اجتهاد، اجتهاد عامی، استفتاء، اصول فقه
  • سید محمدصادق موسوی، عبدالحمید طالبی * صفحات 77-109

    فرزندخواندگی یا به اصطلاح فقهی آن «تبنی»، عنوانی کهن است که امروزه نیز مصادیق نوین فراوان در کشورهای اسلامی و غیراسلامی یافته است. این عنوان با قضیه ای در تاریخ اسلام که حاکی از رسمی دیرین در زمان جاهلیت است، پیوند خورده و شان نزول آیات چهارم و پنجم سوره احزاب را فراهم آورده است. قضیه فرزندخواندگی زید بن حارثه توسط پیامبر اسلام] در حالی که آیات سوره احزاب دال بر ممنوعیت فرزندخواندگی به شکل دوران پیش از اسلام، یعنی تسری کلیه احکام فرزندان حقیقی به فرزندخوانده، موجب شده است در مذاهب اسلامی تحلیل این مسئله مورد توجه و مداقه بیشتری قرار بگیرد. با مرور تاریخ زندگانی جوامع بشری، همیشه انسانها از زاویه پیوندهای عمیق انسانی و نوع دوستی توجه ویژه ای به کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست داشته اند، علاوه بر آن در جوامع اسلامی تعالیم عالی دین مبین اسلام، اهتمام به امور ایتام را مورد تاکید ویژه قرار داده است. از سوی دیگر فرزندخواندگی در شرایط کنونی، نقش و فایده چشمگیری در استحکام به کانون خانواده های بدون اولاد و سالم سازی جامعه و رفع مشکلات روحی اطفال بی سرپرست و کاهش ناهنجاری ها دارد. از آنجا که احکام اسلام دائرمدار مصالح و مفاسد است و این مصالح و مفاسد به خصوص آنجا که در زمینه امور اجتماعی است معقول المعنا و قابل درک بوده و می تواند راهگشای معضلات اجتماعی قرار گیرد، از این منظر، بررسی حکم فقهی فرزندخواندگی با تاکید بر نقش مصلحت و مسائل نوپیدای آن می تواند پاسخگوی مشکلات این دسته از کودکان در خانواده میزبان یا خانواده مراقب باشد.

    کلیدواژگان: مصلحت اجتماعی، فرزندخواندگی، تبنی، فقه مذاهب اسلامی
  • کریم کوخایی زاده، قدرت الله نیازی، احمد رضوانی مفرد صفحات 111-133
    در باب مالکیت معادن بین فقهای امامیه اختلاف نظر وجود دارد؛ گروهی گفته اند که معادن مطلقا، جزئی از انفال محسوب می شوند. مهمترین دلیل مورد استناد آنها روایات می باشد. گروهی از فقها که به نقل از صاحب جواهر مشهور فقها هستند، معادن را از مباحات عامه می دانند؛ که این دسته از فقها به عمومات قرآن، روایات خمس، سیره و اصل تمسک کرده اند. برخی از فقها قائل به تفصیل و تبعیت معادن از اراضی شده اند، که مهمترین دلیل آنها قاعده تبعیت است. و بعضی قائل به تفصیل بین معادن ظاهری و باطنی شده اند و مهمترین دلیل آنها، اجماع است. با توجه به رد ادله اقوال دیگر و تایید ادله قائلین به قول اول و پاسخ ایرادهای وارده بر ادله ایشان، حق این است که معادن مطلقا از جمله انفال و ملک امام یا دولت اسلامی هستند. اقوال فقهای عامه نیز متفاوت است، فقهای حنفی قائل به مالکیت معادن به تبع ارض هستند. فقهای مالکی معدن را مطلقا برای امام یعنی حاکم یا نائب ایشان می دانند. فقهای حنبلی مالکیت معادن جامد را تابع مالکیت زمین و معادن مایع را از مباحات محسوب می کنند. فقهای شافعی مالکیت معدن در اراضی خصوصی را به تبع ارض می دانند، اما اگر معدن در اراضی موات قرار گرفته باشد، هیچ کس نمی تواند مالک آنها شود و جزو مشترکات عامه خواهد بود.
