فهرست مطالب

فصلنامه شخصیت و تفاوت های فردی
سال یکم شماره 2 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید موسی گلستانه* صفحه 1
    هدف این پژوهش مقایسه نیمرخ روانی معتادان ایدزی و افراد عادی بر اساس آزمون MMPI-2 بود. تحقیق حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معتادان ایدزی شهر شیراز بود که تعداد 22 نفر از آنها به صورت نمونه در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. همین تعداد از افراد عادی بدون هیچ گونه سابقه وابستگی به مواد به عنوان گروه مقایسه به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. آزمودنی ها بر اساس متغیرهای سن، جنس و تحصیلات به صورت همتا انتخاب شده بودند. ابزار تحقیق حاضر شامل پرسشنامه MMPI-2 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که در مقیاسهای خود بیمار انگاری (Hs)، افسردگی (D)، اسکیزوفرنیا (Sc)، پسیکوپاتی (Pd)، خستگی روانی (Pt) و هیستری (Hy) بین افراد معتاد ایدزی و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد و با توجه به اندازه اثر بیشترین تفاوت بین گروه ها به ترتیب در مقیاسهای D، Pt،Hs وHy وجود داشت اما در مقیاسهای Pa وMa تفاوت معنی داری بین دو گروه بدست نیامد. نتایج نشان دهنده آن است که آسیبهای روانشناختی در این گروه به مراتب از آسیب هایی که به سایر معتادان وارد می شود بالاتر است و این آسیبها نسبت به دهه های گذشته بسیار افزایش یافته است لذا توصیه به اقدام های حمایتی بیشتری برای این گروه از افراد می شود.
    کلیدواژگان: نیمرخ روانی، MMPI، 2، معتادان ایدزی
  • علی پاکیزه* صفحه 16
    نوجوانان گاهی به دلیل مشکلات و تعارضات خانوادگی، به امید رهایی از وضع غیر قابل تحمل موجود خود و غافل از پیامدهای فرار از خانه، دست به این اقدام می زنند. فرار دختران از خانه یکی از آسیب های اجتماعی جامعه ما محسوب می شود. علاوه بر نقش بعضی از عوامل محیطی از جمله آشفتگی خانوادگی، سهم عوامل روانشناختی و شخصیتی افراد در انتخاب فرار از خانه به عنوان راه حل مشکلات را نیز نباید از نظر دور داشت. تمرکز تحقیق حاضر بر بررسی مقایسه ای ویژگی های شخصیتی و منبع کنترل دختران فراری و دختران عادی می باشد. به همین منظور، تعداد 101 نفر از دختران فراری و 174 نفر از دختران عادی بوشهری انتخاب شده به عنوان نمونه، پرسشنامه های منبع کنترل لونسون و پنج عامل بزرگ شخصیت را تکمیل نمودند. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که دختران فراری در مقایسه با دختران عادی، از ویژگی شخصیتی تجربه پذیری بیشتر ولی از ویژگی های توافق پذیری و برونگرایی کمتری برخوردارند. همچنین، دختران فراری در مقایسه با همتایان عادی خود به شانس اعتقاد بیشتری داشته ولی در خصوص منبع کنترل درونی و افراد قدرتمند، تفاوت معناداری را با همتایان عادی خود نشان ندادند. آموزش سبک های فرزند پروری مناسب که منجر به شکل گیری ویژگی های شخصیتی مناسب و نگرشها و باورهای منطقی میشود، و نیز شناسایی نوجوانان در معرض ریسک فرار بر اساس ویژگی های شخصیتی آنها، می تواند منجر به کاهش این معضل اجتماعی گردد.
    کلیدواژگان: شخصیت، منبع کنترل، دختران فراری، دختران عادی
  • مهسا کارآموزان، مسعود باقری، علی دره کردی، اکرم خدایی صفحه 32
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری مدیریت استرس بر خودکارآمدی و شادکامی زنان مبتلا به سرطان سینه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. به این منظور 30 بیمار زن مبتلا به سرطان سینه مراجعه کننده به انجمن حمایت از بیماران سرطانی یاس کرمان در پاییز 1389 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه رفتارهای مربوط به سرطان و پرسشنامه شادکامی آکسفورد بود، که قبل از آغاز گروه درمانی و در پایان دوره درمان به وسیله بیماران دو گروه تکمیل شدند. نتایج حاکی از بهبودی و تفاوت معنی دار گروه آزمایش در تمامی ابعاد خرده مقیاس های رفتارهای مربوط به سرطان و شادکامی در مقایسه با گروه کنترل بود. پیگیری بعد از 2 ماه نتایج به دست آمده در دو گروه را تایید کرد. گروه درمانی شناختی- رفتاری مدیریت استرس باعث بهبود خودکارآمدی و افزایش شادکامی بیماران مبتلا به سرطان سینه می شود. بنابراین از این روش می توان در مراکز انکولوژی به عنوان یک درمان تکمیلی در کنار درمان های پزشکی سود جست.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، مدیریت استرس، شادکامی، سرطان سینه
  • سیده زحل قانعیان*، چنگیز رحیمی صفحه 48
    اکثر پژوهشگران بالینی به دنبال شناخت عناصر بنیادین در تبیین رفتار در جنبه های بهنجار و آسیب های روانی هستند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی میزان پیش بینی کنندگی نوع علایم اختلالات روانی به وسیله صفات شخصیت و ابعاد کمال گرایی است. بدین منظور از بین دانشجویان دانشگاه بوشهر به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای، 250 نفر انتخاب شدند و پرسشنامه های NEO- FFI، کمال گرایی هیل وSCL-90 بر روی آنها اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و سپس تحلیل داده ها به روش رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته نشانگر پیش بینی کنندگی بی قید و شرط صفت عصبیت برای تمامی علایم اختلالات روانی SCL-90 است. صفاتی مانند گشودگی، وجدانی بودن و توافق در مرتبه دوم با قدرت کمتری قادر به پیش بین بعضی از اختلالات هستند. رابطه همبستگی مثبت و معنادار صفت عصبیت و ابعاد کمال گرایی، حضور کمال گرایی منفی و کمال گرایی کل را همراه با صفت عصبیت در پیش بینی کنندگی تمامی علایم اختلالات روانی SCL-90 تایید می کند.
    کلیدواژگان: صفات شخصیت، ابعاد کمال گرایی، اختلالات روانی
  • سهیلا حمزه*، معصومه ایراهیمی، سمانه نجارپوریان صفحه 68
    با وجود پیشرفتهای قابل توجه پزشکی، سرطان همچنان به عنوان یکی از مهمترین بیماری های قرن حاضر مطرح است که علاوه بر عوامل زیستی و ژنتیکی، عوامل روانشناختی نیز در بروز و تشدید آن نقش دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای در زنان سالم و مبتلا به سرطان انجام شد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای بود که 83 نفر از زنان مبتلا به سرطان و 85 نفر از افراد سالم از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب و سپس پرسشنامه های ویژگی شخصیتی آیزنک و سبک های مقابله ای فولکمن و لازاروس بر روی گروه های مورد مطالعه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. بین دو گروه مورد مطالعه زنان (سرطانی–سالم) از نظر ویژگی های شخصیتی، سبک های مقابله ای هیجان مدار و مساله مدار تفاوت دیده شد. زنان مبتلا به سرطان نسبت به افراد سالم کمتر برون گرا و بیشتر نوروزگرا بودند و در پسیکوزگرایی تفاوتی مشاهده نشد. همچنین زنان مبتلا به سرطان از سبک های مقابله ای هیجان مدار بیشتر و از سبک های مقابله ای مساله مدار کمتر استفاده می کردند. با شناخت عوامل روانی موثر در سرطان نه تنها می توان از بروز موارد جدید، پیشگیری به عمل آورد بلکه می توان با آموزش های روانشناختی در کنار درمان های طبی به بهبود کیفی زندگی بیماران کمک کرد و سال های زنده ماندن را در بیماران مبتلا به سرطان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سرطان، ویژگی شخصیت، سبک های مقابله ای
  • فاطمه نادی نجف ابادی، غلامحسین مکتبی، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، علیرضا حاجی یخچالی صفحه 79
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی دانش آموزان سال اول دبیرستان دارای سبک های یادگیری متفاوت از لحاظ هوش های چندگانه می باشد. روش پژوهش علی پس از وقوع می باشد. نمونه ی پژوهش شامل 200 دانش آموز (100 دانش آموز دختر و 100 دانش آموز پسر) می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد نظر از پرسش نامه های سبک های یادگیری کلب (LSI) و مقیاس اندازه گیری رشد هوش های چندگانه ی شرر (MIDAS) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) نشان داد که بین دانش آموزان دارای سبک های یادگیری متفاوت از لحاظ هوش های چندگانه و ابعاد آن تفاوت وجود دارد. هم چنین، نتایج نشان داد که بین دانش آموزان دختر و پسر از لحاظ هوش های چندگانه و ابعاد آن به جز هوش موسیقیایی تفاوت وجود دارد. هم چنین، بین دانش آموزان دختر و پسر دارای سبک های یادگیری متفاوت در هوش های بدنی، فضایی، زبانی، میان فردی و طبیعت گرایانه تفاوت دیده شد.