    کلیدواژگان: معدن، مالکیت معدن، معدن در فقه امامیه، معدن در فقه اهل سنت
  • سام محمدی، حسین خانلری بهنمیری، همایون مافی صفحات 135-156
    انصاف به عنوان دریچه اصلی نفوذ اخلاق در حقوق و فقه اسلامی، مبنای بسیاری از احکام و قواعد فقهی و حقوقی محسوب می شود. انصاف، به عنوان رفتار خوشایند وجدان جامعه، موجب استقرار عدالت واقعی در جامعه اسلامی می گردد. بر همین اساس، انصاف نمی تواند در مقابل معاملاتی که در وضعیت اضطراری منعقد می شود سکوت کند. اصولا معاملات اضطراری معاملاتی صحیح محسوب می شوند، اما در برخی موارد (جایی که یکی از طرفین خصوصا طرفی که دارای موقعیت برتری می باشد، از این موقعیت اضطراری سوءاستفاده می نماید) نفوذ این معاملات دچار تردید می شود؛ چرا که انصاف، سوءاستفاده از موقعیت در قرارداد را نمی پذیرد. همان گونه که، نظام حقوقی کامن لا، طبق نظریه دکترین نامعقول، که انصاف هسته اصلی آن را تشکیل می دهد، آن را نمی پذیرد و فقها نیز با دید منصفانه، در قالب قاعده لاحرج و لاضرر، آن را نمی پذیرند.
    کلیدواژگان: انصاف، معامله اضطراری، سوءاستفاده از موقعیت، قاعده لاحرج، تسعیر
  • شکیبا امیرخانی، عبدالله جوان صفحات 157-181
    انعقاد یک عقد به صورت مشروط، حکایت از آن دارد که مشروط له التزام خود نسبت به مفاد عقد را بر ایفای شرط از سوی مشروط علیه متوقف کرده و در واقع اراده خود را به صورت مقید انشاء نموده است. از این رو اگر مشروط علیه از شرط تخلف ورزد، باید در خصوص بقا یا امکان گسست عقد تصمیم گرفت و چاره اندیشی کرد. صرف نظر از شرط نتیجه که امکان تخلف از آن متصور نیست و شرط صفت که ظاهرا تخلف از آن راهی جز امکان فسخ برای مشروط له باقی نمی گذارد، در متون فقهی پیرامون راهکار مواجهه با تخلف از شرط فعل نظرات مختلفی مطرح شده است؛ از جمله آنکه برخی فقی هان امکان اجبار مشروط علیه به ایفای شرط را در طول یا عرض امکان فسخ عقد معرفی کرده اند و برخی تنها عقد مشروط را در معرض فسخ دانسته اند، بدون آنکه اجبار مشروط علیه را ممکن بدانند. در این میان قابلیت فسخ عقد نکاح در اثر تخلف از شرط فعل، در متون فقهی شیعه، مسکوت است و چنین به نظر می رسد که عقد نکاح در باور اکثر قریب به اتفاق این فقی هان از قاعده عمومی حاکم بر عقود استثناء شده است. گرایش برخی فقی هان و پژوهشگران به ارائه نظراتی از جمله گناهکار خواندن متخلف از شرط یا باطل یا غیرنافذ شمردن عمل حقوقی که ترک آن ضمن عقد نکاح شرط شده است، حکایت از ممنوعیت فسخ نکاح از نظر ایشان دارد. در مذاهب فقهی اهل سنت نیز تنها آرای برخی فقی هان حنبلی امکان فسخ نکاح در اثر تخلف از شرط فعل را تقویت کرده است. در این پژوهش تلاش شده است از رهگذر طرح ادله مستقل بر امکان پذیری فسخ نکاح به واسطه خیار تخلف از شرط فعل و نیز نقد و بررسی دقیق و علمی ادله مخالفان فسخ، جواز فسخ نکاح در فرض تخلف از شرط فعل اثبات شود.