    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، سبک های یادگیری
  • عباسعلی سلیمانی خشاب، مرتضی لطیفیان، مرتضی مرادی، محمدحسین دهقانی زاده صفحه 94
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پنج عامل بزرگ شخصیت (باز بودن، برون گرایی، روانرنجوری، وظیفه مداری و سازگاری) بر روی تاب آوری و همچنین بررسی نقش واسطه ای معنویت و دینداری صورت گرفت. شرکت کنندگان در این پژوهش 314 نفر، در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز بودند که به روش خوشه ایچند مرحله ای تصادفی از دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1999)، پرسشنامه معنویت (ارونسون،2002)، پرسشنامه تاب آوی (کونر و دیویدسون، 2003) بودند. برای بررسی پایایی این ابزارها از آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی آن ها از روش تحلیل عامل و همسانی درونی استفاده شد. ابزار ها پایایی و روایی مطلوبی را نشان دادند. مدل فرضی با استفاده از رگرسیون همزمان و بکارگیری مراحل پیشنهادی بارون و کنی (1986) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که باز بودن پیش بینی کننده سهمی، مثبت و قوی تاب آوری و عامل برون گرایی پیش بینی کننده ی کامل،و بوسیله معنویت و جهت گیری درون دینی و عامل روانرنجوری پیش بینی کننده منفی متغیر تاب آوری است. همچنین پس از بررسی ضرایب مسیر های بدست آمده، معلوم شد که متغیر معنویت و دینداری نقش واسطه ای میان عامل های برون گرایی، روانرنجوری، باز بودن و تاب آوری دارد.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، تاب آوری، معنویت و دینداری
  • فریده سادات حسینی، سید بهمن دشتی نژاد صفحه 116
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش صفات شخصیتی در تحمل ابهام دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف است. تغییرات ناشی از جهانی شدن، فضایی سرشار از تازگی، پیچیدگی و تغییر را ایجاد کرده که منجر به افزایش تجربه ابهام در جوامع و گروه های مختلف شده است. تحمل ابهام به تمایل فرد برای تفسیر یک موقعیت ابهام برانگیز به عنوان تهدید یا فرصت مربوط می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش پنج عامل بزرگ شخصیت در تحمل ابهام دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف فراهم آمده است. بدین منظور تعداد 340 (202 دختر و 138 پسر) نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه خلیج فارس که به روش نمونه گیری خوشه ایی تصادفی مرحله ایی انتخاب شده بودند، مقیاس تحمل ابهام و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از رگرسیون نشان دهنده ی این است که گشودگی به تجربه به صورت مثبت و روان نژندی به صورت منفی می توانند تحمل ابهام دانشجویان را پیش بینی نماید. نتایج تحلیل واریانس چندگانه اثرات گشودگی به تجربه، روان نژندی و رشته تحصیلی، نشان دهنده اثرات معنادار واریانس گشودگی به تجربه، رشته تحصیلی و تعامل گشودگی/ رشته تحصیلی می باشد. یافته های پژوهش حاضر تحمل ابهام را سازه ای چندگانه معرفی می نماید که هم تحت تاثیر صفات شخصیتی و هم رشته تحصیلی (شاخصی از محیط بیرونی) قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تحمل ابهام، پنج عامل بزرگ شخصیت، رشته های تحصیلی، دانشجویان
|
  • S. M. Golestaneh* Page 1
    The purpose of this research was the comparison of psychological profile of HIV/AIDS addicts with normal persons based on Minnesota Multiphasic Personality Inventory – 2. The research method was descriptive and causal-comparative. Statistical population of the study was all the HIV/AIDS addicts in Shiraz city, that 22 HIV/AIDS addicts were selected voluntarily. The same number of normal individuals with no history of drug abuse selected randomly as comparison group. Participants based on age, gender and education were matched. The research instrument was MMPI-2 inventory. MANOVA and ANOVA were used to analyse the data. The results showed that in Hs, D, Sc, Pd, Pt and Hy scales there were significant differences between HIV/AIDS addicts and normal persons. The highest differences there were in D, Pt, Hs and Hy scales. But there were no significant differences in Ma and Pa scales between HIV/AIDS addicts and normal persons. Findings revealed the fact that psychological pathology in HIV/AIDS addicts highest than other addicts and this pathologies more increase than past decade.