    کلیدواژگان: نکاح، شرط فعل، حق فسخ، خیار اشتراط
  • سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 183-211
    مهریه در فقه اسلامی و حقوق موضوعه ایران احکام ویژه ای همچون نصف شدن مهر در صورت وقوع طلاق قبل از مواقعه و حق امتناع زوجه از تمکین تا پرداخت مهریه دارد. حال این سوال جدی وجود دارد که آیا زوجین می توانند با تراضی یکدیگر پس از قرارداد نکاح بر میزان مهرالمسمی بیفزایند، به گونه ای که نسبت به مقدار افزوده شده نیز احکام مهر اجرا گردد؟ این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی، مسئله یادشده را در فقه مذاهب اسلامی و حقوق ایران بررسی نموده است. نتیجه حاصل از پژوهش نشان می دهد در فقه اسلامی در این باره اختلاف وجود دارد. حنبلیان و برخی از حنفیان بر مقدار افزوده شده، احکام مهر را جاری می دانند. در نظر منتسب به مالک بن انس ضمن پذیرش افزایش مهر، برخی از احکام مربوط به مهر بر آن جاری دانسته نشده است. فقی هان امامی و شافعی بر مقدار افزوده شده عنوان مهر را صادق نمی دانند. با بررسی ادله، عدم اجرای احکام مهر بر مقدار زیادشده اقوی به نظر می رسد. در حقوق ایران نیز در این زمینه اختلاف وجود دارد. برای پذیرش توافق در خصوص افزایش مهرالمسمی و جاری شدن احکام مهرالمسمی بر میزان افزوده شده به ادله ای چون اصل آزادی و صحت قراردادها، قاعده تسلیط، رکن نبودن مهریه در نکاح دائم، آیه 24 سوره مبارکه نساء، جواز کاستن مهرالمسمی و پذیرش محاسبه مهریه های وجه نقد به نرخ روز استناد شده است. لیکن در این پ‍ژوهش با بررسی ادله یادشده، توانایی اثباتی و نیز دلالت آنها بر جاری شدن احکام مهرالمسمی بر مقدار افزوده شده، رد شده است. در عین حال بر این نکته تاکید شده که با توجه به اینکه نکاح جزو احوال شخصیه است، بر اساس اصول 12 و 13 قانون اساسی، اقلیتهای مذهبی و دینی در پیروی از احکام مذهب و دین خویش آزادند.
    کلیدواژگان: نکاح، مهریه، افزایش مهر، فقه تطبیقی، حقوق ایران
  • علیرضا انتظاری نجف آبادی، سیامک قیاسی صفحات 213-229
    دو نهاد ارث و وصیت ازجمله نهادهایی فقهی و حقوقی است که در شریعت اسلامی، مورد شناسایی قرار گرفته است. بر اساس انگاره مشهور فقه پژوهان مسلمان وصیت امری استحبابی است نه واجب، البته مستحبی که تا مرز واجب پیش می رود. بااین وجود امروزه یک نوع وصیت واجب با اقتباس از مذهب ظاهری و ابن حزم اندلسی در قوانین احوال شخصیه کشورهای اسلامی و عربی وارد شده که دارای شرایط و احکام خاص خود می باشد. بر این اساس در این پژوهش در سایه توصیف و تحلیل و بازخوانی نصوص قرآنی و روایی مرتبط با مفهوم وصیت واجب، انگاره ها و اندیشه های عالمان و اندیشمندان مسلمان در این زمینه مورد بررسی قرار می گیرد. مورد این وصیت در جایی است که یکی از فرزندان خانواده پیش از پدر مرده است و اکنون فرزندان او (نواده ها) در نتیجه اجرای قاعده «الاقرب یمنع الابعد» از ترکه پدربزرگ محروم می مانند، فرض وصیت معادل سهمی که به پدر آنان در صورت حیات می رسید، منع قائم مقامی نواده ها را در حالت وجود فرزند متوفی جبران می کند. البته در قوانین جمهوری اسلامی ایران به تبعیت از فقه امامیه، تا به امروز نهاد وصیت به شکل واجب مورد توجه قرار نگرفته است. اگرچه فرایند این پژوهش ثابت کرد که مبانی و مستندات شرعی برای تقنین این نهاد در زمره قوانین کشورهای اسلامی وجود دارد. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی- توصیفی مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: احوال شخصیه، وصیت، وصیت واجب، میراث
  • مجید وزیری، جبار محمدی بلبان آباد صفحات 231-253