    Keywords: Psychological profile, MMPI, 2, HIV, AIDS addicts
  • A. Pakizeh* Page 16
    Some of youth, with family conflicts and problems, escape from their house to get rid of their problematic situations. Girls runaway is one of the most important social problems of our society. In addition to the social factors such as family conflicts which are responsible for this problem, we shouldn’t forget the role of individual factors such as personality traits and mental status. The core aim of this study was a comparative investigation of personality traits and locus of control in the runaway girls and normal girls. Participants in the research, were 101 runaway girls and 174 normal girls from Boushehr. They completed The Locus of Control Questionnaire and The Big Five Personality Factor Questionnaire. The results indicated that runaway girls, in compare with the normal girls, showed more openness to experience trait, but less extraversion and agreeableness traits. The findings, also, indicated that runaway girls, in compare with the normal girls, showed more belief in chance as the locus of control, but there was no significant differences between the two groups in belief in internal control and authorities as the sources of control. Teaching parents the proper parenting styles which lead in logical beliefs and mentally healthy children, and helping them identifying the youth who are at risk of running away, could lead in decreasing this social problem.
    Keywords: personality, locus of control, runaway girls, normal girls
  • M. Kramoozan, M. Bagheri, A. Dehkordi, A. Khodayi Page 32
    The purpose of this study was examine the effectiveness of cognitive behavioral stress management on increasing self efficiency and happiness of breast cancer patients.The current study was a semi experimental study with pre-test and post-test in two experimental and control groups. For this purpose, 30 female patients with breast cancer who had referred to the Cancer Support Association (YAS Kerman) were selected by convenience sampling method in the fall of 1389. Data gathering instrument was cancer behavior inventory and Oxford happiness inventory which were completed by patients at the beginning and end of group therapy. Results suggested an improvement and a significant difference of experimental group in all aspects of happiness and cancer behavior Subscales in comparison with the control group. These results were confirmed after two month follow up. Cognitive-behavior stress management group therapy gives rise to improvement of self efficiency and increasing of happiness of breast cancer patients. Hence, this method can be used in oncology centers as a complementary therapy alongside medical treatment.
    Keywords: cognitive, behavior group therapy, stress management, cancer behavior, happiness, self efficiency, breast cancer
  • S. Z. Ghaneian*, C. Rahimi Page 48
    Most researchers are seeking to identify fundamental elements in explaining behavior in normal and psychopathology aspects. This research intends to study the extent of predicting various kinds of mental disorders by personality traits and dimensions of perfectionism. To do so, 250 students were selected randomly via multi-stage cluster sampling from Boushehr University and were given questionnaires NEO-FFI, Hill Perfectionism as well as SCL-90. In order to analyze the data, descriptive statistics as well as multiple regression were employed. The results show the unconditional predictability of the neurotic trait for all symptoms of mental disorders SCL-90. Traits such as openness to experience, conscientiousness, agreeableness, are less likely to predict some of the disorders. The presence of positive significant correlation of neurosis with dimensions of perfectionism, the presence of negative perfectionism with overall perfectionism along with neurotic traits confirm the predictability of the symptoms of SCL-90.