    در فقه مذاهب اسلامی، بغی از جمله جرایم تعزیری است که به معنای اقدام مسلحانه علیه امام عادل می باشد. در فقه اهل سنت، این اقدام علیه امام جائر نیز می تواند مصداق بغی باشد. با وجود اینکه این عنوان مجرمانه سابقه طولانی در فقه دارد، اما قانونگذار، با تصویب قانون مجازات اسلامی در سال 1392، آن را در زمره جرایم حدی، جرم انگاری نموده و طی مواد 287 و 288 برای آن مجازات اعدام و تحت شرایطی حبس تعزیری پیش بینی کرده است. این اقدام قانونگذار در حدی تلقی کردن این جرم و پیش بینی مجازات اعدام برای آن، ماهیت جرم، احکام و روش برخورد با باغیان را با چالش مواجه کرده است. مقاله حاضر در پی آن است که ماهیت و احکام بغی را در فقه مذاهب اسلامی و قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و قانون جرم سیاسی مصوب 1394 به صورت تطبیقی بررسی نماید.
    کلیدواژگان: بغی، قیام مسلحانه، مذاهب اسلامی، قانون مجازات اسلامی، جرم سیاسی
  • احمد مرتاضی، فهیمه امیری صفحات 255-272
    یکی از معاملات و عقود معین که امروزه در جامعه رواج دارد مضاربه است. مضاربه، عقدی است جایز که در فرآیند آن، شخصی با عنوان مالک، مبلغی را به دیگری که مضارب یا عامل نامیده می شود، تحویل می دهد تا با آن تجارت کند و سود حاصل را به نسبت سهام توافقی، بین خود تقسیم نمایند. از جمله مباحثی که در مضاربه وجود دارد اینکه، در موارد منتهی به سود، چنانچه سود، وجه نقد نبوده بلکه کالا باشد، در آن صورت آیا برای مالک، این حق وجود دارد که از مضارب بخواهد تا سود غیرنقدی را با انجام بیع و نظایر آن، تبدیل به پول کند و به جای کالا، پول تحویل نماید؟ در صورت استحقاق مضارب بر این مطالبه، آیا عامل، موظف است که تمام آن را نقد کند یا تنها نسبت به مقدار سرمایه اولیه، چنین تکلیفی بر عهده اوست؟ سوال دیگر اینکه، آیا در صورت عدم رضایت مالک بر تبدیل، آیا مضارب خودش حق دارد برای رسیدن به اهداف مدنظر، به ویژه در مواردی عدم سوددهی مضاربه، مالک سرمایه را به قبول درخواست تبدیل کالا به پول، ملزم سازد؟ بنابراین همه این پرسشها، در موارد عدم ترتب سود بر مضاربه نیز عینا مطرح است. در همین راستا، مقاله حاضر در پی آن است که با تحلیل نظرات فقهای شیعه و سنی در این زمینه، ضرورت یا عدم ضرورت تبدیل سود غیرنقدی مضاربه به پول رایج و فروعات مربوط به این مسئله را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: مضاربه، انضاض، ربح، تبدیل به پول، سود مضاربه، تبدیل سود
|
  • Abedin Momeni Pages 5-38
    The study of the history and the course of Ijtihad in Islam indicates that Ijtihad was carried out with two approaches; the first approach of Ijtihad was to understand and interpret Islam. Following the advent of Ijtihad, in order to understand the word of Islam, Ijtihad was used to prove the legitimacy of Ijtihad itself and to give reasons for the legality of Ijtihad and determine the value of opinions based on Ijtihad. The issue was whether Ijtihad is possible to achieve the truth or not. Also, the other question was that in which fields Ijtihad is allowed. In this way, the possibility or impossibility of knowing about the truth of the opinions based on Ijtihad was raised; this concept can be called Ijtihad in Ijtihad. It is through Ijtihad in Ijtihad that mujtahids can judge about the truth or falsehood of Ijtihads of other mujtahids. Some of the Ijtihads of the Mujtahids have been described as deviation and the Mujtahids have been described as blasphemers, corrupted, wicked, aberrant and misled while the nature of Ijtihad necessitates the existence of different and dissimilar opinions and it is possible that the Ijtihads of the Mujtahids who have been attributed by those descriptions, be true, and this lack of commitment to the right to express different ideas and creation of different Ijtihads has led to the emergence of extremism. Therefore, the way to fight against extremism is commitment to Ijtihad, i.e. the right to have a different theory in the Islamic society.
    Keywords: Ijtihad, Right, Legitimacy, Extremism, Takfir (Excommunication), Tafsiq (Corruptization).
  • Mohammad Hosein Mokhtari, Morteza Agha Mohammadi Pages 39-56
    Animal reproductive cloning is one of the most amazing achievements of the modern time. From the moment that the first animal was cloned, religious circles in different countries and from different religions have dealt with various dimensions of the probable production of human using the new technology in near future. Destructive social effects resulted from this new advancement are included among the objections raised against it. This article is aimed at studying the jurisprudential views of the Shia and Sunni scholars on the social consequences of human reproductive cloning. Destroying the tradition of heterogeny, distorting the gender population balance, production of humans without identity, destruction of family foundation, human population explosion on the planet and the shortage of food, are the most significant social consequences about Human Reproductive Cloning. After presenting the opinions of Sunni scholars regarding this issue, the views of the Shia scholars will be expressed and studied in an analytical comparative way.  
    Keywords: Human Reproductive Cloning, Social Consequences, Sunni Scholars, Shia Scholars
  • Jalal Jalalizadeh, Namigh Neirizi Pages 57-76

    Ibn Hazm, Ali Ibn Ahmad (384-456 AH. 994-1064 AD), an Andalusian jurisprudent in the 5th century (AH.), was a leading proponent and codifier of the Zahiri school of Islamic thought. In his view, Ijtihad is the effort for finding Sharia laws from the manifest (zahir) meaning of Islamic texts and Ijtihad is compulsory for common people. His thought is based on the three principles: “the existence of all Sharia laws in the manifest (zahir) meaning of Islamic texts”, “the necessity of learning Sharia laws for every Muslim” and “prohibition of imitation (taqlid)”. He believed that Ijtihad of common people means trying to find religious rules through referring to scholars. In this article, through a library research in analytical-descriptive method, “Ijtihad of common people from the viewpoint of Ibn Hazm” has been explained and evaluated and it has been mentioned that if we believe that “all of the Sharia laws exist inside the Islamic texts”, it means that all of the subjects which are not directly mentioned in Islamic texts are permissible (mubah), and it is not compatible with the age of the companions (sahabah) and all the ages after them, and interpretation of a jurisprudent from the texts is inevitable and it is considered a proof, at least for the jurisprudent himself. The right of common people to select their trusted jurisprudent is a kind of effort, but considering the act of asking a jurisprudent about Sharia laws as Ijtihad, is not exact and it is not commonly observed in the works of scholars of jurisprudence and principles, and sometimes it can lead to social and devotional problems whose damage is far beyond the acceptance of imitation.