    Keywords: personality traits, dimensions of perfectionism, mental disorders
  • S. Hamzeh*, M. Esmaeelii, M. Esmaeelii Page 68
    In spite of remarkable achievements in medicine, cancer is one the disease of the present century, that beside biological and genetic factor as physiological process, psychological factor have a basic role on its existing and expanding. Therefore in this research intend to compare personality traits and coping style in women with cancer and healthy. The sample includes 83 women with cancer and 85 healthy subjects, were collectedly using available sampling method, were matched. Then Personality Inventory of Eysenck and Folkman and Lazarus coping styles on group was studied. for analysis of data test, Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. Between two groups of women (cancer - healthy) personality trait and coping style, emotion and problem oriented coping significant differences was found. cancer women compared to healthy women had lower grad in extraversion and higher grad in neurosis also cancer women used more emotion oriented coping styles and less problem oriented styles. By recognizing the effective psychological factors in cancer, we can not only prevent the occurrence of new cases but also, with the help of psychological training and medical treatment, improve the quality of patience life and increase their year of survival.
    Keywords: cancer, personality traits, coping style
  • F. Nadi, G. Maktabi, E. Hashemi, A. R. Haji Yakhchali Page 79
    The goal of the current research was to compare the multiple intelligences of high school freshmen with different learning styles. Ex post facto (causal) method was used. Research sample included 200 students (100 female and 100 male) who were chosen through multistage random sampling method. The instruments used in this study Learning Style Inventory (LSI) and Multiple Intelligences Developmental Assessment Scales (MIDAS). The results of multivariate variance analysis showed that multiple intelligences and its different aspects are different in students with different learning styles. Results also showed that multiple intelligences and its different aspects except for musical intelligence are different in male and female students, and so bodily, spatial, linguistic, interpersonal and naturalist intelligences in these female and male students with different learning styles.
    Keywords: Multiple Intelligences, Learning Styles
  • A. A. Soleymani Khashab, M. Latifian, M.Moradi, M.Dehghanizadeh Page 94
    This study investigated the mediation role of spirituality And religiousness in the relationship between five factor personality (Openness versus Closeness to experience, Extraversion versus introversion, Neuroticism versus Emotional stability, Conscientiousness versus Negligence, Agreeableness versus Antagonism) and resiliency. Participations were 314, girls (165 and boy (149), M.A students selected from shiraz’s University. Participants completed revised version of five factor personality questionnaire (Goldberg, 1999) and spirituality questionnaire (Aaronson, 2002) and resiliency (Conner, Davidson, 2003). To examine reliability of cronbach alpha coefficient and to determine validity factor analysis method and internal consistency were used. The path diagram of hypothetical model tested by simultaneous regression analysis, according to recommended steps of baron and Kenny (1986). Result show that Openness versus Closeness was a partial, positive and strong predictor and Extraversion versus introversion was completely mediated, and predictor of resiliency by mediation of internal religion orientation and spirituality Neuroticism versus Emotional stability was a partial, negative predictor of resiliency. Also hierarchical regression analysis revealed that spirituality And religiousness mediates the effects of Big five factor personality model on resiliency. Suggestions and implication for future research are also proffered.
    Keywords: five factor personality, spirituality, religiousness, resilience
  • F. Hosseini, S. B. Dashtinejhad Page 116
    The aim of this study is to survey of the role of personality in tolerance ambiguity in students of different majors. The changes that driven from globalization have been created upward spirals of novelty, complexity and change, that magnifying the experience of ambiguity by communities, groups and members. Ambiguity tolerance refers to the individual, s tendency to interpret an ambiguous situation as a threat or a source of discomfort. Based On this, this study has been examined the role of big five factor personality in predict of tolerance ambiguity in students of different majors. Sample included 340 (202 female and 138 male) students of Persian Gulf University to whom the Tolerance ambiguity scale and Big Five Factor questionnaire were given. The results of inter multiple regression showed that openness to experience positively and neuroticism negatively predict tolerance for ambiguity. The results of multiple analysis of variances of openness, neuroticism and majors, showed that the main effect of openness and majors have significant effect on tolerance of ambiguity. Furthermore, the interaction effect of openness and majors has a significant effect on tolerance of ambiguity in students. According to the finding of this research, the ambiguity tolerance is a complex constructs that influenced by both personality traits and majors (index of environment).
    Keywords: Tolerance of ambiguity, Big five factor personality, Majors, Students