    Keywords: Ibn Hazm, Texts (Nusus), Ijtihad, Ijtihad of Common People, New Inquiries (istifta’at), Principles of Jurisprudence
  • Seyed Mohammad Sadegh Mousavi, Abdulhamid Talebi Pages 77-109

    Adoption, which is called “tabanni” in jurisprudential terminology, is a precedent subject that has also found many new examples in Islamic and non-Islamic countries. This title has been linked to an incident in Islamic history, i.e. the historical narrative of Zayd ibn Harithah who was adopted by the Prophet of Islam, which indicates a long standing custom at the time of ignorance, and provided the status of the revelation for the fourth and fifth verses of Surah Al-Ahzab. The verses of Surah Al-Ahzab refer to the prohibition of adoption in the form which was common in the pre-Islamic era, i.e. passage of all provisions of Sharia laws about the real children to adopted children. Therefore, analysis of this issue has been considered as an important issue in different Islamic denominations. With a review of the history of human life in different societies, we can see that humans have always paid specific attention to orphans or neglected children. Additionally, in Islamic societies, the high teachings of Islam have emphasized the importance of dealing with the affairs of the orphans. On the other hand, adoption in the present situation has a remarkable role to play in strengthening the foundations of childless families and improving the well-being in the society and eliminating the psychological problems of orphans and reducing abnormalities. Since Sharia laws are based on expediency of individuals and the society, and can be used to solve social problems, analysis of the jurisprudential laws of adoption, emphasizing the role of expediency and new inquiries around the issue, can find solutions to the problems of this group of children in the host family or the guardian family.

    Keywords: Social Expediency, Adoption (tabanni), Jurisprudence of Islamic Denominations
  • Karim Kokhaeizadeh, Qodratullah Niazi, Ahmad Rezvanimofrad Pages 111-133
    There are disagreements on the ownership of mines among Imami jurisprudents. Some have said that: mines are absolutely part of Anfal, i.e. the property of Imam or the Islamic governor. Their most important proofs are traditions. Some jurisprudents who, according to Sahib Jawahir, are the majority, categorized mines under the category of Al-Mubahat Al-‘Ammah, i.e. permitted for public. These scholars use “Quranic verses”, “the Five Traditions”, “conduct of infallibles” and “the principle of tamassuk (holding on)” as their references. Some jurists believe in tafsil (detailing) and therefore they believe that mines can be considered like lands and their primary reason for this is the rule of taba‘iyyat (following). Some other jurists believe in tafsil between external and internal mines and their primary reason for this is the rule of ‘ijma’ (consensus). According to rejection of reasons of other statements, and acceptance of proofs of the first group, and the answers to objections related to their reasons, the true idea is that mines are absolutely included in Anfal, and therefore they are properties of Imam or the Islamic government. The statements of Sunni jurists are different.  Hanafi jurists believe that the rule of mine ownership follows the rule of land ownership. Maliki jurists believe that mines absolutely belong to Imam, that is, the governor or the vicegerent of Imam. Hanbali jurists believe that the rule of mine ownership about solid mines follows the rule of land ownership and they consider liquid mines as Mubahat Al-‘Ammah and believe that utilization of liquid mines is permitted for public. Shafi‘i jurists believe that the ownership of a mine inside private lands is related to the ownership of the land, but if the mine is located in waste-lands, it belongs to the public and no one can own it.
    Keywords: Mines, Ownership of Mines, Mines in Imami Jurisprudence, Mines in Sunni Jurisprudence
  • Sam Mohammadi, Hosein Khanlari Bahnamiri Pages 135-156
    Equity as the main path for penetration of morality in law is the foundation of many jurisprudential and legal laws and rules. Equity, as the good behavior of the social conscience, leads to the establishment of true justice in the Islamic society. Accordingly, equity cannot be silent encountering contracts concluded in emergency situations. Basically, contracts concluded in emergency situations are correct contracts but in some cases (when one of the parties who stands in a top position abuses the emergency situation), influence of this contract will be in doubt, because equity disallows abuse of the emergency situation in a contract. In Common Law legal system, according to “the doctrine of unreasonable” in which equity is the main core, equity disallows abuse of the emergency situation in a contract. Similarly, jurisprudents, based on the principle of equity, disallow abuse of the emergency situation in a contract, according to the Rule of “No Harm” (La Dharar) and the Rule of “No Hardship” (La Haraj).
    Keywords: Equity, Emergency Contract, Abuse of Position, The Rule of “No Hardship” (La Haraj), Mandatory Pricing (Tas’ir)
  • Shakiba Amirkhani, Abdollah Javan Pages 157-181
    The conclusion of a contract conditionally indicates that one party (the obligee) has conditioned his or her obligation regarding the provisions of the contract to the fulfilment of a condition or some conditions by the other party (the obliged); in fact, the obligee has written his or her will conditionally. Therefore, if the obliged party contravene condition or conditions of the contract, the continuity or the possibility of the contract annulment should be decided about. Regardless of the Condition of Result which it is not possible to be contravened, and the Condition of Quality whose contravention leaves no way but the possibility of annulment for the obligee, different opinions have been presented about facing the contravention of the Condition of Action in jurisprudential texts. From among the opinions we can mention that some jurisprudents have introduced the possibility of forcing the obliged party to fulfill the condition or conditions along with the possibility of the contract annulment. Some others believe that forcing the obliged party is not possible and it is just possible to annul the conditioned contract. However, in Shiite jurisprudential texts, the possibility of marriage annulment due to the contravention from Condition of Action has been left unsaid and it seems that the marriage contract, from the viewpoint of most of the jurisprudents has been excluded from the general rule prevailing the contracts. The tendency of some jurisprudents and researchers in presenting viewpoints, including calling the offender from the condition as a guilty person, or nullifying the legal act whose leaving has been a condition of the marriage contract, indicates the preclusion of marriage annulment in their viewpoints. In Sunni jurisprudential schools, only the opinions of some Hanbali jurisprudents have strengthened the possibility of marriage annulment due to the contravention of Condition of Action. In this study, it has been attempted to prove the permission of marriage annulment due to contravention of Condition of Action through presenting independent reasons on the possibility of marriage annulment based on the Option of Unfulfilled Condition (Khiyar al-Ishtirat) and also scientific and exact review of the reasons of opponents to annulment.
    Keywords: Marriage Contract, Condition of Action, Right of Annulment, The Option of Unfulfilled Condition (Khiyar al-Ishtirat)
  • Pages 183-211
    Specific rules such as division of marriage portion into halves in case of divorce before sexual intercourse and the wife’s right to refrain from submission until the marriage portion is paid have been applied to marriage portion according to Islamic jurisprudence and law of Iran. A significant question arises whether the spouses may, after concluding the marriage contract, increase the amount of specified marriage portion by mutual consent so that the marriage portion rules apply to the added amount? This paper, through descriptive-analytic method, has studied the above said issue in jurisprudence of Islamic schools of thought and Iranian law. The results of this paper indicate that there is controversy regarding this question in the Islamic jurisprudence. The Hanbalis and some Hanafis apply the rules of marriage portion to the added amount. According to the opinion attributed to Malik ibn Anas despite the increase is accepted, a number of portion rules would not be applied to this amount. The Imami and Shafi‘i jurists do not consider the added amount as marriage portion. A review of the evidences proves that non-application of portion rules to the added amount is stronger. As regards this question, there is controversy in the Iranian law. In order to prove the validity of agreement to increase the specified marriage portion and application of marriage portion rules to the added amount, a number of evidences including freedom and validity of contracts principles, Taslit Rule, marriage portion not being an essential element of permanent marriage, 24th verse of Surah Al-Nisa, the right to decrease the specified marriage portion and validity of calculating cash money marriage portions at the daily rate have been put forward. However, in this paper, after the above said evidences have been reviewed, their capability to prove and their signification as to the application of specified marriage portion rules to the added amount has been refused. Nonetheless, it has been emphasized that given the fact that marriage is a part of personal status, under principles 12 and 13 of the Iranian Constitution, the religion and religious schools minorities are free to obey the rules of their own religion and school.
    Keywords: Marriage, Marriage Portion, Portion Increase, Comparative Islamic Jurisprudence, Iranian Law
  • Alireza Entezari Najafabadi, Siamak Qiasi Pages 213-229
    Considering the individual and social aspects of man’s life, Islam sees acquisition of a deceased’s property not only permitted but also recommended and has legalized it through enacting the laws of “inheritance” and “testament”. According to the viewpoints of most Muslim jurists from different schools of thought, making a will is not obligatory though it is highly recommended. Today, in the laws of a number of Islamic countries making a will is considered obligatory in certain cases. In this study, through analyzing Qur’anic and traditional propositions related to the concept of obligatory will, the views of Muslim scholars will be examined. It seems that “obligatory will” is sometimes proper and according to justice. In the laws of the Islamic Republic of Iran the institution of “will” still needs to be more thoroughly discussed. This work concludes that there is adequate religious evidence proving the existence of grounds for legalizing this institution and including it among other rules of the Islamic countries.
    Keywords: Personal Status, Will, Obligatory Will, Bequest
  • Majid Vaziri, Jabbar Mohammadi Bolbanabad Pages 231-253
    In Islamic jurisprudence, Baghy is one of discretionary offences (Ta‘zir), which means armed action against the just imam. In Sunni jurisprudence, this action against an unjust leader can also be an example of Baghy. Although this criminal title has a long history in jurisprudence, but with enactment of Islamic Penal Code in 2013, legislator has criminalized it as a Hudud crime, and under Articles 287 and 288, legislator has recognized Ta‘zir imprisonment and death penalty for it under specific conditions. This action of the legislator that considers this crime as a Hudud crime, and predicts the death penalty for it, has challenged the nature of the crime and rulings and method of dealing with rebels. The present article seeks to study Baghy in jurisprudence of Islamic schools of thought and comparing it to the Islamic Penal Law Act 2013 and the Political Crime Law Act 2015.
    Keywords: Baghy, Armed Revolt, Jurisprudence of Islamic Schools of Thought, Islamic Penal Law, Political Crime
  • Ahmad Mortazi, Fahimeh Amiri Pages 255-272
    One of the deals and contracts which are prevalent in the society today is Commenda (Mudharibah). Commenda is a contract, in which a person with the title of the owner issues a payment to another who is called the agent, to do business with it and to divide the profits in proportion to the agreed shares. Among the issues in Commenda is that in cases of profit, if the profits are not cash, but goods, then does the owner have the right to ask the agent to sell the goods and give money instead of goods? If the owner is entitled the right to this claim, is the agent obliged to sell all of goods, or is he only responsible for the amount of initial capital? The other question is that is it necessary for the owner of the stake to accept the request to convert the goods into money in order to achieve the desired goals, especially in the case of non-degraded Commenda? Therefore, all of these questions are equally questionable in cases of non-ordering of profit on Commenda. In this regard, the present article seeks to analyze the necessity or non-necessity of converting the non-monetary profit of the Commenda into the current currency and the issues related to this issue by analyzing the views of Shiite and Sunni jurisprudents in this regard.
    Keywords: Commenda (Mudharibah), Monetization (Indhadh), Profit (Ribh), Commenda Profit, Profit Conversion